Ministry of Defence
Five years of historic decision to implement OROP; Over Rs. 42740 Crore disbursed to 20,60,220 Defence Forces Pensioners/Family Pensioners
06 NOV 2020 3:45PM by PIB Delhi
Government of India took the historic decision to implement One Rank One Pension, OROPby issuing an order on 7.11.2015, benefit effective from 01.07.2014, despite huge financial burden demonstrating its commitment to the welfare of ex-servicemen.Armed Forces Personnel retired upto 30.06.2014 were covered under this Order. Keeping in view the magnitude and complexity of Defence pension, extensive consultations were held with experts and ex-Servicemen before issue of Government order on implementation of OROP.
Ex-Servicemen had been agitating for implementation ofOROP nearly for the 45 years, but the same was not implemented before 2015.
OROP implies that uniform pension be paid to the Armed Forces Personnel retiring in the same rank with the same length of service regardless of their date of retirement. Thus, OROP implies bridging the gap between the rate of pension of current and past retirees at periodic intervals.
A sum of Rs. 10795.4 crorehas been disbursed to 20,60,220 Defence Forces Pensioners/Family Pensioners as arrears on account of implementation of OROP. The yearly recurring expenditure on account of OROP is about Rs.7123.38 crores and for about six years starting from 01.07.2014, the total recurring expenditure worked out to approximately Rs. 42740.28 crore.
OROP beneficiaries also got the benefit of fixation of pension under 7th CPC while calculating the pension by multiplication factor of 2.57.
State-wise figures of amount released on account of OROP arrears as on 11.10.2019areas under.
Sl. No.
Name of the State/UT
Number of OROP beneficiaries
Amount released on account of OROP arrears (In Cr.)
1.
ANDAMAN AND NICOBAR
380
2.25
2.
ANDHRA PRADESH
47,191
259.64
3.
ARUNACHAL PRADESH
2,245
10.42
4.
ASSAM
35,246
164.14
5.
BIHAR
73,757
350.96
6.
CHANDIGARH
7,088
58.69
7.
CHATTISGARH
4,289
25.64
8.
DADRA NAGAR HAVELI
8
0.13
9.
DAMAN AND DIU
16
0.08
10.
DELHI
46,626
445.11
11.
GOA
988
7.87
12.
GUJRAT
17,797
88.79
13.
HARYANA
1,84,126
909.28
14.
HIMACHAL PRADESH
94,709
412.48
15.
JAMMU & KASHMIR
62,160
293.4
16.
JHARKHAND
12,915
62.81
17.
KARNATAKA
60,566
380.76
18.
KERALA
1,37,418
726.41
19.
LAKSHADWEEP
40
0.26
20.
MADHYA PRADESH
37,118
196.2
21.
MAHARASHTRA
1,30,158
775.47
22.
MANIPUR
4,016
15.64
23.
MEGHALAYA
1,991
9.71
24.
MIZORAM
1,623
7.12
25.
NAGALAND
1,176
6.5
26.
ODISHA
28,667
137.15
27.
PONDICHERRY
1,463
8.64
28.
PUNJAB
2,11,915
1095.44
29.
RAJASTHAN
1,10,675
511.62
30.
SIKKIM
789
3.63
31.
TAMILNADU
1,16,627
628.77
32.
TELANGANA
17,811
112
33.
TRIPURA
1,501
7.66
34.
UTTAR PRADESH
2,28,326
1038.23
35.
UTTARAKHAND
1,16,553
530.57
36.
WEST BENGAL
79,194
391.3
Total
18,67,329
9,638.05
• Above mentioned nation-wide payment details did not include the details of Nepali pensioners.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଆରଓପି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି
• 20,60,220 ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପେନସନଭୋଗୀ/ପରିବାର ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କୁ 42740 କୋଟି ଆବଣ୍ଟନ
• ଓଡ଼ିଶାର 28,667 ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କୁ 137.15 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ
06 NOV 2020 3:45PM by PIB Bhubaneswar
ୱାନ ରେଙ୍କ ୱାନ ପେନସନ (ଓଆରଓପି) ଲାଗୁ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର 7.11.2015ରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଥିଲେ । ଏହି ଲାଭ 01.07.2014ଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥଲା । ବିପୁଳ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ସତ୍ତ୍ୱେ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସେନା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ରହିଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ସରକାର ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ। 30.06.2014 ସୁଦ୍ଧା ଅବସର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସେନା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅଧୀନରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପେନସନର ପରିମାଣ ଏବଂ ଜଟିଳତାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଓଆରଓପି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ପୂର୍ବତନ ସେନା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ସହିତ ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଷ କରାଯାଇଥଲା।
ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସେନା କର୍ମଚାରୀମାନେ ଦୀର୍ଘ 45 ବର୍ଷ ଧରି ଓଆରଓପିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ଆନ୍ଦୋଳନ କରି ଆସୁଥିଲେ ମଧ୍ୟ 2015 ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇନଥିଲା।
ଓଆରଓପିର ଅର୍ଥ ଅବସର ତାରିଖ ଯାହା ହେଉ ପଛେ ସମାନ ରେଙ୍କ ଏବଂ ସମାନ ଅବଧିର ସେବା ପାଇଁ ଅବସର ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସେନା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସମାନ ପେନସନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ତେଣୁ, ବିଭିନ୍ନ ଅବଧି ଅନ୍ତରାଳରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଓ ପୂର୍ବରୁ ଅବସର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପେନସନ ହାରରେ ରହିଥିବା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଓଆରଓପିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ଓଆରଓପି ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ଏରିଅର ଆକାରରେ 20,60,220 ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପେନସନ/ପରିବାର ପେନସନଭୋଗୀମାନଙ୍କୁ 10795.4 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ ସାରିଛି। ଓଆରଓପି ବାବଦ ଆବର୍ତ୍ତି ବ୍ୟୟ ପାଖାପାଖି 7123.38 କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥିବା ବେଳେ 01.07.2014ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା 6 ବର୍ଷ ଲାଗି ମୋଟ ଆବର୍ତ୍ତି ବ୍ୟୟ ପାଖାପାଖି 42740.28 କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଇଛି।
ଓଆରଓପି ପେନସନଭୋଗୀମାନେ 2.57 ଗୁଣନକାରକ ହାରରେ ହିସାବ କରି ସପ୍ତମ ବେତନ ଆୟୋଗଙ୍କ ସୁପାରିସ ଅନୁଯାୟୀ ପେନସନ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ।
ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶା 28,667 ଜଣ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କୁ 137,15 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଓଆରଓପି ଏରିଅର୍ସ ଆକାରରେ 11.10.2019 ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟୱାରୀ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟ।
କ୍ରଂସଂ.
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ନାମ
ଓଆରଓପି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
ଓଆରଓପି ଏରିୟର୍ସ ଆକାରରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥରାଶି (କୋଟିରେ)
1.
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବାର
380
2.25
2.
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
47,191
259.64
3.
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
2,245
10.42
4.
ଆସାମ
35,246
164.14
5.
ବିହାର
73,757
350.96
6.
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼
7,088
58.69
7.
ଛତିଶଗଡ଼
4,289
25.64
8.
ଦାଦ୍ରା ନଗର ହାଭେଳୀ
8
0.13
9.
ଡାମନ ଓ ଡିଉ
16
0.08
10.
ଦିଲ୍ଲୀ
46,626
445.11
11.
ଗୋଆ
988
7.87
12.
ଗୁଜରାଟ
17,797
88.79
13.
ହରିୟାଣା
1,84,126
909.28
14.
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
94,709
412.48
15.
ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର
62,160
293.4
16.
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ
12,915
62.81
17.
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
60,566
380.76
18.
କେରଳ
1,37,418
726.41
19.
ଲାକ୍ଷାଦୀପ
40
0.26
20.
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
37,118
196.2
21.
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
1,30,158
775.47
22.
ମଣିପୁର
4,016
15.64
23.
ମେଘାଳୟ
1,991
9.71
24.
ମିଜୋରାମ
1,623
7.12
25.
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
1,176
6.5
26.
ଓଡ଼ିଶା
28,667
137.15
27.
ପଣ୍ଡିଚେରୀ
1,463
8.64
28.
ପଞ୍ଜାବ
2,11,915
1095.44
29.
ରାଜସ୍ଥାନ
1,10,675
511.62
30.
ସିକିମ
789
3.63
31.
ତାମିଲନାଡ଼ୁ
1,16,627
628.77
32.
ତେଲଙ୍ଗାନା
17,811
112
33.
ତ୍ରିପୁରା
1,501
7.66
34.
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
2,28,326
1038.23
35.
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
1,16,553
530.57
36.
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
79,194
391.3
ମୋଟ
18,67,329
9,638.05
• ଉପରୋକ୍ତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଦେୟ ବିବରଣୀରେ ନେପାଳୀ ପେନସନଭୋଗୀଙ୍କ ବିବରଣୀ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରାଯାଇ ନାହିଁ ।