Prime Minister's Office
English rendering of PM’s keynote address at ASSOCHAM Foundation Week 2020
19 DEC 2020 1:45PM by PIB Delhi
Namaskar!
President of ASSOCHAM, Shri Niranjan Hiranandani; the inspiration of the industrial world in this country, Shri Ratan Tata; all the friends leading the industrial world of the country; ladies and gentlemen!
Here, it is said - कुर्वन्नेह कर्माणि जिजी-विषेत् शतं समा:! That is, have the desire to live for a hundred years following your karma. This saying is perfect for ASSOCHAM. In the last 100 years, all of you are working hard to improve the economy of the country and the lives of crores of Indians. The same is true for Shri Ratan Tataji and the entire Tata group. He has also been honoured here today for his contribution and the contribution of the Tata family or the Tata group in India's development. The Tata group has played a major role in the development of the country.
Friends,
In the last 100 years, you have been a part of all the ups and downs in the journey from the struggle for India's freedom to the development of the country. The first 27 years of the establishment of ASSOCHAM were spent in the period of colonialism. At that time independence was the greatest goal of the country. At that time, your dreams were under shackles. Now the next 27 years are very important for the future of ASSOCHAM. After 27 years, the country will complete 100 years of its independence in 2047. You are freed from all kinds of shackles; you have complete freedom to touch the sky and you have to take full advantage of it. Now you should use your complete strength in the coming years for a self-reliant India. Today, the world is moving rapidly towards the fourth industrial revolution. There will be challenges in the form of new technology and various new and simple solutions will also be found. So today is the time when we have to plan and act. We have to connect together every year, every goal with one Larger Goal of Nation Building.
Friends,
The coming 27 years are not only going to determine India's global role, but are also going to test both the dreams and dedication of Indians. This time, as the Indian industry, your Capability, Commitment and Courage has to be shown all over the world with confidence. And our challenge is not just being self-reliant but how quickly can we achieve this goal is equally important.
Friends,
Positivity in the world today about India's success is like never before. This positivity has come from the unprecedented confidence of over 130 crore Indians. Now India is making new avenues to move forward with a new energy.
Friends,
In the revious sessions, the ministers and other colleagues have discussed in detail with you all about the policies and strategies of the government and the changes brought for every sector. Due to the circumstances which existed before, there was a time when it was asked - Why India? Now after looking at the impact of the reforms that have taken place in the country, it is being asked - 'Why not India'? For e.g. earlier when the tax rates were, people would say - Why India? Today the same people say 'why not India?' as it has the most competitive tax rates. Earlier there was a network of regulations and rules, so naturally investors used to ask, Why India? Today they are saying that there is ease of compliance in labour laws, so why not India? Earlier the question was if there is so much of Red Tapism, then why India? Now when the same people see the Red Carpet rolled out for them, they say, Why not India? Earlier there were complaints against lack of a culture of innovation, so why India? Today, watching the strength of India's start-up ecosystems, the world is confidently saying, Why not India? Earlier as there was so much government interference in everything, they asked why India? Today as private participation is being trusted, foreign investors are being encouraged, then the same people are asking, Why not India? Earlier people complained against the absence of digital infrastructure as work was not possible, then why India? Today when we have a modern digital ecosystem in place, the sentiment here is that of 'why not India'?
Friends,
New India, relying on its strength and resources, is pushing forward the goal of a self-reliant India. And we have a special focus on manufacturing to achieve this goal. We are relentlessly bringing reforms to promote manufacturing.Besides reforms, rewards today have become an important medium of policy of the country. For the first time, more than 10 sectors have been brought under the ambit of efficiency and productivity based incentives. I am glad that its positive results are also showing up in a very short time. Likewise, all efforts to make better connectivity, better facilities and logistics are also a reward for the industry. For lakhs of our MSMEs, whether to change its definition, change the Criteria, prioritizing government contracts or to solve liquidity problems, this is a huge incentive.
Friends,
The country today stands with Enterprises and Wealth Creators giving opportunities to millions of youth. Today, the Youth of India are etching their names on the world platform in the field of start-ups and innovation. The Government is continuing efforts to build an Efficient and Friendly Ecosystem. Now societies like ASSOCHAM and each of your members must ensure that its benefits reach the last mile. For this, you will have to encourage reforms within the industry as well. The changes we want to see in ourselves, must be brought in our institutions as well. The level of liberty, inclusion,hand-holding, and Transparency you want from the Government and the Society, the same level of everything must be ensured within the industry for the women, young talent and small industries. We have to adopt the best practices of the world from corporate governance to profit sharing as soon as possible. With a Profit Centric Approach, if we make it Purpose Oriented, then a better integration with the society will be possible.
Friends,
Who else can better understand the role of honest opinion in better decision making than you? Often we find people suggesting good stocks and sectors to invest in. But we first cross check whether the advisor himself is investing in it or not? The same applies to economies. Today, the world trusts the Indian economy as there is evidence of the same. During Pandemic, when the whole world is troubled in terms of investment, at that time India has received a record FDI and PFI inflows. To ensure that this confidence of the world reaches a new level, we have to increase our investments manifold domestically. Today you have possibilities as well as new opportunities of investment in every sector.
Friends,
There is another aspect of investment that needs to be discussed. This is investment in research and development - R&D. There is a great need to increase investment in R&D in India. In a country like America 70% of the investment on R&D is from the private sector, whereas the same percentage comes from the public sector in India. Also a major part of it is invested in the IT, pharma and transport sectors. That is, the need of the hour is to increase private sector participation in R&D. Every small and big company should set a certain amount for R&D in agriculture, defense, space, energy, construction sectors, i.e. in every sector.
Friends,
Today, as we are moving forward on a 'mission mode' to turn local products into a global one, we have to react and adjust quickly to every Geo-political development. It is important to have an effective mechanism on how India will meet any sudden demand in the global supply chain. You can also seek help from the Ministry of External Affairs in this regard. During this Covid crisis, we have seen how we could achieve our goals faster with a better utilization of the entire network of MEA. The need of the hour is better coordination between the Ministry of External Affairs and Commerce & Trade and industrial organizations like ASSOCHAM. I would like to urge you to give us your suggestions on how to react faster to Global Transformations, how to improve the mechanism of faster response. Your ideas are extremely valuable to me.
Friends,
India is also capable of helping the world while meeting its needs. From Farmer to Pharma, India has done and proven this. In spite of all the difficulties in the Corona era, India has taken the responsibility of Pharmacy of the world and delivered essential medicines around the world. Now, in view of the vaccines too, India will not only fulfill its own needs, but will also meet the expectations of many other countries of the world.
Friends,
Industry can multiply those efforts which the government has been putting for the last 6 years to narrow down the rural and urban divide. Members of ASSOCHAM can be of great help in providing a global platform to the products of our villages. Nowadays you might have heard that there are protein rich products as per a few studies and thus people start eating those products. We also start importing those. We do not even realize how foreign products end up on our plates, tables and in our house. We have so much stock of similar products in the country. And these reserves are with the farmers of the country, in the villages of the country. Our organic farming, herbal products, there are many things that should be promoted by ASSOCHAM like organic farming products, herbal products. Indian products should be promoted in the world market. You can do this by creating a competitive environment, promoting them and promoting the start-ups.Government of India, State Governments, Farm Organizations and everyone needs to work together in this direction. If our farm sector gets better promotion, better infrastructure, better market, then our entire rural economy can reach great heights.
Friends,
In the beginning of the 21st century, Atal ji had aimed at connecting India with the highways. Today, there is a special focus on Physical and Digital Infrastructure in the country. We are engaged in providing broadband connectivity to every village in the country so that the Reach of the village farmers is up to Digitally Global Markets. Similarly, to give more strength to our IT sector, all the barriers related to these sectors have also been removed. Steps are being taken one by one for the security of Digital Space.
Friends,
Every avenue associated with funding can be used to build better infrastructure. Strengthening public sector banks, increasing the potential of Bond Markets, are some of the efforts in that direction. Similarly, Sovereign Wealth Funds and Pension Funds have been exempted from being taxed; REITs and INVITs are being promoted. Infrastructure related assets are also being monetized.
Friends,
The government can provide the necessary facilities and create the right environment. Government can give incentives, the government can change policies. But it is the industry related friends like you, who can convert this support into success. The country has made up its mind for the necessary changes in rules and regulations; the country is committed to fulfilling the dream of a self-reliant India. In the last 6 years, we have abolished over 1500 archaic laws. Considering the needs of the country, the task of formulating new laws is also going on simultaneously. The benefits of agricultural reforms that were introduced 6 months ago have also started reaching the farmers. We all have to move forward by being determined to build a self-reliant India. My best wishes to all of you, my friends from ASSOCHAM for the years to come. My best wishes to Shri Ratan Tata ji too, I wish you all the best and may ASSOCHAM cross new heights! And, I am confident that your centenary celebrations will be fulfilled by taking resolutions for the next 27 years to achieve the goals by the year 2047, when the nation completes 100 years of independence. Once again thank you very much!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এছ'চেম ফাউণ্ডেশ্যন উইক ২০২০ত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মুখ্য ভাষণৰ পাঠ
19 DEC 2020 1:45PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ জী,
ASSOCHAMৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীমান নিৰঞ্জন হীৰানন্দানী জী, এই দেশৰ জ্যেষ্ঠ উদ্যোগ জগতৰ প্ৰেৰণা পুৰুষ শ্ৰীমান ৰতন টাটা জী, দেশৰ উদ্যোগ জগতক লীডাৰশ্বিপ দিয়া সকলো বন্ধুবৰ্গ, সুধী সমাজ!
আমাৰ ইয়াত কোৱা হয় যে कुर्वन्नेह कर्माणि जिजी-विषेत् शतं समा:! অৰ্থা কাম কৰি থাকি শত বছৰ জীয়াই থকাৰ আশা কৰক। এই কথা ASSOCHAMৰ ক্ষেত্ৰত সম্পূৰ্ণ ফিট হয়। যোৱা ১০০ বছৰত আপোনালোক সকলোৱে দেশৰ Economyক, কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ জীৱনক উন্নত কৰাত লাগি আছে। এই কথাই শ্ৰীমান ৰতন টাটা জীৰ ক্ষেত্ৰত, সম্পূৰ্ণ টাটা সমূহৰ ক্ষেত্ৰতো সিমানেই সঠিক। ভাৰতৰ বিকাশত টাটা পৰিয়ালৰ, টাটা সমূহৰ তেওঁলোকৰ যোগদানৰ বাবে তেওঁলোকক আজি ইয়াত সন্মানিতও কৰা হৈছে। টাটা গ্ৰুপৰ দেশৰ বিকাশত বৃহ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০০ বছৰত আপোনালোকে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ পৰা আৰম্ভ কৰি দেশৰ বিকাশৰ যাত্ৰাৰ প্ৰতিটো উত্থান-পতনত অংশীদাৰ হৈ আহিছে। ASSOCHAMৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ পূৰ্বে ২৭ বছৰ দাসত্বৰ অশুভ সময়ত পাৰ হৈছিল। সেই সময়ত দেশৰ স্বাধীনতা, সকলোতকৈ ডাঙৰ লক্ষ্য আছিল। সেই সময়ত আপোনালোকৰ সপোনৰ উড়ণ শৃংখলেৰে বন্ধা আছিল। এতিয়া ASSOCHAMৰ জীৱনলৈ যি পৰৱৰ্তী ২৭ বছৰ আহি আছে, সেয়া খুবেই মহত্বপূৰ্ণ। ২৭ বছৰৰ পিছত ২০৪৭ত দেশে নিজৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। আপোনালোকৰ ওচৰত শিকলি নহয়, আকাশ স্পৰ্শ কৰাৰ সম্পূৰ্ণ স্বাধীনতা আছে আৰু আপোনালোকে ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সুযোগ গ্ৰহণ কৰিব লাগে। এতিয়া অনাগত বছৰবিলাকত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বাবে আপোনালোকে সম্পূৰ্ণ শক্তি প্ৰয়োগ কৰা দৰকাৰ। এই সময়ত পৃথিৱী চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক ক্ৰান্তিৰ ফালে দ্ৰুতগতিত আগুৱাই আছে। নতুন টেকনলজিৰ ৰূপত Challengesও আহিব আৰু তাৰ নতুন সৰল Solutionsও আহিব আৰু সেয়ে আজি সেই সময় হৈছে, য'ত আমি প্লানো কৰিব লাগিব আৰু এক্টো কৰিব লাগিব। আমি প্ৰতিটো বছৰৰ, প্ৰতিটো লক্ষ্যক Nation Buildingৰ এটা Larger Goalৰ সৈতে সংলগ্ন হ'ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
অহা ২৭ বছৰ ভাৰতৰ Global Role নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিব লাগিব ইমানেই নহয়, বৰং ই আমি ভাৰতীয়ৰ Dreams আৰু Dedication, উভয়কে ত্বৰান্বিত কৰিব। এই সময়ত ভাৰতীয় ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰ ৰূপত আপোনালোকৰ Capability, Commitment আৰু Courage বিশ্বক আমি এবাৰ বিশ্বাস সহকাৰে দেখুৱাই দিব লাগে। আৰু আমাৰ চেলেঞ্জ কেৱল আত্মনিৰ্ভৰতাই নহয়। বৰং আমি এই লক্ষ্যক কিমান সোনকালে আহৰণ কৰিম, ইও সিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সফলতাক লৈ আজি বিশ্বত যিমান Positivity আছে, সম্ভৱ সিমান আগতে কেতিয়াও নাছিল। এই Positivity আহিছে ১৩০ কোটিৰ অধিক ভাৰতীয়ৰ অভূতপূৰ্ব আত্মবিশ্বাসৰ পৰা। এতিয়া অগ্ৰসৰ হ'বৰ বাবে ভাৰতে নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰি আছে, নতুন উদ্যমেৰে অগ্ৰসৰ হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো খণ্ডৰ বাবে চৰকাৰৰ নীতি কি, ৰণনীতি কি, পূৰ্বৰ আৰু বৰ্তমানত কি পৰিৱৰ্তন হৈছে, ইয়াক লৈ বিগত ছেছনবিলাকত চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল আৰু অন্য সংগীসকলে আপোনালোকৰ সকলোৰে লগত বিস্তৃতভাবে চৰ্চা কৰিছে। এটা সময়ত আমাৰ ইয়াত যি পৰিস্থিতি আছিল, তাৰ পিছত কোৱা হৈছিল-Why India। এতিয়া যি Reforms দেশত হৈছে, তাৰ যি প্ৰভাৱ দেখা গৈছে, তাৰ পিছত কোৱা হৈ আছে-'Why not India' এতিয়া যেনেকৈ আগতে কোৱা হৈছিল যে যিহেতু টেক্স ৰেট ইমান বেছি, সেয়ে Why India? এতিয়া সেইসকল লোকেই কয় যে য'ত সকলোতকৈ অধিক competitive tax rates আছে, তেনেহ'লে Why not India? আগতে ৰেগুলেচনছ আৰু ৰুলছৰ জাল আছিল সেয়ে স্বাভাৱিকভাৱেই বিনিয়োগকাৰীয়ে সাধিছিল যে Why India? আজি তেওঁলোকেই কৈ আছে যে লেবাৰ লত ease of compliance আছে তেন্তে Why not India? আগতে প্ৰশ্ন হৈছিল যে ইমান Red Tape যিহেতু আছে, Why India? এতিয়া সেই লোকসকলেই যেতিয়া Red Carpet পাৰি থোৱা দেখে তেতিয়া কয় Why not India? আগতে অভিযোগ উঠিছিল যে Innovationৰ কালচাৰ সিমান নাই যিহেতু Why India? আজি ভাৰতৰ start-ups ecosystemsৰ শক্তি দেখি বিশ্বই বিশ্বাসেৰে কৈ আছে, Why not India? আগতে সোধা হৈছিল যে প্ৰতিটো কামত ইমান চৰকাৰী দখল আছে, তেন্তে Why India? আজি যেতিয়া প্ৰাইভেট পাৰ্টিচিপেচনৰ ওপৰত ভৰষা কৰি থকা হৈছে, বিদেশী বিনিয়োগকাৰীক encourage কৰি থকা হৈছে, তেতিয়া সেই লোকসকলেই সুধি আছে, Why not India? আগতে অভিযোগ উঠিছিল যে ডিজিটেল ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ অভাৱৰ বাবে কাম সম্ভৱ নহয়, তেন্তে Why India? আজি যেতিয়া ইমান আধুনিক digital ecosystems আমাৰ ইয়াত আছে সেয়ে ছেণ্টিমেণ্ট আছে, Why not India?
বন্ধুসকল,
নতুন ভাৰতে নিজৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত ভৰষা কৰি, নিজৰ সম্পদৰ ওপৰত ভৰষা কৰি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতক আগবঢ়াই আছে। আৰু এই লক্ষ্যত উপনীত হ'বলৈ মেনুফেকচাৰিঙৰ ওপৰত আমাৰ বিশেষ ফ'কাছ আছে। মেনুফেকচাৰিঙক উসাহিত কৰিবৰ বাবে আমি নিৰন্তৰ Reforms কৰি আছো। Reformsৰ লগতে Rewardsক আজি দেশৰ নীতিৰ বিশেষ মাধ্যম বনোৱা হৈছে। প্ৰথমবাৰ ১০তকৈ অধিক ছেক্টৰক efficiency আৰু productivity আধাৰিত incentivesৰ পৰিসৰলৈ অনা হৈছে। মই আনন্দিত যে বহুত কম সময়তে ইয়াৰ পজিটিভ ৰিজাল্টো দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। এনেদৰেই উন্নত কানেক্টিভিটি, উন্নত সুবিধা আৰু Logisticsক Competitive বনাবলৈ চলি থকা সকলো প্ৰয়াসো ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰ বাবে Rewardয়েই হয়। আমাৰ লাখ লাখ MSMEsৰ বাবে, লাগে তাৰ পৰিভাষা সলনি কৰিবলগীয়া হওক, Criteriaত সলনি কৰিবলগীয়া হওক, চৰকাৰী Contractsত Priority হওক বা Liquidityৰ সৈতে জড়িত সমস্যাৰ সমাধান কৰা হওক, এয়াও বহুত ডাঙৰ উদগনি।
বন্ধুসকল,
দেশে আজি কোটি কোটি যুৱকক সুযোগ দিয়া Enterprises আৰু Wealth Creatorsৰ লগত আছে। আজি ভাৰতৰ যুৱক Innovationৰ, Startupsয়ে বিশ্বত নিজৰ নাম কৰি আছে। চৰকাৰৰ এটা Efficient আৰু Friendly Ecosystem বনাবৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। এতিয়া ASSOCHAMৰ দৰে এছ'চিয়েচনে, আপোনালোকৰ সকলো সদস্যই এই কথা সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব যে ইয়াৰ লাভ Last Mile পৰ্যন্ত যাওক। ইয়াৰ বাবে Industryৰ ভিতৰতো আপোনালোকে Reformsক Encourage কৰিব লাগিব। যি পৰিৱৰ্তন আমি নিজৰ বাবে চাব বিচাৰো, সেই পৰিৱৰ্তন আমি নিজৰ সংস্থানতো কৰিব লাগিব। যিমান Liberty, যিমান Inclusion, যিমান Hand-holding, যিমান Transparency, আপোনালোকে চৰকাৰৰ পৰা, সমাজৰ পৰা বিচাৰে, সিমানেই ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰ ভিতৰত Womenৰ বাবে, যুৱ টেলেণ্টৰ বাবে, সৰু উদ্যোগৰ বাবে, আমি সকলোৱে সুনিশ্চিত কৰিবই লাগিব। আমি Corporate Governanceৰ পৰা লৈ Profit Sharing পৰ্যন্ত, বিশ্বৰ Best Practicesক অতি সোনকালে প্ৰয়োগ কৰিব লাগিব। Profit Centric Approachৰ সৈতেই আমি তাক Purpose Orientedও যদি বনাওঁ তেন্তে ছচাইটিৰ সৈতে অধিক Integration সম্ভৱ হ'ব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকতকৈ ভালদৰে এই কথা কোনে বুজিব পাৰিব যে Honest opinionৰ উন্নত decision makingত কিমান ডাঙৰ ভূমিকা আছে। কেইবাবাৰো আমি এনেকুৱা মানুহ পাওঁ, কয় যে এই শ্বেয়াৰ বঢ়িয়া, এই ছেক্টৰ বঢ়িয়া, ইয়াত ইনভেষ্ট কৰি দিয়া। কিন্তু আমি প্ৰথমতে চাওঁ যে সেই পৰামৰ্শ দিয়াজন, প্ৰশংসা কৰোতা, নিজেও তাত invest কৰি আছে নে নাই কৰা? এই কথাই economiesৰ ওপৰতো প্ৰযোজ্য হয়। আজি Indian economyৰ ওপৰত পৃথিৱীৰ ভৰষা আছে, ইয়াৰ প্ৰমাণ আছে। Pandemicৰ সময়ত যেতিয়া সমগ্ৰ পৃথিৱী investmentৰ বাবে চিন্তিত, সেই সময়ত ভাৰতত ৰেকৰ্ড FDI বা PFI আহিছে। বিশ্বৰ এই confidence নতুন স্তৰত উপনীত হওক, ইয়াৰ বাবে, domesticallyও আমি নিজৰ investmentক কেইবাগুণ বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। আজি আপোনালোকৰ ওচৰত প্ৰত্যেক ছেক্টৰত ইনভেষ্টমেণ্টৰ বাবে সম্ভাৱনাও আছে আৰু নতুন সুযোগো আছে।
বন্ধুসকল,
বিনিয়োগৰ আৰু এটা পক্ষ আছে যাৰ চৰ্চা আৱশ্যকীয়। এইটো হৈছে ৰিছাৰ্চ এণ্ড ডেভেলপমেন্ট-R & Dত হ'বলগীয়া বিনিয়োগ। ভাৰতত R&Dত বিনিয়োগ বঢ়োৱাৰ বহুত প্ৰয়োজন আছে। আমেৰিকাৰ দৰে দেশত য'ত R&Dত ৭০% বিনিয়োগ প্ৰাইভেট ছেক্টৰৰ হয়, আমাৰ ইয়াত সিমানেই পাব্লিক ছেক্টৰৰ দ্বাৰা কৰা হয়। ইয়াতো এটা ডাঙৰ অংশ IT, Pharma আৰু transport ছেক্টৰত হয়। অৰ্থা আজি আৱশ্যকীয় এইটো যে R&Dত প্ৰাইভেট ছেক্টৰৰ অংশীদাৰিত্ব বাঢ়িব লাগে। কৃষি, ডিফেঞ্চ, স্পেচ, এনাৰ্জি, কনষ্ট্ৰাকচন, অৰ্থা প্ৰতিটো ছেক্টৰত, প্ৰতিটো সৰু-বৰ কোম্পানীয়ে R&Dৰ বাবে এক নিশ্চিত এমাউণ্ট নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা দৰকাৰ।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া Localক Global কৰিবলৈ আমি মিছন ম'ডত আগবাঢ়ি আছো, সেয়ে আমি প্ৰত্যেক Geopolitical Developmentৰ ওপৰত দ্ৰুতগতিত ৰিয়েক্ট কৰিব লাগিব। গ্ল'বেল ছাপ্লাই চেইনত অহা যিকোনো আকস্মিকভাবে অহা ডিমাণ্ডক ভাৰতে কেনেকৈ সম্পূৰ্ণ কৰিব, ইয়াৰ বাবে এক প্ৰভাৱশালী মেকানিজম হোৱা জৰুৰী। ইয়াত আপোনালোকে বিদেশ মন্ত্ৰালয়ৰো সহায় ল'ব পাৰে।
কোভিডৰ এই সংকটৰ সময়ত আমি দেখিছো যে বিদেশ মন্ত্ৰালয়ৰ সম্পূৰ্ণ নেটৱৰ্কৰ উন্নত ব্যৱহাৰ হ'লে কেনেকৈ আমি দ্ৰুতগতিত নিজৰ লক্ষ্য আহৰণ কৰিব পাৰো। বিদেশ মন্ত্ৰালয়ে Commerce & Trade আৰু ASSOCHAMৰ দৰে ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰ সংগঠনৰ মাজত উন্নত ভাৰসাম্য আজি সময়ৰ দাবী। মই আপোনালোকক আহ্বান জনাম যে Global Transformationsৰ ওপৰত দ্ৰুতগতিত ৰিয়েক্ট কৰিবলৈ, দ্ৰুতগতিত response কৰিবলৈ মেকানিজম উন্নত কেনেকৈ হ'ব, ইয়াৰ বাবে আপোনালোকে আমাক নিশ্চিতভাৱে নিজৰ পৰামৰ্শ দিয়ক। আপোনালোকৰ পৰামৰ্শ মোৰ বাবে বহুত মূল্যৱান।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰি পৃথিৱীৰ সহায় কৰিবলৈও সক্ষম। Farmersৰ পৰা Pharmaলৈকে ভাৰতে এই কাম কৰি দেখুৱাইছে। কৰোণা কালতো বহু বিপদ সত্বেও ভাৰতে Pharmacy of the worldৰ দায়িত্ব পালন কৰি বিশ্বজুৰি আৱশ্যকীয় ঔষধৰ যোগান ধৰিছে। এতিয়া ভেক্সিনৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে নিজৰ আৱশ্যকতা তো পূৰণ কৰিবই, বিশ্বৰ অনেক দেশৰ আশাও পূৰ্ণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
Rural আৰু Urban divide কম কৰিবলৈ যি প্ৰয়াস চৰকাৰে যোৱা ৬ বছৰ ধৰি কৰি আছে, Industryয়ে সেই প্ৰয়াসক Multiply কৰিব পাৰে। ASSOCHAMৰ মেম্বাৰ্ছে আমাৰ গাঁৱৰ Productsক গ্ল'বেল প্লেটফৰ্ম দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত বহুত সহায় কৰিব পাৰে। আজিকালি আপোনালোকে হয়তো দেখিছে শুনিছে যে কোনো ষ্টাডী আহি গৈছে যে এই বস্তুটোত বহুত প্ৰ'টিন আছে, ই বহুত প্ৰ'টিনৰিচ, তেতিয়া মানুহে তাক খাবলৈ আৰম্ভ কৰি দিয়ে। আমি তাক ইম্প'ৰ্ট কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰি দিওঁ। আমি নাজানো যে আমাৰ ঘৰত আমাৰ টেবুলত আমাৰ কাঁহীত কেনেকৈ বিদেশী বস্তু সোমাই গ'ল। আমাৰ ইয়াত দেশত এনেকুৱাই বস্তুৰ কিমান ডাঙৰ ভাণ্ডাৰ আছে। আৰু এই ভাণ্ডাৰ দেশৰ কৃষকৰ ওচৰত আছে, দেশৰ গাঁওসমূহত আছে। আমাৰ অৰ্গেনিক ফাৰ্মিং, হাৰ্বেল প্ৰডাক্টত এনেকুৱা বহুত বস্তু আছে যাক ASSOCHAMৰ দ্বাৰা প্ৰম'ট কৰা উচিত, পৃথিৱীৰ বজাৰত ভাৰতৰ জন্মদাতাসকলৰ ডংকা বজা উচিত। ইয়াৰ সৈতে জড়িত কম্পিটিচন আৰু তাৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা হৈ থাকক, competition কৰাই, ইয়াৰ প্ৰচাৰ-প্ৰসাৰ কৰি, ইয়াৰ ষ্টাৰ্টআপবিলাকক উদগণি দি, আপোনালোকে এই কাম কৰিব পাৰে। ভাৰত চৰকাৰ হওক, ৰাজ্য চৰকাৰ হওক, ফাৰ্ম অৰ্গেনাইজেছন হওক, সকলোৱে লগ হৈ এই দিশত কাম কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। যদি আমাৰ Farm Sectorয়ে উন্নত প্ৰমোচন পায়, উন্নত ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ পায়, উন্নতা মাৰ্কেট পায়, তেন্তে আমাৰ সমগ্ৰ গ্ৰামীণ অৰ্থ ব্যৱস্থা আশাব্যঞ্জক হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
২১শ শতিকাৰ আৰম্ভনিতে অটল জীয়ে ভাৰতক highwaysৰে connect কৰাৰ লক্ষ্য লৈছিল। আজি দেশত Physical আৰু Digital Infrastructureৰ ওপৰত বিশেষ ফ'কাছ কৰি থকা হৈছে। গাঁৱৰ কৃষকৰ Reachও Digitally Global Markets পৰ্যন্ত হওক, ইয়াৰ বাবে প্ৰতিখন গাঁৱলৈকে ব্ৰডবেণ্ড কানেক্টিভিটিৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ আমি লাগি আছো। এইদৰে আমাৰ IT ছেক্টৰক অধিক শক্তি দিবৰ বাবে IT আৰু BPOছেক্টৰৰ বাধাবিলাকো আঁতৰ কৰা হৈছে। Digital Spaceৰ ছিকিউৰিটীৰ বাবে এটাৰ পিছত এটাকৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
উন্নত ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ নিৰ্মাণৰ বাবে Fundingৰ সৈতে জড়িত সকলো Avenueৰ ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যায়। পাব্লিক ছেক্টৰৰ বেংকবিলাকক শক্তিশালী কৰা, Bond Marketsৰ সম্ভাৱনা বঢ়োৱা, এয়া সেই দিশৰে প্ৰয়াস। এনেদৰেই Sovereign Wealth Funds আৰু Pension Fundsক টেক্সত ৰেহাই দিয়া হৈছে, REITs আৰু INVITsক প্ৰমোট কৰা হৈছে। ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ সৈতে জড়িত assetsকো Monetize কৰি থকা হৈছে।
বন্ধুসকল,
জৰুৰী সুবিধাসমূহ দিয়া, সঠিক বাতাবৰণ নিৰ্মাণ কৰা এয়া চৰকাৰে কৰিব পাৰে। চৰকাৰে উদ্গনি দিব পাৰে, চৰকাৰে নীতি সলনি কৰিব পাৰে। কিন্তু এয়া আপোনালোকৰ দৰে ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰ সৈতে জড়িত বন্ধুসকলেহে এই ছাপ'ৰ্টক সফলতাত পৰিণত কৰিব। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সপোন সাকাৰ কৰিব, ইয়াৰ বাবে নিয়ম-কৌশলৰ প্ৰয়োজনীয় পৰিৱৰ্তনৰ বাবে দেশে মন স্থিৰ কৰিছে, দেশ সংকল্পবদ্ধ। যোৱা ৬ বছৰত আমি ১৫০০তকৈ অধিক পুৰণি কানুন শেষ কৰিছো। দেশৰ আৱশ্যকতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নতুন কানুন প্ৰস্তুত কৰাৰ কামো নিৰন্তৰ চলি আছে। ৬ মাহৰ আগতে যি কৃষি সংস্কাৰ কৰা হৈছে, তাৰ সুফলো এতিয়া কৃষকে পাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আমি সকলোৱে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ নিৰ্মাণত একনিষ্ঠ হৈ, সংকল্পবদ্ধ হৈ আগবাঢ়িব লাগিব। ASSOCHAMৰ আপোনালোক সকলো বন্ধুক অনাগত বছৰৰ বাবে মোৰ ফালৰ পৰা বহুত বহুত শুভকামনা, শ্ৰীমান ৰতন টাটা জীকো মোৰ ফালৰ পৰা বহুত বহুত শুভকামনা আৰু ASSOCHAMয়ে নতুন উচ্চতা অতিক্ৰম কৰক আৰু ২০৪৭ স্বাধীনতাৰ এশ বছৰ আপোনালোকৰ বাবে next ২৭ years সেই লক্ষ্য লৈ আজিৰ এই আপোনালোকৰ শতাব্দী সমাৰোহ সম্পন্ন হ'ব এনেকুৱা মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। পুনৰ এবাৰ আপোনালোকক বহুত বহুত ধন্যবাদ।
ধন্যবাদ!