প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ফেসিলিতী ৩দা বেক্সিন পুথোকপগী অমসুং শাবগী থবক থৌওংশিং য়েংশিনখ্রে
28 NOV 2020 7:17PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি বেক্সিন পুথোকপগী অমসুং শাবগী থবক থৌওংশিং কুপ্না য়েংশিন্নবা সহত অহুমদা চৎখ্রে। মহাক্না অহমদাবাদকী জাইদস বাইওতেক পার্ক, হাইদ্রবাদকী ভারত বাইওতেক অমসুং পুনগী সিরম ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়াদা চৎখি।
সাইন্তিস্তশিংগী থৌনা হাপ্পীনবা অমসুং বেক্সিন পুথোকপগী খোংচৎ অসিগী অরুবা তানফম অসিদা মখোয়না হোৎনরিবশিং অসি হেনগৎনবা মতেং পাংনবা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গা হকথেংননা উন্নবীবা অসিদা মখোয়না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী লমদম অসিগী ওইনা পুথোকপচা বেক্সিন অসিনা হৌজিক ফাওবদা খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনবা অসিদা চাউথোকচবা পোকই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না বেক্সিন পুথোকপগী খোংচৎ অসিগা লোইননা বেক্সিন য়েন্থোকপগী থবক থৌওং হেন্না ফগৎহন্নবা পাউতাকশিং লৌদুনা ভারতনা অফবা সাইন্সকী প্রিন্সিপলশিং করম্না ঙাক্না চৎপগে হায়বগী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা বেক্সিনশিং অসি হকচাং ফনা থম্বদা মরু ওইবা খক্তা নত্তনা মালেমগী ওইনা মরু ওই অমদি ভাইস অসিগী মায়োক্তা পুন্না লান্থেংনবদা ঐখোয়গা য়ুম্লোন্নরিবা য়াওনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মতেং পাংবা অসি ভারতকী মথৌনি হায়না ফোঙদোকখি।
মহাক্না সাইন্তিস্তশিংদা লৈবাক অসিনা মাগী রিগুলেতরী প্রোসেস করম্না হেন্না ফগৎহনগদগে হায়বগী মতাংদা অরোৎপা লৈতনা ফোঙদোক্নবা হায়খি। সাইন্তিস্তশিংনা মখোয়না কোবিদ-১০ হেন্না মপুং ফানা লান্থেংননবা মখল কয়াগী অনৌবা অমদি রিপর্পজ দ্রগশিং করম্না পুথোকপগে হায়বগী শমলপ্পা ৱারোলগী প্রজেন্তেসন অমসু উৎখি।
অহমদাবাদকী জাইদস বাইওতেক পার্ক চৎলুবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “জাইদস কাদিলানা পুথোক্লিবা লমদম অসিগী ওইবা দি.এন.এ.দা য়ুমফম ওইবা বেক্সিনগী মতাংদা হেন্না খঙনবা অহমদাবাদতা লৈবা জাইদস বায়োতেক পার্ক্তা চৎলুরে। ঐহাক্না মসিদা হোৎনরিবা তীম অদুবু মখোয়গী থবক অদুগীদমক্তা থাগৎলি। ভারত সরকারনা মসিগী খোংচৎ অসিদা মখোয়বু মতেং পাংনবা মখোয়গা লোইননা মাইপুননা থবক তৌমিন্নরি।”
হাইদ্রবাদকী ভারত বাইওতেক ফেসিলিতীদা চৎলুরাব মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “হাইদ্রবাদকী ভারত বাইওতেক ফেসিলিতীদা লমদম অসিগী ওইবা মখোয়গী কোবিদ-১৯ বেক্সিনগী মতাংদা খঙহল্লকখি। হৌজিক ফাওবদা ত্রাইএলশিংদা মখোয়না খুমাং চাউশিনবা ঙম্বগীদমক্তা সাইন্তিস্তশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লমখি। মখোয়গী তীমনা খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিনবদা মতেং পাংনবা আই.সি.এম.আর.গা লোইননা পুন্না থবক তৌরি।”
সিরম ইন্সতিত্যুত চৎলুরবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা, "সিরম ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়াগী তীমগা লোইননা নীংথিজনা ৱারী ৱাতাই শাখি। বেক্সিন শাবা মখা তানা হেনগৎহন্নবা মখোয়না করম্না থৌরাং তৌবগী হায়বগী মতাংদা হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিল্লিবা অদুগী অকুপ্পা মরোল মখোয়না পাউদমখি। অমসুং মখোয়গী মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীদা চৎতুনা য়েংশিনখি।" হায়না ত্বীৎ তৌখি।

Prime Minister's Office
PM reviews vaccine development and manufacturing process at 3 facilities
28 NOV 2020 7:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today undertook a three city tour to conduct extensive review of the vaccine development and manufacturing process. He visited the Zydus Biotech Park in Ahmedabad, Bharat Biotech in Hyderabad and Serum Institute of India in Pune.
The scientists expressed joy that the Prime Minister met them face to face in order to boost their morale and help accelerate their efforts at this critical juncture in the vaccine development journey. Prime Minister expressed pride in the fact that India’s indigenous vaccine development has progressed at such a rapid pace so far. He spoke on how India is following sound principles of science in the entire journey of vaccine development, while also asking for suggestions to make the vaccine distribution process better.
Prime Minister stressed that India considers vaccines as not only vital to good health but also as a global good, and it is India’s duty to assist other countries, including the nations in our neighbourhood, in the collective fight against the virus.
He asked the scientists to express their free and frank opinion on how the country could further improve its regulatory process. The scientists also presented an overview of how they are also developing various new and repurposed drugs to better fight COVID-19.
Upon his visit to Zydus Biotech Park in Ahmedabad, the Prime Minister said, “Visited the Zydus Biotech Park in Ahmedabad to know more about the indigenous DNA based vaccine being developed by Zydus Cadila. I compliment the team behind this effort for their work. Government of India is actively working with them to support them in this journey.”
After undertaking the visit to Bharat Biotech facility in Hyderabad, the Prime Minister said, “At the Bharat Biotech facility in Hyderabad, was briefed about their indigenous COVID-19 vaccine. Congratulated the scientists for their progress in the trials so far. Their team is closely working with ICMR to facilitate speedy progress.”
After visiting the Serum Institute, the Prime Minister tweeted, “Had a good interaction with the team at Serum Institute of India. They shared details about their progress so far on how they plan to further ramp up vaccine manufacturing. Also took a look at their manufacturing facility.”