প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
এইৰ’ ইণ্ডিয়া-২১ৰ পৰিকল্পনাৰ পর্যালোচনা প্রতিৰক্ষা মন্ত্রী শ্রী ৰাজনাথ সিঙৰ
বিশ্বৰ মহাকাশ আৰু প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱসায়ীক ভাৰতৰ এইৰ’শ্বলৈ আমন্ত্ৰণ
23 DEC 2020 2:53PM by PIB Guwahati
প্রতিৰক্ষা মন্ত্রী শ্রী ৰাজনাথ সিঙে আজি এইৰ’ ইণ্ডিয়া-২১ৰ পৰিকল্পনাৰ পর্যালোচনা কৰে৷ প্রতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্ত প্রতিৰক্ষা বিভাগৰ বিষয়াসকলে মন্ত্রী জনোৱা মতে এইবাৰৰ অনুষ্ঠানটো বর্তমানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্রদর্শনী নির্দেশনাৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি আয়োজন কৰা হৈছে আৰু তাত বানিজ্যিক সম্পৰ্কীয় প্রদর্শনীৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। এই বছৰৰ অনুষ্ঠানত দৃশ্য-শ্ৰাব্য মাধ্যমেৰে সাধাৰণ জনতাই আকাশী পথত বিমানৰ বিভিন্ন কলা-কৌশল চাবলৈ পাব৷ তদুপৰি, এই ব্যৱসায়ৰ সৈতে জড়িত ব্যক্তিসকলে পোনপটীয়াকৈ আলোচনাৰ মাধ্যমেৰে নতুন অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধিৰ সুযোগ লাভ কৰিব৷
অনুষ্ঠানত অধিকাংশ বিপনীৰ স্থান ইতিমধ্যে বিক্ৰী হৈছে আৰু পাঁচ শতাধিক প্রতিনিধিয়ে ইয়াত নাম পঞ্জীয়ন কৰিছে৷ ক’ভিড-১৯ৰ বাবে সৃষ্টি হোৱা সমস্যাৰ পৰিপ্রেক্ষিতত প্রতিৰক্ষা মন্ত্রীয়ে এইবাৰ ৩-৫ ফেব্রুৱাৰীৰ তিনিদিনীয়া অনুষ্ঠানত কেৱল বাণিজ্যিক দিশক লৈ আলোচনা কৰিবলৈ নির্দেশ দিয়ে৷ এইবছৰ লকডাউন আৰু নিষেধাজ্ঞা/ভ্রমণত আৰোপ কৰা বাধাৰ বাবে মহাকাশ আৰু প্রতিৰক্ষা উদ্যোগত যি সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে তাক লৈ আলোচনা কৰা হ’ব। চলিত বৰ্ষৰ অক্টোবৰত এই এইৰ’ ইণ্ডিয়া-২১ সম্পর্কে বিস্তৃত ব্যাখ্যা আগবঢ়োৱা হয়। ইতিমধ্যে দেশৰ প্রতিৰক্ষা সম্পৰ্কীয় একাধিক নীতি গ্রহণ কৰা হৈছে।
উল্লেখ্য যে ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত বিদেশী বিনিয়োগৰ পৰিমাণ ৭৪% বৃদ্ধি কৰিছে৷ তদুপৰি, প্ৰতিৰক্ষা অধিগ্ৰহণ পদ্ধতি-২০২০এ ভাৰতত এই খণ্ডত বিনিয়োগ বৃদ্ধিত উদ্গনি যোগাইছে৷ ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ছোৱাতে প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি উৎপাদন আৰু ৰপ্তানি বৃদ্ধি নীতি-২০২০(ডিপিএইপিপি-২০২০)ৰ খচৰাও প্ৰস্তু কৰা হৈছে৷
প্রতিৰক্ষা মন্ত্রীগৰাকীয়ে জনায় যে মহাকাশ আৰু প্রতিৰক্ষা উৎপাদন ক্ষেত্রত বিশ্বৰ শীর্ষ পাঁচখন দেশৰ ভিতৰত ভাৰতক তুলি ধৰাৰ দৃঢ় সংকল্প এই এইৰ’ ইণ্ডিয়া-২১ অনুষ্ঠানৰ মাধ্যমেৰে লোৱা হ’ব৷ মন্ত্ৰী সিঙে লগতে কয় যে আত্মনির্ভৰ ভাৰত গঢ়াৰ ববে প্রধানমন্ত্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে যি দৃষ্টিভংগী গ্রহণ কৰিছে, ভাৰতৰ মহাকাশ আৰু প্রতিৰক্ষা বিভাগে সেই ক্ষেত্রত স্বনির্ভৰ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ভাৰতত প্রতিৰক্ষা সঁজুলি প্ৰস্তুত কৰা আৰু উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবে বন্ধু দেশসমূহৰ সৈতে পাৰস্পৰিক অংশীদাৰিত্ব বজাই ৰাখিবলৈ প্রচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে৷
প্রতিৰক্ষামন্ত্রীগৰাকীয়ে বৰ্হিৰাষ্ট্ৰৰ পৰা অহা বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু উদ্যোগপতিসকলে ভাৰতৰ কৌশলগত-ব্যৱসায়িক সুযোগক কামত লগোৱাৰ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এইৰ’ ইণ্ডিয়া-২১এ ক’ভিডৰ পাছৰ বিশ্বত ভাৰতক আগুৱাই নিব আৰু দেশৰ শক্তিক অধিক সুদৃঢ় কৰি তোলাত সহায় কৰিব৷

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh reviews plans for Aero India-21;
Invites the A&D Business World to India for its Aeroshow
23 DEC 2020 2:53PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh here today reviewed the planning of Aero India-21. Department of Defence, Ministry of Defence apprised the minister that the event conforms to current International Guidelines for Exhibitions and that the event is planned to be a Business focused exhibition. The public, which is usually enthralled with the visuals of the Air Display, will witness this year’s edition in Virtual mode to make way for the Safe in-person interactions between global A&D Businesses so as to forge partnerships in the new year.
The event has witnessed tremendous interest with the space being sold out and 500+ registered Exhibitors. In view of the challenges due to COVID-19, Raksha Mantri directed that the event be held for Business days only viz 03-05 February 2021 with the essence being to achieve traction for the Aerospace and Defence industry which has faced numerous challenges in the year 2020 due to lockdown and embargo/restrictions on travel.
The senior representatives of foreign missions at New Delhi were briefed in early Oct 2020 about Aero India-21 well in advance with a view to encourage the presence of their leaders and senior most decision makers and thereafter formal invites have been extended. Aero India-21 promises to showcase India’s Aerospace and Defence manufacturing capabilities as also seek investments in India owing to a series of policy initiatives in Defence such as increase in FDI to 74% through automatic route, the Defence Acquisition Procedure-2020, revised Offset guidelines to promote Investment in India for co-development and co-production as also formulated the draft Defence Production and Export Promotion Policy 2020 (DPEPP 2020) during the pandemic period of 2020.
Raksha Mantri reaffirmed India’s resolve to be among the top five countries of the world in Aerospace and Defence manufacturing and Aero India-21 is symbolic of India’s will to be a leader amongst leaders. Shri Rajnath Singh stated that “Aatmanirbhar Bharat was the centrepiece of Prime Minister Narendra Modi's vision and that India’s Aerospace and Defence sector has matured and is continuously exploring mutually beneficial partnerships with friendly countries to set up industries in India for Indian manufactured defence equipment for India and for the World.
Raksha Mantri urged that the Indian missions be impressed upon to coordinate the efforts for the event and impress upon the Leadership and Industry captains of the Foreign countries to participate in Aero India-21 at a senior level so as to dive deep into the strategic and business opportunities available in India. The Defence Minister expressed confidence that Aero India-21 will demonstrate India’s ability to take the lead and further build on our strengths in the post COVID world.