Prime Minister's Office
PM addresses Centenary Celebrations of Aligarh Muslim University
Lauds contribution of AMU during the pandemic
Country’s resources belong to each and every citizen and should benefit all: PM
No one will be left behind due to one’s religion : PM
22 DEC 2020 12:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Centenary Celebrations of Aligarh Muslim University (AMU) today through video conference. He also released a postal stamp commemorating the event.
Speaking on the occasion, the Prime Minister recalled Sir Sayyad’s remark that the 'the first and foremost duty of one who is concerned about his country is to work for the welfare of all people. Irrespective of the caste, creed or religion.' The Prime Minister stressed that the country is proceeding on a path where every citizen is assured of his or her constitution-given rights, no one should be left behind due one’s religion and this is the basis of the pledge ‘sabka saath, sabka vikas, sabk viswas’. Shri Modi gave examples of the government schemes providing benefits without any discrimination. Bank accounts of over 40 crore poor are opened without any discrimination. More than 2 crore poor were provided pucca houses, without discrimination. More than 8 crore women are getting gas connection without discrimination. About 50 crore people have availed free treatment up to Rs 5 lakh under Ayushman scheme without any discrimination. “Country’s resources belong to each and every citizen and should benefit all. Our government is working with this understanding” said the Prime Minister Modi.
Vision of new India envisages that the development of the nation and society should not be seen from a political angle. Shri Modi asked to be vigilant against misleading propaganda and keep the interest of the nation supreme in one’s heart. Politics can wait but society can not, similarly poor belonging to whichever section, can not wait. We can not waste time and should work together to create an Aatamnirbhar Bharat. For attainment of national goals, all differences must be set aside, Shri Modi added.
FHVX.jpg)
The Prime Minister lauded Aligarh Muslim University for the unprecented contribution to the society during the Corona pandemic. He added getting thousands of people to do free tests, building isolation wards, building plasma banks and contributing a large amount to the PM Care Fund shows the seriousness of fulfilling your obligations to society. He said today, with such organized efforts, India is successfully combating the global epidemic like Corona, keeping the country paramount.
The Prime Minister said that in the last 100 years, AMU has also worked to strengthen India's relations with many countries of the world. He further said the research done here on Urdu, Arabic and Persian languages, research on Islamic literature, gives new energy to India's cultural relations with the entire Islamic world. He said the University has the double responsibility to further enhance the soft power of the university as well as fulfilling the obligation of nation building.
The Prime Minister recalled a time when the drop out rate of Muslim daughters was more than 70 percent due to lack of toilets. He said the government built separate toilets for the school-going girl students in mission mode under Swachh Bharat Mission. And now the school drop-out rate of Muslim daughters has come down to about 30 percent. He lauded the "Bridge courses" being run for school drop-out students by the Aligarh Muslim University. He further said the government is very focused on the education of Muslim daughters and their empowerment. In the last 6 years, nearly one crore Muslim daughters have been given scholarships by the government. He further stressed that there should be no discrimination on the basis of gender, everyone should get equal rights, everyone should get the benefit of development of the country.
The Prime Minister said the country took forward the efforts to build a modern Muslim society by ending the practice of triple talaq. He said earlier it was said, if a woman is educated then the whole family gets educated. Education brings with it employment and entrepreneurship. Employment and entrepreneurship bring with them economic independence. Empowerment comes from economic independence. An empowered woman contributes equally to every decision, at every level, as much as anyone else.
The Prime Minister said AMU has attracted many from its contemporary curriculum in higher education. He said New National Education Policy has Interdisciplinary subjects similar to one already taught at the university. He said the youth of our country is committed to advancing the country with the call of Nation First. This aspiration of India's youth has been given priority in the new National Education Policy. He said the multiple entry and exit points in the new National Education Policy will make it easier for students to take decisions regarding their education. This will also give the students freedom to take their decision without worrying about the fees of the entire course.
The Prime Minister said the government is also continuously working to increase the number of enrollments and increase seats in higher education. Whether education is online or offline, he said that the Government is working to ensure that it reaches everyone and changes everyone's life. He urged the 100 hostels of AMU to perform an extracurricular task on this occasion of 100 years, in line with the 75th anniversary of India’s freedom, to research about the lesser known freedom fighters.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অলীগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতিগী চহি ১০০সুবা মপোক কুমওন থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
লাইচৎ মনুংদা অলীগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতিনা পাংথোকখিবা থবকশিং থাগৎলি
লৈবাক অসিগী লন-থুমশিং মীওই খুদিংমক্কীনি অমসুং পুম্নমক কান্নবা ফংগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
কনাগুম্বা অমগী লাইনিংনা মরম ওইদুনা মীওই অমতা নাথৈদুনা থম্লোইদবনি: প্রধান মন্ত্রী
22 DEC 2020 12:45PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অলীগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতি(এ এম য়ু)গী চহি ১০০সুবা মপোক কুমওন থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুগী শরুক অমা ওইনা মহাক্না পোস্তেল স্তাম্প অমসু ফোঙখি।
সার সায়াদনা ফোঙদোকখিবা ‘লৈবাক্কী খনবা মীওই অমনা অহানবা ওইনা অমসুং মরুওইনা পাংথোক্কদবা থবক অসি মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পাংথোকপনি। কাংলুপ, ফুরুপ নৎত্রগা লাইনিংগী য়েংদনা থবক তৌগদবনি’ হায়বা ৱাফম অসি থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক সংবীধান্না পীরিবা মখোয়গী হকশিং ফংনবা লম্বী অমদা লৈবাক অসি চঙশিল্লি অমসুং কনাগুম্বা অমগী লাইনিংনা মরম ওইদুনা মীওই অমতা নাথৈদুনা থম্লোইদবনি অমসুং মসি ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস,সবকা বিশ্বাস’ হায়বা ৱাশক অসিগী য়ুম্ফমনি। মীচঙ-মীখাই নাইদনা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংহল্লে। মীচঙ-মীখাই নাইদনা লায়রবা মীওই করোর ৪০গী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাঙলে। মীচঙ-মীখাই নাইদনা লায়রবা মীওই করোর ২ হেনবগী চেক্কী য়ুমশিং শারে। মীচঙ-মীখাই নাইদনা নুপী করোর ৮ হেনবগী গ্যাস কন্নেক্সন পীরে। মীচঙ-মীখাই নাইদনা অয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা মীওই করোর ৫০ হেনবদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। লৈবাক অসিগী লন-থুমশিং মীওই খুদিংমক্কীনি অমসুং পুম্নমক কান্নবা ফংগদবনি। মসি খঙনা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলি।
অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবা পান্দম অসিদা লৈবাক অমসুং খুন্নাই চাউখৎপা অসি রাজনিতিগী মিৎয়েং অমদগী য়েংলোইদবনি। লান্না পাউ শন্দোকপশিংদগী মীকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি অমসুং কনাগুম্বগী থম্মোয়দা লৈবাক্কী য়াইফবা অসিনা মরুওইনা লৌগদবনি। রাজনিতিদা ঙাইবা য়াই অদুবু খুন্নাইদি ঙাইবা য়াইদে। মসিগা চপ মান্নবা মওংদা খুন্নাইগী লায়রবশিং ঙাইবা ঙম্লোই। ঐখোয়না মতম মাঙহনবা ঙম্লোই অমসুং অত্মানির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। লৈবাক্কী পান্দমশিং ফংনবা খেন্নবশিং তোখাইনা থমগদবনি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
লাইচৎ মনুংদা খুন্নাইগী য়াইফনবা থবক কয়া পাংথোকপগীদমক য়ুনিভর্সিতি অসি থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওই লিশিং কয়া লেম্না তেস্ত পাংথোক্লে, আইসোলেসন ৱার্দশিং শেমগৎলে, প্লাজমা বেঙ্কশিং শেমগৎলে অমসুং পি.এম কিয়ার ফন্দদা য়াম্লবা শেনফম কৎতুনা খুন্নাইগীদমক অদোম্না মরুওইনা লৌবা অদু থবক্না উৎলে।অসিগুম্বা মওং-মরিল তানা পাংথোকপা থবকশিং অসিনা ভারতনা মাইপাক্না কোরোনা লাইচৎ থেংনবা ঙম্বনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী লৈবাক কয়াগা ভারতকা লৈনবা মরীশিং ফগৎনবা হৌখিবা চহি ১০০ অসিদা অলীগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতিনা থবক কয়া পাংথোকখ্রে। উর্দু, অরাবীক অমসুং পর্সিয়ান লোলশিংদা য়ুনিভর্সিতি অসিদা পাংথোকখিবা রিছর্সশিংনা মালেমগী ইস্লাম লাইনিং চৎপা লৈবাকশিংগা ভারতকা কলচরগী লমদা লৈনবা মরীশিংদা অনৌবা থৌনা পীরে। অফবা মরীশিং শেমগৎপা অমসুং লৈবাক শেমগৎ-শাগৎনবা য়ুনিভর্সিতি অসিগী থৌদাং অনি লৈরে।
তোইলেতশিং মতিক চাদবদগী মুস্লিম নুপীমচা চাদা ৭০ হেন্না লাইরিক তম্বা তোকখিবগী মতম অমা নৌহৌন্না নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শ্বাচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা স্কুল কারিবী নুপীমচাশিং তোখাইবা তোইলেতশিং শারে। হৌজিক মুস্লিম নুপীমচাশিং স্কুল কাবা তোকপগী চাদা চাদা ৩০দা হন্থরে। স্কুল কাবা তোক্লবা মহৈরোয়শিংগীদমক অলীগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতিনা হাংদোক্লিবা ব্রিজ কোর্সশিং অসি থাগৎনিঙাইনি। মুস্লিম নুপীমচাশিং লাইরিক তম্নবা অমসুং মখোয়দা শক্তি পীনবা সরকারনা অকনবা মিৎয়েং চঙলি। হৌখিবা চহি ৬ অসিদা সরকারনা মুস্লিম নুপীমচা করোর ১ রোমদা স্কোলারশিপশিং পীরে। জেন্দরদা য়ুম্ফম ওইরগা মীচঙ-মীখাই নাইরোইদবনি অমসুং মী খুদিংমক চপ মান্নবা হকশিং ফংগদবনি, মী খুদিংমক লৈবাক অসিনা চাউখৎলকপগী কান্নবা ফংগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রিপল তালাক্কী চৎনবী মুৎথৎতুনা অনৌবা মতমগী মুস্লিমগী খুন্নাই অমা শেমগৎনবা লৈবাক অসিনা থবক পায়খৎলে। মমাংঙৈদা হায়নবা অমা লৈ, মদুদি করিগুম্বা নুপী অমা লাইরিক তমহল্লবদি, ইমুং অদু পুন্না লাইরিক হৈরবনি । ইজুকেসন্না ইমুং অমা থবক ফংহল্লি অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবা ঙমহল্লি। থবক ফংবা অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপনা মীয়ামদা শেন-থুমগী মনিংতম্বা ফংহল্লি। শেন-থুমগী মনিংতম্বা ফংবদগী থৌনা লৈহল্লি। থৌনা লৈরবা নুপী অমনা ৱারেপ লৌবা খুদিংগী চপ মান্নবা মতেং পাংই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বদা য়ুনিভর্সিতি অসিগী অনৌবা করিকুলম্না মরম ওইদুনা অলীগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতি অসি মহৈরোয়শিংনা পাম্নরে। মহৈরোয় অমনা হান্নদগী য়ুনিভর্সিতিদা তম্লিবা অসিগা মান্নবা ইন্তরদিসিপ্লিনারি সবজেকশিং অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিদা য়াওরে। লৈবাক্না হান্না হায়বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ন্না লৈবাক অসি চাউখৎহন্নবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিংনা থাজবা পীরে। অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি অসিদা মল্তিপল ইন্ত্রি অমসুং একজিৎগী খুদোংচাবশিং লৈবা অসিনা মখোয়গী লাইরিক তম্বগী মতাংদা মহৈরোয়শিংনা য়াম্না লাইনা ৱারেপশিং লৌবা ঙম্লগনি। মসিনা মহৈরোয়শিংনা কোর্স মনুংদা লৌগদবা ফিগী মতাংদা লাংতক্নবা লৈতনা মখোয়গী ৱারেপশিং মনিংতম্না লৌবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্বগী সিত মশিং হেনগৎহন্নবা সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। লাইরিক তম্বা অসি ওনলাইন নৎত্রগা ওফলাইন ওইগেরা, মসিগী মহৈরোয় খুদিংমক য়ৌহন্নবা অমসুং খুদিংমক্কী পুন্সিদা অহোঙবা পুরক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। ভারতনা নিংতম্বা ফংখিবা চহি ৭৫সুবা থৌরমগা লোয়ন্না মীয়াম্না মশক খঙবীদ্রবা নিংতম লান্মীশিংগী মতাংদা থিজিন্নবা য়ুনিভর্সিতি অসিগী চহি ১০০সুবা থৌরম অসিদা অহেনবা থবক অমা পাংথোক্নবা মহাক্না অলীগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতিগী হোস্তেল ১০০দা তকশিনখি।