ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
4ଟି ରାଜ୍ୟରେ କୋଭିଡ୍‍ ଟିକାକରଣର ଡ୍ରାଏ ରନ୍‍ ସଫଳତାର ସହ ସଂପନ୍ନ
29 DEC 2020 3:08PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 4ଟି ରାଜ୍ୟ ଯଥା ଆସାମ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ ଓ ଗୁଜରାଟରେ କରୋନା ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଦୁଇଦିନିଆ ଡ୍ରାଏ ରନ୍‍ (ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରକ୍ରିୟା) କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ସଫଳତାର ସହ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଚଳିତମାସ 28 ଓ 29 ତାରିଖ ଦୁଇଦିନ ଧରି ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପ୍ରାକ୍‍ ଟିକାକରଣ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଟିକାକରଣରେ ଭାରତର ବେଶ୍‍ ଭଲ ଅନୁଭୂତି ରହିଛି । ସାର୍ବଜନୀନ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ୟୁଆଇପି) ଏବଂ ମିଳିମିଳା-ରୁବେଲା ଜାପାନୀ ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ୱର ଭଳି କେତେକ ବ୍ୟାଧିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ୟାପକ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ଭାରତ ବିପୁଳ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅର୍ଜନ କରିଛି । ସେହି ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆଧାର କରି ଏବେ କରୋନା ଟିକାକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଶେଷ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ପ୍ରଥମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ସମ୍ମୁଖ ଧାଡିର କର୍ମୀ ଏବଂ 50 ବର୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାରଭିତ୍ତିରେ ଟିକା ଦେବାପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି ।
ଏହି ଡ୍ରାଏ ରନ୍‍ ପ୍ରୟାସର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା କରୋନା ମହାମାରୀ ଟିକାଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପରୀକ୍ଷା ନିରୀକ୍ଷା ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରି ସବୁ କଥା ଠିକ୍‍ଠାକ୍‍ଭାବେ ସଂପନ୍ନ କରିବା । ଏଥିରେ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଟିକାଦାନ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ଟିକାକରଣ କରିବା, ଟିକାର ସଂରକ୍ଷଣ, ପରିବହନ ଓ ବଣ୍ଟନ ତଥା ସବୁଯାକ ତଥ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ କୋ-ଉଇନ୍‍ ଆପ୍‍ରେ ସନ୍ନିବେଶିତ କରିବା ଆଦି ଗୁରୁତ୍ୱ ପାଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନେ ଏହି ଆପ୍‍ରେ କିପରି ଡାଟା ଅପ୍‍ଲୋଡ କରିବେ, ଟିକା କେଉଁଠୁ ଏବଂ କାହାଠାରୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଜିଲା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଟିକାର ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା, କେତେ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଟିକା ଦିଆଯିବ ତାହାର ଯୋଜନା, ଟିକା ଦେବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦଳଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ମୁତୟନ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ପରିବହନ ଆଦି କାମ ମକ୍‍ଡ୍ରିଲରେ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାଛଡା ଜିଲା ଓ ବ୍ଲକସ୍ତରରେ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ମାନ ମଧ୍ୟ କିପରି ହେବ ତାହାର ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଭ୍ୟାସମୂଳକ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଇଛି । ପ୍ରକୃତ ଟିକାକରଣ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଟିକାଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁସଂହତ କରିବା ପାଇଁ ସବୁ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଯେପରି କୋ-ଉଇନ୍‍ ଆପ୍‍ରେ ସ୍ଥାନିତ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ଏହାର ଆଇଟି ଦକ୍ଷତାକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି । ଟିକାଦାନ ସମୟରେ ଜିଲାପାଳ, ନିଜ ନିଜ ବ୍ଲକର ଟାସ୍କଫୋର୍ସମାନେ କିପରି ସମନ୍ୱୟ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ମକ୍‍ଡ୍ରିଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଡ୍ରାଏ ରନ୍‍ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଦାୟିତ୍ୱ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଓ ବ୍ଳକର ଟାସ୍କଫୋର୍ସମାନଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବେଳେ ରହିଥିବା ତ୍ରୁଟିବିଚ୍ୟୁତିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ତାହାର ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କୃଷ୍ଣା, ଗୁଜରାଟର ରାଜକୋଟ ଓ ଗାନ୍ଧିନଗର, ପଞ୍ଜାବର ଲୁଧିଆନା ଏବଂ ସହିଦ ଭଗତ ସିଂହ ନଗର ଏବଂ ଆସାମର ସୋନିତପୁର ଓ ନଳବାଡି ଜିଲାରେ ଏହି ଦୁଇଦିନିଆ ଡ୍ରାଏ ରନ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପନ୍ନ ହୋଇଛି ।
ଜିଲା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ଏଥିପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟଭାବେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦଳମାନ ଗଠନ କରାଯାଇ ସେଗୁଡିକ ଉପରେ ଦାୟିତ୍ୱ ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । ସେମାନେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କର ଏକ ତଥ୍ୟାବଳୀର ଡମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସହ ଟିକାଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ କାଳ୍ପନିକ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଟିକା ବଣ୍ଟନ, ଯୋଗାଯୋଗ ରକ୍ଷା, ଟିକା ଦେଉଥିବା ଏବଂ ଟିକା ନେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଯୋଗାଯୋଗ ରଖି ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକାଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଆଣିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଯେଉଁ ଡ୍ରାଏ ରନ୍‍ ହୋଇଥିଲା ତାହାର ତଥ୍ୟାବଳୀ ଆଜି ଅର୍ଥାତ୍‍ ଡିସେମ୍ବର 29 ତାରିଖରେ ଭିଡିଓ କନ୍‍ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଜିଲା ଓ ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ । ସଂପୃକ୍ତ 4ଟି ଯାକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ଡ୍ରାଏ ରନର ସଫଳତା ସଂପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସବୁ କାମ ଠିକ୍‍ଠାକ୍‍ ହୋଇଥିବା ସେମାନେ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି ଯେଉଁ ଦୁଇଦିନିଆ ଡ୍ରାଏ ରନ୍‍ ସଂପନ୍ନ ହେଲା ତାହାର ସଫଳତା ଆଧାରରେ ଦେଶରେ କୋଭିଡ୍‍ ଟିକାଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ । ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ମୂଳରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ତ୍ରୁଟିଶୂନ୍ୟ ଓ ସୁସଂହତଭାବେ ସଂପନ୍ନ କରିବାକୁ ଏହା ଥିଲା ଏକ ପ୍ରାକ୍‍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ।

Ministry of Health and Family Welfare
Dry run for COVID-19 Vaccination successfully conducted in Four states
29 DEC 2020 3:08PM by PIB Delhi
Union Ministry of Health & Family Welfare conducted a two-day dry run for activities entailed in Covid-19 vaccination in four states Assam, Andhra Pradesh, Punjab and Gujarat on 28th and 29th December 2020.
Backed with the experience of rolling out Universal Immunization Programme (UIP) and conducting nationwide multiple wide-range injectable vaccination campaigns such as measles-rubella (MR) and adult Japanese Encephalitis (JE) campaign, required steps are being undertaken to vaccinate priority population groups such as Health care workers, Frontline workers and people above 50 years for Covid-19.
The dry run exercise is aimed at end-to-end testing of COVID-19 vaccination process and will include planning & preparations as per the Operational Guidelines; creation of facilities & users on Co-WIN application, session site creation & mapping of sites, Health Care Workers (HCW) data upload, receipt of vaccines and vaccine allocationby the district, session planning, deployment of vaccination team, logistics mobilization at session site, mock drill of conducting vaccination and reporting and review meetings at block, districts and state level. The objective of dry the run is also to undertake and confirm field implementation of IT platform Co-WIN and guide way forward prior to actual implementation.
District Collector with engagement of district and block task force were made responsible for conducting the dry run and it was expected to provide insights on any gaps or bottle-necks during actual conduct of vaccination.
The two-day end-to-end dry run was undertaken in Krishna district in Andhra Pradesh, Rajkot and Gandhinagar in Gujarat, Ludhiana and Shaheed Bhagat Singh Nagar (Nawanshahr) in Punjab and Sonitpur and Nalbari districts in Assam.
Specific teams were formed for various tasks by the district administration and activities like uploading of dummy beneficiary’s data, session site creation, vaccine allocation, communication vaccination details to vaccinators& beneficiaries, beneficiary mobilization were carried out.
Field feedback on the first day of dun run was also reviewed on 29th Dec 2020 through Video conferencing with State & District Programme officers by Joint Secretary (Public Health). All states expressed satisfaction in terms of the operational approach and use of IT platform to ensure transparency and effective monitoring of vaccination processes expected to cover a large number of people across the country. Additional suggestions on IT platform were also noted for further enhancement of Co-WIN platform.
Detailed insights and feedback so obtained will help enrich the operational guidelines and IT platform and will strengthen the Covid-19 vaccination roll out plan.