প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আই.আই.তি. দিল্লীগী ৫১শুবা কনভোকেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
গ্রেজ্যুএৎশিংদা লৈবাক অসিগী মথৌ তারিবশিং অদু খঙনবা অমসুং গ্রাউন্দদা লৈরিবা অহোংবশিংগা লোয়ননা চৎমিন্ননবা হায়খি
ভারতনা নহাশিংনা মীচম প্রজাদা ‘ইজ ওফ লিবিং’ ফংহন্নবা হোৎনবা য়ানবা মখোয়দা ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’ ফংহন্নবা হোৎনখি
আই.আই.তি.য়নশিংদা ক্বালিতী, স্কেলেবিলিতী, রিলাইএবিলিতী অমসুং এদাপ্তেবিলিতীগী লাইৱা তাকপীখি
07 NOV 2020 2:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা আই.আই.তি. গ্রেজ্যুএৎশিংদা লৈবাক অসিগী মথৌ তারিবশিং অদু খঙদোক্নবা অমসুং গ্রাউন্দদা লৈরিবা অহোংবশিং অদুগা লোয়ননা চৎমিন্ননবা হায়খি। মহাক্না আত্মানির্ভর ভারতকী লমদা প্রজা মীয়ামগী অনীংবশিং অদুসু মখোয়না খঙদোক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা আই.আই.তি. দিল্লীগী ৫১শুবা চহিগী কনভোকেসনগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে।
কনভোকেসন অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা আই.আই.তি.য়ন ২০০০ হেন্নবা অদুবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা হায়খি আত্মানির্ভর কেম্পেন অসি লৈবাক অসিগী নহাশিং, তেক্নোক্রেৎশিং অমসুং তেক-ইন্তর্প্রাইজকী লুচিংবশিংদা খুদোংচাবা পীরিবা মিসন অমনি। মহাক্না হায়খি ঙসি তেক্নোক্রেৎশিংগী ৱাখল্লোন অমসুং ইন্নোবেসনশিং অসি নীংখা তম্না ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা অমসুং মখোয়বু হেনগৎহন্নবা অমসুং অরাইবা মওংদা য়োন্নবা চুন্নরবা এনভাইরনমেন্ত অমা ফংহল্লি। মহাক্না হায়খি ঙসিদি ভারতনা মহাক্কী নহাশিংনা মখোয়গী ইন্নোবেসনগী খুত্থাংদা মখোয়গী মীচম প্রজা ওইরিবা মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা মখোয়না অহোংবা পুরকপা ঙম্নবা মখোয়দা ‘ইজ ওফ দুইং বিজিনেস’ ফংহনখ্রে। “নখোয়না লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ‘ইজ ওফ লিবিং’ ফংহন্নবা খক্তা হোৎনৌ নখোয়দা লৈবাক অসিনা ‘ইজ ওফ বিজিনেস’ পীগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। হন্দক অয়াম্বা সেক্তর খুদিংমক্তা পুরকখিবা অচৌবা অহোংবশিং অসি পাঙথোকপদা মসিনা নুংগী ওইবা ৱাখল্লোন ওইখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। অহোংবশিং অসিনা মরম ওইদুনা অহানবা ওইনা ইন্নোবেসন অমসুং অনৌবা স্তার্ত-অপশিংগী খুদোংচাবশিং পীখিবা সেক্তরশিং অদু পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অদর সর্ভিস প্রোবাইদর (ও.এস.পি.) গাইদলাইনশিং অসি হন্দক্তা লায়থোকহনখ্রে অমসুং অথিংবশিং লৌথোকখ্রে, মসিনা বি.পি.ও. ইন্দস্ত্রীশিংগী কম্প্লাইন্সকী পোৎলম হন্থহনখ্রে। মহাক্ন হায়খি বেঙ্ক গরেন্তী য়াওনা তোঙান তোঙানবা তঙাই ফদবশিংদগী বি.পি.ও. ইন্দস্ত্রী অসিবু কোকপীখ্রে। মহাক্না হায়খি য়ুমদগী থবক তৌবা নত্ত্রগা মফম অমা হেক্তদগী থবক তৌবা অসিগুম্বা খুদোংচাবা অসি পীবদা অথিংবা থম্লমবা প্রোবিজনশিং অদু তেক ইন্দস্ত্রীদগী লৌথোকখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিগী আই.তি. সেক্তর অসি মালেমগী লমজেলদা য়াওহনবা ঙম্লগনি অমসুং নহা ওইরিবা তেলেন্ততা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ভারত অসি মালেমগী ওইনা কোর্পরেৎ তেক্স খ্বাইদগী নেম্বা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরে। স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া কেম্পেন হৌদৌখিবদগী ভারত্তা স্তার্ত-অপ লিশিং ৫গী মথক্তা থোরকখ্রে। হৌখিবা চহি মঙা অসিদা লৈবাক অসিগী পেতেন্ত মশিং শরুক ৪ থোক্না হেনগৎপা, ত্রেদমার্ক রেজিস্ত্রেসনশিং তৌবদা শরুক ৫ থোক্না হেনগৎপা অসিগুম্বা স্তার্ত-অপশিং চাউখৎহন্নবা সরকারনা হোৎনবশিংগী ফলশিং মহাক্না পাউদমখি। মহাক্না হায়খি চহি কয়া অসিদা ভারতকী য়ুনিকোর্ন ২০ হেন্না শেমখ্রে অমসুং লাক্কদৌরিবা চহি অমা নত্ত্রগা অনি অসিগী মনুংদা মসিগী মশিং অসি মখা তানা হেনগৎলকখিগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ইনক্যুবেসনদগী ফন্দিং ফাওবদা স্তার্তঅপশিং অসিদা মতেং পাংলি। মহাক্না হায়খি স্তার্তঅপশিং অসিগী ফন্দিংগীদমক্তা লুপা করোর লিশিং ১০গী কোর্পস অমগা লোয়ননা ফন্দ ওফ ফন্দস হায়বা অসি শেমখি। মসিগী মথক্তা চহি ৩গী মতমগী স্তার্তঅপশিংদা তেক্স লৌদবা, মশানা সর্তিফিকেসন পীজবা অমসুং ইজী একজিৎকী খুদোংচাবা কয়া ফংহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইনগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১গী মথক্তা ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা থৌরাং তৌখ্রে। হৌজিক অমসুং তুংলমচৎ অনিমক্কী মথৌ তাবশিং অদু ফংহন্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা খ্বাইদগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেম্লগনি। মহাক্না হায়খি ঙসি লৈবাক অসিনা লম খুদিংমক্তা খ্বাইদগী য়াম্বা পোতেন্সিএল ফংনবা অনৌবা লম্বীশিংদা চংশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী থবক মফমদা ঙাক্না চৎনবা লাইৱা মরি তাকখি,
১. ক্বাইলিতীদা ফগৎহনবা; য়াশিন্নবা হোৎনদবা
২. স্কেলেবিলিতী লৈহনবা; অদোমগী ইন্নোবেসনবী থবক অদু পাক শন্নবা তৌহনবা
৩. রিলাইএবিলিতী ওইহনবা; মার্কেৎতা মতম শাংনা থাজবা লৈনবা হোৎনবা
৪. এদাপ্তেবিলিতী পুরকপা; অহোংবা নাইবা অমসুং পুন্সিগী মথেল অমা ওইনা তম্বা ঙমদবা কয়া থোরক্কনি খঙজিনবা
মহাক্না হায়খি তঙাই ফদবা লাইৱাশিং অসি ঙাক্না চৎলবদি মসিনা কনাগুম্বা মীওই লোয়ননা ভারতকী ব্রান্দদা মাই পাকপা ঙমহনগনি মরমদি মহৈরোয়শিং অসি ভারতকী খ্বাইদগী অচৌবা ব্রান্দ এম্বেসেদরশিংনি। মহাক্না হায়খি মহৈরোয়শিংগী থবকনা লৈবাক অসিগী প্রদক্তশিং অসি মালেমদা শকতাকপা ঙমগনি অমসুং লৈবাক অসিনা হোৎনবা অসিদা মপাঙ্গল হাপ্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কোবিদ লাক্লবা মতুংদা মালেম অসি য়াম্না খেৎনরগনি অমসুং মসিদা তেক্নোলোজীনা খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং লৌরগনি। মহাক্না হায়খি ভর্চ্যুএল রীএলিতী হায়বা অসি হান্না খল্লমদে অদুবু হৌজিক্তি ভর্চ্যুএল রীএলিতী অমসুং ওগমেন্তেদ রীএলিতীনা ৱার্কিং রীএলিতী ওইরক্লে। মহাক্না হায়খি হৌজিক্কী বেচ অসিগী মহৈরোয়শিং অসিনা থবক মফমদা ওইরক্লিবা অনৌবা কাংলোনশিং অসি খঙনবা অমদি ঙাক্না চৎনবা খুদোংচাবা অমা ফংলে অমসুং মখোয়না মসিগী খুদোংচাবা অসি য়ারিবা মখৈ শীজিন্নহৌনবা মহাক্না খঙহনখি। মহাক্না হায়খি কোবিদ-১৯না গ্লোবেলাইজেসন অসি মরু ওই অদুবু মসিগা চপ মান্নবা মরোমদোম লেপচবা হায়বা অসিসু মরু ওই হায়বা তম্বীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক লৈবাক অসিনা লাইরবশিংদা খ্বাইদগী লাইরবা অসি লৈঙাক অসিনা য়ৌনবা হোৎনবদা খ্বাইদগী শক্তি লৈবা পাম্বৈ অসি তেক্নোলোজীনা করম্না ওই হায়বা উৎখি। অমাংশঙশিং শাবা, চাক থোং গ্যাস পীবা অসিনচিংবা তেক্নোলোজীগী মতেংনা লাইরবশিংগী খ্বাইদগী লাইরবশিংদা য়ৌহনবা ঙমখিবা সরকারগী স্কীমশিং অদু মহাক্না পাউদমখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিনা সর্বিসশিংগী দিজিতেল দেলিবরী তৌনবা অমসুং মীচম প্রজাশিংগী পুন্সি অসি নুংঙাইহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। মহাক্না হায়খি তেক্নোলোজীনা মফম খুদিংদা দেলিবরী মপুং ফানা তৌহনবা অমসুং শেঞ্জ-থুমজা হন্থহনবা ঙমখ্রে। দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী মতাংদসু মালেমগী লৈবাক কয়াদগী ভারতনা মাংজিল থারি অমসুং চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা য়ু.পি.আই.গুম্বা ভারতকী প্লেৎফোর্মশিং শীজিন্নবা পাম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় হন্দক্তা হৌদোকখিবা স্বামিত্বা য়োজনাদা তেক্নোলোজীনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিগী মখাদা অহানবা ওইনা য়ুম তারিবা অমসুং লেন্দ প্রোপর্তী মেপ তৌবা ঙমখ্রে। মমাংদদি মসিগী থবক অসি মেন্যুল ওইনা তৌরম্মি মরম অদুনা মহৌশানা চমম্নবা অমসুং চিংনবশিংসু লৈরম্মি। ঙসিদি দ্রোন তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মেপিং তৌরি অমসুং মসিদা খুঞ্জাশিংনা অপেনবা পোক্নখি। ভারতকী অচম্বা প্রজাশিং অসিনা তেক্নোলোজীদা কয়াম থাজবা থম্বগে হায়বা অদু মসিনা উৎলি। খুদোংথিবা থোকখ্রবা মতুংদা ফীভম লাকশিনবা, গ্রাউন্দ ৱাতর লেবেল য়েংশিনবা, তেলিমেদিসিনগী তেক্নোলোজী অমসুং রিমোৎ সর্জরী, অচৌবা দেতা এনালাইসিস অসিনচিংবা অসিদা তেক্নোলোজীনা পাম্বৈশিং পীরিবা খুদোংচাদবশিং অদু মহাক্না পাউদমখি।
মহাক্না মহৈরোয়শিংনা য়াম্না নহা ওইনা খ্বাইদগী লুবা চাংয়েংশিং অসি মাই পাকপগীদমক মখোয়গী তোপ-তোপ্পা তৌবা ঙম্বা অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি অদুগা মসিগা লোয়ননা মখা তানা মখোয়গী তৌবা ঙম্বা অদু হেনগৎহন্নবা মখোয়বু ফ্লেক্সিবল ওইনবা অমসুং পুকচেল চাওবা ওইনবা পাউতাক পীখি। মহাক্না ফ্লেক্সিবিলিতী হায়বগী অর্থদি তিম অমদা চংবা য়ান্নবা হোৎনবদা থৌনা হনবা তৌরোইদবনি অদুবু মতাং অমা হেক্তদা কনাগুম্বা অমনা মহাক কনানো হায়বা কাউরোইদবনি হায়বনি। মহাক্না হ্যুমিলিতী হায়বগী অর্থদি কনাগুম্বা অমনা মাই পাকপা অদুদা চাউথোকচবা পোক্কদবনি অদুবু নোলুকপা মীওইদি ওইগদবনি হায়বনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কনভোকেসন অসিগীদমক্তা মহৈরোয়শিং, মখোয়গী মমা-মপাশিং, গাইদশিং অমসুং ফেকল্তীবু য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না আই.আই.তি. দিল্লীবু মখোয়গী দাইমন্দ জুব্লী পাংথোকপগী য়াইফ-পাউজেলসু পীখি অমসুং দিকেদ অসিদা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা থম্লিবা পান্দমশিং মাইপাক্না ফংনবা য়াইফ-পাউজেল পীখি।

Prime Minister's Office
PM addresses 51st convocation of IIT Delhi
Urges the graduates to recognize the needs of the country and connect with the changes on the ground
India is committed to provide 'ease of doing business' to its youth, so they can focus on bringing ‘ease of living’ to the countrymen : PM
Gives IITians the mantra of quality, scalability, reliability and adaptability.
07 NOV 2020 2:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi has asked the fresh IIT graduates to recognize the needs of the country and connect with the changes on the ground. He also asked them to identify with the aspirations of the common people in the context of Atamnirbanar Bharat. The Prime Minister was addressing the 51st Annual Convocation Ceremony of IIT Delhi as Chief Guest via video conferencing, here today.
Congratulating more than 2000 IITians on their convocation, the Prime Minister said AtmaNirbhar Campaign is a mission that gives opportunities to youth, technocrats and tech-enterprise leaders of the country. He said today a favorable environment has been created for implementation of the ideas and innovation of the technocrats freely and to scale them and market them easily. He said that today's India is committed to provide 'ease of doing business' to its youth so that they can bring changes in the life of crores of their countrymen through their innovation. "The country will give you 'ease of business' you just work for 'ease of living' of the people of this country," Shri Modi said. He explained that this has been the thought process behind the major reforms that have been done in almost every sector in the recent past. He listed the sectors where opportunities have been created for innovation and new start-ups for the first time due to the reforms.
The Prime Minister said Other Service Provider (OSP) guidelines have been simplified and restrictions have been removed recently, which would reduce the Burden of Compliance for BPO Industries. He said BPO Industry has also been exempted from various requirements including bank guarantee. He added that provisions that prevented the Tech Industry from facilities such as Work From Home or Work From Anywhere, have also been removed. This will make the country's IT sector globally competitive and will give more opportunities to young talent.
The Prime Minister said today India is among the countries where corporate tax is the lowest. More than 50 thousand startups have started in India since the Start-up India campaign. He listed the outcome of the Government’s efforts with respect to promoting startups like the 4 fold increase in the number of patents in the country in the last five years, a 5-fold increase in trademark registrations. He said over 20 Indian unicorns have been established over the years and this number would increase further in the next one or two years.
The Prime Minister pointed out that today from incubation to funding, Startups are being helped. He said for funding of startups, Fund of Funds has been created with a corpus of Rs 10 thousand crores. In addition for a period of 3 years, startups are offered many facilities like Tax Exemption, Self-Certification and Easy exit.
The Prime Minister said today under the National Infrastructure Pipeline, investment of more than Rs 1 lakh crore has been planned. This will create a state-of-the-art infrastructure across the country that will meet the needs of both present and future. He said today the country is working in new ways to achieve maximum potential in every field.
The Prime Minister gave four mantras to the students for their workplace,
1. Focus on quality; never compromise.
2. Ensure scalability; make your innovations work at a mass scale.
3. Assure reliability; build long-term trust in the market.
4. Bring in adaptability; be open to change and expect un-certainty as a way of life.
He said working on these basic mantras will bring shine on one’s identity as well as on brand India, since students are India's biggest brand ambassadors. He remarked the work of the students will give global recognition to the country's product and will accelerate the efforts of the country.
The Prime Minister said post-Covid world is going to be very different and technology will play the biggest role in it. He said Virtual Reality was never thought of but now Virtual Reality and Augmented Reality have become the Working Reality. He said the present batch of students has a first mover advantage to learn and adapt to the new norms emerging in the workplace and he urged them to make most use of this. He said Covid -19 has taught Globalization is important but Self-Reliance is equally important.
The Prime Minister said the country has shown in the recent past, how technology can be the most powerful means for the governance to reach the poorest of the poor. He listed the schemes of the government which have reached the poorest of the poor with the help of technology like construction of toilets, gas connections etc. He said the country is making rapid strides in digital delivery of services and making the lives of ordinary citizens easier. He remarked technology has made last mile delivery efficient and reduced the scope of corruption. In the case of Digital Transactions also, India is far ahead of many countries of the world and even the developed countries want to adopt Indian platforms like UPI.
The Prime Minister said technology is playing a big role in Svamitva yojana which was launched recently. Under this, for the first time, residential and land property are being mapped. He said earlier this work was done manually and thus doubts and apprehensions were also natural. Today, using drone technology, this mapping is being done and the villagers are also fully satisfied with it. This shows how much normal citizens of India have faith in technology. He listed the challenges for which technology can give solutions like Post Disaster Management, maintaining Ground water level, technology of telemedicine and remote surgery, Big data analysis, etc.
He praised the students’ exceptional abilities since they passed one of the toughest exams at a young age, at the same time he advised them to be flexible and humble to further enhance their ability. By flexibility he meant not to shed one’s identity at any point while never hesitating from fitting into a team. By humility, he meant to be down to earth while being proud of one’s success and achievements.
Prime Minister Shri Narendra Modi wished the students their parents, guides and faculty for the convocation. He also wished IIT Delhi on its Diamond jubilee celebration and wished them success in achieving the goals envisioned by the institute for this decade.