রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
শ্রী গাদকারীনা নাগালেন্দদা মরুওইবা এন.ঐচ. প্রোজেক্ত অমা শঙ্গাখ্রে অমসুং অতোপ্পা পুন্না কিলোমিতর ২৬৬ শাংবা অমসুং চাওরাক্না লুপা করোর ৪১২৭ চংগদবা এন.ঐচ. প্রোজেক্ত ১৪গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
হৌখিবা চহি ৬ অসিদা নাগালেন্দদা নেস্নেল হায়ৱে শেমগৎনবা অমসুং ফগৎনবা পুন্না কিলোমিতর ১০৬৩.৪১ শাংবা অমসুং অপুনবা শেনফম লুপা করোর১১,৭১১ চংগদবা থবক ৫৫গী অয়াবা পীখি: শ্রী গাদকারী
04 DEC 2020 1:44PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত, হায়ৱেজ অমসুং এম.এস.এম.ই.এস.গী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নিতিন গাদকারীনা ঙসি নাগালেন্দদা নেস্নেল হায়ৱেজ প্রোজেক্ত ১৫গী শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্বা অসি ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখ্রে। মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নেফিয়ু রিও, এম.ও.এস.-আর.তি.ঐচ. জেনেরেল (দাঃ) ভি.কে. সিংহ, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, সেন্তর অমসুং স্তেতকী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। *মসিগী এন.ঐচ. প্রোজেক্তশিং অসি চাওরাক্না কিলোমিতর ২৬৬ শাংবা লোয়ননা চাওরাক্না লুপা করোর ৪১২৭ চংগদবনি।*
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী গাদকারীনা হায় মদুদি য়ুনিয়ন সরকারনা অৱাং নোংপোক অমসুং নাগালেন্দ মফমশিং অসি চাওখৎনবা হোৎদুনা লাক্লি অমসুং হৌখিবা চহি ৬ অসিদা নাগালেন্দগী এন.ঐচ. নেতৱার্কতা কিলোমিতর ৬৬৭ হাপচিন্দুনা চাওরাক্না ৭৬ পর সেন্ত চাওখৎপা পুরক্লি হায়বা খঙহল্লি। স্তেত অসিদা ঙসিদি এন.ঐচ.নেতৱার্ক অসি ২০১৪ ফাওবদা কিলোমিতর ১,৫৪৭দগী কিলোমিতর ৮৮০.৬৮দা শাংদোক্লি। মিনিস্তরনা হায় মদুদি নাগালেন্দদা দিস্ত্রীক্ত অয়াম্বা লোয়না ফাওনরে, অমদি নেস্নেল হায়ৱেজগী নেতৱার্ক খর ৱানা থোকপা নত্তনা। মহাক্না হায় মদুদি এন.ঐচ. নেতৱার্ক দেন্সিতি অসি নেস্নেলগী এবরেজ ৩৯.৯০ কিলোমিতর/১০০০ স্ক্ব্যর কিলোমিতর য়েংনবদা ৯৩.৩০ কিলোমিতর/১০০০ স্ক্ব্যর কিলোমিতর ওইরি। পোপুলেসন খাইনা স্তেত অসিদা এন.ঐচ. নেতৱার্ককী অকুংবা অসি ৭৭.৭৩ কিলোমিতর/লাখ পোপুলেসনদা নেস্নেলগী এবরেজ ১০.৮০ কিলোমিতর/ লাখ পোপুলেসন্দা।
শ্রী গাদকারীনা মখা তানা খঙহনখি মদুদি হৌখিবা চহি ৬ অসিদা নেস্নেল হায়ৱে চাওখৎনবা অমসুং ফগৎনবা থবক অপুনবা অশাংবা কিলোমিতর ১০৬৩.৪১ অমসুং শেমফম ওইনা লুপা করোর ১১,৭১১ চংগদবা থবক ৫৫গী অয়াবা পীখ্রে। হায়রিবা অসিদা দিমাপুর সহরগী (নাগালেন্দদা খ্বাইদগী চাওবা সহর) অসিগী চাওখৎ থৌরাংগীদমক কিলোমিতর ৪৮শাংবা লম্বীগী প্রোজেক্ত ৩গীদমক অপুনবা শেনফম লুপা করোর ১,৫৯৮ য়াওরি। মহাক্না হায় মদুদি কিলোমিতর ৬৯০ শাংবা শেনফম লুপা করোর ৭,৯৫৫ চংগদবা থবক ১৬ অসি মাংলোমদা চংশিল্লি। অতোপ্পা কিলোমিতর ১০৫শাংবা শেনফম ওইনা লুপা করোর ৯৬৬.৭৫কী থবক ৭ অমসু পীননবা লৈরে। কিলোমিতর ৫২৪ শাংবা শেনফম ওইনা লুপা করোর ৬,০০০গী থবক ৫ অমসু দি.পি.আর. স্তেজদা লৈরি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মখা তানা হায় মদুদি সি.আর.এফ.কী মখাদা ২০০২দগী হৌজিক ফাওবদা কাইথখিবা অপুনবা অসি লুপা করোর ১,৩৩৪.৩নি, হায়রিবা অসিদা লুপা করোর ৪৮৭.১৪ অমদি থাদোকখ্রে। মহাক্না নাগালেন্দগীদমক লুপা করোর ৪৫ অথুবা মতমদা কাইথোক্নবা লাওথোকখ্রে।
শ্রী গাদকারীনা কোহিমা বাইপাসকী লম অমসুং অমাং অতা থোকখিবা অদুগী কম্পেসেসন পীনবগী এস্তিমেৎ অথুবা মতমদা থারক্নবা মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খ্রে। মহাক্না মসিমসু খংঙনখি মদুদি এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.না নাগালেন্দদা কোহিমাদগী মাও ফাওবগী লেন অনিগী থবক পায়খৎকরে অমসুং সিবিল ৱার্ককীদমক ৩০.০৯.২০২০দা পীখ্রে। এপোইন্ত তৌবা তাং অসিনা ২০২০গী ওক্তোবরগী ২০দা লাওথোকখি অমসুং কন্ত্রেক্তরশিংনা মফম অসিদা থবক হৌখি।
মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নেফিয়ু রিওনা স্তেত অসিগী চিং লম্বীশিং অসি শেগৎপীনবা য়ুনিয়ন মিনিস্তরদা হায়জখি। শ্রী গাদকারীনা হায়রিবা অসি অয়াবা পীরে হায়না খঙহনখি। মুখ্য মন্ত্রীনা দিমাপুর-কোহিমা লম্বী অসিগী অৱাৎপশিং পুখৎখি, হায়রিবা অসি নাগালেন্দগী য়াম্না মরু ওইবা অমনি হায়না পনখি। শ্রী গাদকারীনা পাউখুম পীখি মদু্দি লম্বী অসিগী ৭০-৮০% অমদি লোইরে। থবকশিং অসি খুমাং চাওশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী ওইবা মিতিং কয়া অমা পাংথোক্লি। শ্রী গাদকারীনা মুখ্য মন্ত্রীদা মখা তানা এন.ঐচ.কী থবকশিং অসি য়েংশিন্দুনা অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবা হায়খি। ঙসি কিলোমিতর ২৬.২৫ শাংবা কোহিমা-মাওগী লম্বীগী উরেপ উয়ুং তম্বদা অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী গাদকারীনা খংহনখি মদুদি মসিগী শাংদোকরকপা অসি এসিয়ান হায়ৱেজ (এ.ঐচ.-১) শরুক অমা ওইনা ম্যানমার শম্ননবগী মরুওইবা অমা ওইদুনা কোহিমা সহরদগী মনিপুর ঙমখৈ য়ৌবদা হেন্না চাওখৎপা অমা পুরক্লি। মসিনা নাগালেন্দগী সোসিও-ইকোনোমিক অসিদা য়াম্না মরুওইবা ওইরি। অফবা লম্বী অমা লৈব অসিনা মফম অসিগী ইন্দস্ত্রী অমসুং ত্রেদ অমসুং মার্কেতিংনচিংবা অসিদা চাওখৎপা পুরক্কনি হায়বদি ৱা অসিনচিংবা।
এম.ও.এস.-আর.তি.ঐচ. জেন. (দাঃ) ভি. কে. সিংহনা হায় মদুদি, নাগালেন্দ অসি য়াম্না ফজবা মফম অমনি অমসুং অনৌবা এন.ঐচ. প্রোজেক্তশিং অসিনা স্তেত অসিদা লম কোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লগনি হায়বগী আসা লৈ। মহাক্না অমুকসু খঙহনখি মদুদি ঙসি উরেপ উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্ত ১৪গী মনুংদা, ১১ অমদি এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.না পায়বনি অমসুং ৩ অমনা স্তেতকী পি.দবল্যু.দি.না এম.ও.আর.তি.ঐচ.গী রোদ ৱিংগী মখাদা পায়বনি।
য়ু ত্যুব: https://youtu.be/Ig9MAINaInc

Ministry of Road Transport & Highways
Shri Gadkari inaugurates a major NH project in Nagaland and lays foundation stone for 14 other NH projects with total length of about 266 KM and cost of about Rs 4127 crore
55 works of total length 1063.41 km and total cost of Rs. 11,711 Cr approved in last 6 years for development and improvement of National Highways in Nagaland : Shri Gadkari
04 DEC 2020 1:44PM by PIB Delhi
Union Minister for Road Transport, Highways and MSMEs Shri Nitin Gadkari virtually inaugurated and laid foundation stones for 15 National Highways projects in Nagaland today. Chief Minister Shri Nephi Rio, MoS-RTH Gen (Dr) V K Singh, MPs, MLAs, senior officers from Centre and the State were present on the occassion. *These NH Projects has a length of about 266 KM involving cost of about Rs 4127 crore.*
Speaking on the occassion, Shri Gadkari stated that Union Government is committed to the development of North East and Nagaland and informed that 667 km were added to the NH network in Nagaland during last 6 years, which depicts a growth of nearly 76 per cent. The NH network in the State today has been extended to 1,547 km up from 880.68 km till 2014. The Minister said that almost all districts in Nagaland now have been connected except few, to a robust network of National Highways. He said, the NH network density now is 93.30 km/ 1000 sq km against National average of 39.90 km/1000 sq km. The population wise density of NH network in the State is 77.73km / Lakh population against national average of 10.80 km / Lakh population.
Shri Gadkari further informed that for development and improvement of National Highways, 55 nos.of works of total length 1063.41 km and total cost of Rs. 11,711 Cr have been approved in last 6 years. This includes about 48 km of 3 projects concrete roads as part of improvement of Dimapur City (Largest city of Nagaland) project at a total cost of about Rs. 1,598 crore. He said 16 No. of work of length 690 Km amounting Rs 7,955 crore are in progress. Another seven works of 105 Km amounting to Rs 966.75 Crore are in tendering stage. He also indicated that 11 works of 178 km length costing Rs. 2,127 crore are to be approved during 2020-21 with enhanced sanction ceiling. Five works of 524 km costing over Rs.6,000 Cr are in DPR stage.
The Union Minister added that under CRF, total Sanction till now from 2002 is Rs 1,334.3 Cr, of which Rs. 487.14 Crore has been released. He announced that a sum of Rs 45 crore is being released for Nagaland soon. He also pointed out that the State's BoS ratio is 11.5% today, which is very high.
Shri Gadkari requested the Chief Minister to urgently send the estimates for Land and Damage Compensation in respect of Kohima Bypass. He also informed that NHIDCL has taken up 2-laning of Kohima-Mao road in Nagaland, and the civil work has already been awarded on 30.09.2020. The Appointed Date has been declared as 20 October, 2020 and the contractor has mobilised on Site. Stating that the estimate for damage compensation is awaited he added that the same may be expedited by the State Government so that the Civil Work can be started at the earliest.
Chief Minister Shri Nephiu Rio requested the Union Minister to consider development of foothill roads in the State. Shri Gadkari informed that the same is under consideration. The CM also raised the issue of DIMAPUR-KOHIMA ROAD, called as the lifeline of Nagaland. Shri Gadkari responded that work is in progress, and 70-80 per cent work on this road has been completed. NHIDCL has undertaken rigorous efforts to bring the projects on track and expedite the progress of work. Regular meetings at the highest level have been taken to expedite the progress of work on ground. Shri Gadkari also urged CM to further review the NH works to resolve the issue. Speaking about 26.25 km Kohima - Mao Road for foundation was laid today, Shri Gadkari informed that this stretch is also important part of Asian Highway( AH-1) connecting to Myanmar as it will greatly improve connectivity of Kohima city to Manipur border. It also has importance in socio-economic progress of Nagaland. The better roads will help improve in growth of industry and trade & marketing of local products from various resources like bamboo etc.
MoS-RTH Gen (Dr) V K Singh said, Nagaland is a beautiful place, and hoped that New NH projects will attract improved tourist traffic to the State. He informed that of the 14 projects, for which foundation had been laid today, 11 will be executed by NHIDCL and 3 by State PWD through the Road Wing of MoRTH.
YouTube: https://youtu.be/Ig9MAINaInc