PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
19 NOV 2020 5:45PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• মমাংগী পুং ২৪ অসিদা ভারত্তা মীওই ৪৫,৫৭৬ কোবিদ লাইনা নাবা থেংনখি
• ভারতনা অনৌবা মীওই ৪৮,৪৯৩ লাইনা অসিদগী ফহন্দুনা এক্তিব কেসলোদ অসিদগী পুন্না মীওই ২৯১৭ হন্থহনবা ঙম্লে
• মমাংগী নুমিৎ ৪৭ অসিদগী হৌদুনা নৌনা লাইনা অসিদগী ফগৎলকপগী চাং অসিনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী নারিবা মীওইশিং অদুদগী লেপ্পা লৈতনা হেন্দুনা লাক্লি
• ঙসিদি ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অসি ৫% মার্কতগী হেন্না তারে
• ফগৎলকপগী চাং অসি ঙসি ৯৩.৫৮% য়ৌনা ফহনখ্রে
• ২০২০-২১গী সেন্ত্রেল পুল এম.বি.বি.এস./বি.দি.এস. সীৎশিংগী মখাদা ‘কোবিদ ৱারিয়র্সকী মচাশিং’দগী কেন্দিদেৎশিংগী সেলেক্সন অমসুং নোমিনেসন তৌনবা অনৌবা কেতগোরী
• কেন্দ্র সরকারনা হরিয়ানা, রাজস্থান, গুজরাৎ অমসুং মনিপুরদা অৱাংবা থাক্কী তীমশিং থাজিনখ্রে
নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ফগৎলকপগী চাং অসিনা অনৌবা কেসশিং অসিদগী হেনবা অসিনা এক্তিব কেসলোদ লেপ্পা লৈতনা হন্থহল্লে, এক্তিব কেসলোদ অপুনবা কেসশিংগী ৫%দগী হেন্না তানা লৈরে
মমাংগী পুং ২৪ অসিদা ভারততা মীওই ৪৫,৫৭৬ কোবিদ লাইনা নাবা থেংনখি৷ হায়রিবা মতম অসিমক্তদা ভারতনা অনৌবা মীওই ৪৮,৪৯৩ লাইনা অসিদগী ফহন্দুনা এক্তিব কেসলোদ অসিদগী পুন্না মীওই ২৯১৭ হন্থহনবা ঙম্লে৷ মমাংগী নুমিৎ ৪৭ অসিদগী হৌদুনা নৌনা লাইনা অসিদগী ফগৎলকপগী চাং অসিনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী নারিবা মীওইশিং অদুদগী লেপ্পা লৈতনা হেন্দুনা লাক্লি৷ ঙসিদি ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অসি ৫% মার্কতগী হেন্না তারে৷ অসিগুম্না নুংতি নুমিৎ খুদিংগী লাইনা অসিনা নারিবা কেস মশিং অসিদগী নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ফগৎলকপগী চাং অসিনা হেল্লকপা অসিনা ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অদু লেপ্পা লৈতনা হন্থহল্লে৷ ভারতকী হৌজিক হৌজিক লাইনা অসিনা নাহল্লিবা মীওই ৪,৪৩,৩০৩ অসি ভারতকী অপুনবা পোজিতিব কেস মশিং অদুগী ৪.৯৫ খক্তনি৷ পুং-২৪ সাইকল খুদিংগী লাইনা অসিদগী নৌনা ফগৎলকপগী চাং অসিনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী নারিবা অসিদগী হেল্লকপা অসিনা ফগৎলকপগী চাং অসি ঙসি ৯৩.৫৮% য়ৌনা ফহনখ্রে৷ লাইনা অসিদগী ফগৎলকপগী অপুনবা কেস মশিং অসি ৮৩,৮৩,৬০২নি৷ লাইনা অসিগী এক্তিব কেস মশিং অসিদগী লেপ্পা লৈতনা তপ্না তপ্না ফগৎলক্তুনা হৌজিক লৈরিবা গেপ অসি ৭৯,৪০,২৯৯নি৷ লাইনা অসিদগী নৌনা ফগৎলকপগী চাং ৭৭.২৭% অসি রাজ্য/য়ু.তি. তরানা ওইহনবনি৷ কোবিদ লাইনা অসিদগী মীওই ৭,০৬৬ নাবা ফহন্দুনা কেরলানা খ্বাইদগী য়াম্না লাইনা অসিদগী ফহনবা ঙম্লে৷ দিল্লীনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ওইনা ৬,৯০১ ফহনবা ঙম্লে অমসুং মহারাস্ত্রনা অনৌনা মীওই ৬,৬০৮ ফহনবা ঙম্লে হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ রাজ্য/য়ু.তি. তরানা অনৌনা কেস মশিংগী ৭৭.২৮% কন্ত্রিব্যুত তৌখ্রে৷ মমাংগী পুং ২৪ অসিদা দিল্লীনা কেস মশিং ৭,৪৮৬ রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ কেরলানা অনৌনা কেস মশিং ৬,৪১৯ রেকোর্দ তৌখ্রে অমসুং মহারাস্ত্রনা ঙরাং অনৌনা কেস মশিং ৫,০১১ রেজিস্তর তৌখ্রে৷ মমাংগী পুং ২৪ অসিদা রিপোর্ত তৌরকখ্রবা কেস ফেতেলিতী ৫৮৫গী ৭৯.৪৯%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরা অসিদগীনি৷ লাইনা অসিদগী মীওই ১৩১ শি হায়না দিল্লীদগী অনৌবা ফেতেলিতীগী ২২.৩৯% রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ মহারাস্ত্রসু মীওই ১০০ শি অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলসু অনৌবা মীওই ৫৪ শি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
হকশেল মন্ত্রালয়না একাদেমিক ইয়র ২০২০-২১গী সেন্ত্রেল পুল এম.বি.বি.এস./বি.দি.এস. সীৎশিংগী মখাদা ‘কোবিদ ৱারিয়র্সকী মচাশিং’দগী কেন্দিদেৎশিংগী সেলেক্সন অমসুং নোমিনেসন তৌনবা অনৌবা কেতগোরী অসি অয়াবা পীখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না একাদেমিক ইয়র ২০২০-২১গী সেন্ত্রেল পুল এম.বি.বি.এস./বি.দি.এস. সীৎশিংগী মখাদা কেন্দিদেৎশিংগী সেলেক্সন অমসুং নোমিনেসন তৌনবা গাইদলাইনশিংদা ‘ৱার্দস ওফ কোবিদ ৱারিয়র্স’ হায়না কৌবা অনৌবা কেতগোরী অমা লৈহন্নবা সরকারগী ৱারেপ অদু ঙসি লাউথোকখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি খোঙথাং অসিনা কোবিদ ৱারিয়রশিংনা কোবিদকী অনাবশিং লায়েংবদা অমসুং মেনেজমেন্ত তৌবদা কত্থোকখিবা অদুবু ইকাই খুম্নবা উৎনবা পান্দম থম্লি। “মসিনা কোবিদ ৱারিয়র পুম্নমক্না মথৌ তৌখিবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগীদমক্তা মশাগী ওইজবা থীদনা কত্থোকখিবশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎলগনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা থৱায় থাখ্রবা; নত্ত্রগা কোবিদকা মরী লৈনবা মথৌ তৌবদা শোইবদগী লৈখিদবা “কোবিদ ৱারিয়রশিং”গী মচাশিংদগী কেন্দিদেৎশিং সেলেক্সন অমসুং নোমিনেসন তৌনবা সেন্ত্রেল পুল এম.বি.বি.এস./বি.দি.এস. সীৎশিং অসি এল্লোকেৎ তৌগনি।
ভারত সরকারনা মখোয়গীদমক্তা লুপা লাখ ৫০গী ইন্সুরেন্স পেকেজ লাউথোকপা মতমদা কোবিদ ৱারিয়রগী ৱাহন্থোক পীখিবা অদু অমুক হন্না মীয়ামদা নীংশিংহল্লদুনা মন্ত্রীনা হায়খি, “কোবিদ ৱারিয়রশিং অসি কোবিদ-১৯ নাবা মীওইশিংগা হকথেংননা শোক্না-শম্নদুনা অমসুং মখোয়বু য়েংশিল্লিবা অমসুং মসিনা মরম ওইরগা খুদোংথিবা নংবা য়ারিবা কম্ম্যুনিতী হেল্থ ৱার্কশিং য়াওনা পব্লিক হেল্থকিয়র প্রোভাইদর পুম্নমক অদুনি। লনাই হোস্পিতালগী স্তাফ অমসুং থবক্তগী পোত্থরবা/ভোল্যুন্তীয়র/ লোকেল অর্বান বোদীশিং/ কন্ত্রেক্তেদ/ নোংমগী শুরিবা/ এদ-হোক/ রাজ্য/কেন্দ্রগী হোস্পিতালশিং/ কেন্দ্র/রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী ওতোনোমস হোস্পিতালশিংগী মথৌ তারিবা আউৎসোর্স স্তাফ, এম্স অমসুং ইন্সতিত্যুতস ওফ নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স (আই.এন.আই.শিং)/ কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা থৌদাং লৌনবা দ্রাফ তৌখিবা হোস্পিতালশিং পুম্নমক অসি য়াওখি।” মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি রাজ্য/য়ু.তি. সরকারনা কেতগোরী অসিগী ইলিজিবিলিতী অদু সর্তিফাই তৌগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কেন্দ্র সরকারনা হরিয়ানা, রাজস্থান, গুজরাৎ অমসুং মনিপুরদা অৱাংবা থাক্কী তীমশিং থাজিনখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না হরিয়ানা, রাজস্থান, গুজরাৎ অমসুং মনিপুরদা অৱাংবা থাক্কী তীমশিং থাজিনখ্রে। নোংমদা লাকপা কেস মশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা দিল্লীগী য়ু.তি.দা নোংমদা মী শিবগী মশিং হেনগৎলকপগী থৌওংশিংগা লোয়ননা কোবিদ পোজিতিব ওইবা অনাবগী মশিং হেনগৎলক্লিবা হরিয়ানা অমসুং রাজস্থানগী মনুং চন্না লৈবা এন.সি.আর.গী মফমশিংদা লাইচৎ অসিগী থাজদবা থৌওং কয়া উবা ফংখি। হরিয়ানা তম্না চৎকদৌরিবা মীওই অহুম্না শাবা তীম অসি নই-দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তর, দাঃ রন্দীপ গুলেরিয়ানা লুচিংগনি অমসুং রাজস্থানগী তীমগী ওইনা নিতি আয়োগকী মেম্বর (হকশেল), দাঃ ভি.কে. পাউল অমসুং গুজরাৎকী তীমগী ওইনা (এন.সি.দি.সি.) দাইরেক্তর দাঃ এস.কে. সিংহনা লুচিংগনি। দি.ঐচ.জি.এস.কী এদিস্নেল দি.দি.জি., দাঃ এল. স্বস্তিচরন্না মনিপুরদা চৎকদবা তীম্বু লুচিংগনি। তীমশিং অসিনা কোবিদকী কেস মশিং য়াম্না লাক্লিবা জিলাশিংদা চৎকনি অমসুং রাজ্য সর্কারনা কন্তেন্মেন্ত, সর্বেলিএন্স, তেস্ত তৌবা, লাইনা শন্দোকপা থিংবা অমসুং লাকশিনবগী খোঙথাংশিং অমসুং পোজিতিব কেসশিংগী ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত নীংথিনা পাঙথোকপগী থৌওংশিং অসিদা তেংবাংগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ক্রাইসিস অসি খুদোংচাবা অমরোমদা ওন্থোকপা: কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি লাকশিন্ননবগীদমক ভারতনা লৌখৎখিবা চেকশিন থৌরাং অদুগুম্না তি.বি. অসি ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা মুথৎপা মতমদসু শিজিন্নবা য়াগনি হায়না দা. হর্শ বর্ধননা ফোংদোকখ্রে
ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা ঙসি মফম অসিদা পাংথোকখিবা ৩৩শুবা স্তোপ তি.বি. পার্তনরশিপ বোর্দ মীফম অদুদা হকসেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা ৱা ঙাংখ্রে৷ ইনফেক্সিয়র্স দিজিজেস অসি চহী কয়া অমা লান্থেংনদুনা লাক্লিবা অসি কোবিদ-১৯ অসিনা অমুক হন্না নিংশিংহল্লে হায়না দা. হার্শ বর্ধননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “শিবা য়াবা ভাইরস অসিনা চহী খুজিং কয়া অমগী ঐখোয়গী পেনস্তেকিং ইফোর্তশিং অদু নান্থোকহল্লে অমসুং তি.বি.গুম্বা ইনফেক্সিয়র্স কিল্লর দিজিস কয়া অমদগী সাইন্তিফিক এতেন্সন লৈহন্দ্রে৷ লোকদাউনশিং অসিনা পেসেন্তশিং অসিদা লানঙমদ্রবা খল কয়ামরোম লৈহনখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা লৈবাক মীয়াম্না কোরোনা ভাইরস অসিদা অকিবা লৈরি৷ মমাংগী থা তরা অসিদা লাইয়েং চৎথবদা অকাইবা পীবা, দ্রগশিং ফংহনবদা থেংথহনবা, দাইয়েগ্নোস্তিক তেস্তশিংগী সপ্লাই তপহনবা, দাইয়েগ্নোসিস থেংথহনবা, সপ্লাই চেনশিং থুগাইবা, মেনুফেকচরিং কেপাসিতী দাইভরসন তৌবা অমসুং লাইয়েংন্নবগীদমক অথাপ্পা ক্লিনিকশিংদা চৎকদৌরিবা পেসেন্তশিং অসিগীদমক ফিজিকেল বেরিয়র ইমপোজিসন তৌবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে৷” ক্রাইসিস অসিবু খুদোংচাবা অমরোমদা ওন্থোক্লিবা ভারতকী স্ত্রাতিজী অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা দা. হার্শ বর্ধননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “হেল্থ সিস্তেম মপাঙ্গল কন্নবা অমসুং ইনফেক্সিয়র্স দিজিজেস কন্ত্রোলগী খুৎথাংদা তি.বি. ইলিমিনেসন এক্তিবিতীশিং অসি হেন্না পাংথোক্নবা কোবিদ-১৯ অসিনা ঐখোয়দা খুদোংচাবা অমা পীরে”৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্গালুরু তেক সম্মিৎ হৌদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা বেঙ্গালুরুদা তেক সম্মিৎ হৌদোকখ্রে। সম্মিৎ অসি কর্নাতকা সর্কারগা লোয়ননা কর্নাতকা ইন্নোভেসন অমসুং তেক্নোলোজী সোসাইতী (কে.আই.তি.এস.); কর্নাতকা সর্কারগী ভিজন গ্রুপ ওন ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, বাইওতেক্নোলোজী অমসুং স্তার্ত-অপ; সোফৱেয়র তেক্নোলোজী পার্ক ওফ ইন্দিয়া (এস.তি.পি.আই.) অমসুং এম.এম. এক্তিব সাই-তেক কম্ম্যুনিকেসন্সনা শিনবনি। চহি অসিগী সম্মিৎ অসিগী থীমদি “মথং অসি হৌজিক্নি” হায়বা অসিনি। ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি., কম্ম্যুনিকেসন্স অমসুং লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রবি শঙ্কর প্রসাদ অমসুং কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এস. য়েদ্দীরুপাসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। তেক সম্মিৎ অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা দিজিতেল ইন্দিয়ানা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মীওইবদা হেন্না মিৎয়েং চঙবা চাউখৎপা পুরকপগী থৌওং পাঙথোকপগী মওং উবা ফংলে হায়খি। তেক্নোলোজীবু অসিগুম্বা পাক-চাউবা মওংদা শিজিন্নবা অসিনা লৈবাক মীয়ামদা তোঙান-তোঙানবা অহোংবা কয়া পুরক্লে অমসুং মসিগী কান্নবশিং অসি ময়েক শেংনা উবা ঙম্লে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা সর্কারনা দিজিতেল অমসুং তেক-সোল্যুসনগী মার্কেৎশিং শেম্বতা নত্তনা মসিবু স্কিম খুদিংগী মপুং ওইবা শরুক অমসু ওইহনখ্রে হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
বেঙ্গালুরু তেক সম্মিৎতা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯গী অৱাবা লাকশিন্নবা এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়না লৌখৎপা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাংশিং অমসুং খোঙথাংশিংনা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগী অপাম্বদা কানবা ফংহনবা ঙমখ্রে
এম.এস.এম.ই.গী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গী অৱাবা অসি লাকশিন্নবা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাং অমসুং খোঙথাং মশিং কয়া লৌখৎখ্রে। মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগী অপাম্বদা কনাবা ফংহনবা ঙমখ্রে। থৌরাংশিং অমসুং খোঙথাংশিং অসিগী মতেংনা লৈবাক অসিনা হৌজিক খঙহেন হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ পুম্নমক থুংহন্নবা হেন্দ সেনিতাইজর বোত্তল দিস্পেন্সরশিং (পম্প/ফ্লিপ) শাবা খক্তা নত্তনা হায়রিবা অসি এক্সপোর্ত তৌনবা থৌরাং তৌহনখ্রে। মখোয়না ভারতপু হেন্দ-সেনিতাইজিং মেতরিএলশিং (লিক্বিদ/জেল)দা মীপাল তাংদবা ঙমহল্লি অমসুং মাস্কশিং, ফেস-শিল্দশিং, পি.পি.ই. কিৎশিং, সেনিতাইজর বোক্স, তেস্তিং ফেসিলিতীশিং অসিনচিংবা ওজিলরীগী পোৎমশিং দিবেলপ তৌবা/পুথোপা চাউনা ঙমখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মিসন পুর্বোদয়ানা নোংপোক ভারতপু মরোমদোম লেপচবগী মায়কৈদা থৌগনি অমদি আত্মনিরভর ভারত শেমবদা থৌদাং য়াগনি হায়না শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না মর্চেন্তস চেম্বর ওফ কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রীগী এ.জি.এম.দা হায়খ্রে
‘আত্মনিরভর ভারত’ অসি ভারতপু মতু শোনবা কৈথেল অমদগী মালেমগী ভেল্যু চেনগী ময়ায় চবুক্তা লৈবা ইচঙ থৌবা পোত্থোক পুথোকফমগী মফম অমা ওন্থোক্নবগীদমক্তনি হায়না ঙসি পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না হায়খ্রে‍। মর্চেন্তস চেম্বর ওফ কম্মর্স ইন্দস্ত্রীগী ঙসি পাঙথোকখিবা ১১৯শুবা চহীগী জেনেরেল মীফমদা ৱা ঙাঙলদুনা মহাক্না হায়খিবদা আত্মনিরভর ভারত অমা হায়বসি চাউরবা পোত্থোক পুথোকপগী সেক্তর লৈবা, মরোমদোম লেপচবা ঙমবা অদুগা মালেমগী শেন্মিৎলোনগসু পুনশিনবা মপাঙ্গল কনবা ভারত অদুবুনি‍। মরোমদোম লেপচবা ঙমবা ভারত অমা ওইবনা মালেমগী শেন্মিৎলোনগীদমক মপাঙ্গল কল্লবা শাফু অমা ওইগদৌরিবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। ভারতনা মরোমদোম লেপচবা হায়বা ৱাফমসিদা মশা মথন্তগী খনবা থৌওংগী ৱাফম নত্তে‍। ভারতকী মরোমদোম লেপচবা হায়বসিদি মালেম পুম্বগী নুংঙাইনবা, তেংবাংনবা অমদি ইং চিকপগী ৱাখল্লোনশিং য়াওরি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মালেমগী শেন্মিৎলোনদা দিমান্দগী ফীভম মাঙ তাকহন্দুনা অমদি সপ্লাই চেনসু অৱাবা তাহন্দুনা মফম খুদিংমক্তা শোত্থহল্লি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। লাইচৎ অসিনা হান্নগী থবক থৌরমশিংদা অপনবা পীরবসু লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোনগী মফম মফমগী থবক থৌরমশিংদা তপ্না তপ্না ফীভম ফগৎলকপা কয়া উবা ফংলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। লোকদাউনগী অথিংবা পাক শন্না কোমথোক্নরকপগা লোয়ননা খুমাঙ চাউশিনবা ফীভম লাক্লবা য়াই অমদি মসিনা লৈবাক অসিবু অমুক হন্না চাউখৎপগী লম্বী পরিংদা পুরক্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। শ্রী প্রধান্না হায়খিবদা আত্মনিরভর ভারত পেকেজ অমদি প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্য়ান য়োজনানা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মফম খুদিংমক্তা মথৌ তাবা ঙাক্লৌ খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্তা পীখি‍। মসিনা ভারতপা থুনা হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিল্লকপা ঙমহন্দুনা ভারতকী চাউখৎপগী ৱারীগী অনৌবা পন্দুপ অমা ইবা হৌহল্লগনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
অয়ুশ মন্ত্রালয়দা ফাইনান্সিয়েল মেনেজমেন্ত অমসুং গভর্নেন্স রিফোর্ম ইনিসিয়েতিবশিং
ফাইনান্সিয়েল মেনেজমেন্ত হেন্না ফগৎনবা অমসুং গভর্নেন্স রিফোর্মশিং হেন্না পাংথোক্নবা অয়ুশ মন্ত্রালয় অসিনা ইনিসিয়েতিবশিংগী সেত অমা পুথোকখ্রে৷ হায়রিবা ইনিসিয়েতিবশিং অসিদা থ্রস্ত এরিয়া অনি সরকারগী স্কিমশিং(সেন্ত্রেল সেক্তর অমসুং সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর অনিমক) অমসুং মন্ত্রালয় অসিগী ওতোনোমস বোদীশিং য়াওরি৷ অসিগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংগী সেত অসিগী রোদ-মেপ অসি সেক্রেতরী(অয়ুশ) ভাইদ্য রাজেশ কোতিচা অমসুং এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং ফাইনান্সিয়েল এদভাইজর শ্রী ধর্মেন্দ্র সিংহ গঙ্গৱরনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা মন্ত্রালয় অসিদা পাংথোকখিবা হাই লেভেল মীফম অমদা পুথোকখিবনি৷ হায়রিবশিং অসি য়াম্না থুনা চৎননবা মন্ত্রালয় অসিগী তোঙান তোঙানবা য়ুনিৎশিংনা লৌখৎখিবনি৷ সিমলেস অমসুং দাইরেক্ত মেন্নর অমদা প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তেসন এজেন্সীদা ফন্দ ফ্লো য়ৌহন্নবা ফাইনান্সিয়েল অমসুং গভর্নেন্স রিফোর্মশিংগী লিস্ত শেম্বা অমসুং প্রোগ্রামশিং/স্কিমশিং দিজাইন তৌবা অসিনা খন্দোক্লবা গাউন্দ ৱর্ক এক্তিবিতীশিংগী মনুংদা খরনি৷ লেভেল অমদা হেক্তা ফন্দশিং পনবা লৈতনবা মেচিং সেয়র অমসুং প্রি-দিফাইন্দ ত্রিগরশিংগা লোইননা রাজ্য সরকারশিংদা মতম চানা ফন্দ থাদদুনা হায়রিবশিং অসি মতেং পাংলগনি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচলদা এক্তিব কোবিদ কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ১১৮২ য়ৌখ্রে। অদুগা ফগৎখিবা কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদুনা ১৪৭১৫ শুখ্রে।
• অসাম: অসামদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা পোজিতিব ওইবগী চাং ০.৭২% ওইখিবগা লোইননা তেস্ত ২৩৪৮৪ পাংথোকখিবগী মনুংদা অনৌবা কেস ১৬৯ থেংনখি।
• মঘালয়া: মেঘালয়াদা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৭৫৩ য়ৌখ্রে অমসুং ফগৎখিবা কেসশিংগী অপুনবা মশিংনা ১০০১৪দা লৈরি।
• সিক্কিম: সিক্কিমগী রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ২৯৬ য়ৌখ্রে। অদুগা হৌজিক ফাওবদা কেস ৪১২৪ দিসচার্জ তৌখ্রে।
• মহারাস্ত্র: ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিআল কোরপোরেশন (বি.এম.সি.)না ওইথোকপা য়াবা সুপর-স্প্রেদরশিং খঙদোক্নবা হোকরশিং, দুকান মপুশিং, মী য়াম্না চিনবা মার্কেতশিংদা লৈবা হেলপরশিং অমসুং ত্রান্সপোর্তরশিং, বি.ই.এস.তি. অমসুং স্তেত ত্রান্সপোর্ত কোরপোরেশনগী দ্রাইভরশিংগী চয়োল অমা শাংবা তার্গেতেদ কোবিদ-১৯ তেস্তিং হৌখ্রে। মহারাস্ত্রগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু য়ুমশকৈশা নুমিত্তা রাজ্য অসিদা ইনফেক্সনগী অনৌবা কেস ৫,০১১ থেংনখিবগা লোইননা ১৭,৫৭,৫২০দা হেনগৎলকখ্রে। খঙবা য়াবদি, নোংমদা থেংনবা কেসশিংগী মশিং অদু হৌখিবা নুমিৎ খরনিদা ৩,০০০গী ময়াদা অদুমক লৈখি।
• গুজরাত: গুজরাত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১,২৮১ থেংনখি, মসিনা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ১.৯২ ময়া নক্না য়ৌহনখ্রে। এহমদাবাদ য়াওনা জিলা কয়া অমদা দিৱালিগী মতুংদা কেসশিংগী মশিং হেনগৎলকপা থেংনখি। রাজ্য অসিগী নোংমদা থেংনখিবশিংগী মশিং অদু থা অমগী মমাংদা ১,২০০ হেনখ্রে।
• রাজস্থান: রাজস্থানদা কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু নুমিৎ ২৬কী মতুংদা অমুক্কা ১৯,০০০ হেনখ্রে। রাজ্য অসিদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা অণৌবা কেস ২,১৭৮ থেংনখি। জয়পুর আমসুং জোধপুর জিলাশিং অসিদা খ্বাইদগী হেন্না শোকহনখি। মুখ্য মন্ত্রী, অশোক গেহলোতনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংনা মসিগী লাইনা অসি য়াম্না লাইনা লৌরোইদবনি। মখোয়না মাস্কশিং উপকদবনি অমসুং অতোপ্পা হেল্থ প্রোতোকোলশিং মপুং ফানা ঙাক্না চৎকদবনি।
• মধ্য প্রদেশ: হৌজিক-হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৯,৩৩৮ লৈরি। রাজ্য সরকারনা রাজ্য অসিদা লোকদাউনগী মতাংদা শন্দোক্লিবা অদু তোকঙানি হায়না ফোংদোকখি অমসুং লৈরিবা ফিভম অদু মপুং ফানা লাকশিল্লে হায়না হায়রকখি। রাজ্যগি হোম মিনিস্ত্রী, নরোত্তম মিশ্রানা শেংদোরকখি মদুদি মধ্য প্রদেশতা লোকদাউন থমজিন্নবা ফিভম অমত্তা লৈতে, মসিগী মতাংদা প্রোপোজল অমত্তা খন্নখিবসু লৈতে হায়না হায়খি।
• ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা রাজ্য সরকারনা লাইচৎ অসিগী ফিভম য়েংলগা ছথ পুজাগী মতাংদা অখন্নববা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। রাজ্য সরকার অসিনা অনৌবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে অমসুং তুরেল অমসুং পুখ্রিশিংগী ঘাতশিংদা ছথ পুজা পাংথোক্নবগীদমক্তা মতম খরগী ওইনা অয়াবা পীখ্রে।
• গোৱা: গোৱা সরকারনা হৌজিক চৎথরিবা তুরিস্ত সীজন অসিগী মরক অসিদা হোতেলশিংগীদমক্তা অনৌবা স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পি.) শেমগৎলি হায়না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী, বিশ্বাজিত রানেনা বেমশকৈশা নুমিত্তা হায়খি। মুখ্য মন্ত্রী, প্রমোদ সাৱন্তকা লোইননা মীফম অমা পাংথোক্লবা মতুংদা মহাক্না রিপোর্তরশিং ৱা ঙাংলদুনা শ্রী রানেনা হায়খি মদুদি কোস্তেল স্তেত অসিনা তুরিস্তশিং চঙহন্দনবা মশাগী বোর্দরশিং সীল তৌরোই।
• কেরলা: কেরলা হাই কোর্তনা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিংগী অরোইবা মথৌ-মঙম পাংথোকপগীদমক্তা ধৌখিবা গাইদলাইনশিং অদু য়াম্না চেকশিন্না চৎনবা রাজ্য সরকারদা খঙহল্লকখ্রে। রাজ্য অসিদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৬,৪১৯ থেংনখি অঞসুং ৭,০৬৬ ফগৎখিবা থেংনখি। হৌজিক-হৌজিক তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৯.৫৩%নি অমসুং কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবশিংগী মশিংনা ১,৯৪৩নি।
• তামিল নাদু: কোবিদ লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা সেলসশিং হন্থরকপনা তামিল নাদু কেমিস্তস অমসুং দ্রগ্গিস্তস এসোসিয়েশন্না রাজ্য সরকারদা মখোয়সু ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংগী লিস্ত অদুগী মনুং চলহন্নবা অমসুং তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা তকশিনখ্রে।
• কর্নাতকা: বেঙ্গলুরুদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশনগীদমক্তা অহানবা বেনিফিসরীশিং ওইননবা য়াম্লবা ফ্রন্তলাইন ৱার্কর ৯৪,০০০ মশক খঙদোকখ্রে।। ভেক্সিন অসি ২০২১গী হৌরকপদা কাপথোক্নবগীদমক্তা শেম-শাবা লোইরগনি হায়না ফোংদোরকখি। কর্নাতকাদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ১,৭৯১ থেংনখি অমসুং ২১ অমুক শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিনা ইনফেক্সনশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৮,৬৫,৯৩১ য়ৌহনখি অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিংনা ১১,৫৭৮ য়ৌহনখি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: মুখ্য মন্ত্রী ৱাই.এস. জগন মোহন রেদ্দীনা অন্ধ্র প্রদেশতা কোরোনাভাইরসকী অনিশুবা ৱেবতগী চেকশিন্নবা হায়খ্রে; রিভ্যু মীতিং অমদা মহাক্না ওফিসিয়েলশিংদা দিল্লী অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা অনিশুবা ৱেব লাকপদা কোবোদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনববা মতিক চাবা খোংথাংশিং লৌখৎনবা হায়খ্রে। অন্ধ্র প্রদেশতা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ তেস্ত ৯১,৫৪,২৬৩ তৌখিবগা লোইননা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা এক্তিব কেস ১৬,৫১৬ লৈখি অমসুং পোজিতিব ওইবগী চাং চাদা ৯.৩৩ ওইখিবগা লোইননা মীওই লাখ ৮.৫৪ পোজিতিব ওইবা থেংনখি। চাংচত্তা মীশিং মিলিয়ন খুদিংগী তেস্ত ১,৭১,৪২৮ তৌখি, মসিনা নুমিৎ খুদিংগী তেস্ত ৭৫,০০০ পাংথোকহনখি।
• তেলঙ্গনা: রাজ্য সরকারনা লনাইগী লেবশিংদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং তৌবগী মমলশিং অদু লুপা ২,২০০দগী লুপা ৮৫০দা হন্থহনখ্রে; য়ুমদা লৌখিবা সেমপলশিংগীদমক্তা লৌগদবা মমল অদু লুপা ২,৮০০দগী লুপা ১,২০০দা হন্থহনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা তেলঙ্গনাদা কোবিদ-১৯দগী পুন্না পেসেন্ত ১,৬০৭ ফগৎখ্রে অদুগা অনৌবা কেস ৯৪৮ থেংনখি। রাজ্য অসিগী অপুনবা মশিং অদু ২,৫৯,৭৭৬ লৈরি, ফগৎখিবশিংগী মশিংনা ২,৪৫,২৯৩দা লৈরি অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মশিংনা ১৩,০৬৮ শুখ্রে।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
19 NOV 2020 5:45PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
Daily trend of Recoveries outpacing New Cases ensures continuous shedding of Active Caseload,Active Caseload falls below 5% of the Total Cases
In the last 24 hours, 45,576 persons were found to be infected with COVID in India. During the same period, India has registered 48,493 new recoveries ensuring a net reduction of 2917 cases from the Active Caseload. The new recoveries continue to overtake the daily new cases continuously since the past 47 days. India’s active caseload has fallen under the 5% mark today. This trend of more daily recoveries than the daily cases has led to a continuous contraction of India’s Active Caseload. It has ensured that India’s present active caseload of 4,43,303 consists of just 4.95% of India’s Total Positive Cases. New Recoveries outnumbering the daily New Cases every 24-hour cycle has also improved the Recovery Rate to 93.58% today. The total recovered cases stand at 83,83,602. The gap between Recovered cases and Active cases that is steadily increasing presently stands at 79,40,299. 77.27% of the new recovered cases are contributed by ten States/UTs. With 7,066 persons recovering from COVID, Kerala saw the most number of recoveries. Delhi registered another 6,901 daily recoveries while Maharashtra reported 6,608 new recoveries. Ten States/UTs have contributed 77.28% of the new cases.Delhi reported 7,486 cases in the last 24 hours. Kerala recorded 6,419 new cases while Maharashtra registered 5,011 new cases yesterday.79.49% of the 585 case fatalities that have been reported in the past 24 hours are from Ten States/UTs.22.39% of new fatalities reported are from Delhi which reported 131 deaths. Maharashtra also saw a three digit fatality count of 100 while West Bengal reported 54 new deaths.
For details:
Health Ministry approves new category for selection and nomination of candidates from ‘Wards of COVID Warriors’ under Central Pool MBBS/BDS seats for the academic year 2020-21
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare today announced the Government’s decision to introduce a new category called ‘Wards of COVID Warriors’ in the guidelines for selection and nomination of candidates against Central Pool MBBS seats for the academic Year 2020-21. The Union Health Minister said that this move aims to dignify and honour the noble contribution made by the COVID Warriors in treatment and management of COVID patient. “This will honour the Solemn Sacrifice of all COVID warriors who served with selfless dedication for the cause of duty and humanity”, he stated. Central Pool MBBS seats may be allocated for selection and nominations of the candidates from amongst the wards of “COVID Warriors”, who have lost life due to COVID 19; or died accidently on account of COVID 19 related duty. Reminding everyone that the definition of COVID Warrior has been laid down by Government of India while announcing the insurance package of ₹50 lakhs for them, the Minister said, “COVID Warriors are all public healthcare providers including community health workers, who may have to be in direct contact and care of COVID-19 patients and who may be at risk of being impacted by this. Private hospital staff and retired/volunteer/ local urban bodies/ contracted/ daily wage/ ad-hoc/ outsourced staff requisitioned by States/ Central hospitals/ autonomous hospitals of Central/ States/UTs, AIIMS and Institutes of National Importance (INIs)/ hospitals of Central Ministries drafted for COVID-19 related responsibilities are all included.” He added that the State/UT Government will certify the eligibility for this category.
For details:
Centre rushes High Level Central teams to Haryana, Rajasthan, Gujarat and Manipur
Ministry of Health and Family Welfare has deputed high level Central teams to Haryana, Rajasthan, Gujarat and Manipur. With the surge in the daily new cases and the spike in the daily fatalities in UT of Delhi, the spillover effect is being observed in the NCR regions within the states of Haryana and Rajasthan where the number of COVID positive patients is on the rise. Dr RandeepGuleria, Director, AIIMS New Delhi is leading the three-member team bound for Harayana and Dr V K Paul, Member (Health), Niti Aayog is heading the Rajasthan team whereas Dr S K Singh, Director (NCDC) will be leading the Gujarat team. Dr L Swasticharan, Addl DDG, DHGS is heading the Manipur team. The teams will visit the districts reporting high number of COVID cases and support the State efforts towards strengthening containment, surveillance, testing, infection prevention and control measures, and efficient clinical management of the positive cases.
For details:
Turning Crisis into Opportunity: Dr. Harsh Vardhan reveals how India’s preparation for containing the COVID-19 Pandemic can be repurposed to eradicate TB by 2025
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally addressed the 33rdStop TB Partnership Board meet, yesterday through Video Conference. Acknowledging that COVID-19 has turned the clock back by many years, if not decades, in the fight against infectious diseases, Dr. Harsh Vardhan said, “The deadly virus has derailed our painstaking efforts of many decades and diverted scientific attention from many infectious killer diseases like TB. The lockdowns have raised insurmountable barriers for patients and people are still living in fear of the Coronavirus. We all know that the last ten months have seen treatment interruptions, hindered availability of drugs, shrinking supply of diagnostic tests, delays in diagnosis, interrupted supply chains, diversion of manufacturing capacity and imposition of physical barriers for patients who must travel to distant clinics to pick up the medications.”Speaking on India’s strategy of turning the crisis into opportunity, Dr. Harsh Vardhan said, “COVID-19 has provided us with an opportunity to boost TB Elimination activities through Health System Strengthening and Infectious Diseases Control.”
For details:
PM inaugurates Bengaluru Tech Summit
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Tech Summit in Bengaluru today via video conference. The summit is organised by the Government of Karnataka along with Karnataka Innovation and Technology Society (KITS), Karnataka government’s Vision Group on Information Technology, Biotechnology &StartUp, Software Technology Parks of India (STPI) and MM Activ Sci-Tech Communications. The theme of this year’s summit is "Next is Now". Shri Ravi Shankar Prasad, Union Minister of Electronics & IT, Communications and Law & Justice and Chief Minister of Karnataka Shri BS Yeddyrupa were present on the occasion. The Prime Minister expressed happiness that today Digital India is no longer being seen as any regular Government initiative rather it has become a way of life particularly, for the poor, marginalised and for those in Government.
For details:
Text of PM’s Address at Bengaluru Tech Summit
For details:
Technology based Initiatives & Interventions of MSME Ministry to tackle COVID-19 challenge leads to Effective response to Prime Minister’s call of Atmanirbhar Bharat & Make in India
Union Ministry of MSME has taken a number of Technology based Initiatives & Interventions to tackle COVID-19 challenge. These have resulted in effective response to Prime Minister’s call of Atmanirbhar Bharat & Make in India. With help of these initiatives and interventions, country is now not only manufacturing enough Hand Sanitizer Bottle Dispensers (Pump/Flip) for meeting almost all its sharply increased demand but also poised to export the same. They have also helped India in achieving Self-sufficiency in Hand-sanitizing materials(liquid/gel) and have contributed immensely in developing/producing auxiliary items like masks, face-shields, PPE Kits, sanitizer box, testing facilities etc.
For details:
Mission Purvodaya will drive eastern India towards self-reliance and contribute to making of an Aatmanirbhar Bharat, says Shri Dharmendra Pradhan
Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel Shri Dharmendra Pradhan today said that ‘Aatmanirbhar Bharat’ is about transforming India from being just a passive market to an active manufacturing hub at the heart of global value chains. Addressing the 119th Annual General Meeting of Merchant’s Chamber of Commerce and Industry today, he said that an Aatmanirbhar Bharat is a strong Bharat with robust manufacturing sector, self-reliant yet globally integrated economy. A Self-reliant India will be a Force Multiplier for the global economy, he added. When India speaks of becoming self-reliant, it doesn’t advocate a self-centred system. Shri Pradhan said that under Mission Purvodaya, we are building an Integrated Steel Hub in eastern India which would add to the competitiveness of the steel sector and facilitate regional development with job creation. The Minister said that the Covid-19 pandemic has caused demand destruction and supply chain shocks to the global economy, leading to downturn everywhere.He said that even though the pandemic continues to inhibit the conduct of normal activity, there are indications of improvements and a gradual increase in activity across regionsand segments of the domestic economy. Progressive improvements are expected as the easing of lockdown restrictions become widespread that would put the country back on the growth trajectory, he mentioned. Shri Pradhan said that the Aatmanirbhar Bharat package and Pradhan Mantri Gareeb Kalyan Yojana have provided relief to all sections of the society and provided necessary support to all sectors during the Covid-19 pandemic. These will enable India to bounce back quickly and start scripting the next chapter of Indian growth story.
For details :
Financial Management and Governance Reform Initiatives in Ministry of AYUSH
The Ministry of AYUSH has rolled out a set of initiatives to improve Financial Management and accelerate Governance Reforms. These initiatives have two thrust areas, namely the Government Schemes (both Central Sector and Centrally Sponsored) and the Autonomous Bodies of the Ministry. The road-map to this set of initiatives were laid down by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary (AYUSH) and Shri Dharmendra Singh Gangwar, Additional Secretary and Financial Adviser in a high level meeting in the Ministry held in September, 2020. These were taken up for implementation on priority by the different units of the Ministry. Drawing up the list of financial and governance reforms, and designing programme/schemes to ensure that fund flow is reached to Project Implementation Agency in a seamless and direct manner are among the ground work activities identified. These will be supplemented with timely release of funds to State Governments with matching shares and pre-defined triggers so that there is no parking of funds at any level. These steps, thus serve to nullify some of the frequently observed bottlenecks that delay government projects.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: In Arunachal the total active COVID cases reached to 1182. Whiletotal recovered cases stand at 14715.
• Assam: In Assam during the last 24 hours 169 new cases detected out of 23484 tests conducted with positivity rate of 0.72%.
• Meghalaya: In Meghalaya the total active COVID-19 cases reached to 753 and total recovered cases stands at 10014.
• Sikkim: In the state of Sikkim active COVID-19 cases reached to 296. While 4124 cases have been discharged so far.
• Maharashtra: The Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) has begun week-long targeted Covid-19 testing of hawkers, shop owners, helpers and transporters in crowded markets, BEST and State Road Transport Corporation drivers to tap possible super-spreaders. With Diwali festivities over, the civic body expects a swell in cases fuelled by crowded shopping areas and public transport systems. Additional Municipal Commissioner Suresh Kakani informed that the city civic body had set up 10 free testing centres in each of the city’s 24 civic wards. Maharashtra's COVID-19 tally rose to 17,57,520 with the state reporting 5,011 new cases of infection on Wednesday. Notably, the daily spike in the cases had hovered around 3,000 in the last few days.
• Gujarat: Gujarat reported 1,281 fresh cases of COVID-19, taking the state’s tally to nearly 1.92 lakh. Several districts, including Ahmedabad, recorded a spike in cases following Diwali. The state’s daily tally had last crossed 1,200 over a month ago. Meanwhile, testing dropped to fewer than 50,000 samples a day. Officials of the Ahmedabad Municipal Corporation(AMC) met to review the availability of beds in the designated hospitals in the city following the surge. The state government said it is increasing daily testing for the virus in order to detect new cases and contain its spread after noticing a spike in the last few days.
• Rajasthan: In Rajasthan, the number of active cases of COVID-19 has once again crossed the 19,000 mark after 26 days. 2,178 new cases have been reported in the state on Wednesday. Jaipur and Jodhpur districts are the most affected. A large number of new infections are being reported from Bikaner, Alwar, Ajmer and Kota. More than 40 lakh samples have been tested in the state so far. The state government has decided to provide pulse oximeters to ASHA Sahyoginis in view of the increasing numbers of the infections in rural areas. Chief Minister Ashok Gehlot has said that people in rural areas should not take this disease lightly. They should wear masks and fully comply with other health protocols.
• Madhya Pradesh: At present there are 9,338 active cases in the state. The state government has denied rumours about lockdown in the state and said that the situation is completely under control. State Home Minister Narottam Mishra has clarified that there is no such situation in Madhya Pradesh to impose lockdown, no proposal in this regard is under consideration.
• Chhattisgarh: In Chhattisgarh, the state government has issued special guidelines regarding Chhath Puja in view of the pandemic situation. The state government has issued fresh guidelines and granted conditional permission for Chhath Pooja at the ghats of river and ponds. According to the guidelines, only worshippers will be allowed at the Ghats during Chhath Pooja. It will be mandatory to maintain social distancing and to wear masks. It will be the responsibility of the organizing committees to prevent unnecessary gathering of people at places of worship.Also, no procession, rally or cultural program will be allowed to be organized during the festival. Apart from this, according to the guidelines issued by the National Green Tribunal, firecrackers can be used only from 6 am to 8 am on Chhath Puja.
• Goa: The Goa government is drawing up a new standard operating procedure (SOP) for hotels amid the ongoing tourist season, state Health Minister Vishwajit Rane said on Wednesday. Speaking to reporters after a meeting with Chief Minister Pramod Sawant, Mr Rane said that the coastal state will not seal its borders to keep out tourists. He added, “We are in the process of issuing guidelines for hotels, which will make it mandatory for them to reserve one room as an isolation room on their property”.
• Kerala: The Kerala High Court has directed the state government to strictly follow the guidelines issued for performing the last rites of Covid-19 patients. All cinema theatres in the state which was closed following Covid-19 will remain shut and will not open soon; this was decided at a meet of film organisations convened today by Chief Minister Pinarayi Vijayan. 6,419 new Covid-19 cases & 7,066 recoveries were reported in the state yesterday. The current test positivity rate is 9.53% and Covid death toll is 1,943.
• Tamil Nadu: As sales have decreased due to the Covid pandemic the Tamil Nadu Chemists and Druggists Association has urged the state government to include them under the list of frontline workers and provide necessary benefits. Russian scholar Alexander Dubiansky, who taught Tamil for nearly 50 years, passed away in a hospital after testing positive for Covid-19.
• Karnataka: As many as 94,000 frontline workers have been identified to be the first beneficiaries of the Covid-19 vaccination in Bengaluru. It had been reported that the vaccine will be ready for administration in early 2021. At the peak of Covid-19 lockdown, it was technology that ensured India's poor received quick and proper assistance, Prime Minister Narendra Modi said in the Bangalore Tech summit 2020. Karnataka on Wednesday reported 1,791 new Covid-19 cases and 21 more deaths, taking the total infections to 8,65,931 and toll to 11,578.
• Andhra Pradesh: Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy cautions officials against second wave of coronavirus in Andhra Pradesh; during a review meeting he directed the officials to take effective steps in containing the spread of Covid-19 in the wake of second wave in Delhi and other countries. Andhra Pradesh is left with 16,516 active cases as on Wednesday with 91,54,263 Covid tests conducted so far and 8.54 lakh turned out positive with a positivity rate of 9.33 per cent. On average, 1,71,428 tests were done in every one million population, taking to 75,000 tests every day.
• Telangana: The State government slashed the rates for RT-PCR testing for Covid-19 in private labs from Rs 2,200 to Rs 850; For samples collected at home, the charges have been reduced from Rs 2,800 to Rs 1,200. A total of 1,607 patients recovered from Covid-19 while 948 fresh cases were detected in Telangana in the 24 hours. The State’s tally stands at 2,59,776, recoveries at 2,45,293 and active cases stand at 13,068.