Ministry of Finance
Reform linked borrowing permissions are facilitating Ease of Doing Business reforms
5 States completed stipulated reforms in Ease of Doing Business
Additional borrowing permission of Rs.16,728 crore granted
20 DEC 2020 10:47AM by PIB Delhi
Linking the grant of additional borrowing permissions by the Government of India to the States to reforms in various citizen centric sectors has motivated the States to undertake reforms to promote Ease of Doing Business. 5 States have so far completed the stipulated reforms in the Ease of Doing Business. These States have been granted permission to mobilize additional financial resources to the tune of Rs 16,728 crore through open market borrowings. These States are Andhra Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Telangana. State wise amount of additional borrowing permissions granted is as under:
State
Amount (Rs in crore)
Andhra Pradesh
2,525
Karnataka
4,509
Madhya Pradesh
2,373
Tamil Nadu
4,813
Telangana
2,508
The Ease of Doing Business is an important indicator of the investment friendly business climate in the country. Improvements in the ease of doing business will enable faster future growth of the state economy. Therefore, the government of India had in May 2020, decided to link grant of additional borrowing permissions to States who undertake the reforms to facilitate ease of doing business. The reforms stipulated in this category are:
(i) Completion of first assessment of ‘District Level Business Reform Action Plan’
(ii) Elimination of the requirements of renewal of registration certificates/approvals/licences obtained by businesses for various activities at least under the following Acts: -
• The Shops & Establishment Act
• The Contracts Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970
• The Factories Act, 1948
• The Legal Metrology Act
• The Inter State Migrant Workmen (RE&CS) Act, 1979
• Drug Manufacturing/ Selling/ Storage License
• Trade License issued by the Municipal Corporations.
(iii) Implementation of computerized central random inspection system under the Acts wherein allocation of inspectors is done centrally, the same inspector is not assigned to the same unit in subsequent years, prior inspection notice is provided to the business owner, and inspection report is uploaded within 48 hours of inspection. This includes the inspection under:
1. The Equal Remuneration Act, 1976
2. The Minimum Wages Act, 1948
3. The Shops and Establishments Act
4. The Payment of Bonus Act, 1965
5. The Payment of Wages Act, 1936
6. The Payment of Gratuity Act, 1972
7. The Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970
8. The Factories Act, 1948
9. The Boilers Act, 1923
10. The Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974
11. The Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981
12. The Legal Metrology Act, 2009 and Rules
In view of the resource requirement to meet the challenges posed by the COVID-19 pandemic, the Government of India had on 17th May, 2020 enhanced the borrowing limit of the States by 2 percent of their GSDP. Half of this special dispensation was linked to undertaking citizen centric reforms by the States. The four citizen centric areas for reforms identified were (a) Implementation of One Nation One Ration Card System, (b) Ease of doing business reform, (c) Urban Local body/ utility reforms and (d) Power Sector reforms.
So far 10 States have implemented the One Nation One Ration Card System, 5 States have done Ease of Doing Business reforms, and 2 States have done local body reforms.
Besides additional borrowing permissions, the States completing three out of the four reforms are entitled to get additional financial assistance under the “Scheme for Financial Assistance to States for Capital Expenditure”. Under the Scheme, an amount of Rs.2,000 crore is earmarked for this purpose.
To facilitate more States to undertake the reforms and avail additional borrowings, The Department of Expenditure, Ministry of Finance had recently extended the deadline for the States to complete citizen centric reforms in various sectors. Now, if the recommendation from the nodal Ministry concerned regarding implementation of the reform is received by 15th February, 2021, the State will be eligible for reform linked benefits.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
রিফোর্মগা লিঙ্ক তৌবা বোরোৱিং অয়াবশিংনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস রিফোর্মশিং হেনগৎহল্লি
রাজ্য ৫না ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী থমখিবা রিফোর্মশিং মপুং ফানা চৎনহনখ্রে
লুপা করোর ১৬,৭২৮গী অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবা পীখ্রে
20 DEC 2020 10:47AM by PIB Imphal
সরকারনা তোঙান তোঙানবা প্রজাদা য়ুম্ফম ওইবা সেক্তরশিংদা রিফোর্মশিং তৌনবা অহেনবা বোরোৱিং অয়াবশিং পীখিবা শেন্থংগা রাজ্যশিংগা লিঙ্ক তৌবনা রাজ্যশিংনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস চাউখৎনবা রিফোর্মশিং অসি পাইখৎপদা ইনোৎ হাপখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ৫না ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী থমখিবা রিফোর্মশিং মপুং ফানা চৎনহনখ্রে। রাজ্যশিং অসিনা ওপন মার্কেৎ বোরোৱিংশিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর ১৬,৭২৮কী মখাদা অহেনবা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌনবা অয়াবা পীখ্রে।
রাজ্যশিং অদুদি অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ, তামিল নাদু অমসুং তেলঙ্গনানি। অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবশিং পীখ্রবা রাজ্য অমমমগী ওইনা কাইথগদবা শেনফম অদু মখাদা পীরি:
রাজ্য
শেনফম (লুপা করোরদা)
অন্ধ্র প্রদেশ
২,৫২৫
কর্নাতকা
৪,৫০৯
মধ্য প্রদেশ
২,৩৭৩
তামিল নাদু
৪,৮১৩
তেলঙ্গনা
২,৫০৮
ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অসি লৈবাক অসিগী ইনবেস্তমেন্ত তৌবা নুংঙাইবা বিজিনেসকী ফীভম অসিগী মরু ওইবা ইন্দিকেতর অমনি। ইজ ওফ দুইং বিজিনেস্তা ফগৎলকপনা রাজ্যগী শেন্মীৎলোনগী তুংলমচৎতা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎহনবা ঙমগনি। মরম অসিনা ভারত সরকারনা মে ২০২০দা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস লৈহন্নবা রিফোর্মশিং লৌখৎখিবা রাজ্যশিংদা অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবা পীখিবা গ্রান্তশিংগা লিঙ্ক তৌনবা ফিরেপ লৌখি। কেতগোরী অসিদা থমখিবা রিফোর্মশিং অদুদি:
(i) ‘দিস্ত্রিক্ত লেবেল বিজিনেস রিফোর্ম এক্সন প্লান’গী অহানবা এসেসমেন্ত লোইশিনবা
(ii) মখাদা পীরিবা এক্তশিং অসিগী মখাদা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংগীদমক্তা বিজিনেসশিংনা লৌখিবা রেজিস্ত্রেসন সর্তিফিকেৎশিং/অয়াবশিং/লাইসেন্সশিং রিন্যুৱেল তৌবগী মথৌ তারম্বশিং অদু ককথৎপা: -
• দি শোপ্স এন্দ ইস্তাব্লিশমেন্ এক্ত
• দি কন্ত্রেক্ত লেবর (রিগুলেসন এন্দ এবোলিসন) এক্ত, ১৯৭০
• দি ফেক্তরীজ এক্ত, ১৯৪৮
• দি লিগেল মেত্রোলোজী এক্ত
• দি ইন্তর স্তেৎ মাইগ্রেন্ত ৱার্কমেন (আর.ই. এন্দ সি.এস) এক্ত, ১৯৭৯
• দ্রগ শাবগী/ য়োনবগী/ থম্বগী লাইসেন্স
• ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিংনা পীবা ত্রেদ লাইসেন্স
(iii) এক্তশিং অসিগী মখাদা কম্প্যুতরাইজ তৌবা কেন্দ্রগী ইন্সপেক্সন সিস্তেম অমা হেক্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমরোমদা ইন্সপেক্তরশিংগী এলোকেসন্দি কেন্দ্রনা তৌগনি, চপ মান্নবা ইন্সপেক্তর অদু চপ মান্নবা য়ুনিৎতা থংনবা চহিদা থাখিদে, বিজিনেসকী মপুদা ইন্সপেক্সনগী চেরোল মাংজৌননা য়ৌহনখি, অমসুং ইন্সপেক্সনগী রিপোর্ত অসি ইন্সপেক্সন পাঙথোকখিবগী পুং ৪৮গী মনুংদা অপলোদ তৌখি। মসিদা মখাদা পীরিবা অসিগী ইন্সপেক্সন য়াওরি:
1. দি ইক্বেল; রিম্যুনরেসন এক্ত, ১৯৭৬
2. দি মিনিমম ৱেজেস এক্ত , ১৯৪৮
3. দি শোপ্স এন্দ ইস্তাব্লিশমেন্ এক্ত
4. দি পেমেন্ত ওফ বোনস এক্ত, ১৯৫
5. দি পেমেন্ত ওফ ৱেজেস এক্ত, ১৯৩৬
6. দি পেমেন্ত ওফ গ্রেজ্যুতী এক্ত, ১৯৭২
7. দি কন্ত্রেক্ত লেবর (রিগুলেসন এন্দ এবোলিসন) এক্ত, ১৯৭০
8. দি ফেকতরীজ এক্ত, ১৯৪৮
9. দি বোইলর্স এক্ত, ১৯২৩
10. দি ৱাতর (প্রিবেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওফ পোপুলেসন) এক্ত, ১৯৭৪
11. দি এয়র (প্রিবেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওফ পোপুলেসন) এক্ত, ১৯৮১
12. দি লিগেল মেত্রোলোজী এক্ত, ২০০৯ এন্দ রুল্স
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা রিসোর্সকী মথৌ তাবা অসি য়েংলগা ভারত সরকারনা মে ১৭, ২০২০দা রাজ্যশিংগী বোরোৱিং লিমিৎ অসি মখোয়গী জি.এস.দি.পি. অসি চাদা ২ হেনগৎহনখি। অখন্নবা দিস্পেন্সন অসিগী তঙ্খাইনা রাজ্য অসিনা প্রজাদা য়ুম্ফম ওইবা রিফোর্মশিং চৎনহন্নবা লিঙ্ক তৌখি। প্রজাদা য়ুম্ফম ওইবা রিফোর্মশিং পুরক্নবা খঙদোকখিবা লম মরি অদুদি a) ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, (b) ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্ম, (c) অর্বান লোকেল বোদী/ য়ুতিলিতী রোফোর্মশিং অমসুং (d) পাৱর সেক্তর রিফোর্মশিং।
হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ১০দা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে, রাজ্য মঙানা ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্মশিং, অমসুং রাজ্য ২না লোকেল বোদী রোফোর্মশিং চৎনহনখ্রে।
অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবশিং পীখিবগী মথক্তা, রাজ্যশিংনা রিফোর্ম মরি অসিগী মনুংদা অহুম চৎনহনখ্রবশিংনা “স্কীম ফোর ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স তু স্তেৎ ফোর কেপিতেল এক্সপেন্দিচর”গী মখাদা অহেনবা শেলগী তেংবাং ফংলগনি। স্কীম অসিগী মখাদা হায়রিবা হিরম অসিগীদমক্তা লুপা করোর ২,০০০ খাক্তুনা থমখ্রে।
অহেনবা রাজ্যশিংনা রিফোর্ম অসি পাঙথোক্নবা অমসুং অহেনবা বোরোৱিংশিং ফংহন্নবা শেন-থুমগী মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর বিভাগনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা প্রজাদা য়ুম্ফম ওইবা রিফোর্মশিং পাঙথোকপা লোইশিন্নবা অরোইবা মতম হন্দক্তা শাংদোকখ্রে। হৌজিক্তি করিগুম্বা মরী লৈনবা নোদেল ওইরিবা মন্ত্রালয়না রিফোর্ম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী মতাংদা রিকমেন্দেসনশিং ফেব্রুৱারী ১৫, ২০২০দা ফংখিবা তারবদি, রাজ্য অদুনা রিফোর্মগা লিঙ্ক তৌবা কান্নবশিং ফংনবগী ইলিজিবল ওইগনি।