Prime Minister's Office
English rendering of PM’s keynote address at ASSOCHAM Foundation Week 2020
19 DEC 2020 1:45PM by PIB Delhi
Namaskar!
President of ASSOCHAM, Shri Niranjan Hiranandani; the inspiration of the industrial world in this country, Shri Ratan Tata; all the friends leading the industrial world of the country; ladies and gentlemen!
Here, it is said - कुर्वन्नेह कर्माणि जिजी-विषेत् शतं समा:! That is, have the desire to live for a hundred years following your karma. This saying is perfect for ASSOCHAM. In the last 100 years, all of you are working hard to improve the economy of the country and the lives of crores of Indians. The same is true for Shri Ratan Tataji and the entire Tata group. He has also been honoured here today for his contribution and the contribution of the Tata family or the Tata group in India's development. The Tata group has played a major role in the development of the country.
Friends,
In the last 100 years, you have been a part of all the ups and downs in the journey from the struggle for India's freedom to the development of the country. The first 27 years of the establishment of ASSOCHAM were spent in the period of colonialism. At that time independence was the greatest goal of the country. At that time, your dreams were under shackles. Now the next 27 years are very important for the future of ASSOCHAM. After 27 years, the country will complete 100 years of its independence in 2047. You are freed from all kinds of shackles; you have complete freedom to touch the sky and you have to take full advantage of it. Now you should use your complete strength in the coming years for a self-reliant India. Today, the world is moving rapidly towards the fourth industrial revolution. There will be challenges in the form of new technology and various new and simple solutions will also be found. So today is the time when we have to plan and act. We have to connect together every year, every goal with one Larger Goal of Nation Building.
Friends,
The coming 27 years are not only going to determine India's global role, but are also going to test both the dreams and dedication of Indians. This time, as the Indian industry, your Capability, Commitment and Courage has to be shown all over the world with confidence. And our challenge is not just being self-reliant but how quickly can we achieve this goal is equally important.
Friends,
Positivity in the world today about India's success is like never before. This positivity has come from the unprecedented confidence of over 130 crore Indians. Now India is making new avenues to move forward with a new energy.
Friends,
In the revious sessions, the ministers and other colleagues have discussed in detail with you all about the policies and strategies of the government and the changes brought for every sector. Due to the circumstances which existed before, there was a time when it was asked - Why India? Now after looking at the impact of the reforms that have taken place in the country, it is being asked - 'Why not India'? For e.g. earlier when the tax rates were, people would say - Why India? Today the same people say 'why not India?' as it has the most competitive tax rates. Earlier there was a network of regulations and rules, so naturally investors used to ask, Why India? Today they are saying that there is ease of compliance in labour laws, so why not India? Earlier the question was if there is so much of Red Tapism, then why India? Now when the same people see the Red Carpet rolled out for them, they say, Why not India? Earlier there were complaints against lack of a culture of innovation, so why India? Today, watching the strength of India's start-up ecosystems, the world is confidently saying, Why not India? Earlier as there was so much government interference in everything, they asked why India? Today as private participation is being trusted, foreign investors are being encouraged, then the same people are asking, Why not India? Earlier people complained against the absence of digital infrastructure as work was not possible, then why India? Today when we have a modern digital ecosystem in place, the sentiment here is that of 'why not India'?
Friends,
New India, relying on its strength and resources, is pushing forward the goal of a self-reliant India. And we have a special focus on manufacturing to achieve this goal. We are relentlessly bringing reforms to promote manufacturing.Besides reforms, rewards today have become an important medium of policy of the country. For the first time, more than 10 sectors have been brought under the ambit of efficiency and productivity based incentives. I am glad that its positive results are also showing up in a very short time. Likewise, all efforts to make better connectivity, better facilities and logistics are also a reward for the industry. For lakhs of our MSMEs, whether to change its definition, change the Criteria, prioritizing government contracts or to solve liquidity problems, this is a huge incentive.
Friends,
The country today stands with Enterprises and Wealth Creators giving opportunities to millions of youth. Today, the Youth of India are etching their names on the world platform in the field of start-ups and innovation. The Government is continuing efforts to build an Efficient and Friendly Ecosystem. Now societies like ASSOCHAM and each of your members must ensure that its benefits reach the last mile. For this, you will have to encourage reforms within the industry as well. The changes we want to see in ourselves, must be brought in our institutions as well. The level of liberty, inclusion,hand-holding, and Transparency you want from the Government and the Society, the same level of everything must be ensured within the industry for the women, young talent and small industries. We have to adopt the best practices of the world from corporate governance to profit sharing as soon as possible. With a Profit Centric Approach, if we make it Purpose Oriented, then a better integration with the society will be possible.
Friends,
Who else can better understand the role of honest opinion in better decision making than you? Often we find people suggesting good stocks and sectors to invest in. But we first cross check whether the advisor himself is investing in it or not? The same applies to economies. Today, the world trusts the Indian economy as there is evidence of the same. During Pandemic, when the whole world is troubled in terms of investment, at that time India has received a record FDI and PFI inflows. To ensure that this confidence of the world reaches a new level, we have to increase our investments manifold domestically. Today you have possibilities as well as new opportunities of investment in every sector.
Friends,
There is another aspect of investment that needs to be discussed. This is investment in research and development - R&D. There is a great need to increase investment in R&D in India. In a country like America 70% of the investment on R&D is from the private sector, whereas the same percentage comes from the public sector in India. Also a major part of it is invested in the IT, pharma and transport sectors. That is, the need of the hour is to increase private sector participation in R&D. Every small and big company should set a certain amount for R&D in agriculture, defense, space, energy, construction sectors, i.e. in every sector.
Friends,
Today, as we are moving forward on a 'mission mode' to turn local products into a global one, we have to react and adjust quickly to every Geo-political development. It is important to have an effective mechanism on how India will meet any sudden demand in the global supply chain. You can also seek help from the Ministry of External Affairs in this regard. During this Covid crisis, we have seen how we could achieve our goals faster with a better utilization of the entire network of MEA. The need of the hour is better coordination between the Ministry of External Affairs and Commerce & Trade and industrial organizations like ASSOCHAM. I would like to urge you to give us your suggestions on how to react faster to Global Transformations, how to improve the mechanism of faster response. Your ideas are extremely valuable to me.
Friends,
India is also capable of helping the world while meeting its needs. From Farmer to Pharma, India has done and proven this. In spite of all the difficulties in the Corona era, India has taken the responsibility of Pharmacy of the world and delivered essential medicines around the world. Now, in view of the vaccines too, India will not only fulfill its own needs, but will also meet the expectations of many other countries of the world.
Friends,
Industry can multiply those efforts which the government has been putting for the last 6 years to narrow down the rural and urban divide. Members of ASSOCHAM can be of great help in providing a global platform to the products of our villages. Nowadays you might have heard that there are protein rich products as per a few studies and thus people start eating those products. We also start importing those. We do not even realize how foreign products end up on our plates, tables and in our house. We have so much stock of similar products in the country. And these reserves are with the farmers of the country, in the villages of the country. Our organic farming, herbal products, there are many things that should be promoted by ASSOCHAM like organic farming products, herbal products. Indian products should be promoted in the world market. You can do this by creating a competitive environment, promoting them and promoting the start-ups.Government of India, State Governments, Farm Organizations and everyone needs to work together in this direction. If our farm sector gets better promotion, better infrastructure, better market, then our entire rural economy can reach great heights.
Friends,
In the beginning of the 21st century, Atal ji had aimed at connecting India with the highways. Today, there is a special focus on Physical and Digital Infrastructure in the country. We are engaged in providing broadband connectivity to every village in the country so that the Reach of the village farmers is up to Digitally Global Markets. Similarly, to give more strength to our IT sector, all the barriers related to these sectors have also been removed. Steps are being taken one by one for the security of Digital Space.
Friends,
Every avenue associated with funding can be used to build better infrastructure. Strengthening public sector banks, increasing the potential of Bond Markets, are some of the efforts in that direction. Similarly, Sovereign Wealth Funds and Pension Funds have been exempted from being taxed; REITs and INVITs are being promoted. Infrastructure related assets are also being monetized.
Friends,
The government can provide the necessary facilities and create the right environment. Government can give incentives, the government can change policies. But it is the industry related friends like you, who can convert this support into success. The country has made up its mind for the necessary changes in rules and regulations; the country is committed to fulfilling the dream of a self-reliant India. In the last 6 years, we have abolished over 1500 archaic laws. Considering the needs of the country, the task of formulating new laws is also going on simultaneously. The benefits of agricultural reforms that were introduced 6 months ago have also started reaching the farmers. We all have to move forward by being determined to build a self-reliant India. My best wishes to all of you, my friends from ASSOCHAM for the years to come. My best wishes to Shri Ratan Tata ji too, I wish you all the best and may ASSOCHAM cross new heights! And, I am confident that your centenary celebrations will be fulfilled by taking resolutions for the next 27 years to achieve the goals by the year 2047, when the nation completes 100 years of independence. Once again thank you very much!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ASSOCHAM ফাউন্দেসন ৱীক ২০২০দা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
19 DEC 2020 1:45PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ASSOCHAMগী প্রসিদেন্ত শ্রীমান হীরানন্দানীজী, লৈবাক অসিগী অহল ওইরবা ইন্দস্ত্রীগী তাইবঙগী ইথিল পোক্নফম ওইরবা শ্রীমান রতন তাতাজী, লৈবাক অসিগী ইন্দস্ত্রীগী তাইবঙগী লীদরশিপ পীনবীরিবা মরূপ পুম্নমক, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ঐখোয়গী অসিদা হায়নৈ মদুদি কুর্বন্নেহ কর্মানি জিজী-বিশেত্ শতং সমাঃ! হায়বদি থবক তৌদুনা চহি চাম্মা ফাওবা হিংনবগী অপাম্বা থম্মু। মসি ASSOCHAMগীদমক্তদি তশেংনা ফিৎ ওইরি। হৌখিবা চহি ১০০ অসিদা অদোম ময়াম্না লৈবাক্কী ইকোনোমীবু, ভারত মচা করোর কয়াগী পুন্সিবু হেন্না অফবা ওইহন্নবগীদমক হোৎনদুনা লাক্লি। ৱাফম অসিমক শ্রীমান তাতাজীগীদমক্তা, তাতা গ্রুপ পুম্নমক্কীদমক্তসু অদুক্কী মতিক চুম্মি। ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংদা তাতাগী ইমুং, তাতা গ্রুপকী থৌদাংগীদমক্তা মখোয়বু ঙসি মফম অসিদা ইকাইখুম্নবসু উৎলি। লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা তাতা গ্রুপকী চাউরবা থৌদাং য়াওরি।
মরূপশা,
হৌখিবা চহি ১০০রোম অসিদা অদোম্না নীং খা তম্বগী লানফমদগী হৌরগা চাউখৎ-থৌরাংগী খোংচৎকী অকা-অকুম খুদিংমক্তা শরুক য়াদুনা লাক্লি। ASSOCHAM শেমদ্রিঙৈ মমাংগী চহি ২৭ মীনাই নাইথাং ওইদুনা লেনখি। মতম অদুদা লৈবাক অসিগী নীংতম্বা অসি য়াম্না চাউবা পান্দম ওইখি। মতম অদুদা অদোমগী মঙলানশিং অদু খুরৌ থাংদুনতা লাকখি। হৌজিক ASSOCHAMগী পুন্সিদা লাক্কদৌরিবা মথংগী চহি ২৭ অসি য়াম্না মরুওইবনি। চহি ২৭কী মতুংদা ২০৪৭তা লৈবাক অসিনা মসিগী নীং খা তম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারগনি। অদোমদা খুরৌ থাংবা লৈত্রে, অতিয়া অসি শোক্ননবা মপুং ফানা নীংতম্বা ফংলে অমসুং অদোম্না মসিগী কান্নবা মপুং ফানা লৌগদবনি। হৌজিক লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা আত্মনির্ভর ভারতকীদমক্তা অদোম্না মপুং ফানা হোৎনগদবনি। মতম অসিদা মালেম অসি মরিশুবা ইন্দস্ত্রী রিভোলুসনগী মায়কৈদা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লি। অনৌবা তেক্নোলোজীগী শক্তমদা শিংনবা কয়াসু লাক্কনি অমসুং অনৌবা অরাইবা পাম্বৈ কয়াসু লাক্কনি অমসুং মরম অসিনা ঙসি ঐখোয়না প্লানসু শেম্লবদি এক্তসু তৌগদবা মতম অদুনি। ঐখোয়না চহি খুদিংগী পান্দম অদুবু নেস্নেল বিল্দিংগী লেজর গোল অমগা লোইননা পুনশিনগদবনি।
মরূপশা,
লাক্কদৌরিবা চহি ২৭ অসিদা ভারতকী গ্লোবেল রোল অসিবু লেপথোকপা খক্তা নত্তনা ঐখোয় ভারত মচাশিংগী দ্রীম অমসুং দেদিকেসন, অনি অসিসু তেস্ত তৌগদৌরি। মতম অসি ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী মশক্তা অদোমগী কেপাবিলিতী, কমিৎমেন্ত অমসু করেজ অদুবু মালেম অপুনবদা ঐখোয়না অমুক্তং থাজবগা লোইননা উৎকদবনি। অমসুং ঐখোয়গী চেলেঞ্জ অসি শুপ্নগী আত্মনির্ভরতা খক্তদা ওইদ্রি, ঐখোয়না পান্দম অসিবু কয়াম থুম্না মপুং ফাহনগদৌরি হায়বসিসু মরুওইরি।
মরূপশা,
ভারতকী মায়পাকপা অসিগী মতাংদা মালেমদা ওইরিবা পোজিতিবিতী অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি। পোজিতিবিতী অসি ভারতমচা করোর ১৩০ হেনবগী অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মশানা মশাবু থাজজবা অদুদগী ওইখ্রিবনি। হৌজিক মাংদা চখৎনবগীদমক্তা অনৌবা লম্বী শেমগনি, অনৌবা থৌনাগা লোইননা মাংদা চংশিনগদবনি।
মরূপশা,
সেক্তর খুদিংমক্কীদমক্তা সরকারগী পোলিসী করিনো, লাল্লোং করিনো, হান্নগী অমসুং হৌজিক্কী মরক্তা করি অহোংবা পুরক্লে, মসিগী মতাংদা মমাংগী সেসনশিংদা মন্ত্রীশিং অমসুং অতোপ্পা মরূপশিংনা অদোম ময়ামগা লোইননা কুপ্না খন্নখ্রে। মতম অমদা ঐখোয়গী মফম অসিদা ওইরম্বা ফিভমশিং অদুগী মতুংদা হায়নরম্মি – হ্বাই ইন্দিয়া। হৌজিক লৈবাক অসিদা তৌরিবা রিফোর্মশিং অসিগী শাফু অদু উবদগী হায়নরি – ‘হ্বাই নোৎ ইন্দিয়া’ মমাংদা তেক্স রেৎ অদুক্কী মতিক ৱাংবদগী হায়নরম্মি, হ্বাই ইন্দিয়া? ঙসিদি মখোয়শিং অদুনা হায়রি মদুদি মফম অসিদা খ্বাইদগী হেনবা কম্পিতিতিব তেক্স লৈরে, অদুনা হ্বাই নোৎ ইন্দিয়া? হান্না রেগুলেসন অমসুং রুল্সকী লাং থাক্লম্মি অদুনা মশানা অৱাবগা লোইননা ইনভেস্তরশিংনা হংনরম্মি, হ্বাই ইন্দিয়া? ঙসি মখোয়শিং অদুনা হায়রি মদুদি লেবর লোদা ইজ ওফ কমপ্লাইন্স লৈরে, অদুনা হ্বাই নোৎ ইন্দিয়া? হান্না হংনরম্মি মদুদি রেদ তেপ লৈরগদি, হ্বাই ইন্দিয়া? হোজিক মখোয়শিং অদুনা হায়রি মদুদি রেদ কার্পেৎ থাদুনা থম্লবা অসিদবু, হ্বাই নোৎ ইন্দিয়া? হান্না ৱাকৎনরম্মি মদুদি ইনোবেসনগী কলচর অদু লৈতবা অসিদবু হ্বাই ইন্দিয়া? ঙসি ভারতকী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী পাঙ্গল উরুরগা মালেম্না থাজনা হায়রি, হ্বাই নোৎ ইন্দিয়া? হান্না হংনরম্মি মদুদি থবক খুদিংমক্তা সরকারনা অদুক্কী মতিক খুৎ থিংজিল্লিবা অসিদা হ্বাই ইন্দিয়া? ঙসি প্রাইবেৎ পার্তিশিপেসন্দা থাজবা থম্লি, মীরমগী ইনভেস্তরশিংদা ইনকরেজ তৌরি, অদুনা মখোয়শিং অদুনা হংলি, হ্বাই নোৎ ইন্দিয়া? হান্না ৱাকৎনরম্মি মদুদি দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱাৎপনা থবক তৌবা ওইথোক্লমদে, অদুনা হ্বাই ইন্দিয়া? ঙসি অদুক্কী মতিক অনৌবা দিজিতেল ইকোসিস্তেম ঐখোয়গী অসিদা লৈরে অদুনা সেন্তিমেন্ত ওইরি, হ্বাই নোৎ ইন্দিয়া?
মরূপশা,
অনৌবা ভারত, ঐখোয়গী তৌব-ঙম্বশিং অদুদা থাজরদুনা, ঐখোয়গী পাম্বৈশিংদা থাজবা থম্লদুনা আত্মনির্ভর ভারতপু মাংদা পুখৎলি। অমসুং পান্দম অসিবু ফংনবগীদমক্তা মেন্যুফেকচরিংদা ঐখোয়গী অখন্নবা ফোকস থম্লি। মেন্যুফেকচরিং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না লেপ্তনা রিফোর্মশিং পাইখৎলি। রিফোর্মশিংগা লোইননা রিৱার্দশিংবু ঙসি লৈবাক অসিগী পোলিসীগী মরু ওইবা পাম্বৈ ওইহল্লে। অহানবা ওইনা সেক্তর ১০দগী হেনবদা ইফিসিএন্সী অমসুং প্রদক্তিবিতীদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্সেন্তিবশিংগী মনুংদা পুরক্লে। মতৌ অসুম্না হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী, হেন্না ফবা খুদোংচাবা অমসুং লোজিস্তিক্সপু কম্পিতিতিব ওইহন্নবগীদমক্তা পাইখৎলিবা পুম্নমক অসিসু ইন্দস্ত্রীগী রিৱার্দ অদুমক্নি। ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. লাখ কয়াগীদমক্তা, মদুগী ৱাহন্থোক হোংদোকপা তারবসু, ক্রাইতেরিয়াদা হোংদোকপা তারবসু, সরকারগী কোন্ত্রেক্তশিংদা প্রাইওরিতী নত্ত্রগা লিক্বুইদিতীগা মরী লৈনবা সমস্যাশিং লোইনশিনববু ওইরো, মসিসু য়াম্না চাউবা পুক্নীং থৌগৎপা অদুনি।
মরূপশা,
লৈবাক অসিনা ঙসি নহা করোর কয়াদা তাঞ্জা পীরিবা ইন্তর্প্রাইজ অমসুং ৱেল্থ ত্রিএতরশিংগা লোইনরি। ঙসি ভারতকী নহা ওইশিং ইনোবেসনগী, স্তার্তঅপশিংগী তাইবঙদা মখোয়গী মমিং শেম্লি। সরকারগী ইফিসিএন্ত অমসুং ফ্রেন্দলী ইকোসিস্তেম অমা শেম্ননবগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনরি। হৌজিক ASSOCHAMগুম্বা এসোসিএসবু, অদোমগী মেম্বর খুদিংমক্নসু মসিগী কান্নবা অসি লাস্ত মাইল ফাওবা য়ৌহন্নবা লেপথোক্কদবনি। মসিগীদমক্তা ইন্দস্ত্রীগী মনুংদসু রিফোর্মশিংবু ইনকরেজ তৌগদবনি। ঐখোয়গীদমক্তা য়েংবা পাম্বা অহোংবশিং অদু ঐখোয়গী লুপশিংদসু তৌগদবনি। অদুক্কী মতিক লিবর্তী, অদুক্কী মতিক ইনক্লুজন, অদুক্কী মতিক হেন্দ-হেন্দলিং, অদুক্কী মতিক ত্রান্সপিরেন্সী ওইবা, অদোমনা সরকারদগী, সোসাইতীদগী পাম্লিবা অদুমক ইন্দস্ত্রীগী মনুংদগী নুপীগীদমক, নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংগীদমক, অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক ঐখোয় পুম্নমক্না লেপথোক্কদবনি। ঐখোয়না কোর্পোরেৎ গোভর্নান্সতগী হৌরগা প্রোফিৎ শিয়রিং ফাওবা, মালেমগী বেস্ত প্রাক্তিস অসি অদুক্কী মতিক থুনা লৌশিনগদবনি। প্রোফিৎ সেন্তর এপ্রোচকা লোইননা ঐখোয়না পর্পোজ ওরিএন্তেদসু ওইহল্লবদি, সোসাইতীগা লোইননা ইন্তিগ্রেসন হেন্না ওইবা ঙমগনি।
মরূপশা,
অদোমদগী হেন্না মসি কনানা খঙলুগনি মদুদি ওনেস্ত ওপিনিয়নগী হেন্না ফবা দিসিজন মেকিংদা কয়াদা চাউনা থৌদাং য়াওরিবগে হায়বা। কয়ারক হন্না ঐখোয় ময়াম উন্নৈ, হায়নৈ মদুদি শিয়র অসি য়াম্না ফৈ, সেক্তর অসি য়াম্না ফৈ, মসিদা ইনভেস্ত তৌ। অদুবু ঐখোয়না হান্না মসি য়েংই মদুদি পাউতাক পীরিবা, থাগৎলিবা মশামকসু মদুদা ইনভেস্ত তৌরিবরা নত্ত্রগা তৌদ্রিবরা? ৱাফম অসি ইকোনোমীশিংগসু মরী লৈনৈ। ঙসি ইন্দিয়ন ইকোনোমীদা মালেমনা থাজরিবা অসি, মসিগী প্রমান্নি। পেন্দমিক্কী মনুংদা মালেম অপুনবনা ইনভেস্মেন্তকীদমক্তা ৱানখিবা মতম অদুদা ভারত্তা রিকোর্দ এফ.দি.আই. অমসুং পি.এফ.আই. লাকখি। মালেমগী কনফিদেন্স অসি অনৌবা থাক্তা য়ৌখি, মসিগীদমক্তা দোমেস্তিকেল্লী ওইনসু ঐখোয়না ঐখোয়গী ইনভেস্তমেন্তপু অদুক্কী মতিক হেনগৎহনগদবনি। ঙসি অদোমদা সেক্তর খুদিংমক্তা ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা ওইথোকপশিংসু অমসুং অনৌবা তাঞ্জাসু লৈরি।
মরূপশা,
ইনভেস্তকী অতোপ্পা মায়কৈ অমসুং লৈরি মদুগী মরমদা খন্নবা তঙাইফদে। মদুদি রিসর্স এন্দ দিবেলপমেন্ত - আর. & দি.দা তৌবা ইনভেস্ত। ভারত্তা আর. & দি.দা ইনভেস্ত তৌবা হেনগৎহনবা য়াম্না মথৌ তাই। অমেরিকাগুম্বা লৈবাক্তা আর. & দি.দা ইনভেস্তেমেন্তকী ৭০% প্রাইবেৎ সেক্তরদা তৌই, ঐখোয়গী অসিদা অদুমক পব্লিক সেক্তরদা তৌই। মসিদসু য়াম্না চাউবা শরুক অমা আই.তি., ফার্মা অমসুং ত্রান্সপোর্ত সেক্তরদা তৌই। হায়বদি ঙসি মথৌ তারিবদি আর. & দি.দা প্রাইবেৎ সেক্তরগী শরুক য়াবা হেনগৎহনবনি। লৌউ-শিংউ, দিফেন্স, স্পেস, ইনর্জী, কন্সত্রক্সন, হায়বদি সেক্তর খুদিংদা, অপীক অপীকপা কম্পনী খুদিংমক্তা আর. & দি.গীদমক্তা অরেপ্পা এমাউন্ত লেপথোকপা মথৌ তাই।
মরূপশা,
ঙসি লোকেলবু গ্লোবেল ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না মিশন মোদতা মাংদা চংশিল্লিবা অসিদা, ঐখোয়না জিওপোলিতিকেল দিবেলপমেন্ত খুদিংমক্তা খোংজেল য়াংনা রিএক্ত তৌবা তাই। গ্লোবেল সপ্লাই চেন্দা খুদক্তা লাকপা দিমান্দ অমা হেক্তা ভারতনা করম্না মপুং ফাহনগনি, মসিগীদমক্তা মতিক চাবা মেকানিজম অমা লৈবা মথৌ তাই। মসিদা অদোম্না মপান থৌরম পুবা মন্ত্রালয়গী মতেং লৌবসু য়াগনি। কোবিদকী অৱাবা মতম অসিদা ঐখোয়না উরে মদুদি মপান থৌরম পুবা মন্ত্রালয়গী নেতৱর্ক অপুনবা হেন্না ফবা মওংদা শিজিন্নবদগী মতৌ করম্না ঐখোয় খোংজেল য়াংনা ঐখোয়গী পান্দম মপুং ফাহনবা ঙম্লি। মপান থৌরম পুবা মন্ত্রালয়, কমর্স & ত্রেদ অমসুং ASSOCHAMগুম্বা ইন্দস্ত্রীগী লুপশিংগী মরক্তা হেন্না ফবা সীনর্জী অসি মতম অসিদা মথৌ তারি। ঐনা অদোমদা হায়জরি মদুদি গ্লোবেল ত্রান্সফোর্মেসনদা খোংজেল য়াংনা রিএক্ত তৌনবগীদমক্তা, খোংজেল য়াংনা রেস্পোন্স তৌনবগীদমক্তা মেকানিজম করম্না ওইহনগনি, মসিগীদমক্তা অদোম্না ঐখোয়দা শোইদনা ফোংদোকপীয়ু।
মরূপশা,
ভারতনা মসিগী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহল্লদুনা মালেমগী মতেং পাংবসু ঙম্লে। ফার্মরদগী হৌরগা ফার্মা ফাওবা, ভারতনা মসি তৌদুনা উৎলে। কোরোনাগী মতমদসু লুরবা ফিভম কয়া ওইজরবসু ভারতনা ফার্মাসী ওফ দ ৱর্ল্দগী থৌদাং য়ারদুনা মালেম শিনবা থুংনা মথৌ তাবা হিদাক-লাংথকশিং য়ৌহনখি। হৌজিক ভেক্সিনগী মতাংদসু ভারতনা ঐখোয়গী মথৌ তাবশিং অদু মপুং ফাহনবগা লোইননা, মালেমগী লৈবাক কয়ানা থম্লিবা থাজবা অদুসু মপুং ফাহনগনি।
মরূপশা,
রুরেল অমসুং অরবান দিবাইদ হন্থহন্নবা সরকারনা হৌখিবা চহি ৬তগী হোৎনরি, ইন্দস্ত্রীনা হোৎনরিবশিং অদুদা মল্তিপ্লাই তৌবা য়াই। ASSOCHAMগী মেম্বরশিং, ঐখোয়গী খুঙ্গংগী প্রদক্তশিংবু গ্লোবেল প্লেৎফোর্ম পীবদা মতেং পাংবা য়াই। ঐখোয়গী ওর্গানিক ফার্মিং, হর্বল প্রদক্তশিং, অসিগুম্বা ময়াম অমদা ASSOCHAMনা প্রমোৎ তৌবীগদবনি, মালেমগী কৈথেলদা ভারতকী পোৎথোকশিং মমিং চৎহনগদবনি। মসিগা মরী লৈনবা কম্পিতিসনশিং অমসুং মসিগীদমক্তা লেপ্তনা কম্পিতিসন তৌহনগদবনি, মদুগী মরমদা শন্দোক্তুনা, মখোয়গী স্তার্তঅপশিংবু শৌগৎতুনা, মসি অদোম্না তৌবীবা য়াই। ভারত সরকারবু ওইরো, রাজ্য সরকারশিংবু ওইরো, পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা মায়কৈ অসোমদা থবক তৌবা মথৌ তাই। করিগুম্বা ঐখোয়না ফার্ম সেক্তরনা হেন্না প্রমোসন ফংলবদি, হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংলবদি, হেন্না ফবা মার্কেৎ ফংলবদি ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেনমিৎলোন অপুনবা অসি মতোন লোম্বা ঙমগনি।
মরূপশা,
২১শুবা চহিচা হৌরকপদা অতলজীনা ভারতপু হাইৱেগা কনেক্ত তৌনবগীদমক পান্দম থম্বীখি। ঙসি লৈবাক অসিদা ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অখন্ননা ফোকস তৌরি। খুঙ্গংগী লৌমীশিংগী রিচসু দিজিতেল্লী গ্লোবেল মার্কেৎশিং ফাওবা য়ৌহন্নবা, মসিগীদমক্তা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং পুম্নমক্তা ব্রোদবেন্দ কনেক্তিবিতী য়ৌহন্নবা ঐখোয় হোৎনরি। মতৌ অসুম্না ঐখোয়গী আই.তি. সেক্তরবু হেন্না মপাঙ্গল হাপ্ননবা আই.তি. অমসুং বি.পি.ও. সেক্তরগী অপনবশিংসু লৌথোক্লে। দিজিতেল স্পেসকী সেক্যুরিতীদমক্তা খোংথাং অমগী মথংদা অমদা লেপ্তনা পাইখৎলি।
মরূপশা,
হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা ফন্দিংগা মরী লৈনবা এভেন্যু খুদিংমক শিজিন্নবা য়াই। পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিং মপাঙ্গল কলহনবা, বোন্দ মার্কেৎশিংগী ওইথোকপশিং হেনগৎহনবা, মসি মায়কৈ অসোমদা হোৎনবা অমনি। মতৌ অসুম্না সোভরেন ৱেল্থ ফন্দ অমসুং পেন্সন ফন্দবু তেক্সতা কন্সেসন পীরি, আি.ই.আই.তি.শিং অমসুং আই.এন.ভি.আই.তি.শিংবু প্রমোৎ তৌরি। ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরী লৈনবা এসেৎশিংসু মোনিতাইজ তৌরি।
মরূপশা,
মথৌ তাবা খুদোংচাবশিং পীবা, অচুম্বা ফিভম শেম্বা অসি সরকারনা তৌবা ঙম্মি। সরকারনা পুক্নীং থৌগৎপা ঙম্মি, সরকারনা পোলিসীশিংদা অহোংবা পুরকপা ঙম্মি। অদুবু অদোমগুম্বা ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা মরূপশিংনা সপোর্স অসি সক্সেস ওইহনগনি। আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান অসি মায় পাকহন্নবা চৎনবী-কাংলোনশিংদা মথৌ তাবা অহোংবা পুরক্নবগীদমক লৈবাক অসিনা খনখ্রে, লৈবাক অসিনা লেপখ্রে। হৌখিবা চহি তরুক্তা ঐখোয়না অরিবা কাংলোন ১৫০০ হেন্না লোইশিনখ্রে। লৈবাক অসিগী মথৌ তাবশিং অদু য়েংদুনা অনৌবা কাংলোন শেম্বগী থবকসু লেপ্তনা চৎথরি। থা ৬কী মমাংদা ফার্ম রিফোর্ম তৌখিবা অদুগী কান্নবসু হৌজিক লৌমীশিংনা ফংবা হৌরে। ঐখোয় পুম্নমক্না আত্মনির্ভর ভারত শেমগৎপদা অমত্তা ওইনা, অচেৎপা ফিরেপকা লোইননা মাংদা চংশিনগনি। ASSOCHAMগী অদোম মরূপ পুম্নমকপু লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিগীদমক্তা ঐগী মায়কৈদগী হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি, শ্রীমান তাতাজীবুসু ঐগী মায়কৈদগী হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং ASSOCHAMনা অনৌবা মতোল অদু লান্থোক্তুনা অমসুং ২০৪৭তা নীং খা তম্বগী চাম্মা শুবা চহি অসি অদোমগীদমক্তা মথংগী চহি ২৭ অসি পান্দম অদুবু পুদুনা ঙসিগী অদোমগী চহি চা অসিগী থৌরম অসি মপুং ফাগনি হায়না ঐনা থাজবা থমজরি। অমুক্কা হন্না ঐনা অদোম্বু হন্না হন্না থাগৎচরি।
অদোম্বু থাগৎচরি!