PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
02 NOV 2020 5:52PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা লাখ ৭৫কী মথক্তা নাবা খ্বাইদগী য়াম্না ফাদুনা মালেমগী রেঙ্কিংদা মকোক্তা লৈখ্রে
• হৌখিবা থা ২ অসিদা এক্তিব কেসশিংগী পর্সেন্তেজ অসি শরুক ৩গী মথক্তা হন্থখ্রে
• ভারতনা তেস্ত তৌখিবগী অপুনবা করোর ১১ হেনখ্রে
• লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯১.৬৮%দা হেনগৎলক্লি
• লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা ৫৩,২৮৫ নাবা ফগৎখিবগী রেজিস্তর তৌখি অমদি কনফর্ম কেস ৪৫,৩২১ রিপোর্ত তৌরকখি
• কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা দিল্লীগী এন.সি.তি.গী কোবিদ-১৯গী ফিবম য়েংশিনখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভারতনা লাখ ৭৫কী মথক্তা নাবা খ্বাইদগী য়াম্না ফাদুনা মালেমগী রেঙ্কিংদা মকোক্তা লৈখ্রে, হৌখিবা থা ২ অসিদা এক্তিব কেসশিংগী পর্সেন্তেজ অসি শরুক ৩গী মথক্তা হন্থখ্রে, ভারতনা তেস্ত তৌখিবগী অপুনবা করোর ১১ হেনখ্রে
ভারতনা নাবা ফগৎলকপগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্বগা লোয়ববা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক ওইখ্রে। ঙসি পুন্না নাবা ফগৎখিবা অসি লাখ ৭৫ (৭,৫৪৪,৭৯৮) হেনখ্রে । লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা ৫৩,২৮৫ নাবা ফগৎখিবগী রেজিস্তর তৌখি। এক্তিব কেসশিং অসি লেপ্তনা হন্থরক্লি। ভারতকী অপুনবা এক্তিব কেস অসি ৫,৬১,৯০৮ শুখ্রে। লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ৬.৮৩% খক্তনা এক্তিব কেসশিং ওইরি। থা অনি খক্তগী মতম অসিদা এক্তিব কেসশিংগী পর্সেন্তেজ অসি শরুক ৩গী মথক্তা হন্থখ্রে। সেপ্তেম্বর দা এক্তিব কেসশিংগী পর্সেন্তেজ অসি ২১.১৬% ওইখি। তেস্ত তৌবা হেনগৎপনা ঙন্না খঙদোকপা অমসুং চুনবা লায়েং লৌখৎপা ঙমহনখি। ঙসিদি পুন্না তেস্ত তৌখিবা অসি করোর ১১ (১১,০৭,৪৩,১০৩) হেনখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা লেব ২০৩৭ লৈবগা লোয়ননা অমসুং কেন্দ্র অমদি রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা পুন্না হোৎনবা অসিনা লৈবাক অসিগী তেস্ত তৌবা ঙম্বগী চাংশিং অসি শরুক কয়া থোক্না হেনগৎখ্রে। লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং অসিদা লেপ্তনা হেনগৎলকপা অসিনা নাবা ফগৎলকপগী মশিং য়াম্না ৱাংঙি হায়বসু তাক্লি, হৌজিক্কী ওইনা ৯১.৬৮%দা লৈরি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা নৌনা নাবা ফগৎলকখিবা কেসশিংগী ৭৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগীনি। কেরেলা অমসুং কর্নাতকানা কেস ৮,০০০/৮,০০০কী মথক্তা থেংনবগা লোয়ননা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না য়াম্বা ওইরি। দিল্লী অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনা কেস ৪,০০০গী মথক্তা থেংনবগা লোয়ননা মতুং ইন্নখি। হৌখিবা পুং ২৪দা শীখিবা ৪৯৬ রেজিস্তর তৌখি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা শীখিবগী ৮২%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। ঙৱাংগী নুমিৎতা শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখিবা অসিদা শীখিবা ১১৩গা লোয়ননা মহারাস্ত্রদগী ২২% ওইখি অমদি শীখিবা ৫৯গা লোয়ননা ৱেস্ত বেঙ্গলনা মতুং ইনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা দিল্লীগী এন.সি.তি.গী কোবিদ-১৯গী ফিবম য়েংশিনখ্রে
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী শ্রী অজয় ভাল্লানা চাং নাইনা পাঙথোক্লকপা থৌওংগী শরুক অমা ওইনা দিল্লীগী কোবিদ-১৯গী ফিবম ঙসি য়েংশিনখ্রে। মীফম অদুদা দা. ভি.কে. পোল, মেম্বর নি.তি. আয়োগ, সেক্রেতরী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়, দিরেক্তর জেনরেল, আই.সি.এম.আর., চীফ সেক্রেতরী অমসুং দিল্লীগী এন.সি.তি.গী সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসরশিং (জি.এন.সি.তি.দি.) অমসুং দিল্লী পুলিসকী কম্মিসনরসু শরুক য়াখি। জি.এন.সি.তি.দি.না কেসকী অহুমশুবা তাংকক্কী হেনগৎলকপা থেংনরিবা দিল্লীগী হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফিবমগী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা পীখি। অনৌবা কোবিদ কেস অমসুং অপুনবা এক্তিব কেস মশিং হেনগৎলকপগা লোইননা, একমিনিস্ত্রেসন অসিনা তেস্তিং, কন্তেক্ত ত্রেসিং, অমসুং ত্রিৎমেন্ততা মীৎয়েং চঙনবা হোৎনরি। হোস্পিতালগী ফমুংগী ফিবমদি অখন্নবা ফমুং ১৫,৭৮৯গী মনুংদা চাদা ৫৭ হাংবগা লোইননা নুংনাংনিংঙাই ওইদে। জি.এন.সি.তি.দি.গী ওফিসিএল অমসুং কম্মিসনর ওব পুলিস, দিল্লীনা পনখি মদুদি ঙাক শেনবা অমসুং মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা হোৎনবদা হন্থবা অমত্তা লৈত্রি। কুম্হৈগী কুমগী ফিবম য়েংদুনা অমসুং পোলুসন হেনগৎলকপগা লোইননা অইং অশা হন্থরকপা য়েংদুনা দিল্লীদা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা লাকশিন্নবগী লাল্লোংশিং এম.ও.ঐচ.এফ.দব্ল্যু.গী মীহুৎশিং অমসুং মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা হকশেলগী অখঙ অহৈশিংগা মতম লৌদুনা খন্ন-নৈনখি। মরুওইবা মফমশিংদা হায়বদি সেন্সিতিব অমসুং ক্রিতিকেল ওইবা জোনশিং হায়বদি রেস্তোরন্ত, কৈথেল, শম ককফম/সেলোন অসিনচিংবা মফমশিংদা তার্গেতেদ আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং পাঙথোকপা; ফমুং, আই.সি.য়ু. অমসুং ভেন্তিলেতর য়াওনা মেদিকেল রিসোর্স ফংবগী চাং হেনগৎহনববু প্রি এম্পতিব ওইবা খোঙথাং ওইনা লৌখৎপা; ক্বারেন্তিন্দ কন্তেক্তশিংগা শন্দোকপগী চেন থদৎনবগীদমক কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং মোনিতরিং তৌবগুম্বদা মীৎয়েং চঙনবা ৱারেপ লৌখি। অখন্নবা মফমশিং লৌখত্তুনা ইনফোর্স্মেন্ত হেনগৎপগা লোইননা তার্গেতেদ আই.ই.সি. (ইনফোর্মেসন, এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন) কেম্পেনগী থোঙদা অহেনবা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা হোৎনবা; হোম আইসোলেসন্দা লৈরিবা কেস খুদিংমক মখোয়গী মেদিকেল কন্দিসশিং ফিবম লুশিল্লক্ত্রিঙৈদা য়েংশিনবা অমসুং মতম চানা হোস্পিতালদা পুবা। মসিমসু খন্নখি মদুদি, মেত্রোদা চৎপা খুদিংমক চেকশিন্না কাংলোন অমত্তা কায়হন্দনা, হীরম অসিগী মতাংদা থোকখিবা স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজ্যুর (এস.ও.পি.) ঙাক্না চৎপা। হোম সেক্রেতরীনা জি.এন.সি.তি.দি.গী ওফিসিএলশিংনা হোৎনরিবশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা পুক্নিং চিংশিনখি মদুদি, দিল্লীদা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা লাকশিন্নবগী থৌরাংশিং অসি অকনবা মওংদা চৎনহনগদবনি। মহাক্না দিল্লীদা লৈরিবা মীয়ামদা কোবিদতগী শাফবা লোনচৎশিং আর.দব্ল্যু.এ.শিং, মোহালা অমসুং মার্কেৎ কম্মিতীশিং, পব্লিক ইনাউন্সমেন্ত সিস্তেম, পুলিসকী গারীশিংদা পাউজেল পুদুনা চৎপা, অসিনচিংবগী থোঙদা খঙহনগদবনি হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
স্ত্রেতেজিক পোলিসী য়ুনিৎঃ আয়ুশ মন্ত্রালয়না আয়ুশ সেক্তরবু তুংগী শাম শানবগীদমক লৌখৎলকপা খোঙথাংশিংগী মনুংদা অমা
আয়ুশ মন্ত্রালয় অমসুং এম./এস. ইনভেস্ত ইন্দিয়ানা আয়ুশ সেক্তরবু প্লান তৌরবা সিস্তেমেতিক ওইনা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক "স্ত্রেতেজিক পোলিসী অমসুং ফেসিলিতেসন ব্যুরো (এস.পি.এফ.বি.)" কৌবা স্ত্রেতেজিক পোলিসী য়ুনিৎ অমা শেম্নবগীদমক অপুনবা খোঙথাং অমা লৌমিন্নগনি। হায়রিবসি আয়ুশ সেক্তরগী স্তেক হোল্দিং গ্রুপশিংগা লোইননা তুংদা মখা তানা চঙশিনবা য়ানবগীদমক মন্ত্রালয় অসিনা লৌখৎলকপা খোঙথাংশিংগী মনুংদা অমনি। হায়রিবা ব্যুরো অসিনা মন্ত্রালয় অসিবু স্ত্রেতেজিক অসুং পোলিসী শেম্বগী খোঙথাংদা মতেং পাংদুনা সেক্তর অসিগী তৌবা ঙম্বদা মপুং ফাহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি অমসুং গ্রোথ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনগনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মালেমগী মীয়ামগী পুন্সিরোলদা অহোংবা অমা পুরক্নবা মুত্থৎপা য়াদ্রবা খোঙ্গুল অমা থম্লকপা মতমদা অসিগুম্বা লাল্লোং অসি আয়ুশ সেক্তরগী স্তেকহোল্দিং গ্রুপশিংদা চাউনা মতেং পাংগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়ন সিবিল সর্বিসেসকী ওফিসর ত্রেনীশিংগা ইন্তিগ্রেতেদ ফাউন্দেসন কোর্স, “আরম্ভ”গী অনিশুবা থৌরমদা ৱারী শাখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা থাংজ নুমিৎতা গুজারকী কেৱদিয়াদগী ভিদিও কনফরেন্স অমগী খুত্থাংদা এল.বি.এস.এন.এ.এ. মসুরীদা ইন্দিয়ন সিবিল সর্বিসেসকী ওফিসর ত্রেনীশিং (ও.তি.শিং)গা লোয়ননা ৱারী শাখি। মসি অহানবা ওইনা ২০১৯দা হৌদোকখিবা ইন্তিগ্রেতেদ ফাউন্দেসন কোর্স আরম্ভগী শরুক অমনি। ও.তি.শিংনা পীবা প্রজেন্তেসনশিং য়েংলবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা সরদার বল্লভভাই পতেলগী “সিবিল সর্বেন্ত অমগী খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাংদি লৈবাক মীয়ামগী সেবা তৌবনি” হায়বা ৱাখল্লোন অদুবু প্রোবেস্নরশিংদা ঙাক্না চৎনবা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা নহা ওইরিবা ওফিসরশিংনা ৱারেপশিং লৌবদা লৈবাক্কী য়েংলগা লৌগদবনি অমসুং লৈবাক্কী অপুনবা অমসুং পুন্না লৈমিন্নবগী মওংগী মপাঙ্গল হাপ্পা ওইগদবনি হায়না খঙহনখি। মহাক্না হায়খি সিবিল সর্বেন্তশিংনা মখোয়া মথৌ তৌরিবা বিভাগ নত্ত্রগা লমদম অদুগী হিরম অদু নত্ত্রবসু মখোয়না লৌবা ৱারেপশিং অদু মতম পুম্বদা মীচম প্রজাগী য়াইফনবা ওইগদবনি। শ্রী মোদীনা হন্দক্তা সিবিল সর্বিসেস্তা অহোংবা পুরকখিবা মিসন কর্ময়োগী অদু পনখি অমসুং মহাক্না হায়খি মসিনা সিবিল সর্বেন্তশিংবু হেন্না লৌশিং লৈনবা অমদি মশানা মশাবু থাজবা হেনগৎনবা মখোয়গী কেপাসিতী বিল্দিংগী তৌনবা হোৎনরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা এ.এ.আর.এ.এম.বি.ঐচ. ২০২০দা সিবিল সর্বিস প্রোবেস্নর্শিংগা ৱারী শাবগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা কেৱরিয়াগা অহমদাবাদকী সবর্মতি রিবরফ্রন্তকী মরক্তা চত্থোক চৎশিন তৌনবা সি-প্লেন সর্ভিস শঙ্গাখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা থাজ নুমিৎতা কেৱরিয়াদা ৱাতর এরোদ্রোম অমসুং কেৱরিয়াগী স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতীগা অহমদাবাদকী সবর্মতি রিবরফ্রন্তকা ফাওনহনগদবা সি-পলেন সর্ভিস শঙ্গাখ্রে। শ্রী মোদীনা অহমদাবাদকী সবর্মতি রিবরফ্রন্তকী ৱাতর এরোদ্রোম অমসুং সবর্মতি রিবরফ্রন্ততগী কেৱরিয় ফাওবগী সিপ্লেন সর্ভিসসু শঙ্গাখি। মসি লাস্ত মাইল কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবা থৌরাং তৌখিবা ৱাতর এরোদ্রোমশিংগী সিরিজকী শরুক্নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী কেবাদিয়াদা আরোগ্য ভান, আরোগ্য কুতির, এক্তা মোল অমসুং অঙাংশিংগী ন্যুত্রিসন পার্ক শঙ্গাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইরাই নুমিৎতা গুজরাতকী কেবাদিয়াগী ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত মখাদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে। শ্রী মোদীনা আরোগ্য ভান অমসুং আরোগ্য কুতির শঙ্গাখিবদা নত্তনা এক্তা মোল অমসুং অঙাংশিংগী ন্যুত্রিসন পার্কসু শঙ্গাখি। আরোগ্য ভান্দা একর ১৭ পাক-চাউবা মফমদা তোঙান-তোঙানবা পাম্বী মখল ৩৮০গী পাম্বী লাখ ৫ লৈ, আরোগ্য কুতিরদা অয়ুর্বেদ, সিধা, য়োগ অমসুং পঞ্চাকর্মদা য়ুম্ফম ওইবা হেল্থকেয়র পীনবা সান্তিগিরি ৱেলনেশ সেন্তর হায়না মিংথোনবা নাৎকী ওইবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা সদর বল্লাভাই পতেল জুলোজিকেল পার্ক শঙ্গাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইরাই নিমিৎতা কেবাদিয়াদা সদর পতেল জুলোজিকেল পার্ক অমসুং জিওদেসিক এভিএরী দুম শঙ্গাখ্রে। কেবাদিয়া ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্তকী মখাদা প্রোজেক্ত ১৭ জাতিদা কত্থোকখ্রে অমসুং অনৌবা প্রোজেক্ত ৪গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা নেবিগেসন চেনেল, অনৌবা গোরা থোং, গরুদেশ্বর ৱায়র, সরকারগী ক্বাতরশিং, বস বে তর্মিনস, এক্তা নর্সরী , খালৱানি ইকো তুরজম, ত্রাইবেল হোম স্তে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
সরকারনা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গেরেন্তি স্কীম থা অমগী শাংদোকখ্রে
য়ুনিয়ন সরকারনা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গেরেন্তি স্কীম (ই.সি.এল.জি.এস.) অসি ২০২০গী নবেম্বরগী ৩০ফাওবা থা অমগী ওইনা শাংদোকখ্রে নত্ত্রগা পীরিবা মতম অসি লুপা করোর ৩ অসি স্কীম অসিগী মখাদা কায়থরক্ত্রিবা ফাওবা, হায়রিবা অসিগী মমাংদা ইকোনোমি অসিগী মখল কয়াগী সেক্তরশিং হাংদোকপা য়েংলগা অমসুং কুমহৈগী পান্থা অসিদা লাকপা য়াবা য়েংগনি। হায়রিবা খুদোংচাবা অসি পুরিবশিং অসিনা স্কীম অসি ফংদ্রিবা ফাওবা মখোয়বু স্কীম অসিগী মখাদা ফংহন্নবা শাংদোক্কনি। ই.সি.এল.জি.এস. অসি আত্মানির্ভর ভারত পেক্কেজ (এ.এন.বি.পি.)গী শরুক অমা ওইনা মপুং ফানা গুরান্তি তৌরবা অমসুং এম.এস.এম.ই.সিং, ব্যুজিনেস এনর্তপ্রাইসেস, ব্যুজিনেসকীদমক ইন্দিবিজুএল লোন অমসুং মুদ্রা পুবশিং অসিদা লাওথোক্তুনা ২৯.২.২০২০ ফাওবদা ২০% শাংদোকপা অসিনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ই-ইনভোইস –অনৌবা মখলগী খোঙথাং অমা ওক্তোবরগী ৩১দা থা অমা ফারে
অনৌবা ই-ইনভোইস অসিগী খোঙথাং অসি ওক্তোবরগী ৩১দা থা অমা মপুং ফাখ্রে, মসিনা ব্যুজিনেস তৌবদা অমগা অমগা পাউ ফাউনদুনা অওনবা অমা পুরক্লগনি। এন. আই.সি.গী মতুং ইন্না হৌদোরকপা অহানবা থা অদুমক্তদা ই-ইনভোইস লাখ ৪৯৫ হেনবা অসি তেক্স থীবা ২৭,৪০০না এন. আই.সি.গী পোর্তেলদা শিজিন্নখি। ই-ইনভোইস সিস্তেম অসি জি.এস.তি. সিস্তেমদা গেম চেঞ্জর অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী ৩১দা হৌদোকখিবনি হায়রিবা অসি লুপা করোরর ৫০০ চংনা হৌদোকখিবনি। অসিনা ইন্দিয়াদাগী ব্যুজিনেসকী খোহচৎতা অতোপ্পা অনৌবা মফম অমা য়ৌরগনি। পীরক্লিবা দেতা অসি ইনভোইস রেজিস্ত্রেসন পোর্তেলদা অয়েৎপা লৈতনা জি.এস.তি.আর.১ চংদুনা জি.এস.তি. কমন পোর্তেলদা পোৎলুম হন্থহল্লি। ২০২০গী ওক্তোবরগী ১দা হৌদোকখিবা ই-ইনভোইস লাখ ৮.৪ অসিদগী হৌদুনা, শিজিন্নবা অসি তপ্না-তপ্না হেনগৎলক্লি অমসুং ২০২০গী ওক্তোবরগী ৩১দদি নোংমদা ই-ইনভোইস লাখ ৩৫ ফাওবা শিজিন্নবা থেংনরি। মসিগী শিজিন্নবা অসি ৬৪১দা হেনগৎলকপনা অসিনা নোংমদা ই-ইনভোইস লাখ ৩৫ ফাওবা য়ৌদুনা সিস্তেম অসি য়াম্না লিংবা ওইরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
হকচাংগী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা অমসুং হকচাং ফবা পুন্সি মহিংগীদমক কোবিদনা মালেম শীনবা থুংনা য়োগা, অয়ুর্বেদ অমসুং নেচরোপেথি পাম্নবা হেনগৎহল্লে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(দোনর)গী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি হকচাংগী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা অমসুং হকচাং ফবা পুন্সি মহিংগীদমক কোবিদনা মালেম শীনবা থুংনা য়োগা, অয়ুর্বেদ অমসুং নেচরোপেথি পাম্নহল্লে। ভর্চুএল ওইনা এসোকেমনা শীনবা মালেমগী অয়ুস মেলা হৌদোকপা ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায়খি অলতরনেৎ মেদিসিনগী খ্বাইদগী ফবা লায়েং মখল খঙদোক্নবা হৌখিবা থা ৪-৫ অসিদা নোংচুপকী লৈবাকশিংনা ভারত্তা মাইওনশিল্লক্লে। দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি হকশেলগী চেকশিন-থৌরাংদা অনৌবা ভারত অত্মনির্ভর ওইরগনি অমসুং মহৌশাদগী লৈরক্লবা লায়েং-কাংলোনশিংগী খুৎথাংদা লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা থবকশিং মালেমদা ফংহল্লগনি। অপুনবা অনা-লায়েংগী থবকশিংগী অফবশিং কোবিদনা অমুক নিংশিংহল্লে অমসুং দব্লিউ.ঐচ.ওগী অনা-লায়েংগী থবকশিংগী মনুংচন্না মসি মালেমগী মেদিকেলগী থবকশিংগী শরুক অমা ওইহনবা দরকার ওইরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মেদিকেল এজুকেশনদা অহোংবা অমা পুরক্নবগী মাইকৈদা অচৌবা খোংথাং অমা, নেস্নেল মেদিকেল কমিশন্না চহি অমগী এম.বি.বি.এস. এদমিশনশিংগী রেগুলেশন্স (২০২০)গীদমক্তা তঙাইফদনা মথৌ তাবশিং খঙহনখ্রে”
য়াম্না কোম্না মেদিকেল এজুকেশন তম্বা ঙম্নবগী মাইকৈদা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাং অমা ওইনা, নেস্নেল মেদিকেল কমিশন (এন.এম.সি.)না মখোয়গী অহানবা মরু ওইবা রেগুলেশন থোকখ্রে। “মিনিমম রিক্ব্যার্মেন্ত ফোর এন্যুৱেল এম.বি.বি.এস. এদমিশন্স রেগুলেশন্স (২০২০)” হায়না মিংথোনবা, ঙসি থোকখিবা নোতিফিকেশন অসিনা হান্নগী মেদিকেল কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া (এম.সি.আই.)গী “মিনিমম স্তেনদার্দ রিক্ব্যার্মেন্ত ফোর মেদিকেল কোলেজেস, ১৯৯৯ (ফোর ৫০/১০০/১৫০/২০০/২৫০ এন্যুৱেল এদমিশন্স)” অসিগী মহুৎ শিল্লগনি। অনৌবা রেগুলেশন অসি ইস্তাব্লিশ তৌনবগীদমক্তা প্রপোজ তৌরক্লিবা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং, অমসুং একাদেমিক ইয়র ২০২১-২২দগী মখোয়গী চহি অমগী এম.বি.বি.এস. ইন্তেক অদু হেনগৎনবা প্রপোজ তৌরক্লিবা ইস্তাব্লিশ তৌরবা মেদিকেল কোলেজশিংদা চৎনগনি। ত্রাঞ্জিতরী পেরদকী মনুংদা, ইস্তাব্লিশ তৌরবা মেদিকেল কোলেজশিং অদু হন্দক্কী নোতিফিকেশন অসিগী মমাংদা লৈরম্বা মরী লৈনবা রেগুলেশনশিং অদুগী মখাদা লৈগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
গ্রোস জি.এস.তি. রিবিন্যুগী লুপা করোর ১,০৫,১৫৫ অমা ২০২০গী ওক্তোবর থাগী ওইনা খোমগৎলে
২০২০গী ওক্তোবর থাগী গ্রোস জি.এস.তি. রিবিন্যু অসি লুপা করোর ১,০৫,১৫৫নি হায়রিবা অসিদা সি.জি.এস.তি.গীনা লুপা করোর ১৯,১৯৩নি, এস.জি.এস.তি.গীনা লুপা করোর ২৫,৪১১নি,আই.জি.এস.তি.গীনা লুপা করোর ৫২,৫৪০নি (মসিদা লুপা করোর ২৩,৩৭৫ অমদি মপালদগী পুশিল্লকপা পোৎশিংদগীনি) অমসুং সেস অসি লুপা করোর ৮,০১১নি (মসিদা লুপা করোর ৯৩২ অমদি মপালদগী পুশিল্লকপা পোৎশিংদগীনি)। থা অসিগী রিবিন্যু অসিনা মমাং চহিগী চপ মান্নবা থাগী জি.এস.তি. রিবিন্যুদগী ১০% হেল্লি। থা অসিগী মনুংদা, মপাল লমদগী পোৎ পুশিল্লকপা অসি ৯% হেল্লি অমসুং দোমেস্তিক ত্রান্সসেক্সন্দগী লাকপা রিবিন্যু ( মপালদগী পুশিল্লকপা য়াওনা) অসিনা মমাং চহিগী চপ মান্নবা থা অসিদা লাকপা রিবিন্যু অসিদগী ১১% হেল্লি। জি.এস.তি. চাওখৎলকপা অসি ২০২০গী জুলাই, ওগস্ত অমসুং সেপ্তেম্বর অসিদা -১৪%,-৮% অমসুং ৫% মথংশিৎনা লৈবা অসিনা ময়েক শেংনা উৎলি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মুম্বাইকরশিংগীদমক্তা ওইনা ঙসিদগী কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী ফেসিলিতীশিং লেম্না ‘ৱাক ইন বেসিস্তা অয়ুক্কী পুং ১০দগী নুংথিলগী পুং ১২ ফাওবগী মরক্তা নুমিৎ খুদিংগী ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোরপোরেশন (বি.এম.সি.)গী জুরিস্দি্সন মখাদা মফম ২৪৪দা ফংহল্লগনি। নোংমাইজিং মুমিত্তা মহারাস্ত্রদা অনৌবা কেস ৫,৬৩৩ থেংনখি অমসুং রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিং অদু লাখ ১.২৫নি। রাজ্য অসিনা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ তেস্ত লাখ ৯০.২৪গী মথক্তা তৌখ্রে।
গুজরাত: গুজরাত্তা নোংমাইজিং নুমিত্তা করোনাভাইরসকী অনৌবা কেস ৯০০গী মখাদা থেংনখি. মসিনা হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা নোংমদা থেংনখিবা কেসশিংগী মশিংদা হন্থরকপা লৈখিবা অদু উৎলি। নুমিৎ অদুদা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস পুন্না ৮৬০ থেংনখি, হায়রিবা অসি থাংজ নুমিত্তা থেংনখিবা কেস ৯৩৫ অমসুং অদুগী মমাংদা থেংনখিবা ৯৬৯ অদুদগী হন্থখি। নোংমাইজিং নুমিত্তা থেংনখিবা কেস ৮৬০গী মরক্তা ২২০দি সুরত্তগীনি – হায়রিবা অসি অর্বান এরিয়াশিংদগী ১৬৭নি অমসুং রুরলগী শরুক্তগী ৫৩নি। রাজ্য অসিদা ভাইরস অসি থেংনখিবশিংগী অপুনবা মশিং অসি ১,৭৩,৮০৪ য়ৌখ্রে অদুগা নুমিৎ অদুদা মঙা শিখিবগা লোইননা অপুনবা মশিং অদু ৩,৭২৪ ওইখি। এক্তিব কেসশিং অদুদি ১২,৮৩৩নি।
রাজস্থান: রাজস্থান সরকারনা কোবিদকী লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা খ্রাইসিস অসিগী মরকশিদা রাজ্য অসিদা কুম্হৈগী পন্থা অসিগী মনুংদা ফায়রক্রেকরশিং য়োনবদা অথিংবা থম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। সরকার অসিনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিং নবেম্বরগী ১৬ ফাওবা লোন্দুনা থম্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
মথ্য প্রদেশ। হৌখিবা থা অমদা নুমিৎ খুদিংগী, নোংমদা কোবিদ-১৯দগী ফখিবশিং অদুনা পোজিতিব ওইখিবশিং অদুগী মশিংদগী হেনখি- মসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ ফখিবশিং অদুগী অপুনবা মশিং অদু ১১%দগী হেন্না ফগৎহনখি। নোংমাইজিং নুমিত্তা, রাজ্য অসিদা অতোপ্পা জিলা ৫০গী মনুংদা ৩৫দা অনৌবা কেস ১০গী মথক্তা থেংনরবসু, ভোপালদা কেস ১০০গী মথক্তা থেংনখিবগা লোইননা অনৌবা কেস ৭৩৫কী মথক্তা থেংনখি।
গোৱা: গোৱাগী খ্বাইদগী চাউবা ইশৈ অমসুং জগোইগী কুম্হৈ- সনবর্ন অদু হন্দক্কী চহি অসিদা চাদা ২০গী কেপাসিতীগা লোইননা পাংথোক্লগনি। হায়রিবা অসি খ্রিস্তমাসকী হেক মতুংদা দিসেম্বর ২৭-২৯গী মরক্তা নোর্থ গোৱাদা বাগাতোর বীচতা পাংথোক্লগনি। ওর্গনাইজরসিং অদুনা অকক্নবা কেপাসিতী অমসুং খ্বাইদগী য়ামদনা শোক্না-শম্নবা এন্ত্রীগা লোইননা কুম্হৈ অসিগী মনুংদা চৎকদবা প্রোতোকোলশিং অদু থাদোকখ্রে।
কেরলা: রাজ্য অসিগী ইলেক্সন কমিশন্না হাই কোর্ত্তা খঙহল্লকখ্রে মদুদি মখোয়না কোবিদ-১৯গী প্রোতোকোলশিং চেকশিন্না ঙাক্না চত্তুনা লোকল বোদীগী মীখলশিং অদু পাংথোকপা য়ারগনি হায়খি। মীখল অদু য়ৈথোক্নবগী হায়জরদুনা পেতিশন অমদা কোর্ত্তা পীরকখিবা পাউখুমদা, মীখল অদুগী পেনলসু হায়খি মদুদি মখোয়না রাজ্য অসিদা লৈরিবা রাজনিতী দলশিংগা লোইননা মীখলগী ফিভম অদু তানখি অমসুং মীখল তৌদ্রিঙৈগী মমাংদা শিনগদবশিং অদু অরোইবা তাঙ্কক্তা লৈরে হায়না হায়খি। কোচিদা ঙসি অমা লৈখিদবগা লোইননা, রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওইরগা লৈখিদবশিংগী মশিং অদু ১৫১৩দা হেনগৎখ্রে। রাজ্য অসিদা ঙরাং কোবিদ-১৯ কেস ৭০২৫ থেংনখি।
তামিল নাদু: চেন্নাইদা লনাইগী হোসপিতাল অমদা থাংজ নুমিত্তা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা কমপ্লিকেশন কয়া ময়োক্নদুনা লৈখিদ্রবা তি.এন. এগ্রিকলচর মিনিস্তর, আর. দোরাইকন্নুবু নোংমাইজিং নুমিত্তা রাজ্য অসিনা ইকাই খুম্নখিবগা লোইননা থানজাবুর জিলাদা মহাক্কী পোক্নফম খুঙ্গং রাজাগিরি মনাক্তা লৈরোল চনখ্রে। তামিল নাদুনা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ-১৯কী সেমপলশিংগীদমক্তা তেস্ত তৌবা হৌরবা মতুং থা মাপলগী মতুংদা আর.তি.-সি.পি.আর. কিৎশিং শিজিন্নদুনা তেস্ত করোর অমাগী মাইলস্তোন য়ৌখ্রে।
কর্নাতকা: ৮,০৫৩ ফখিবগা অমসুং অনৌবা কেস ৩,৬৫২ থেংনখিবগা লোইননা কর্নাতকানা থংনা-থংননা নুমিৎ ১৮নি শুবা ওইনা অনৌবা কেসশিংদগী ফগৎলকখিবশিংনা হেনখিবা থেংনখি। নুমিৎ ১০ খক্কী মনুংদা, ওক্তোবর ২১দগী ৩১ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য অসিদা লৈখিবা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু তঙ্খাই ময়া নক্না হন্থখ্রে। ওক্তোবর ২১দা, রাজ্য অসিগী এক্তিব কেসশিং অদু ১,০০,৪৪০ ওইখি অমসুং ওক্তোবর ৩১দা হায়রিবা মশিং অসি ৫০,৫৯২দা হন্থখি। মাইসুরুনা দসরা কুম্হৈগী মনুংদা ফাওবা কোবিদ পেসেন্তশিং দিসচার্জ তৌখিবগী মশিংদা য়াম্না হেনগৎলকপা থেংনখি; এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু জিলা অসিদা হৌখিবা নুমিৎ ১৫নিদা চাদা ৭৫গী মথক্তা হন্থরকখি।
অন্ধ্র প্রদেশ: স্কুলশিং অমসুং কোলেজশিং অমুক হন্না হাদোক্নবগীদমক্তা ওইবা সেন্তরগী গাইদলাইনশিং অদু ঙক্না চত্তুনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা রাজ্য সরকারগী স্কুলশিং অদু ক্লাস ৯ অমসুং ১০গীদমক্তা কোবিদকী মায়োক্তা লৌখৎপা চেকশিন-থৌরাংশিংগী নোর্মশিং ঙাক্না চত্তুনা অমুক হন্না হাংদোকখ্রে। স্কুলশিং অদু তাঙ্কক অউম থোক্না খাইদোক্তুনা নোংমা কাল্লগা নোংমদা ক্লাস তঙ্কাই তৌরগনি। কোর্পোরেত অমসুং লনাইগী স্কুলশিংদি হাংখিদে। মল্তিপ্লেক্সশিংনা পেপরলেস তুকেৎশিংগা লোইননা কেশলেস ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী খুত্থাংদা চলাইরগনি। ফমফমগী এরেঞ্জমেন্তশিং অদু থীয়েতর খুদিংমক্তা চাদা ৫০ থলহন্দুনা মথৌ তৌরগনি।
তেলঙ্গনা। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৯২২ থেংনখি, ১৪৫৬ ফগৎখি অমসুং ৭ শিখিবা থেংনখি; কেস ৯২২গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ২৫৬ লৈখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৪০,৯৭০; এক্তিব কেসশিং: ১৭,৬৩০; শিখিবশিং: ১৩৪৮; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২,২১,৯৯২। অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গনানা থা তরেতকী মতুংদা ইন্তর-স্তেত বস সার্বিস অমুক হনআ হৌনবগী অয়াবা পীখ্রে। তেলঙ্গনানা মতম কুইনদগী ঙাইরক্লবা ৱান স্তোপ লেন্দ পোর্তল, ধারনি হায়রিবা রাজ্য সরকারগী মরু ওইবা প্রোজেক্ত অসিনা রাজ্য অসিদা ঙসি লাইব ওইরবা মতুংদা প্রোপর্তীশিংগী রেজিস্ত্রেশন অমুক হৌখ্রে।
অসাম: অসামদা পোজিতিব ওইবগী চাং ১.৪৩% ওইখিবগা লোইননা তেস্ত ১১,৫৬৭ পাংথোকখিবগী মনুংদা কেস ১৬৬ থেংনখি অদুগা পেসেন্ত ৭৩০ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিং: ২০৬৫১৭, ফখিবশিং: ৯৫.২৮% অমসুং এক্তিব কেসশিং: ৪.২৬% ওইখি।
মিজোরাম: মিজোরাম-অসাম বোর্দরদা তৌখিবা ব্লোকেদ অদু নুমিৎ মঙানি শুখ্রে। মিজোরামগী তেরিতোরীগী মনুংদা বঙ্কর মান্বা স্ত্রকচরশিং শেমগৎলি হায়না মরাল শিরকখি।
নাগালেন্দ: অনৌবা কেস ২৮ থেংনখিবগা লোইননা নাগালেন্দগী কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস অসি ৯,০৭৫ য়ৌখ্রে।
সিক্কিম: সিক্কিমদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৭৩ য়ৌখ্রে; অপুনবা কেস মশিং ৩,৯৫৮তা হেনগৎখ্রে।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
02 NOV 2020 5:52PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India maintains top Global Ranking with Maximum Recoveries of more than 75 lakhs, Percentage Active Cases have reduced more than 3 times in the past 2 months, India crosses the Landmark of 11 crore Total Tests
India continues to occupy the top global position as the country with the maximum number of recoveries. The total recoveries have crossed 75 lakhs today (7,544,798). 53,285 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country. The active cases have sustained on the downslide. The total active cases in India stand at 5,61,908. The Active Cases comprise only 6.83% of the total positive cases of the country. In a span of just two months, the percentage active cases have reduced more than 3 times. On 3rd September, the percentage active cases were 21.16%. Expanded testing has led to early identification and appropriate treatment. It has crossed the landmark of 11 crore (11,07,43,103) total tests today. The country’s testing capacities have multiplied manifold with 2037 labs across the country. Higher number of recoveries is also reflected in the continuous increase in the national recovery rate, which is at present 91.68%. 78% of the new recovered cases in the past 24 hours are from 10 States/UTs. Kerala and Karnataka have contributed the highest number to these with more than 8,000 cases. Delhi and west Bengal follow with more than 4,000 cases. 45,321 confirmed cases have been reported in the last 24 hours in the country. 80% of the new cases are concentrated in ten States/UT. Kerala surged to first place with 7,025 new cases while Delhi and Maharashtra, both reported more than 5000 daily new cases. 496 deaths have been registered in the past 24 hours. 10 States and UTs account for 82% of fatalities in the past 24 hours. 22% of deaths reported yesterday are from Maharashtra with 113 deaths followed by West Bengal with 59 deaths.
For details:
Union Home Secretary reviewed the COVID-19 situation in NCT of Delhi
Union Home Secretary, Shri Ajay Bhalla reviewed the situation of COVID-19 in Delhi today. The meeting was also attended by Dr. V.K. Paul, Member, NITI Aayog, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), Director General, ICMR, Chief Secretary and other senior officers Government of NCT of Delhi and Commissioner of Police, Delhi.GNCTD made a presentation on the present situation of COVID-19 in Delhi, which is witnessing 3rd surge in cases. While the new COVID cases and total active cases are going up, the administration is focusing on testing, contact tracing and treatment. The recent surge in the number of active cases was attributed to the festival season. The hospital bed situation was reported to be comfortable with 57% of the 15,789, dedicated beds being vacant. It was decided to concentrate efforts in certain key areas, such as targeted RT-PCR testing in sensitive and critical zones such as restaurants, market places, barber shops / salons, etc; gear up the availability of medical resources including beds, ICUs, and ventilators as a pre-emptive measure; ensure high degree of contact tracing and monitoring of quarantined contacts, so as to suppress and break the chain of transmission. It was also decided to enhance enforcement selectively, accompanied by greater awareness creation through targeted IEC campaigns; and ensuring that all cases under home isolation were monitored and shifted to hospitals well in time, before any deterioration in their medical condition. It was also emphasized that the Metro travel should be carefully regulated, strictly in accordance with the Standard Operating Procedure (SOP) that has been issued in this regard.Home Secretary emphasized that the strategies for containment of spread of COVID-19 in Delhi should be strictly enforced and implemented. He stressed the need for reaching out to the residents of Delhi to sensitize them about safe COVID behavior through RWAs, Mohalla and Market Committees, public announcement systems, message on police vehicles, etc
For details:
Strategic Policy Unit: One among the steps initiated by the Ministry of AYUSH to make the Ayush sector future-ready
Ministry of AYUSH and M/s Invest India will form a collaboration to set up a strategic policy unit called “Strategic Policy & Facilitation Bureau (SPFB)” to facilitate planned and systematic growth of the Ayush Sector. This is among the various steps which the Ministry has initiated to chart future directions along which the stake-holding groups of the Ayush Sector can move. Setting up of the SPFB is a forward-looking step which will make the Ayush systems future-ready. This Bureau will support the Ministry in strategic and policy making initiatives that shall help pave the way to reach the full potential of the Sector and stimulate growth and investment. At a time when the Covid-19 pandemic is leaving indelible imprints in the health-seeking behaviours of people around the world, such a strategy unit can be of immense support to the stake-holding groups of the Ayush Sector.
For details:
Jan Andolan against Covid-19 gains traction in Ayush Sector
With thousands of Ayush professionals joining the Jan Andolan against Covid 19, the movement has gained considerable traction in the traditional systems of medicine. The movement is covering Ayush dispensaries, hospitals, educational institutions, wellness centres and other units. Ayush professionals work closely with the public at the grass root level, and hence they have been successful in adding momentum to the campaign by influencing public behavior during this awareness campaign. It was seen in a review done at AYUSH Ministry that during the 5 days period from 26th to 30th October 2020, Ayush stake-holders reached out to an estimated110 lakh people with messages propounding Covid 19-appropriate behaviours, through channels ranging from face-to-face communication to digital media.
For details:
Prime Minister interacts with Officer Trainees of Indian Civil Services in the second edition of the Integrated Foundation Course, “Aarambh”
The Prime Minister on Saturday interacted with the Officer Trainees (OTs) of the Indian Civil Services at LBSNAA Mussoorie through a Video conference from Kevadia, Gujarat. This is a part of the integrated foundation course AARAMBH launched for the first time in 2019. After witnessing presentations made by the OTs, in his address, the Prime Minister urged the probationers to follow Sardar Vallabhbhai Patel’s philosophy of “serving the citizens of the country is the highest duty of a civil servant”. Shri Modi exhorted the young officers to take the decisions in the context of the nation’s interests and to strengthen the unity and integrity of the country. He stressed that the decisions taken by the civil servants should always be in the interest of the common man notwithstanding the scope of the department or the region in which they are working. Shri Modi referred to one of the recent reforms in Civil Services the Mission Karmayogi and said it is an attempt at capacity building of Civil Servants to make them more creative and confident.
For details:
Text of PM's interaction with Civil Services Probationers at AARAMBH 2020
For details:
Prime Minister inaugurates to &fro Sea-plane Service between Kevadia and Sabarmati Riverfront in Ahmedabad
The Prime Minister inaugurated Water Aerodrome at Kevadia and the Sea-plane Service connecting Statue of Unity in Kevadia with Sabarmati Riverfront in Ahmedabad on Saturday. Shri Modi also inaugurated Water Aerodrome in Sabarmati Riverfront in Ahmedabad and the SeaPlane Service from Sabarmati Riverfront to Kevadia. These are part of a series of Water Aerodromes being planned to bring the last mile connectivity.
For details:
Prime Minister inaugurates Arogya Van, Arogya Kutir, Ekta Mall and Children Nutrition Park at Kevadia in Gujrat
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated various projects under Integrated Development of Kevadia in Gujarat on Friday. Shri Modi inaugurated Arogya Van and Arogya Kutir. He also inaugurated the Ekta Mall, and Children Nutrition Park. Arogya Van has 5 lakh plants of 380 different species spread over an area of 17 acre. Arogya Kutir has a traditional treatment facility named Santhigiri wellness centre which will provide healthcare based on Ayurveda, Siddha, Yoga and Panchakarma.
For details:
Prime Minister inaugurates Sardar Vallabhai Patel Zoological Park
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Sardar Patel Zoological Park and Geodesic Aviary Dome in Kevadia on Friday. He dedicated to the nation 17 projects under Integrated Development of Kevadia and laid the foundation Stone for 4 new Projects. The projects include Navigation Channel, New Gora Bridge, Garudeshwar Weir, Government Quarters, Bus Bay Terminus, Ekta Nursery, Khalwani Eco Tourism, Tribal Home Stay. He flaged-off of the Ekta Cruise Service to the Statue of Unity.
For details:
Government is making policies for people’s welfare but effective implementation of these policies is critical – Vice President
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu on Saturday emphasized the need to refine and streamline the implementation and delivery system for effective response to the needs of common people.Presiding over the 66th Annual Meeting of General Body of Indian Institute of Public Administration (IIPA) through video conferencing, the Vice President called for a change in the delivery of services, delivery of justice and the way governance structures respond to the needs of common people. “This is the change India is looking for today”, he said.Shri Naidu observed that the government has been making policies and designing programs to improve the quality of life of people and fast track India’s development. However, the effective implementation of these policies and programs by administrative leaders and professionals is critical, he pointed out.The Vice President said that good governance must percolate down to the lowest level. It should become a way of life for the institutions we have established for our country’s governance, he added.Referring to Covid-19 pandemic, the Vice President said that India is fighting it with strategic alertness and prompt appropriate action and the international agencies like the United Nations and the World Health Organization have appreciated India's response to the pandemic.
For details:
Government extends Emergency Credit Line Guarantee Scheme by one month
The Union Government has extended the Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) by one month till November 30th, 2020, or till such time that an amount of Rs. 3 lakh crore is sanctioned under the Scheme, whichever is earlier, in view of the opening up of various sectors in the economy and the expected increase in demand during the ongoing festive season. This extension will provide a further opportunity to such borrowers who have not availed of the Scheme so far, to obtain credit under the Scheme. The ECLGS was announced as part of the AatmaNirbhar Bharat Package (ANBP) to provide fully guaranteed and collateral free additional credit to MSMEs, business enterprises, individual loans for business purposes and MUDRA borrowers, to the extent of 20 per cent of their credit outstanding as on 29.2.2020.
For details:
e-Invoice – A path breaking initiative completes one month on 31st October
Path breaking e-invoice initiative which completed one month on the 31st October, is poised to revolutionize the way businesses interact with each other. According to NIC, within the first month of introduction itself, more than 495 Lakh e-invoices were generated on the NIC portal by 27,400 tax payers. The e-invoice system, the game changer in the GST system, was launched on 1st October, 2020 for the businesses with aggregate turnover of more than Rs. 500 Crores in the financial year. It will be yet another milestone in India’s journey in enhancing ease of doing business. The data captured by the Invoice Registration Portal will flow seamlessly to GSTR1 return of the tax payer in GST Common Portal (gst.gov.in), thus reducing the compliance burden. Starting with 8.4 Lakh e-invoices on 1st October, 2020, the usage has gradually picked up and 31st October, 2020 saw generation of as many as 35 lakh e-invoices in a single day. This coupled with generation of 641 Lakh e-way bills during the month of October, 2020, (by far the highest in a month during two and half years of journey of e-way bill system), establishes the robustness of the system.
For details:
COVID has evoked worldwide interest in Yoga, Ayurveda and Naturopathy to build immunity and search for healthy lifestyle: Dr Jitendra Singh
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region, MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that COVID has evoked worldwide interest in Yoga, Ayurveda and Naturopathy to build immunity and search for healthy lifestyle. Delivering the inaugural address at the Global AyushMela organized virtually by ASSOCHAM, he said that in the last 4-5 months the Western World has turned to India to explore the best practices of Alternate Medicine. Dr. Singh said that New India will become AtmaNirbhar in health care and will also contribute to the World in providing immunity booster mechanisms through the traditional medicine system. He said, COVID has reiterated and reemphasised the virtues of Integrated Healthcare and there is need to make it part of world medical regimes including that of WHO.
For details:
Major step towards Medical Education reform, National Medical Commission notifies “Minimum Requirements for Annual MBBS Admissions Regulations (2020)”
In a significant step towards affordable medical education, the National Medical Commission (NMC) has notified its first major regulation. Titled as “Minimum Requirements For Annual MBBS Admissions Regulations (2020)”, the notification issued on Saturday replaces the “Minimum Standard Requirements for Medical Colleges, 1999 (for 50/100/150/200/250 Annual Admissions)” of the erstwhile Medical Council of India (MCI. The new Regulation shall be applicable to all new medical colleges proposing to be established, and to the established medical colleges proposing to increase their annual MBBS intake from the academic year 2021-22. During the transitory period, the established medical colleges will be governed by the relevant regulations existing prior to the current notification.
For details:
Rs 1,05,155 crore of gross GST revenue collected in the month of October 2020
The gross GST revenue collected in the month of October, 2020 is ₹ 1,05,155 crore of which CGST is ₹ 19,193 crore, SGST is ₹ 25,411 crore, IGST is ₹ 52,540 crore (including ₹ 23375crore collected on import of goods) and Cess is ₹ 8,011crore (including ₹932 crore collected on import of goods). The revenues for the month are 10% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, revenues from import of goods was 9% higher and the revenues from domestic transaction (including import of services) are11% higher that the revenues from these sources during the same month last year. The growth in GST revenue as compared to that in months of July, August and September, 2020 of -14%, -8% and 5% respectively clearly shows the trajectory of recovery of the economy and, correspondingly, of the revenues.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: Free COVID-19 testing facilities will be available for Mumbaikars from today at 244 places under the jurisdiction of Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) daily between 10 am to 12 noon on a 'walk-in' basis. Some of these places will have RT PCR method medical testing facilities while the rest will have antigen-based medical testing facilities. There are already 54 private medical laboratories in the BMC area which provide COVID-19 testing facilities as per the revised government rates. Maharashtra reported 5,633 new cases on Sunday and the active cases in state now are 1.25 lakhs. The state has conducted more than 90.24 lakh Covid tests so far.
• Gujarat: Gujarat reported fewer than 900 fresh coronavirus cases Sunday, indicating a further dip in the number of daily cases reported over the past few days. A total of 860 new cases were reported in the state on the day, down from 935 cases reported Saturday and 969 a day earlier. Among the 860 cases reported Sunday, 220 were from Surat — 167 from urban areas and 53 from rural parts. The state’s total virus count now stands at 1,73,804 while its total toll is at 3,724 with five deaths reported on the day. Active Cases are 12,833
• Rajasthan: The Rajasthan government has decided to ban the sale of firecrackers during the festive season in the state in the wake of the crisis created by the Covid pandemic. The government has decided to keep the schools and colleges in the state closed till November 16. Chief Minister Shri Ashok Gehlot reviewed the Covid situation in the state and also took stock of the the effectiveness of and "no mask-no entry" and "war for the pure" campaign of the state government.
• Madhya Pradesh: Each day for the past one month, people recovering from Covid-19 in a single day have outnumbered those testing positive — leading to an improvement of more than 11% in cumulative Covid-19 recovery rate in state. On Sunday, the state reported 735 new cases, with only Bhopal reporting more than 100 cases, even as 35 of the other 50 districts recorded below 10 new cases.
• Goa: Goa’s biggest music and dance festival – Sunburn will be held this year with only 20 per cent capacity. It will be held on the Vagator Beach in North Goa between December 27-29, just after the Christmas. The organisers have put out protocols to be followed during the festival, including a limited capacity and minimal contact entry. The overall response this year has been lukewarm due to Covid pandemic.
• Kerala: The State Election Commission has informed the High Court that it is ready to conduct the local body polls by strictly adhering to the Covid-19 protocol. In its reply to the Court on a petition pleading postponement of the polls, the poll panel has also said that it has discussed election situation with all political parties in the state and the pre-poll arrangements are in the last phase. The state government is looking at various options on the partial reopening of schools even though the state is grappling with a rise in Covid-19 cases. The General Education Department has informed the government regarding the possibility of reopening the schools from November 15. With one more death reported in Kochi today, the Covid death toll in the state has gone up to 1513. The state recorded 7025 Covid-19 cases yesterday.
• Tamil Nadu: TN Agriculture Minister R. Doraikkannu, who died battling Covid-19-related complications on Saturday night at a private hospital in Chennai, was laid to rest, near his native village Rajagiri in Thanjavur district, with State honours, on Sunday. Tamil Nadu on Sunday hit the milestone of one crore tests using RT-PCR kits, nearly nine months after it started testing samples for Covid-19. Theatres, multiplexes in Tamilnadu are gearing up to reopen on November 10 following the standard operating procedure (SOP) laid down by the State and Central governments. With the Tamil Nadu government giving the green signal for the operation of bus services to neighbouring Puducherry, private bus operators and State-run road transport corporations, including TNSTC, resumed services between Puducherry to Tamilnadu on Sunday.
• Karnataka: With 8,053 recoveries and 3,652 new cases Karnataka witnessed more recoveries than new cases for the 18th consecutive day. In just 10 days, from October 21 to 31, active Covid-19 cases have dropped by almost half in the state. On October 21, the state’s active cases were 1,00,440 and on October 31, the number dropped to 50,592. Mysuru has seen a remarkable improvement in the discharge of Covid patients that too amid the Dasara festivities; the active case count has dropped by over 75 per cent in the last 15 days in the district. Public instructions department will conduct meeting tomorrow on school re-opening with district deputy directors.
• Andhra Pradesh: Following Centre’s guidelines for the reopening of schools and colleges, state government schools have reopened for class 9 and 10 students in the state following Covid precautionary norms. Schools will run half day classes on alternate days in three phases. The corporate and private schools did not open. The movie theatres in Andhra Pradesh which shut down for over a seven months due to coronavirus have resumed in Vijayawada and Visakhapatnam. Arrangements have been made to run three shows a day. Multiplexes will run on cashless transactions with paperless tickets. Seating arrangements are made with 50 per cent occupancy in all theatres.
• Telangana: 922 new cases, 1456 recoveries & 7 deaths reported in the last 24 hours; out of 922 cases, 256 cases reported from GHMC. Total cases: 2,40,970; Active cases: 17,630; Deaths: 1348; Discharges :2,21,992. Andhra Pradesh and Telangana agree to restore inter-state bus services after seven months. Telangana resumes registration of properties after much-awaited one stop land services portal, Dharani-a flagship project of the State government- went live across the State today.
• Assam: 166 cases detected out of 11,576 tests conducted with positivity rate of 1.43% in Assam while 730 patients discharged. Total cases- 206517, recovered- 95.28% & active cases- 4.26%.
• Mizoram: Blockade on Mizoram-Assam border enters fifth day. Assam government alleges that bunker-like structures being set up inside Mizoram's territory.
• Nagaland: With 28 new cases, Nagaland's COVID-19 positive cases reach 9,075.
• Sikkim: Sikkim COVID-19 related death-toll climbs to 73; Total cases rise to 3,958.