প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ASSOCHAM ফাউন্দেসন ৱীক ২০২০দা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে
লৈবাক অসিনা ইন্তর্প্রাইস অমসুং লন পীরিবশিংগা পুন্না চৎলি: পি.এম.
‘করিগী ভারত’ ওইরম্বদগী ‘করিগী ভারতনা ওইরোই’ হায়বা ৱাখল্লোন্দা হোংহনখ্রে
আর. এন্দ দি.দা হেন্না ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা ফোঙদোকখ্রে
19 DEC 2020 1:57PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা এসোচাম ফাউন্দেসন ৱীক ২০২০দা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ‘এসোচাম ইন্তর্প্রাইস ওফ দি সেনচুরী এৱার্দ’ শ্রী রতন তাতাদা পীখি, মহাক্না তাতা গ্রুপকী মহুৎ শিন্দুনা মনা অসি লৌখি।
মীতিন অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা বিজিনেস কম্ম্যুনিতীনা লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদুবু থাগৎখি। মহাক্না হায়খি হোজিক্তি ইন্দস্ত্রীনা মপুং-ফানা চাউখৎপবা ঙম্বগী নীংখা তম্বা অদু ফংলে অমদি মখোয়না মসিগী খুদোংচাবা অসি লৌহৌদুনা তুংদা লাক্কদবা চহিশিংদা থৌনা পুথোক্তুনা হোৎনদুনা মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইহন্নবা হোৎনরসি হায়না মহাক্না হায়খি।
ঙসি লৈবাক অসিনা ইন্তর্প্রাইস অমসুং লন পীরিবশিংগা লোইননা নহা করোর কয়াদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। সরকারনা কান্নগদবা অমদি অফবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা লেপ্তনা হোৎনরি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীনা মখোয়গী মনুংদা নুপীশিংগী অমসুং নহাশিংগী তেলেন্ত হেন্না ইনক্লুজন তৌবা, অথুবা মতমদা মালেমগী লৈরিবা অফবা পাম্বৈশিং অসি শীজিবা, কোর্পোরেৎ গোভর্নান্স অমসুং প্রোফিৎ সিয়রিং তৌবা অসিদা অহোংবশিং পুরক্তুনা মখোয়গী কান্নবশিং অদু মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা মহাক্না ইন্দসত্রীদা থমখি।
ধান মন্ত্রীনা হায়খি লাইচৎ মনুং অসিদসু মালেম পুম্বনা ইনবেস্তমেন্তগী অৱাবা মায়োক্নরিঙৈ চৈরক অসিদা ভারতকী শেন্মীৎলোনদা মালেমনা থাজবা থম্বনা রিকোর্দ ওইনা ভারতকী এফ.দি.আই. অমসুং পি.এফ.আই. হেনগৎখি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীদা মালেমনা থাজবা হেনগৎপা অসিগা লোইননা দোমেস্তিক ইনবেস্তমেন্তদা চাউনা হেনগৎহন্নবা অকনবা ৱাফম থমখি।
অমেরিকাদা লনাই সেক্তরদগী আর. এন্দ দি.দা ইনবেস্ত তৌবা ৭০% ওইবা অসিগা চাংদম্নবদা ভারতকী ইন্দস্ত্রীনা রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্তদা ইনবেস্তমেন্ত তৌবদা হন্থবা অসিদা মহাক্না নুংনাংবা ফোঙদোকখি। মহাক্না ভারতকী ইন্দস্ত্রীদা মখোয়গী ইনবেস্তমেন্তশিং আর. এন্দ দি.দা মরু ওইনা লৌউ-শিংউ, ঙাকশেল, স্পেস, ইনর্জী, কনস্ত্রক্সন, ফার্মা অমসুং ত্রান্সপোর্ত সেক্তরগুম্বদা হেনগৎহন্নবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় সেক্তর খুদিংমক্তা কম্পনী পুম্নমক্না আর. এন্দ দি.গী শেনফম খরা খাক্তুনা থমগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম অসি মরিশুবা ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসনগী মায়োলদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি, অনৌবা তেক্নোলোজীগী শকলোন্দা শীংনবশিং থেংনরক্কনি অমসুং উপাই কয়াসু থোরক্কনি। মহাক্না হায়খি হৌজিক থৌরাং তৌদুনা থবক পাইখৎপগী মতম ওইরে। মহাক্না বিজিনেসকী লুচিংবশিং চহি খুদিংগী পুনশিন্নবা অমসুং পান্দম খুদিংমক লৈবাক অসি চাউখৎহন্নবা ঐখোয়গী অচৌবা পান্দম অসিগা পুনশিনগদবনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লাক্কদৌরিবা চহি ২৭ অসিদা নীংখা-তম্লবা ভারতনা চহিচা অমা ফারকপা মতমদা ভারতনা মালেমদা লৌরিবা থৌদাং অদু খঙবতা নত্তনা ভারত মচাগী মঙলানশিং অমসুং কত্থোকপা অনিমক চাংয়েং তৌগনি। মহাক্না হায় হৌজিক্তি মালেমদা ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী মতিক ময়াই, কত্থোকপা অমসুং থৌনা অদু উৎনবগী মতম ওইরে। মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অসি মরু ওইবা খক্তা নত্তনা পান্দম অসি ঐখোয়না অথুবদা করম্না মাই পাকপা ঙম্বগে হায়বা অদুসু চপ মান্ননা মরু ওই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মমাংদা ভারতকী মাই পাকপা অসিগী মতাংদা মালেমদা পোজিতিবিতলপমেন্তদা ইনবেস্তমেন্ত না অসুম্না থাজবা থম্লমদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না থাজবা অসি ভারত মচা করোর ১৩০গী মথক্না অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মশানা মশাবা থাজবনা ঙমখিবনি হায়না ফোঙদোকখি। হৌজিক্তি ভারতনা অনৌবা এবেন্যুশিংদা অনৌবা ইনর্জীগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা পুরক্লিবা অহোংবশিংনা ইনবেস্ত তৌবা মতমদা ইন্দস্ত্রীগী ৱাখল্লোনবু ‘করিগী ভারত’ হায়বদগী ‘করিগী ভারত নৎত্রিবনো’ হায়না পোকহন্নবা ইথিল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অনৌবা ভারতনা মহাক্কী মপাঙ্গলগী মীপাল তাংদুনা, মহাক মশাগী রিসোর্সশিংগী মীপাল তাংদুনা আত্মানির্ভর ভারতকীদমক্তা মাংলোমদা চংশিল্লি অমসুং পান্দম অসি ফংনবা মেন্যুফেচরিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হায়খি ভারত্তা মেন্যুফেকচরিং চাউখৎহন্নবা অওনবশিং লেপ্তনা পুরক্লি।
ঐখোয়না লোকেলবু গ্লোবেল ওইনবা মিসন মোদতা মাংদা চংশিল্লিবা অসিদা ঐখোয়না জিওপোলিতিকেল দিবেলপমেন্ত খুদিংমক্তা খোঙজেল য়াংনা য়েংশিনবা মথৌ তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ফোঙদোকখি। গ্লোবেল সপ্লাই চেন্দা মখল অমা হেক্তগী খুদক্কী ওইবা দিমান্দ ভারতনা করম্না ফংহনগনি হায়বগী মতাংদা কান্নগদবা মেকানিজম অমা লৈহনবা তঙাই ফদে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায় হৌজিক তঙাই ফদ্রিবা অসি ASSOCHAMগুম্বা ইন্দস্ত্রী ওর্গনাইজেসনশিংগা মপাল থৌরম, কম্মর্স এন্দ ত্রেদ মন্ত্রালয়শিং অসিগা লোইননা পান্দম অসি ফংনবা অফবা সিনর্জী ফংবা ঙম্নবা হোৎনবা অসিনি। গ্লোবেল ত্রান্সফোর্মেসনশিংদা করম্না থুনা থবক পাইখৎকনি অমসুং অফবা মেকানিজমশিং লৈহন্নবা করম্না থুনা রেস্পোন্স তৌগনি হায়বগী মতাংদা ইন্দস্ত্রীদা পাউতাকশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোরক্নবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা মশাগী তঙাই ফদবশিং থুংহনবগা লোইননা মালেমগী মতেং পাংবসু ঙম্মি। কোরোনাগী মতম অসিগী মনুংদা ভারতনা মালেমগী ফার্মাসী ওইবগী থৌদাং লৌখি আমদি মালেম শিনবা থুংনা তঙাই ফদবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনখি। হৌজিক্তি বেক্সিনগী মতাংদসু ভারতনা মসিগী তঙাই ফদবশিং থুংহল্লগনি অমসুং লৈবাক কয়াগী আশা থুংহনবা ঙম্লগনি। ASSOCHAMগী মেম্বরশিংনা খুঙ্গংগী আর্তিসেনশিংগী পোত্থোকশিং উৎথোক্নবা মালেমগী ওইবা ফমপাক অমা পীবিনবা মহাক্না হায়খি। মসিনা খুঙ্গংগা সহরগা খাইদোক্লিবা অসি শমজিন্নবদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারত সরকারনা রাজ্য সরকারশিং, ফার্ম ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা ঐখোয়গী ওর্গানিক ফার্ম প্রদক্তশিং, হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হেন্না ফবা কৈথেল ওইহন্নবা অফবা মওংদা ইনোৎ হাপ্পা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মসিনা ঐখোয়গী অপুনবা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন অসি অনৌবা মায়োল অমদা য়ৌহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাগী হৌরকপদা, অতল জীনা ভারত পুম্বদা হায়ৱেশিং লৈহন্নবা পান্দম থমখি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অখন্নবা মীৎয়েং অমা থম্লি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী লৈহনদুনা খুঙ্গংগী লৌমীনা দিজিতেল গ্লোবেল মার্কেৎ ফাওবা য়ৌবা ঙমহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী ফন্দিংগা মরী লৈনবা এভেন্যু খুদিংমক শীজিন্ননবা মহাক্না হায়খি পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, বোন্দ মার্কেৎশিংগী মতিক ময়াই হেনগৎহনবা হায়বা অসি মাইকৈ অসিদা চংশিল্লিবা খোঙথাংশিংনি। মসিগা চপ মান্না সোবরেন ৱেল্থ ফন্দশিং অমসুং পেন্সন ফন্দশিং অসি তেক্স কোকপীরে, আর.ই.আই.তি.শিং অমসুং আই.এন.ভি.আই.তি.শিং অসি চাউখৎহল্লি অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা এসেৎশিং অসিসু মোনিতাইজ তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা মথৌ তাবা ফেসিলিতীশিং ফংহনগনি, অচুম্বা ফীভম শেমগৎকনি, ইনসেন্তিবশিং পীগনি অমদি পোলিসীশিং শেমদোক্কনি হায়না ফোঙদোকখি। অদুবু ইন্দস্ত্রী পার্তনরশিংনা মসিগী মতেং অসি মাই পাকপা পুরকপদা ওন্থোকপা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী মঙলানগীদক্তা লৈবাক অসিনা রুলশিং অমসুং রিগুলেসনশিংদা মথৌ তাবা অহোংবশিং পুরক্নবা অচেৎপা ফীরেপ লৌখি, লৈবাক অসিনা মদু পাঙথোক্কনি।

Prime Minister's Office
PM delivers keynote address at ASSOCHAM Foundation Week 2020
Country is With the Enterprise and Wealth Creators: PM
Sentiment has shifted from ‘Why India’ to 'Why not India'
Calls for more investment in R&D
19 DEC 2020 1:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered the keynote address at ASSOCHAM Foundation Week 2020, today via video conferencing. The Prime Minister also presented the ‘ASSOCHAM Enterprise of the Century Award’ to Shri Ratan Tata, who received the award on behalf of the TATA Group.
Addressing the gathering the Prime Minister commended the business community for their contribution to nation-building. He said now the industry has complete freedom to touch the sky and urged them to take full advantage of it, put your full strength in the coming years for a self-reliant India, he said.
The Prime Minister said the country today is with Enterprise and Wealth Creators giving opportunities to crores of youth. The Government is continuing efforts to build an efficient and friendly Ecosystem. He urged the industry to ensure that its benefits reach the last mile by bringing reforms within the industry like more inclusion of women and young talent, adopting the best practices of the world as soon as possible, corporate governance and profit sharing.
The Prime Minister said even during the pandemic, when the whole world is troubled for investment, record FDI and PFI have come to India as the world trusts the Indian economy now. He gave a call for the industry to increase the domestic investment drastically in line with the increased confidence of the world.
He lamented the poor investment in Research & Development by Indian Industry, comparing with America where 70% of the investment on R&D is from the private sector. He asked the Indian industry to increase their investments in R&D especially in sectors like agriculture, defense, space, energy, construction, pharma and transport sector. He further said in every sector, all the companies should earmark a certain amount for R&D.
The Prime Minister remarked that the world is moving rapidly towards the fourth industrial revolution, challenges will come in the form of new technology and many solutions will also come. He said today is the time to plan and act. He urged the business leaders to come together every year and connect every goal with one larger goal of Nation Building. He said the coming 27 years, when free India will reach its century, will not only determine India's global role, but it will test both the dreams and dedication of Indians. He said this is the time to show the Capability, Commitment and Courage of Indian Industry to the world. He stressed that not only achieving self-reliance is important rather how soon we achieve this goal is equally important.
The Prime Minister remarked that there was never so much positivity in the world about India's success before. He owed this positivity to the unprecedented confidence of over 130 crore Indians. Now India is making new avenues to move forward, moving ahead with new energy. He said the reforms in the country have influenced in changing the sentiment of the industry from ‘Why India’ to 'Why not India' in investing.
The Prime Minister remarked that New India, by relying on its strength, relying on its own resources, is pushing forward for AtmaNirbhar Bharat and special focus is on manufacturing to achieve this goal. He said reforms are continuously being undertaken to promote manufacturing in India.
The Prime Minister said today, as we are moving forward on the mission mode to make local a global one, we have to react quickly to every Geopolitical Development. He stressed on the need to have an effective mechanism for how India will meet any sudden demand in the global supply chain. He said the need of the hour is to achieve better synergy between industry organizations such ASSOCHAM with the Ministry of External Affairs, Commerce & Trade to achieve the goal. He asked the industry for suggestions and ideas on how to react quickly to Global Transformations and how to have better mechanisms for faster response.
The Prime Minister said India is also capable of helping the world while meeting its needs. Even during the period of Corona, India has taken the responsibility of Pharmacy of the world and delivered essential medicines around the world. Now even in the case of vaccines, India will fulfill its needs and also meet the expectations of many countries. He urged Members of Assocham to provide a global platform for showcasing the products of rural artisans. He said this would help in bridging the rural urban divide. He stressed the need for the Government of India to work together with State Governments, Farm Organizations and industry associations for better promotion of our organic farm products, better infrastructure and better market. This would help our entire rural economy reach a new high.
The Prime Minister said in the beginning of the 21st century, Atal ji aimed to connect India with the highways. Today, there is a special focus on Physical and Digital Infrastructure in the country. We are engaged in providing broadband connectivity to every village in the country so that the Reach of the village farmer is also up to Digitally Global Markets. He urged on using every avenue associated with funding to build better infrastructure ie. Strengthening public sector banks, increasing the potential of Bond Markets, are efforts in that direction. Similarly, Sovereign Wealth Funds and Pension Funds are being tax exempted, REITs and INVITs are being promoted and Infrastructure related assets being monetized.
The Prime Minister said the Government can provide the necessary facilities, create the right environment, give incentives and change policies. But it is the industry partners, who can convert this support into success. He said for the dream of a self-reliant India, the country has made up its mind for the necessary changes in the rules and regulations, the country is committed.