PIB Backgrounder
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ দৈনিক বুলেটিন
09 DEC 2020 5:35PM by PIB Guwahati
(বিগত ২৪ ঘণ্টাত প্ৰকাশিত ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি, পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ ইনপুট আৰু পিআইবিৰ ফেক্ট চেকসমূহ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
মুঠ ঘটনাৰ ৪% তকৈয়ো কমেৰে, ভাৰতৰ সক্ৰিয় কেছলড ৩.৭৮ লাখৰপৰা কমি গৈ আছে, দৈনিক পজিটিভিটি হাৰ হৈছে ৩.১৪%, ১৯ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সাপ্তাহিক পজিটিভিটি হাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গড়তকৈ অধিক
ভাৰতৰ মুঠ সক্ৰিয় ঘটনা হ্ৰাসৰ ধাৰা অব্যাহত আছে। দেশখনৰ সক্ৰিয় কেছল’ডৰ পৰিমাণ হৈছে ৩,৭৮,৯০৯ টা। সক্ৰিয় ঘটনা মুঠ পজিটিভ ঘটনাৰ ৩.৮৯% হৈ পৰিছে। দৈনিক নতুন ঘটনাতকৈ দৈনিক আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ আধিক্যই মুঠ সক্ৰিয় কেছল’ড হ্ৰাস হোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে। যোৱা ২৪ ঘন্টাত মুঠ সক্ৰিয় ঘটনাৰপৰা ৪,৯৫৭ টা ঘটনা হ্ৰাস পাইছে। যোৱা ২৪ ঘন্টাতো ভাৰতত দৈনিক নতুন ঘটনাতকৈ দৈনিক আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা বৃদ্ধি হৈ থকাটো দৃশ্যমান হৈছে। যোৱা ২৪ ঘন্টাত ৩২,০৮০ জন লোকৰ দেহত পজিটিভ ধৰা পৰাৰ বিপৰীতে একে সময়তে ভাৰতত আৰোগ্য লাভ কৰা ৰোগীৰ সংখ্যা হৈছে ৩৬,৬৩৫। ভাৰতৰ মুঠ টেষ্টৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১৫ কোটি (১৪,৯৮,৩৬,৭৬৭) হৈ পৰিছে। প্ৰতি দিনে এক নিযুতৰো অধিক টেষ্ট সম্পন্ন কৰাৰ অংগীকাৰৰ অংশ হিচাপে যোৱা ২৪ ঘন্টাত ১০,২২,৭১২ টা নমুনা পৰীক্ষা কৰা হয়। দেশখনৰ টেষ্টিং সামৰ্থ্য প্ৰতি দিনে ১৫ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছে। সমগ্ৰ দেশখনত ২,২২০ লেবৰে ভাৰতৰ টেষ্টিং আন্তঃগাঁথনি বৰ্ধন কৰি তোলা হৈছে। দৈনিক গড়ে ১০ লাখৰো অধিক টেষ্ট সম্পন্নৰে মুঠ পজিটিভিটি হাৰ নিম্ন কৰি ৰখাটো নিশ্চিত কৰি তোলা হৈছে আৰু বৰ্তমানে ই হ্ৰাস হৈ গৈ আছে। আজি মুঠ ৰাষ্ট্ৰীয় পজিটিভিটি হাৰ হৈছে ৬.৫০%। দৈনিক পজিটিভিটি হাৰ মাত্ৰ ৩.১৪%। অধিক পৰিমাণৰ টেষ্টিঙে পজিটিভিটি হাৰ হ্ৰাসত অৰিহণা যোগাইছে। ১৯ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সাপ্তাহিক পজিটিভিটি হাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গড়তকৈ অধিক নিম্ন উল্লেখিত ৰাজ্যকেইখনত মুঠ টেষ্টিং বৃদ্ধি পাইছে।
২ কোটিৰো অধিকৰে উত্তৰ প্ৰদেশত মুঠ টেষ্টিং সৰ্বাধিক। বিহাৰ, তামিল নাডু, কৰ্ণাটক, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ হৈছে ১ কোটিৰো অধিক মুঠ টেষ্ট সম্পন্ন ৰাজ্যসমূহৰ মাজৰ অন্যতম। আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ৯৪.৬৬% লৈ বৃদ্ধি পাইছে। আজি মুঠ আৰোগ্য লাভৰ হাৰে ৯২ লাখ (৯২,১৫,৫৮১) অতিক্ৰম কৰিছে। নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ ৭৬.৩৭% হৈছে ১০ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। ৬,৩৬৫ নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰে মহাৰাষ্ট্ৰত এদিনত আৰোগ্য লাভৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক। যোৱা ২৪ ঘন্টাত কেৰালাত ৪,৭৩৫ ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে দিল্লীত আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৩,৩০৭ টা। নতুন ঘটনাৰ ৭৫.১১% হৈছে ১০ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। ৫,০৩২ টা নতুন ঘটনাৰে কেৰালাত দৈনিক নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক হৈ আছে। ইয়াৰ পাছতেই থকা মহাৰাষ্ট্ৰৰ নতুন ঘটনাৰ পৰিমাণ হৈছে ৪,০২৬ টা। যোৱা ২৪ ঘন্টাত সংঘটিত মৃত্যুৰ ঘটনা হৈছে ৪০২ টা। নতুন মৃত্যুৰ ঘটনাৰ ৭৬.৩৭% হৈছে দহ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। দিল্লীত মৃত্যুৰ ঘটনাৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক ৫৭ টা। ইয়াৰ পাছতেই থকা মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু পশ্চিম বংগৰ মৃত্যুৰ ঘটনা ক্ৰমে ৫৩ আৰু ৪৯ টা।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
১০ ডিচেম্বৰ, ২০২০ত নতুন সংসদ ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
১০ ডিচেম্বৰ, ২০২০ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ সংসদ মাৰ্গত নতুন সংসদ ভৱনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই নতুন ভৱনটি ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ দৃষ্টিৰ এটি অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিব আৰু স্বাধীনতাৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে জনতাৰ সংসদ নিৰ্মাণৰ লেণ্ডমাৰ্ক সুযোগ হ’ব। যিয়ে ২০২২ ত স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পূৰ্তিৰ শুভলগনত ‘নৱ্য ভাৰত’ৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব। নতুন সংসদ ভৱনটো হ’ব আধুনিক, অত্যাধুনিক আৰু শক্তি সঞ্চয়ী। ত্ৰিকোণীয়া আকাৰৰ ভৱনটোত থাকিব উচ্চ পৰ্যায়ৰ নিৰাপত্তা। বৰ্তমানৰ সংসদৰ সমীপতে এই ভৱনটি নিৰ্মাণ কৰি উলিওৱা হ’ব। বৰ্তমানৰ আকাৰতকৈ লোকসভাৰ আকাৰ ৩ গুণ বৃদ্ধি পাব আৰু ঠিক সেইদৰে ৰাজ্য সভাৰ আকাৰো বৃদ্ধি পাব। নতুন ভৱনটিৰ অভ্যন্তৰত ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু আমাৰ আঞ্চলিক কলা, শিল্প, বস্ত্ৰশিল্প আৰু স্থাপৰ্ত্যৰ বৰ্ণাঢ্য চানেকী থূপাই প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
স্বাস্থ্য আৰু ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সন্দৰ্ভত ভাৰত আৰু সুৰিনামৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিত কেবিনেটৰ অনুমোদন
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষাধীন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে স্বাস্থ্য আৰু ঔষধৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সন্দৰ্ভত ভাৰত চৰকাৰ আৰু সুৰিনামৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিত অনুমোদন জনাইছে। এই দ্বিপাক্ষিক বুজাবুজিৰ চুক্তিখনিয়ে ভাৰতৰ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় আৰু সুৰিনাম চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত স্বাস্থ্য খণ্ডটোত যুটীয়া প্ৰচেষ্টা আৰু প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ সাধনৰ জৰিয়তে সহযোগিতাক প্ৰোৎসাহিত কৰি তুলিব। ই ভাৰত আৰু সুৰিনামৰ মাজৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰি তুলিব। ই ৰাজহুৱা স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাত অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদান আৰু ভিন্ন সংযোগী ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক গৱেষণাৰ প্ৰোৎসাহনৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িতকৰণত সহায় আগবঢ়াব।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
সংস্কাৰ সংযোজিত ধাৰৰ অনুমতিয়ে ৰাজ্যসমূহক ভিন্ন নাগৰিক কেন্দ্ৰিক সংস্কাৰত সহায় আগবঢ়াইছে
বিত্তীয় সম্পদসমূহৰ সৰবৰাহত ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটোৱে সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, ভাৰত চৰকাৰখনে বহু ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সবল কৰি তোলে। এই ব্যৱস্থাৰাজিৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে ২০২০-২১ বৰ্ষটোত মুঠ ৰাজ্যিক ঘৰুৱা উৎপাদন (GSDP)ৰপৰা ২% অতিৰিক্ত ধাৰৰ অনুমতি প্ৰদান কৰাটো। এই ব্যৱস্থাই ৰাজ্যসমূহক মহামাৰীটোৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিবলৈ সহায় আগবঢ়াই আৰু নাগৰিকলৈ মান সম্পন্ন সেৱা আগবঢ়োৱাতো প্ৰশস্ত কৰি তোলে। তথাপি, দীৰ্ঘ্য-ম্যাদী ধাৰ বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰি তুলিবলৈ আৰু ভৱিষ্যতে যিকোনো ধৰণৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱৰপৰা হাত সাৰিবলৈ, এই অতিৰিক্ত ধাৰৰ এটা অংশ ৰাজ্যসমূহে সাধন কৰা সংস্কাৰত সংযোজিত কৰা যায়। নাগৰিকক সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ সাধন কৰা সংস্কাৰসমূহত ইয়াক সংযোগ কৰা হয়। সংস্কাৰৰ বাবে চিনাক্ত কৰি উলিওৱা এটা খণ্ড হৈছে ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থা। জিএছডিপিৰ ২% অতিৰিক্ত ধাৰ সীমাৰ, ০.২৫% “ওৱান নেশ্যন ওৱান ৰেচন কাৰ্ড চিষ্টেম” ৰূপায়ণত সংযোজিত কৰা যায়। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন (NFSA) আৰু আন কল্যাণ আঁচনিসমূহৰ অধীনস্থ হিতাধিকাৰী বিশেষকৈ অভিবাসী শ্ৰমিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গই সমগ্ৰ দেশৰ যিকোনো সুলভ মূল্যৰ দোকান (FPS)ৰপৰা ৰেচন লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰি তোলা। সংস্কাৰসমূহৰ জৰিয়তে নিৰ্ধাৰণ কৰা আন-আন লক্ষ্যসমূহৰ ভিতৰত আঠে উত্তম টাৰ্গেট হিচাধিকাৰী, ভুৱা/নকল ৰেচন কাৰ্ডৰ বিলুপ্তসাধন আৰু কল্যাণ বৃদ্ধিৰে লীকেজ হ্ৰাস কৰা।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনা (ABRY)ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী অধ্যক্ষাধীন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত ৰোজগাৰ অভিযান (ABRY) ত অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আনুষ্ঠানিক ক্ষেত্ৰত নিয়োগ ত্বৰান্বিত হৈ পৰিব আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত পেকেজ ৩.০ ৰ অধীনত নতুন নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি প্ৰক্ৰিয়াটোৰ বৰ্ধন ঘটিব। কেবিনেটে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষটোৰ বাবে ১,৫৮৪ কোটি টকা ব্যয়ত অনুমোদন জনাই আৰু ২০২০-২৩ সমগ্ৰ আঁচনি সময়সীমাত ব্যয়ৰ অৰ্থে ২২,৮১০ কোটি টকা ব্যয়ত অনুমোদন জনায়।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
পেৰেন্টাৰ্ছ ইন পপুলেশ্যন এণ্ড ডেভলপমেন্ট (PPD)ৰ আন্তঃমন্ত্ৰী পৰিষদৰ বৈঠক ডিজিটেলী সম্বোধন কৰিলে ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনে
কালি পেৰেন্টাৰ্ছ ইন পপুলেশ্যন এণ্ড ডেভলপমেন্ট (PPD)ৰ আন্তঃমন্ত্ৰী পৰিষদৰ বৈঠক ডিজিটেলী সম্বোধন কৰে স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
আইআইএছএফ, ২০২০ৰ কাৰ্টেইন ৰেইজাৰ কাৰ্যসূচী ভাৰ্চুৱেলী সম্বোধন কৰিলে ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনে
বিজ্ঞান ও প্ৰযুক্তি, আৰ্থ চায়েন্স আৰু স্বাস্থ্য ও পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ডাঃ হৰ্ষ বৰ্ধনে কয় যে ক’ভিড-১৯ ৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এই বৰ্ষৰ ইণ্ডিয়া ইন্টাৰনেশ্যনেল চায়েন্স ফেষ্টিভেল- ২০২০ ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমত অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে যিয়ে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে জড়িত সকলৰ উদ্দীপনাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে। কালি লাডাখৰ প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থা (DRDO)ৰ ডিফেন্স ইনষ্টিটিউট অৱ হাই এলটিটিউড ৰিচাৰ্ছ (DIHAR) এ অনুষ্ঠিত কৰা আইআইএছএফ-২০২০ৰ কাৰ্টেইন ৰেইজাৰ কাৰ্যসূচীত মুখ্য অতিথি হিচাপে তেওঁ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে উপস্থিতসকলক সম্বোধন কৰে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
ইন্টিগ্ৰেটিভ মেডিচিনৰ বিভাগ প্ৰতিষ্ঠাৰ অৰ্থে একেলগে কাম কৰাৰ সিদ্ধান্ত আয়ুস মন্ত্ৰালয় আৰু এইমছৰ
এইমছত ইন্টিগ্ৰেটিভ মেডিচিনৰ এটা বিভাগ প্ৰতিষ্ঠাৰ অৰ্থে আয়ুস মন্ত্ৰালয় আৰু এইমছে একেলগে কাম কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। নতুন দিল্লীৰ এইমছস্থিত চেন্টাৰ ফৰ ইন্টিগ্ৰেটিভ মেডিচিন এণ্ড ৰিচাৰ্ছ (CIMR) ত উপস্থিত হৈ আয়ুসৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেছা আৰু এইমছৰ সঞ্চালক ডাঃ ৰণদীপ গোলেৰিয়াই এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে। উল্লেখযোগ্য যে চিআইএমআৰে আয়ুস মন্ত্ৰালয়ৰ চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স আঁচনিৰ জৰিয়তে বিশেষ সমৰ্থন লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কাৰ্যসমূচীত চিআইএমআৰৰ মুৰব্বী ডাঃ গৌতম শৰ্মা আৰু আয়ুস মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া-বৰ্গ উপস্থিত থাকে। এই সময়ছোৱাতে যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদ বিষয়ত চিআইএমআৰৰদ্বাৰা সম্পাদিত উন্নত গৱেষণা কাৰ্য পৰ্যালোচনা কৰা হয় আৰু গৱেষণাৰ ফলাফল প্ৰত্যক্ষ কৰি সকলো অভিভূত হৈ পৰে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
বিশ্বজুৰি যোগক প্ৰচাৰ কৰিবলৈ যুটীয়া প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব আয়ুস মন্ত্ৰালয় আৰু আইচিচিআৰে
বিশ্বজুৰি যোগক প্ৰচাৰ কৰিবলৈ কালি নতুন দিল্লীত আয়ুস মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক পৰিষদ (ICCR) ৰ মাজত এখনি উচ্চ পৰ্যায়ৰ সহযোগিতাৰ পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াত সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভিন্ন ৰাষ্ট্ৰসমূহত যোগৰ প্ৰচাৰৰ অৰ্থে ইতিমধ্যে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা যুটীয়া প্ৰচেষ্টাৰ বৰ্ধনৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰা যায়। এই পৰ্যালোচনা বৈঠকখনিত অংশগ্ৰহণ কৰে আইচিচিআৰৰ অধ্যক্ষ ডঃ বিনয় সহস্ৰবুদ্ধ আৰু আয়ুস মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেছাই। এই বৈঠকখনিতে তদুপৰি, বিশ্বখনত প্ৰামাণিক যোগক প্ৰচাৰৰ অৰ্থে যোগ চাৰ্টিফিকেশ্যন ব’ৰ্ড (YCB) ৰ চাৰ্টিফিকেশ্যন ফ্ৰেমৱৰ্কৰ ব্যৱহাৰৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
কৰ্মচাৰীসকললৈ উন্নতৰ মেডিকেল সেৱা আগবঢ়াবলৈ বিশেষ নীতি গ্ৰহণ ইএছআইচি ৰ
কালি কৰ্মচাৰী ৰাজ্যিক বীমা নিগম (ESIC) ৰ ১৮৩ সংখ্যক সভা অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াত পৌৰহিত্য কৰে শ্ৰম ও নিয়োগ দপ্তৰ (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী সন্তোষ কুমাৰ গংৱাৰে। এই বৈঠকত কৰ্মচাৰীসকললৈ আগবঢ়োৱা মেডিকেল সেৱা আৰু আন-আন সা সুবিধাৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থে কেতবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়।
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ
ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰপৰা লাভ কৰা ইনপুট
• অসমঃ শেহতীয়াভাৱে অসমত ১৯,৯৫৫ টা টেষ্ট সম্পন্ন কৰাৰ বিপৰীতে ৯৪ টা ঘটনা চিনাক্ত কৰা হৈছে। ৰাজ্যখনত পজিটিভিটি হাৰ হৈছে ০.৪৭%। সমান্তৰালভাৱে, ডিচাৰ্জ লাভ কৰা ৰোগীৰ সংখ্যা হৈছে ১০২। ইয়াত মুঠ ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছেগৈ ২,১৪,০১৯ টা । ইয়াৰ ৯৭.৮৬% ই আৰোগ্য লাভ কৰিছে ও সক্ৰিয় ঘটনা হৈছে ইয়াৰ ১.৬৭%।
• ছিকিমঃ ছিকিমত ১৩ টা নতুন ক’ভিড-১৯ ঘটনা চিনাক্ত কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনৰ মুঠ ঘটনাৰ সংখ্যা ৫,২১৫ লৈ বৃদ্ধি হয়।
• কেৰালাঃ কেৰালাত কাইলৈ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ পৌৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত স্বাস্থ্য বিভাগে ভোটাৰসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি সকলো পক্ষকে ক’ভিড প্ৰতিকল মানি চলিবলৈ আহ্বান জনাইছে। কালি ৰাজ্যখনত ৫,০৩২ টা নতুন ক’ভিড ঘটনা চিনাক্ত হোৱাৰ বিপৰীতে ৪৭৩৫ জন ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰিছে। ইয়াত সাম্প্ৰতিক পজিটিভিটি হাৰ হৈছে ৮.৩১%।
• তামিল নাডুঃ তামিল নাডুত মঙলবাৰে ১,২৩৬ টা নতুন ক’ভিড-১৯ ঘটনা চিনাক্ত কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনত মুঠ ঘটনাৰ সংখ্যা ৭,৯২,৭৮৮ লৈ বৃদ্ধি পালে। একে সময়তে আৰু ১৩ জন ৰোগীৰ মৃত্যু হোৱাত মুঠ মৃত্যুৰ ঘটনাৰ সংখ্যা ১১,৮২২ লৈ বৃদ্ধি পায়। ৰাজ্যখনত নতুন ঘটনাতকৈ আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ আধিক্যৰ প্ৰৱণতা অব্যাহত আছে। মঙলবাৰে ইয়াত ১,৩৩০ জন ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত তেওঁলোকক ঘৰলৈ যাবলৈ দিয়া হৈছে। ইয়াত এতিয়ালৈকে ৭,৭০, ৩৭৮ জন ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰিছে।
• কৰ্ণাটকঃ কৰ্ণাটক চৰকাৰে কৰ্ণাটক মহামাৰী দুৰ্যোগ আইন, ২০২০ৰ সংশোধনী ঘটাইছে। ইয়াৰ জৰিয়তে এই আইনৰ ভংগকাৰীসকলক শাস্তি বিহাৰ পথ প্ৰশস্ত হৈ পৰিল। কৰ্ণাটক ৰাজ্য চৰকাৰে তদুপৰি ক’ভিড টেষ্টৰ মূল্য ব্যক্তিগত হাস্পতালৰ ক্ষেত্ৰত ৮০০ টকালৈ হ্ৰাস কৰিছে।
• অন্ধ্ৰ প্ৰদেশঃ এতিয়ালৈকে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত দুৰ্বলতাৰ বাবে ৫৮৩ জন লোকক হাস্পতালত ভৰ্তি কৰোৱা হৈছে। ইয়াৰে ৪৭০ জনক ডিচাৰ্জ দিয়া হৈছে আৰু বিশজন ৰোগীক আন হাস্পতাললৈ স্থানান্তৰিত কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে ইয়াৰে এজন লোকৰ মৃত্যু ঘটিছে। ইয়াৰ বাবে স্বাস্থ্য বিভাগে খাদ্য বা পানীত হোৱা বিষক্ৰিয়াৰ সন্দেহ কৰিছে।
• তেলেংগানাঃ যোৱা ২৪ ঘন্টাত তেলেংগানাত নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৭২১ টা। আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা ৭৫৩ টা আৰু মৃত্যুৰ ঘটনা ৩ টা। ৰাজ্যখনত মুঠ ঘটনা ২,৭৫,২৬১ ৰ বিপৰীতে সক্ৰিয় ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৭,৬৬১ টা। মৃত্যুৰ ঘটনা ১৪৮০ টা আৰু ২,৬৬,১২০ জন ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰিছে। ইয়াত আৰোগ্য লাভৰ হাৰ হৈছে ৯৬.৬৭ শতাংশ। যাৰ পৰিমাণ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰোগ্য লাভৰ হাৰতকৈ অধিক। ৰাষ্ট্ৰীয় আৰোগ্য লাভৰ হাৰ হৈছে ৯৪.৬ শতাংশ।
• মহাৰাষ্ট্ৰঃ বিশ্ব-খ্যাত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰ ঔৰংগাবাদক কাইলৈৰপৰা দৰ্শনাৰ্থীসকলৰ বাবে পুনৰ মুকলি কৰি দিয়া হ’ব। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত জিলা উপায়ুক্ত সুনীল শ্বাবনে সংশ্লিষ্ট বিভাগসমূহক যথোচিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিছে। মুম্বাইত মঙলবাৰে নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা ৫৮৫ টা। ইয়াৰ বিপৰীতে একে সময়তে আৰোগ্য লাভ কৰে ৫৬৫ জন ৰোগীয়ে আৰু মৃত্যু হয় ৭ জনৰ।
• গুজৰাটঃ গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত ২৯৪ টা নতুন ঘটনাৰ বিপৰীতে চুৰাটত ইয়াৰ পৰিমাণ হয় ২১৪ টা। ৰাজ্যখনত আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ৯১.৭০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ৰাজস্থানঃ ৰাজস্থানত আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ৯১.৭৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• মধ্য প্ৰদেশঃ বুধবাৰে মধ্য প্ৰদেশৰ ইন্দোৰত সৰ্বাধিক ৫০৯ টা ক’ভিড-১৯ ঘটনা চিনাক্ত কৰা হৈছে।
• চত্তীশগড়ঃ চত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰত বুধবাৰে সৰ্বাধিক ১৭৯ টা ক’ভিড ঘটনা চিনাক্ত কৰা যায়।
• গোৱাঃ গোৱাত আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ৯৫.৮৯ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
ফেক্ট চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
09 DEC 2020 5:35PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
At less than 4% of Total Cases, India’s Active Caseload of 3.78 lakh continues to retreat, Daily Positivity Rate stands at 3.14%, 19 States/UTs have weekly Positivity Rate more than the national average
The ongoing trend of contraction of India’s total active cases continues. The active caseload of the country stands at 3,78,909. The share of Active Cases in the total Positive Cases has further shrunk to 3.89%.The daily recoveries exceeding the daily new cases have ensured a total net reduction of the Active Caseload. A net decline of 4,957 cases has been recorded in the total active cases in last 24 hours.India has reported more daily recoveries than the daily new cases during the past 24 hours. While 32,080 persons were found positive in the past 24 hours, India has registered 36,635 new recoveries during the same period.India’s total cumulative tests are nearing 15 Cr (14,98,36,767). Keeping in line with its commitment to conduct more than one million tests every day, 10,22,712 samples were tested in the last 24 hours. The testing capacity of the country has grown to 15 lakh tests per day.India’s testing infrastructure has seen a significant boost with 2,220 labs across the country.An average of more than 10 lakh tests are conducted daily. The cumulative national Positivity Rate stands at 6.50% today. The daily positivity rate is just 3.14%. Higher volumes of testing eventually lead to low Positivity Rate.19 States/UTs have weekly positivity rate more than the national average.
Uttar Pradesh has the highest cumulative testing with more than 2 Cr tests. Bihar, Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra and Andhra Pradesh are among the States with highest cumulative testing with more than 1 Cr tests.The Recovery Rate has also increased to 94.66%. Total Recoveries have surpassed 92 lakhs today (92,15,581).76.37% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Maharashtra has reported the maximum number of single day recoveries with 6,365 newly recovered cases. 4,735 people recovered in Kerala in the past 24 hours followed by 3,307 in Delhi.75.11% of the new cases are from 10 States and UTs.Kerala continues to report the highest daily new cases at 5,032. It is followed by Maharashtra with 4,026 new cases.402 case fatalities have been reported in the past 24 hours.Ten States/UTs account for 76.37% of new deaths.
For details :
PM to lay foundation stone of New Parliament Building on December 10, 2020
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone of the New Parliament Building at Sansad Marg, New Delhi on December 10, 2020. The new building is an intrinsic part of the vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’ and will be a landmark opportunity to build peoples’ Parliament for the first time after independence, one which will match the needs and aspirations of ‘New India’ in the 75th anniversary of independence in 2022. The New Parliament Building will be modern, state-of-the-art and energy efficient, with highly non-obtrusive security facilities to be built as a triangular shaped building, adjacent to the present Parliament. Lok Sabha will be 3 times of the existing size and Rajya Sabha will be substantially bigger. The interiors of the new building will showcase a rich blend of Indian culture and diversity of our regional arts, crafts, textiles and architecture.
For details :
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Suriname on Cooperation in the field of Health and Medicine
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Memorandum of Understanding between the Government of the Republic of India and the Ministry of Health of the Government of the Republic of Suriname on Cooperation in the field of Health and Medicine. The bilateral Memorandum of Understanding will encourage cooperation between the Ministry of Health and Family Welfare of the Republic of India and the Ministry of Health of the Government of the Republic of Suriname through joint initiatives and technology development in the health sector. It will strengthen bilateral ties between India and Suriname. It leads towards achieving Atmanirbhar Bharat (Self-Reliant India) by way of sharing of expertise in public health system, and by promoting mutual research in various relevant areas.
For details :
Reform linked borrowing permissions lead to various citizen centric reforms in the States
In view of the challenges posed by the COVID 19 pandemic for mobilisation of financial resources, the Government of India has strengthened the hands of the States through multiple measures. These included grant of additional borrowing permission of 2% of the Gross State Domestic Product (GSDP) in the year 2020-21. This has enabled the States to mobilise additional financial resources to fight the pandemic and maintain the standards of service delivery to the public. However, to ensure long-term debt sustainability and prevent any adverse impact on future, a part of the additional borrowing was linked to the States carrying out reforms in the sectors critical for service delivery to the citizens. One of the sectors identified for reforms is the Public Distribution System. Out of the additional borrowing limit of 2% of GSDP, 0.25% is linked to implementation of “One Nation One Ration Card system”. This was aimed to ensure that the beneficiaries under the National Food Security Act (NFSA) and other welfare schemes, especially the migrant workers and their families, get ration from any Fair Price Shop (FPS) across the country. Other aims of the intended reform were to better target beneficiaries, elimination of bogus/ duplicate/ ineligible ration cards and thus enhance welfare and reduce leakage.
For details :
Cabinet approves Atmanirbhar Bharat RojgarYojana (ABRY)
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, has given its approval for Atmanirbhar Bharat RojgarYojana (ABRY) to boost employment in formal sector and incentivize creation of new employment opportunities during the Covid recovery phase under Atmanirbhar Bharat Package 3.0.Cabinet has approved an expenditure of Rs. 1,584 crore for the current financial yearand Rs.22,810 crore for the entire Scheme period i.e. 2020-2023.
For details :
Dr. Harsh Vardhan digitally addresses the Inter Ministerial Conference by Partners in Population and Development (PPD)
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally addressed the Inter-Ministerial Conference by Partners in Population and Development (PPD), yesterday,
For details :
Dr Harsh Vardhan virtually addresses the Curtain Raiser function of IISF 2020 Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Science & Technology, Earth Sciences and Health & family Welfare has said that organising the India International Science Festival -2020 this year on a virtual platform due to COVID-19, signifies the indomitable spirit of nurturing and celebrating scientific temperament amongst all the stakeholders of Science, Technology and Innovation. He was addressing the audience through video-conferencing as the Chief Guest at the Curtain Raiser function of IISF-2020 organised by the Defence Institute of High Altitude Research (DIHAR) of the Defence Research and Development Organisation (DRDO), Ladakh yesterday.
For details :
Ministry of AYUSH and AIIMS decides to work together to set up a Department of Integrative Medicine
Ministry of AYUSH and AIIMS have decided to initiate work on setting up a Department of Integrative Medicine at AIIMS. This was decided in a joint visit and review by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, AYUSH and Dr. RandeepGuleria, Director, AIIMS of the Centre for Integrative Medicine and Research (CIMR) at AIIMS, New Delhi. The CIMR receives notable support through the Centre of Excellence Scheme of the Ministry of AYUSH. Dr. Gautam Sharma, Head, CIMR and senior officers of AYUSH Ministry were also present during the visit. The cutting edge research activities being held by CIMR in the Yoga and Ayurveda disciplines were reviewed and the research outcomes were seen to be impressive. Considering the research work, other activities and accomplishments of CIMR, it was felt that setting up a dedicated OPD and IPD beds for CIMR could be the next steps in the growth and development of CIMR. Secretary AYUSH assured that the Ministry of AYUSH will strive to continue its support to CIMR till the dedicated Department is developed.
For details :
Ministry of AYUSH and ICCR to streamline and intensify joint efforts to promote Yoga worldwide
In a high level review meeting of collaboration activities between Ministry of AYUSH and Indian Council for Cultural Relations (ICCR) for promotion of Yoga globally yesterday at New Delhi, it was resolved to streamline and intensify the joint efforts to promote Yoga in various countries across the world. The review was jointly held by Dr. Vinay Sahasrabuddhe, President, ICCR and Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH. It was also decided to utilise the certification framework of the Yoga Certification Board (YCB) as a means of promoting authentic Yoga across the world. The Yoga Certification Board (YCB) and Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), two institutions under the oversight of the Ministry of AYUSH in the discipline of Yoga, have forged separate partnerships with ICCR to spread Yoga around the globe.
For details :
ESIC takes Major Policy Initiatives for better medical services to Workers
Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) during its 183rd Meeting held yesterday under the chairmanship of Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State for Labour& Employment (I/C) has taken several significant decisions to improve its delivery of medical services and other benefits to workers. Medical services to the insured workers and their dependents under the ESI Scheme are provided primarily through hospitals and dispensaries run by the State Governments. There are, at present, around 1520 ESI dispensaries and 159 hospitals across the country, out of which 45 dispensaries and 49 hospitals are directly run by ESIC while remaining dispensaries and hospitals are run by the respective State Governments. Several representatives have been received about deficient services in ESI hospitals run by State Governments due to poor availability of equipment and doctors.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Assam: In Assam, 94 cases detected out of 19,955 tests conducted with positivity rate of 0.47% while 102 patients discharged. Total cases 2,14,019 out of which recovered are 97.86% & active cases are 1.67%.
• Sikkim: 13 new cases take Sikkim’s COVID-19 tally to 5,215.
• Kerala: With the second phase of local body polls slated to be held in the state tomorrow, the health department officials have warned that the faults in maintaining COVID protocols in the first phase of voting held yesterday should be rectified. They point out that delinquency from the part of voters will definitely have an impact on the COVID situation which may lead the pandemic curve to climb for certain. Though the State Election Commission had mandated physical distancing and barred crowding, these were openly violated at many places in the polling held yesterday which recorded 72.67% voting. Meanwhile, for the third time in the month, the COVID deaths in a day crossed the 30-mark on Tuesday. A total of 5.032 fresh cases and 4735 recoveries were reported yesterday. The latest test positivity rate is 8.31%.
• Tamil Nadu: Tamil Nadu on Tuesday reported 1,236 new COVID-19 cases, taking the overall infection count to 7,92,788, while 13 more fatalities pushed the death toll to 11,822. Recoveries continued to outnumber the new infections with 1,330 people being discharged from health care facilities after getting cured, taking the aggregate to 7,70,378, a health department bulletin said.
• Karnataka: Karnataka government has amended the Karnataka Epidemic Diseases Act 2020 which makes provisions to impose penalties for violation of the act. As per amended law local authorities may impose fine for ₹ 5000 for non AC party halls, departmental stores and ₹ 10,000 for AC party halls and also organisations. State government further reduced the price of COVID test. A price of ₹ 800 was fixed for COVID test in private hospitals.
• Andhra Pradesh: 583 people have been admitted to hospitals so far due to illness. Of these, 470 were discharged and twenty patients were shifted to Vijayawada and Guntur hospitals for better treatment. One death has been reported so far. Health officials suspect food or water contamination. A preliminary report by a team from the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi, has found traces of lead and nickel in some blood samples.
• Telangana: As the race for Covid-19 vaccine heats up, the government organised a visit for foreign envoys to biotech companies leading India’s effort to find an antidote to the virus. MEA took more than 60 heads of mission (HoMs) to Bharat Biotech and Biological E in Hyderabad on December 9. Meanwhile, 721 new cases, 753 recoveries & 3 deaths were reported in the last 24 hours in Telangana; Total cases 2,75,261 Active cases: 7,661, Deaths 1480 Discharges :2,66,120 with a recovery rate of 96.67 per cent, while the countrywide recovery rate is 94.6 per cent.
• Maharashtra: The world-famous tourism sites in Aurangabad will be reopened for the visitors from tomorrow. District Collector, Sunil Chavan has directed the concerned agencies to take preventive measures in this regard, including the facility to conduct the COVID test for guides, shopkeepers, local artisans, hoteliers and transport professionals at the respective tourist spots. Mumbai's new cases continue to remain below the thousand mark. It was 585 new cases, apart from 565 recoveries and 7 deaths on Tuesday. Pune circle reported 749 new cases and 20 deaths on the same day.
• Gujarat: Maximum 294 new cases reported from Ahmedabad, while Surat recorded 214 new cases. The recovery rate has improved and reached 91.70 percent.
• Rajasthan: The recovery rate in the State has increased to 91.78 per cent. More than 100 cases have been reported in only four districts on Tuesday. A total of 465 new infections have been reported in Jaipur, 187 in Jodhpur, 140 in Ajmer and 134 cases reported from Udaipur. The number of active cases in Jaipur has dropped to 9,000. The number of new patients in 9 districts has been less than 10.
• Madhya Pradesh: Maximum cases on Wednesday were found in Indore district (509 new cases), followed by Bhopal district (317 new cases) and then Gwalior (74 cases).
• Chhattisgarh: Maximum cases on Wednesday were found in Raipur district (179 new cases), followed by Durg district (135 new cases) and then Janjgir-Champa district (109 new cases).
• Goa: Recovery rate has reached up to 95.89 per cent in the state.