প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লান্মীশিংগা লোইননা মরুওইবা মফমশিংদা দিৱালী পাংথোকখ্রে
ঐগী দিৱালী অসি লান্মীশিং য়াওদনা মপুং ফাদেঃ তোঙ্গেৱালাদা পি.এম.
‘ভারত লম শন্দোকপা শক্তিশিংগী মায়োক্তা শাফু কনবা খোঞেজেল ওইনা শাফোংলক্লি’
‘ঙসি ভারতনা তেরোরিজম য়োকখৎপশিংবু মখোয়গী ময়ুম মক্তদা খুৎ থারি’
14 NOV 2020 1:54PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা, মহাক্কী লান্মীশিংগা দিৱালী পাংথোকমিন্নবা অদু মখা চৎথরদুনা লোঙ্গেৱালাদা লৈবা ভারতকী ঙমখৈগী পোস্ততা লান্মীশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী দিৱালী অসি উন্না কুপ্পা চিং ওইরবসু নত্ত্রগা লৈকংলা ওইরবসু লান্মীশিংগা লোইননা পাংথোকমিন্নদ্রবদি মপুং ফাবা ওইদে। মহাক্না ঙমখৈদা লৈরিবা লান্মীগী মীওইশিংদা ভারত মচা পুম্নমক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না থৌনা ফরবা মমা অমসুং মচে-মচলশিংদসু নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং মখোয়গী কৎথোকখিবশিং অদুদা শ্রদ্ধাঞ্জলিসু কৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা আর্ম ফোর্সশিংদা লৈবাক মীয়ামগী তৌবীমল ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি ভারত মচা করোর ১৩০না ফোর্সশিং অসিগীদমক খোংফম চেৎনা লেপ্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা শাফু পীখি মদুদি ঙসিগী মতম অসিদা এতেক্কর অমসুং ইন্ত্রুদরশিংগী পাউখুম পীবা ঙম্বা লৈবাক অদু শোইদ-ঙামদবা ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি মালেমগী ওইবা তেংবাং পীনবা অমসুং শরুক য়ামিন্নরিবা অসি চাউনা অহোংবা পুজরক্লবসু ঐখোয়না মসি কাওথোক্লোইদবনি মদুদি ঙাক-শেল অসি চেকশিন্না পাংথোক্কদবনি। নুংঙাইবা হায়বসি চেকশিনবগী মখা পোল্লি অমসুং চেকশিনবা অসিনা মায় পাকপগী ৱাখল ফাওহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাওথোকখ্রে মদুদি ভারতকী পোলিসী অসি ময়েক য়াম্না শেংই। ঙসিগী ভারত ৱাখল তমিন্নবা অমদি অমগা অমগা পাউ ফাওদোক্নবদা থাজবা থম্লি অদুবু ঐখোয়গী খাংবা ঙম্বগী চাংয়েং তৌরক্লগদি লোন অদুমক্তা মান্ননা পাউখুম পীগনি।
মহাক্না লাওথোকখি মদুদি মালেম্না য়ারি মদুদি ভারতনা মসিগী লৈবাক্কী কান্ননবগীদমক মখল অমত্তদা য়াশিন্নবা পুরক্কদবা লৈতে। মসি ভারতকী হেনগৎলক্লিবা পাঙ্গল অমসুং অচেৎপা খোংফম অসিনা ওইহনবা ঙম্লিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি মালেমগী থাক্তা ইশাবু খোংফম চেৎনা লৈবা ঙম্লিবা অসি ভারতকী আর্ম ফোর্সশিংনা ঙাকপী শেনবীবদগীনি। ভারতকী মিলিতরী পাৱরনা মরম ওইদুনা ঙসি ভারতনা কনাগুম্বা অমা হেক্তগা ওনশিন্দুনা ৱারী শানবা ঙম্লিবনি। ঙসি ভারতনা তেরোরিজম্বু চংজফম পীবশিংবু ময়ুমদা চংদুনা পারা তম্বীরে।
ভারত লম শন্দোকপগী ৱাখল চেনবা শক্তিশিংগা মায়োক্ননবা শাফু কনবা খোঞ্জেন অমা ওইনা শাফোংলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি লম শন্দোকপগী ৱাখল অসি ১৮শুবা চহি চাগী ৱাখল্লোনগী মমি অদুনি অমসুং মসিনা মালেম অপুনবদা অৱাবা পোকহল্লি।
‘আত্মনির্ভর ভারত’ অমসুং ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফোর্সশিংনা ৱারেপ অসি লৌখ্রে মদুদি খুৎলাই মখল ১০০ হেন্না অমসুং লান্মীগী থবক-থৌরমদা য়াওবা অতৈ খুৎশু-খুৎলাই হৌজিক মপান্দগী পুশিল্লরোই। মহাক্না লোকেল ফোর ভোকেলগী ৱাখল্লোনগী খুমাং য়ানবীবগীদমক আর্ম ফোর্সশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা লৈবাক্কী আর্ম ফোর্সশিংনা শিজিন্নগদবা খুৎলাইশিং শানবগীদমক খঙহনখি, স্তার্তঅফ কয়ানা থোরক্তুনা ফোর্সশিংগী মথৌ তাবশিংবু মপুং ফাহন্নবগীদমক ফোংদোকখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি নহাশিংগী লুচিং মখাদা স্তার্তঅপশিংনা ঙাকশেলগী লমদা লৈবাক অসিনা আত্মনির্ভর ওইনবগী লম্বীদা শোইদনা পুগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আর্ম ফোর্সশিংদগী ইথিল পোক্তুনা ঙসি লৈবাক অসিনা কোবিদ লাইচৎ মনুং অসিদা মীওই খুদিংমক্কী ঙাক-শেন্নবগীদমক হোৎনরি। মীওই খুদিংমক্কীদমক চানবা পোৎলম ফংহন্নবা হোৎনবগা লোইননা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনবুসু লম্বীদা অমুক হন্না পুরক্নবা লেপ্তনা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমিং চৎখিবা লোঙ্গেৱালাগী লানফম অদুবু নীংশিংলদুনা হায়খি মদুদি লান্না মতম পুম্নমক্তা লান্মীগী শেম-শাবা অমসুং লাল্লোংগী থৌরাংগী মফম ফংগনি। মতম অসিদা পাকিস্তানগী লান্মীগী তমথিবা উৎখি অমসুং মসিগী লান্মীনা বঙ্গলাদেশকী লানজদ্রবা মীয়ামদা মীওৎ-মীনৈ চৎথখি অমসুং মমা ওইবী অমসুং মচে মচল ওইবীশিংদা ওৎপী নৈবীখি। পাকিস্তান্না নোংচুপ থংবা ঙমখৈদা মালেমগী পুক্নীং চিংশিনবা ঙম্ননবা থবক কনখৎহনখি। মদুগী পাউখুম ভারতনা চপ চানা পীখি।

Prime Minister's Office
PM spends Diwali with soldiers in forward areas
My Diwali is not complete without being with the soldiers: PM at Longewala Post
‘India has emerged as a forceful voice against forces of expansionism’
‘If we are tested, response will be equally fierce’
‘Today India hits the purveyors of terrorism in their home’
14 NOV 2020 1:54PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, continuing his tradition of spending Diwali with the armed forces interacted and addressed the soldiers at the Indian border post of Longewala. He said his Diwali is complete only when he is with the soldiers whether in the snow-clad mountains or in the desert. He took the greetings, blessings and wishes of every Indian to the armed force personnels at the border. He also greeted the brave mothers and sisters and paid tribute to their sacrifice. The Prime Minister conveyed the gratitude of the countrymen to the armed forces and said 130 crore Indians are standing strongly with the forces.
The Prime Minister emphasized that only that nation is secure which has the capability to face the attackers and intruders. He said irrespective of advances in international cooperation and changes in equations, we simply can’t afford to forget that vigilance is the key to security, alertness is the basis of happiness, and strength is the confidence of victory.
Prime Minister Modi declared that India’s policy is very clear - Today’s India believes in understanding and explaining, however, if there is an attempt to test us, the response will be equally fierce.
He declared that today, the world knows that this country will not compromise at all on its national interest. This status of India is due to its valour and capabilities. India is able to forcefully hold forth on the international fora because of the security provided by the armed forces, India’s military power has enhanced its negotiating power, the Prime Minister said. Today India hits the purveyors of terrorism in their home.
India has come out as a forceful voice against the ideology of expansionism. Entire world is troubled by the forces of expansionism which is a mental perversion reflective of 18th century thinking, he said.
Referring to the stress on Aatmnirbharta and ‘Vocal for Local’, the Prime Minister said that recently it has been decided by the forces that more than 100 weapons and accessories will not be imported anymore. He complimented the armed forces for leading the way in being vocal for local.
Shri Modi called upon the youth of the country to produce for the armed forces as many startups are coming forward to meet the needs of the forces. He expressed the hope that youth-led startups in the defence sector will take the country forward on the path of Aatmnirbharta.
The Prime Minister said, inspired by the armed forces, the country is trying to save each and every citizen in the times of the pandemic. Along with ensuring food for the citizens, the country is working on putting the economy back on track.
The Prime Minister asked the soldiers for three things, first, make innovation part of their daily life. Second, make yoga part of their life and finally, learn at least one more language apart from their mother tongue, Hindi and English. This will infuse your life with new energy, the Prime Minister said.
The Prime Minister recalled the glorious battle of Longewala and said the battle will always be remembered in the annals of strategic planning and military valour. He said this was the time when the ugly face of Pakistan was exposed as its army was terrorizing innocent citizens of Bangladesh and committing atrocities on daughters and sisters. Pakistan opened the front on western border to divert the global attention but our forces gave them a befitting reply.