রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
মরৈ য়েৎনবনা ৱাথোক অমা ওইবা য়াদনবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা ৱারি শানবা অসিনা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈনি: রাস্ত্রপতি কোবিন্দ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা কেবরিয়াদা ৮০সুবা ওল ইন্দিয়া প্রেসাইদিং ওফিসারস কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
25 NOV 2020 1:58PM by PIB Imphal
ঙসি গুজরাতকী কেবরিয়াদা ৮০সুবা ওল ইন্দিয়া প্রেসাইদিং ওফিসারস কনফরেন্স হৌদোকপা হৌরমদা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা হায়খি, মরৈ য়েৎনবনা ৱাথোক অমা ওইবা য়াদনবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমদা ৱারি শানবা অসিনা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি গনতন্ত্র চৎপা সংসদ অমদা লৈবাক ঙাক্লিবা দল অদুগা লোয়ন্না ওপোজিসনগীসু মরুওইবা থৌদাং অমা লৈ অমসুং মরম অদুনা অনি অসিগী মরক্তা নুংশিনবা, মতেং পাংনবা অমসুং ৱাহন্থোক লৈনা ৱারি শানবা অসি দরকার ওই। হাওসতা মীয়ামগী মীহুৎশিং অফবা ৱাফমশিং মরি য়েৎনবা অমসুং ৱারি শানবা পুক্নিং থৌগৎনবা অফবা ফিবম অমা থম্বা অসি প্রেসাইদিং ওফিসারশিংগী থৌদাংনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ফজবা অমসুং অচুম্বা অসি গনতন্ত্র চৎপা ঐখোয়গী লৈবাক্কী য়ুম্ফমনি। হাওসকী স্পিকরগী চৌক্রি অসিনা ইকায়খুম্নবা অমসুং মথৌ পাংথোকপা অনিমক্কী খুদম্নি। মসিদা পুকচেল শেংবা অমসুং অচুম্বা দরকার ওই। ফম অসি মীচং মীখাই নাইদবা, অচুম্বা অমসুং ফজবগী খুদম্নি অমসুং হায়রিবা অৱাংবা ফিদমশিং অসিনা মখোয়গী থবকশিংদা ইথিল পীগনি হায়না প্রেসাইদিং ওফিসারশিংদা থাজবা থম্লি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অসি মীয়ামগী য়াইফনবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিংনা উৎকদবনি। মরম অদুনা সংসদ অমসুং লেজিসলেচরগী মেম্বর অমা ওইবা অসি চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। মীয়াম য়াইফনবা অমসুং লৈবাক চাউখৎনবা মেম্বরশিং অমসুং প্রেসাইদিং ওফিসারশিংনা অমগা অমগী ইকায়খুম্নবা ঙাক্নগদবনি। প্রেসাইদিং ওফিসারশিং অৱাংবা থাক্তা থমদুনা, গনতন্ত্র চৎপা লৈঙাক্কীদমক অমসুং মখোয় মশাগীদমক এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিংনা ইকায়খুম্নবা ঙাক্কদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ঐখোয়গী পর্লিয়ামেন্তরি সিস্তেম অসিগীদমক পর্লিয়ামেন্ত অমসুং লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিং অসি মরুওইবা য়ুম্বীনি। ঐখোয়গী ইরৈচাশিংগী তুংগী য়াইফনবগীদমক থবক পাংথোক্নবা মরুওইবা থৌদাং অমা মখোয়না লৌরি। হৌখিবা চহি খর অসিদা, মীয়ামগী অনিংবা, অপাম্বশিং অমসুং খঙবা হেনগৎলক্লে। মরম অদুনা, পর্লিয়ামেন্ত অমসুং লেজিসলেচরশিংগী থৌদাংশিং হেনগৎনবা মিৎয়েং চঙগদবনি। মীয়ামগী মীহুৎশিংনা গনতন্ত্রগী অচুম্বা ৱাখল্লোনশিং ঙাক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি। গনতন্ত্রগী লোয়শঙশিং অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিংগী মমাঙদা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা শিংনবদি মীয়ামগী অনিংবশিং থুংনবা থবক পাংথোকপা অসিনি।
চহি অসিগী মীফমগী পান্দম ‘মপাঙ্গল কনবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমা ওইনবা-লেজিসলেচর, ইজুকিউতিপ অমসুং জুদিসিয়ারিগী মরক্তা অফবা মরী থম্নবা’ অসিদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি লৈবাক অমগী হকচাং কয়াৎ অহুম- লেজিসলেচর, ইজুকিউতিপ অমসুং জুদিসিয়ারি ফজনা থবক পাংথোক্লি অমসুং মসিগী চৎনবগী অসি ভারত্তা অচেৎপা মরা তারে। মীফম অসিগী মনুংদা খন্নখিবা ৱাফমশিংগী লৌবা ৱারেপশিং চৎনদুনা ঐখোয়গী গনতন্ত্র চৎপা লৈঙাক অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি গনতন্ত্রগী লৈঙাক অমগী মরুওইবা পান্দমদি মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পাংথোকপা, মরুওইনা ঐখোয়গী খুন্নাইগী লায়রবা, তোল্লবা অমসুং ফিবম চাদ্রবা কাংলুপশিং চিংখৎপা অমসুং লৈবাক চাউখৎহনবনি। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা লৈঙাক্কী কয়াৎ অহুম অসিনা মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।

President's Secretariat
In a democratic System, The Medium of Dialogue is the best medium for not allowing the debate to become a dispute: President Kovind
President of India inaugurates the 80th All India Presiding Officers’ Conference at Kevadia
25 NOV 2020 1:58PM by PIB Delhi
In a democratic system, the medium of dialogue is the best medium for not allowing the debate to become a dispute, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind while speaking on the occasion of inauguration of the 80th All India Presiding Officers’ Conference at Kevadia, Gujarat today (November 25, 2020).
The President said that in a parliamentary democracy, the opposition also has an important role along with the ruling party, and, therefore harmony, cooperation and meaningful deliberation between the two is necessary. It is responsibility of Presiding Officers to provide congenial atmosphere for a healthy debate to the peoples’ representatives in the House and to encourage courteous dialogue and discussion.
The President said that fairness and justice is the bedrock of our parliamentary democratic system. The Chair of the Speaker of the House symbolizes both - dignity and duty. It demands sincerity and sense of justice. It also symbolizes impartiality, righteousness and fairness and it is expected from Presiding Officers that their conduct is inspired by these lofty ideals.
The President observed that the democratic system has proved to be the most effective means of peoples’ welfare. Therefore, it is a matter of pride to be a Member of the Parliament and the Legislature. Members and Presiding Officers should maintain each other's dignity for the betterment of people and progress of the country. Holding the Presiding Officers in high esteem, MPs and MLAs earn respect for themselves and for the parliamentary democracy itself.
The President said that Parliament and Legislative Assemblies are the cornerstone of our parliamentary system. They have an important responsibility to work for a better future of our countrymen. In the last few decades, expectations, aspirations and awareness of the general public have been on the rise. Therefore, the role and responsibilities of Parliament and Legislatures have come into focus even more. Peoples’ representatives are expected to remain true to the principles of democracy. The biggest challenge before democratic institutions and peoples’ representatives is to live up to the expectations of the people.
Expressing happiness over the theme of this year’s Conference ‘Harmonious Coordination between Legislature, Executive and Judiciary- Key to a Vibrant Democracy’, the President said that all the three organs of state - the executive, the legislature and the judiciary - have been working in harmony and the tradition has taken strong roots here in India. He exuded confidence that our democratic system will be further strengthened by adopting the conclusions drawn from the deliberations during the Conference.
The President said that the democratic system is eventually governed by the supreme goal of peoples’ welfare, especially the upliftment of the poor, backward and the deprived sections of our society and the progress of the country. He expressed confidence that the three organs of governance together will continue to work towards achieving this goal.
Click here to see the President Speech