ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-19ର ବାରାଣସୀ-ପ୍ରୟାଗରାଜ ସେକ୍ସନ 6 ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବହୁ ଦଶନ୍ଧିର ଛଳନା ଚାଷୀଙ୍କୁ ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ରଖିଛି, କିନ୍ତୁ ଏବେ କୌଣସି ଛଳନା ନାହିଁ, ଗଙ୍ଗାଜଳ ଭଳି ପବିତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ନୂଆ କୃଷି ସଂସ୍କାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ନୂଆ ବିକଳ୍ପ ଏବଂ ନୂଆ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ଦେବ; ଜଣେ ଚାହିଁଲେ ପୂର୍ବଭଳି ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁବିଧା ନେଇପାରିବେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସରକାର ଉଭୟ ଏମଏସପି ଏବଂ ମଣ୍ଡିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
30 NOV 2020 4:24PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବାରାଣସୀରେ 19 ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ବାରାଣସୀ-ପ୍ରୟାଗରାଜ ସେକ୍ସନର 6 ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ କାଶୀକୁ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଏଠାକାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ । ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ଚାରିପାଖରେ ନୂତନ ରାଜପଥ, ପୁଲ-ଫ୍ଲାଏ ଓଭର, ଟ୍ରାଫିକ ଜାମ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଲେ ଆମର କୃଷକମାନେ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହୋଇପାରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଇ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ସହିତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଆଧୁନିକ ସଡ଼କ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ।
ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଓ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ୱାରା ଚାଷୀମାନେ କିଭଳି ଭାବେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି ତା’ର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ସେ କହିଥିଲେ, ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ସକାଶେ ଚାନ୍ଦୌଲିରେ କଳା ଧାନ ଚାଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଗତବର୍ଷ, କୃଷକ ସମିତି ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଖରିଫ ଋତୁରେ ପାଖାପାଖି 400 କୃଷକଙ୍କୁ ଏହି ଧାନ ଚାଷ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସାଧାରଣ ଧାନ କିଲୋପ୍ରତି 35ରୁ 40 ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା ବେଳେ ଏହି କଳା ଧାନ କିଲୋ ପ୍ରତି 300 ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକ୍ରି ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଧାନ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଇଥିଲା, ତାହା ପୁଣି କିଲୋପ୍ରତି ପାଖାପାଖି 800 ଟଙ୍କାରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତର କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ଚାଷୀମାନେ କାହିଁକି ବଡ଼ ବଜାର ଓ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ସୁବିଧା ପାଇବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ନୂଆ କୃଷି ସଂସ୍କାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ସେମାନେ ନୂଆ ଆଇନଗତ ସୁରକ୍ଷା ପାଇବା ସହିତ ଚାହିଁଲେ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ । ସେ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ ମଣ୍ଡି ବାହାରେ କିଣାବିକା ବେଆଇନ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନେ ମଣ୍ଡି ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଆଇନଗତ ଭାବେ କାରବାର କରିପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସରକାର ନୀତିନିୟମ ଓ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥାନ୍ତି। ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ସେ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ ସରକାରଙ୍କୁ ବିରୋଧ କରାଯାଉଥିଲା କିନ୍ତୁ ଏବେ ସାମାନ୍ୟ ଆଶଙ୍କାକୁ କେନ୍ଦ୍ର କରି ସମାଲୋଚନା କରାଯାଉଛି। ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଘଟିନାହିଁ, ଯାହା କେବେ ବି ଘଟିବ ନାହିଁ, ତା’କୁ ନେଇ ସମାଜରେ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ବହୁଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଷୀଙ୍କ ସହିତ ଛଳନା କରି ଆସୁଥିଲେ ।
ଅତୀତରେ ଚାଷୀଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତାରଣା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବରୁ ଏମଏସପି ଘୋଷଣା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଖୁବ ସ୍ୱଳ୍ପ ଏମଏସପି ଚାଷୀଙ୍କୁ ମିଳୁଥିଲା । ବହୁଦିନ ଧରି ଏପରି ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ଜାରି ରହିଥିଲା । ଚାଷୀଙ୍କ ନାମରେ ବଡ଼ ଋଣ ଛାଡ଼ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାହା କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁନଥିଲା। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଚାଷୀଙ୍କ ନାମରେ ବଡ଼ ଯୋଜନାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବର ସରକାରଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା 1ଟଙ୍କାରୁ ମାତ୍ର 15 ପଇସା ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଯାହାକି ଯୋଜନାରେ ନାମରେ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଇତିହାସ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତାପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାରୁ ଏବେ ଦୁଇଟି ଘଟଣା ସ୍ୱଭାବିକ ଭାବେ ଦେଖାଦେଇଛି। ପ୍ରଥମତଃ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ନେଇ ଚାଷୀମାନେ ଶଙ୍କାଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇ ରହିଆସିଛନ୍ତି। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରୁନଥିବା ଲୋକମାନେ ମିଥ୍ୟା ଅପପ୍ରଚାର ଚଳାଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ପରି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଯାହା ଘଟୁଥିଲା ତାହାହିଁ ଘଟିବ। ସେ କହିଥିଲେ, ଆପଣ ଏ ସରକାରଙ୍କ ଟ୍ରାକ ରେକର୍ଡ ଦେଖିଲେ ଆପେ ଆପେ ସତ୍ୟ କ’ଣ ଜାଣିନେବେ। ସେ କହିଥିଲେ ସରକାର ୟୁରିଆ କଳାବଜାର ରୋକିବାକୁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣର ୟୁରିଆ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱାମୀନାଥନ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିସ ଅନୁଯାୟୀ, ଖର୍ଚ୍ଚର ଦେଢ଼ଗୁଣା ଏମଏସପି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି କେବଳ କାଗଜକଲମରେ ସୀମିତ ନରହି ବରଂ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ 2014ର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ପାଖାପାଖି 6.5 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଡାଲି କିଣା ଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ 49,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଡାଲି ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ କିଣାଯାଇଛି ଯାହାକି 75 ଗୁଣା ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । 2014 ପୂର୍ବ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଧାନ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ 5 ବର୍ଷରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ଏମଏସପି ଦରରେ 5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଧାନ କିଣାଯାଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ପାଖାପାଖି ଅଢ଼େଇ ଗୁଣ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି । ସେହିପରି 2014 ପୂର୍ବ 5 ବର୍ଷରେ ଚାଷୀ ଗହମ ବିକ୍ରି ବାବଦକୁ 1.5 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଥିଲେ । ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ 5 ବର୍ଷ ଚାଷୀମାନେ ଏହାଠାରୁ ଦୁଇ ଗୁଣ ଅଧିକ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗହମ ବିକ୍ରି କରିଛନ୍ତି । ଯଦି ମଣ୍ଡି ଓ ଏମଏସପି ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବାକୁ ଅଛି ତା’ହେଲେ ସରକାର କାହିଁକି ଏତେ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଲାଗି ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିବା ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ଲୋକମାନେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଉଥିଲେ। ନିର୍ବାଚନକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଏହି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ପରେ ସୁଧ ସମେତ ଫେରାଇ ନିଆଯିବ ବୋଲି ସେମାନେ ଗୁଜବ ଖେଳାଉଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଶାସନରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟରେ ନିଜର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ହାସଲ ଲାଗି ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଦେଉନାହାନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ, ଦେଶର 10 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀ ପରିବାରର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ସହାୟତା ପଠାଯାଇଛି । ଏବେ ସୁଦ୍ଧା, ପାଖାପାଖି 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଲାଣି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବହୁ ଦଶନ୍ଧିର ଛଳନା ଚାଷୀଙ୍କୁ ଶଙ୍କାଗ୍ରସ୍ତ କରି ଦେଇଛି। କିନ୍ତୁ ଏବେ କୌଣସି ଛଳନା ନାହିଁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଙ୍ଗାଜଳ ଭଳି ପବିତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ସେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ସାଧାରଣ ଆଶଙ୍କାକୁ କେନ୍ଦ୍ର କରି ଯେଉଁମାନେ ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଲଗାତାର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଗରେ ସେମାନଙ୍କ ଅସଲମୁଖା ଖୋଲିଯାଉଛି। ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମିଛ ବୁଝିପାରିଲେ, ସେମାନେ ଆଉ ଏକ ବିଷୟକୁ ନେଇ ମିଛ ପ୍ରଚାର କରିଥାନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ସରକାର ଲଗାତାର ଭାବେ ସେହିସବୁ ଚାଷୀ ପରିବାରକୁ ଉତ୍ତର ଦେଇ ଆସୁଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମନରେ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା କିଛି ଆଶଙ୍କା ରହିଛି। ସେ ବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଚାଷୀଙ୍କ ମନରେ ଆଜିର କୃଷି ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ କିଛି ସନ୍ଦେହ ରହିଛି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହାର ସୁବିଧା ପାଇବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates six-lane widening project of the Varanasi-Prayagraj section of NH-19
Decades of deceit make farmers apprehensive but now there is no deceit, work is being done with intentions as pure as Gangajal: PM
New agricultural reforms have given farmers new options and new legal protection and at the same time the old system also continues if someone chooses to stay with it: PM
Both MSP and Mandis have been strengthened by the government: PM
30 NOV 2020 4:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated six-lane widening project of the Varanasi - Prayagraj section of NH-19 today in Varanasi.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said we are now seeing the outcome of the work of connectivity alongwith the beautification of Kashi done in the past. He added that the unprecedented work has been done on new highways, pull-flyovers, widening of roads to reduce traffic jams in and around Varanasi.
The Prime Minister remarked that our farmers would benefit greatly when modern connectivity expands in the area. He said over the years, efforts have been made to create infrastructure like cold storage alongwith modern roads in the villages. A fund of 1 lakh crore rupees has also been created for this.
The Prime Minister cited an example of how the farmers are benefiting from the government's efforts and modern infrastructure. He said black rice was introduced 2 years ago in Chandauli to increase the income of the farmers. Last year, a farmer committee was formed and around 400 farmers were given this rice to grow in the Kharif season. While normal rice sells for Rs 35-40 a kg, this black rice was sold for up to Rs 300 a kg. For the first time, this rice has been exported to Australia, that too at the rate of around Rs. 800 per kg.
The Prime Minister said India's agricultural products are famous all over the world. He asked why farmers shouldn't have access to this big market and higher prices. He said new agricultural reforms have given farmers new options and new legal protection and at the same time the old system also continues if someone chooses to stay with that. He said earlier, transactions outside the mandi were illegal but now the small farmer can take legal action on the transactions outside the mandi also.
The Prime Minister said Governments make policies, laws and regulations. Criticizing the opposition, he said earlier the decisions of the government were opposed but now the criticism is based on mere apprehensions. He said confusion is spread in society about what has not happened yet, which will never happen. He said these are the same people who have consistently tricked the farmers for decades.
Continuing on the duplicity of the past, the Prime Minister said MSP was declared, but a very meager MSP purchase used to take place. This deception went on for years. Large loan waiver packages were announced in the name of farmers, but they did not reach the small and marginal farmers. He added big schemes were announced in the name of farmers but earlier regimes themselves believed that out of 1 rupee, only 15 paisa reached the farmer, which is deceit in the name of schemes.
The Prime Minister said when history has been full of deception, then two things are natural. The first is that there is decades of history behind the farmers being apprehensive about the promises of governments. Secondly, it has become a compulsion for those who break the promises, to spread the lie that what used to take place before, is still going to happen. He said when you see the track record of this government, the truth will come out automatically. He said the Government delivered on the promise of stopping the black marketing of urea and giving enough urea to the farmers. He said the Government delivered on the promise of fixing MSP at 1.5 times the cost in line with the recommendation of the Swaminathan Commission. This promise was not only fulfilled on paper, but has reached the bank account of the farmers.
The Prime Minister said in the five years before 2014, pulses of around Rs 6.5 crores were procured from the farmer. But in the subsequent 5 years, pulses worth about Rs 49000 crore were procured, that is, about 75 times increase. In the 5 years prior to 2014, paddy worth Rs 2 lakh crores were purchased. But in the subsequent 5 years, we have passed 5 lakh crore rupees as MSP of paddy to the farmers. That is, almost two and a half times more money has reached the farmer. He added in the 5 years before 2014, farmers got around Rs. 1.5 lakh crore on the purchase of wheat. In the subsequent 5 years, wheat farmers have got Rs 3 lakh crores i.e. around 2 times. He asked why the Government would spend so much if the mandis and the MSP were to be dismantled. He stressed that the government is spending crores of rupees to modernize the mandis.
Criticizing the opposition, the Prime Minister said, these are the people who used to raise questions about PM Kisan Samman Nidhi, spreading the rumor that this money is being given in view of the elections and after the election the same money will have to be given back with interest. He added that in a state, where the opposition government is there, due to its political interest, farmers are not allowed to take advantage of this scheme. He said assistance is being provided directly to the bank accounts of more than 10 crore farmer families of the country. So far, about 1 lakh crore rupees have been reached the farmers.
The Prime Minister said decades of deceit make farmers apprehensive but now there is no deceit, work is being done with intentions as pure as Gangajal. He remarked that the truth of those who spread illusions on the basis of mere apprehensions is being constantly exposed before the country. When farmers understand their lies, then they start spreading lies on another subject. He added the government is also constantly answering those farmer families who still have some concerns. He expressed confidence that those farmers who have some doubts on agricultural reforms today, will also take advantage of these agricultural reforms in future and increase their income.