বিত্ত মন্ত্ৰালয়
অৰ্থনীতিত ব্যয় বৃদ্ধিৰ অৰ্থে চিপিএছইৰ মূলধন ব্যয় (CAPEX) সন্দৰ্ভত ৫ম পৰ্যালোচনা বৈঠকত বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ
27 NOV 2020 3:26PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত ও কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি ইয়াত এই বিত্তীয় বৰ্ষটোত মূলধন ব্যয় পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ শক্তি, খনি মন্ত্ৰালয় আৰু পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগৰ সচিবসকল তথা এই মন্ত্ৰালয়সমূহৰ অন্তৰ্গত ১০ চিপিএছইৰ চিএমডিসকলৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্স অনুষ্ঠিত কৰে। এয়া হৈছে ৫ম খনি এনে বৈঠক য’ত বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ মাজত অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ভিন্ন পক্ষসমূহৰ সৈতে আলোচনা কৰি আহিছে।
২০২০-২১ ৰ অৰ্থে ৬১৪৮৩ কোটি টকাৰ মূলধন ব্যয়ৰ লক্ষ্যৰ বিপৰীতে ২০২০ৰ ২৩ নৱেম্বৰত ২৪২২৭ কোটি টকা (৩৯.৪%) ৰ সামগ্ৰিক সফলতা লাভ কৰা হৈছে।
চিপিএছইসমূহৰ প্ৰদৰ্শন পৰ্যালোচনা কৰি, শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে চিপিএছইৰদ্বাৰা মূলধন ব্যয় হৈছে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ চালিকাশক্তি আৰু ২০২০-২১ ও ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ইয়াৰ বৰ্ধনৰ আৱশ্যকীয়। বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মূলধন ব্যয়ৰ লক্ষ্য পৰিপূৰণৰ বাবে লক্ষ্যণীয় প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ অৰ্থে মন্ত্ৰালয় আৰু চিপিএছইসমূহৰ প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লয়। অৱশ্যে, শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে ৩য় ত্ৰৈমাসিকত ৭৫% মূলধন ব্যয়ৰ লক্ষ্য পৰিপূৰণ কৰিবলৈ অধিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে। ঠিক সেইদৰে, ২১ বিত্তীয় বৰ্ষটোৰ ৪ৰ্থ ত্ৰৈমাসিকত ১০০% ৰোধিক মূলধন ব্যয়ৰ অৰ্থে অধিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰাটো বাঞ্চনীয়। বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চিপিএছইসমূহক লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ভালদৰে কাম কৰাৰ অৰ্থে উৎসাহ যোগাই আৰু ২০২০-২১ বৰ্ষৰ বাবে তেওঁলোকলৈ আগবঢ়োৱা কেপিটেল আউটলে যাতে সঠিক আৰু সময়োচিতভাৱে ব্যয় হয়, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ কয়।
মূলধন ব্যয়ৰ লক্ষ্য পূৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ শ্ৰীমতী সীতাৰমণে সচিবসকলক চিপিএছইসমূহৰ প্ৰদৰ্শন নিকটভাৱে নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই আৰু ইয়াৰ বাবে পৰিকল্পনা যুগুত কৰিবলৈ কয়। তেওঁ তদুপৰি চিপিএছইসমূহৰ অনিষ্পত্তি হৈ থকা সমস্যাৰাজি সক্ৰিয়তাৰে সমাধান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।

Ministry of Finance
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman holds 5th review meeting on CAPEX of CPSEs to boost expenditure in economy
27 NOV 2020 3:26PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman here today held Video Conference with Secretaries of the Ministries of Power, Mines and Department of Atomic Energy and the CMDs of 10 CPSEs belonging to these Ministries, to review the capital expenditure (CAPEX) in this financial year. This was 5th in the ongoing series of meetings that the Finance Minister is having with various stakeholders to accelerate the economic growth in the background of COVID – 19 pandemic.
The overall achievement as on 23rd November, 2020 is Rs.24227 crore (39.4%) against the CAPEX target for 2020-21 i.e. Rs.61483 crore.
While reviewing the performance of CPSEs, Smt. Sitharaman said that CAPEX by CPSEs is a critical driver of economic growth and need to be scaled up for the FYs 2020-21 & 2021-22. The Finance Minister appreciated the efforts of the Ministries and CPSEs for making visible efforts to meet out the CAPEX targets. However, Smt. Sitharaman said that more efforts are still required to achieve the target of 75% CAPEX by Q3 and more than 100% by Q4 of the FY 21. The Finance Minister encouraged the CPSEs to perform better to achieve targets and to ensure that the capital outlay provided to them for the year 2020-21 is spent properly and within time.
Smt. Sitharaman asked the Secretaries to closely monitor the performance of CPSEs in order to ensure to achieve the target of CAPEX and make plan for it. She also asked the Secretaries to proactively sort out the unresolved issues of the CPSEs.