শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রীমন্দলনা এস.সি.শিংগীদমক্তা পোস্ত মেত্রিক স্কোলরশিপ্তা ত্রান্সফোর্মেতরী অহোংবশিংগী অয়াবা পীখ্রে
সরকারনা এস.সি.শিংগীদমক্তা অচৌবা শাফু পীরদুনা মথংগী চহি ৫দা করোর মরিদগী হেনবা এস.সি.গী মহৈরোইশিংগীদমক লুপা করোর ৫৯,০০০গী পোস্ত মেত্রিকস্কোলরশিপ স্কিমগী অয়াবা পীখ্রে
23 DEC 2020 4:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মন্ত্রীমন্দলগী কমিতীনা ঙসি মথংগী চহি ৫দা এস.সি.গী মহৈরোই করোর ৪ হেনবদা কান্নবা ফংহন্নবা “পোস্ত মেত্রিক স্কোলরশিপ তু স্তুদেন্ত বিলোংগিং তু সেদ্যুল কাস্ত (পি.এম.সি.-এস.সি.)”গী কেন্দ্রনা পুথোকপা স্কিমদা চাউনা অমসুং ত্রান্সফোর্মেতরী অহোংবশিং পাংথোকপদা অয়াবা পীখ্রে মসিদগী মখোয়না মখোয়গী অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং মপুং ফাহনবা ঙম্লগনি।
মন্ত্রীমন্দলনা লুপা করোর ৫৯,০৪৮গী অপুনবা ইনভেস্তমেন্তকী অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসিগী মনুংদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ৩৫,৫৩৪ (৬০%) চাদিং তৌগনি অমসুং লেমহৌবা শেনফম্না রাজ্য সরকারশিংনা পুথোক্কনি। স্কিম অসিনা লৈরিবা “কমিৎতেদ লাইএবিলিতী” সিস্তেমগী মহুৎ শিনগনি অমসুং মরুওইবা স্কিম অসিদা কেন্দ্র সরকারনা হেন্না শরুক য়াগনি।
সেদ্যুল কাস্ত মহৈরোইশিংগী পোস্ত মেত্রিক স্কোলরশিপ স্কিম অসি ক্লাস ১১দগী হৌবা মেত্রিক্কী মতুংগী কোর্স অমা হেক্তা তম্বা য়াহল্লি। স্কিম অসিদা সরকারনা মহৈ-মশিং তম্বগী অচংবা পুথোকই।
কেন্দ্র সরকারনা হোৎনরিবশিং অসি হেনগৎহন্নবগীদমক ফিরেপ লৌরি মরমদি চহি ৫গী মতমগী মনুংদা এস.সি.শিংগী জি.ই.আর. (হাইয়র এজুকেসন) লৈবাক্কী থাক্তা য়ৌবা ঙম্নবনি।
অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরিঃ
স্কিম অসি খ্বাইদগী লাইরবা মহৈরোইশিংবু মিং চনবীনবা, মতম চানা পেমেন্ত তৌনবা, পাক-চাউরবা একাউন্তিবিলিতী, মখা তানা য়েংশিনবা অমসুং মপুং ফানা নুং-পান উহনবদা শাফু পীরি।
১. লাইরবা ইমুংশিংগী ক্লাস ১০ পাস তৌরবা মহৈরোইশিংনা মখোয়না পাম্বা মতুং ইন্না অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিংগী কোর্স্তা মিং চন্নবা খোংজং অমা চৎথগনি। অসিগুম্বা খ্বাইদগী লাইরবা মহৈরোই করোর ১.৩৬রোম্না মতম অসিদা ক্লাস ১০গী মতুংদা মখোয়গী মহৈ-মশিং তম্বা মখা চৎথবা ঙমদ্রি হায়না পানরি, মখোয়বু মথংগী চহি মঙাদা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিংগী সিস্তেমগী মনুং চন্না পুরক্কনি।
২. স্কিম অসি অফবা সাইবর সেক্যুরিতীগী পাম্বৈশিংগা লোইননা ওনলাইন প্লেৎফোর্মদা চলাইগনি মসিদগী নুং পান উবা, একাউন্তিবিলিতী, ইফিসিএন্সী, অমসুং থেংথবা তৌদনা মতম চানা তেংবাং ফংহনবা ঙমগনি।
৩. রাজ্যশিংনা ইলিজিবিলিতী, কাস্ত স্তেতস, আধারগী শক্তাক অমসুং বেঙ্ক একাউন্তকী ৱারোলশিং ওনলাইন পোর্তেলদা ফুল-প্রুফ ভেরিফিকেসন তৌগনি।
৪. স্কিম অসিগী মখাদা মহৈরোইশিংবু শেলগী তেংবাংগী ত্রান্সফর দি.বি.তি. মোদকী থোংদা অমসুং আধার ইনেবল পেমেন্ত সিস্তেম শিজিন্নদুনা পাংথোক্কনি। কুমজা ২০২১-২২দগী হৌখিদুনা স্কিম অসিদা কেন্দ্রগী শরুক (৬০%) ফিক্স তাইম সেদ্যুলগী মতুং ইন্না মহৈরোইশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা দি.বি.তি. মোদকী থোংদা হকথেংননা থাদোক্কনি।
৫. মোনিতরিং মেকানিজম হেন্না মপাঙ্গল কলহনগনি অমসুং সোসিএল ওদিৎ, অহুমশুবা পার্তীনা চহিগী ইভালুএসন তৌহল্লগা অমসুং ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্কী চহি তঙ্খাইগী সেল্ফ-ওদিৎ তৌরবা রিপোর্তকী থোংদা চৎথগনি।
কেন্দ্রগী শেন্থং অসি কুমজা ২০১৭তগী কুমজা ২০১৯-২০ ফাওবগী মনুংদা চাউরাক্না লুপা করোর ১১০০ চহি খুদিংগী ওইরম্মি, মদু কুমজা ২০২০-২১দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা শরুক ৫দগী হেন্না হেনগৎতুনা চাউরাক্না লুপা করোর ৬,০০০ চহি খুদিংগী ওইরগনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves transformatory changes in Post Matric Scholarship for SCs
Govt big push for education for SCs. Approves Rs.59,000 Cr post matric scholarship scheme for more than 4 Cr SC students in 5 years
23 DEC 2020 4:39PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has today approved major and transformatory changes in the Centrally Sponsored Scheme ‘Post Matric Scholarship to students belonging to Scheduled Castes (PMS-SC)’ to benefit more than 4 Crore SC students in the next 5 years so that they can successfully complete their higher education.
The Cabinet has approved a total investment of Rs. 59,048 Cr of which Central Government would spend Rs. 35,534 Cr (60%) and the balance would be spent by the State Govts. This replaces the existing 'committed liability' system and brings greater involvement of the Central Govt in this crucial scheme.
The Post Matric Scholarship Scheme for Scheduled Castes allows students to pursue any post matric course starting from class 11th and onwards, with the Govt meeting the cost of education.
The Central Govt is committed to give a big push and further impetus to this effort so that the GER (Higher Education) of SCs would reach up to the National standards within the 5 year period.
Following are the details:
The focus of the scheme would be on enrolling the poorest students, timely payments, comprehensive accountability, continuous monitoring and total transparency.
1. A campaign will be launched to enroll the students, from the poorest households passing the 10th standard, in the higher education courses of their choice. It is estimated that 1.36 Cr such poorest students, who are currently not continuing their education beyond 10th standards would be brought into the higher education system in the next 5 years
2. The scheme will be run on an online platform with robust cyber security measures that would assure transparency, accountability, efficiency, and timely delivery of the assistance without any delays.
3. The States will undertake fool-proof verification of the eligibility, caste status, Aadhar identification and bank account details on the online portal.
4. Transfer of financial assistance to the students under the scheme shall be on DBT mode, and preferably using the Aadhar Enabled Payment System. Starting from 2021-22, the Central share (60%) in the scheme would be released on DBT mode directly into the bank accounts of the students as per fixed time schedule, after ensuring that the concerned State Government has released their share.
5. Monitoring mechanism will be further strengthened through conduct of social audits, annual third party evaluation, and half-yearly self-audited reports from each institution.
The Central Assistance which was around Rs 1100 crore annually during 2017-18 to 2019-20 would be increased more than 5 times to be around Rs 6000 core annually during 2020-21 to 2025-26.