প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রাজকোত্তা এম্সকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
এম্স রাজকোতনা হেল্থকী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহল্লগনি অমসুং গুজরাত্তা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনিঃ পি.এম.
গুজরাতনা কোবিদকা মায়োক্নবগা লম্বী তাক্লিঃ পি.এম.
অনৌবা এম্স ১০দা থবক পায়খৎলি অমসুং সুপর স্পিসিএলিতী হোস্পিতালশিং শেমগৎপগী থবক চৎথরিঃ পি.এম.
২০২০ অসি হকশেলগী শিংনবশিংগী চহি ওইখি, ২০২১ অসি হকশেলগী পাম্বৈশিংগী চহি ওইরগনিঃ পি.এম.
ভারত অসি ২০২১দা মালেমগী হকশেলগী নর্ব সেন্তর ওইনা মহাক্কী থৌদাং মপাঙ্গল কলহনগনিঃ পি.এম.
চহিগী অরোইবা নুমিৎ অসিদা কোরোনা ৱারিয়র্শিংগী মমাং থাবশিং অদুবু নীংশিংজরি
31 DEC 2020 12:55PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা এম্স রাজকোতকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা কেন্দ্র মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন, গুজরাতকী রাজ্যপাল আচার্য় দেবব্রত, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বিজয় রুপানী শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রী মীওইবগী পুন্সি কনবদা মতম চুপ্পা মথৱাই খুবাক্তা হাপখিবা দোক্তরশিং, হেল্থ ৱাকরশিং, স্কাভেঞ্জরশিং অমসুং অতৈ ফ্রন্তলাইন কোরোনা ৱারিয়র কয়াশিং অদুগী হোৎনখিবশিং অদুবু নীংশিংখি। মহাক্না সাইন্তিস্তশিং অমসুং লাইরবশিংবু মপুং ফানা কৎথোকপগা লোইননা চানবা পোৎলম ফংহনখিবশিং অদুনা হোৎনখিবশিং অদুবু শিংথাবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি অসিনা উৎখ্রে মদুদি ভারতনা অমত্তা ওইনা পুনশিল্লবদি খ্বাইদগী খুদোংথিনীংঙাই ওইরবা থৌদোক অদুসু মশক থোক্না মায়োক্নবা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতিং লৈবা খোংথাংশিং পায়খৎপনা মরম ওইদুনা ভারত হেন্না ফবা ফিভমদা লৈরি অমসুং ভারতকী কোরোনাগী ভিক্তিমশিং কনবগী রিকোর্দ অসি অতৈ লৈবাকশিংদগী হেন্না ফরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা, ভেক্সিনগী মথৌ তাবা শেম-শাবা পুম্নমক পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা শাবা ভেক্সিনগী অরোইবা তাঙ্কক অদুদা লৈরে, খোংজেল য়াংনা কাচিন-কোয়া পুম্বা য়ৌশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিন কাপ্পগী খোংজং চংশিন্নবা ভারতনা শেম-শাবগী থবক কন্না পায়খৎলি। মহাক্না ভেক্সিন কাপ্পগা খোংজং অসি মায় পাকহন্নবা মমাংগী চহিদা লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবা হোৎনখিবা অদুগুম্না অমত্তা ওইনা মাংদা চংশিনমিন্ননবা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এম্স রাজকোতনা গুজরাত্তা হেল্থকী ইনফ্রাস্ত্রকচর, মেদিকেল এজুকেসন্দা ইনোৎ হাপ্লগনি অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউরাক্না হকথেংননা থবক লিশিং ৫ রোম অমসুং নাকোইননা থবক কয়ামরুম শেম্লগনি। কোবিদ মায়োক্নবদা গুজরাতনা হোৎনখিবশিং অদুবু থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোবিদ মায়োক্নবদা গুজরাতনা লম্বী তাকখি। গুজরাত্তা কোরোনাগী শিংনবশিংবু হেন্না ফজনা লাকশিনখিবগীদমক মহাক্না গুজরাত্তা মপাঙ্গল কল্লবা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ক্রেদিৎ পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হকশেলগী লমদা গুজরাতকী মায় পাকপা অসিগী মরুমদা চহি তরাগী খুজিং অনিগী চোকথবা নাইদনা হোৎনখিবশিং, কৎথোকপশিং, অমসুং ৱাশকশিং অদু য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নীং খা তম্লবা চহি কয়াগী মতুং অসিদসু ভারত্তা শুপ্নগী এম্স ৬ খক্তমক লৈরম্মি। ২০০৩দা অতলজীগী সরকারগী মতমদা, অহেনবা এম্স ৬ অমগা লিংখৎনবা খোংথাং পায়খৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ৬ অসিদা, অনৌবা এম্স ১০ শাগৎপগী থবক হৌখ্রে অমসুং কয়া অমনা শঙ্গাখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি এম্সশিং অসিগা লোইননা, সুপর স্পিসিএলিতা হোস্পিতালশিংসু শাগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা শাফু পীখি মদুদি ২০১৪গী মমাংদা, ঐখোয়গী হকশেলগী লমগী তোঙান তোঙানবা মায়ওন অসি তোঙান তোঙানবা মায়কৈ অমসুং মিৎয়েংদা থবক পায়খৎলম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০১৪গী মতুংদগীদি, হকশেলগী লম অসিনা অপুনবা মওংদা থবক তৌখি অমসুং প্রিভেন্তিব কেয়রদা শাফু পীখি, অদুগা অনৌবা লায়েংগী খুদোংচাবশিংসু মরুওইবা ওইনা থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা লাইরবশিংগী লায়েংবদা চংবা মমল হন্থহল্লে অমসুং মতম মদুগা লোইননা, দোক্তরশিংগী মশিং লেপ্তনা হেনগৎহনবদসু শাফু পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা, মনুং হঞ্জিনবা অরাপ্পা মফমদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর মিলিয়ন ১.৫ শাখ্রে অমসুং মখোয়শিং অদুগী মনুংদা সেন্তর ৫০০০০রোম থবক হৌখ্রে। মখোয়শিং অদুগী মনুংদা লিশিং ৫দি গুজরাত খক্তদা লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি জন ঔশধী সেন্তর ৭০০০ লোম্না লাইরবা অনাবা লাখ ৩.৫ রোমদা অহোংবা মমলদা হিদাক-লাংথকশিং ফংহল্লি। মহাক্না মীয়ামগী হকশেল ফগৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা খোংথাংশিংগী মরমদা পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০২০ অসি হকশেলগী শিংনবশিংগী চহি ওইরবদি, ২০২১ অসি হকশেলগী পাম্বৈশিংগী চহি ওইগনি। মালেম অসিনা হেন্না ফবা খোংজংগা লোইননা হকশেলগী পাম্বৈশিংগী মায়কৈদা চংশিল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে মদুদি, ২০২০দা শিংনবশিং মায়োক্নখিবনা মরম ওইদুনা ভারতনা হকশেলগী পাম্বৈ পুথোকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০২১দা হকশেলগী পাম্বৈ পুথোকপদা ভারতকী থৌদাং অসি পাম্বৈশিংগী থাক লেপ্পদা মরুওইবা ওইগনি। ভারতকী মেদিকেল প্রোফেস্নেলশিং অমসুং সর্বিস মোতিবেসন অদু য়েংলদুনা, পাক চাউনা ভিক্সিন কাপ্পগী এক্সপিরিএন্স অদুগা লোইননা ভারতনা মালেমদা স্মার্ত অমসুং অহোংবা পাম্বৈ ফংহনগনি। হেল্থ স্তার্তঅপশিংনা হকশেলগী পাম্বৈ অমসুং তেক্নোলোজী অসি পুনশিল্লি অমসুং হেল্থ কেয়র অসি য়ৌশিনবা ঙমহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ভারতনা হকশেলগী তুংলমচৎ অমসুং তুংলমচৎকী হকশেল অনিমক্তা মরুওইবা থৌদাং লৌগদৌরি।”
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইচৎ অসিনা মালেমদা শন্দোকখিবগা লোইননা, মালেমগী হকশেলগী পাম্বৈশিংগীদমক্তা মালেম্না পুন্না হোৎনমিন্নবগী মতম অদু লাক্লে। ভারতনা মসিদা গ্লোবেল প্লেয়র ওইনা থবক তৌরি। ভারতনা তাল্লকপা মতুং ইন্না চাউৎহন্দুনা অমসুং শন্দোকহন্দুনা মসিগী তৌবা ঙম্বা অদু ফোংদোক্লে। ভারতনা মালেমগা লোইননা চংশিল্লি অমসুং অপুনবা পাঙ্গল অদুদা মগুন হাপ্লি। ভারতনা গ্লোবেল হেল্থকী নর্ব সেন্তর ওইনা শাহৌরক্লি, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে, ঐখোয়না ২০২১দা ভারতকী থৌদাং অসি হেন্না মপাঙ্গল কলহনবা মথৌ তাই।

Prime Minister's Office
PM lays Foundation Stone of AIIMS at Rajkot
AIIMS Rajkot will boost health infrastructure and provide employment opportunities in Gujarat : PM
Gujarat has shown the path in fighting COVID : PM
Work on 10 New AIIMS and construction of super speciality hospitals underway : PM
2020 was the year of health challenges, 2021 is going to be the year of health solutions: PM
India will strengthen its role as the nerve centre of the global health in 2021:PM
Remembers frontline corona warriors on the last day of the year
31 DEC 2020 12:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of AIIMS Rajkot through a video conference today. Union Minister Dr Harsh Vardhan, Governor Gujarat Acharaya Devvrat, Chief Minister Gujarat, Shri Vijay Rupani were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister remembered the efforts of the millions of doctors, health workers, scavengers and other frontline corona warriors who have constantly put their lives at stake to protect humanity. He lauded the efforts of the scientists and all those who provided food to the poor in this difficult period with full dedication.
The Prime Minister remarked that this year showed that when India unites, it can effectively cope up with the most difficult crisis. He said India is in a much better position as a result of the effective steps and India's record of saving victims of Corona has been much better than other countries. He said in India, every necessary preparation about the vaccine is going on. He said that efforts are in the final stages for making the vaccine made in India, rapidly reaching every nook and corner. He said India's preparation is in full swing, to run the world’s largest immunization campaign. He called to move forward together to make vaccination successful just the way last year we tried to prevent infection.
Shri Modi said AIIMS Rajkot will boost health infrastructure, medical education and provide employment opportunities in Gujarat. He said about 5 thousand direct jobs and many indirect jobs would be created. Lauding the efforts of Gujarat in fighting COVID, the Prime Minister said Gujarat has shown the path in fighting COVID. He credited the robust medical infrastructure in Gujarat, for Gujarat’s better handling of Corona challenge. He said two decades of relentless effort, dedication and resolve is behind this success of Gujarat in the medical sector.
The Prime Minister said even after so many decades after independence, only 6 AIIMS were established in the country. During Atal ji's government in 2003, steps were taken to establish 6 more AIIMS. He added that in the last 6 years, work on 10 new AIIMS has started and many have been inaugurated. He said along with AIIMS, 20 Super Specialty Hospitals are also being constructed.
The Prime Minister emphasized that before 2014, different aspects of our health sector were working towards different directions and approaches. He said after 2014, the health sector has worked holistically and emphasis was on preventive care, while also giving priority to modern treatment facilities. He said that the Government reduced the cost of treating the poor and at the same time, also emphasized on increasing the number of doctors rapidly.
The Prime Minister said under Ayushman Bharat scheme, the work to establish about 1.5 million Health and Wellness Centers in remote areas is being undertaken and among those about 50000 centers have already started functioning. About 5 thousand among those are in Gujarat alone. He said about 7000 Jan Aushadhi Center provided medicines at low cost to about 3.5 lakh poor patients. He listed the initiatives of the Government for improving the health of the people.
The Prime Minister said if 2020 was the year of health challenges, 2021 is going to become the year of health solutions. The world will move towards health solutions with better awareness. The Prime Minister stressed, India will play a major role in the health solutions as it played in the meeting the challenges of 2020. He said India’s contribution for the health solutions of 2021 will be critical for the scaling of the solutions. Given the competence of Indian medical professionals and service motivation, along with expertise like mass immunization experience India will provide smart and affordable solutions to the world. Health startups are integrating health solutions and technology and making health care accessible. “India is going to play an important role in both the future of health and health of the future” Shri Modi said.
The Prime Minister said that as the diseases are becoming globalised, it is time for coordinated global response for global health solutions. India has done this as a global player. India proved its mettle by adapting, evolving and expanding as per demand. India moved with the world and did value addition in the collective efforts. India is emerging as the nerve centre of global health, in 2021 we need to further strengthen this role of India, the Prime Minister added.