PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
12 NOV 2020 6:03PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India reports less than 50K Daily New Cases for the 5th continuous day, Active Caseload under 4.9 lakhs, share in Total Cases drops to 5.63%
For the successive fifth day, new cases reported in the last 24 hours did not cross the 50,000 mark. 47,905 persons have tested positive for COVID-19 in the last 24 hours. The trend of daily new recoveries outnumbering daily new cases continues for the 40th Day with 52,718 new recoveries registered in the last 24 hours. This trend has continued to compress the active caseload of India which is presently 4.98 lakhs. With a contribution of only 5.63% of India’s total positive cases, India’s active caseload stands at 4,89,294, well below the 5 lakh mark. The Recovery Rate has also been boosted with the trend of recoveries exceeding new cases. It presently stands at 92.89%. Total Recoveries today are 80,66,501. The gap between Recovered cases and Active cases has steadily widened to75,77,207. 78% of the new recovered cases are concentrated in 10 States/UTs. Maharashtra reported the maximum number of single day recoveries with 9,164 newly recovered cases. 7,264 people recovered in Delhi followed closely by Kerala which reported 7,252 new recoveries. 10 States and UTs reported 78% of the new cases. Delhi observed another spike and reported the highest daily new cases, also its highest tally so far with 8,593 new cases. Delhi is followed by Kerala with 7,007 cases and Maharashtra with 4,907 cases. 550 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Case Fatality Rate stands at 1.48% today. Of these new deaths, ten States/UTs account for 80%. Maharashtra accounted for 22. 7% share with 125 fatalities. Delhi and West Bengal follow with 85 and 49 new deaths, respectively.
For details:
Phone call between Prime Minister Shri Narendra Modi and H.E. Dr. TedrosAdhanom Ghebreyesus, Director General of the World Health Organisation (WHO)
Prime Minister Shri Narendra Modi had a telephone conversation yesterday with H.E. Dr. TedrosAdhanom Ghebreyesus, Director General of the World Health Organisation (WHO). Prime Minister expressed his appreciation for WHO's important role in facilitating a coordinated global response to the COVID-19 pandemic. He also noted the need to not lose sight of the battle against other diseases, and appreciated the importance of WHO's support to the health systems of developing countries. The Director General stressed the close and regular collaboration between the WHO and the Indian health authorities, and specially appreciated India's domestic initiatives like the Ayushman Bharat scheme and India's campaign against Tuberculosis. He said that India had an important role to play in global health issues. The Prime Minister and the Director General had a productive discussion on the value of Traditional Medicinal Systems, especially for enhancing wellness and immunity of the global population. They agreed on the need for integrating traditional medicine solutions into modern medical practice through holistic protocols, and for careful scientific validation of time-tested traditional medicine products and practices.
For details:
PM's address at the 17th ASEAN - India Summit
For details:
English rendering of the Prime Minister, Shri Narendra Modi’s address at the inauguration of the state-of-the-art office-cum-residential complex of Income Tax Appellate Tribunal (ITAT) at Cuttack
For details:
Presentation of details under Aatmanirbhar Bharat Package 3.0 to support Indian economy in fight against COVID-19 as announced by Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman
For details:
Prime Minister to dedicate Two Ayurveda Institutions to the nation tomorrow
The Prime Minister will dedicate two future-ready Ayurveda institutions to the nation at the 5th Ayurveda Day on 13th November, 2020. These are the Institute of Teaching & Research in Ayurveda (ITRA), Jamnagar and the National Institute of Ayurveda (NIA), Jaipur. Both the Institutes are premier institutions of Ayurveda in the country. The former has been conferred the status of an Institution of National Importance (INI) by an Act of the Parliament, and the latter that of an Institution Deemed to be University by the University Grants Commission.Ministry of AYUSH, since 2016, has been observing ‘Ayurveda Day’ every year on the occasion of Dhanwantari Jayanti (Dhanteras). This year, it falls on 13th of November.Considering the prevailing situation of COVID-19, the 5th Ayurveda Day 2020 is being observed largely on virtual platforms at the national as well as international levels.
For details:
Mission Sagar - II Handing Over Food AID to Djibouti by INS Airavat
In continuation of the ongoing humanitarian mission ‘Sagar-II’, Indian Naval Ship Airavat arrived at Port of Djibouti, Djibouti on 10 November 2020. The Government of India is providing assistance to Friendly Foreign Countries to overcome natural calamities and COVID-19 pandemic, and towards the same INS Airavat is carrying food aid for the people of Djibouti. The Mission Sagar-II is aligned with Prime Minister’s vision of SAGAR (Security and Growth for All in the Region) and reiterates India’s position as a dependable partner in Indian Ocean Region (IOR) with Indian Navy as the first responder in the maritime domain. The mission also highlights the importance accorded by India to relations with her maritime neighbours and further strengthens the existing bond. The Indian Navy is progressing this mission in close coordination with the Ministries of Defence and External Affairs, and other agencies of the Government of India.
For details:
Doorstep Service for submission of Digital Life Certificate through Postman launched
India Post Payments Bank, IPPB of Department of Posts &Meity have successfully launched the initiative of the Department of Pension & Pensioners’ Welfare: “Doorstep Service for submission of Digital Life Certificate through Postman”. The facility to submit life certificate online through Jeevan Pramaan Portal was launched by the Hon'ble Prime Minister in November, 2014 with the objective to provide a convenient and transparent facility to pensioners for submission of Life Certificate.In order to avail “doorstep service for submission of DLC” through IPPB, pensioners can get detailed information on ippbonline.com. It is a chargeable service and will be available to all Central Government Pensioners across the country irrespective of the fact their pension accounts are in different bank.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Assam: In Assam, 245 more people tested positive for COVID-19 and 837 patients discharged yesterday. Total cases rise to 209633, total discharged patients 203305, active 5371 and 954 death.
• Maharashtra: The state added 4,907 new Covid cases on Wednesday, even as 9,164 patients recovered brining down the number of active cases to 88,070. The state has thus far reported 45,560 Covid related deaths and the case fatality rate is now 2.63%. Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan on Wednesday advised seven states, including Maharashtra, to focus on enhanced testing, especially in districts with higher COVID-19 positivity and places of large gatherings like markets and workplaces. He however also appreciated the innovative and effective decisions taken by the Maharashtra Government, keeping in mind the interest of common people in controlling the spread of Corona virus infection. State Health Minister Rajesh Tope demanded insurance cover for all private doctors in the state under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana.
• Gujarat: Recovery rate has reached up to 91.28 per cent in the state. Gujarat reported 1,125 new Covid cases on Wednesday. Maximum 207 new cases were reported from Ahmedabad, while Surat recorded 184 new cases. Meanwhile, Ahmedabad Municipal Corporation has lifted the ban in 27 busy areas of the city and allowed the shops to remain open till 12 midnight in view of the coming Diwali festival. This apart, tent City in the Rann of Kutch reopens today following COVID-19 norms, in view of the upcoming tourist season in the Kutch district.
• Rajasthan: The state witnessed a sudden spike in new Covid-19 cases with 2,080 infections on Wednesday, the highest in the last 30 days. Maximum cases on Wednesday were found in Jaipur district (450 new cases), followed by Jodhpur district (310 new cases) and then Bikaner (175 new cases). The health department has asked district collectors to keep the government informed about the situation in their respective districts. It has also asked districts to increase the number of oxygen supported and ICU beds and ventilators for Covid patients in dedicated hospitals.
• Madhya Pradesh: Many districts which had reported very few number of corona positive cases on Tuesday, registered sharp increase in the state on Wednesday. Niwari district, which had reported one positive case on Tuesday, reported 21 positives cases on Wednesday. Similarly, Panna which had not reported any positive case on Tuesday, reported 10 positive cases and Damoh, which had reported 10 positive cases, reported 30 cases. In aggregate, the state reported 883 positives cases taking its tally to 1.79 lakhs, while the number of active cases is 8,328.
• Kerala: Post-Covid Alert Clinics started functioning at primary health centers and community health centers in the state from today. State Health Minister K.K. Shylaja said all Covid cured patients will be contacted through these clinics or via e-Sanjeevini platform at least once in a month and further directions will be given after analyzing their health condition. Post Covid referral Clinics have also been started at secondary and tertiary level in Taluk, District and General hospitals and Medical college. Meanwhile, the state government has decided to provide free treatment to those devotees who are beneficiaries of the Karunya Arogya Suraksha Padhathi for the upcoming pilgrimage season at Sabarimala. Those coming from outside state could make use of the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana card for the same. These decisions were taken as part of the action plan prepared by the health department for patient management in the context of Covid-19.
• Tamil Nadu: Schools, colleges not to reopen in T.N. on November 16; only PG final year courses to start from December 2; State Govt withdraws previous announcement after feedback from parents. TN resumes bus services to Karnataka; since the resumption of intra-state bus services a few months ago, buses bound for Bengaluru were stopped at the State border. Hospitality sector in the State stares at Rs 8,000 crore loss due to pandemic, seeks relief; occupancy levels in hotels across State barely 10%, Chennai hotels fare slightly better at 35%; hotels offer as much as 50% discount. NGT permits Isha Foundation to hold Sivarathri events after getting permission; Tribunal directs govt. departments to monitor celebrations.
• Karnataka: State Health Minister expressed helplessness with regard to recent violations of governments Covid-19 guidelines and advisories during recent bye election; High court asked state government to spell out its stand on initiating criminal actions against political leaders who violated covid guidelines. After seven months KSRTC resumed service to Tamilnadu. State Law Minister today clarified that re-opening of schools issue not discussed in the cabinet meeting.
• Andhra Pradesh: South coastal A.P. sees improvement in health situation; with less than a few hundred new cases, the cumulative confirmed cases went up to 1,22,750 in Nellore and Prakasam districts. The State once again reported less than 2000 new Covid-19 infections and 14 new deaths as on Wednesday. With 1,732 new cases, the tally increased to 8,47,977 and death toll went up to 6,828.The death rate and recovery rate due to Covid-19 in the state remains at 0.81 per cent and 96.73 per cent respectively. There are 20,915 active cases currently.
• Telangana: 1015 new cases, 1716 recoveries & 3 deaths reported in the last 24 hours in Telangana; out of 1015 cases, 172 cases reported from GHMC. Total cases: 2,54,666; Active cases: 17,323; Deaths: 1393; Discharges: 2,35,950 with a recovery rate of 92.65 per cent. Junior doctors of Hyderabad's Gandhi Hospital go on strike, demand resumption of non-Covid services. Telangana State Council of Higher Education (TSCHE) Chairman T Papi Reddy says colleges in Telangana may open in December if the situation remains favourable.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
12 NOV 2020 6:03PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• লেপ্তনা মথং-মথং নুমীৎ ৫শুবা ওইনা ভারতকী ওইনা লিশিং ৫০দগী তানা নুমীৎ খুদিংগী ওইবা অনৌবা কেসকী রিপোর্ত তৌরক্লি
• এক্তিব কেসলোদ লাখ ৪.৯গা মখা ওইরি
• হৌখিবা পুং ২৪সিদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবদা মীওই ৪৭,৯০৫ পোজিব ওইখি অমদি নৌনা মীওই ৫২,৭১৮ ফগৎলকপগী রেজিস্তর তৌরকখ্রে
• লৈবাক্কী ফগৎলকপগী চাং অসি মখা তানা ৯২.৮৯দা ফগৎলক্লি
• প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগীদা মালেমগী ওইবা অপুনবা থৌরাংবু খুদোং চাবা ওইহনবদা দবল্যু.ঐচ.ও.না লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
• কোবি০-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ভারতকী ইকোনোমীদা তেংবাং ওইনবা আত্মনির্ভর ভারত পেকেজ ৩.০ লাউথোকখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
লেপ্তনা মথং-মথং নুমীৎ ৫শুবা ওইনা ভারতকী ওইনা লিশিং ৫০দগী তানা নুমীৎ খুদিংগী ওইবা অনৌবা কেসকী রিপোর্ত তৌরক্লি, অপুনবা কেস মশিং অসি চাদা ৫.৬৩দা হন্থরক্তুনা এক্তিব কেসলোদ অসি লাখ ৪.৫গী মনুংদা লৈরে
লেপ্তনা মথং-মথং নুমীৎ ৫শুবা ওইনা হৌখিবা পুং ২৪সিদা অনৌবা কেস মশিং অসি লিশিং ৫০দগী লানখিদ্রে। হৌখিবা পুং ২৪সিদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবদা মীওই ৪৭,৯০৫ পোজিব ওইখি। নুমীৎ খুদিংগী মশিং য়াম্না ফগৎনরকপগী নুমীৎ ৪০নি শুবগী ওইনা হৌখিবা পুং ২৪সিদা নৌনা মীওই ৫২,৭১৮ ফগৎলকপগী রেজিস্তর তৌরকখ্রে। মসিগী মওং অসিদা ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অসি লেপ্তনা কাখৎলক্তুনা হৌজিক-হৌজিক লাখ ৪.৯৮ ওইরি। ভারতকী অপুনবা পোজিতিব ওইবগী মশিং অসি চাদা ৫.৬৩খক্তমক ওইরদুনা ভারতকী এক্তিব ওইবগী কেসলোদ অসি ৪,৮৯,২৯৪দা লৈদুনা লাখ ৫দগী হন্থনা লৈরে। ফগৎলকখিবগী চাং অসিসু খংহেন হেনগৎলক্তুনা অনৌবা কেসশিংগী মশিংদগী অদুম্মক হন্থনা লৈবগী মওংদা লৈরি। হৌজিক-হৌজিক মসি চাদা ৯২.৮৯ ওইরি। অপুনবা ফগৎলকখিবগী অপুনবা মশিং অসি ঙসি ৮০,৬৬,৫০১দা লৈরে। নারম্বদগী ফগৎলকখিবা অমদি এক্তিব কেসশিংগী খেৎনবা অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্তুনা ৭৫,৭৭,২০৭দা লৈরে। রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১০দা নৌনা ফগৎলকখিবগী মশিং অসি চাদা ৭৮ ওইরি। কেস মশিং ৯,১৬৪ নৌবা ফগৎলক্তুনা মহারাস্ত্রনা নোংমখক্তংদা খ্বাইদগী কেস মশিং য়াম্না ফগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরকখি। দিল্লীদা মীওই ৭,২৬৪ নৌনা ফগৎলকখিদুনা কেরলানা য়াম্না নক্না মনিং থাদুনা নৌনা মীওই ৭,২৫২ ফগৎলকখ্রে। রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১০না চাদা ৭৮কী অনৌবা কেসকী রিপোর্ত তৌরকখি। দিল্লীদা অতোপ্পা খংহেন-হেনগৎলকপা অমা থেংনখ্রে অমদি নোংমদা অনৌবা কেস মশিং খ্বাইদগী য়াম্না অদুগা হৌজিক ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা তেল্লী ওইনা অনৌবা কেস ৮,৫৯৩গী রিপোর্তসু তৌরকখ্রে। দিল্লীগী মথংদা লৈদুনা কেরলাগী কেস মশিং অসি ৭,০০৭ ওইরি অদুগা মহারাস্ত্রগী কেস মশিং ৪,৯০৭ ওইরি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা কেস ফেতেলিতী ৫৫০গী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। কেস ফেতেলিতীগী চাং অসি ঙসি চাদা ১.৪৮দা লৈরে। মসিগীশিং অসিগী মনুংদা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী তরাদা নৌনা শিখিবগী মশিং অসি চাদা ৮০ ওইখ্রে। মহারাস্ত্রদা মীওই ১২৫ শিখিদুনা অপুনবা শিখিবা মশিংগী চাদা ২২.৭ ওইরি। দিল্লী অমসুং নোংচুপ বঙ্গালদা মথংশিৎনা ৮৫ অমদি ৪৯ শিখিদুনা মথংদা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী দাইরেক্ত জেনরেল, তেদ্রোস অধনম ঘিব্রেয়েসনা তেলিফোন্দা ৱারী শানবা
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)গী দাইরেক্তর জেনরেল, ঐচ.ই. দা. তেদ্রোস অধনম ঘিব্রেয়েসগা লোইননা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগীদা মালেমগী ওইবা অপুনবা থৌরাংবু খুদোং চাবা ওইহনবদা দবল্যু.ঐচ.ও.না লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না অতৈ লাইনাশিংগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা লানফমদা মায়থিদনবা মথৌ তাবশিংগী মতাংদসু পুক্নীং চিংশিনখি অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী হকশেল সিস্তেমগীদমক দবল্যু.ঐচ.ও.গী তেংবাং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। দাইরেক্তর জেনরেলনা দবল্যু.ঐচ.ও. অমসুং ভারতকী হেল্থ ওথোরিতীশিংগী মরক্তা অচেৎপা অমসুং চাং নাইনা তেংবাং পীনবদা শাফু পীখি, অমসুং মরুওইনা আয়ুশ্মান ভারত য়োজনা অমসুং ত্যুবর্কুলোসিসকী মায়োক্তা চংশিল্লিবা খোংজংগুম্বা ভারতকী দোমেস্তিক ইনিসিএতিবশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হকশেলগী ইসুশিংদা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। প্রধান মন্ত্রী অমসুং দাইরেক্তর জেনরেলনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সিস্তেমশিংগী মগুন্দা কান্নবা মওংদা ৱারী-ৱাতাই তৌনখি, মরুওইনা মালেমগী মীয়ামগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ইম্যুনিতী হেনগৎহন্নবা খন্নখি। মখোয়না ইন্তিগ্রেতিং ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সোলুসনশিংবু অনৌবা মেদিকেল প্রাক্তিসতা পুনশিনবা অমসুং তাইম-তেস্তেদ ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী পোৎথোকশিং অমসুং প্রাক্তিসশিংগী চেকশিন্না সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা মগুন লেপথোকপদসু য়ানখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
১৭শুবা অসিয়ান-ইন্দিয়া সমিৎতা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কত্তক্তা ইনকম তেক্স এপিলেৎ ত্রিব্যুনেল (আই.তি.এ.তি.)গী খ্বাইদগী নৌবা ওফিস-কম-রেসিদেন্সিএল কম্প্লেক্স শঙ্গাবদা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯গা মায়োক্নরিবা অসিদা ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা মতেং পাংননবা কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সীতারমন্না লাওথোকখিবা আত্মনির্ভর ভারত পেকেজ ৩.০গী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা হয়েং অয়ুরবেদগী ইন্সতিত্যুৎ অনি লৈবাক্কীদমক কত্থোক্কদৌরি
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী ওইনা ২০২০গী নবেম্বরগী ১৩দা পাংথোক্কদবা ৫শুবা অয়ুরবেদ নুমিৎতা তুংগীদমক শেম শাদুনা লৈরবা অয়ুরবেদ ইন্সতিত্যুৎ অনি কৎকদৌরি। হায়রিবা অসি ইন্সতিত্যুৎ ওফ তিচিং অমসুং রিসর্স ইন অয়ুরবেদ (আই.তি.আর.এ.), জামনাগর অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুরবেদ (এন.আই.এ.), জাইপুর অসিনি। ইন্সতিত্যুৎ অনিমক লৈবাক অসিগী অহানবা অয়ুরবেদ ইন্সতিত্যুৎনি। অহানবা অসি পার্লিয়ামেন্তনা এক্ত তৌবা থাক্তা ইন্সতিত্যুসন ওফ নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স (আই.এন.আই.)দা অমসুং অনিশুবা অসিনা য়ুনিভর্সিতি গ্রান্তস কম্মিসনগী য়ুনিভর্সিতি ওইনা লৈনবনি। ২০১৬দগী আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা ‘অয়ুরবেদ নুমিৎ’অসি চহি খুদিংগী ধানৱানতরি জায়েন্তি (ধানতেরাস) থৌরমদা পাংথোকপনি. হন্দক্কী চহি অসিদি নবেম্বরগী ১৩ অসিদা পাংথোক্লগনি। হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফীবম অসি য়েংলগা ৫শুবা অয়ুরবেদ ২০২০ অসি লৈবাক অসিগী অমদি মালেমগী ওইনা ভর্চুএলগী ফম্বাক্তা চাওনা পাংথোক্লগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মিশন সাগর- IIগী মনুং চন্না আই.এন.এস. ঐরাৱৎনা জিবুতীদা চানবা তেংবাং খুশিন্নবা
লৈরিবা হ্যুমেনেতরিয়নগী তেংবাং পীবা অসি মখা চত্থবা ওইনা মিশন 'সাগর- II'গী মখাদা ইন্দিয়ন নেভেল শিপ ঐরাৱৎ অসি নবেম্বর ১০, ২০২০দা জিবুতীদা পোর্ত ওফ জিবুতীদা থুংখ্রে। ভারত সরকারনা মহৌশানা থোকহনবা খুদোংথিবশিং অমদি কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিদগী নান্থোরক্নবগীদমক্তা মীরৈবাকশিংগা মরূপ-মপাং ওইনবগী মওংদা তেংবাং পীরি অমদি মসিগী মখাদা আই.এন.এস.ঐরাৱৎকী খুত্থাংদগী জিবুতীগী মীওইশিংগীদমক্তা মফমদুদা চানবগী তেংবাং য়ৌহল্লি। মিশন সাগর- II অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন ওইরিবা সাগর (মফম অসিগী মীওই খুদিংমকপু ঙাক-শেনবিবা অমদি চাউখৎহনবা)গা লোয়ননা হাপচিনখিবনি অমদি মসিগী সমুদ্রগী মফম অসিদা অহানবা অমনা-অমগী মখা পোন্না লৈনবগী মওংদা ভারতকী থাক অসি ইন্দিয়ন নেভেলগা লোয়ননা ইন্দিয়ন ওসিন রিজন (আই.ও.আর.)দা থাজননা শরুক য়ামিন্নবগী মওংদা হন্না-হন্না উবা ফংহল্লি। মসিগী মিশন অসি ভারতনা সমুদ্রগা য়ুম্লোন্নবশিংগা লৈনবা মরি অসি মরুওইবা অসিসু থোইদোক্না খংবা ঙমহল্লি অমদি লৈনরিবা মরিশিং অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ইন্দিয়ন নেভেল, দিফেন্স মন্ত্রালয় অমসুং ফোরেন এফেয়র্স মন্ত্রালয় অমদি ভারত সরকারগী অতোপ্পা এজেন্সীশিংগা লোয়ননা তেংবাং পীনদুনা মিশন অসি হেন্না খুমাং চাউশিলহল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পোস্তমেনগী খুৎথাংদা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ পীশিন্ননবগী দোরস্তেপ সর্ভিস লোন্স তৌখ্রে
পেন্সন অমসুং পেন্সনর্স দিপার্তমেন্তগী: পোস্তমেনগী খুৎথাংদা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ পীশিন্ননবগী দোরস্তেপ সর্ভিস হায়রিবা ইন্নিসিয়েতিব অসি পোস্ত অমসুং মৈতী দিপার্তমেন্তগী আই.পি.পি.বি.গী ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্কনা মাই পাক্না লোঞ্চ তৌখ্রে৷ জীবন প্রামন পোর্তেলগী খুৎথাংদা ওলাইন ওইনা লাইফ সর্তিফিকেৎ পীশিনবগী ফেসিলিতী অসি পেন্সনরশিংনা লাইফ সর্তিফিকেৎ পীশিনবা মতমদা হেন্না খুদোং চাবা অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈবা ফেসিলিতী অদু ফংহন্নবগী পান্দমদা ২০১৪গী নবেম্বর থাদা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লোঞ্চ তৌখ্রে৷ আই.পি.পি.বি.গী খুৎথাংদা “দি.এল.সি. পীশিনখিবগী দোরস্তেপ সর্ভিস” অসিদা পেন্সনরশিংনা অকুপ্পা মরোল অসিগীদমক ippbonline.comদা য়েংবা য়াগনি৷ মসি চার্জএবল সর্ভিস অমনি অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা কেন্দ্র সরকারগী পেন্সনরশিং মখোয় মখোয়গী পেন্সন একাউন্তশিং অদু তোঙান তোঙানবা বেঙ্কশিংদা লৈরবসু মখোয় ময়াম পুম্নমক্তা ফংহল্লগনি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ২৪৫ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং পেসেন্ত ৮৩৭ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিংগী মশিং ২০৯৬৩৩দা হেনগৎলকখ্রে, পুন্না পেসেন্ত ২০৩৩০৫ দিসচার্জ তৌখ্রে, এক্তিব ৫৩৭১ লৈরি অমসুং ৯৫৪ শিখ্রে।
• মহারাস্ত্র: রাজ্য অসিদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা পেসেন্ত ৯,১৬৪ ফখিদুনা এক্তিব কেসশিগী মশিং অদু ৮৮,০৭০দা হন্থহল্লবসু অনৌবা কেস ৪,৯০৭ অমুক থেংনখি। রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ মরী লৈননা ৪৫,৫৬০ শিখিবা লৈখ্রে অমসুং হৌজিক লৈরিবা কেস ফেতেলিতীগী চাং অসি ২.৬৩%দা লৈরি। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী, দা. হর্শ ৱর্ধন্না য়ুমশকৈশা নুমিত্তা মহারাস্ত্র য়াওনা রাজ্য তরেত্তা মরু ওইনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবগী চা ৱাংনা লৈবা মফমশিং অমসুং মার্কেতশিং অমসুং থবক মফমশিংগুম্বা মী য়াম্না তিনবা মফমশিংদা তেস্ত তৌবা হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্নবা হায়খ্রে।
• গুজরাত: রাজ্য অসিদা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৯১.২৮ বৌখ্রে। গুজরাত্তা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা অনৌবা কোবিদ কেস ১,১২৫ থেংনখি। ক্বাইদগী য়াম্বা কোবিদ কেস ২০৭ এহমদাবাদতগী থেংনখি, অদুগা সুরত্তগী অনৌবা কেস ১৮৪ থেংনখি। মরক অসিদা এহমদাবাদ মুনিসিপাল কোর্পোরেশন্না লাক্লিবা দিৱালিগী কুম্হৈ অসি য়েংলগা সিতী অসিগী মী য়াম্না চিনবা মফম ২৭তা অথিংবা থম্বা অদু লৌথোকখ্রে অমসুং অহিংগী পুং ১২ ফাওবা দুকানশিং হাংবগী অয়াবা পীখ্রে।
• রাজস্থান: রাজ্য অসিনা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা ইনফেক্সন ২,০৮০ থেংনখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯গী কেসশিংদা খঙহৌদনা হেনগৎলকপা থেংনখি, হায়রিবা অসি হৌখিবা নুমিৎ ৩০নিদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি। কেস খ্বাইদগী ৱাংনা জয়পুর জিলাদগী থেংনখি (অনৌবা কেস ৪৫০), মথংদা জোধপুর জিলাদগী (অনৌবা কেস ৩১০) অমসুং মসিগী মথংদা বিকানের (অনৌবা কেস ১৭৫)
• মধ্য প্রদেশ: লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোরোনা পোজিতিব কেস য়াম্না হন্থনা থেংনখিবা জিলা কয়া অমনা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা রাজ্য অসিদা য়াম্না ৱাংনা হেনগৎলকপা থেংনখি। লৈবাক পোকপা নুমিত্তা পোজিতিব কেস অমা থেংনখিবা নিৱারি জিলাদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা পোজিতিব কেস ২১ থেংনখি। চাংচত্তা রাজ্য অসিদা পোজিতিব কেস ৮৮৩ থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ১.৭৯ লাখ য়ৌহনখি, অদুগা এক্তিব কেসশিংগী মশিংনা ৮,৩২৮ য়ৌহনখি।
• কেরলা: রাজ্য অসিদা পোস্ত-কোবিদ এলর্ত ক্লিনিকশিংনা ঙসিদগী প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং অমসুং কম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিংদা মথৌ তৌবা হৌখ্রে। রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী, কে.কেক শাইলাজানা হায়খি মদুদি কোবিদ নাবা ফরবা পেসেন্তশিং অদু থা অমদা য়ামদ্রবদা অমুরক্তি মসিগী ক্লিনিকশিং নত্রগা ই-সঞ্জীৱনি প্লেতফোর্মগী খুত্থাংদা পাউ ফাওনরগনি অমসুং মখোয়গী হেল্থ কন্দিশনশিং অদু এনালাইজ তৌরবা মতুংদা মখাতাবা দাইরেক্সনশিং পীরগনি। পোস্ত কোবিদ রেফরেল ক্লিনিকশিংসু তালুক, জিলা অমসুং জেনরেল হোসপিতালশিং অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংদা সেকেন্দরী অমসুং তর্সরীগী থাক্তা হৌখ্রে।
• তামিল নাদু: নবেম্বর ১৬তা তি.এন.দা স্কুলশিং, কোলেজশিং হাংলোই; দিসেম্বর ২দগী পি.জি. ফাইনল য়িয়রগী কোর্সসিংখক্তমক হৌরগনি। তি.এন.না কর্নাতকাদা চৎপা বস সার্বিসশিং অমুক হন্না মথৌ তৌবা হৌখ্রে; থা খরগী মমাংদা ইন্ত্রা-স্তেত বস সার্বিসশীং হৌদোকখ্রবা মতুংদগী বেঙ্গলুরু চৎপা বসশিং অদু রাজ্যগী ঙমখৈদা লৈপহনখি। রাজ্য অসিগী হোসপিতেলিতী সেক্তরদা লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা লুপা করোর ৮,০০০ মাংখি, মসিগীদমক্তা রিলীফ পীনবা হায়খি; রাজ্য শিনবা থুংনা হোতেলশিংদা মী থনবগী চাং অসি য়াম্না ৱানা ১০%দা লৈখি, চেন্নাই হোতেলশিংনা মসিদগী খরা ফদুনা ৩৫%দা লৈখি; হোতেলশিংনা ৫০% দিসকাউন্ত ফাওবা ওফর তৌখ্রে।
• কর্নাতকা: রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীনা হন্দক্কী বাই ইলেক্সন অসিগী মনুংদা হন্দক্তা সরকারগী কোবিদ-১৯ গাইদলাইনশিং অমসুং এদভাইজরিশিং খোংগাওনবগী মতাংদা তৌফম খঙদবা অদু ফোংদোকখি; হাই কোর্তনা রাজ্য সরকারদা কোবিদ গাইদলাইনশিং খোংগাওনবা পোলিতিকেল লীদরশিংগী মায়োক্তা ক্রিমিনল এক্সনশিং লৌখৎপগী মতাংদা মখোয়না লেপখিবা ৱারেপ অদুগী মতাংদা খঙহন্নবা হায়খ্রে। থা তরেতকী মতুংদা তামিল নাদুদা কে.এস.আর.তি.সি.না সার্বিস তৌবা অমুক হন্না হৌখ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশ: এ.পি.গী সাউথ কোস্তলনা হকশেলগী ফিভমদা ফগৎলকপা থেংনখি; অনৌবা কেস চা খরদগী হন্থনা লৈবগা লোইননা, কনফর্ম কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু নেল্লোর অমসুং প্রকাসম জিলাশিংদা ১,২২,৭৫০দা হেনগৎলকখ্রে। রাজ্য অসিনা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা অমুক্কা হন্না অনৌবা কোবিদ-১৯ ইনফেক্সন ২০০০দগী তানা থেংনখি অমসুং নৌনা ১৪ শিখিবা থেংনখি। অনৌবা কেস ১,৭৩২ থেংনখিবগা লোইননা অপুনবা মশিং অদু ৮,৪৭,৯৭৭দা হেনগৎখি অমসুং শিখিবশিংগী মশিং অদু ৬,৮২৮তা হেনগৎখি। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবা অমসুং ফগৎখিবগী চাং অসি মথংশিৎনা চাদা ০.৮১ অমসুং চাদা ৯৬.৭৩দা লৈখি। হৌজিক-হৌজিক এক্তিব কেস ২০,৯১৫ লৈরি।
• তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ১০১৫ লৈখি, ১৭১৬ ফগৎখি অমসুং ৩ শিখি; কেস ১০১৫কী মনুংদা কেস ১৭২দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৫৪,৬৬৬; এক্তিব কেসশিং: ১৭,৩২৩; শিখিবশিং: ১৩৯৩; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ফগৎলপগী চাং চাদা ৯২.৬৫ ওইখিবগা লোইননা ২,৩৫,৯৫০ ফগৎখ্রে।
ফেক্ত চেক