প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পন্দিৎ দীনদয়াল পেত্রোলিয়ম য়ুনিভর্সিতীগী ৮শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
21 NOV 2020 4:20PM by PIB Imphal
গুজরাতকী মুখ্যমন্ত্রী শ্রী বিজয় রুপানীজী, পন্দিৎ দীন দয়াল পেত্রোলিয়ম য়ুনিভর্সিতী বোর্দ ওফ গভর্নেন্সকী চিয়রমেন শ্রী মুকেশজী, স্তেন্দিং কমিতীগী চেয়রমেন শ্রী দি. রাজগোপালনজী, দায়রেক্তর জেনরেল প্রোফেসর এস সুন্দর মনোহরনজী, ফেকল্তী মেম্বর্স, পেরেন্তশিং অমসুং ঐগী নহা ওইরিবা মরূপ পুম্নমক!
পন্দিৎ দীন দয়াল উপাধ্যায় পেত্রোলিয়ম য়ুনিভর্সিতীগী ৮শুবা কনভোকেসনগী থৌরম অসিদা অদোম ময়ামদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি! ঙসি গ্রেজুএৎ ফংগদৌরিবশিং, মখোয়গী মমা-মপাশিংদসু হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। ঙসি লৈবাক অসিনা অদোমগুম্বা ইন্দস্ত্রী রীদী গ্রেজুএৎশিং ফংজগদৌরি। অদোমগী হোৎনমলগীদমক্তা, অদোম্না য়ুনিভর্সিতী অসিদগী তমখিবশিং অদুগীদমক অদোমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, অমসুং নেস্নেল বিল্দিংগী অচৌবা পান্দম অদুবু পুদুনা ঙসি অদোম মফম অসিদগী চৎকদৌরিবা অমসুং পন্থুং অদুগীদমক্তা, অনৌবা খোংচৎ অদুগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঐনা থাজৈ মদুদি অদোম্না অদোম ইশাগী স্কিল, অদোমগী তেলেন্ত, অদোমগী প্রোফেস্নেলিজমদগী আত্মনির্ভর ভারতকী অচৌবা থৌনা ওইদুনা শাফোংলক্কনি। ঙসি পি.দি.পি.য়ু.গা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্ত ৫গী শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বগী থবকসু পাংথোক্লে। অনৌবা খুদোংচাবশিং অসি, পি.দি.পি.য়ু. অসি লৈবাক অসিগী ইনর্জী সেক্তরদা নত্তনা, প্রোফেস্নেল এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী মরুওইবা সেন্তরসু অমা ওইগদৌরিবনি।
মরূপশা,
ঐহাক য়াম্না ঙল্লিঙৈ হৌরকপা মতমদগী য়ুনিভর্সিতীগী প্রোজেক্ত অসিগা লোইনরক্লি অমসুং মরম অসিনা ঐহাক মসি উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঙসি পি.দি.পি.য়ু. অসি লৈবাক অসিদা নত্তনা মালেমদসু মশাগী মফম অমা শেমজরি, অশাগী শক্তাক শেমজরি। ঐনা ঙসি মফম অসিদা চীফ গেস্ত ওইনা নত্তনা অদোমগী অচৌবা ৱাশক অসিগী ইমুং অসিগী মীহুৎ অমা ওইনা অদোমগী নরক্তা লাকচরিবনি।
অদুগা মসি উবদা ঐ য়াম্না চাউথোকচবা পোকই মদুদি য়ুনিভর্সিতী অসি মসিগী মতমদগী খুমাং য়াম্না চাউখৎলি। মীয়াম্না অসিগুম্বা মখলগী য়ুনিভর্সিতী অসিবু কয়াম্না চাউখৎপা ঙমগনি হায়না ঙাংনরম্বা মতম অমা লৈখি। অদুবু মফম অসিগী মহৈরোইশিংনা, ফেকল্তী মেম্বরশিংনা, মফম অসিদগী থোরকখিবা প্রোফেস্নেলশিংনা, মখোয়গী মতৌনা অদুগুম্বা ৱাহং কয়াদুগী পাউখুম পীখি।
হৌখিবা চহি তরামঙাগী খুজিংদা পি.দি.পি.য়ু.না ‘পেত্রোলিয়ম’ সেক্তরগা লোইননা ইনর্জী স্পেক্ত্রম অপুনবদা অমসুং অতৈ লমশিংসু পাকথোক-চাউথোকখি। অমসুং পি.দি.পি.য়ু.না চাউখৎলকপা অসি য়েংলদুনা ঙসি ঐ গুজরাত্তসু হায়জরি মদুদি ঐনা থবক অসি হৌদোক্নবা খনখিবা মতমদা ঐগী পুক্নীংদা খনখি পেত্রোলিয়ম য়ুনিভর্সিতী মরমদি গুজরাত অসি পেত্রোলিয়মগী লমদা মাংদা চখৎপা পামখি, অদুবু অদুগুম্বা লৈবাক্কী অমদি মালেমগী রিক্ব্যার্মেন্ত অদুদা, য়ুনিভর্সিতী অসিনা মশাগী শক্তম লৌজরিবা অসি, ঐ গুজরাত সরকারদা হায়জরি মদুদি কাংলোন্দা মথৌ তারবদি অহোংবা পুরক্তুনা মসিবু শুপ্নগী পেত্রোলিয়ম য়ুনিভর্সিতী মহুত্তা হৌজিক ঐখোয়না মসিবু ইনর্জী য়ুনিভর্সিতী অমা ওইনা মসিগী মমিং অসি কনভর্ত তৌরবদি হেন্না ফগনি। মরমদি মসিগী মশক্কী অকোইবা অসি য়াম্না পাক-চাউথোক্কগদৌরি। অদুগা অদোম ময়াম্না অসুক তেনখ্রবা মতম অসিদা তানশিনখিবা, লৈবাক অসিদা পীখিবা, ইনর্জী য়ুনিভর্সিতী মসিগী চাউথোকপা অসিনা লৈবাক অসিদা য়াম্না চাউনা কান্নহনগনি। পেত্রোলিয়ম য়ুনিভর্সিতীগী ৱাখল্লোন অসি শুপ্নগী ঐগীনি অমসুং ঐগী ৱাখল্লোন অদুমকপু চাউথোকহন্দুনা ঐনা পেত্রোলিয়মগী মহুত্তা ইনর্জীগী লম পুম্নমকপু মসিগা লোইননা পুনশিন্নবগীদমক অদোমদা হায়জরি। অদোম খন্নবীয়ু অমসুং ফৈ হায়না খনবীরবদি ঐনা হায়জরিবা অসিদা মিৎয়েং চংবীয়ু।
মফম অসিদা লিংখৎকদৌরিবা মেগাৱাৎ ৪৫গী সোলর পেনেল মেন্যুফেকচরিং প্লান্ত ওইরো নত্ত্রগা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ওল ৱাতর তেক্নোলোজী ওইরো, লৈবাক অসিগীদমক্তা পি.দি.পি.য়ু.গী লার্জর ভিজনবুসু মসিনা ফোংদোক্লি।
মরূপশা,
ঙসি অদোম্না লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা মালেমগী ইনর্জীগী সেক্তর্দা চাউনা অহোংবা কয়া লাক্লিবা মতম অসিদা ঙসিদি অদোম্না ইন্দস্ত্রীগী লমদা খোংদারক্লি, য়ুনিভর্সিতীদগী থোরক্তুনা ইন্দস্ত্রীগী মায়কৈদা চংশিল্লক্লি।
অসিগুম্বা ফিভম অসিদা ঙসিদি ভারতকী ইনর্জীগী সেক্তরদা শাহৌগী, ইন্তর্প্রাইজ স্পিরিৎকী, এম্প্লোইমেন্তকী, মপান নাইদ্রবা ওইথোকপা কয়া লৈরে। হায়বদি অদোম ময়াম্না মতম চানা, অচুম্বা সেক্তরদা থুংলরে। চহি চা অসিদা শুপ্নগী ওইল এন্দ গ্যাস সেক্তর খক্তদা লুপা করোর লাখ কয়া ইনভেস্ত তৌগদৌরি। মরম অসিনা অদোমগীদমক্তা রিসর্সতগী হৌরগা মেন্যুফেকচরিং ফাওবা তাঞ্জাগী তাঞ্জা ঙাক্তনি।
মরূপশা,
ঙসি লৈবাক অসিনা মসিগী কার্বোন ফুৎপ্রিন্ত অসি 30-35% ফাওবা হন্থহন্নবগী পান্দমগা লোইননা মাং থাদুনা চৎলি। মালেমগী মাংদা ৱাফম অসি ঐনা পুদুনা চৎখিবা মতমদা মালেমনা অঙকপা পোক্নখি ভারতনা মসিবু তৌবা ঙমগদ্রনে? হোৎনরিবদি চৎলিবা চহি তরাগী খুজিং অসিদা, ঐখোয়গী ইনর্জীগী তঙাই ফদবশিং অসিগী মনুংদা নেচরেল গ্যাসকী শেয়র অসি শরুক ৪ হেনগৎহনবনি। লৈবাক্কী ওইল রিফাইনিং কেপাসিতীবুসু লাক্কদৌরিবা চহি ৫ অসিদা চাউরাক্না শরুক অনি ওইহন্নবগীদমক থবক পাইখৎলি। মসিদসু অদোম ময়ামগী ওইথোকপা ময়াম অমা লৈরি। লৈবাক অসিগী ইনর্জী সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম অসিবু মপাঙ্গল কলহন্নবগীদমক্তসু লেপ্তনা থবক চৎথরি। সেক্তর অসিগী অদোমগুম্বা স্তুদেন্তশিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংগীদমক্তা অখন্নবা ফন্দ অমসু শেমলে। অদোমদসু করিগুম্বা আইদিয়া লৈবীরবা, করিগুম্বা প্রদক্ত নত্ত্রগা কন্সেপ্ত লৈবীরবা, মদুবু অদোম্না ইনক্যুবেৎ তৌবা পাম্বীরবদি ফন্দ অসি অদোমগীদমক্তা হেন্না ফবা খুদোংচাবা অমসুনি, সরকারগী মায়কৈদগী খুদোল অমসুনি।
অসুম্না ঐনা ফাওই মদুদি ঙসি ঐনা অদোমদা ৱাফম অসি হায়জবা অসিদা অৱাবা খরসু ফাওবীগনি। অদোম্না খনবীরমগনি কোরোনাগী মতমনি, করম্বা মতমদা ফরক্কদবনো খঙদে। অমসুং অদোমগী পুক্নীংদা ফাওরিবা অৱাবশিং অসিসু মসানা তাবনি। মালেম অপুনবনা অসুক ৱানা খাংনরিবা মতম অসিদা গ্রেজুএত ওইবা অসি তরাই তরাইবা অমদি নত্তে। অদুবু নীংশিংবীয়ু, অদোমগী থৌনা, অদোমগী তৌব-ঙম্বশিং অদু শিংনবশিং অসিদগী শরুক কয়া হেন্না চাউই। থাজবা অসি কৈদঙৈদসু মাংহনগনু।
প্রোব্লেম করিনো? মসিদগী হেন্না মরুওইবদি অদোমগী পর্পোজ করিনো? অদোমগী প্রিফরোন্স করিনো অমসুং অদোমগী প্লান করিনো হায়বসিনি। অমসুং মরম অসিনা, অদোমগী পর্পোজ অমা লৈবা, প্রিফরেন্স লেপথোকপা মসি মরুওই অমসুং মদুগীদমক্তা য়াম্না পার্ফেক্ত ওইবা প্লান অমা লৈবা অসিসু মরুওই।
মরূপশা,
করিগুম্বা অদোম্না চহি চাম্মা মমাংগী মতম অদু নীংশিংলুরগদি, অমসুং ঐনা পাম্মি মদুদি ঙসি ঐগী লৈবাক্কী নহাশিংনা মতম অদুবু নীংশিংবীয়ু চহি চাম্মগী মমাং অদুবু। ঙসি ঐখোয় ২০২০দা লৈরি, খনবীয়ু ১৯২০দা ঙসি অদোমগী চহি অসিদা। ১৯২০দা অদোমগী চহি ওইখিবশিং অদুগী মঙলান করি ওইখি? ১৯২০দা অদোমগী চহি ওইখিবশিং অদুগী থৌনা করি ওইখি, মখোয়গী ৱাখল্লোন করি ওইখি? চহি চাম্মা লিরবা পুৱারী অদুদা অমুক্তং মিৎয়েং তাবীয়ু। নীংশিংলুরগদি ১৯২০দগী হৌখিবা মতম অদু ভারতকী নীং খা তম্বগী য়াম্না মরুওইবা ওইখি।
মতম অদুগী নহারোলশিংসু মখোয়গী পুম্নমক লৈবাক অসিগীদমক কৎথোক্তুনা, শুপ্নগী পান্দম অমগীদমক থবক তৌখি অমসুং পান্দম অদু করিনো – ভারতকী নীংতম্বা। ইমা ভারতীবু মীনাই য়োৎহিংদগী নান্থোকহনবা অমসুং মদুদা ইচেল কয়ানি, তোঙান তোঙানবা ৱাখল্লোনগী মীওইশিংনি, অদুবু ইচেলশিং অদুদি মায়কৈ অমখক্তদা চেন্থখি অমসুং ইচেল অদুদি ইমা ভারতীগী নীং খা তম্বগীনি। মহাত্মা গান্ধীগী লুচিং মখাদবু ওইরো, সুভাশ বাবুগী মিৎয়েং মখাদবু ওইরো, ভগত সিংহগী, সুখদেবগী, বীর সাৱরকরগী মিৎয়েং মখাদবু ওইরো, পুম্নমক্না; ইচেল তোঙান তোঙানবা ওইবা য়াই, লম্বেল তোঙাল্লম্বা য়াই, লম্বী তোঙাল্লম্বা য়াই অদুবু পন্থুং অদুদি অমত্তা ওইখি – ইমা ভারতীগী নীং তম্বা।
ঐগা নহা ওইরিবা মরূপশা,
ঙসি ঐখোয় মতম অদুদা লৈত্রে অদুবু ঙসিসু ইমা লৈবাক্কী সেবাগী তাঞ্জা অদুদি মদুমক্নি। করিগুম্বা মতম অদুদা নহারোলশিংনা মখোয়গী নহা ওইবা মতম অদু নীং খা তম্বগীদমক্তা কৎথোক্লবদি ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারতকীদমক্তা হিংবা তম্বা ঙমগনি, হিংদুনা উৎপা ঙমগনি। ঙসি ঐখোয় আত্মনির্ভর ভারতকীদমক্তা ইশানা আন্দোলন অমা ওইগদবনি, আন্দোলনগী লান্মী অমা ওইগদবনি, আন্দোলন অমা লুচিংগদবনি। ঙসি ঐখোয় আত্মনির্ভর ভারতকীদমক্তা হিন্দুস্তানী খুদিংমক্না, মরুওইনা ঐগী নহা ওইরিবা মরূপশিং, ঙসি অদোমদা থাজবা থম্লি, অদোম নশাবু কৎথোকচগদবনি।
ঙসিগী ভারত, হোংদোকপগী অচৌবা খোংচৎ অমদা চৎলি। অদোমদা হৌজিক্কী মতম অসিগা লোইননা তুংলমচৎ শেমগৎনবগীদমক্তসু চাউরবা থৌদাং লৈরি। অদোম খনবীয়ু, করম্বা গোল্দল পেরদতনো অদোম্না লৈরিবসে। অদোম্না করিগুম্বদসু খল্লমলোই মদুদি ভারতকী নীং খা তম্বগী চহি ৭৫, ২০২০দা পাংথোক্কদৌরি অমসুং ভারতগী নীং খা তম্বগী চহি ১০০, ২০৪৭দা পাংথোক্কদৌরি, হায়বদি চহি ২৫ অসি অদোমগী খ্বাইদগী মপুওইবা চহিনি। লৈবাক্কী মরুওইবা চহি ২৫ অমসুং অদোমগী মরুওইবা চহি ২৫ অমত্তা ওইরি, ইন ত্যুন ওইরি। অদোম্না ফংলিবা অসিগুম্না লাইবক ফবা অসি কনানসু ফংলরোই।
অদোম য়েংবীয়ু মখোয়গী পুন্সিদা সেন্স ওফ রেস্পোন্সিবিলিতীগী ৱাখল্লোন লৈবা করিগুম্বা খরা তৌদুনা উৎখিবা অদুতনা পুন্সিদা মায় পাকখি। মায় পাকপগী খ্বাইদগী অহানবা হৌরকপা, মদুগী লন অদু সেন্স ওফ রেস্পোন্সিবিলিতী ওই। অমসুং করিগুম্বদা অমমম্তা ওইনা অদোম্না য়েংলগদি মায়থিবা নংখিবা মখোয়গী পুন্সিদা য়েংলগদি, অদোমগী মরূপশিংগী মায়কৈদা য়েংলগদি, মদুগী মরম অদু, মখোয়গী পু্ক্নীংদা মতম চুপ্পা সেন্স ওফ রেস্পোন্সিবিলিতীগী মহুত্তা সেন্স ওফ বর্দনগী পোৎলুম্না নন্দুনা লৈবা উগনি।
য়েংবীয়ু মরূপশা, সেন্স ওফ রেস্পোন্সিবিলিতীগী ৱাখল্লোন অসিনা মীওই অমগী পুন্সিদা সেন্স ওফ ওপর্চ্যুনিতীসু পোকহল্লি। মখোয় অদু লম্বীদা অপনবা অমত্তা উদে তাঞ্জাগী তাঞ্জা ঙাক্তা উই। সেন্স ওফ রেস্পোন্সিবিলিতী অসি মীওই অমগী পর্পোজ ওফ লাইবকা লোইননা ত্যুন তৌগদবনি, মখোয়গী মরক্তা কন্ত্রাদিক্সন লৈহল্লোইদবনি। সেন্স ওফ রেস্পোন্সিবিলিতী অমসুং পর্পোজ ওফ লাইফ অসি মদুদা অদোমগী ৱারেপকী গারী অদু খোংজেল য়াংনা থৌবা ঙমগদবা তালী অনিনি।
ঐনা ইশাগী ওইবা মওংদা হায়জরি মদুদি অদোমগী নুংদা সেন্স ওফ রেস্পোন্সিবিলিতী অমা শোইদনা শেমদুনা থম্বীয়ু। সেন্স ওফ রেস্পোন্সিবিলিতী অসিনা, লৈবাক্কী, লৈবাক্কী তঙাইফদবশিং মপুং ফাহন্নবগী ওইহনগদবনি। ঙসি লৈবাক অসিনা সেক্তর কয়াদা খোংজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লি।
মরূপশা,
মীওইবগী পুন্সিগীদমক্তা খোংজেল অমসুং চাউখৎপা অসি তঙাইফদে। লোইননা ঐখোয় তুংগী মীরোলগীদমক্তা মহৌশা অমসুং অকোইবগী ফিভম ঙাক্তুনা থম্বা অসিসু অদুক্কী মতিক মরুওই। ক্লীন ইনর্জীনা মঙাল নাইবা তুংলমচৎকী অশা ওইবগুম, পুন্সিদসু ৱাফম অনি মরুওই – অমনা ক্লীন স্লেৎ অমসুং অনিশুবদা ক্লীন হর্ত। ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা তাদুনা লাক্লি, অদোমসু হায়বীরমগনি, অদোমসু তারমগনি, হেরা, তোকওদা মদুদি অদুমাইনা অদুম তৌবনি, করিসু ওইররোই, ঐখোয়দা করি কাইগে এদজস্ত তৌরা লোইরে, তোকও, তোকসি। ওইবা য়ারোই। কয়ারক হন্না মীয়াম্না হায়নৈ মদুদি লৈবাক অসিদা পুম্নমক অসি অসুম্না অসুম্না চৎথরদৌনি, ঐখোয়গী অসিদদি অসুম্না অসুম তৌই, হেরা মসিদি ঐখোয়গী চৎনবীনি, অসুমাইনা অসুম তৌরগদবনি।
মরূপশা,
ৱাফম পুম্নমক অসি মায়থিরবা পুক্নীংগী ৱাফমনি, অমরোমদা মসি কোহ্লিং কারবা কোক্কী ৱাখল্লোন্নি। ৱাফম ময়াম অসি মীওই খরগী মপুক্নীংদা নপশিন্দুনা লৈ, মখোয়না এপ্রোচ অসিগা লোইননা থবক পুম্নমক পাংথোকই। অদুবু ঙসিগী মীরোল অসিনা, ২১শুবা চহি চাগী নহাশিংনা, মদুবু ক্লীন স্লেৎ অমগা লোইননা মাংদা চখৎপা তাই। মীওই খরনা করিসু হোংলোই হায়না মপুক্নীংদা হক্তুনা থমখ্রবা অসি ক্লীন তৌগদবনি। মতৌ অসুম্না ক্লীন হর্ত, মসিগী ৱাহন্থোক ঐনা শন্দোক্না তাকপগী মথৌ তাররোই। ক্লীন হর্তকী ৱাহন্থোক্নি তরু-তরুবা তৌনীংবা।
মরূপশা,
হৌজিক অদোম প্রিকন্সিব নোসনগা লোইননা মাংদা চখৎলবদি, অনৌবা পোৎশক অমা হেক্তগীদমক অদোম ইশানা থোঙ থিংজিনজরবনি।
মরূপশা,
হৌজিক্তগী চহি কুনগী মতমদা ঐনা অহানবা ওইনা গুজরাতকী মুখ্যমন্ত্রী ওইখি। শিংনবা কয়া লৈখি, থাক কয়াদা থবক তৌরমখি। মতম অদুদা নৌনা মুখ্যমন্ত্রী ওইখি, ঐ অহানবদা দিল্লীদা লৈখি, খঙহৌদনা গুজরাত্তা লাকপা তাখি, ঐগী লৈননবা মফম অমত্তা লৈখিদে অদুনা গান্ধী নগরগী সর্কিৎ হাউসতা ঐনা কা বুক তৌখি, হৌজিক ৱাশক লৌগদবা ৱাৎলিবনি। অদুবু মুখ্যমন্ত্রী ওইবা চৎলিবনি হায়বসিমদি লেপ্লবনি। অদুনা মীয়াম্না লৈ চবুল পায়দুনা উনবা লাকপা অসি মহৌশানি। মতম অদুদা ঐবু উনবা লাকখিবশিং অদুনা ৱারী শানবদা মসি তোইনা হায়বীরম্মি মদুদি মোদীজী অদোম মুখ্যমন্ত্রী ওইগদৌরবনি থবক অমদি শোইদনা তৌবীয়ু। চাউরাক্না মীওই চাদা ৭০-৮০না মসি হায়খি, অদোমসু তাবদা অঙকপা ফাওগনি। মখোয়না হায়খি মদুদি অমবু ওইরবসু নুমিদাং চাক চাবা মতমদা মৈ ফংহনবীবা, মসিদদি তৌবীয়ু। মসিদগী অদোম খনবা ঙম্বীগনি মদুদি মতম অদুদা ইলেক্ত্রিক্কী ফিভম করি ওইরমগনি হায়বা।
হৌজিক ঐসু অদুগুম্বা ইমুং অদুদগী লাকপনিনা, ঐসু ৱাফম অসি তশেংনা খঙই মদুদি ইলেক্ত্রিক লৈবা অমদি লৈতবা অসিগী মগুন কয়াম্না লৈবগে হায়বদো। ঐনা খনখি মদুদি মসিগী পর্মানেন্ত সোলুসন করি ওইগনি? ঐনা ওফিসরশিংগা ৱারী শানরিঙৈ, খন্ন-নৈরিঙৈ অদুবু মদুগুম্না, হেরা মসিদি অসুম্না অসুম লৈরদৌনিদা। ঐখোয়দা লৈরিবা ইলেক্ত্রিক অসিখকসিনা ঐখোয় অসুম্না তৌবতমক ঙমগনি। ঐনা হায়খি ভাই, গিবন সিচুএসন অসিগী সোলুসনগা লৈবরা? মতম অদুদা লাইগী থৌজালদগী পুক্নীংদা ৱাখল অমা লাকখি ফিভমদু উরুবদা। ঐনা হায়খি ভাই থবক অমা তৌবা ঙমগদ্রা? এগ্রিকলচরগী ফীদর অমসুং দোমেস্তিক ফীদর অসি ঐখোয় তোঙান্না খাইদোকপা ঙমগদ্রা? মরমদি মীয়াম্না মসি ঙাংনদুনা লৈরম্মি মদুদি সাহেব লৌবুক্তা ইলেক্ত্রিক হুরান্নৈ, অদু তৌনৈ, অদা তৌনৈ, মখল মখলগী ৱাফম তারম্মি। ঐসু নৌরিবনিনা ৱাফম পুমনমক ৱাখল্লোন তাহনবদা খরা ৱারম্মি মরমদি অচৌ-অচৌবা বাবুশিংসি ৱাখল তাগদ্রা তারোইদ্রা খল্লম্মি।
ঐগী ৱাফম অসিদা ওফিসরশিংনা য়ানীংলমদে। মরমদি প্রি-কন্সিব নোসন্স লৈরম্মি, মদু ওইবা য়ারোই। কনাগুম্বদি মসি ওইথোকপা য়ারোই ফাওবা হায়রম্মি। কনানা হায়রম্মি শেল-থুমগী ফিভম ফত্তে, কনানা হায়রম্মি ইলেক্ত্রিক লৈতে। অদোম ঙক্কনি মদুগীদমক চৎখিবা ফাইশিং অদুগী অরুম্বা অদু কিলো ৫-৭-১০ ফাওবা য়ৌরমগনি। অদুগা ৱাফম পুম্নম, ওপ্সন খুদিংমক নেগতিব ঙাক্তা ওইখি।
হৌজিক ঐ করিগুম্বা খরা তৌবা হায়না খনখি। মদুগী মতুংদা ঐনা সেকেন্দ ওপ্সন অমদা থবক তৌবা হৌখি। ঐনা অৱাং গুজরাত্তা সোসাইতী অমদগী, মদুদা খুঙ্গং ৪৫না য়াওই, মখোয়বু কৌখি। ঐনা হায়খি, ঐগী মঙলান অমা লৈ অদোম পাংথোকপা ঙম্বীগদ্রা? মখোয়না হায়খি ঐখোয় খঞ্জখিগে। ঐনা হায়খি ইঞ্জিনীয়রশিংনচিংবগী মতেং লৌবীয়ু। ঐনা পাম্বদি খুঙ্গংদা পুরিবা মৈ অসিদা দোমেস্তিক অমসুং এগ্রিকলচর ফীদর তোঙান্না খাইদোকপনি। মখোয় অমুক হন্না লাকখি, মখোয়না হায়খি সাহেব ঐখোয় মতেং অমত্তা মথৌ তাদে। মসিদা চাদিং তৌনবা লুপা করোর ১০গী অয়াবা গুজরাত সরকারনা ঐখোয়দা পীবীয়ু। ঐনা হায়খি মদু ঐগী থৌদাংনি। ঐনা পর্মিসন পীখি।
মখোয়না থবক অদু হৌখি। ঐনা ইঞ্জিনীয়রশিংদা খরা কন্না মদু তৌনবা হায়খি। অমসুং খুঙ্গং ৪৫ অদুদা দোমেস্তিক ফীদর অমসুং এগ্রিকলচর ফীদর তোখাইহনখি। মদুনা মরম ওইদুনা লৌবুক্তা ইলেক্ত্রিক পীগদবা অদু পীরে, মদুগী মতম তোঙান্না, য়ুমথোং খুদিংদা পুং ২৪ ইলেক্ত্রিক ফংহনবা হৌরে। অদুদগী ঐনা এজুকেসন য়ুনিভর্সিতীশিংগী মতেং লৌদুনা নহারোলশিংবু থাদুনা মদুগী থার্দ পার্তী এসেসমেন্ত তৌহনখি। অদোম ঙকপীগনি মদুদি নুমিদাংগী মতমদা চাক চাবদা ইলেক্ত্রিক ফংবা ৱারম্বা গুজারাত্তা, পুং ২৪ ইলেক্ত্রিক ফংবগা লোইননা ইকোনোমী কয়াসু হৌখি। তেলরসু মখোয়গী ফি তুনবা মেচিন অদু মখোংগী মহুত্তা ইলেক্ত্রিক মেচিন্না চলাইরে। ফি শুবসু ইলেক্ত্রিক প্রেসনা থবক পাংথোকপা হৌরে, ফেন লৈবা হৌনরে, তি.ভি. লৈবা হৌনরে। অমরোমদা পুন্সি মপুং ফানা হোংদোকপা হৌরে। সরকারগী ইনকমদসু হেনগৎলে।
মদুগী চাংয়েং অদুনা ঐখোয়গী মতম অদুগা ওফিসর পুম্নমক্কী ৱাখল্লোন হোংহনখি। মমৈথংদা ৱারোইশিন পুরকখি মদুদি লম্বী অদু চুম্মি। অমসুং গুজরাত অপুনবদা নুমিৎ লিশিং অমগী থৌরম পাংথোকখি। নুমিৎ লিশিং অমগী মনুংদা এগ্রিকলচর ফীদর অমসুং দোমেস্তিক ফীদর তোখাইনহনগনি। অমসুং নুমিৎ লিশিং অমগী মনুংদা গুজরাত অপুনবদা য়ুমথোং খুদিংদা পুং ২৪ ইলেক্ত্রিক ফংহনবা ঙমখি। করিগুম্বা ঐনা প্রি-কন্সিব নোসন্স অদুদা চৎলম্লবদি মসি ওইরম্লোই, ক্লীন-স্লেৎ ওইখি ঐ। মকোক্তগী নৌনা খনখি ঐ অমসুং মদুনা মরম ওইদুনা ফল অসি ফংখি।
মরূপশা, ৱাফম অমখক ইন্দুনা চৎপীয়ু রেস্ত্রিক্সন্স নোৎ মেতর, য়োর রেস্পোন্স মেতর্স। ঐ অদোমদা অতোপ্পা খুদম অমগা পীজগে। গুজরাত অসি মসিগী থাক্তা সোলর পোলিসী শেমজবা আহানবা রাজ্যনি। মতম অদুদা ৱাফম অসি ঙাংনখি মদুদি সোলর ইলেক্ত্রিক্কী মমল অসি য়ুনিৎ অমদা লুপা ১২-১৩ ফাওবা ওইগনি। মমল অসি মতম অদুগা পানবদা য়াম্না ৱাংখি মরমদি থর্মেলগী ইলেক্ত্রিক অসিদি লুপা অনি, অনি মখাই, অহুমদা ফংলম্মি। মদুগী ইলেক্ত্রিক অদু হৌজিক লুপা ১৩দা, অদোম্না খঙবীরিবদুনি কোইলাং লাংবগী ফেশন অমসু চৎনরম্মি, পোৎ খুদিংমক্তা পিন্ত পোইন্ত তৌবসু চৎনৈ, মতম অদুদদি অমসুং ঐগীদমক্তদি য়াম্না অৱাবা ওইরম্মি। হৌজিক ঐগী মাংদা হিরম অমা লাক্লে। মদুদি সাহেব মসিদি য়াম্না চাউবা অৱাবা অমা ওইগনি। হোয় লুপা ২-৩ ওইবা ইলেক্ত্রিক অদুগা লুপা ১২-১৩গী ইলেক্ত্রিক।
অদুবু মরূপশা, ঐগী মাংদা অদুগুম্বা মিৎকুপ অমা লাকখি মদুদি ঐগী মিচৎকী মরমদা ৱাগদ্রা নত্ত্রগা ঐগী তুংগী লাক্কদৌরিবা মীরোলগীদমক ৱাগদ্রা। ঐ খঙই মদুদি অসিগুম্বা মখলগী ৱারেপ অসিগীদমক মীদিয়াদা য়াম্না থিনা ঙাংনগনি। করপ্সন মখল-মখাগী ইরাল শিরক্কনি, ময়াম অমা তৌরক্কনি। অদুবু ঐ ক্লীন-হর্ত ওইখি। ঐনা জেন্যুনলী থাজখি মদুদি ঐ লাইফ স্তাইল হোংদোক্নবা খরদি তৌবা তাই।
মমৈথংদা ঐনা ৱারেপ লৌখি। সোলর ইনর্জীগী মায়কৈদা চৎনবা ৱারেপ লৌখি। অমসুং ঐনা থমোই শেংনা ৱারেপ অসি লৌখি। মঙাল নাইবা তুংলমচৎকীদমক তৌখি, ভিজন অমগা লোইননা তৌখি।
গুজরাত্তা সোলর প্লান্ত হৌখি, মশিং য়াম্না হৌখি। অদুবু গুজরাতনা পোলিসী শেমখিবা মতম অদুদদি ভারত সরকারনসু ফুলস্তোপ কোমাগা লোইননা পোলিসী অদুমক মতম অদুদা শেমখি। অদুবু মখোয়না করি তৌখি, মখোয়না মমল লুপা ১৮-১৯দা লেপখি। হৌজিক ঐখোয়গী ওফিসর লাক্তুনা হায়ররে, সাহেব ঐখোয়না লুপা ১২-১৩ পীরে, মখোয়না ১৮-১৮ পীরে অদু ওইরবদি ঐখোয়গীসিদা কনানা লাকপীগনি। ঐনা হায়খি য়ারোই, ঐদি লুপা ১২-১৩ অসিদা অসুম লেপকনি, ১৮-১৯ ঐ পীবা ঙম্লোই, অদুবু ঐখোয়না দিবেলপমেন্তকীদমক্তা অদুগুম্বা ইকোসিস্তেম পীগনি, ত্রান্সপিরেন্সী পীগনি, স্পীদ পীগনি। মালেম্না ঐখোয়দা লাক্কনি, অফবা গোভর্নেন্সকী মোদেল অমগা লোইননা মাংদা চখৎকনি অমসুং ঙসি উবীরে অদোমগী গুজরাতনা লৌখিবা সোলরগী ইনিসিএতিব অদুনা ঙসি গুজরাত সোলর পাৱর জেনরেসন্দা কদাই ফাওবা য়ৌরবনো হায়বদু অদোমগী মাংদা উবীরি। অমসুং ঙসি য়ুনিভর্সিতী মশামক্না থবক অসি তৌবীনবা চোংথোকপীরক্লে।
১২-১৩দগী হৌখিবা অদুনা লৈবাক অপুনবগী সোলর মুবমেন্ত ওইখি। অমসুং মসিদা লাক্লবা মতুংদদি ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইএন্স, মসিদা মালেমগী চাউরাক্না লৈবাক ৮০-৮৫ রোম্না মেম্বর ওইবা অদুগুম্বা ইন্সতিত্যুৎ অমা শেমখ্রে অমসুং মালেম অপুনবদা মুবমেন্তকী মরম ওইখরে। অদুবু মসি কনভিক্সন ক্লীন হর্তকা লোইননা তৌবা তাই মদুগী ফল ওইনা ঙসি হিন্দুস্তান অসি সোলরগী মনুংদা খোংজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লি। ঙসি য়ুনিৎ অমদা ১২-১৩দগী হন্থখিদুনা লুপা অনিদগীসু তাখ্রে।
লৈবাক অসিগীসু খ্বাইদগী মরু ওইবা অসি সোলর পাৱর ওইখ্রে। অমসুং ঐনা ২০২২ ফাওবদা গিগাৱাৎ ১৭৫গী রিন্যুএবল ইনর্জীগীদমক্তা ৱারেপ লৌরে অমসুং ঐনা থাজৈ মদুদি ঐখোয়না ২০২২গী মমাংদা মসি মপুং ফাহনবা ঙমগনি। অমসুং ২০৩০ ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জীগী ঐখোয়গী পান্দম গিগাৱাৎ ৪৫০, য়াম্না চাউবা পান্দম্নি। মসিসু মতমগী মমাংদা মপুং ফাগনি, মসি ঐগী থাজবনি।
ওইথোকপা ঙমলোইদবা থবক অমত্তা লৈতে। ঐনা তৌবা ঙমগনি নত্ত্রগা ঐনা তৌবা ঙম্লোই হায়বা ৱাফমসিখক্তনি। থাজবা অসি অদোম্না মতম পুম্নমক্তা কান্নরক্কনি।
মরূপশা,
অহোংবা অসি ইশাদা তৌববু ওইরো নত্ত্রগা মালেমদা তৌববু ওইরো, অহোংবা অসি নোংমদা, চয়োল অমদা নত্ত্রগা চহি অমদা ওইবা নত্তে। হোংনবগীদমক্তা হোৎনবা খরা অদুবু চাং নাইনা খরা খরা ঐখোয় নুংতিগী লেপ্তনা হোৎনবা তাই। চাং নাইনা তৌখিবা অপীক অপীকপা থবকনা, য়াম্না চাউনা অহোংবা পুরকই। খুদম ওইনা অদোম নুংতিগী য়ামদ্রবদা মিনিৎ ২০ করিগুম্বা অনৌবা খরা পাবা নত্ত্রগা ইবগী হৈনবী থম্বা য়াই। মতৌ অসুম্না অদোম মসিসু খনবা য়াই মদুদি নুংতিগী মিনিৎ ২০ করিগুম্বা খরা তম্নবগীদমক দিদিকেৎ তৌসিরা!
নোংমগী মনুংদা অদোম্না য়েংলুরগদি মসি শুপ্নগী মিনিৎ ২০ খক্কী ৱানি। অদুবু মিনিৎ কুন অসি চহি অমদা পুং ১২০গা মান্ননা লৌগনি। পুং ১২০গী হোৎনবা অদুনা অদোমগী নুংদা কয়াম্না অহোংবা পুরকপগে হায়বদু খঙলকপদা অদোমসু অঙকপা পোক্কনি।
মরূপশা,
অদোম্না ক্রিকেৎতসু উরম্লগনি। তীম অমনা অচৌবা তার্গেৎ চেজ তৌরকপা মতমদা মখোয়না মসি খন্দে মদুদি মখোয়না পুন্না রন কয়া লৌগনি। বেৎসমেন্না মসি খল্লি মদুদি মহাক্না ওভর খুদিংদা রন কয়া লৌগদগে।
মন্ত্র অসি ফাইনান্সিএল প্লানিংদসু মীওই অয়াম্বনা ইন্দুনা চৎনৈ। থা খুদিংগী লুপা লিশিং মঙা তুংশিল্লি, অমসুং চহি অনিদা লুপা লাখ অনিদগী হেন্না মপুং ফাই। মতৌ অসুম্না হোৎনবা, সস্তেন্দ ইফোর্ত অসিনা অদোমগী নুংদা কেপাবিলিতীজ বিল্দ তৌই মদুগী ফল শোর্ত তর্মদদি উবা ফংদে হায়ববু লোং রনদা মসি অদোমগী য়াম্না চাউবা লন ওই, অদোমগী য়াম্না চাউবা পাঙ্গল ওই।
লৈবাক্কী থাক্তা লৈবাক অসিসু অসিগুম্বা সস্তেন্দ ইফোর্তশিংগা লোইননা চৎলবদি মসিগীসু অসিগুম্বা ফল ফংই। খুদম ওইনা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান অসি য়েংবীয়ু। ঐখোয় লুবা নানবগী মতাংদা শুপ্নগী গান্ধী জেয়েন্তীদা, শুপ্নগী ওক্তোবর খক্তদা খনবগী মহুত্তা ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংদা মসিগীদমক হোৎনদুনতা লৈ। ঐনসু ২০১৪দগী হৌরগা ২০১৯গী মরক্তা চাউরাক্না মন কী বাত খুদিংমক্তা লুবা নানবগী মতাংদা লৈবাক মচাশিংদা ৱারী শাখি, ৱারী-ৱাতাই তৌখি, মখোয়দা হায়জখি। মতম পুম্নমক্তা তোঙান তোঙানবা হিরমদা ৱারী খরা খরা শাখি। অদুবু মীওই লাখ-করোর কয়াগী হোৎনবা মচা মচানা স্বচ্ছ ভারতকী আন্দোলন ওইখ্রে। সস্তেন্দ ইফোর্তকী মসিনি শাফু হায়বদু। ফল অসিমক ফংই।
মরূপশা,
২১শুবা চহি চাদা মালেমগী অনীংবা অপাম্বশিং ভারত্তা থম্লি অমসুং ভারতকী অনীংবা অমসুং অপাম্বশিংনা অদোমদা থম্লি। ঐখোয় খোংজেল য়াংনা চৎপা তাই, মাংদা চখৎপা তাই। পন্দিৎ দীন দয়াল উপাধ্যায়জীনা অন্ত্যোদয়গী ভিজন পীবীরম্মি, নেসন ফর্স্তকী ফিদমগা লোইননা চৎখি, ঐখোয় পুন্না মখোয়সিবু হেন্না মপাঙ্গল কলহনগদবনি। ঐখোয়গী থবক খুদিংমক, লৈবাক্কী মিংদা ওইহনগদবনি, ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয় মাংদা চখৎকদবনি।
অমুক্কা হন্না অদোম ময়ামদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং মঙাল নাইবা তুংলমচৎকীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on 8th Convocation Ceremony of Pandit Deendayal Petroleum University
21 NOV 2020 4:20PM by PIB Delhi
Gujarat Chief Minister Shri Vijay Rupani ji, Chairman of Board of Directors of Pandit Deendayal Petroleum University Shri Mukesh Ambani ji, Chairman of Standing Committee Shri D. Rajagopalan ji, Director General Professor S. Sundar Manoharan ji, faculty members, parents and all my young friends!
Many many congratulations to all of you on the occasion of the eighth convocation of Pandit Deendayal Upadhyay Petroleum University. Many many best wishes to the friends who are graduating today and their parents. Today, the country is getting industry-ready graduates like you. Congratulations to you for your efforts and what you have learnt from this university and best wishes for the big goal of nation building for which you are leaving here for a new journey.
I am confident that you will emerge as a great force of self-reliant India with your skill, talent and professionalism. Today, inauguration and foundation laying ceremony of five different projects related to PDPU have also taken place. These facilities will make PDPU an important centre of professional education, skill development and Start-Up ecosystem besides the energy sector of the country.
Friends,
I have been associated with projects of this university since early days and, therefore, I am glad to see the PDPU is creating its own identity, not just in the country but also in the world. I have come here today not as a chief guest, but as a member of the family of your great resolution.
And I am very proud to see that this university is far ahead of its time. There was a time when people would question how far this kind of university will go, but the students, faculty members, the professionals who passed out from here have answered all these questions through their commitment.
In the last one-and-a-half decades, the PDPU has expanded in many spheres, including the energy spectrum, besides the petroleum sector. When I was thinking about the project at that time, I had Petroleum University in mind since Gujarat wanted to move forward in the petroleum sector. Given the progress of PDPU today, I would request the Gujarat government to rename it from Petroleum University to Energy University by amending laws, if necessary, in keeping with the requirements of the country and the world, because there is going to be a huge expansion of its scope. And what you have earned in such a short time, what you have given to the country, perhaps the country will be a great beneficiary by expanding it to Energy University. The imagination of Petroleum University was mine and now I want to enlarge my imagination and request you to connect it with the entire energy sector instead of petroleum. You think over it and see what can be done if you like my suggestion.
The setting up of the 45 megawatt solar panel manufacturing plant or the Centre of Excellence on Water Technology reflects the larger vision of PDPU towards the country.
Friends,
You are entering the industry at a time when major changes are taking place in the energy sector across the world due to pandemic. Therefore, there is immense potential in the growth, enterprise spirit and employment in the energy sector in India. In a way, you have arrived at the right time in the right sector. Billions of rupees are going to be invested in the oil and gas sector in this decade only. Therefore, there are countless opportunities for you from research to manufacturing.
Friends,
Today the country is moving forward with the goal of reducing its carbon footprint by 30-35%. The world was surprised whether India could do it when I made this proposal initially. We are endeavouring to increase the share of natural gas in our energy needs by four times in this decade. Work is on to almost double the oil refining capacity in the next five years. There are several opportunities for you also. Plans are afoot to strengthen the energy security related Start-Up ecosystem. A special fund is also being created for students and professionals like you. If you have any idea, a product or a concept which you want to incubate, this fund is a very good opportunity and it is also a gift from the government.
When I am talking to you, I am aware that you may be having some worries. You must be wondering when this Corona will end and when things will normalize. These are natural concerns. It is not an easy thing to graduate at a time when the world is facing such a big crisis. But remember, your strength and your abilities are much bigger than these challenges. Never lose this confidence.
The more important thing than the problems is what is your purpose, what are your preferences and what is your plan? Therefore, it is necessary that you should have a purpose, your preferences should be decided and for that there has to be a perfect plan. It is not that you are facing any problem for the first time in your life. It is also not that this will be your last challenge. It is not that the successful people don’t encounter problems, but only that person emerges successful in life that accepts challenges, confronts them, defeats them and finds solutions to the challenges. Look at any successful person. He has made progress only after confronting challenges.
Friends,
If you think about the period a hundred years ago, and I want the youngsters of my country today to think about that period a hundred years ago. Today, we are in 2020. Imagine about a person who was of your age in 1920, what were his dreams? What was the passion and mindset of the person who was of your age in 1920? Reflect the 100-year-old history. The period beginning 1920 was very important for the freedom of the country.
There was not a year during the period of slavery that the war of freedom was not fought. The freedom struggle of 1857 became a turning point. But the period between 1920 and 1947 was very different. During that period there have been so many incidents when everybody from the nook and corner of the country, from every field, from every category, the children of the entire country, and person from every section, from villages, towns, educated, the rich and the poor became soldiers of the freedom struggle. The people had become united. They had sacrificed their own dreams and took the resolve of independence. And we have seen that the young generation from 1920 to 1947 had put everything at stake. Today, many a time, we feel jealous about that young generation. Alas, we could also be born during the period of 1920-1947. I could have become Bhagat Singh for the country. But friends, we did not get the opportunity to die for the country. Today, we have got the opportunity to live for the country.
During that time, the youths were working on only one mission by sacrificing everything for the country. What was the mission? The mission was the independence of India, to free Mother Bharati from the shackles of slavery. There were many elements, people of different ideologies, but everybody was moving in one direction and that direction was the freedom of Mother Bharati. Be it the leadership of Mahatma Gandhi, Subhash Babu, Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, Veer Savarkar; everybody with different ideology and with different ways had only one objective – the freedom of Mother Bharati.
Only one voice used to be heard from Kashmir to Kalapani, from a prison cell to the gallows, walls would echo only one thing, the ropes of the gallows used to be decorated with only one slogan and that slogan and resolution used to be the independence of Mother Bharati.
My young friends,
We are not in that period, but even today, the opportunity to serve the motherland is the same. If the youngsters sacrificed their youth for independence then, we can learn to live for a self-reliant India and we can show this as well. Today, we have to become a movement for self-reliant India, a soldier for a movement and to lead a movement. This is my expectation from every Indian, and the young friends in particular, that we have to thrust ourselves for self-reliant India.
The present-day India is undergoing a major phase of change. You have a huge responsibility to build not only the present but India of the future. Imagine, you are in such a golden period. India will be completing 75 years of its independence in 2022 and 100 years of its independence in 2047. You would not have imagined that these 25 years are the important years of your life. The 25 important years of the country and the 25 important years of your life are in tune. Hardly, anybody would be as lucky as you are.
You see, only those people succeed in their life who have the sense of responsibility. The sense of responsibility is the biggest move to success. And if you observe minutely, you will find only those people, your friends fail who have weighed down with the sense of burden rather than a sense of responsibility.
See friends, the sense of responsibility leads to a sense of opportunity in a person’s life. He never sees obstacles along the way, but only opportunities. A person’s sense of responsibility should be tuned to his purpose of life; there should not be any contradiction. There should not be any struggle between the two. Sense of responsibility and purpose of life are two tracks on which your resolutions can progress very fast.
This is my request to you that keep alive the sense of responsibility always within you. This sense of responsibility should be for the country, to meet the needs of the country. Today, the country is moving ahead in many sectors.
Friends,
The power of resolution is immense with the heap of desires. There is so much to do for the country, so much to gain, but your resolution and your goal should not be fragmented and scattered in pieces. You will also feel a huge reservoir of energy in yourself if you move ahead with commitment. The pool of energy within you will give you new ideas and will take you to new heights. One more thing you have to bear in mind is that wherever we are; whatever position we have reached is because we secured good marks, or because our parents had enough money, or we had talent. Agree, all these things may have their share, but if this is the mindset, then it is incomplete. Wherever we are and whosoever we are, the contribution of others is more than us, there is contribution of the society, the country, the poorest of the poor. It is only because of these contributions that we have reached where we are today. Sometimes we don't even realize it.
This university where you have studied is the result of the sweat of many labour brothers and sisters and the taxes paid by many middle-class families. There are many people who you may not even remember but who would have contributed for your growth. We should always keep this in mind that we are indebted to those people. It is the society and the country which has made us reach where we are. Therefore, we will also have to take a resolve to repay the debt of the country and the society.
Friends, momentum and progress are essential for human life. Simultaneously, it is equally important to protect nature and the environment for the future generation. As clean energy is hope for a better future, there are two things which are very important in life – one clean slate and second clean heart. We often hear and perhaps you may also be saying that it is like this, nothing will change, what is ours, let’s adjust and so on. Many a times, people say that things will go on as usual in the country because it has been happening like this, this is our tradition.
Friends,
All these are gibbering of the losers whose mind has been rusted. Some people’s minds are stuck with these things that they do everything with this approach. But this generation, the youth of the 21st century will have to move ahead with a clean slate. They will have to cleanse the stereotypes that nothing will change. Similarly, a clean heart means clear intentions. I don’t need to explain.
Friends,
You yourself close the door for something new if you move ahead with pre-conceived notions.
Friends,
It was twenty years ago, when I became the chief minister of Gujarat for the first time. There were many challenges; work was going on at several levels. I was new as a chief minister. Earlier, I used to live in Delhi. I had to come to Gujarat all of a sudden. I had no place to live, so I booked a room in Circuit House in Gandhi Nagar. I was yet to be sworn-in. But it was decided that I am going to be the chief minister. It was natural to find people with bouquets. When people would visit me then, they would often tell me now that you are going to be chief minister you have to do one work. Almost 70-80% of people would say the same thing. You will be surprised to know that they would tell me to ensure electricity at least during dinner. You can very well imagine what was the situation of electricity then?
Now, the kind of family I come from, I also knew very well how important it is to have electricity. Then I thought what was its permanent solution? I was talking to officers, discussing with them, but it was the same mindset that it will continue like this. We can do only this much with the amount of electricity that we have. The usual reactions would be when there would be more electricity generation then we will see. I asked them if there is any solution in the given situation? Then by the grace of God, one thought came to my mind. I asked them if they could do one thing. Could we separate the agriculture and domestic feeders? People had these pre-conceived notions that there is electricity theft by the farmers and so on. It would be difficult for me to explain as I was new whether these Babus would understand me or not.
The officers did not agree with me, because they had pre-conceived notions that it can’t happen like this. Somebody said this is not possible, somebody said the financial condition is not as such, others said there is no electricity. You will be surprised that the files which moved around for this purpose must have weighed 5-7-10 kilograms. And every time, there used to be negative options.
Then I realized that I will have to do something. Then I started work on a second option. I called a society from northern Gujarat with which 45 villages were associated for a meeting. I told them that I have a dream and whether they could realize it. They asked for time to think about it. I told them to take the help of engineers. I only want to separate the domestic and agriculture feeders of electricity which reaches villages. They came back to me again and said they don’t want any help other than an approval of 10 crore rupees from the Gujarat government. I told them that it was my responsibility and we gave them permission.
They started the work. I also requested the engineers to do the work. And the domestic and agriculture feeder was separated in those 45 villages. As a result, there was a separate time for electricity for agriculture and electricity was available 24 hours in the households. And then, I sent some youths from educational universities to assess it. You will be surprised that Gujarat, which had difficulty in ensuring electricity during dinner, was getting 24-hour electricity and a new economy emerged. The tailor who would operate his sewing machines manually also started using electric machines. The washer man also started using electric irons. The kitchen also saw several electrical gadgets. People started buying ACs, fans, TVs. In a way, the whole life started changing. The government revenues also increased.
This experiment changed the mindset of the officers. Ultimately, it was decided that it was the right approach. Then we formulated a 1000-day plan for the entire Gujarat when agriculture and domestic feeder will be separated. And within 1000 days, 24-hour electricity was ensured in all the households of Gujarat. Had I stuck with those pre-conceived notions, it could not have been made possible. I began with a clean slate. I used to think with a new approach and it was the result of it.
Friends, keep one thing in mind that restrictions don’t matter, your response matters. I give you another example. Gujarat was the first state which prepared solar policy at its own level. It was then brought to our notice that it will cost 12-13 rupees per unit of solar power. The cost was too much at that time because thermal power was available at 2-3 rupees per unit. As the hue and cry and finding fault is the fashion today, I also had to face these problems. It was brought to my notice that it will create a huge storm. On one side, when the electricity is available for Rs. 2-3 per unit, and there is talk of another source of electricity which would cost 12-13 rupees.
But friends, there was a moment that I had to worry about my prestige and the concerns of the future generation. I knew that such decisions would invite censure in the media. There would be charges of corruption and several other things. But my heart was clean. I genuinely felt that we would have to do something different to change our lifestyle.
At last, we took the decision to go for solar energy and we took this decision with honesty. We did it for a better future and a vision.
Solar plants were launched in Gujarat in a very big way. When Gujarat formulated the policy, the Indian government also copied the same policy. But what did they do? They fixed the price at Rs 18-19. Then our officers came to me and told me why would somebody accept a price of Rs. 12-13 when they are offering Rs. 18-19? I told them that I will stick with Rs. 12-13. I am not ready to pay Rs. 18-19. But we will give an eco-system, transparent and momentum for the development. The world will come to us and we will move ahead with a better model of governance. Now, you can see the progress made by Gujarat in solar power generation after it took the initiative. It is all before you. And today, the university has come forward to take it further.
What started at Rs. 12-13 became the solar movement across the country. And after coming here, I have formed the International Solar Alliance, which has 80-85 member countries. They have become a part of the movement in the entire world. Since it was done with clean heart conviction, the result is that India is making giant strides as far as solar power is concerned. Today, the price of per unit has gone down to less than Rs two from Rs. 12-13.
Solar power has become a major priority of the country. We have pledged for 175 gigawatt renewable energy by 2022 and I am confident that we will achieve the target before 2022. We have set a huge target of 450 gigawatt of renewable energy by 2030. I am confident that it will also be achieved before time.
There is no such thing as cannot happen. There is either – ‘I will make it happen’ or ‘I will not make it happen’. This belief will always be helpful to you.
Friends,
Change, whether it has to be made within or in the world, it does not happen in a day, a week or a year. We have to make concerted efforts for the change. Even small things, if done regularly, bring about massive changes. For example, you can develop a habit of reading something new or writing for 20 minutes in a day. Similarly, you can think why not dedicate 20 minutes every day to learn something new.
It may be just 20 minutes in a day, but the same 20 minutes will be equal to 120 hours in a year. You will also be surprised that this 120-hour effort will bring about so many changes within you.
Friends,
You must have seen this in cricket. When any team has to chase a very big target, it does not think how many runs it has to score. Batsmen think how many runs they have to score in every over.
The same mantra is followed by many people in financial planning. They deposit Rs. 5,000 every month and it becomes more than one lakh rupees after two years. These sustained efforts build such capabilities within you, the result of which may not be seen in the short-term, but it becomes a big security in the long run.
When a country moves ahead with similar sustained efforts at the national level, results are also similar. Take for example the Swachh Bharat mission. We don’t think about cleanliness only on Gandhi Jayanti or in October, but make concerted efforts every day. I have myself talked, discussed and requested the countrymen regarding cleanliness in almost all the editions of the Mann ki Baat programme between 2014 and 2019. In every programme, small discussions also take place on other issues as well. But with the small efforts of millions of people, Swachh Bharat became a mass movement. This is the effect of sustained efforts which lead to such outcomes.
Friends,
In the 21st century, the world's hopes and expectations are from India and India's hopes and expectations are associated with you. We have to move at a fast pace, we will have to move forward. Pandit Deendayal Upadhyay ji had given the vision of ‘Antyodaya’. We have to strengthen further his ideals of Nation First. Each of our work should be for the nation. We have to move forward with the same spirit.
Many many congratulations to all of you once again and I extend my best wishes for your bright future.
Many many thanks !!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.