Prime Minister's Office
PM to lay foundation stone of New Parliament Building on December 10, 2020
08 DEC 2020 8:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the foundation stone of the New Parliament Building at Sansad Marg, New Delhi on December 10, 2020. The new building is an intrinsic part of the vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’ and will be a landmark opportunity to build peoples’ Parliament for the first time after independence, one which will match the needs and aspirations of ‘New India’ in the 75th anniversary of independence in 2022.
The New Parliament Building will be modern, state-of-the-art and energy efficient, with highly non-obtrusive security facilities to be built as a triangular shaped building, adjacent to the present Parliament. Lok Sabha will be 3 times of the existing size and Rajya Sabha will be substantially bigger. The interiors of the new building will showcase a rich blend of Indian culture and diversity of our regional arts, crafts, textiles and architecture. The design plan includes space for a magnificent Central Constitutional Gallery, which will be accessible to the public.
The construction of New Parliament Building will utilize resource efficient green technology, promote environment friendly practices, generate employment opportunities and contribute towards economic revitalization. It will have high quality acoustics and audio-visual facilities, improved and comfortable seating arrangements, effective and inclusive emergency evacuation provisions. The building will comply with the highest structural safety standards, including adherence to Seismic Zone 5 requirements and is designed for ease of maintenance and operations.
The function will be attended by Shri Om Birla, Hon’ble Speaker, Lok Sabha, Shri Pralhad Venkatesh Joshi, Minister of Parliamentary Affairs, Shri Hardeep S. Puri, Minister of State (Independent Charge), Housing & Urban Affairs, Shri Harivansh Narayan Singh, Deputy Chairman, Rajya Sabha. Around 200 dignitaries, including Union Cabinet Ministers, Ministers of State, Members of Parliament, Secretaries Ambassadors/High Commissioners will attend the function, which will also be webcast live.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না দিসেম্বর ১০, ২০২০দা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংগী উরেপ উয়ুং তমগনি
08 DEC 2020 8:39PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীগী সন্সদ মার্গতা দিসেম্বর ১০, ২০২০দা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংগী উরেপ উয়ুং তমগনি। অনৌবা বিল্দিং অসি ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী মঙলানগী মরু ওইবা শরুক অমনি অমদি নীংখা তম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা মীয়ামগী পার্লিয়ামেন্ত শাবগী খুদোংচাবা ফংবগী মরু ওইবা তানফম অমা ওইরগনি, মসিনা ২০২২দা নীংখা তম্বগী ৭৫শুবা চহিগী ‘অনৌবা ভারত’কী তঙাই ফদবশিং অমসুং অনীংবশিং অদু থুংহল্লগনি।
অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসি মতমগা চুনবা, খ্বাইদগী নৌবা অমসুং ইনর্জী চাদবা ওইগনি লোইননা হৌজিক লৈরিবা পার্লিয়ামেন্ত অসিগা থংননা ত্রাইএঙ্গুলরগী মওং ওইবা বিল্দিং ওইনা য়াম্না নন-ওবত্রুসিব সেক্যুরিতী ফেসিলিতীশিং ওইনা শাগনি। লোক সভা অসি হৌজিক লৈরিবা অসিগী শরুক ৩ হেন্না চাউরগনি অমসুং লোক সভানা হেন্না চাউখৎলগনি। বিল্দিং অসিগী ইন্তেরিয়রশিং অসিনা ঐখোয়গী রিজনেল আর্তশিং, ক্রাফশিং, তেক্সতাইলশিং অমসুং আর্কিতেকচরগী অপুনবা ভারতকী কলচর অমসুং দাইভর্সিতী অসি উৎকনি। দিজাইন প্লান অসিদা অচৌবা সেন্ত্রেল কন্সতিত্যুস্নেল গেলরীগী মফম অমা য়াওগনি হায়রিবা অসি মীয়াম্না চংবা য়াগনি।
অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং শাবা অসিদা রিসোর্স চংদবা গ্রীন তেক্নোলোজী শীজিন্নগনি, অকোইবদা শোক্তবা থবকশিং তৌবা থৌগৎকনি, থবক্কী খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং ইকনোমিক রিভাইতেলাইজেসন্দা মতেং পাংগনি। মসিদা ক্বালিতী লৈবা একোস্তিক অমসুং ওদিও-বিজ্যুএল ফেসিলিতীশিং, হেন্না নুংঙাইবা ফমফমশিং, অফবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ইমর্জেন্সী ইভাক্যু্এসন প্রোবিজনশিং য়াওগনি। বিল্দিং অসিদা খ্বাইদগী অফবা স্ত্রকচরেল সেফতী স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চৎকনি লোইননা সীস্মিক জোন ৫কী মথৌ তাবশিং ঙাক্না চৎকনি অমসুং মসি লায়না মেন্তেনেন্স অমসুং ওপরেসন তৌনবা দিজাইন তৌগনি।
থৌরম অসি শ্রী ওম বির্লা, লোক সভাগী ইকাই খুম্নরবা স্পীকর, শ্রী প্রাহলাদ বেঙ্কাতেশ জোশি, পার্লিয়ামেন্ত এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী হর্দীপ এস. পুরি, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), শ্রী হরিবন্স নরায়ন সিংহ, রাজ্য সভাগী দিপুতী চিয়রমেন য়াওগনি। কেন্দ্রগী কেবিনেৎ মন্ত্রীশিং, রাজ্য মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বরশিং, সেক্রেতরী এম্বেসেদতশিং/হায় কম্মিসনরশিং য়াওনা দিগ্নিতরী ২০০রোমনা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি, হায়রিবা অসি লাইফ ওইনা ৱেবকাস্তসু তৌগনি।