প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
এন.ঐচ.-১৯গী বরানসি-প্রয়াগরাজ শরুক্কী লেন তরুক য়ৌনা পাকথোকপগী প্রোজেক্ত পি.এম.না শঙ্গাখ্রে
চহী কয়া নমথাক তৌবিদুনা লাকপনা লৌমীশিংনা চিংনবনি অদুবু হৌজিক্তি নমথাক তৌবা লৈত্রে, থবকশিং গঙ্গাগী ঈশিংগুম্না শেংলবা পান্দমগা লোয়ননা পায়খৎলি: পি.এম.
লৌউ শিংউগী লমদা পুরক্লিবা অহোংবা অসিনা লৌমীশিংদা অনৌবা লম্বী অমদি অনৌবা আইনগী চৈঙাক পীরে অদুগা অমুকসু কনাগুম্বনা পাম্লবদি হান্নগী মতৌদুসু অদুম্মক লৈরি: পি.এম.
এম.এস.পি. অমসুং মন্দি অনিমক লৈঙাক্না হেন্না মপাঙ্গল কনহল্লে: পি.এম.
30 NOV 2020 4:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি বরানসিদা এন.ঐচ.-১৯গী বরানসি – প্রয়াগরাজ শরুক লেন তরুক য়ৌনা পাকথোকপগী প্রোজেক্ত শঙ্গাখ্রে‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা মমাঙদা কাসিবু মশক থোকহনখিবদুগা লোয়ননা হৌজিক্তি ঐখোয়না লম্বী থোং ফগৎহনবগী থবক্কী মহৈ উবা ফংলে‍। বরানসি মনুং অমসুং অকোয়বদা লম্বী চিনবা হন্থহন্নবগীদমক হান্নগা মান্নদবা মওংদা অনৌবা হাইৱেশিং, পুল-ফ্লাইওভরশিং, লম্বী পাকথোকপনচিংবা থবকশিং ইচং থৌনা পায়খৎলি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা মফমসিদা অনৌবা মতমগী লম্বী থোং য়ৌরকপদা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা চাউনা কান্নবা ফংগনি‍। হৌখিবা চহী খরসিদা খুঙ্গঙশিংদা অনৌবা মতমগী লম্বী থোংগা লোয়ননা কোল্দ স্তোরেজনচিংবা মচাক মথুমশিং শেমগৎনবা থৌরাং পায়খৎলি‍। মসিগীদমক্তা লুপা করোর লাখ ১গী ফন্দ শেমগৎখ্রে।
কমদৌনা লৌমীশিংনা লৈঙাক্কী থৌরাং অমসুং অনৌবা মতমগী মচাক মথুমশিংদগী কান্নবা ফংলিবগে হায়বগী মতাঙদা প্রধান মন্ত্রীনা খুদম অমা পীখি‍। চহী ২গী মমাঙদা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎননবা চন্দৌলিদা চাকহাউ পুশিল্লকখি‍। মমাঙ চহীদা লৌমীশিংগী লূপ অমা শেমখি অমদি লৌমী ৪০০রোমদা হায়রিবা ফৌ অসি খারিফ লৌরোক্তা থাননবা পীখি‍। চুম্নগী চেঙনা কে.জি.দা লুপা ৩৫-৪০গী চাংদা শিৎপা মতমদা চাকহাউনা কে.জি.দা লুপা ৩০০গী চাংদা শিৎখি‍। অহানবা ওইনা হায়রিবা চেঙ অসি ওস্ত্রেলতিয়াদা থাদোকখি অমদি কে.জি.দা লুপা ৮০০গী চাংদা য়োনখি‍।
ভারতকী লৌউ শিংউগী পোত্থোকশিং লৈবাক পুম্বদা মমীং চৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। করিগীদমক্তা লৌমীশিংনা হায়রিবা অচৌবা কৈথেলশিংসিদা চঙদুনা হেন্না ৱাংবা মমল ফংলোইদৌরিবনো হায়না মহাক্না হংখি‍। মহাক্না হায়খিবদা লৌউ শিংউগী লমদা নৌনা অহোংবা পুরক্লিবা অসিনা লৌমীশিংদা অনৌবা লম্বী অমদি অনৌবা আইনগী চৈঙাক পীরি অদুগা অমুকসু কনাগুম্বনা হান্নগী মওং অদু পাম্লগদি মদুসু অদুমক চৎনখিগনি‍। হান্নদি মন্দিগী ৱাংমদা লৈবা য়োনবা তৌবা আইন্না য়ারমদে অদুবু হৌজিক্তি অপীকপা লৌমীশিংনা মন্দিগী ৱাংমদা লৈবা য়োনবা তৌবদা আইনগী থবক লৌখৎপা য়ারগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা লৈঙাক্না খুজিন থৌরাং, আইন অমদি চৎন-কাঙলোনশিং শেম্মী‍। ওপোজিসনবু শীথরদুনা মহাক্না হায়খিবদা হান্নদি লৈঙাক্কী ফিরেপ্তা য়ানিংদবা উৎলম্বনি অদুবু হৌজিক্তা চিংনবা অমা হেক লৈবদা অফ-ফত্তা নৈনবা হেক্তা হৌরকই‍। হৌজিক ওইসু ওইদ্রিবা অদুগা কৈদৌঙৈদসু ওইরক্লোইদবা ৱাফম অমদা খুন্নাইবু চমম্নহল্লি‍। হায়রিবা মীওইশিং অসি লৌমীশিংবু চহী কয়া লেপ্পা নাইদনা লৌনম তৌদুনা লাক্লিবা মীওইশিংদুনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
লৌথুম লৌকোইনা থল্লবা হৌখিবা মতমগী মতাঙদা মখা তারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা এম.এস.পি. লাউথোক্লবসু য়াম্না তাথবা এম.এস.পি.দা লৈবা য়োনবা তৌরম্মী‍। অসুম্না চহী কয়া লৌনম তৌদুনা লাকখি‍। লৌমীশিংগী মিংদা চাউরবা শেন্ফমগী লোন কোকপিবগী থৌরাং লাউথোকখি অদুবু হায়রিবশিং অদু অপীকপা অমদি ইচম চমবা লৌমীশিংদদি য়ৌখিদে‍। লৌমীশিংগী মিংদা অচৌবা থৌরাং কয়া লাউথোকখি অদুবু মমাঙগী লৈঙাকশিংনা লুপা ১গী মনুংদা শুপ্নতগী পৈশা ১৫খক লৌমীশিংদা য়ৌই হায়না মখোয় মশানা খঙজখি, অমদি মদুমক থৌরাংশিং অসিগী মরুমদা নমথাক তৌবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
নমথাক কয়ানা থল্লবা পুৱারী অমদা পোৎশক অনি মহৌশা ওইরকই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। অহানবদা লৌমীশিংনা লৈঙাক্কী ৱাশকশিংদা চিংনদুনা চহী কয়া লাকখি‍। অনিসুবদা হায়রিবা ৱাশকশিং থুগায়রিবা মীওইশিংদুনা হান্নগী মতৌগুম অদুমক ওইদুনা লৈগনি হায়না অরানবা ৱাফম কয়া শন্দোকপনা মথৌ ওইরক্লি‍। অদোম্না লৈঙাক অসিগী থবক থৌরমশিং য়েংবা মতমদা অশেংবদু মথন্তা চোংথোরক্কনি‍। য়ুরিয়া লোন্না লল্লোনবগী থবক থিংদুনা লৌমীশিংদা মরাং কায়না ফংহনগনি হায়না ৱাশকখিবা অদু লৈঙাক অসিনা ঙাকখি‍। লৈঙাক অসিনা স্বামিনাথন কম্মিসনগী ৱাফমগা চাননা এম.এস.পি. শরুক ১.৫ হেনগৎনা লেপকনি হায়না ৱাশকখিবা অদু ঙাকখি‍। হায়রিবা ৱাশকশিং অসি চেদখক্তা ঙাকপা নত্তে, লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা য়ৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা ২০১৪গী মমাঙ চহী মঙাদা লৌমীশিংদগী হৱাই চেংৱাই লুপা করোর ৬.৫কী লৈখি‍। অদুগা মতুং তারকপা চহী মঙাদা লুপা করোর ৪৯০০০গী হৱাই চেংৱাই লৈদুনা শরুক ৭৫গী ময়াদা হেনগৎখি‍। ২০১৪গী মমাঙ চহী মঙাদা লুপা করোর লাখ ২গী ফৌ লৈখি‍। অদুবু মতুং তারকপা চহী মঙাদা ঐখোয়না লৌমীশিংদা এম.এস.পি.দা ফৌ লৈবগী লুপা করোর লাখ ৫ ফংহনখি‍। মদুনা তাকপদি লৌমীশিংদা হান্নগী শেন্ফমগী শরুক ২ মখায়গী ময়াদা য়ৌহল্লি হায়বসিনি‍। ২০১৪গী মমাঙ চহী মঙাদা লৌমীশিংনা গেহু য়োনবগী লুপা করোর লাখ ১.৫ ফংখি‍। মতুং তারকপা চহী মঙাদা লৌমীশিংনা লুপা করোর লাখ ৩ হায়বদি শরুক ২ ফংখি‍ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। করিগুম্বা মন্দিশিং অমদি এম.এস.পি. মুত্থৎকদবা ওইরবদি করিগীদমক্তা লৈঙাক্না অদুক য়ামবা শেন্ফম থাদগদৌরিবনো হায়না মহাক্না হংখি‍। লৈঙাক অসিনা মন্দিশিং মতমগা চুননা শেমগৎনবা লুপা করোর কয়া থাদরি হায়বা ৱাফম থমখি‍।
ওপোজিসনবু শীথরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা মখোয়শিং অসি পি.এম. কিসান সম্মান নিধিদা ৱাহং হংখিবা, শেন্ফম অসি মীখলগী য়েংলগা পীবনি অমদি মীখল মতুংদা শেন্দোয়গা লোয়ননা খোমগৎলক্কনি হায়না তোকঙা শন্দোকখিবা মীওইশিংদুনি‍। ওপোজিসনগী লৈঙাক লৈবা স্তেতশিংদা মখোয়গী রাজনিতিগী মীৎয়েঙনা মরম ওইরগা লৌমীশিংনা থৌরাংশিং অসিগী কান্নবা লৌবা য়াহন্দ্রি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। লৈবাকসিগী লৌমী ইমুং করোর ১০ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা তেংবাংগী শেন্ফম ফংহল্লি‍। হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাখ ১গী ময়াদা লৌমীশিংদা য়ৌখ্রে‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা চহী কয়া লৌনম তৌদুনা লাকপনা লৌমীশিংদা চিংনবা পোকহল্লে অদুবু হৌজিক্তি নমথাক লৈত্রে, থবক থৌরমশিং গঙ্গাগী ঈশিংগুম শেংলবা পান্দমগা লোয়ননা পায়খৎলি‍। ইচম চম্না চিংনবা পোকপদা য়ুম্ফম ওইরগা মীয়ামবু চমম্নহল্লিবা মীওইশিং অসি লৈবাক মীয়াম মাঙদা লেপ্পা নাইদনা উত্থোক্লি‍। লৌমীশিংনা মখোয়গী নমথাকশিং খঙলক্লবা মতমদা মখোয়না অতোপ্পা হীরম অমদা অমুক অরানবা ৱাফম শন্দোক্লি‍। লৈঙাক অসিনা হৌজিকসু খুদোংচাদবা ফিভম মায়োক্নরিবা লৌমী ইমুংশিংদা লেপ্পা লৈতনা পাউখুম পীরি‍। ঙসি লৌউ শিংউগী লমদা অহোংবা পুরক্লিবা অসিদা চিংনবা পোক্লিবা লৌমীশিংদুসু তুংদা অহোংবা অসিগী খুদোংচাবা লৌরকখিগনি অমদি মখোয়গী শেন্থোক হেল্লকখিগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি‍।

Prime Minister's Office
PM inaugurates six-lane widening project of the Varanasi-Prayagraj section of NH-19
Decades of deceit make farmers apprehensive but now there is no deceit, work is being done with intentions as pure as Gangajal: PM
New agricultural reforms have given farmers new options and new legal protection and at the same time the old system also continues if someone chooses to stay with it: PM
Both MSP and Mandis have been strengthened by the government: PM
30 NOV 2020 4:24PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated six-lane widening project of the Varanasi - Prayagraj section of NH-19 today in Varanasi.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said we are now seeing the outcome of the work of connectivity alongwith the beautification of Kashi done in the past. He added that the unprecedented work has been done on new highways, pull-flyovers, widening of roads to reduce traffic jams in and around Varanasi.
The Prime Minister remarked that our farmers would benefit greatly when modern connectivity expands in the area. He said over the years, efforts have been made to create infrastructure like cold storage alongwith modern roads in the villages. A fund of 1 lakh crore rupees has also been created for this.
The Prime Minister cited an example of how the farmers are benefiting from the government's efforts and modern infrastructure. He said black rice was introduced 2 years ago in Chandauli to increase the income of the farmers. Last year, a farmer committee was formed and around 400 farmers were given this rice to grow in the Kharif season. While normal rice sells for Rs 35-40 a kg, this black rice was sold for up to Rs 300 a kg. For the first time, this rice has been exported to Australia, that too at the rate of around Rs. 800 per kg.
The Prime Minister said India's agricultural products are famous all over the world. He asked why farmers shouldn't have access to this big market and higher prices. He said new agricultural reforms have given farmers new options and new legal protection and at the same time the old system also continues if someone chooses to stay with that. He said earlier, transactions outside the mandi were illegal but now the small farmer can take legal action on the transactions outside the mandi also.
The Prime Minister said Governments make policies, laws and regulations. Criticizing the opposition, he said earlier the decisions of the government were opposed but now the criticism is based on mere apprehensions. He said confusion is spread in society about what has not happened yet, which will never happen. He said these are the same people who have consistently tricked the farmers for decades.
Continuing on the duplicity of the past, the Prime Minister said MSP was declared, but a very meager MSP purchase used to take place. This deception went on for years. Large loan waiver packages were announced in the name of farmers, but they did not reach the small and marginal farmers. He added big schemes were announced in the name of farmers but earlier regimes themselves believed that out of 1 rupee, only 15 paisa reached the farmer, which is deceit in the name of schemes.
The Prime Minister said when history has been full of deception, then two things are natural. The first is that there is decades of history behind the farmers being apprehensive about the promises of governments. Secondly, it has become a compulsion for those who break the promises, to spread the lie that what used to take place before, is still going to happen. He said when you see the track record of this government, the truth will come out automatically. He said the Government delivered on the promise of stopping the black marketing of urea and giving enough urea to the farmers. He said the Government delivered on the promise of fixing MSP at 1.5 times the cost in line with the recommendation of the Swaminathan Commission. This promise was not only fulfilled on paper, but has reached the bank account of the farmers.
The Prime Minister said in the five years before 2014, pulses of around Rs 6.5 crores were procured from the farmer. But in the subsequent 5 years, pulses worth about Rs 49000 crore were procured, that is, about 75 times increase. In the 5 years prior to 2014, paddy worth Rs 2 lakh crores were purchased. But in the subsequent 5 years, we have passed 5 lakh crore rupees as MSP of paddy to the farmers. That is, almost two and a half times more money has reached the farmer. He added in the 5 years before 2014, farmers got around Rs. 1.5 lakh crore on the purchase of wheat. In the subsequent 5 years, wheat farmers have got Rs 3 lakh crores i.e. around 2 times. He asked why the Government would spend so much if the mandis and the MSP were to be dismantled. He stressed that the government is spending crores of rupees to modernize the mandis.
Criticizing the opposition, the Prime Minister said, these are the people who used to raise questions about PM Kisan Samman Nidhi, spreading the rumor that this money is being given in view of the elections and after the election the same money will have to be given back with interest. He added that in a state, where the opposition government is there, due to its political interest, farmers are not allowed to take advantage of this scheme. He said assistance is being provided directly to the bank accounts of more than 10 crore farmer families of the country. So far, about 1 lakh crore rupees have been reached the farmers.
The Prime Minister said decades of deceit make farmers apprehensive but now there is no deceit, work is being done with intentions as pure as Gangajal. He remarked that the truth of those who spread illusions on the basis of mere apprehensions is being constantly exposed before the country. When farmers understand their lies, then they start spreading lies on another subject. He added the government is also constantly answering those farmer families who still have some concerns. He expressed confidence that those farmers who have some doubts on agricultural reforms today, will also take advantage of these agricultural reforms in future and increase their income.