শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রীমন্দলনা পারাদীপ পোর্ত্তা কেপ সাইজগী জহাজশিং লাকথোক-লাকশিন তৌনবা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ পি.পি.পি. মোদকী মখাদা ওপরেৎ অমসুং ত্রান্সফর (বি.ও.তি.)গী মতুং ইন্না ৱেস্তর্ন দোক্কী চাউখৎ-থৌরাং য়াওনা ইন্নর হার্বরগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং মপাঙ্গল কলহন্নবা অমসুং ওপ্তিমাইজেসন তৌবদা অয়াবা পীখ্রে
30 DEC 2020 3:51PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মন্ত্রীমন্দলগী কমিতীনা পারাদীপ পোর্ত্তা কেপ সাইজগী জহাজশিং লাকথোক-লাকশিন তৌনবা পব্লিক-প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ (পি.পি.পি.) মোদকী মখাদা ওপরেৎ অমসুং ত্রান্সফর (বি.ও.তি.)গী মতুং ইন্না ৱেস্তর্ন দোক্কী চাউখৎ-থৌরাং য়াওনা ইন্নর হার্বরগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং মপাঙ্গল কলহন্নবা অমসুং ওপ্তিমাইজেসন তৌবদা অয়াবা পীখ্রে।
শেল-থুমগী ওইথোকপশিং:
প্রোজেক্ত অসিগী হোৎতোক্লবা শেনফম লুপা করোর ৩,০০৪.৬৩নি। মসিদা খনগৎলবা কন্সেসন্যরনা মথংশিৎনা লুপা করোর ২,০৪০ অমসুং লুপা করোর ৩৫২.১৩গী শেনফম্না বি.ও.তি.গী মতুং ইন্না অনৌবা ৱেস্তর্ন দোক্কী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং কেপিতেল খোমগৎপা য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলশিং:
মসিগী পুখৎলক্লিবা প্রোজেক্ত অসিদা খনগৎলবা বি.ও.তি. কন্সেস্ন্যরনা কেপ সাইজগী জহাজশিং লাকথোক-লাকশিন তৌবদা খুদোংচানবগীদমক্তা এম.তি.পি.এ. ২৫গী অল্তিমেৎ কেপাসিতী ওইবা ৱেস্তর্ন দোক ভেসেলগী ফেজ অনি শেমগৎনবা মিৎয়েং থম্লি। ফেজ অমমমদা এম.তি.পি.এ. ১২.৫০গী কেপাসিতী শেমগৎকনি।
কন্সেনগী মতম কন্সেসন পীবা তাংদগী চহি ৩০ ওইগনি। পারাদীপ পোর্ত ত্রস্ত (কেন্সেস্নিং ওথোরিতী)না কেপ সাইজগী চৎথোক-চৎশিন তৌবা লাইহন্নবা ব্রেকৱাতর এক্সতেন্সন অমসুং অতৈ মতেং পাংবা খুদোংচাবশিং য়াওনা প্রোজেক্তকী ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱর্ক ফংহন্নবা থবক তৌগনি।
থবক হৌবগী লাল্লোং অমসুং পান্দমশিং:
প্রোজেক্ত অসি বি.ও.তি.গী মতুং ইন্না খনগৎলবা কন্সেসন্যরনা শেমগৎকনি। অদুমওইনমক, পোর্তনা কমন সপোর্তিং প্রোজেক্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহনগনি।
শাফুঃ
থবক হৌরবা মতুংদা, প্রোজেক্ত অসিনা নুংতিগী কোয়না অমসুং সুনু নুঙ এম্পোর্ত তৌবদা নত্তনা পারাদীপ পোর্তকী অকোইবদা মশিং য়াম্না লিংখৎলিবা স্তীল প্লান্তশিং লৈরিবা অসিগী য়েংলদুনা গ্রেন্যুলেতেদ স্লেগ অমসুং লোইরবা স্তীলগী পোৎথোকশিংগী এক্সপোর্তকা মরী লৈনবা তঙাইফদবশিং মপুং ফাহনগনি। প্রোজেক্ত অসিনা (i) পোর্ত্তা মী চিনবা হন্থহনগনি, (ii) সমুদ্রদা পোৎ পুবগী ভারা হন্থহন্দুনা কোয়লা ইম্পোর্ত তৌবা মমল হোংহনগনি, অমসুং (iii) পোর্তকী অকোইবদা লৈবা মফমশিংগী ইন্দস্ত্রী ইকোনোমীদা ইনোৎ পীদুনা থবক পীবগী খুদোংচাবসু শেমগনি।
য়ুম্ফমঃ
পারাদীপ পোর্ত ত্রস্ত (পি.পি.তি.) অসি, ভারত সরকারগী মখাদা লৈবা অচৌবা পোর্ত অমনি অমসুং মেজোর পোর্ত ত্রস্ত এক্ত, ১৯৬৩গী মখাদা থবক তৌরি, মসি ১৯৬৬তা আইরন ওর এক্সপোর্ত তৌনবা মোনো কোমোদিতী পোর্ত ওইনা হৌদোকখি। হৌখিবা চহি ৫৪ অসিদা, পোর্ত অসিনা মশামকপু মশক হোংদোকচদুনা তোঙান তোঙানবা মখলগী এমপোর্ত-এক্সপোর্তকী এগজিম কার্গোশিং শেন্ননবগীদমক মতিক চাবা ওইহল্লি। পোৎলমশিং অদুদা আইরন ওর, ক্রোম ওর, এলুমিনিয়মগী ইনগোৎশিং, কোয়লা, পি.ও.এল., ফর্থিলাইজরগী রো মেতরিএলশিং, লাইমস্তোন, ক্লিঙ্কর, লোইরবা স্তীলগী পোৎথোকশিং, কন্তেনরশিং অসিনচিংবা য়াওরি।
মরুওইনা, পোর্ত অসিগী অকোইবদা স্তীল প্লান্তশিং লৈবনা মরম ওইদুনা কোকিং কোল & ফল্কশিংগী ইম্পোর্ত অমসুং স্তীলগী শেম-শারবা পোৎথোকশিং এক্সপোর্তকী হোনগৎলক্লিবা দিমান্দ অসিগী য়েংলদুনা, পোর্ত অসিগী অকোইবগী মফমশিংদা তঙাইফদবশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক মসিগী কপাসিতী হেনগৎহনবা মথৌ তাই।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Deepening and Optimization of Inner Harbour Facilities including Development of Western Dock on Build, Operate and Transfer (BOT) basis under Public-Private Partnership PPP mode to handle cape size vessels at Paradip Port
30 DEC 2020 3:51PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approvedthe project 'Deepening and Optimization of Inner Harbour Facilities including Development of Western Dock on Build, Operate and Transfer (BOT) basis under Public-Private Partnership (PPP)mode to handle cape size vessels at Paradip Port'.
Financial Implications:
The estimated cost of the project is Rs.3,004.63 Crore. This includes development of the new Western Dock on BOT basis and capital dredging by the selected Concessionaire at a cost of Rs.2,040 Crore and Rs.352.13 Crore respectively; and Paradip Port's investment will be to the tune of Rs.612.50 Crore towards providing Common Supporting Project Infrastructure.
Details:
The proposed project envisages Construction of Western Dock Basin with facilities to handle cape size vessels by the selected BOT Concessionaire with an ultimate capacity of 25 MTPA (Million tonnes per annum) in two phases of 12.50 MTPA each.
The Concession period shall be 30 years from the date of Award of Concession. Paradip Port Trust (Concessioning Authority) shall provide the Common Supporting Project Infrastructure works like breakwater extension & other ancillary works to facilitate handling of cape size vessels.
Implementation Strategy and Targets:
The project would be developed by the selected Concessionaire on BOT basis. However, the Port will provide the Common Supporting Project Infrastructure.
Impact:
On commissioning of the project, it shall cater to the requirement of coal & limestone imports besides export of granulated slag & finished steel products considering the large number of steel plants established in the hinterland of Paradip Port. The project shall also facilitate (i) de-congestion of the Port, (ii) reduce Sea freight making coal imports cheaper, and (iii) boost the industrial economy in the hinterland of the port leading to creation of job opportunities.
Background:
Paradip Port Trust (PPT), a Major Port under Government of India and administered under the Major Port Trusts Act, 1963, was commissioned in 1966 as a mono commodity port for export of iron ore. In the last 54 years, the Port has transformed itself to handle a variety of Exim cargoes which include iron ore, chrome ore, aluminium ingots, coal, POL, fertilizer raw materials, lime stone, clinker, finished steel products, containers, etc.
In particular, the demand for import of coking coal & fluxes and export of finished steel products has been increasing in view of number of Steel Plants established in the hinterland of the Port necessitating capacity creation to cater to the Port hinterland requirements.