প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আইআইটি দিল্লীৰ ৫১তম দীক্ষান্ত সমাৰোহত ভাষণ দিয়ে
স্নাতকসকলৰ পৰা দেশৰ আৱশ্যকতা চিনাক্ত কৰা আৰু তৃণমূল স্তৰত হৈ থকা পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ আহ্বান জনায়
ভাৰত নিজৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ব্যৱসায় কৰাত সুচলতা প্ৰদান কৰাত সংকল্পবদ্ধ, যাতে তেওঁলোকে দেশবাসীৰ বাবে জীৱন যাপনত সৰলতা অনাত মনোযোগ দিব পাৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আইআইটিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক মানদণ্ড, মাপনীয়তা, বিশ্বস্ততা আৰু অনুকূলনশীলতাৰ মন্ত্ৰ দিয়ে
07 NOV 2020 2:19PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন আইআইটি স্নাতকসকলক দশৰ আৱশ্যকতাক চিনাক্ত কৰা আৰু তৃণমূল স্তৰত হৈ থকা পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ সৈতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত সন্দৰ্ভত সাধাৰণ মানুহৰ আকাংক্ষাসমূহকো চিনাক্ত কৰাৰ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চিঙৰ মাধ্যমত আইআইটি দিল্লীৰ ৫১তম বাৰ্ষিক দীক্ষান্ত সমাৰোহত আজি মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ দিয়ে।
২০০০তকৈ অধিক আইআইটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক তেওঁলোকৰ দীক্ষান্ত সমাৰোহত অভিনন্দন জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আত্মনিৰ্ভৰ অভিযান এটা মিছন যি দেশৰ যুৱক-যুৱতী, টেকন'ক্ৰেটছ আৰু টেকনিকেল-উদ্যম অধিনায়কসকলক সুযোগ প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে আজি টেকন'ক্ৰেটছৰ বিচাৰ আৰু নৱোন্মেষনক স্বতন্ত্ৰ ৰূপত বলৱৎ কৰা আৰু সিবিলাক সহজে বজাৰলৈ আনিবলৈ অনুকূল বাতাবৰণ সৃষ্টি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজিৰ ভাৰত নিজৰ যুৱক-যুৱতীসকলক 'ব্যৱসায় কৰাত সুচলতা' প্ৰদান কৰিবৰ বাবে সংকল্পবদ্ধ যাতে তেওঁলোকে নিজৰ নৱোন্মেষনৰ মাধ্যমত দেশৰ কোটি কোটি মানুহৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশে আপোনালোকক 'ব্যৱসায় কৰাত সুচলতা' প্ৰদান কৰিব আৰু আপোনালোকে এই দেশৰ জনসাধাৰণক 'জীৱন যাপনত সৰলতা' অনাৰ দিশত কাম কৰিব। তেওঁ কয় যে সাম্প্ৰতিক সময়ত প্ৰায় প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত কৰা ব্যাপক সংস্কাৰৰ অন্তৰালতো এই বিচাৰ প্ৰক্ৰিয়াই আছে। তেওঁ সেই ক্ষেত্ৰবিলাককো তালিকাবদ্ধ কৰে য'ত সংস্কাৰৰ ফলত প্ৰথমবাৰ নৱোন্মেষন আৰু নতুন ষ্টাৰ্ট আপৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অন্য সেৱা প্ৰদানকাৰী (অ'এছপি) দিক-নিৰ্দেশনা সৰল কৰা হৈছে আৰু শেহতীয়াকৈ আঁতৰ কৰা প্ৰতিবন্ধকতাৰ ফলত বিপিঅ' ইণ্ডাষ্ট্ৰীজৰ অনুপালনৰ বোজা কম কৰিব পৰা যাব। তেওঁ কয় যে বিপিঅ' উদ্যোগক বেংক গেৰাণ্টীসহ বিভিন্ন আৱশ্যকতাৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে টেকনিকেল উদ্যোগক ঘৰৰ পৰা কাম অথবা যিকোনো ঠাইৰ পৰা কাম কৰাৰ দৰে সুবিধাত বাধা দিয়া ব্যৱস্থাৱলীও আঁতৰাই দিয়া হৈছে। ই দেশৰ আইটি ক্ষেত্ৰক বৈশ্বিক স্তৰত প্ৰতিযোগিতামূলক কৰিব আৰু যুৱ প্ৰতিভাক অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰত সেই দেশসমূহৰ অন্তৰ্ভুক্ত য'ত কৰ্পৰেট টেক্স সবাতোকৈ কম। ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া অভিযানৰ পিছৰ পৰা ভাৰতত ৫০ হাজাৰতকৈ অধিক ষ্টাৰ্ট আপ আৰম্ভ হৈছে। তেওঁলোকে যোৱা পাঁচ বছৰত পেটেণ্টৰ সংখ্যা চাৰিগুণ বৃদ্ধি, ট্ৰেড মাৰ্ক পঞ্জীকৰণ পাঁচগুণ বৃদ্ধিৰ দৰে ষ্টাৰ্ট আপছক উৎসাহিত কৰাৰ সন্দৰ্ভত চৰকাৰৰ প্ৰয়াসৰ পৰিণতিক তালিকাভুক্ত কৰে। তেওঁ কয় যে যোৱা বছৰবিলাকত ২০টাতকৈ অধিক ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হৈছে আৰু এই সংখ্যা অহা এটা বা দুটা বছৰত আৰু বাঢ়িব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ইনক্যুবেচনৰ পৰা বিত্ত পোষনলৈকে ষ্টাৰ্ট আপক সহায় কৰা হৈছে। ষ্টাৰ্ট আপৰ বিত্তপোষন সন্দৰ্ভত তেওঁ কয় যে ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ এটা কোষ গঠন কৰা হৈছে। ৩ বছৰৰ সময়ৰ উপৰি, ষ্টাৰ্ট আপক কৰ ৰেহাই, স্ব-প্ৰমাণন আৰু সহজ নিৰ্গমনৰ দৰে কেইবাটাও সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনি পাইপলাইনৰ জৰিয়তে ১ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক বিনিয়োগৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ই দেশজুৰি এক অত্যাধুনিক প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰ্মাণ কৰিব যি এই বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যৎ দুয়োটাৰে প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব। তেওঁ কয় যে আজি দেশে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অধিকতম ক্ষমতা আহৰণ কৰিবৰ বাবে নতুন পদ্ধতিৰে কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ কৰ্মস্থলীৰ বাবে চাৰিটা মন্ত্ৰ দিয়ে-
• মানদণ্ডৰ ওপৰত মনোযোগ দিয়ক; কেতিয়াও আপোচ নকৰিব
• মাননীয়তা সুনিশ্চিত কৰক; নিজৰ নৱোন্মেষণ ব্যাপক হাৰত ব্যৱহাৰ কৰক
• বিশ্বস্ততা সুনিশ্চিত কৰক; বজাৰত দীৰ্ঘকালীন বিশ্বাস গঢ়ি তোলক
• অনুকূলনশীলতা আনক; জীৱনৰ এটা পথৰ ৰূপত পৰিৱৰ্তন আৰু অনিশ্চয়তাক স্বীকাৰ কৰিবলৈ সাজু থাকক
তেওঁ কয় যে এই মূল মন্ত্ৰৰে কাম কৰিলে এক পৰিচয়ৰ লগতে ব্ৰেণ্ড ইণ্ডিয়াও উজ্জ্বল হ'ব, কিয়নো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল ভাৰতৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছেডৰ। তেওঁ কয় যে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ কামৰ জৰিয়তে দেশৰ সামগ্ৰীয়ে বৈশ্বিক পৰিচয় লাভ কৰিব আৰু দেশৰ প্ৰয়াস ত্বৰান্বিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কোভিডৰ পিছৰ পৃথিৱী যথেষ্ট সলনি হ'বলৈ গৈ আছে আৰু প্ৰযুক্তিয়ে ইয়াত সবাতোকৈ ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব। তেওঁ কয় যে ভাৰ্চুৱেল বস্তু-স্থিতিৰ বিষয়ে কেতিয়াও ভবা হোৱা নাছিল, কিন্তু এতিয়া ভাৰ্চুৱেল বস্তু-স্থিতি যথাৰ্থ হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্তমান বেচ্চক শিকোৱা আৰু কৰ্মস্থলীত সন্মুখলৈ অহা নতুন মানদণ্ডৰ অনুকূল হোৱাৰ লাভ আছে আৰু তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক ইয়াৰ অধিক প্ৰয়োগ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে কোভিড-১৯য়ে শিকাইছে যে বৈশ্বিকৰণ গুৰুত্বপূৰ্ণ কিন্তু আত্মনিৰ্ভৰতাও সিমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশে শেহতীয়া দিনবোৰত দেখুৱাইছে যে কেনেকৈ প্ৰযুক্তিগত শাসনক সৰ্বাধিক দুখীয়াৰ কাষলৈ লৈ যাবৰ বাবে সবাতোকৈ শক্তিশালী সম্পদ। তেওঁ চৰকাৰৰ সেই পৰিকল্পনাসমূহ যেনে শৌচালয় নিৰ্মাণ, গেছ কানেকচন আদিক তালিকাভুক্ত কৰিলে যাৰ মাধ্যমত সৰ্বাধিক দুখীয়ালৈকে নিজৰ গমন সৃষ্টি কৰা হয়। তেওঁ কয় যে দেশে সেৱাৰ ডিজিটেল ডেলিভাৰীত দ্ৰুত গতিত প্ৰগতি কৰিছে আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তিয়ে অন্তিম স্তৰলৈকে বিতৰণক পাৰদৰ্শী কৰি তুলিছে আৰু ভ্ৰষ্টাচাৰ কম কৰিছে। ডিজিটেল লেন-দেনৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰত পৃথিৱীৰ কেইবাখনো দেশতকৈ বহু আগত আছে আৰু বিকশিত দেশেও ইউপিআইৰ দৰে ভাৰতীয় প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিব বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰযুক্তিয়ে স্বামীত্ব যোজনাত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে যাক অলপতে শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰথমবাৰ আৱাসিক আৰু ভূ সম্পত্তিৰ মেপিং কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰথমে এই কাম মেনুৱেল ৰূপত কৰা গৈছিল আৰু এনেকৈ সন্দেহ আৰু আশংকাও স্বাভাৱিক আছিল। আজি, ড্ৰোন টেকনিকৰ ব্যৱহাৰ কৰি, এই মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু গাঁওবাসীও ইয়াত সম্পূৰ্ণৰূপে সন্তুষ্ট। ইয়াৰ পৰা জনা যায় যে ভাৰতৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ টেকনিকৰ ওপৰত কিমান বিশ্বাস আছে। তেওঁ কয় যে প্ৰযুক্তিয়ে সংকট ব্যৱস্থাপনাৰ পিছত, ভূজলৰ স্তৰ অটুট ৰখা, টেলিমেডিচিন টেকনিক আৰু ৰিম'ট ছাৰ্জাৰী, ব্যাপক ডাটা বিশ্লেষণ আদিৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানত সমাধান দিব পাৰে।
তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ অসাধাৰণ ক্ষমতাৰ প্ৰশংসা কৰে কিয়নো তেওঁলোকে কম বয়সতে সবাতোকৈ কঠিন পৰীক্ষাৰ এটাত উত্তীৰ্ণ হৈছে। ইয়াৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক নিজৰ ক্ষমতা আৰু বৃদ্ধি কৰিবলৈ স্থিতিস্থাপক আৰু বিনয়ী হ'বলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্থিতিস্থাপকতা বুলি তেওঁ ইয়াকে বুজাইছে যে অভিপ্ৰায় যিকোনো স্তৰত নিজৰ পৰিচয় ত্যাগ নকৰি এটা টিমৱৰ্কৰ ৰূপত কাম কৰিলে কেতিয়াও ইতস্ততঃ হ'ব নালাগে আৰু বিনয়ী বুলি তেওঁ বুজাব বিচাৰিছে যে কাৰোবাৰ সফলতা আৰু উপলব্ধিৰ ওপৰত গৌৰৱ কৰি নিজকে অহংকাৰৰ পৰা আতৰি থাকি তৃণমূলৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ থকা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দীক্ষান্ত সমাৰোহৰ বাবে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ পিতৃ-মাতৃ, মাৰ্গ দৰ্শক আৰু ফেকাল্টীসকলকো শুভ কামনা জনায়। তেওঁ আইআইটি দিল্লীৰ হীৰক জয়ন্তী সমাৰোহকো নিজৰ শুভেচ্ছা জনাই তেওঁলোকক চলিত দশকত প্ৰতিষ্ঠানৰ দ্বাৰা দিয়া লক্ষ্য আহৰণত সফলতা কামনা কৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses 51st convocation of IIT Delhi
Urges the graduates to recognize the needs of the country and connect with the changes on the ground
India is committed to provide 'ease of doing business' to its youth, so they can focus on bringing ‘ease of living’ to the countrymen : PM
Gives IITians the mantra of quality, scalability, reliability and adaptability.
07 NOV 2020 2:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi has asked the fresh IIT graduates to recognize the needs of the country and connect with the changes on the ground. He also asked them to identify with the aspirations of the common people in the context of Atamnirbanar Bharat. The Prime Minister was addressing the 51st Annual Convocation Ceremony of IIT Delhi as Chief Guest via video conferencing, here today.
Congratulating more than 2000 IITians on their convocation, the Prime Minister said AtmaNirbhar Campaign is a mission that gives opportunities to youth, technocrats and tech-enterprise leaders of the country. He said today a favorable environment has been created for implementation of the ideas and innovation of the technocrats freely and to scale them and market them easily. He said that today's India is committed to provide 'ease of doing business' to its youth so that they can bring changes in the life of crores of their countrymen through their innovation. "The country will give you 'ease of business' you just work for 'ease of living' of the people of this country," Shri Modi said. He explained that this has been the thought process behind the major reforms that have been done in almost every sector in the recent past. He listed the sectors where opportunities have been created for innovation and new start-ups for the first time due to the reforms.
The Prime Minister said Other Service Provider (OSP) guidelines have been simplified and restrictions have been removed recently, which would reduce the Burden of Compliance for BPO Industries. He said BPO Industry has also been exempted from various requirements including bank guarantee. He added that provisions that prevented the Tech Industry from facilities such as Work From Home or Work From Anywhere, have also been removed. This will make the country's IT sector globally competitive and will give more opportunities to young talent.
The Prime Minister said today India is among the countries where corporate tax is the lowest. More than 50 thousand startups have started in India since the Start-up India campaign. He listed the outcome of the Government’s efforts with respect to promoting startups like the 4 fold increase in the number of patents in the country in the last five years, a 5-fold increase in trademark registrations. He said over 20 Indian unicorns have been established over the years and this number would increase further in the next one or two years.
The Prime Minister pointed out that today from incubation to funding, Startups are being helped. He said for funding of startups, Fund of Funds has been created with a corpus of Rs 10 thousand crores. In addition for a period of 3 years, startups are offered many facilities like Tax Exemption, Self-Certification and Easy exit.
The Prime Minister said today under the National Infrastructure Pipeline, investment of more than Rs 1 lakh crore has been planned. This will create a state-of-the-art infrastructure across the country that will meet the needs of both present and future. He said today the country is working in new ways to achieve maximum potential in every field.
The Prime Minister gave four mantras to the students for their workplace,
1. Focus on quality; never compromise.
2. Ensure scalability; make your innovations work at a mass scale.
3. Assure reliability; build long-term trust in the market.
4. Bring in adaptability; be open to change and expect un-certainty as a way of life.
He said working on these basic mantras will bring shine on one’s identity as well as on brand India, since students are India's biggest brand ambassadors. He remarked the work of the students will give global recognition to the country's product and will accelerate the efforts of the country.
The Prime Minister said post-Covid world is going to be very different and technology will play the biggest role in it. He said Virtual Reality was never thought of but now Virtual Reality and Augmented Reality have become the Working Reality. He said the present batch of students has a first mover advantage to learn and adapt to the new norms emerging in the workplace and he urged them to make most use of this. He said Covid -19 has taught Globalization is important but Self-Reliance is equally important.
The Prime Minister said the country has shown in the recent past, how technology can be the most powerful means for the governance to reach the poorest of the poor. He listed the schemes of the government which have reached the poorest of the poor with the help of technology like construction of toilets, gas connections etc. He said the country is making rapid strides in digital delivery of services and making the lives of ordinary citizens easier. He remarked technology has made last mile delivery efficient and reduced the scope of corruption. In the case of Digital Transactions also, India is far ahead of many countries of the world and even the developed countries want to adopt Indian platforms like UPI.
The Prime Minister said technology is playing a big role in Svamitva yojana which was launched recently. Under this, for the first time, residential and land property are being mapped. He said earlier this work was done manually and thus doubts and apprehensions were also natural. Today, using drone technology, this mapping is being done and the villagers are also fully satisfied with it. This shows how much normal citizens of India have faith in technology. He listed the challenges for which technology can give solutions like Post Disaster Management, maintaining Ground water level, technology of telemedicine and remote surgery, Big data analysis, etc.
He praised the students’ exceptional abilities since they passed one of the toughest exams at a young age, at the same time he advised them to be flexible and humble to further enhance their ability. By flexibility he meant not to shed one’s identity at any point while never hesitating from fitting into a team. By humility, he meant to be down to earth while being proud of one’s success and achievements.
Prime Minister Shri Narendra Modi wished the students their parents, guides and faculty for the convocation. He also wished IIT Delhi on its Diamond jubilee celebration and wished them success in achieving the goals envisioned by the institute for this decade.