কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
অনুসূচীত জাতিৰ বাবে মেট্ৰিকোত্তৰ জলপানিৰ ৰূপান্তৰমূলক পৰিৱৰ্তনত অনুমোদন জনালে কেবিনেটে
অনুসূচীত জাতিৰ শিক্ষাৰ বাবে বৃহৎ গুৰুত্ব প্ৰদান চৰকাৰৰ ৫ বছৰত ৪ কোটিতকৈ অধিক অনুসূচীত জাতিৰ শিক্ষাৰ্থীৰ বাবে ৫৯,০০০ কোটি টকাৰ মেট্ৰিকোত্তৰ জলপানি আঁচনিত অনুমোদন
23 DEC 2020 4:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সভাপতিত্বত অনুষ্ঠিত হোৱা অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট সমিতিয়ে আজি আগন্তুক ৫ বছৰত ৪ কোটিতকৈ অধিক অনুসূচীত জাতিৰ শিক্ষাৰ্থীৰ লাভৰ বাবে কেন্দ্ৰীয়ভাৱে পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনি ‘অনুসূচীত জাতিৰ শিক্ষাৰ্থীৰ বাবে মেট্ৰিকোত্তৰ জলপানি(পিএমএছ-এছচি)’ৰ মুখ্য আৰু ৰূপান্তৰমূলক পৰিৱৰ্তনত অনুমোদন জনাইছে যাতে তেওঁলোকে সফলতাৰে তেওঁলোকৰ উচ্চ শিক্ষা সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰে।
কেবিনেটে ৫৯,০৪৮ কোটি টকাৰ মুঠ বিনিয়োগত অনুমোদন জনাইছে যাৰ ভিতৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৩৫,৫৩৪ কোটি টকা (৬০%) ব্যয় কৰিব আৰু বাকীখিনি ৰাজ্য চৰকাৰে ব্যয় কৰিব। ই মজুত থকা 'প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ দায়বদ্ধতা' প্ৰণালীটো সলনি কৰে আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনিত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অংশগ্ৰহণ অধিক হ’ব।
অনুসূচীত জাতিৰ বাবে মেট্ৰিকোত্তৰ জলপানি আঁচনিয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক একাদশ আৰু তাৰ পিছৰ পৰা যিকোনো মেট্ৰিকোত্তৰ পাঠ্যক্ৰম অধ্যয়নত অনুমতি দিব আৰু চৰকাৰে শিক্ষাৰ ব্যয় সম্পূৰ্ণ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই প্ৰচেষ্টাত এক বৃহৎ গুৰুত্ব প্ৰদান আৰু অধিক অৰিহণা আগবঢ়াবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ যাতে অনুসূচীত জাতিৰ জিইআৰ(উচ্চ শিক্ষা) ৫ বছৰৰ ভিতৰত ৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডলৈকে উপনীত হ'ব পাৰে।
বিতং তলত উল্লেখ কৰা হৈছে:
আঁচনিৰ গুৰুত্ব হ'ব আটাইতকৈ দুৰ্বল শিক্ষাৰ্থীসকলক নামভৰ্তি কৰা, সময়মতে মাচুল প্ৰদান, ব্যাপক দায়ৱদ্ধতা, নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ আৰু সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতা।
১)দৰিদ্ৰতম পৰিয়ালৰ পৰা দশম শ্ৰেণী উত্তীৰ্ণ শিক্ষাৰ্থীসকলক তেওঁলোকৰ পছন্দৰ উচ্চ শিক্ষা পাঠ্যক্ৰমত নামভৰ্তি কৰাৰ বাবে এক অভিযান আৰম্ভ কৰা হ'ব। অনুমান কৰা হৈছে যে বৰ্তমানে দশম শ্ৰেণীৰ পাছত শিক্ষা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সক্ষম নোহোৱা এনে ১.৩৬কোটি এনে দৰিদ্ৰ শিক্ষাৰ্থীক পৰৱৰ্তী ৫ বছৰত উচ্চ শিক্ষা ব্যৱস্থালৈ অনা হ'ব।
২)এই আঁচনিখন শক্তিশালী চাইবাৰ সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ সৈতে এক অনলাইন মঞ্চত পৰিচালিত হ'ব যিয়ে কোনোধৰণৰ বিলম্ব অবিহনে স্বচ্ছতা, দায়বদ্ধতা, দক্ষতা আৰু সময়মতে সহায় প্ৰদান কৰিব।
৩)ৰাজ্যসমূহে অনলাইন প’ৰ্টেলত যোগ্যতা, জাতিগত স্থিতি, আধাৰ চিনাক্তকৰণ আৰু বেংক একাউণ্টৰ বিৱৰণৰ সম্পূৰ্ণ-প্ৰমাণপত্ৰ পৰীক্ষা কৰিব।
৪)আঁচনিখনৰ অধীনত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বিত্তীয় সহায় স্থানান্তৰ ডিবিটি মোডত হ'ব, আৰু বিশেষকৈ আধাৰ সক্ষম পৰিশোধ প্ৰণালী ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। ২০২১-২২ চনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি, আঁচনিখনত কেন্দ্ৰীয় অংশ(৬০%)ডিবিটি মোডত পোনপটীয়াকৈ নিৰ্ধাৰিত সময়সূচী অনুসৰি সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰে তেওঁলোকৰ অংশ মুকলি কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ পিছত বিদ্যাৰ্থীসকলৰ বেংক একাউণ্টত মুকলি কৰি দিয়া হ'ব।
৫)সামাজিক অডিট, বাৰ্ষিক তৃতীয় পক্ষৰ মূল্যাংকন আৰু প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা অৰ্ধ-বাৰ্ষিক স্ব-অডিট কৰা প্ৰতিবেদনৰ যোগেৰে নিৰীক্ষণ প্ৰণালী অধিক শক্তিশালী কৰা হ'ব।
২০১৭-১৮ৰ পৰা ২০১৯-২০ৰ লৈ কেন্দ্ৰীয় সাহায্য যি বাৰ্ষিক প্ৰায় ১১০০কোটি টকা আছিল সেয়া ২০২০-২১ৰ পৰা ২০২৫-২৬বৰ্ষত ৫ গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি কৰি বাৰ্ষিক প্ৰায় ৬০০০ টক কৰা হ'ব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves transformatory changes in Post Matric Scholarship for SCs
Govt big push for education for SCs. Approves Rs.59,000 Cr post matric scholarship scheme for more than 4 Cr SC students in 5 years
23 DEC 2020 4:39PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has today approved major and transformatory changes in the Centrally Sponsored Scheme ‘Post Matric Scholarship to students belonging to Scheduled Castes (PMS-SC)’ to benefit more than 4 Crore SC students in the next 5 years so that they can successfully complete their higher education.
The Cabinet has approved a total investment of Rs. 59,048 Cr of which Central Government would spend Rs. 35,534 Cr (60%) and the balance would be spent by the State Govts. This replaces the existing 'committed liability' system and brings greater involvement of the Central Govt in this crucial scheme.
The Post Matric Scholarship Scheme for Scheduled Castes allows students to pursue any post matric course starting from class 11th and onwards, with the Govt meeting the cost of education.
The Central Govt is committed to give a big push and further impetus to this effort so that the GER (Higher Education) of SCs would reach up to the National standards within the 5 year period.
Following are the details:
The focus of the scheme would be on enrolling the poorest students, timely payments, comprehensive accountability, continuous monitoring and total transparency.
1. A campaign will be launched to enroll the students, from the poorest households passing the 10th standard, in the higher education courses of their choice. It is estimated that 1.36 Cr such poorest students, who are currently not continuing their education beyond 10th standards would be brought into the higher education system in the next 5 years
2. The scheme will be run on an online platform with robust cyber security measures that would assure transparency, accountability, efficiency, and timely delivery of the assistance without any delays.
3. The States will undertake fool-proof verification of the eligibility, caste status, Aadhar identification and bank account details on the online portal.
4. Transfer of financial assistance to the students under the scheme shall be on DBT mode, and preferably using the Aadhar Enabled Payment System. Starting from 2021-22, the Central share (60%) in the scheme would be released on DBT mode directly into the bank accounts of the students as per fixed time schedule, after ensuring that the concerned State Government has released their share.
5. Monitoring mechanism will be further strengthened through conduct of social audits, annual third party evaluation, and half-yearly self-audited reports from each institution.
The Central Assistance which was around Rs 1100 crore annually during 2017-18 to 2019-20 would be increased more than 5 times to be around Rs 6000 core annually during 2020-21 to 2025-26.