ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସଂରକ୍ଷିତ ସ୍ମାରକ/ସ୍ଥଳକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ଥିବା ସର୍ବାଧିକ ସୀମା ଉଚ୍ଛେଦ କଲା ଏଏସଆଇ
ସାଉଣ୍ଡ ଓ ଲାଇଟ ଶୋ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବ
20 DEC 2020 1:18PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ବିଭାଗ (ଏଏସଆଇ) ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସଂରକ୍ଷିତ ସ୍ମାରକ/ସ୍ଥଳକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ଥିବା ସର୍ବାଧିକ ସୀମାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଦେଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସଂରକ୍ଷିତ ସ୍ମାରକ/ସ୍ଥଳ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ 18 ଡିସେମ୍ବର, 2020ରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଅଧିକ୍ଷକ ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱବିତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ସଦ୍ୟ ଏସଓପି ଅନୁରୂପ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ତେବେ ପ୍ରତିଦିନ ଆସୁଥିବା ମୋଟ ଦର୍ଶକ/ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସମ୍ପର୍କରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅଧିକ୍ଷକ ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱବିତ, ସମ୍ପୃକ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀ ତଥା ଜିଲ୍ଲା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ସମିତିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହମତି ମାଧ୍ୟମରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ
ଜାରି ହୋଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଏବଂ କ୍ୟୁଆରକୋଡ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ୟା ରହିଛି ସେଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀରେ ହିଁ ଟିକେଟ ବିକ୍ରି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇପାରିବ। ସାଉଣ୍ଡ ଓ ଲାଇଟ ଶୋ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇପାରିବ।
ଉପରୋକ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବ୍ୟତୀତ, ତା.02.07.2020ରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଏସଓପିର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲାଗୁ ହେବ (06 ଜୁଲାଇ 2020 ଠାରୁ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା)।
ଏହି ଦିଶାନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସଂରକ୍ଷିତ ସ୍ମାରକ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା କୋଭିଡ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ନିୟମ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ସମସ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ଅନୁପାଳନ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ।

Ministry of Culture
ASI removes cap on the number of visitors to its Centrally Protected Monuments/ sites
Sound and light shows to be resumed
20 DEC 2020 1:18PM by PIB Delhi
The Archaeological Survey of India (ASI) of M/o Culture has removed the cap on the number of visitors to its Centrally Protected Monuments/ sites. This is as per the latest communication on the updated SOPs for Centrally Protected Monuments/ sites, issued by Archaeological Survey of India (ASI) on 18 Dec 2020 to the Regional Directors and Superintending Archaeologists .
However, the total number of visitors to be allowed per day may be decided by the concerned Superintending Archaeologist/SA (I/c) with the concurrence of the respective District Magistrate, who is the chairman of the District Disaster Management Committee of the district.
The SOP further states that selling of physical tickets may be resumed where there are problems in QR code and network. Sound and light show may be resumed.
Except the above modifications, all other provisions specified in SOP dated 2.7.2020 (w.e.f. 6.7.2020) shall be in effect until further order.
The communication also states that all centrally protected monuments and sites shall continue to be bound by the Covid related protocols issued by the Ministry of Home Affairs , Ministry of Health and Family Welfare and Ministry of Culture as also any specific orders of the State and/or District administration.