মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
খাদিনা কার্গিল-লেহদা থবক ফংহন্দুনা হরাও-মিনোক তমহল্লি
02 NOV 2020 3:51PM by PIB Imphal
কার্গিল অমসুং লেহগী ইং-চিক্লবা অমসুং পুক্নিং হুরবা হিমলয়গী চিংশং-নাপোমশিং অসি খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীস কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না লমদম অসিদা সেল্ফ-সস্তেনেবল ইমপ্লোইমেন্তনা পীবা মহৈ ওইনা পোত্থোক পুথোকপগী থবক থৌরমশিংনা পিক থল্লি।
২০১৭-১৮গী চহি অসিদগী হৌদুনা কে.ভি.আই.সি.না মখোয়গী প্রধান মন্ত্রী ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.) স্কিমগী মখাদা কার্গিল অমসুং লেহদা তোঙান তোঙানবা স্মোল অমসুং মীদিয়ম মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎ ১০০০গী ময়াদা লিংখৎতুনা চহি অহুম-মখায় খক্তদা লোকেলগী নহাশিংদা থবক ৮২০০গী মথক্তা ফংহল্লি অমসুং য়ুনিৎশিং অসি শৌগৎনবা ২০১৭-১৮দগী হৌনা লুপা করোর ৩২.৩৫গী মখাদা মার্জিন মনী কাইথখি।
সিমেন্তগী ব্লোকশিং শাবদগী হৌরগা য়োৎ অমসুং স্তীলগী পোৎলমশিং শাবা ফাওবা,ওতোমোবাইল রিপিয়র ৱার্কশোপশিং, ফী তুনবা য়ুনিৎশিং, উগী ফর্নিচর শানবা য়ুনিৎশিং, উনা হক্তুনা শানবা য়ুনিৎশিং, সাইবর কেফে, ব্যূতী পার্লরশিং অমসুং সনাগী লিক-কোল শাবা অসিনচিংবা অসি কে.ভি.আই.সি.না শৌগৎখি অমদি মসিনা লোকেলশিংনা হিংনবগী পাম্বৈ ওইহনবা ঙম্লি। কোবিদ-১৯গী লোকদাউন্না অপনবা থোকহনখিবা ২০২০-২১গী অহানবা থা তরুক অসিগী মনুংদসু কে.ভি.আই.সি.না তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা কার্গিলদা অনৌবা প্রোজেক্ত ২৬ অমসুং লেহদা অনৌবা প্রোজেক্ত ২৪ লিংখৎতুনা লোকেলশিংবু মতেং পাংদুনা লমদম অনি অসিদা থবক ৩৫০ পীবা ঙমখি।
নীংশিংবা য়াবদি, কে.ভি.আই.সি. অসি পি.এম.ই.জি.পি. স্কিমগী নোদেল ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীনি। ২০১৭-১৮দগী ২০২০-২১ ফাওবা (সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবা), কে.ভি.আই.সি.না কার্গিলদা প্রোজেক্ত ৮০২ অমসুং লেহদা প্রোজেক্ত ১৯১ লিংখৎতুনা মথং শিৎনা কার্গিলদা থবক ৬৭৮১ অমসুং লেহদা ১৪২১ ফংহনবা ঙমখ্রে। অমরোমদা কে.ভি.আই.সি.না হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা লুপা করোর ২৬.৬৭ প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক কার্গিলদা মার্জিন মনী ওইনা থাদখি, মসিনা লেহদা লুপা করোর ৫.৬৮ থাদখি।
চহি অমদা থা তরুক খক্তা ফাওনবা য়ারিবা মহৌশানা খুদিংচাদবা মফম অমা ওইরিবা লেহ-লদাখকী লমদম অসিদা হিরম পুম্নমক্তা চাউখৎ থৌরাং পুরক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱাখল্লোন্না মতেং পাংশিন্দুনা কার্গিল অমসুং লেহদা থবক কয়া পীবা ঙম্লিবনি হায়না কে.ভি.আই.সি.গী চিয়রমেন শ্রী বিনাই কুমার সক্সেনানা ফোঙদোকখি। “কার্গিল অমসুং লেহনা মখল কয়াগী মেন্যুফেকচরিংগী থবক থৌরমশিং মতম শাংনা চত্থবা ঙমগদবা অচৌবা পোতেন্সিএল অদু উৎলি। লেহ অমসুং কার্গিল অসি লৈবাক অসিগী লেমহৌরিবা শরুকশিংগা থা তরুকরোম ফাওন্দনা লৈ। অদুম ওইনমক প্রদক্সন য়ুনিৎশিং অসিনা চহি চুপ্পা লমদমশিং অসিদা পোৎলমশিং মফম অসিদা ফংহনবা ঙম্লগনি,” হায়না সক্সেনানা ফোঙদোকখি।
কার্গিল অমসুং লেহগী বেনিফিসরীশিংনা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা হায়খি মখোয়না মশাগী প্রদক্সন য়ুনিৎশিং হৌদোকচরবা মতুংদা মখোয়না অতোপ্পা রাজ্যশিংদা চৎতুনা থবক থিবগী মথৌ তাদ্রে। অমসুং মসিনা মখোয়বু মশানা মশা থবক পীজবা খক নত্তনা লমদম অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা নহা কয়াদসু থবক্কী খুদোংচাবা কয়া পীরি।
কার্গিলগী মিঞ্জি খুঙ্গংগী খুঞ্জা অমা ওইরিবা মোহম্মদ বকিরনা অহানবগী লোন ওইনা লুপা লাখ ১০গা লোয়ননা সিমেন্ত ব্লোক ব্রিকশিংগী প্রদক্সন য়ুনিৎ হৌদোকখিবা অদু হৌজিক্তি এন্যুএল তর্নওভর লুপা লাখ ৫২ রেজিস্তর তৌরি। মহাক্কী মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎতা মীওই ৮ থবক পীখি। মসিগা মান্ননা য়োৎ অমসুং স্তীলগী পোৎলমশিং পুথোকপগী থবক তৌরিবা ইসমাইল নাসিরিনা লুপা লাখ ২৫গা লোয়ননা কার্গিলগী পোয়েন খুঙ্গংদা মহাক্কী য়ুনিৎ হৌদোক্তুনা মীওই ১০ থবক পীখি অমসুং তর্নওভর লুপা লাখ ৭৬ লাকপগী রেজিস্তর তৌরি।
থবক পীবগী খোঙচৎ অসিনা হান্না মপান থোকপা পাম্লমদবা অমসুং মরোমদোম থবক শুরমদবা লোকেলগী নুপীশিংনা মশানা মশাবু থবক পীজনবা কন্না হোৎনরি। কে.ভি.আই.সি.না শৌগৎতুনা নুপীশিংগী ওন্তর্প্রিনোরশিংগী মশিং কয়ানা মাই পাক্না ফী ককপগী, তুবগী য়ুনিৎশিং অমসুং ব্যুতী পার্লরশিং জিলাশিংদা চল্লাইরি।
বরোগী নুপী ওন্তর্প্রিনোর অমা ওইরিবা হমিদা বনোনা ফী ককপা তুবগী থবক তৌবা হৌখি অমসুং মহাক্কী য়ুনিৎতা অতোপ্পা নুপী ৩সু থবক পীখি। হমিদাগী এন্যুএল তর্নওভর অসিসু লাখ ১২ য়ৌখ্রে।ক্ক তুবগ ফ নুপী ওন্তর্প্রিনোর ং না িএল লজেক্ত
মরু ওইনা পনবা য়াবদি লেহ-লদাখকী লমদম চাউখৎহনবা হায়বা অসিনা কেন্দ্র সরকারগী মপুং ওইবা পান্দম ওইখি। ২০১৯দা জম্মু অমসুং কাশ্মির শরুক অনি থোকখিবা অদুদগী হৌদুনা লমদম অসিদা লোকেলগী থবক পীনবা অখন্নবা খোঙথাং লৌখৎলি।
২০১৭-১৮দগী ২০২০-২১ (সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবদা) ফাওবদা কার্গিল অমসুং লেহদা পাইখৎখিবা প্রোজেক্তশিং অমসুং থবক পীখিবগী মশিং
সিরিএল নম্বর
চহি
প্রোজেক্ত মশিং
থাদখিবা মর্জিন মনী (লুপা লাখতা )
থবক ফংহনখিবা
০১
২০১৭-১৮
১৭২
৪১৭.১২
১০৯৯
০২
২০১৮-১৯
৪৬২
১৪৯১.৬৩
৪২৫২
০৩
২০১৯-২০
৩০৯
১১২২.৯৪
২৫০১
০৪
২০২০-২০
(৩০.০৯.২০২০ ফাওবা)
৫০
২০৪.০০
৩৫০
০৫
অপুনবা
৯৯৩
৩২৩৫.৬৯
৮২০২

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KHADI Bringing Smile by Creating Employment in Kargil-Leh
02 NOV 2020 3:51PM by PIB Delhi
The calm and quaint Himalayan terrains of Kargil and Leh are booming with production activities as a result of the self-sustainable employment created by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) in the region.
Since the year 2017-18, KVIC has set up nearly 1000 different small and medium manufacturing units under its flagship Prime Minister Employment Generation Program (PMEGP) scheme in Kargil and Leh creating over 8200 employments for local youths in just three-and-half years and released margin money to the tune of Rs 32.35 crore since 2017-18 to support these units.
From cement blocks manufacturing to manufacturing of iron and steel items, automobile repair workshops, tailoring units, wooden furniture manufacturing units, wood carving units, cyber cafe, beauty parlors and manufacturing of gold jewellery etc are the few which the KVIC has supported thus enabling the locals to earn respectable livelihood. Even during the first six months of 2020-21, which has been marred by the Covid-19 lockdown, KVIC helped locals to set up 26 new projects in Kargil and 24 new projects in Leh in different sectors that created 350 jobs in the two regions.
Notably, KVIC is the nodal implementing agency for the PMEGP scheme. From 2017-18 to 2020-21 (up to September 30), KVIC established 802 projects in Kargil and 191 projects in Leh region creating 6781 jobs in Kargil and 1421 jobs in Leh respectively. While KVIC disbursed Rs 26.67 crore as margin money for these projects in Kargil, it disbursed Rs 5.68 crore in the Leh region during this period.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena attributed this employment spree in Kargil and Leh to the Prime Minister’s vision for all-round development of the environmentally challenging Leh-Ladakh region which is accessible only six months in a year. “Kargil and Leh have shown immense potential for sustaining various manufacturing activities. Leh and Kargil remain disconnected from rest parts of the country for almost six months. However, these production units will ensure local availability of goods in these regions throughout the year,” Saxena said.
The beneficiaries in Kargil and Leh expressed happiness saying they did not have to flock to other states in search of jobs after they started their own production units. And this not only created self-employment for them but also created job opportunities for many other unemployed youths in the region.
Mohammad Bakir, a resident of village Minji in Kargil started cement block bricks production unit with the initial loan of Rs 10 lakh, is now registering the annual turnover of Rs 52 lakh. He has employed 8 persons in his manufacturing unit. Similarly, Ismail Nasiri, engaged with production of iron and steel items, began his unit in Village Poyen in Kargil with Rs 25 lakh, has employed 10 persons and is registering the turnover of Rs 76 lakh.
The employment spree has also prompted local women to take up self-employment proactively who were otherwise reluctant to moving out and working independently. Supported by KVIC, a number of women entrepreneurs are successfully operating cutting, tailoring units and beauty parlors in these districts.
Hamida Banoo, a woman entrepreneur in Baroo in Kargil, took up cutting tailoring activity and went on to employ 3 other women with her unit. Hamida’s annual turnover too has reached Rs 12 lakh.
It is pertinent to mention that development of Leh-Ladakh region has been the prime objective of the Central Government. Special thrust has been given on creation of local employment in the region ever since its bifurcation from Jammu & Kashmir in 2019.
No of Projects and Employment in Kargil and Leh from 2017-18 to 2020-21 (upto September 30)
Sr No
Year
No of Projects
Margin Money
disbursed
(in Rs Lakh )
Employment created
01
2017-18
172
417.12
1099
02
2018-19
462
1491.63
4252
03
2019-20
309
1122.94
2501
04
2020-20
(upto 30.09.2020)
50
204.00
350
05
Total
993
3235.69
8202