PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
08 DEC 2020 5:36PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• থা ৫গী গেপ অমগী মতুংদা ভারতনা নোংমদা লাকপা অনৌবা কেস মশিং খ্বাইদগী নেমবগী রেকোর্দ থমখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা লাকখিবা কেস মশিং অদু ২৬,৫০৬নি অমদি নৌনা মীওই ৩৯,০৪৫ লাইনা অসিদগী ফরে হায়না রেজিস্তর তৌখ্রে
• অপুনবা এক্তিব কেসলোদ লাখ ৩.৮৩দা ওইদুনা চাদা ৪গী মখাদা লৈখ্রে
• শিবগী মশিং হন্থরক্লি – নোংমগী শিবগী মশিং ৪০০গী মখা ওইরি
• ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯৪.৫৯দা হেঙ্গৎলে
থা ৫ গেপ লৈরুরবা মতুংদা ভারতনা নোংমদা লাকপা অনৌবা কেস মশিং খ্বাইদগী য়ামদবগী রেকোর্দ থমখ্রে, লাখ ৩.৮৩ লৈরিবা অপুনবা এক্তিব কেসলোদ ৪% মার্ককী মখাদা তাথখ্রে, শিবগী মশিং তপ্না তপ্না হন্থরক্লে; নুংতি নুমিৎ খুদিংগী শিবা মশিং ৪০০গী মখাদা লৈরে
কোবিদ লান্থেংনবদা ভারতনা মশক নাইরবা মাইলস্তোন অমা ফংখ্রে৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কনফর্ম তৌখিবা কেস মশিং অদু থা ৫গী মতুং অসিদা ইহান হানবা ওইনা ২৭,০০০(২৬,৫৬৭)গী মখাদা তাথখ্রে৷ হৌখিবা ২০২০গী জুলাই ১০দা অনৌবা লাকখিবা কেস মশিং অদু ২৬,৫০৬নি৷ অতোপ্পা অচিবমেন্ত অমা ওইনা ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অদু ঙসি ৪% মার্ককী মখাদা লৈখ্রে৷ এক্তিব কেস মশিং অদু লাখ ৩.৮৩গী মখাদা লৈখ্রে৷ লৈবাক অসিগী পোজিতিব ওইবা অপুনবা কেস মশিং অদু ৩,৮৩,৮৬৬নি অমসুং মদু অপুনবা কেস মশিংগী ৩.৯৬%নি৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা নৌনা মীওই ৩৯,০৪৫ লাইনা অসিদগী ফরে হায়না রেজিস্তর তৌখ্রে৷ মসিনা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অপুনবা এক্তিব কেসলোদ অসিদগী ১২,৮৬৩ তাথবা ঙমখ্রে৷ নুংতি নুমিৎ খুদিংগী লাইনা অসিনা নাবা মশিং অদুদগী নুংতি নুমিৎ খুদিংগী লাইনা অসিদগী ফগৎলকপগী মশিং অসিনা হেনবা অসিনা ঙসিদি ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৪.৫৯% য়ৌরে৷ ঙসিদি লাইনা অসিদগী ফখিবা অপুনবা কেস মশিং অদু ৯১,৭৮,৯৪৬ ওইরে৷ নৌনা লাইনা অসিদগী ফরকপা কেস মশিংগী ৭৬.৩১%দি রাজ্য ১০/য়ু.তিশিনা কনত্রিব্যুত তৌই৷ কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসিদগী মীওই ৭,৩৪৫ ফহন্দুনা মহারাস্ত্রনা লাইনা অসিদগী খ্বাইদগী য়াম্না হেন্না ফহনবা ঙম্বা রাজ্য ওইরে৷ কেরলানা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ওইনা লাইনা অসিদগী মীওই ৪,৭০৫ ফহল্লে হায়না রেকোর্দ তৌখ্রে অমসুং দিল্লী হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা নৌনা মীওই ৩,৮১৮ ফহনবা ঙম্লে হায়না রিপোর্ত তৌখ্রে৷ রাজ্য ১০ অমসুং য়ু.তি.শিং অসিনা নৌনা লাকপা কেস মশিং অসিগী ৭২.৫০% কন্ত্রিব্যুত তৌখ্রে৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কেরলানা অনৌবা কেস মশিং ৩,২৭২ রিপোর্ত তৌখ্রে৷ মহারাস্ত্রনা অনৌবা কেস মশিং ৩,০৭৫ রিপোর্ত তৌখ্রে অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনা ঙরাং অনৌবা কেস মশিং ২,২১৪ রিপোর্ত তৌখ্রে৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা শিখিবা কেস মশিং ৩৮৫ অসিগী ৭৫.৫৮%দি রাজ্য ১০/য়ু.তি.শিং অসিদগী রিপোর্ত তৌরকখিবনি৷ দিল্লীনা মীওই ৬৩ শিদুনা নৌনা শিবা মশিংগী ১৬.৩৬%দি দিল্লীদগীনি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ ৱেস্ত বেঙ্গলনা মীওই ৪৮ অমসুং মহারাস্ত্রনা মীওই ৪০ শি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ লৈবাক অসিদা লাইনা অসিনা মরম ওইরগা শিবা মী মশিংগী চাং অদু কা হেন্না হায়দরকখ্রে৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা লৈবাক অসিদা নৌনা মীওই ৪০০দগী হেন্না তানা শি হায়দুনা রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.এম.না ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস ২০২০দা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ভর্চুএল ওইবা ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস (আই.এম.সি.) ২০২০দা ৱাহৌদোক ওইনা ৱা ঙাংখি। আই.এম.সি. ২০২০গী থীম অসি “ইক্লুসিব ইন্নোবেসন – স্মার্ত, সেক্যুর, সস্তেনেবল”নি। হায়রিবা অসি প্রধান মন্ত্রীগী মিয়েং ‘আত্মানির্ভর ভারত’, দিজিতেল ইনক্লুসিবিতি’ অমসুং ‘সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত, ইন্ত্রেপ্রিন্যুরশিপ অমসুং ইন্নোভেসন’ পুখৎনবা হোৎনবনি। মসিনা অমুকশু ফোরেন্দ অমসুং লোকেলগী ওইবা শেন্থং, তেলেকোমগী আর. অমসুং দি.দা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং তেক্নোলোজিগী সেক্তর পুখৎপা অসিদা পান্দম থম্লি। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা তেলেকোম ইক্যুপমেন্ত, দিজাইন্দ, দিবলপমেন্ত অমসুং পোৎ শাবা অসিদা ইন্দিয়ানা মালেমগী হব অমা ওইনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়রি। মহাক্না চেকশিন্নবা হায়রদুনা, তেক্নোলোজি অসি চাওখৎলকপা অসিনা ঐখোয়না হেন্দসেত অমসুং গাজেৎ তোইনা হোংবগী চৎনবি লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতৌ করম্না খন্থবা অমসুং থৌরাং তৌদুনা হৌজিক ওইরক্লিবা তেক্নোলোজি রিবোলুসন অসি ফগৎহনগদগে হায়বা অসি মরু ওইরে। মহাক্না মকা তানা হায়খি মদুদি হেন্না ফবা হকশেলগী চেকশিনবা, হেন্না ফবা মহৈ, হেন্না ফবা ই-পাউ অমসুং ঐখোয়গী লৌমীগী খুদোংচাবশিং, হেন্না ফবা ব্যুজিনেস মচাগী মার্কেৎশিং অসি পান্দম থম্লিবা থবকশিংনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি মোবাইল তেক্নোলোজি অসিনা মরম ওইদুনা ইন্দিয়ন মিল্লিয়ন কয়া অমবু দোল্লার বিল্লিয়ন কয়া অমা কান্নবা ফংহল্লি, ঐখোয়না লায়চৎ অসিগী মনুংদা লায়রবশিং কয়া অমবু মতেং পীরি অমসুং পৈশা পায়রমদবা বিল্লিয়ন কয়া অমা ওন্থোকপা ঙমখি। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়াগী মোবাইল শাবা কম্পনিশিং অসিবু মখোয়না মায় পাক্লকপদা অপেনবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি শাবা কম্পনিশিং অসিবু খ্বাইদগী পাম্নবা মফম অমা ওইরক্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ইন্দিয়ন মোবাইল কংগ্রেসতা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
প্রধান মন্ত্রীনা ইনভেস্ত ইন্দিয়াবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
য়ু.এন.সি.তি.এ.দি.না পীবা ২০২০ য়ুনাইতেদ নেসন্স ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসন এৱার্দ ফংলকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইনভেস্ত ইন্দিয়াবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “য়ু.এন.সি.তি.এ.দি.না পীবা ২০২০ য়ুনাইতেদ নেসন্স ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসন এৱার্দ ফংলকপগীদমক ইনভেস্ত ইন্দিয়াবু থাগৎচরী। মসি ভারতপু মালেমগী হেন্না পামবা ইনভেস্তমেন্ত দেস্তিনেসন ওইহনবা অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারগী মীৎয়েং অদুদা খুদম অমনি।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ইনভেস্ত ইন্দিয়াবু ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসন এৱার্দ ২০২০গী ৱিন্নর ওইনা লাউথোকখ্রে
দি য়ুনাইতেদ নেসন্স (য়ু.এন.সি.তি.এ.দি.)না ইনভেস্ত ইন্দিয়া – দি নেস্নেল ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসন এজেন্সী ওফ ইন্দিয়াবু ২০২০ য়ুনাইতেদ নেসন্স ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসন এৱার্দকী ৱিন্নর অমা ওইনা লাউথোকখ্রে। এৱার্দ সেরেমোনী অসি য়ু.এন.সি.তি.এ.দি. হেদক্বাতর্স জেনেভাদা ২০২০গী দিসেম্বর ৭তা পাংথোকখি। মনা অসি মালেম পুম্বদা ইনভেস্তমেন্ত প্রমোসন এজেন্সী (আই.পি.এ.)গী থোইদোক হেন্দোকপা এচিবমেন্তশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং অদু মশক খংলি অমদি সেলেব্রেৎ তৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
প্রধান মন্ত্রী অমসুং স্তেত ওফ কাতরগী অমির হিজ হায়নেস শৈখ তামিম বিন হমাদ অল-থানিগী মরক্তা তেলেফোন্দা ৱারি শানবা
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্তেত ওফ কাতরগী অমির হিজ হায়নেস শৈখ তামিম বিন হমাদ অল-থানিগা লোয়ননা তেলেফোন্দা ৱারী শানখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হিজ হায়নেস অমিরগী মফমদা লাক্কদৌরিবা কতরগী নেস্নেল দেগীদমক মহাক্কী ওইবা য়াইফ পাউজেল পীখি। য়াইফ পাউজেল অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা হিজ হায়নেস অমিরনা নেস্নেল দে থৌরমদা কতরদা লৈরিবা ইন্দিয়ন কমুনিতীনা থৱায় য়াউনা শরুক য়াবগীদমক অপেনবা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা ইনভেস্তমেন্ত ফ্লোজ অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতীগী লমদা লৈবাক অনিগী মরক্তা চাউনা তেংবাং পীনরিবা অদু খন্ন-নৈনখি, অমদি মসিগা মরী লৈননা হন্দক্তা খুমাং চাউশিনখিবা অদু নৌহৌনা য়েংশিনখি। লুচিংবশিংনা চাং নাইনা পাউ ফাওনবদসু য়ানবা পুরকখি, অমদি কোবিদ-১৯ লাইচৎনা ওইহল্লিবা পব্লিক-হেল্থকী ফিভম অসি হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিল্লক্লবা মতুং হকথেংননা উনদুনা ৱারী শাননবা ৱাফম ফোংদোক্নখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
প্রধান মন্ত্রী অমসুং ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতি হিজ এক্তিলেন্সী ইমানুএল মেক্রোনগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শানবা
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং ফ্রান্স রিপব্লিক্কী রাস্ত্রপতি হিজ এক্তিলেন্সী ইমানুএল মেক্রোনগা লোয়ননা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতি মেক্রোনগী মফমদা ফ্রান্সতা চৎথখিবা তমথিরবা এতেক অদুগীদমক মহাক্কী মায়কৈদগী অৱাবা ফোংদোকখি অমদি তেরেরিজম, এক্সত্রিমিজম অমসুং রেদিকেলিজমগী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা ফ্রান্সকী মফমদা ভারতকী মপুংফাবা সপোর্ত অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগী এফোর্দেবিলিতী অমসুং এক্সেসিবিলিতী ফগৎহনবা, পোস্ত-কোবিদ ইকোনোমিক রিকবরী, ইন্দো পেসিফিক রিজন্দা কোওপরেসন, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, দিফেন্স কোওপরেসন, দিজিতেল ইকোনোমী অমসুং সাইবর সেক্যুরিতী, মল্তিলেতেরেলিজম মপাঙ্গল কনখৎহনবা, অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমদি বাইওদাইবরসিতী য়াওনা অতোপ্পা বাইলেতরেল, রিজনেল অমসুং ম্যুচেল ইন্তরেস্তকী গ্লোবেল ইসুশিংসু খন্ন-নৈনখি। প্রধান মন্ত্রীনা পব্লিক-হেল্থকী ফিভম অসি হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিল্লক্লবা মতুংদা রাস্ত্রপতি মেক্রোনবু ভারত্তা তরাম্না ওক্নবা মহাক্কী অপাম্বা অদু ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
উপ-রাস্ত্রপতিগী ইন্তরভেন্সনগী মতুং ইন্না সেন্তরনা ইলুরুদা অথুবা মতমদা মেদিকেল এক্সপর্ত তীমশিং থাগদৌরি
হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা লাইয়োং খঙদনা নারকপা অঙাংশিং হোস্পিতেলাইজ তৌরকখিবা অসিদা ঙসি উপ- রাস্ত্রপতি শ্রী এম ভেনকাইহ নাইদুনা কেন্দ্রগী হকশেলগী মন্ত্রী শ্রী হার্শ বর্ধনগা ৱারি শান্নরবা মতুংদা আন্ধ্র প্রদেশকী ইলুরুদা মীওই অহুম্না শাবা মেদিকেল এক্সপর্তশিংগী তীম অমা কেন্দ্রনা থারগনি৷ অঙাং ৩০০ হেন্না নারে হায়বা রিপোর্ত অসি ফংবদগী ফর্স্তহেন্দগীদমক উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা অহানবদা জিলা অসিগী কল্লেক্তর অসিগা ৱারি শান্নখ্রে৷ মতুং তারকপদা মহাক্না মঙ্গলাগিরিদা লৈরিবা এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তর অমসুং দিল্লীদা লৈরিবা এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তরগা ৱারি শান্নখি অমসুং অঙাংশিং অসিগী ঈগী সেম্পলশিং অদু দিল্লীদা থাখ্রে হায়না ফোংদোকরকখি৷ মতুং তারকপদা উপ-রাস্ত্রপতি অসিনা শ্রী হার্শ বর্ধনগা ৱারি শান্নখ্রে অমসুং শোকহল্লিবা অঙাংশিং অসি লাইয়েংবদা পাংবা য়াবা মতেং পুম্নমক পাংনবা মঙোন্দা হায়জখ্রে৷ লেব রিপোর্তশিং অসি ফংলবা মতমদা লাইনা অসিগী হৌরকফম অদু থিগৎনবা লৌখৎপা য়াবা খোংথাং পুম্নমক লৌখৎলগনি হায়না মন্ত্রী অদুনা মঙোন্দা থাজবা পীরকখ্রে৷ ঈগী সেম্পলশিং অসিগী রিপোর্তশিং অসি ফংলবা মতমদা লাইনা অসি লাইয়েং চৎথবা হৌরগনি হায়না কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তর অদুনা উপ-রাস্ত্রপতিদা থাজবা পীরকখ্রে৷ অঙাংশিং অসি হৈনিংদবা, চোকথগনবা, কোক চিকপা অমসুং ওবা য়াওবা লাইয়োংশিং উৎলকই হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১৬৬ অমুক পোজিতিব ওইখি অমসুং পেসেন্ত ১৩১ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেস মশিং অদু ২১৩৯২৫তা হেনগৎখ্রে, দিসচার্জ তোখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং ২০৯৩৪২ ওইখি, এক্তিব ৩৫৮৫ অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৯৯৫।
কেরলা: রাজ্য অসিদা কোবিদকী প্রোতোকোলশিং ঙক্না চত্তুনা ঙসি পাংথোকখিবা তায়র অহুমগী লোকল বোদী পোলশিংগী অহানবা তাঙ্কক্তা ৭০%গী মথক্তা ভোত থাধনবা থেংনখি। লাইচৎ অসিনা হৌরক্লবা মতুংদা রাজ্য অসিদা অহানবা মীখলনি। ময়াম ওইরপ তৌবদগীনা য়াম্না য়াংবা মওংদা ঙসি বুথশিংদা জিলা মঙাদা ইংনা-চিক্না মীখল পাংথোকখি। ভোত থাধবগী চাংদা কোবিদনা শোহনবগী মতাংদা মাইকৈ কয়া অমদা অকিবা লৈখিবগী মরক অসিদা বুথ অয়াম্বদা য়াম্না লাকখিবা থেংনখি।
তামিল নাদু: লৌমীশিংগী প্রোতেস্ত অদু শৌগৎলদুনা পুদুকোতাই, থিরুভারুর, মায়িলাদুথুরাই, সিরকাঝি, ইরোদ, সত্যমঙ্গলাম, কাঞ্চিপুরম, চেঙ্গলপত্তু, থাঞ্জবুর অমসুং করুর য়াওনা তামিল নাদুগী জিলা কয়াদা ঙসি দুকানশিং অদুগী চাউরাক্না চাদা ৫০দি লোন্দুনা লৈখি। মরক অসিদা ঙরাং অনৌবা কেস ১৩১২ থেংনখি, ১৩৮৯ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং ১৬ শিখ্রে। অপুনবা কেসশিং: ৭,৯১,৫২২; এক্তিব কেসশিং: ১০,৬৯৫; শিখিবশিং: ১১,৮০৯; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ৭,৬৯,০৪৮।
কর্নাতকা: কর্নাতকা হাই কোর্তনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী লৈরিবা ফিভম অসি য়েংশিন্নবা অমসুং ‘ৱিদ্যগামা অসি অমুক হন্না হৌবা য়াগদ্রা হায়বগী মতাংদা নুমিৎ ১০নিগী মনুংদা ৱারেপ অমা লৌনবা রাজ্য সরকারদা খঙহল্লকখ্রে। ৱিদ্যগামা অসি তেক্নোলোজী নত্রগা ইন্তর্নেতকী ফেসিলিতী লৈতবা, মরু ওইনা রুরল অমসুং সেমি-অর্বান এরিয়াশিংদা লৈবা মহৈরোইশিংগীদমক্তা ওইবা প্রোগ্রামনি।
অন্ধ্র প্রদেশ: মুখ্য মন্ত্রী, ৱাই.এস. জগনমোহন রেদ্দীনা ৱেস্ত গোদাবরী জিলাগী এলুরুদা মশক খঙদবা লাইনা অদুগী মরম অদু খঙদোক্নবগীদমক্তা তেস্তশিং পাংথোকখিবা অদুগী মতাংদা হংল্লকখ্রে। মরক অসিদা মশক খঙদবা লাইনা অসিগী মরম কঙদোক্নবা এলুরুদা দবল্যু.ঐচ.ও.দগী দেলিগেত অনি য়ৌরকখ্রে।
তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা হৌখিবাপুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কেস ৬৮২ থেংনখি, ৭৬১ ফগৎখি অমসুং ৩ শিখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৭৪,৫৪০: এক্তিব কেসশিং: ৭,৬৯৬; শিখিবশিং: ১৪৭৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২,৬৫,৩৬৭।
মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা নুমিৎ খুদিংগী থেংনরিবা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং অদু হন্থরকখ্রে অদুবু মুম্বাই অমসুং অকোইবগী মফমশিং য়াওবা মুম্বাই মেত্রোপোলিতান রিজন (এম.এম.আর.)দা হেনগৎলকখ্রে। দিদেম্বর ৭তা থেংনখিবা অপুনবা কেস ৩,০৭৫কী মনুংদা ১,০৫০ ময়া নক্না এম.এম.আর.দগী থেংনখি (নুমিৎ অদুগী অপুনবা মশিং অদুগী ৩৪.১৪%)
গুজরাত: নোভেল কোরোনাভাইরসকী শন্দোরকপা থিংনবা হোৎনবা ওইনা নিংথৌকাবা নুমিত্তা এহমদাবাদতা নুমিদাংগী কর্ফ্যু অদু মখাতানা শাংদোকখ্রেল মমাংদা নুমিদাংগী কর্ফ্যু অসি সিতী অসিদা নবেম্বরগী ২৩দা তৌবা হৌখি অদুগা দিসেম্বরগী ৭ ফাওবা শাংদোকখি। নিংথৌকাবা অয়ুক্তা মখাতাবা ওর্দর থোক্ত্রিবা ফাওবা নুমিদাংগী কর্ফ্যু শাংদোপগী মতাংদা লাউথোক্লদুনা অনৌবা নোতিফিকেশন অমা থোকখি।
রাজস্থান: রাজস্থানদা নিংথৌকাবা নুমিত্তা কোরানাগা মরী লৈনবা শিবা ১৯ অমুক থেংনখি, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ২,৪৪৮ য়ৌহনখি, অদুগা অণৌবা কেস ১,৯২৭ থেংনখিবা অদুনা ইনফেক্সনগী মশিং অদু ২,৮২,৫১২ য়ৌহনখি। হীজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ২১,৬৭১ লৈরি, অদুগা হৌজিক ফাওবদা মীওই ২,৫৮,৩৯৩না লাইনা অসিদগী ফগৎলকখ্রে।
মধ্য প্রদেশ: নিংথৌকাবা নুমিত্তগী রাজ্য সরকারনা মখাতানা কোমথোকপগা লোইননা মধ্য প্রদেশ কেপিতল, ভোপাল অমসুং কমর্সিয়েল হব ওইরিবা ইন্দোরদা মার্কেতশিং মথৌ তৌনবা অয়াবা পীরগনি। মধ্য প্রদেশতা নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ১,৩০৭ থেংনখি, মসিনা ইনফেক্সনশিংগী মশিং অদু ২,১৫,৯৫৭ য়ৌহনখ্রে। ভাইরলে ইনফেক্সন অসিদা মীওই ১০ অমুক লৈখিদবগা লোইননা, হৌখিবা পুং ২৪দা হোসপিতালশিংদগী পুন্না পেসেন্ত ১,২৪৫ দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা রাজ্য অসিগী ফগৎলকপগী মশিং অদু ১,৯৯,১৬৭ য়ৌহনখ্রে।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা, কোবিদ-১৯গী তেস্ত কবা অমগী মমল অদু হন্থখ্রে। অনৌবা মমলশিং অসি লনাইগী হোসপিতালশিং অমসুং পেথোলোজী সেন্তরশিংদা খুদক্তগী চৎনহল্লগনি। রাজ্যগী হেল্থ দিপার্তমেন্তনা মসিগী মতাংদা ওর্দর অমা থোকখ্রে। মমাংদা, আর.তি.পি.সি.আর. তেস্ত অসি লুপা ১৬০০ চংলম্মি অদুগা হৌজিক্তি লুপা ৭৫০দা হন্থখ্রে।
গোৱা: গোৱাগী কেসলোদ অদু নিংথৌকাবা নুমিত্তা ৯০দা হায়গৎলকখ্রে অমসুং ৪৮,৭৭৬ য়ৌখ্রে, অদুগা পেসেন্ত অহুম শিখ্রে অমসুং নুমিৎ অদুদা ১৫৪ ফগৎখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা অপুনবা মশিং অদু হৌজিক ৭০১ য়ৌরে, অদুগা ফগৎখিবা মীশিং অদুগী মশিংনা ৪৬,৭৭৮তা লৈরি, এক্তিব কেসনা ১,২৯৭ লৈরি। নুমিৎ অদুদা পুন্না সেমপল ১,৫৭৫ তেস্ত তৌখি।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
08 DEC 2020 5:36PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India records lowest daily New Cases after a gap of 5 months; Total Active Caseload at 3.83 lakhs falls under 4% mark; Steady decline in number of deaths; Daily Fatalities below 400
India has achieved a significant milestone in its fight against COVID. The new confirmed cases in the last 24 hours have fallen below 27,000 (26,567) for the first time after nearly 5 months. The new cases were 26,506 last on 10th July, 2020. In another achievement, India’s active caseload has fallen under the 4% mark today. The active cases have drastically declined to 3.83 lakh. The total positive cases of the country are 3,83,866 and comprise (3.96%) of the total cases. 39,045 new recoveries were registered during the last 24 hours. It has led to a net decline of 12,863 cases from the total Active Caseload in the last 24 hours. New Recoveries outnumbering the daily New Cases has also improved the Recovery Rate to 94.59% today. The total recovered cases stand at 91,78,946 today. 76.31% of the new recovered cases are contributed by ten States/UTs. With 7,345 persons recovering from COVID, Maharashtra has recorded the maximum number of recoveries. Kerala has registered another 4,705 daily recoveries while Delhi has reported 3,818 new recoveries in the past 24 hours. Ten States/UTs have contributed 72.50% of the new cases. Kerala has reported 3,272 cases in the last 24 hours. Maharashtra recorded 3,075 new cases while West Bengal has registered 2,214 new cases yesterday. 75.58% of the 385 case fatalities that reported in the past 24 hours are from Ten States/UTs. 16.36% of new fatalities reported are from Delhi which reported 63 deaths. West Bengal also saw a fatality count of 48 while Maharashtra reported 40 new deaths. There is a steady decline in the number of daily deaths recorded in the country. Less than 400 new deaths were recorded in the country in the last 24 hours.
For details :
India in the forefront of developing COVID-19 vaccines: Dr Harsh Vardhan
Union Minister of Science and Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan yesterday informed the DST-CII India Portugal Technology Summit 2020 which is aflagship event with Portugal as a partner country, “In India, about 30 vaccines are in different stages of development. Two of them are in the most advanced stage of development - COVAXIN developed through ICMR-Bharat Biotech collaboration and COVISHIELD from the Serum Institute of India. Both are in the Phase-III clinical trial stage. Our premier institution – the Indian Council of Medical Research-is involved in their trial executions. India is also hosting clinical trials for all the major vaccine contenders. Serum Institute of India, the world’s largest vaccine manufacturer, is conducting trials for the vaccine developed by Oxford University. ZydusCadila is also conducting Ph2 trial of an indigenous DNA Vaccine.One of our pharma giants, Dr Reddy’s Laboratories, will distribute the Russian vaccine in India after conducting final-stage human trials and receiving regulatory approval”.The Science & Technology Minister disclosed that India is among the top ten countries in the world with respect to number of patents filed. Highlighting India’s efforts to fight the challenge of COVID, he said “More than 100 start-ups supported by the Government have provided innovative products and solutions to overcome challenges posed by Covid-19”.
For details :
PM addresses India Mobile Congress 2020
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered inaugural address at the virtual India Mobile Congress (IMC) 2020 today through video conference. The theme for IMC 2020 is "Inclusive Innovation - Smart, Secure, Sustainable”. It aims to align to the Prime Minister’s vision to promote ‘AatmaNirbhar Bharat’, ‘Digital Inclusivity’, and ‘Sustainable development, entrepreneurship & innovation’. It also aims to drive foreign and local investments, encourage R&D in the telecom and emerging technology sectors. Addressing the event, the Prime Minister gave a call to work together to make India a global hub for telecom equipment, design, development and manufacturing. He cautioned, due to technological upgradation, we have a culture of replacing handsets and gadgets frequently. The Prime Minister stressed that it is because of mobile technology that we are able to provide benefits worth billions of dollars to millions of Indians, we were able to help the poor and vulnerable quickly during the pandemic and we are seeing billions of cashless transactions which boost formalisation and transparency and we will also enable a smooth contactless interface on toll booths. The Prime Minister expressed satisfaction on achieving success in mobile manufacturing in India. He said India is emerging as one of the most preferred destinations for mobile manufacturing.
For details :
Text of PM’s Address to Indian Mobile Congress
For details :
PM congratulates Invest India
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has greeted Invest India for winning the 2020 United Nations Investment Promotion Award given by UNCTAD."Congratulations to Invest India for winning the 2020 United Nations Investment Promotion Award given by UNCTAD. This is a testimony to our government’s focus on making India the world’s preferred investment destination & improving ease of doing business", the Prime Minister said.
For details:
United Nations Declares Invest India the Winner of the Investment Promotion Award 2020
The United Nations (UNCTAD) has declared Invest India- the National Investment Promotion Agency of India- as a winner of the 2020 United Nations Investment Promotion Award. The award ceremony took place on 7th December 2020 at UNCTAD Headquarters in Geneva. The award recognizes and celebrates the outstanding achievements and best practices of Investment Promotion Agencies (IPAs) across the globe.
For details :
Telephone conversation between Prime Minister and His Highness Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Amir of the State of Qatar
Prime Minister Shri Narendra Modi spoke on telephone with His Highness Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Amir of the State of Qatar. Prime Minister conveyed his felicitations to H.H. The Amir for the forthcoming National Day of Qatar. While thanking Prime Minister for the greetings, H.H. The Amir appreciated the enthusiasm with which the Indian community in Qatar participates in the National Day celebrations. The two leaders discussed the robust cooperation between both countries in the fields of investment flows and energy security, and reviewed recent positive developments in this regard. The leaders agreed to remain in regular touch, and looked forward to meeting in-person after the normalisation of the public-health situation caused by the COVID-19 pandemic.
For details :
Telephone Conversation between Prime Minister and H.E. Emmanuel Macron, President of the France
Prime Minister Shri Narendra Modi had a telephone conversation yesterday with His Excellency Emmanuel Macron, President of the French Republic. The Prime Minister conveyed to President Macron his condolences for the terror attacks in France, and reiterated India's full support to France in the fight against terrorism, extremism and radicalism. The leaders also discussed other bilateral, regional and global issues of mutual interest, including improving the affordability and accessibility of COVID-19 vaccines, post-covid economic recovery, cooperation in the Indo-Pacific region, maritime security, defence cooperation, digital economy and cyber security, strengthening multilateralism, and climate change & biodiversity. Prime Minister expressed his wish to welcome President Macron in India after the normalisation of the public-health situation.
For details :
Centre rushing medical experts team to Eluru following Vice President’s intervention
The Centre is rushing a three-member team of medical experts to Eluru in Andhra Pradesh after the Vice President Shri M Venkaiah Naidu yesterday spoke to Union Health Minister, Shri Harsh Vardhan after scores of children were hospitalised with an undiagnosed illness in the past few days. On seeing reports of more than 300 children becoming ill, the Vice President initially spoke to the district collector for firsthand information. He later spoke to the Director, AIIMS at Mangalagiri and Director, AIIMS Delhi and was informed that blood samples of the children were sent to Delhi. Subsequently, the Vice President spoke to Shri Harsh Vardhan and asked him to extend all necessary help in diagnosing and providing treatment to the afflicted children. The minister assured him that all steps would be taken to find out the cause of the illness once the lab reports are received. The Union Health Minister and the Director of AIIMS assured the Vice President that treatment would be taken up upon diagnosis of the illness on receiving the reports of the blood samples. The children reportedly suffered from dizziness, fainting spells, headache and vomiting.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Assam:In Assam, 166 more people tested positive for COVID-19 and 131 patients discharged yesterday. Total cases rise to 213925, total discharged patients 209342, active 3585 and 995 total death.
• Kerala: Over 70 % voting was recorded in the first phase of the three-tier local body polls held today in the state by adhering to Covid protocols. This the first election in the state after the outbreak of the pandemic. Moderate to brisk polling was held peacefully in the five districts which went to booths today. Amid fears in many quarters about the impact of Covid on voting percentage, large turnout was seen in almost all booths. Apart from postal ballots, Covid-19 patients were allowed to vote after regular voters cast their votes. Those tested Covid positive or instructed to go in quarantine after 3 pm on Monday, were allowed to cast by wearing PPE kits. Two persons collapsed and died in polling booths in Alappuzha and Pathanamthitta districts. Chief Electoral Officer Teeka Ram Meena has lodged a complaint with authorities after his name was missing in the voters list in state capital.
• Tamil Nadu: Almost 50 per cent of shops remained shut today in various districts of Tamil Nadu including Pudukkotai, Thiruvarur, Mayiladuthurai, Sirkazhi, Erode, Satyamangalam, Kancheepuram, Chengalpattu, Thanjavur and Karur in support of the farmers' protest.Meanwhile, 1312 new cases, 1389 discharges & 16 deaths were reported yesterday. Total cases: 7,91,552; Active cases: 10,695; Deaths: 11,809; Discharges: 7,69,048
• Karnataka: The Karnataka High Court has directed the state government to assess the status of Covid-19 in the State and take a decision within 10 days as to whether ‘Vidyagama’ can be re-commenced. Vidyagama is a programme for those students who do not have the facility of technology or internet, particularly in the rural and semi-urban areas.
• Andhra Pradesh: Chief Minister YS Jaganmohan Reddy inquired about the tests conducted for identifying the cause of mysterious illness in Eluru of West Godavari district. Officials told that tests carried out by AIIMS team of medical experts on the lab samples of affected people showed that they contained elements such as lead and nickel. It was also revealed that the details will also come soon as IICT is also conducting tests.Meanwhile, two delegates from WHO arrived in Eluru to find cause of the mysterious disease.
• Telangana: 682 new cases, 761 recoveries & 3 deaths were reported in the last 24 hours in Telangana ; Total cases 2,74,540 Active cases: 7,696, Deaths 1477 Discharges :2,65,367.
• Maharashtra: The number of daily Covid-19 cases in Maharashtra has dipped, but the contribution of the Mumbai Metropolitan Region (MMR), which comprises Mumbai and surrounding areas, has increased. The MMR also continues to be the worst affected region in Maharashtra. Of the total 3,075 cases on December 7, as many as 1,050 were reported from the MMR (34.14% of the day’s tally).
• Gujarat: Night curfew in Ahmedabad was extended further on Monday in an attempt to curb the spread of the novel coronavirus. Earlier, the night curfew, that came into effect in the city on November 23, was extended till December 7. A new notification was issued on Monday morning announcing the extension of the night curfew till further orders. The notification also announced relaxations for some specific services. As per the new order, personnel of the police, civil defence, Central Armed Police Forces, fire and emergency services, home guards, media outlets, ATM operations and private security agencies have been exempted.
• Rajasthan: Rajasthan recorded 19 more coronavirus-related fatalities, taking the death toll to 2,448, while 1,927 new cases pushed the infection tally to 2,82,512 on Monday. At present, there are 21,671 active cases in the state, while 2,58,393 people have recovered from the disease so far. Of the 1,927 new cases, 475 were reported from Jaipur, 203 from Jodhpur, 137 from Kota, 96 from Bharatpur, 89 from Nagaur, 84 from Udaipur, 78 from Alwar, among others.
• Madhya Pradesh: Markets will be allowed to operate in the Madhya Pradesh capital, Bhopal and commercial hub Indore with further relaxations by the state government from Monday. They will be allowed to remain open till 10 p.m. as against the earlier cap of 8 p.m. due to surge in Coronavirus cases in the state. Madhya Pradesh on Monday recorded 1,307 fresh COVID-19 cases, taking the count of infections to 2,15,957. With 10 more people succumbing to the viral infection, a total of 1,245 patients were discharged from hospitals in the last 24 hours, taking the state's count of recoveries to 1,99,167.
• Chhattisgarh: In Chhattisgarh, the rates of various tests for Covid-19 have been reduced. The new rates will be applicable in all private hospitals and pathology centres with immediate effect. An order has been issued by the State Health Department in this regard. Earlier, RTPCR test cost Rs.1600 while it has now been reduced to Rs. 750. Similarly, for the rapid antigen test, the rate has been slashed to only Rs. 400. Besides, the price of True Nat test has also been reduced to Rs. 1500.
• Goa: Goa's coronavirus caseload went up by 90 and reached 48,776 on Monday, while three patients died and 154 recovered during the day. The toll in the state is now 701, while the number of people who have recovered stands at 46,778, leaving it with 1,297 active cases. A total of 1,575 samples were tested during the day.