ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସୋଚାମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସପ୍ତାହ 2020 ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଅଭିଭାଷଣ
19 DEC 2020 1:45PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଆସୋଚାମର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀମାନ ନିରଞ୍ଜନ ହୀରନନ୍ଦାନୀ ଜୀ, ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରେରଣା ପୁରୁଷ ଶ୍ରୀମାନ ରତନ ଟାଟା ଜୀ, ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ସାଥୀଗଣ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି, କୁର୍ବନ୍ନେହ କର୍ମାଣୀ ଜିଜୀ-ବିଶେତ ଶନ୍ତ ସମାଃ! ଅର୍ଥାତ କର୍ମ କରି ଚାଲିବା ସହିତ ଶହେ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଞ୍ଚିବା ଲାଗି ଇଚ୍ଛା ରଖ । ଏ କଥା ଆସୋଚାମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ । ବିଗତ 100 ବର୍ଷ ଧରି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, କୋଟି କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ରହିଛନ୍ତି । ଭାରତର ବିକାଶରେ ଟାଟା ପରିବାର, ଟାଟା ସମୂହର ଯୋଗଦାନ ଲାଗି ଆଜି ତାଙ୍କୁ ଏଠାରେ ସମ୍ମାନିତ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଟାଟା ଗ୍ରୁପ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 100 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ବିକାଶର ସମସ୍ତ ଉତ୍ଥାନ ପତନରେ ଭାଗୀଦାର ହୋଇ ରହିଆସିଛନ୍ତି। ଆସୋଚାମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ 27 ବର୍ଷ ପରାଧିନତାର ସମୟ ଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା । ସେ ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ଉଡ଼ାଣ ବେଡ଼ିରେ ବନ୍ଦୀ ହୋଇ ରହିଥିଲା । ଏବେ ଆସୋଚାମର ଜୀବନକାଳରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯେଉଁ 27 ବର୍ଷ ଆସିବ, ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । 27 ବର୍ଷ ପରେ 2047ରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର 100 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ । ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଅଙ୍କୁଶ ନାହିଁ, ଆକାଶକୁ ଛୁଇଁବାର ଲାଗି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ରହିଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ହେବ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲାଗି ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଖଟାଇବାକୁ ହେବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ନୂଆ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରୂପରେ ଆହ୍ୱାନ ଆସିବ କିନ୍ତୁ ଅନେକ ନୂଆ ସରଳ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଆସିବ। ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଆମକୁ ଏକସଙ୍ଗେ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ। ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ଏକ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଗାମୀ 27 ବର୍ଷ ଭାରତର ବୈଶ୍ୱିକ ଭୂମିକାକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ ଏହା ଆମ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଉଭୟ ପାଇଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷାର ସମୟ । ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ରୂପରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସାହସକୁ ଦୁନିଆ ଆଗରେ ପୁଣିଥରେ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାର ଏହା ହେଉଛି ଉଚିତ ସମୟ । ଆମ ପାଖରେ କେବଳ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ କେତେ ଅଧିକ ହାସଲ କରିବା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ନେଇ ଆଜି ଦୁନିଆରେ ଯେତିକି ସକାରାତ୍ମକତା ରହିଛି, ବୋଧହୁଏ ସେତିକି ସକାରାତ୍ମକତା ପୂର୍ବରୁ କେବେ ନଥିଲା। ଏହି ସକାରାତ୍ମକତା 130 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ କାରଣରୁ ଆସିପାରିଛି । ଏବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ଭାରତ ନୂଆ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରୁଛି, ନୂତନ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଅଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କର ନୀତି କ’ଣ, ରଣନୀତି କ’ଣ, ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କିଭଳି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ତା’କୁ ନେଇ ବିଗତ ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସାଥୀମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ବିସ୍ତାର ପୂର୍ବକ ଆଲୋଚନା କରିସାରିଛନ୍ତି । ଏକ ସମୟରେ ଆମ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା, ସେ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପରେ କୁହାଯାଉଥିଲା-ଭାରତ କାହିଁକି? ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି, ତାହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଏହାପରେ କୁହାଯାଉଛି-‘ଭାରତ କାହିଁକି ନୁହେଁ? ପୂର୍ବରୁ ଯେପରି କୁହାଯାଉଥିଲା ଏତେ ଅଧିକ ଟିକସ ଦର ରହିଛି, ଭାରତ କାହିଁକି? କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେହି ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି, ସବୁଠୁ ଅଧିକ ଅନୁକୂଳ ଟିକସ ଦର ଅଛି, ତା’ହେଲେ କାହିଁକି ଭାରତ ନୁହେଁ? ପୂର୍ବରୁ ନିୟମ ଓ କାନୁନର ଜାଲ ରହିଥିଲା। ତେଣୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଚିନ୍ତାର ସହିତ ନିବେଶକ ପଚାରୁଥିଲେ, ଭାରତ କାହିଁକି? ଆଜି ସେହିମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରମ ଆଇନରେ ସହଜ ଅନୁପାଳନ ଅଛି, ତା’ହେଲେ ଭାରତ କାହିଁକି ନୁହେଁ? ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରାଯାଉଥିଲା ଏତେ ନାଲିଫିତା ଅଛି, ଭାରତ କାହିଁକି? ଏବେ ସେହି ଲୋକମାନେ ନାଲି ଗାଲିଚା ବିଛା ହୋଇଥିବା ଦେଖି କହୁଛନ୍ତି, ଭାରତ କାହିଁକି ନୁହେଁ? ପୂର୍ବରୁ ଅଭିଯୋଗ ହେଉଥିଲା ଯେ ନବୋନ୍ମେଷର ସଂସ୍କୃତି ନାହିଁ ତା’ହେଲେ ଭାରତ କାହିଁକି? ଏବେ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଶକ୍ତି ଦେଖି ଦୁନିଆ ବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି, ଭାରତ କାହିଁକି ନୁହେଁ? ପୂର୍ବରୁ ପଚରାଯାଉଥିଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମରେ ଏତେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ତା’ହେଲେ କାହିଁକି ଭାରତ? ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଭରସା କରାଯାଉଛି ବିଦେଶୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ତାହା ଦେଖି ସେହି ଲୋକମାନେ ପଚାରୁଛନ୍ତି, ଭାରତ କାହିଁକି ନୁହେଁ? ପୂର୍ବରୁ ଅଭିଯୋଗ ହେଉଥିଲା ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭାବରୁ କାମ କରିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, ତେଣୁ ଭାରତ କାହିଁକି? ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଏତେ ଆଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମ ଦେଶରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ସେମାନଙ୍କର ଭାବନା ବଦଳିଯାଇଛି, ଭାରତ କାହିଁକି ନୁହେଁ?
ସାଥୀଗଣ,
ନୂତନ ଭାରତ, ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଭରସା କରି, ନିଜର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଭରସା କରି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଆମେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛୁ। ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ସଂସ୍କାର ସହିତ-ପୁରସ୍କାରକୁ ଆଜି ଦେଶର ନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର 10ରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ଆଧାରିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପରିଧି ମଧ୍ୟକୁ ଅଣାଯାଇଛି । ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଖୁବ କମ ସମୟରେ ହିଁ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲାଣି। ସେହିପରି ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ମୂଳକ କରିବା ଲାଗି ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେତ୍ସାହନ। ଆମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକର ପରିଭାଷା ବଦଳାଇବା ହେଉ, ସେଗୁଡ଼ିକର ବର୍ଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ହେଉ, ସରକାରୀ ଚୁକ୍ତିରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଣି ନଗଦ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବା ହେଉ, ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶ ଆଜି କୋଟି କୋଟି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ରହିଛି । ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ନବୋନ୍ମେଷର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଦୁନିଆରେ ନାଁ କମାଉଛନ୍ତି । ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ଏକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଏବେ ଆସୋଚାମ ଭଳି ଆସୋସିଏସନକୁ, ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏହାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚୁ । ଏଥିପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସଂସ୍କାରକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ହେବ । ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମେ ନିଜ ପାଇଁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମେ ଆମ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ଯେତିକି ସ୍ୱାଧୀନତା, ଯେତିକି ସମାବେଶନ, ଯେତିକି ହ୍ୟାଣ୍ଡହୋଲ୍ଡିଂ, ସେତିକି ପାରଦର୍ଶିତା ଆପଣମାନେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସମାଜ ଠାରୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେତିକି ନିଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭିତରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ, ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ପାଇଁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମକୁ କର୍ପୋରେଟ ପ୍ରଶାସନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଲାଭ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଚଳନକୁ ଶୀଘ୍ରାତିଶୀଘ୍ର ଆପଣାଇବାକୁ ହେବ। ଲାଭ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଆମକୁ ତାହାକୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆଧାରିତ ମଧ୍ୟ କଲେ, ସମାଜ ସହିତ ଅଧିକ ସଂଯୋଜନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଏହାକୁ କିଏ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିପାରିବ ଯେ ସଚ୍ଚୋଟ ମତର ଉନ୍ନତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ କେତେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଅନେକ ଥର ଲୋକମାନେ ଭେଟନ୍ତି, ସେମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଏହି ଶେୟାର ଭଲ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଭଲ, ଏଥିରେ ଇନଭେଷ୍ଟ କରି ଦିଅନ୍ତୁ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ପ୍ରଥମେ ଏହା ଦେଖିଥାଉ ଯେ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଥିବା ଲୋକ, ପ୍ରଶଂସା କରୁଥିବା ଲୋକ ନିଜେ ସେଥିରେ ନିବେଶ କରୁଛି କି ନାହିଁ? ଏହି ସୂତ୍ର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ। ଆଜି ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଭରସା ରହିଛି, ତାହାର ଅନେକ ପ୍ରମାଣ ଅଛି। ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତରେ ରେକର୍ଡ ଏଫଡିଆଇ ଏବଂ ପିଏଫଆଇ ନିବେଶ ହୋଇଛି । ବିଶ୍ୱର ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନୂଆ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚୁ, ସେଥିପାଇଁ ଘରୋଇ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ନିଜର ନିବେଶକୁ ଅନେକ ଗୁଣା ବଢ଼ାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ଲାଗି ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ନୂଆ ଅବସର ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ନିବେଶର ଆଉ ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯାହା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ। ତାହା ହେଉଛି ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ-ଆରଆଣ୍ଡଡି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ନିବେଶ। ଭାରତରେ ଆରଆଣ୍ଡଡି ଉପରେ ନିବେଶ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଆମେରିକା ଭଳି ଦେଶରେ ଯେଉଁଠି ଆରଆଣ୍ଡଡି ଉପରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର 70% ନିବେଶ ହେଉଛି, ଆମ ଦେଶରେ ସେତିକି ନିବେଶ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି । ସେଥିରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଭାଗ ଆଇଟି ଫାର୍ମା ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଛି । ଅର୍ଥାତ ଆରଆଣ୍ଡଡି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଭାଗିଦାରୀ ବଢ଼ାଇବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା । କୃଷି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ, ଶକ୍ତି, ନିର୍ମାଣ ଅର୍ଥାତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟବଡ଼ କମ୍ପାନୀକୁ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ପରିମାଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଲୋକାଲକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ମିଶନ ମୋଡରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୂରାଜନୈତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ହେବ। ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଆସୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ଭାରତ କିପରି ଭାବେ ପୂରଣ କରିବ, ସେଥିପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଜରୁରି। ଏଥିରେ ଆପଣ ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ନେଇପାରିବେ । କୋଭିଡର ଏହି ସଂକଟ କାଳରେ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନେଟୱର୍କକୁ ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା କିପରି ଭାବେ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛୁ । ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟାପାର ଓ ଆସୋଚାମ ଭଳି ଶିଳ୍ପ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ତାଳମେଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରିବା ଲାଗି, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜବାବ ଦେବା ନିମନ୍ତେ କିଭଳି ଭାବେ ଏକ ମେକାନିଜମ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଆମକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତୁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରି ବିଶ୍ୱର ସହାୟତା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ। କୃଷି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଔଷଧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତ ଏହା କରି ଦେଖାଇଛି। କରୋନା କାଳରେ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ରହିଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଫାର୍ମାସୀ ଅଫ ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡର ଗୁରୁଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଜରୁରି ଔଷଧ ପହଞ୍ଚାଇଛି। ଏବେ ଟିକା ମାମଲାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶର ଆଶାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ତାରତମ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ବିଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ଧରି ସରକାର କରି ଆସୁଛନ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ଜଗତ ସେହି ପ୍ରୟାସକୁ ବହୁଗୁଣିତ କରିପାରିବ। ଆସୋଚାମର ସଦସ୍ୟ ଆମର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଉତ୍ପାଦକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଅଧିକ ସହାୟତା କରିପାରିବେ। ଆଜିକାଲି ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଥିବେ ଯେ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଅଧ୍ୟୟନର ଫଳାଫଳ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି। ସେଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଗୋଟିଏ ଖାଦ୍ୟସାମଗ୍ରୀରେ ଅଧିକ ପ୍ରୋଟିନ ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପାଦେୟ, ତେଣୁ ଲୋକମାନେ ତାହାକୁ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଉଛନ୍ତି। ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆମଦାନୀ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଥାଉ। ଆମକୁ ଜଣାନଥାଏ ଯେ ଆମ ଘରେ ଆମ ଟେବୁଲ ଉପରେ ଆମ ଥାଳିରେ କିପରି ଭାବେ ବିଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ସବୁ ପଶିଆସିଛି । ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ସେପରି ସାମଗ୍ରୀର କେତେ ବଡ଼ ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି ତାହା ଆମକୁ ଜଣାନଥାଏ । ଏହି ଭଣ୍ଡାର, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି । ଆମର ଜୈବିକ କୃଷି, ଔଷଧିୟ ଉତ୍ପାଦ, ଏପରି ଅନେକ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି ଯାହାକୁ ଆସୋଚାମ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମୋଟ କରାଯିବା ଉଚିତ, ସାରା ବିଶ୍ୱର ବଜାରରେ ଭାରତୀୟ ଫସଲର ପ୍ରସିଦ୍ଧି ରହିବା ଉଚିତ। ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଲଗାତାର ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହାର ପ୍ରଚାର-ପ୍ରସାର କରି, ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ, ଆପଣମାନେ ଏହା କରିପାରିବେ । ଭାରତ ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ, କୃଷି ସଂଗଠନ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏ ଦିଗରେ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଯଦି ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଳିବ, ଉନ୍ନତ ବଜାର ସୁବିଧା ମିଳିବ, ତା’ହେଲେ ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଚ୍ଚତାର ଶୀଖର ଛୁଇଁପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଅଟଳ ଜୀ ଭାରତକୁ ରାଜପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲେ । ଆଜି ଦେଶରେ ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନେ କିଭଳି ଭାବେ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ପହଞ୍ଚି ପାରିବେ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ କନେକ୍ଟିଭିଟି ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ । ଏହିପରି ଭାବେ ଆମର ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତି ଦେବା ଲାଗି ଆଇଟି ଏବଂ ବିପିଓ କ୍ଷେତ୍ରର ବାଧାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରାଯାଇଛି। ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଲାଗି ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ। ସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ବଣ୍ଡ ମାର୍କେଟର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବଢ଼ାଇବା, ଏହା ସେହି ଦିଗରେ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୟାସ । ସେହିପରି ସୋଭରେନ ସମ୍ପତ୍ତି ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ପେନସନ ପାଣ୍ଠିକୁ ଟିକସରେ ରିହାତି ଦିଆଯାଉଛି ।
ଆରଇଆଇଟି ଏବଂ ଆଇନଭିଆଟିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଜଡ଼ିତ ସମ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ମୌଦ୍ରୀକରଣ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଜରୁରି ସୁବିଧା ଦେବା, ସଠିକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସରକାର କରିପାରିବେ। ସରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇପାରିବେ, ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ। କିନ୍ତୁ ଶିଳ୍ପ ଜଗତ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆପଣମାନେ ସାଥୀଗଣ ଏହି ସମର୍ଥନକୁ ସଫଳତାରେ ବଦଳାଇପାରିବେ। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ଲାଗି ନିୟମକାନୁନରେ ଜରୁରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି ଦେଶ ସଂକଳ୍ପ କରିସାରିଛି, ଦେଶ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟେ । ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ ଆମେ 1500ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନ ଉଚ୍ଛେଦ କରିସାରିଛୁ। ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦେଖି ନୂଆ ଆଇନ ତିଆରି କରିବାର କାମ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିଛି। ଛଅ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁସବୁ କୃଷି ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକର ଅନେକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଏବେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ଏକନିଷ୍ଠ ହୋଇ, ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଆପଣମାନେ ଆସୋଚାମର ସାଥୀଗଣଙ୍କୁ, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୋ ପକ୍ଷରୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା, ଶ୍ରୀମାନ ରତନ ଟାଟା ଜୀଙ୍କୁ ମୋ ପକ୍ଷରୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଏବଂ ଆସୋଚାମ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ପାର କରୁ ଏବଂ 2047ରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଆପଣମାନଙ୍କ ଲାଗି ପରବର୍ତ୍ତୀ 27 ବର୍ଷର ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ସମାରୋହ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ସମ୍ପନ୍ନ ହେବ ବୋଲି ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s keynote address at ASSOCHAM Foundation Week 2020
19 DEC 2020 1:45PM by PIB Delhi
Namaskar!
President of ASSOCHAM, Shri Niranjan Hiranandani; the inspiration of the industrial world in this country, Shri Ratan Tata; all the friends leading the industrial world of the country; ladies and gentlemen!
Here, it is said - कुर्वन्नेह कर्माणि जिजी-विषेत् शतं समा:! That is, have the desire to live for a hundred years following your karma. This saying is perfect for ASSOCHAM. In the last 100 years, all of you are working hard to improve the economy of the country and the lives of crores of Indians. The same is true for Shri Ratan Tataji and the entire Tata group. He has also been honoured here today for his contribution and the contribution of the Tata family or the Tata group in India's development. The Tata group has played a major role in the development of the country.
Friends,
In the last 100 years, you have been a part of all the ups and downs in the journey from the struggle for India's freedom to the development of the country. The first 27 years of the establishment of ASSOCHAM were spent in the period of colonialism. At that time independence was the greatest goal of the country. At that time, your dreams were under shackles. Now the next 27 years are very important for the future of ASSOCHAM. After 27 years, the country will complete 100 years of its independence in 2047. You are freed from all kinds of shackles; you have complete freedom to touch the sky and you have to take full advantage of it. Now you should use your complete strength in the coming years for a self-reliant India. Today, the world is moving rapidly towards the fourth industrial revolution. There will be challenges in the form of new technology and various new and simple solutions will also be found. So today is the time when we have to plan and act. We have to connect together every year, every goal with one Larger Goal of Nation Building.
Friends,
The coming 27 years are not only going to determine India's global role, but are also going to test both the dreams and dedication of Indians. This time, as the Indian industry, your Capability, Commitment and Courage has to be shown all over the world with confidence. And our challenge is not just being self-reliant but how quickly can we achieve this goal is equally important.
Friends,
Positivity in the world today about India's success is like never before. This positivity has come from the unprecedented confidence of over 130 crore Indians. Now India is making new avenues to move forward with a new energy.
Friends,
In the revious sessions, the ministers and other colleagues have discussed in detail with you all about the policies and strategies of the government and the changes brought for every sector. Due to the circumstances which existed before, there was a time when it was asked - Why India? Now after looking at the impact of the reforms that have taken place in the country, it is being asked - 'Why not India'? For e.g. earlier when the tax rates were, people would say - Why India? Today the same people say 'why not India?' as it has the most competitive tax rates. Earlier there was a network of regulations and rules, so naturally investors used to ask, Why India? Today they are saying that there is ease of compliance in labour laws, so why not India? Earlier the question was if there is so much of Red Tapism, then why India? Now when the same people see the Red Carpet rolled out for them, they say, Why not India? Earlier there were complaints against lack of a culture of innovation, so why India? Today, watching the strength of India's start-up ecosystems, the world is confidently saying, Why not India? Earlier as there was so much government interference in everything, they asked why India? Today as private participation is being trusted, foreign investors are being encouraged, then the same people are asking, Why not India? Earlier people complained against the absence of digital infrastructure as work was not possible, then why India? Today when we have a modern digital ecosystem in place, the sentiment here is that of 'why not India'?
Friends,
New India, relying on its strength and resources, is pushing forward the goal of a self-reliant India. And we have a special focus on manufacturing to achieve this goal. We are relentlessly bringing reforms to promote manufacturing.Besides reforms, rewards today have become an important medium of policy of the country. For the first time, more than 10 sectors have been brought under the ambit of efficiency and productivity based incentives. I am glad that its positive results are also showing up in a very short time. Likewise, all efforts to make better connectivity, better facilities and logistics are also a reward for the industry. For lakhs of our MSMEs, whether to change its definition, change the Criteria, prioritizing government contracts or to solve liquidity problems, this is a huge incentive.
Friends,
The country today stands with Enterprises and Wealth Creators giving opportunities to millions of youth. Today, the Youth of India are etching their names on the world platform in the field of start-ups and innovation. The Government is continuing efforts to build an Efficient and Friendly Ecosystem. Now societies like ASSOCHAM and each of your members must ensure that its benefits reach the last mile. For this, you will have to encourage reforms within the industry as well. The changes we want to see in ourselves, must be brought in our institutions as well. The level of liberty, inclusion,hand-holding, and Transparency you want from the Government and the Society, the same level of everything must be ensured within the industry for the women, young talent and small industries. We have to adopt the best practices of the world from corporate governance to profit sharing as soon as possible. With a Profit Centric Approach, if we make it Purpose Oriented, then a better integration with the society will be possible.
Friends,
Who else can better understand the role of honest opinion in better decision making than you? Often we find people suggesting good stocks and sectors to invest in. But we first cross check whether the advisor himself is investing in it or not? The same applies to economies. Today, the world trusts the Indian economy as there is evidence of the same. During Pandemic, when the whole world is troubled in terms of investment, at that time India has received a record FDI and PFI inflows. To ensure that this confidence of the world reaches a new level, we have to increase our investments manifold domestically. Today you have possibilities as well as new opportunities of investment in every sector.
Friends,
There is another aspect of investment that needs to be discussed. This is investment in research and development - R&D. There is a great need to increase investment in R&D in India. In a country like America 70% of the investment on R&D is from the private sector, whereas the same percentage comes from the public sector in India. Also a major part of it is invested in the IT, pharma and transport sectors. That is, the need of the hour is to increase private sector participation in R&D. Every small and big company should set a certain amount for R&D in agriculture, defense, space, energy, construction sectors, i.e. in every sector.
Friends,
Today, as we are moving forward on a 'mission mode' to turn local products into a global one, we have to react and adjust quickly to every Geo-political development. It is important to have an effective mechanism on how India will meet any sudden demand in the global supply chain. You can also seek help from the Ministry of External Affairs in this regard. During this Covid crisis, we have seen how we could achieve our goals faster with a better utilization of the entire network of MEA. The need of the hour is better coordination between the Ministry of External Affairs and Commerce & Trade and industrial organizations like ASSOCHAM. I would like to urge you to give us your suggestions on how to react faster to Global Transformations, how to improve the mechanism of faster response. Your ideas are extremely valuable to me.
Friends,
India is also capable of helping the world while meeting its needs. From Farmer to Pharma, India has done and proven this. In spite of all the difficulties in the Corona era, India has taken the responsibility of Pharmacy of the world and delivered essential medicines around the world. Now, in view of the vaccines too, India will not only fulfill its own needs, but will also meet the expectations of many other countries of the world.
Friends,
Industry can multiply those efforts which the government has been putting for the last 6 years to narrow down the rural and urban divide. Members of ASSOCHAM can be of great help in providing a global platform to the products of our villages. Nowadays you might have heard that there are protein rich products as per a few studies and thus people start eating those products. We also start importing those. We do not even realize how foreign products end up on our plates, tables and in our house. We have so much stock of similar products in the country. And these reserves are with the farmers of the country, in the villages of the country. Our organic farming, herbal products, there are many things that should be promoted by ASSOCHAM like organic farming products, herbal products. Indian products should be promoted in the world market. You can do this by creating a competitive environment, promoting them and promoting the start-ups.Government of India, State Governments, Farm Organizations and everyone needs to work together in this direction. If our farm sector gets better promotion, better infrastructure, better market, then our entire rural economy can reach great heights.
Friends,
In the beginning of the 21st century, Atal ji had aimed at connecting India with the highways. Today, there is a special focus on Physical and Digital Infrastructure in the country. We are engaged in providing broadband connectivity to every village in the country so that the Reach of the village farmers is up to Digitally Global Markets. Similarly, to give more strength to our IT sector, all the barriers related to these sectors have also been removed. Steps are being taken one by one for the security of Digital Space.
Friends,
Every avenue associated with funding can be used to build better infrastructure. Strengthening public sector banks, increasing the potential of Bond Markets, are some of the efforts in that direction. Similarly, Sovereign Wealth Funds and Pension Funds have been exempted from being taxed; REITs and INVITs are being promoted. Infrastructure related assets are also being monetized.
Friends,
The government can provide the necessary facilities and create the right environment. Government can give incentives, the government can change policies. But it is the industry related friends like you, who can convert this support into success. The country has made up its mind for the necessary changes in rules and regulations; the country is committed to fulfilling the dream of a self-reliant India. In the last 6 years, we have abolished over 1500 archaic laws. Considering the needs of the country, the task of formulating new laws is also going on simultaneously. The benefits of agricultural reforms that were introduced 6 months ago have also started reaching the farmers. We all have to move forward by being determined to build a self-reliant India. My best wishes to all of you, my friends from ASSOCHAM for the years to come. My best wishes to Shri Ratan Tata ji too, I wish you all the best and may ASSOCHAM cross new heights! And, I am confident that your centenary celebrations will be fulfilled by taking resolutions for the next 27 years to achieve the goals by the year 2047, when the nation completes 100 years of independence. Once again thank you very much!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.