প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব ভাৰতী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শতবৰ্ষ উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 DEC 2020 2:06PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
হে! বিধাতা, দাও-দাও মোদেৰ গৌৰৱ দাও…গুৰুদেৱে কেতিয়াবা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ উজ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে এই কামনা কৰিছিল৷
আজি বিশ্ব ভাৰতীৰ গৌৰৱময় শতবৰ্ষ উপলক্ষে মোৰ ফালৰ পৰা সমগ্ৰ দেশক এই মহান প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে এই কামনাকে কৰিছো৷ হে! বিধাতা, দাও-দাও মোদেৰ গৌৰৱ দাও৷
পশ্চিমবংগৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী জগদীপ ধনখড় জী, কেন্দ্ৰীয় শিক্ষামন্ত্ৰী ড০ ৰমেশ পোখৰিয়াল নিশাংক জী, উপাচাৰ্য অধ্যাপক বিদ্যুৎ চক্ৰৱৰ্তী জী, অধ্যাপক, পঞ্জীয়ক, বিশ্ব ভাৰতীৰ শিক্ষকবৰ্গ, ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল, প্ৰাক্তন শিক্ষাৰ্থী, ভদ্ৰ পুৰুষ মহিলাসকল৷ বিশ্ব ভাৰতীৰ এই বিশ্ববিদ্যালৰ শতবৰ্ষত উপনীত হোৱাটো প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ কথা৷ মোৰ বাবে অতি সুখৰ কথা যে আজিৰ দিনটোতে এই তপোভূমিৰ পূণ্য স্মৰণ কৰাৰ সূযোগ পাইছো৷
বন্ধুসকল,
বিশ্ব ভাৰতীৰ শতবৰ্ষীয় যাত্ৰা অতি বিশেষ৷ বিশ্বভাৰতী, মা ভাৰতীৰ বাবে গুৰুদেৱৰ চিন্তা, দৰ্শন, আৰু পৰিশ্ৰমৰ বাস্তৱ অৱতাৰ৷ ভাৰতৰ বাবে গুৰুদেৱে যি সপোন দেখিছিল, সেই সপোনৰ বাস্তৱ ৰূপ দিয়াৰ বাবে দেশক নিৰন্তৰ শক্তি প্ৰদান কৰা এয়া এক আৰাধ্যস্থল৷ বহু বিশ্ব প্ৰসিদ্ধ গীতিকাৰ-সংগীতকাৰ, কলাকাৰ-সাহিত্যকাৰ, অৰ্থনীতিবিদ-সমাজশাস্ত্ৰবিদ, বৈজ্ঞানিকে ধৰে বিভিন্ন প্ৰতিভাধৰৰ সৃষ্টিকাৰী বিশ্বভাৰতী নতুন ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে নিত্য নতুন প্ৰয়াস কৰি আহিছে৷
এই প্ৰতিষ্ঠানক এই স্থানত উপনীত কৰোৱা প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিক আন্তৰিক প্ৰণিপাত জনাইছো, তেওঁলোকক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো৷ মই আনন্দিত হৈছো যে বিশ্বভাৰতী, শ্ৰী নিকেতন আৰু শান্তি নিকেতনে ধাৰাবাহিকভাৱে সেই লক্ষ্য উপনীত হোৱাৰ দিশত প্ৰয়াস কৰি আহিছে, যি গুৰুদেৱে কৰিছিল৷ বিশ্বভাৰতীৰ দ্বাৰা বিভিন্ন গাঁৱত বিকাশমূলক কামে একপ্ৰকাৰৰ গ্ৰামোদয়ৰ কাম সদায়েই প্ৰশংসনীয়৷
আপোনালোকে ২০১৫চনত যিটো যোগ বিভাগ আৰম্ভ কৰিলে, তাৰ জনপ্ৰিয়তা ক্ষিপ্ৰতাৰে প্ৰসাৰিত হৈছে৷ প্ৰকৃতিৰ সৈতে মিলি অধ্যয়ন আৰু জীৱন, দুয়োটাৰে বাস্তৱ উদাহৰণ আপোনালোকৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ চৌহদ৷ আপোনালোকে এইটো দেখিও আনন্দিত হ’ব যে আমাৰ দেশ, বিশ্ব ভাৰতীৰ পৰা প্ৰচাৰিত বাৰ্তাক সমগ্ৰ বিশ্বত প্ৰসাৰিত হৈছে৷ ভাৰতে আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ জৰিয়তে পৰিৱেশৰ সংৰক্ষণৰ বিষয়ত বিশ্বত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ ভাৰত বৰ্তমান সমগ্ৰ বিশ্বৰ একমাত্ৰ দেশ, যি পেৰিছ চুক্তিৰ পৰিৱেশৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত শুদ্ধ পথত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি গৈছে৷
বন্ধুসকল,
আজি যিসময়ত আমি বিশ্ব ভাৰতী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শতবৰ্ষ পালন কৰিছো, তেতিয়া সেই পৰিস্থিতিৰ কথাও মনত পেলাব লাগিব, যি ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ আধাৰ হৈছিল৷ এই পৰিস্থিতিত কেৱল ইংৰাজৰ দাসত্ব চলিছিল এনে নহয়৷ ইয়াৰ অন্তৰালত এশ বছৰৰ অভিজ্ঞতা আছিল, এশ বছৰীয়া আন্দোলনৰ পটভূমি আছিল৷
আজি আপোনালোক বিদ্বানসকলৰ মাজত এই বিষয়ত বিশেষ আলোচনা এইবাবে কৰিছো, কাৰণ এই ক্ষেত্ৰত বহু কম আলোচনা হয়, বহুত কম গুৰুত্ব দিয়া হয়৷ ইয়াৰ চৰ্চা কৰাটোও আৱশ্যক, কিয়নো ই পোনপটীয়াকৈ স্বাধীনতা আন্দোলন আৰু বিশ্বভাৰতীৰ লক্ষ্যৰ সৈতে জড়িত৷
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ কথা কও, তেতিয়া আমাৰ মনত প্ৰথমে ঊনৈশ আৰু বিংশ শতিকাৰ চিন্তাধাৰা মনলৈ আহে৷ কিন্তু এইটো বহুতে জানে যে এই আন্দোলনৰ সুত্ৰপাত বহু পূৰ্বেই আৰম্ভ হৈছিল৷ ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ আন্দোলনে শ শ বছৰৰ পূৰ্বে চলি অহা বহু আন্দোলনৰ জৰিয়তে শক্তি লাভ কৰিছিল৷
ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক একতাক ভক্তি আন্দোলনে শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰিছিল৷
ভক্তি যুগত ভাৰতৰ প্ৰতিটো অঞ্চল, পূব-পশ্চিম-উত্তৰ-দক্ষিণ প্ৰত্যেক দিশত আমাৰ সন্তসকলে, মহন্তসকলে, আচাৰ্যসকলে দেশক চেনতাৰে জাগ্ৰত কৰি ৰখাৰ অবিৰত, অবিৰাম প্ৰয়াস কৰিছিল৷ দক্ষিণৰ কথা ক’বলৈ গ’লে মধ্যাচাৰ্য, নিম্বাচাৰ্য, বল্লভাচাৰ্য, ৰামানুচাৰ্য; পশ্চিমৰ ফালে চালে মীৰাবাঈ, একনাথ, তুকাৰাম, ৰামদাস, তৰচী মেহতা; উত্তৰৰ ফালে চালে সন্ত ৰামানন্দ, কবীৰদাস, গোস্বামী তুলসীদাস, সুৰদাস, গুৰুনানক দেব, সন্ত ৰৈদাসৰ লগতে এনে অগণন মহাপুৰুষ আৰু পূবৰ দিশে চাবলৈ গ’লে চৈতন্য মহাপ্ৰভূ আৰু শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱৰ দৰে মহাপুৰুষসকলৰ চিন্তাধাৰাৰ জৰিয়তে সমাজে শক্তি লাভ কৰি আহিছে৷
ভক্তিকালৰ এই সময়ছোৱাত ৰসখান, সুৰদাস. মলিক মহম্মদ জায়সী, কেশৱদাস, বিদ্যাপতিৰ লগতে নাজানো কিমান মহান ব্যক্তিত্ব আছিল, যিসকলে নিজৰ ৰচনাৱলীৰে সমাজ সংস্কাৰ কৰা, আগুৱাই নিয়া আৰু প্ৰগতি মাগদৰ্শন কৰিছিল৷ ভক্তি কালৰ এই পূণ্যাত্মাসকলক প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ অন্তৰত একতাৰে মাৰবান্ধি থিয় দিয়াৰ মনোভাৱ গঢ় দিছিল৷ ইয়াৰ বাবে আন্দোলনৰ প্ৰতিটো এলেকাৰ সীমাৰ পৰা বাহিৰ হৈ ভাৰতৰ চুকে কোণে পাইছিল৷ প্ৰতিটো পন্থা, প্ৰতিটো শ্ৰেণী, প্ৰতিটো জাতিৰ লোকে ভক্তিৰ অধিষ্ঠানত স্বাভিমান আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ বাবে সমৰ্থন দিছিল৷
ভক্তি আন্দোলন সেই সময়ত আছিল, যি শ শ বছৰৰ সংঘৰ্ষৰত ভাৰতক সামূহিক চেতনা আৰু আত্মবিশ্বাসৰ ভৰ দিছিল৷
বন্ধুসকল,
ভক্তিৰ এই বিষয় তেতিয়ালৈকে আগ নাবাঢ়ে, যেতিয়ালৈকে মহান কালী ভক্ত শ্ৰীৰামকৃষ্ণ পৰমহংসৰ চৰ্চা নহয়৷ সেই মহান মহাপুৰুষগৰাকীৰ বাবেই ভাৰতে স্বামী বিবেকানন্দক লাভ কৰিছিল৷ স্বামী বিবেকানন্দ ভক্তি, জ্ঞান আৰু কৰ্ম, এই তিনিওটা তেওঁৰ মাজত বিদ্যমান৷ তেওঁ ভক্তিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিছিল, য’ত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে দিব্যতা দেখিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল৷ তেওঁ ব্যক্তি আৰু প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণত জোৰ দি কৰ্মকো অভিব্যক্তি আৰু প্ৰেৰণা দিছিল৷
বন্ধুসকল,
ভক্তি আন্দোলনৰ ১৫০ বছৰীয়া সময়ৰ লগে লগে দেশত কৰ্ম আন্দোলনো হৈছিল৷ শ শ বছৰৰ পৰা ভাৰতৰ লোকসকলে দাসত্ব আৰু সাম্ৰাজ্যবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি আহিছিল৷ সেয়া লাগিলে ছত্তপতি শিৱাজী মহাৰাজেই হওক, মহাৰানা প্ৰতাপেই হওক, ঝান্সি ৰাণী লক্ষ্ণীবায়ে হওক, কিট্টুৰৰ ৰাণী চেনম্মাই হওক, অথবা ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ সশস্ত্ৰ সংগ্ৰামেই হওক৷ অন্যায় আৰু শোষণৰ বিৰুদ্ধে সাধাৰণ নাগৰিকসকলে তপ-ত্যাগ আৰু তৰ্পণ কৰ্ম কঠোৰ সাধনা চূড়ান্ত অৱস্থাত উপনীত হৈছিল৷ ই ভৱিষ্যতে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামক বহুত প্ৰেৰণাত পৰিণত হৈছিল৷
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ভক্তি আৰু কৰ্মৰ ধাৰা প্ৰচলিত হৈছিল, তেতিয়া ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে জ্ঞান চৰিতাৰ এই নতুন ত্ৰিবেনী সংগম, স্বাধীনতাৰ আন্দোলনৰ চেতনাত পৰিণত হৈছিল৷
স্বাধীনতাৰ লালসাত ভাৱ ভক্তিৰ প্ৰেৰণাৰে ভৰপুৰ আছিল৷ সময়ৰ দাবী আছিল যে জ্ঞানৰ অধিষ্ঠানত স্বাধীনতা যুঁজত জয়ী হোৱাৰ বাবে আনুষ্ঠানিক আন্দোলনো আৰম্ভ কৰা হওক আৰু ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে সম্ভাব্য উজ্বল ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে নতুন প্ৰজন্মকো সাজু কৰা হওক আৰু এই ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল সেই সময়ত স্থাপিত বিভিন্ন শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান, বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে৷
বিশ্ব ভাৰতী বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, বেনাৰস হিন্দ বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, আলিগড় মুছলিম বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, নেচনেল কলেজেই হওক, যিখন এতিয়া লাহোৰত আছে, মহীশূৰ বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, ত্ৰিচী নেচনেল কলেজেই হওক, মহাত্মা গান্ধী কাশী বিদ্যাপীঠেই হওক, গুজৰাট বিদ্যাপীঠেই হওক, ৱিলিংটন কলেজেই হওক, জামিয়া মিলিয়াই ইছলামিয়াই হওক, লক্ষ্মৌ বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, পাটনা বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, অন্ধ্ৰ বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, অন্নামলাই বিশ্ববিদ্যালয়েই হওক, এনে বহু প্ৰতিষ্ঠান সেই সময়ছোৱাত ভাৰতত প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল৷ এই বিশ্ববিদ্যালয়সমূহ ভাৰতৰ এক সম্পূৰ্ণ নতুন বিদ্বতাৰ বিকাশ হৈছিল৷
এই শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে ভাৰতক স্বাধীনতাৰ বাবে চলি থকা আনুষ্ঠানিক আন্দোলনক নতুন শক্তি দিছিল, নতুন পথ দিছিল, নতুন অগ্ৰগতি দিছিল৷
ভক্তি আন্দোলনৰ জৰিয়তে একেলগ হৈ জ্ঞান আন্দোলনত বৌদ্ধিক শক্তি প্ৰদান কৰিলে আৰু কৰ্ম আন্দোলনে আমাক নিজৰ অধিকাৰৰ বাবে যুঁজ দিয়া মনোবৃত্তি আৰু সাহস প্ৰদান কৰিলে৷ ১৫০ বছৰীয়া সময়ছোৱাত চলা এই আন্দোলন ত্যাগ, তপস্যা আৰু তৰ্পণৰ এক লেখত ল’বলগীয়া আন্দোলনত পৰিণত হ’ল৷ এই আন্দোলনৰ পৰা প্ৰভাৱিত হৈ হাজাৰ হাজাৰ লোকে স্বাধীনতাৰ যুঁজত আত্মবলিদান দিয়াৰ বাবে এজনৰ পাছত এজনকৈ ওলাই আহি থাকিল৷
বন্ধুসকল,
জ্ঞানৰ এই আন্দোলনক গুৰুদেৱৰ দ্বাৰা স্থাপিত বিশ্বভাৰতী বিশ্ববিদ্যালয়ে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছিল৷ গুৰুদেৱ যিদৰে ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত থাকি, নিজৰ পৰম্পৰাসমূহৰ সৈতে জড়ি থাকি বিশ্বভাৰতীৰ যি স্বৰূপ প্ৰদান কৰিলে, তাৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদৰ এক শক্তিশালী পৰিচয় দেশৰ সন্মুখত ৰাখিলে৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে তেওঁ বিশ্ব বন্ধুত্বৰ ওপৰতো সমানেই জোৰ দিছিল৷
বন্ধুসকল,
বেদৰ পৰা বিবেকানন্দলৈকে ভাৰতৰ চিন্তনৰ ধাৰা গুৰুদেৱৰ ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদৰ চিন্তনেৰে মুখৰ হৈছিল৷ এই ধাৰা অন্তৰ্মূখী নাছিল৷ তেওঁ ভাৰতক বিশ্বৰ অন্য দেশতকৈ পৃথক কৰা নাছিল৷ তেওঁ দৃষ্টিভংগী আছিল যে যি ভাৰতত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ, তাৰ জৰিয়তে বিশ্ববাসীৰো লাভ হওক আৰু যি বিশ্বত ভাল, ভাৰতেও সেইটো শিকক৷ আপোনালোকৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নামটোকে লক্ষ্য কৰক৷ বিশ্বভাৰতী৷ মা ভাৰতী আৰু বিশ্বৰ মাজৰ সমন্বয়৷ গুৰুদেৱ, সৰ্বসমাৱেশী আৰু সৰ্ব স্পৰ্শী, সহ-অস্তিত্ব আৰু সহযোগৰ জৰিয়তে মানৱ কল্যানৰ বৃহৎ লক্ষ্যৰে আগুৱাই গৈছে৷
বিশ্বভাৰতীৰ বাবে গুৰুদেৱৰ এই দৃষ্টিভংগী আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ মুল কথা৷
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানো বিশ্ব কল্যানৰ বাবে ভাৰতৰ কল্যান এক পথ৷ এই অভিযান ভাৰতক শক্তিশালী কৰাৰ অভিযান, ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰে বিশ্ব সমৃদ্ধি কৰাৰ অভিযান৷ ইতিহাস সাক্ষী আছে যে এখন শক্তিশালী আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতে সদায় সমগ্ৰ বিশ্ব সমূদায়ৰ ভাল চিন্তা কৰিছে৷
আমাৰ বিকাশ একাংকী নহয় বৰঞ্চ বৈশ্বিক, সমগ্ৰ আৰু ইমানেই নহয় আমাৰ শিৰে শিৰে সেয়া সোমাই আছে৷ সৰ্বে ভৱন্তু সুখিনঃ৷ ভাৰত আৰু বিশ্বৰ এই সম্বন্ধ আপোনালোকত অধিক কোনে জানে? গুৰুদেৱে আমাক ‘স্বদেশী সমাজ’ৰ সংকল্প দিছিল৷ তেওঁ আমাৰ গাঁৱে গাঁৱে, আমাৰ কৃষি আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাটো বিচাৰিছিল, তেওঁ বাণিজ্য আৰু ব্যৱয়াসক আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাটো চাব বিচাৰিছিল, তেওঁ কলা আৰু সাহিত্যক আত্মনিৰ্ভৰ হোৱাটো বিচাৰিছিল৷ তেওঁ আত্মনিৰ্ভৰতাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে ‘আত্মশক্তি’ৰ কথা কৈছিল৷
আত্মশক্তিৰ শক্তিৰে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণকে আদি কৰি তেওঁ যি কথা কৈছিল, সেয়া আজিও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ তেওঁ কৈছিল, “ৰাষ্ট্ৰৰ নিৰ্মাণ, একপ্ৰকাৰৰ নিজৰ আত্মাৰ প্ৰাপ্তিৰে বিস্তাৰ৷ যেতিয়া আপোনালোকে নিজৰ বিচাৰৰ জৰিয়তে, নিজৰ কামৰ জৰিয়তে, নিজৰ কৰ্তব্যৰ জৰিয়তে দেশৰ নিৰ্মাণ কৰে, তেতিয়া আপোনাৰ দেশৰ আত্মাতে নিজৰ আত্মা পৰিলক্ষিত হ’ব৷”
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ আত্মা, ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰতা আৰু ভাৰতৰ আত্ম-সন্মান এটা আনটোৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত৷ ভাৰতৰ আত্মসন্মানক ৰক্ষা কৰাৰ বাবে বংগৰ প্ৰতিটো প্ৰজন্মই নিজকে অৰ্পণ কৰি দিছিল৷ খুদিৰাম বসুক মনত পেলাওক, যি কেৱল ১৮ বছৰ বয়সতে ফাঁচীৰ কাঠত ওলমিচিল৷ প্ৰফুল্ল চাকি ১৯ বছৰ বয়সতে শ্বহীদ হৈছিল৷ বীনা দাস, যি বংগৰ অগ্নিকন্যা নামে জনাজাত, তেওঁক ২১ বছৰ বয়সতে জে’ললৈ প্ৰেৰণ কৰিছিল৷ প্ৰীতিলতা বদ্দেদাৰে কেৱল ২১ বছৰ বয়সতে নিজৰ জীৱন উচৰ্গা কৰিছিল৷
এনে অগণন লোক আছে, যিসকলৰ নাম সম্ভৱতঃ ইতিহাসত লিখা নহ’ল৷ এই সকলোৱে দেশৰ আত্মসন্মানৰ বাবে হাঁহি হাঁহি্ মৃত্যবৰণ কৰিছিল৷ আজি এইসকলৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰৰ বাবে জীয়াই থাকিব লাগিব, এই সংকল্প পুৰণ কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতক শক্তিশালী আৰু আত্মনিৰ্ভৰ কৰাৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰতিটো অৱদান, সমগ্ৰ বিশ্বক এক উন্নত স্থানত পৰিণত কৰিব৷ ২০২২ বৰ্ষত দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তিৰ দিশে অগ্ৰসৰ হৈছে৷ বিশ্বভাৰতী প্ৰতিষ্ঠাৰ ২৭ বছৰৰ পাছত দেশ স্বাধীন হৈছিল৷ আৰু ২৭ বছৰৰ পাছত ভাৰতে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ১০০সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি পালন কৰিব৷
আমি নতুন লক্ষ্য গঢ় দিব লাগিব, নতুন শক্তি আহৰণ কৰিব লাগিব, নতুন ধৰণে নিজৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিব লাগিব৷ এই যাত্ৰাত আমাৰ মাৰ্গদৰ্শন আৰু একো নহয়, বৰঞ্চ গুৰুদেৱৰে আলোচনা কৰিম, তেওঁৰ কথাৰ চিন্তা-চৰ্চা কৰিম৷ যেতিয়া প্ৰেৰণা থাকে, প্ৰেৰণা থাকে, তেতিয়া লক্ষ্যতো নিজে নিজে উপনীত হয়৷
বিশ্বভাৰতীৰে যদি কথা কও তেতিয়া হ’লে এই বছৰ ইয়াত ঐতিহাসিক পুহ মেলাৰ আয়োজন কৰিব নোৱাৰিলে৷ ১০০ বছৰৰ যাত্ৰাত তৃতীয়বাৰলৈ এনে হৈছে৷ এই মহামাৰীয়ে আমাক এই মূল্যক উপলব্ধি কৰালে-ভোকেল ফৰ লোকেল পুহ মেলাৰ সৈতে এই মন্ত্ৰ সদায় জড়িত হৈ আছে৷
মহামাৰী বাবে এই মেলালৈ যিসকল কলাকাৰ আহিছিল, যি হস্তশিল্প আহিছিল, সেইবোৰ আহিব নোৱাৰিলে৷ যেতিয়া আমি আত্মসন্মানৰ কথা কও, আত্মনিৰ্ভৰতাৰ কথা কও, তেতিয়া সৰ্বপ্ৰথমে মোৰ আহ্বানত আপোনালোক সকলোৱে মোৰ সহায় কৰক, মোৰ কাম কৰক৷ বিশ্বভাৰতীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে পুহ মেলালৈ অহা শিল্পীসকলৰ সৈতে সম্পৰ্ক স্থাপন কৰক, তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহৰ বিষয়ে তথ্য একত্ৰিত কৰক আৰু এই দুখীয়া শিল্পীসকলৰ সামগ্ৰী অনলাইনত কিদৰে বিক্ৰী কৰিব পাৰি, ছ’চিয়েল মিডিয়াই এই ক্ষেত্ৰত কিদৰে সহায় কৰিব পাৰি, সেইবোৰ চাই, সেই কাম কৰক৷ ইমানেই নহয়, ভৱিষ্যতেও স্থানীয় শিল্পী, হস্তশিল্পৰ সৈতে জড়িত যিসকল লোকে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিশ্ববজাৰলৈ নিব পাৰি, তাৰ বাবে তেওঁলোকক শিকাওক, মাৰ্গদৰ্শন কৰক৷
বন্ধুসকল, গুৰুদেৱে কৈছিল-সংগীত আৰু কলা অবিহনে এখন ৰাষ্ট্ৰই ইয়াৰ নিজা অভিব্যক্তিৰ বাস্তৱিক শক্তি হেৰুৱাই পেলায় আৰু তাৰফলত নাগৰিকসকলৰ শ্ৰেষ্ঠতা বাহিৰ হৈ নাহে৷ গুৰুদেৱে আমাৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সংৰক্ষণ, পোষণ আৰু বিস্তাৰক অতি গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছিল৷ যদি সেই সময়ত বংগক লক্ষ্য কৰো তেতিয়া আৰু এটা অদ্ভূত কথা প্ৰত্যক্ষ কৰো৷ যিসসময় সকলোফালে স্বাধীনতা আন্দোলন ভৰপক দিছিল, তেতিয়া বংগই সেই আন্দোলনক দিশদৰ্শন কৰাৰ লগতে সংস্কৃতিৰ পোষক হিচাপে ধৰা দিছিল৷ বংগত সকলো ধৰণৰ সংস্কৃতি, সাহিত্য, সংগীতৰ অনুভূতিও একপ্ৰকাৰৰ স্বাধীনতা আন্দোলনক শক্তি প্ৰদান কৰিছিল৷
বন্ধুসকল,
গুৰুদেৱে কেইবা দশকৰ পূৰ্বে ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিছিল- সেই ভৱিষ্যদ্বাণী হৈছে-তেওঁ কৈছিল “ओरे नोतून जुगेर भोरे, दीश ने शोमोय कारिये ब्रिथा, शोमोय बिचार कोरे, ओरे नोतून जुगेर भोरे, ऐशो ज्ञानी एशो कोर्मि नाशो भारोतो-लाज हे, बीरो धोरमे पुन्नोकोर्मे बिश्वे हृदय राजो हे।” গুৰুদেৱৰ এই উপদেশক বাস্তৱত পৰিণত কৰা দায়িত্ব আমাৰ সকলোৰে আছে৷
বন্ধুসকল,
গুৰুদেৱে বিশ্ব ভাৰতীৰ প্ৰতিষ্ঠা কেৱল শিক্ষাগ্ৰহণৰ এক কেন্দ্ৰ হিচাপে কৰা নাছিল৷ তেওঁ ইয়াৰ ‘শিক্ষণৰ আসন’, শিকাৰ এক পবিত্ৰ স্থান হিচাপে চাইছিল৷ পঢ়া আৰু শিকা দুয়োটাৰে মাজত যি পাৰ্থক্য আছে, তাক গুৰুদেৱৰ এটা বাক্যৰ পৰা বুজিব পাৰি৷ তেওঁ কৈছিল, “মোৰ মনত নাই যে মোক কি পঢ়ুৱালে৷ মোৰ মাত্ৰ সেইটোহে মনত আছে, যি মই শিকিলো৷”
ইয়াক আৰু বিস্তৃতভাৱে সদৰি কৰি গুৰুদেৱ ঠাকুৰে কৈছিল-আটাইতকৈ ডাঙৰ শিক্ষা হৈছে সেইটো, যি আমাক কেৱল জ্ঞান দিয়ে, বৰঞ্চ আমাক সকলোৰে সৈতে জীয়াই থকাটো শিকায়৷ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে তেওঁৰ বাৰ্তা আছিল যে আমি জ্ঞানক এটা নিৰ্দিষ্ট এলেকাত সীমাবদ্ধ কৰি ৰাখিব নালাগিব৷
তেওঁ যজুবেদৰ মন্ত্ৰক বিশ্ব ভাৰতীৰ মন্ত্ৰত পৰিণত কৰিলে৷ 'यत्र विश्वम भवत्येक नीड़म' অৰ্থাৎ য’ত সমগ্ৰ বিশ্ব এক পক্ষী হৈ পৰে, বাঁহ হয়৷ সেই স্থান য’ত নিত্য নতুন অনুসন্ধন হয়, সেই স্থান য’ত সকলোৱে একেলগ হৈ আগবাঢ়ি যায় আৰু যিদৰে আমাৰ শিক্ষামন্ত্ৰীয়ে বিস্তৃতভাৱে কয়৷ গুৰুদেৱে কৈছিল-'चित्तो जेथा भय शुन्नो, उच्चो जेथा शिर, ज्ञान जेथा मुक्तो' অৰ্থাৎ আমি এক এনে ব্যৱস্থা গঢ় দিও, য’ত আমাৰ মতত কোনো ভয় নাথাকে, আমাৰ শিৰ উচ্চ হয় আৰু জ্ঞান বন্ধনৰ পৰা মুক্ত হয়৷ বৰ্তমান দেশে নতুন শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে এই উদ্দেশ্য পুৰণ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আছে৷ এই শিক্ষা নীতি ৰূপায়ণ কৰাত বিশ্বভাৰতীৰ ডাঙৰ ভূমিকা আছে৷ আপোনালোকৰ ওচৰত ১০০ বছৰৰ অভিজ্ঞতা আছে, বিদ্ধতা আছে, দিশা আছে, দৰ্শন আছে আৰু গুৰুদেৱৰ আশীৰ্বাদ আছে৷ যিমান বেছি শিক্ষানুষ্ঠানৰ সন্দৰ্ভত বিশ্ব ভাৰতীয়ে জানে, অন্য প্ৰতিষ্ঠানক বুজাতো সহজ হ’ব৷
বন্ধুসকল,
মই যেতিয়া গুৰুদেৱৰ কথা কও, তেতিয়া এটা মোহৰ পৰা নিজকে ৰখাব নোৱাৰো৷ যোৱাবাৰ আপোনালোকৰ তালৈ আহিছিলো, তেতিয়াও মই ইয়াৰ বিষয়ে অলপ উল্লেখ কৰিছিলো৷ মই পুনৰবাৰ গুৰুদেৱ আৰু গুজৰাটৰ আত্মীয়তাক স্মৰণ কৰিছো৷ এইটো বাৰে বাৰে মনত পেলোৱাটো এইবাবে প্ৰয়োজন কাৰণ আমি এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ভাৱনাৰে পৰিপূৰ্ণ হৈ আছো৷
এইটোৱে দেখুৱাই যে পৃথক ভাষা, দোৱান, খাদ্যাভাসৰে ভৰপূৰ আমাৰ দেশৰ ইটোৰ লগ সিটোৰ কিমান সম্পৰ্ক আছে৷ এইটো প্ৰদৰ্শিত কৰে যে কিদৰে বৈচিত্ৰতাৰে ভৰা দেশ এজনে আনজনৰ পৰা কিমান কি কি শিকে৷
বন্ধুসকল,
গুৰুদেৱৰ জ্যেষ্ঠ ভাতৃ সত্যন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে যেতিয়া আইচিএছ আছিল, তেতিয়া তেওঁৰ নিযুক্তি গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত হৈছিল৷ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ যেতিয়া গুজৰাটলৈ গৈছিল, তেতিয়া তেওঁ বহু দিন তাত কটায়৷
আহমেদাবাদত থাকিয়েই তেওঁ তেওঁৰ দুটা জনপ্ৰিয় বাংলা কবিতা ‘বন্দী অ’ অমাৰ’ আৰু ‘নিৰৱ ৰজনী দেখো’ৰ ৰচনা কৰিছিল৷ তেওঁৰ বিখ্যাত ৰচনা ‘ক্ষদিত পাশান’ৰ এটা অংশ তেওঁ গুজৰাটত থকা সময়ছোৱাত লিখিছিল৷ ইমানেই নহয়, গুজৰাটৰ এগৰাকী কন্যা শ্ৰীমতী হটিসিং গুৰুদেৱৰ ঘৰলৈ বোৱাৰী হৈ আছিল৷ ইয়াৰ উপৰি আন এটা তথ্য আছে, যিটোক লৈ আমাৰ মহিলা সবলীকৰণত সৈতে জড়িত সংস্থাসমূহে অধ্যয়ন কৰা উচিত৷
সত্যন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ জীৰ পত্নী জ্ঞানন্দিনী দেৱী জী যেতিয়া আহমেদাবাদত আছিল, তেতিয়া তেওঁ দেখিছিল যে স্থানীয় মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ শাৰীৰ পতি তেওঁলোকৰ আঁচল কান্ধত ৰাখিছিল৷ সোঁ কান্ধত আঁচল ৰাখিলে মহিলাসকলৰ কাম কৰাত বহুত অসুবিধা হয়৷
সেয়া দেখি জ্ঞানন্দিনী দেৱীয়ে ধাৰণা কৰি শাৰীৰ আঁচল বাও কান্ধত ৰখাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে৷ মই সিমান ভালদৰে নাজানো কিন্তু কোৱা হয় যে বাওঁ কান্ধৰ শাৰীৰ আঁচল ৰখাটো তেওঁৰে অৱদান৷
এজনে আনজনৰ পৰা শিকি, এজনে আনজনৰ সৈতে আনন্দৰে থাকি, এটা পৰিয়ালৰ দৰে থাকিয়ে ই আমি সেই সপোন বাস্তৱ কৰিব পাৰো, যি মহান ব্যক্তিসকলে দেখিছিল৷
এই সংস্কাৰ গুৰুদেৱেও বিশ্বভাৰতীক দিছে৷ এই সংস্কাৰসমূহ আমি সকলোৱে মিলি নিৰন্তৰ শক্তিশালী কৰিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলো য’লৈকে যায়, যিখন ক্ষেত্ৰলৈকে যায়, আপোনালোকৰ পৰিশ্ৰমতে এক নতুন ভাৰতৰ নিৰ্মাণ হ’ব৷ মই গুৰুদেৱৰ পংক্তিৰে মোৰ ভাষণ সামৰিম৷ গুৰুদেৱে কৈছে- ओरे गृहो-बाशी खोल दार खोल, लागलो जे दोल, स्थोले, जोले, मोबोतोले लागलो जे दोल, दार खोल, दार खोल! দেশত নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰে আপোনালোকলৈ অপেক্ষা কৰি আছে৷ আপোনালোক সকলো সফল হওক, আগুৱাই যাওক আৰু দেশৰ সপোন বাস্তৱ কৰক৷
এই শুভকামনাৰে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ বহুত বহুত ধন্যবাদ আৰু এই শতবৰ্ষ আমাৰ ভৱিষ্যতৰ যাত্ৰাৰ বাবে এক শক্তিশালী মাইলৰ খুঁটি হওক, আমাক নতুন শিখৰত উপনীত কৰাওক আৰু বিশ্বভাৰতী যিবোৰ সপোন লৈ প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল, তেওঁলোকৰ সপোন বাস্তৱ কৰি বিশ্ব কল্যানৰ পথ প্ৰশস্ত কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ কল্যানৰ পথ শক্তিশালী কৰি আগবাঢ়ি যাওক, এয়াই মোৰ আপোনালোকৰ সকলোৰে প্ৰতি শুভকামনা৷ বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at centenary celebrations of Visva-Bharati University
24 DEC 2020 2:06PM by PIB Delhi
“Hey Bidhata, Dao dao moder gourab dao” (Oh god! Let glory be bestowed upon us) – Gurudev had once prayed for the students’ bright future. Today, on the occasion of glorious 100th anniversary of Visva-Bharati University, the whole nation is praying the same for this institution just like me. Governor of West Bengal Shri Jagdeep Dhankhar Ji, Union Education Minister Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank ji, Vice Chancellor Professor Bidyut Chakrabarty ji, Professors, Registrars, all teachers of Visva-Bharati, students, alumni, ladies and gentlemen! The 100th anniversary of Visva-Bharati is a matter of great pride for every Indian. I am extremely delighted that on this day I am getting an opportunity to recall and commemorate the virtue of this ‘tapobhoomi’.
Friends,
Visva-Bharati's hundred-year-old journey is very special. Visva-Bharati is a true embodiment of Gurudev's ideals, vision and hard work for Mother India. For India, it is a kind of place of worship to give continuous energy to the country so as to make Gurudev's dreams come true. Visva-Bharati, that has been producing world-renowned lyricists-musicians, artists-litterateur, economists, sociologists, scientists and financial experts, is making new efforts for building a New India. My sincere regards to every person who has raised this institution to this height; I congratulate them. I am glad that Visva-Bharati, Sriniketan and Santiniketan are constantly striving to achieve the goals that Gurudev had set. Visva-Bharati has always been lauded for its development work in the villages. The yoga department that you had started in 2015 is also growing in popularity rapidly. Your university campus is an example of both living and studying with nature. You will also be delighted to see that our country is spreading the message emanating from Visva-Bharati to the whole world. India is now playing a very important role in the world regarding environmental protection through International Solar Alliance. Today India is the only major country in the world which is moving at a fast pace on the right path to achieve the environmental goals of Paris Accord.
Friends,
Today, as we are celebrating 100 years of Visva-Bharati University, it is necessary to remember the circumstances that formed the basis of its establishment. These circumstances did not arise only from British colonialism. It had hundreds of years of experience behind it and includes the backdrop of movements lasting hundreds of years. Today, I am discussing this specifically with the scholars like you because it has not been talked about enough and has received very little attention. Its discussion is also necessary because it is directly related to the goals of India's freedom movement and Visva-Bharati.
Friends,
When we talk of freedom struggle, directly the picture of ​​19th and 20th century comes in our minds. But it is also a fact that the foundation of these movements was laid long ago. The freedom movement of India got energy from the various movements that had been going on since centuries. The Bhakti Movement strengthened the spiritual and cultural unity of India. In the Bhakti era, our Saints, Mahants, Acharyas in every region of India and in every direction, east-west-north-south had made a continuous, uninterrupted effort to keep the consciousness of the country awake. So, Madhvacharya, Nimbarkacharya, Vallabhacharya, Ramanujacharya from the south, or Mirabai, Eknath, Tukaram, Ramdas, Narsi Mehta from the west, or Sant Ramanand, Kabirdas, Goswami Tulsidas, Surdas, Guru Nanakdev, Saint Raidas from the north and the ideas of countless great men like Chaitanya Mahaprabhu, and Srimanta Shankar Dev from the east had kept the society energized. In the same Bhakti period, great personalities like Raskhan, Surdas, Malik Mohammed Jayasi, Keshavdas and Vidyapati had shown the way to reform and develop the society through their compositions. In the Bhakti era, these virtuous souls had instilled the spirit of unity within the people. As a result, this movement had reached every corner of India crossing every boundary. People of every creed, every class & every caste had stood for self-respect and cultural heritage at the place of devotion. The Bhakti Movement had filled the struggling India with collective consciousness and confidence for centuries.
Friends,
This topic of devotion cannot proceed until the great devotee of Goddess Kali, Shri Ramakrishna Paramahamsa, is discussed. He is the great saint because of whom India got Swami Vivekananda. Swami Vivekananda was the embodiment of devotion, knowledge and karma. He had begun to see divinity in every person while expanding the scope of devotion. He also had given an expression to Karma, emphasizing on the development of an individual and institution.
Friends,
Besides the period of hundreds of years of Bhakti movement, Karma movement also took place in the country. For centuries, the people of India were fighting against colonialism and imperialism. Be it Chhatrapati Shivaji Maharaj, Maharana Pratap, Rani Laxmibai of Jhansi, Rani Chennamma of Kittur, or the armed struggle of Lord Birsa Munda, the rigorous efforts, tenacity and sacrifice of ordinary citizens against injustice and exploitation was at its peak. This turned into a major inspiration for our freedom struggle at a later period.
Friends,
When the streams of devotion and efforts were flowing at a rapid speed, the new Triveni Sangam of the river of knowledge became the consciousness of freedom movement. In the desire for freedom, there was a complete motivation and spirit of devotion. The need of the hour was to create an ideological movement to win the war of independence on the basis of knowledge, as well as to prepare a new generation for a bright future of India. Many institutions at that time, several reputed educational institutions and universities had played a major role in the same - be it Vishwa Bharati University, Banaras Hindu University, Aligarh Muslim University, National College which is now in Lahore, Mysore University, Trichy National College, Mahatma Gandhi Kashi Vidyapeeth, Gujarat Vidyapeeth, Willingdon College, Jamia Millia Islamia, Lucknow University, Patna University, Delhi University, Andhra University or the Annamalai University. A completely new group of scholars developed in these universities of India. These educational institutions gave a new energy, a new direction, and a new height to the ideological movement going on for India's independence. We were united by the Bhakti Movement; while the knowledge movement gave intellectual strength and the Karma movement gave us the courage to fight for our rights. These movements, which lasted for a period of hundreds of years, had become a unique example of sacrifice, penance and determination. Influenced by these movements, thousands of people had come forward one after another to sacrifice their lives in the freedom struggle.
Friends,
This movement of knowledge was given a boost by Visva-Bharati University established by Gurudev. The way Gurudev had given Visva-Bharati the form he had associated with India's culture while connecting with his traditions, he had put a strong identity of nationalism in front of the country. At the same time, he had laid equal emphasis on world brotherhood.
Friends,
The stream of ideology of India from Veda to Vivekananda was also manifested in Gurudev's idea of nationalism. And this stream was not an inward one; it was not going to keep India separate from other countries of the world. As per his vision, the world should benefit from what is best in India and India should also learn from all the good in the world. If we look at the name of your University i.e. Visva-Bharati, it is a connection of Mother Bharati and the Vishwa i.e. world. Gurudev had walked towards the greater goal of human welfare through omniscience, co-existence and cooperation. This vision of Gurudev for Vishwa Bharati is also the essence of a self-reliant India. Aatmanirbhar Bharat Abhiyan is also the path of India's welfare for the entire world's welfare. This campaign is a campaign to empower India; it is a campaign to bring prosperity around the world with the prosperity of India. History is a witness to the fact that a strong and self-reliant India has always benefitted the entire world community. Our development is not an individual one but global. Moreover, the spirit of सर्वे भवंतु सुखिनः is in our blood. Who knows the connection that exists between Bharati and the world better than you? Gurudev had given us the resolution of 'Swadeshi Samaj'. He wanted to see our villages, our agriculture as self-reliant; he wanted to see commerce and trade self-reliant; he wanted to see art and literature as self-reliant. He spoke of 'self-power' to achieve the goal of self-reliance. What he spoke about nation building with the energy of self-power is equally important today. He had said- 'The building of the nation is in some way an extension of the attainment of salvation. When you build a country by your thoughts, by your actions, by discharging your duties, then you start seeing your soul in the soul of the country itself '.
Friends,
The soul of India, India's self-reliance and India's self-respect are interlinked. To protect India's self-esteem, several generations of Bengal had sacrificed their lives. Remember, that Khudiram Bose was hanged at just 18 years of age. Prafulla Chaki had died at the age of 19. Bina Das, better known as Agnikanya of Bengal, was sent to jail at the age of just 21. Pritilata Waddedar gave up her life at the age of just 21. There are probably countless people even the names of whom could not be recorded in history. All of them had embraced death with a smile for preserving the country's self-respect. Today, by seeking inspiration from them, we have to live for a self-reliant India, to fulfil this resolve.
Friends,
Your every contribution in making India strong and self-reliant will make the whole world a better place. In the year 2022, India will complete 75 years of independence. India became independent 27 years after the establishment of Visva-Bharati. 27 years from now, India will be celebrating 100 years of its independence. We have to set new goals, raise new energy, start our journey in a new way. And in this journey, our guidance will be none other than Gurudev and his ideas. And when there is inspiration and determination, the targets are also met automatically. Talking about Visva-Bharati, the historic Poush Mela has not been organized here this year. This is the third time in a journey of 100 years. This pandemic has explained to us the same mantra of 'vocal for local'; this mantra has always been associated with Poush Mela. Due to the pandemic, the artists who used to come to this fair, those who used to bring their handicrafts, could not come. When we are talking about self-respect and self-reliance, first of all, I have a request to you all. Please help me with this work. I urge the students of Visva Bharati to contact the artists coming to the Poush Mela, gather information about their products and try to find out how the handicrafts of these poor artists can be sold online; what help can be taken from social media? Work on it. Moreover, even in the future, local artists, craftsmen should be taught in such a way that they can take their products to the world market. Show them the path. Only through such efforts will the country become self-sufficient. And we will be able to fulfil Gurudev's dreams. You also know the most inspiring lines of Gurudev – ‘Jodi tor dak shune keu na ashe tobe ekla cholo re’. If no one comes forward, you have to walk alone to achieve your goal.
Friends,
Gurudev used to say- 'Without music and art, the nation loses its real power of expression and the excellence of its citizens does not come out'. Gurudev considered the preservation, nurture and expansion of our rich cultural heritage as very important. If we look at the Bengal of that time, another amazing thing is seen. When there was turmoil everywhere during the freedom struggle, Bengal had stood as a nurturer of the culture besides giving a direction to that movement. The culture, literature and music in Bengal were also boosting the freedom movement in a way.
Friends,
Gurudev had foretold decades earlier and he had said these lines, "Ore Notun Juger Bhore, Deesh Ne Shomoy Katiye Brittha, Shomoy Bichar Kore, Ore Notun Juger Bhore…” and
“…Esho Gyani Esho Kormi Naasho Bharoto-Laajo Hey, Biro Dhorme Punnokorme Bishwo Hridoye Raajo Hey… ". We all have the responsibility to make these exhortations, these statements of Gurudev true.
Friends,
Gurudev did not establish Visva-Bharati as just a centre of learning. He saw it as a 'seat of learning', a sacred place of learning. The distinction between studying and learning can be understood by just one sentence of Gurudev. He had said- 'I don't remember what I was taught. I only remember what I have learnt'. Extending this further, Gurudev Tagore had said- 'The greatest education is the one that not only informs us, but teaches us to live with everyone'. His message to the whole world was that we should not try to tie or limit knowledge to areas. He had made the mantra of Yajurveda as the mantra of Visva Bharati i.e. 'यत्र विश्वम भवत्येक नीड़म' ‘where the whole world becomes a nest’. The place where new research should be done, the place where everyone should move forward together and as our education minister was now elaborating, Gurudev used to say- 'Chitto jetha bhoy shunno, uchho jetha shir, Gyan jetha mukto' i.e. We must create a space where there is no fear in our minds, our head is held high, and knowledge is free from the shackles. Today the country
is also trying to fulfil this objective through the new National Education Policy. Visva-Bharati is playing a major role in implementing this education policy. You have 100 years of experience, erudition, direction, philosophy, as well as Gurudev's blessings. The more Visva Bharati will have a discussion about this with other educational institutions, the greater will be the understanding of those institutions.
Friends,
When I talk about Gurudev, I am unable to stop myself from talking about one thing. The last time when I was here, I had mentioned about it a little bit. I am once again thinking about the connection of Gurudev and Gujarat. It is also important to talk about it again and again because it fills us with the spirit of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'. It shows how much our country with different languages, dialects, food and clothing, is related to each other. It shows how our country, full of diversity, is united and has been learning a lot from each other.
Friends,
When Gurudev's elder brother Satyendranath Tagore was in the ICS, he was also appointed in Ahmedabad in Gujarat. Rabindranath Tagore used to visit Gujarat often, and he also had spent a long time there. While living in Ahmedabad, he had composed two of his popular Bengali poems 'Bandi O Amar' and 'Nirob Rajni Dekho'. He also wrote a part of his famous work ‘Kshudit Pashan' during his stay in Gujarat. Moreover, a daughter of Gujarat also became the daughter-in-law of Tagore family. Apart from this, organizations associated with Women Empowerment should be studied. When Gyanadanandini Devi Ji, wife of Satyendranath Tagore lived in Ahmedabad, she noticed that the local women put the pallu of their saree on the right shoulder. Now the pallu was on the right shoulder, so women had some difficulty in working as well. Seeing this, Gyanadanandini Devi figured out why not take the sari's pallu on the left shoulder. Now I do not know exactly but they say that the idea of placing sari's pallu on the left shoulder is her. By learning from each other, living happily with each other, living like a family, we can realize the dreams that the great personalities of the country had seen. Gurudev has given the same values to Visva-Bharati. Together we have to strengthen these values.
Friends,
Wherever you go, in whatever field you might be your hard work will build a new India. I will conclude with Gurudev's lines, Gurudev said, Ore griho-bashi khol dwar khol, laglo je dol, sthole, jole, bonotole lagalo je dol, dwar khol, dwar khol! The doors of new possibilities are waiting for you in the country. May you all succeed, go ahead, and fulfil the dreams of the country! With these best wishes, once again thank you very much and may this centenary year become a strong milestone for the journey ahead and take us to new heights. I hope the university will move ahead by strengthening the path of India's welfare to fulfil the dreams of world welfare and the dreams with which Visva-Bharati was born. I wish you all the best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.