ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଲିଗଡ଼ ମୁସଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହାମାରୀ ବେଳେ ଏଏମୟୁର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା
ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କର ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଏହାର ଲାଭ ପାଇବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ଜଣେ ବି କାହାକୁ ପଛରେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯିବନି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 DEC 2020 12:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଆଲିଗଡ଼ ମୁସଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଏଏମୟୁ)ର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସ୍ମାରକ ସ୍ୱରୂପ ସେ ଏକ ଡାକ ଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର ସୟଦଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ନିଜ ଦେଶ କଥା ଚିନ୍ତା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଥମ ତଥା ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ସବୁ ଲୋକଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ କାମ କରିବା ; ଧର୍ମ, ଜାତି ଓ ବର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ବିଶେଷରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଆଜି ଏଭଳି ଏକ ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ଯେଉଁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅଧିକାର ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଧର୍ମ ଆଧାରରେ କାହାକୁ ବି ପଛକୁ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଉ ନାହିଁ । ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ ଏବଂ ସବକା ବିଶ୍ୱାସର ଏହା ହିଁ ମୂଳ ସଂକଳ୍ପ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ବାଛବିଚାର କରା ନ ଯାଇ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । 2 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ତାହା ବି କୌଣସି ଭେଦଭାବ ବିନା । ବିନା ଭେଦଭାବରେ 8 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ପାଖାପାଖି 50 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଦିଆଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ‘ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମ୍ପତ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ଏବଂ ଏହାର ଲାଭ ସମସ୍ତେ ପାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହାକୁ ବୁଝି ହିଁ ଆମ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ନବ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନ ରଖି ରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମାଜର ବିକାଶ ପାଇଁ କାମ କରିବା । ତେଣୁ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାର ବିରୋଧରେ ସଜାଗ ରହି ସମସ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ । ରାଜନୀତି ଅପେକ୍ଷା କରିପାରିବ, କିନ୍ତୁ ସମାଜ ନୁହେଁ, ସେହିଭଳି ଯେ କୌଣସି ବର୍ଗର ଗରିବ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ସେମାନେ ଅପେକ୍ଷା କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଆମେ ସମୟ ନଷ୍ଟ କରିପାରିବା ନାହିଁ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ସକାଶେ, ସବୁ ପ୍ରକାର ମତଭେଦକୁ ପଛରେ ଛାଡ଼ିଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସମାଜକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଆଲିଗଡ଼ ମୁସଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । କରୋନା ମହାମାରୀ ବେଳେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କର ମାଗଣାରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହୋଇଛି, ସଙ୍ଗରୋଧ ୱାର୍ଡ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ପ୍ଲାଜମା ବ୍ୟାଙ୍କ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପିଏମ କେୟାର ଫଣ୍ଡକୁ ମୋଟା ଅଙ୍କର ଟଙ୍କା ଆସିଛି । ଏଥିରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଯେ ସମାଜ ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କର ଯଥେଷ୍ଟ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ରହିଛି । ଏଭଳି ସଂଗଠିତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଯୋଗୁ କରୋନା ଭଳି ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀର ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ମୁକାବିଲା କରାଯାଇ ପାରିଛି ଏବଂ ଦେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ବିଗତ 100 ବର୍ଷ ହେଲା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏଏମୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଏଠାରେ ଉର୍ଦ୍ଦୁ, ଆରବିକ ଓ ପାର୍ସି ଭାଷା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଗବେଷଣା, ଇସଲାମ ସାହିତ୍ୟ ଉପରେ ଗବେଷଣା, ସମଗ୍ର ଇସଲାମିକ ବିଶ୍ୱ ସହ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନରମ ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଦୁଇଗୁଣା ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଇଖାନା ବିନା 70%ରୁ ଅଧିକ ମୁସଲିମ ବାଳିକା କିଭଳି ପାଠପଢ଼ା ଛାଡ଼ିଥିଲେ, ତାହା ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସ୍କୁଲ ଯାଉଥିବା ଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ ପୃଥକ ପାଇଖାନା ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁସଲିମ ଝିଅଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ଛାଡ଼ିବା ହାର ପାଖାପାଖି 30%କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଆଲିଗଡ଼ ମୁସଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସ୍କୁଲ ଛାଡ଼ୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦିଆଯାଉଥିବା ବ୍ରିଜ କୋର୍ସଗୁଡ଼ିକର ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ମୁସଲିମ ଝିଅମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି । ଗତ 6 ବର୍ଷରେ ପାଖାପାଖି 1 କୋଟି ମୁସଲିମ ଝିଅଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମେଧାବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଲିଙ୍ଗ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଭେଦଭାବ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି କହିବା ସହ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ଅଧିକାର ମିଳିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଦେଶ ବିକାଶର ଫାଇଦା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ତିନ ତଲାକ ପ୍ରଥାକୁ ଶେଷ କରି ଏକ ଆଧୁନିକ ମୁସଲିମ ସମାଜ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଦିଗରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ପୂର୍ବରୁ କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ ଯଦି ଜଣେ ମହିଳା ଶିକ୍ଷିତ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ପୂରା ପରିବାର ଶିକ୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ । ଶିକ୍ଷା ନିଜ ସହିତ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଔଦ୍ୟୋଗିକତା ଧରି ମଧ୍ୟ ଆସିଥାଏ । ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଔଦ୍ୟୋଗିକତା ସେମାନଙ୍କ ସହ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆଣି ଆସିଥାଏ । ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ବାଟ ଫିଟିଥାଏ । ଜଣେ ସଶକ୍ତ ମହିଳା ସବୁ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଭଳି ସମାନ ଭାବେ ଯୋଗଦାନ ରଖିଥାନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏଏମୟୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ନିଜ ସମକାଳୀନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଅନେକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ନୂଆ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ବହୁବିଷୟକ ବିଷୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପୂର୍ବରୁ ପଢ଼ାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ରାଷ୍ଟ୍ର ସର୍ବାଗ୍ରେ ନୀତିରେ ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଦେଶ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଏଭଳି ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ନୂଆ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଅନେକ ପ୍ରବେଶ ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନ ବିନ୍ଦୁ ଦ୍ୱାରା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜ ଶିକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେବାରେ ସହ ହୋଇପାରିବ । ପୂରା ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଫିବାବଦରେ ଚିନ୍ତା ନ କରି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବେ ନେଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ନାମଲେଖା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସିଟ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଲଗାତାର ଭାବେ କାମ କରୁଛି । ଶିକ୍ଷା ଅନଲାଇନ ହେଉ ବା ଅଫଲାଇନ, ଏହା ଯେମିତି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ପହଞ୍ଚି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣେ, ତାହା ଉପରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ଏଏମୟୁର 100 ହଷ୍ଟେଲ ଏକ ପାଠ୍ୟେତ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75ତମ ବର୍ଷ ଅବସରରେ ଭଲ ଭାବେ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆସି ନ ଥିବା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ବାବଦରେ ଗବେଷଣା ହୋଇପାରିବ ।

Prime Minister's Office
PM addresses Centenary Celebrations of Aligarh Muslim University
Lauds contribution of AMU during the pandemic
Country’s resources belong to each and every citizen and should benefit all: PM
No one will be left behind due to one’s religion : PM
22 DEC 2020 12:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Centenary Celebrations of Aligarh Muslim University (AMU) today through video conference. He also released a postal stamp commemorating the event.
Speaking on the occasion, the Prime Minister recalled Sir Sayyad’s remark that the 'the first and foremost duty of one who is concerned about his country is to work for the welfare of all people. Irrespective of the caste, creed or religion.' The Prime Minister stressed that the country is proceeding on a path where every citizen is assured of his or her constitution-given rights, no one should be left behind due one’s religion and this is the basis of the pledge ‘sabka saath, sabka vikas, sabk viswas’. Shri Modi gave examples of the government schemes providing benefits without any discrimination. Bank accounts of over 40 crore poor are opened without any discrimination. More than 2 crore poor were provided pucca houses, without discrimination. More than 8 crore women are getting gas connection without discrimination. About 50 crore people have availed free treatment up to Rs 5 lakh under Ayushman scheme without any discrimination. “Country’s resources belong to each and every citizen and should benefit all. Our government is working with this understanding” said the Prime Minister Modi.
Vision of new India envisages that the development of the nation and society should not be seen from a political angle. Shri Modi asked to be vigilant against misleading propaganda and keep the interest of the nation supreme in one’s heart. Politics can wait but society can not, similarly poor belonging to whichever section, can not wait. We can not waste time and should work together to create an Aatamnirbhar Bharat. For attainment of national goals, all differences must be set aside, Shri Modi added.
FHVX.jpg)
The Prime Minister lauded Aligarh Muslim University for the unprecented contribution to the society during the Corona pandemic. He added getting thousands of people to do free tests, building isolation wards, building plasma banks and contributing a large amount to the PM Care Fund shows the seriousness of fulfilling your obligations to society. He said today, with such organized efforts, India is successfully combating the global epidemic like Corona, keeping the country paramount.
The Prime Minister said that in the last 100 years, AMU has also worked to strengthen India's relations with many countries of the world. He further said the research done here on Urdu, Arabic and Persian languages, research on Islamic literature, gives new energy to India's cultural relations with the entire Islamic world. He said the University has the double responsibility to further enhance the soft power of the university as well as fulfilling the obligation of nation building.
The Prime Minister recalled a time when the drop out rate of Muslim daughters was more than 70 percent due to lack of toilets. He said the government built separate toilets for the school-going girl students in mission mode under Swachh Bharat Mission. And now the school drop-out rate of Muslim daughters has come down to about 30 percent. He lauded the "Bridge courses" being run for school drop-out students by the Aligarh Muslim University. He further said the government is very focused on the education of Muslim daughters and their empowerment. In the last 6 years, nearly one crore Muslim daughters have been given scholarships by the government. He further stressed that there should be no discrimination on the basis of gender, everyone should get equal rights, everyone should get the benefit of development of the country.
The Prime Minister said the country took forward the efforts to build a modern Muslim society by ending the practice of triple talaq. He said earlier it was said, if a woman is educated then the whole family gets educated. Education brings with it employment and entrepreneurship. Employment and entrepreneurship bring with them economic independence. Empowerment comes from economic independence. An empowered woman contributes equally to every decision, at every level, as much as anyone else.
The Prime Minister said AMU has attracted many from its contemporary curriculum in higher education. He said New National Education Policy has Interdisciplinary subjects similar to one already taught at the university. He said the youth of our country is committed to advancing the country with the call of Nation First. This aspiration of India's youth has been given priority in the new National Education Policy. He said the multiple entry and exit points in the new National Education Policy will make it easier for students to take decisions regarding their education. This will also give the students freedom to take their decision without worrying about the fees of the entire course.
The Prime Minister said the government is also continuously working to increase the number of enrollments and increase seats in higher education. Whether education is online or offline, he said that the Government is working to ensure that it reaches everyone and changes everyone's life. He urged the 100 hostels of AMU to perform an extracurricular task on this occasion of 100 years, in line with the 75th anniversary of India’s freedom, to research about the lesser known freedom fighters.