প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হেদ্স ওফ স্তেৎকী এস.সি.ও. কাউন্সিলগী ২০শুবা সমিৎ
10 NOV 2020 6:33PM by PIB Imphal
হেদ ওফ স্তেৎকী এস.সি.ও. কাউন্সিলগী ২০শুবা সমিৎ নবেম্বর ১০, ২০২০দা (ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা) পাংথোকখ্রে। মীফম অদু রুসিয়ন ফেদরেসনগী রাস্ত্রপতি ব্লাদিমীর পুতিন্না ময়াই তাংবল লৌখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী মীহুৎশিং লুচিংখি। অতৈ এ.সি.ও.গী মেম্বর লৈবাকশিং মখোয়গী রাস্ত্রপতিশিংনা লুচিংখি, অদুগা ভারত অমসুং পাকিস্তান্দি প্রধান মন্ত্রীগী থাক্না লুচিংখি। অতৈ শরুক য়াখিবশিং অদুদিঃ এস.সি.ও. সেক্রেতরিয়েৎকী সেক্রেতরী জেনরেল, এস.সি.ও. রিজনেল এন্তি-তেরোরিস্ত স্ত্রকচরগী এগজিক্যুতিব দাইরেক্তর, এস.সি.ও.গী ওবজার্বর মরিগী রাস্ত্রপতিশিং (অফগানিস্তান, বেলরুস, ইরান, মোঙ্গোলিয়া)নি।
মসি ভর্চুএল ওইবা মওংদা পাংথোকপা অমদি ২০১৭তা মপুং ফাবা মেম্বর অমা ওইরবা মতুংদা ভারতনা শরুক য়াবা অহুমশুবা মীফম্নি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা এস.সি.ও.গী লুচিংবশিংদা ৱা ঙাংবদা কোবিদ-১৯গী লাইচৎনা ওইহল্লিবা শিংনবশিং অমদি অৱাবা অসিগী মরক্তা মীফম অসি শিনবীবগীদমক রাস্ত্রপতি ব্লাদিমীর পুতিন্দা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা, লাইচৎনা মরম ওইদুনা শেন্মিৎলোন অমদি খুন্নাইদা পীরিবা শাফু অসিনা অৱাবা ওইহল্লবা মালেমগী অনীংবা অপাম্বা মপুং ফাহন্নবগীদমক শেমদোক্লবা মল্তিলেতরেলিজম অমা মথৌ তাবগী মতাংদা ফোংদোকখি। ভারতনা যু.এন.এস.সি.দা নন-পর্মানেন্ত মেম্বর অমা ওইনা জনুৱারী ১, ২০২১দগী থবক পায়বা হৌগদৌরিবা অসিদা, মালেমগী ওইবা লৈঙাক্তা মথৌ তাবা অহোংবা পুরক্নবা ‘রিফোর্ম মল্তিলেতরেলিজম’দা মিৎয়েং থমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী শান্তি, ঙাক-শেল অমসুং চাউখৎপা অসিদা থম্লিবা থাজবা, শান্তি অমসুং চাউখৎপা অমসুং তেরোরিজম, আইন্না য়াদনা খুৎলাই ললোনবা, দ্রগ অমসুং মনী লোন্দরিংগী মায়োক্তা লাওখিবা খোল্লাও অদু অমুক হন্না পনখি। মহাক্না পনখি মদুদি ভারতকী থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা য়ু.এন. পিচকিপিং মিসন ৫০ লোমদা শরুক য়াখি অমসুং ভারতকী ফার্মা ইন্দস্ত্রীনা লাইচৎ মনুংদা মথৌ তাবা হিদাকশিং লৈবাক ১৫০ হেনবদা থাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা এস.সি.ও.গী লমদমগা লৈনরিবা ভারতকী অচেৎপা নাৎকী অমসুং পুৱারী ওইরবা মরী অদু পনখি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল নোর্থ-সাউথ ত্রান্সপোর্ত কোর্রিদোর, চাবহার পোর্ত অমসুং অশগাবাৎকী য়ানা ৱারোলনচিংবা খোংথাংশিংগা লোইননা লমদম অসোম্দা কনেক্তিবিতী মপাঙ্গল কলহন্নবা ভারতনা ফোংদোকখিবা ৱাফম অদু অমুক হন্না নীংশিংখি। মহাক্না ২০২১দা এস.সি.ও.গী ২০শুবা কুমওন অসি “এস.সি.ও. নাৎকী চহি” হায়না পাংথোকপদা মপুং ফানা শৌগৎখি অমসুং ভারতকী নেস্নেল ম্যুজিয়ম্না শরুক য়ামিন্নরিবা বুদ্ধগী লন-থুমদা অহানবা এস.সি.ও. এগজিবিসন পাংথোক্নবা শেম-শাদুনা লৈরে হায়না ফোংদোকখি, মথংগী চহিদা ভারত্তা এস.সি.ও. ফুদ ফেস্তিবেল অমসুং রুসী অমসুং চাইনীজ লোন্দা ভারতকী সাহিত্যগী লাইরিক তরা হন্দোকপগী মতাংদসু পনখি।
ভারতনা নবেম্বর ৩০, ২০২০দা ভর্চুএল ওইনা পাংথোক্কদবা মথংগী এস.সি.ও. কাউন্সিলগী সরকারশিংগী মকোক্কী রিগুলর মীফম য়ুম্বু ওইনবা শেম-শাদুনা লৈরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ভারতনা এস.সি.ও.গী মরক্তা ইনোবেসন অমসুং স্তার্তঅপশিংগী মতাংদা স্পিসিএল ৱর্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা অমসুং ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মতাংদা সব-গ্রুপ অমা শেম্নবগী ৱাফম পুখৎখি। মহাক্না লাইচৎ মতুংগী মালেমদা, মালেমগী শেন্মিৎলোন অমসুং এস.সি.ও. লমদমগী শেনমিৎলোনগী থৌওংদা ফোর্স মল্তিপ্লায়র অমা ওইবা ঙমগদবা ভারতকী মিৎয়েং “আত্মনির্ভর ভারত” (মরোমদোম লেপচবা ভারত)কী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তাজিকিস্তান রিপব্লিক্কী রাস্ত্রপতি ইমোমলী রাহমোনবু মথং চহিগী এস.সি.ও.গী চিয়র্মেনগী ফম পায়গদবা অদুগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং ভারতনা মপুং ফানা শৌগৎকনি হায়না থাজবা পীখি।

Prime Minister's Office
20th Summit of SCO Council of Heads of State
10 NOV 2020 6:33PM by PIB Delhi
20th Summit of SCO Council of Heads of State was held on November 10, 2020 (in Video Conference Format). The Meeting was chaired by the President of the Russian Federation Mr. Vladimir Putin. Prime Minister Shri Narendra Modi led the Indian delegation. Other SCO Member States were represented by their Presidents, while India and Pakistan were represented at the level of Prime Minister. Other participants were: Secretary General of the SCO Secretariat, Executive Director of the SCO Regional Anti-Terrorist Structure, the Presidents of the four Observers (Afghanistan, Belarus, Iran, Mongolia) of the SCO.
This was the first SCO Summit held in Virtual Format and third meeting that India participated after becoming a full member in 2017. Prime Minister Shri Narendra Modi in his address to the SCO leaders congratulated President Vladimir Putin for organizing the meeting despite challenges and constraints arising due to the COVID-19 pandemic.
Prime Minister, in his address, highlighted the imperative of a reformed multilateralism to meet the expectation of a world suffering from the social and financial after-effects of the pandemic. India, as a non-permanent member of the UNSC, beginning from 1 January 2021, will focus on the theme of ‘reformed multilateralism’ to bring about desirable changes in global governance.
Prime Minister reiterated India’s firm belief in regional peace, security and prosperity and raising voice against terrorism, smuggling of illegal weapons, drugs and money-laundering. He mentioned that India’s brave soldiers participated in about 50 UN peacekeeping missions and India's Pharma industry supplying essential medicines to more than 150 countries during the pandemic.
Prime Minister underlined India’s strong cultural and historical connect with the SCO region and reiterated India’s firm commitment towards strengthening connectivity in the region with initiatives like International North-South Transport Corridor, Chabahar Port and Ashgabat Agreement. He also extended full support to observing the 20th anniversary of SCO in 2021 as the "SCO Year of Culture” and spoke of India’s own initiatives to hold the first SCO exhibition on Shared Buddhist Heritage to be organized by National Museum of India, SCO Food Festival in India next year and the translation of Ten regional language literary works into Russian and Chinese.
Prime Minister expressed India’s readiness to host the next regular Meeting of SCO Council of Heads of Government on November 30, 2020 in virtual format. India has also proposed to set up a Special Working Group on Innovation and Startups and a Sub Group on Traditional Medicine within SCO. He elaborated on India's vision of a "Aatma Nirbhar Bharat" (Self-reliant India) in the post-pandemic world that could prove to be a force multiplier for the global economy and the economic progress of the SCO region.
Prime Minister congratulated President Emomali Rahmon of the Republic of Tajikistan for assuming the chairmanship of SCO next year and assured full cooperation from India.