ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 2.89 ଲକ୍ଷକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ମୋଟ ମାମଲାର 3 ପ୍ରତିଶତରୁ କମ
26 ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 10,000 ରୁ କମ
ଜାତୀୟ ହାର ତୁଳନାରେ 23 ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମିଲିୟନ ପ୍ରତି ପରୀକ୍ଷଣ ଅଧିକ ରହିଛି
16ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାପ୍ତାହିକ ପଜିଟିଭ ହାର ଜାତୀୟ ହାର ଠାରୁ କମ ରହିଛି
23 DEC 2020 10:45AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ହ୍ରାସ ଧାରା ଜାରି ରହିଛି । ଦେଶର ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଆଜି 2,89,240 ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସମୁଦାୟ ପଜିଟିଭ ମାମଲାରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ଅଂଶ 2.86% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଜାତୀୟ ଧାରାକୁ ତୁଳନା କଲେ 26 ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ 10,000 ରୁ କମ୍ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ରହିଛି ।
ଦୈନିକ ନୂତନ ମାମଲାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରୁଥିବା ଦୈନିକ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 23,950 ଜଣ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ 26,895 ଜଣ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ଜଣାଯାଇଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାରେ 3,278 ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି ।
ଭାରତର ସମୁଦାୟ ପରୀକ୍ଷଣ ସଂଖ୍ୟା ପାଖାପାଖି 16.5 କୋଟି (16,42,68,721) ରହିଛି । ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 10,98,164 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ପରୀକ୍ଷା କ୍ଷମତା ଦୈନିକ 15 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ 2,276 ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାର ସହିତ ଭାରତର ପରୀକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ଦୈନିକ ହାରାହାରି 10 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷଣ ଦ୍ଵାରା ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ଯେ ସମ୍ମିଳିତ ପଜିଟିଭିଟି ହାର ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥିର ରହିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ନିମ୍ନ ପଥଗାମୀ ହୋଇ ଚାଲିଛି ।
ପ୍ରତି ମିଲିୟନ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତର ପରୀକ୍ଷଣ ସଂଖ୍ୟା 1,19,035 । ଜାତୀୟ ହାର ତୁଳନାରେ 23 ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତି ମିଲିୟନରେ ପରୀକ୍ଷଣ ସ୍ଥିତି ଭଲ ରହିଛି ।
16 ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସାପ୍ତାହିକ ପଜିଟିଭ ହାର ଜାତୀୟ ହାରଠାରୁ କମ ଅଟେ ।
ଜାତୀୟ ହାର ତୁଳନାରେ 15 ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମନ୍ୱିତ ପଜିଟିଭ ହାର କମ ରହିଛି ।
ମୋଟ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା 9,663,382 ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସୁସ୍ଥତା ହାର ମଧ୍ୟ 95.69% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ନୂତନ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର 75.87 ପ୍ରତିଶତ 10 ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ହୋଇଥିବା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି ।
କେରଳ ସର୍ବାଧିକ 5057 ନୂତନ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା ରିପୋର୍ଟ କରିଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 4,122 ଲୋକ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହାରି ପଛକୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ 2,270 ଲୋକ ଆରୋଗ୍ୟ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ନୂତନ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର 77.34% 10 ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛି ।
କେରଳରୁ ସର୍ବାଧିକ ଦୈନିକ ନୂତନ ମାମଲା 6,049 ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଛି । ଏହା ପଛକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ 3,106 ଟି ନୂଆ ମାମଲା ଆସିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 333 ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିବା ସୂଚନା ମିଳିଛି ।
ନୂତନ ମୃତ୍ୟୁର 75.38 ପ୍ରତିଶତ ଦଶଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅଟେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ସର୍ବାଧିକ 75 ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହାରି ପଛକୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ କେରଳରୁ ଯଥାକ୍ରମେ 38 ଏବଂ 27 ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
At less than 3% of Total Cases, India’s Active Caseload of 2.89 lakh continues to retreat
26 States/UTs have less than 10,000 Active Cases
23 States/UTs have better Tests per Million than National average
16 States/UTs have weekly Positivity Rate less than National Average
23 DEC 2020 10:45AM by PIB Delhi
The ongoing trend of contraction of India’s total active cases continues. The active caseload of the country stands at 2,89,240 today. The share of Active Cases in the total Positive Cases has further shrunk to 2.86%.
Following the national trend, 26 States/UTs have less than 10,000 active cases.
The daily recoveries exceeding the daily new cases have ensured a total net reduction of the Active Caseload. While 23,950 persons were found positive in the past 24 hours, India has registered 26,895 new recoveries during the same period. A net decline of 3,278 cases has been recorded in the total active cases in last 24 hours.
India’s total cumulative tests are nearing 16.5 Cr (16,42,68,721). Keeping in line with its commitment to conduct more than one million tests every day, 10,98,164 samples were tested in the last 24 hours. The testing capacity of the country has grown to 15 lakh tests per day.
India’s testing infrastructure has seen a significant boost with 2,276 labs across the country.
An average of more than 10 lakh tests conducted daily has ensured that the cumulative positivity rate is sustained at low levels and is presently following a downward trajectory.
India’s tests per million population (TPM) are 1,19,035. 23 States/UTs have better tests per million than the national average.
16 States/UTs have weekly positivity rate less than the national average.
15 States/UTs have cumulative positivity rate less than the national average.
With the expansion of testing infrastructure, States/UTs that have positivity rate more than the national average are also registering a decline in their positivity rate.
Total Recoveries stand at 9,663,382. The Recovery Rate has also increased to 95.69%.
75.87% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.
Kerala has reported the maximum number of single day recoveries with 5,057 newly recovered cases. 4,122 people recovered in Maharashtra in the past 24 hours followed by 2,270 in West Bengal.
77.34% of the new cases are from 10 States and UTs.
Kerala continues to report the highest daily new cases at 6,049. It is followed by Maharashtra with 3,106 new cases.
333 case fatalities have been reported in the past 24 hours.
Ten States/UTs account for 75.38% of new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (75). West Bengal and Kerala follow with 38 and 27 daily deaths, respectively.