সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
বাইভব সম্মিত: ভারতকী মনুং অমসুং মপান্দা লৈরিবা ভারতকী সাইন্তিস্তশিংগী অখন্নবা মীফম অমা মাই পাক্না পাংথোকখ্রে
সম্মিত অসিনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী অনৌবা অমসুং নৌনা থোক্লক্লিবা মফমশিংদা কোলাবোরেসনশিং তৌবা য়াবগী ওইথোকপা অদু পুথোকখ্রে
য়ুনিবর্সেল দিবেলপমেন্তগীদমক লৈরক্লিবা চেলেঞ্জশিং অসি থেংননবা গ্লোবেল ইন্দিয়ন রিসর্চরশিংগী এক্সপর্তাইস/নোলেজ অদু শিজিন্ননবা কমপ্রিহেন্সিব রোদমেপ অমা বাইভবনা পুথোকখ্রে
01 NOV 2020 3:17PM by PIB Imphal
২০২০গী ওক্তোবর তাং ২দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা ভারতকী মনুং অমসুং মপান্দা লৈরিবা ভারতকী রিসর্চরশিং অমসুং একাদেমিসিয়নশিংগী গ্লোবেল ভর্চুয়েল সম্মিত অমা ওইরিবা ভাইশ্বিক ভারতিয়া ভাইগ্যনিক(বাইভব) অদু ঙরাং লোইশিনখ্রে৷ ওনলাইন সম্মিত অদুদা ভারতকী ৱাংমদা লৈখ্রবা মীওই ২৬০০ রোম্না রেজিস্তর তৌখি৷ থা অমরোম শাংবা ৱেবিনারশিং অসিদা ভারতকী মনুংদা অমসুং মপান্দা লৈরিবা ভারত মচা চাওরাক্না পেনেলিস্ত ৩২০০ অমসুং চাওরাক্না একাদেমিসিয়ন ২২,৫০০রোম্না শরুক য়াখি৷ খন্ন নৈনবগী থৌরম অদু ওক্তোবরগী তাং ৩দা হৌখি অমসুং ২০২০গী ওক্তোবরগী চাং ৩১ সর্দার বল্লভভাই পতেলগী জয়েন্তী নুমিৎতা লৌইশিনখি৷ তোঙান তোঙানবা ভর্তিকেলশিংগী মখাদা চাওরাক্না পুং ৭২২গী চাংদা খন্না নৈনবা অদু ওক্তোবর ৩দগী ২৫ ফাওবদা চেমপিয়ন ইন্সতিত্যুতশিংনা হৌদোকখি অমসুং থোক্লকপা ফলশিং অদুনা নিতি অয়োগকী মীহুৎ দা.ভি.কে.সরসস্বাত, ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর প্রোফেসর কে.ভিজে রঘবননা ফমফম লাংলিবা এদভাইজরী কাউন্সিলনা ২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ২৮দগী ৩১ ফাওবা য়েংশিল্লি৷l সি.এস.আই.আর., দি.এস.তি., দি.আর.দি.ও., আই.সি.এ.আর., দি.ও.এস., দি.এ.ই., দি.বি.তি., হেল্থ, ফার্ম, এম.ই.এ., এম.ও.ই.এস., এম.ই.আই.তি.ৱাই., এম.ও.ই., অমসুং আই.সি.এম.আর. য়াওনা তোঙান তোঙানবা এস. অমসুং তি. দিপার্তমেন্তশিং অমসুং অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিংগী সেক্রেতরীশিংনা হায়রিবা কাউন্সিল অসিগী মীহুৎ ওইখি৷ চেমপিয়ন ইন্সতিত্যুত অসিনা শরুক য়ারিবশিং অসিদগী ক্রিতিকেল ফিতবেক ফংখি৷
বাইভব অমসুং অত্মনির্ভর ভারত: অত্মনির্ভর ভারতকী য়াম্না মরু ওইবা এভেন্যু অমা ওইনা রিসর্চ কেপাবিলিতী শেমগৎনবা বাইভবনা চংশিনখ্রে৷ মসিনা লৈবাক অসিদা হিরম খুদিংমক্তা সেয়র তৌনদুনা মতম খরগী ওইবা রিসর্চ পাংথোকপা য়ানবা লম্বী য়াৎখ্রে৷ মালেম অসিগী ওইনা অফবা অমা ওইননবগীদমক ভারতকী এস. অমসুং তি.গী কেপাবিলিতীদা লেপ্পা লৈতনা শরুক য়াবা যানবা রিসর্চ অমসুং একাদেমিক কেপাবিলিতীশিংগী ইন্তিগ্রেতেদ পর্সপেক্তিব অমা ভারত মনুংদা অমসুং মপান্দা লৈরিবা ভারত মচাশিংনা পীখ্রে৷ বাইভবনা সাইবর্স্পেস্তা ইন্তরেক্তিব অমসুং ফেসাইল মেকানিজম অমা শেমখ্রে অমসুং কোলাবোরেসন অমসুং লিদরশিপকী দিভেলপমেন্ত হেন্না য়োকখৎখ্রে৷ মসিনা সাইন্স অমসুং রিসর্চকী হিরমশিংদা একাদেমিক ইন্সতিত্যুতশিংগী অচৌবা ইন্নিসিয়েতিব অমা ওইবতা নত্তনা পব্লিক ফন্দ থাদরিবা আর অমসুং দি ওর্গনাইজেসনশিংগী অমসুং রিসর্চ অসি কান্নবা শিজিন্নরিবা ইন্দস্ত্রীগীসু য়াম্না চাওবা ইন্নিসিয়েতিব অমা ওই৷
বাইভব: খন্না নৈনবগী অচৌবা স্পেক্ত্রম অমা: বাইভবকী খন্না নৈনবা অসি তোঙান তোঙানবা মফমশিং অমসুং সবজেক্তশিংগী স্ত্রকচরেল ফ্রেমৱর্ক অমগী মখাদা পাংথোকখ্রে৷ মসিগী সম্মিত অসি একাদেমিক অমসুং সাইন্তিফিক কনফরেন্সশিংগী পুৱারিদা অহানবা ওইবা কয়ামরোম য়াওখি৷ মরু ওইরিবশিং অদুদি
• ভর্তিকেল ১৮ (এরিয়াশিং)
• হোরাইজোন্তেলশিং ৮০ (সবজেক্তশিং)
• পেনেল দিস্কস্সন সেসন ২৩০
• পেনেল দিলিবেরেসনশিংগী নুমিৎ ২৩
• পেনেললিস্ত ৩১৬৯
• শরুক য়াবা মীওই ২২৫০০
• ফোর্মেল দেলিবেরেসনশিংগী পুং ৭২২
পেনেলিস্তশিংগী মরক্তা ৪৫%দি ভারতকী মপান্দা লৈবা ভারত মচাশিং ওই অমসুং ৫৫%দি ভারত মনুংদা লৈবা একাদেমিসিয়নশিং অমসুং সাইন্তিসশিং ওই৷ অসিগীসু মথক্তা ফোর্মেল পেনেল মীফম অসিগী মমাংদা চাওরাক্না পুং ২০০রোম প্রিপরেতরী অমসুং প্রেক্তিস দেলিবরেসনশিং চৎথখ্রে৷ মসিগী সম্মিত অসিদা লৈবাক ৭১দগী ভারত মচাশিংনা শরুক য়াখি৷ মসি লৈবাক অসিদা অফবা ইন্নিসিয়েতিব মখল অমনি অমসুং তোপিকশিংগী পাক চাওনা সাইন্তিফিক দিস্কস্সনশিংগী মমোথ ইস্কেল অমা পাংথোকখ্রে৷ শরুক য়ারিবা, মনুং চল্লিবা মফমশিং, খন্না নৈনবগী চাং, খন্না- নৈনবদা চংলিবা মতম, লৈবাক মশিং অমসুং শরুক য়ারিবা মীওইশিংগী ক্বলিতী অসি য়েংলগা, মসিগী সম্মিত অসিনা মশামক্তা বেঞ্চমার্ক অমা শেমখ্রে৷
“অফবা রিসর্চ ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা, চাওখৎপা পুরক্নবা হৌজিক মতমগী চৎনবিগা ত্রেদিসন অসিগা পুনশিন্ননবা” সম্মিত অসিনা হোৎনৈ৷ কমপ্যুতেস্নেল সাইন্সেস, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং কম্ম্যুনিকেসন, ক্বান্তম তেক্নোলোজিস্ত, ফোতোনিক্স, এরোস্পেস তেক্নোলোজিস্ত, হেল্থ অমসুং মেদিকেল সাইন্সেস, ফার্ম অমসুং বাইওতেক্নোলোজী, এগ্রো-ইকোমোমী অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী, মেতরিয়েল অমসুং প্রোসেসিং তেক্নোলোজীশিং, এদভান্স মেনুফেকচরিং, আর্থ সাইন্সেস, ইনর্জী, এনভাইরোনমেন্তেল সাইন্সেস, মেনেজমেন্ত অমসুং সোসিয়েল সাইন্সেসকী মতাংদা খন্না নৈনবা অদু পাংথোকখি৷
বাইভব: নৌনা থোক্লক্লিবা মফমশিংদা অনৌবা কোলাবোরেসনশিং- মমাংগী মতমদা খন্নখিদ্রবা মফমশিং খুদম ওইনা বাইওরিমেদিয়েসন, আর্বান ওর রিসাইক্লিং অমসুং মেতেল ওর্গনিক্সতা কোলাবোরেসনগী অখন্নবা মফম খরা থোকখ্রে৷ এক্সপর্তশিংনা ফ্যুচর ইলেক্ত্রসিতী গ্রিদকী মতাংদা খন্না নৈনখ্রে৷ সাইবরস্পেস্তকী তাইম জোন অমদা, সিঙ্গল চিপ অমদা তোঙান তোঙানবা মথৌ তৌরিবা এসেমব্লী পেকেজিংগী মরু ওইবা অদু সেসন অদুদা খন্না নৈনখি অদুগা অতোপ্পা তাইম জোন অমদনা ত্রেপ আইয়োনশিং অমসুং এতোমিক ক্লোক্কা মরী লৈনবা তেক্নিকেল আইদিয়াশিং অদুসু হৌদোরকখ্রে৷ ময়ামদুগী মনুমদা খরদং মমিং পল্লবদা, ৱেফর লেভেল পেকেজিং, এম.ই.এম.এস.কী ৩দি ইন্তিগ্রেসন, সিলিকোন প্লেতফোর্মদা ২দি মেতরিয়েলশিংগী হেতিরোজেনিয়র্স ইন্তিগ্রেসন, ফুল মিসন মোদ ইঞ্জিন সাইকল এনালাইসিস, ফেনগী এরো ইলাস্তিক এনালাইসিস, হোত তর্বাইন ব্লেদ কুলিং তেক্নোলোজী, ইলিমেন্তশিং প্যুরিফিকেসন তৌননবগীদমক মেমব্রেন সেপেরেসন, দিতেক্তর এপ্লিকেসনগীদমক জি প্যুরিফিকেসন, তি.ঐচ.জেদ. অমসুং মিদ আই.আর. ফ্রিক্বেন্সীশিংগীদমক নিংথীনা হাপ্লবা জি.ই.শিং অসিনা কোলাবোরেসন তৌবগী খন্দোক্লবা মফম খরা ওই৷
বাইভব রিস্পোস এন ৱে ফোর্ৱার্দ: পেনেলিস্ত অমনা বাইভবপু “পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা গাউন্দেদ সাইন্তিসশিং অমসুং একাদেমিসিয়নশিংনি” হায়না ফোংদোকখ্রে অমসুং অতোপ্পা ওর্গনাইজিং ইন্সতিত্যুত অমনা মসি ‘ফ্লেসী ওইবা মমিংশিং লৈতবা ইতিহাসিক ওইরবা অমসুং মমোথ এক্সরসাইস’নি হায়না ফোংদোকখ্রে৷ সম্মিত অসিগী অতোপ্পা নাকল অমদনা ইন্দিজিনিয়র্স তেক্নোলোজীশিং হেন্না মপুং মরৈ ফাহন্নবা ভারততা লৈরিবা ভারত রিসর্চরশিংনা মখোয়গী ইন্তরনেস্নেল কোলাবোরেতরশিংগা খন্না নৈনরি৷ “দাইরেক্তেদ রিসর্চ সপোর্ত, ফ্যুচর তেক্নিকেল ত্রাজেক্তরিশিং খন্দোক্নবা ইন্দস্ত্রীশিংগী তঙাই ফদবশিং অমসুং একাদেমিয়া-ইন্দস্ত্রী কোলাবোরেসন হেঙ্গৎনবা ইন্সেন্তিবশিং পীবা” অসিনা রিসর্চ কোলাবোরেসন অমসুং কম্মরসিয়েলাইজেসন পাংথোকপা য়ানবা মরু ওইবা মেকানিজমশিং ওইরি৷
য়ুনিভর্সেল দিভেলপমেন্তগীদমক থোক্লক্লিবা চেলেঞ্জশিং অসি থেংন্নবগীদমক গ্লোবেল ইন্দিয়ন রিসর্চরশিংগী এক্সপর্তাইস অমসুং নোলেজ অদু শিজিন্নদুনা কমপ্রিহেন্সিব ওইবা রোদমেপ অমা সম্মিত অদুনা পুথোকখ্রে৷ মখাতানা চৎথন্নবগীদমক এদভাইজরী কাউন্সিলদা সম্মিত দোকুমেন্তেসন অমসুং রিকম্মেন্দেসনশিং ফোর্মেল্লী ওইনা পীশিল্লগনি৷ সম্মিত অসিনা রিসর্চকী অনৌবা এভিন্যুশিং, রিসর্চ ইকোসিস্তেমগী এরিয়াশিং মপাঙ্গল লৈনবা, ভারত অমসুং ভারতকী মপান্দা লৈরিবা একাদেমিয়া/সাইন্তিস্তশিংগা কোলাবোরেসন তৌনবা অমসুং কোওপরেসন পীনবা সম্মিত অসিনা হোৎনরি৷ ভারত অমসুং মালেম অসিগীদমক গ্লোবেল ইন্তরেক্সন তৌদুনা লৈবাক অসিদা নোলেজ অমসুং ইন্নোভেসনগী ইকোসিস্তেম হেন্না পাক চাওহন্নবা হোৎনবা অসিনা পান্দম ওইরি৷

Ministry of Science & Technology
VAIBHAV Summit: A Unique Confluence of Resident and Overseas Indian Scientists/Academicians concludes successfully
The Summit throws up possibilities of collaborations in new and emerging areas of Science & Technology
VAIBHAV proposes a comprehensive roadmap for leveraging expertise/knowledge of global Indian researchers to address emerging challenges for universal development
01 NOV 2020 3:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Vaishwik Bharatiya Vaigyanik (VAIBHAV) Summit, a global virtual summit of overseas and resident Indian researchers and Academicians on Gandhi Jayanti, 02ndOctober 2020 which concluded yesterday . About 2600 overseas Indians registered for the summit online. About 3200 panelists and about 22,500 academicians and scientists from India and overseas participated in this month-long series of webinars. The deliberations started on 3rd of October and concluded on the occasion of Sardar Vallabhbhai Patel Jayanti, 31stOctober 2020. About 722 hours of discussions under various verticals were organised by champion institutes from 3rd to 25th Oct and the outcomes were reviewed by the Advisory council chaired by Dr VK Sarsaswat, Member NITI Aayog and Prof K Vijay Raghavan, Principal Scientific Advisor to the Government of India, from 28th Oct to 31st Oct,2020. Secretaries from various S&T departments and other ministries are members of this council including CSIR, DST, DRDO,ICAR, DOS, DAE, DBT, Health, Pharma, MEA, MoES, MeitY, MoE and ICMR. The champion institutes received critical feedback from the participants.
VAIBHAV and Atmanirbhar Bharat: VAIBHAV has led the way in establishing research capability as an important avenue towards Aatmanirbhar Bharat. It has paved the way for aligning contemporary research in the country towards a shared purpose in each area. Resident and overseas Indians have given an integrated perspective of research and academic capabilities to seamlessly contribute to India’s S&T capability for global good. VAIBHAV has created an interactive and facile mechanism in the Cyberspace, and has promoted collaboration and the development of leadership. It is a grand initiative in the area of science and research not just for academic institutes but also for public funded R&D organizations and Industry that utilizes the outcome of research.
VAIBHAV :A wide spectrum of deliberations : VAIBHAV deliberations were held under a structured framework of many areas and subjects. This summit had many firsts in the history of academic and scientific conferences. The key highlights are
• 18 Verticals (Areas)
• 80 Horizontals (Subjects)
• 230 Panel Discussion Sessions
• 23 Days of Panel Deliberations
• 3169Panelists
• 22500 Attendees
• 722 Hours of Formal Deliberations
Among panelists, 45% were overseas Indians and 55% were resident Indian academicians and scientists. In addition, about 200 hours of preparatory and practice deliberations were held before the formal panel meets. Overall Indian diaspora from 71 countries participated in this summit. This is one of its kind initiative in the country, where such a mammoth scale of scientific discussions was undertaken on wide range of topics. In terms of participation, coverage of areas, intensity of discussions, number of hours spent on discussions, number of countries and quality of participants, this summit has created a benchmark in itself.
The Summit intended to “create an ideal research ecosystem, merging tradition with modernity to create prosperity”. The discussions were held on computational sciences, electronics & communication, quantum technologies, photonics, aerospace technologies, health and medical sciences, pharma and biotechnology, agro-economy and food security, material & processing technologies, advanced manufacturing, earth sciences, energy, environmental sciences,management and social sciences.
VAIBHAV: New Collaborations in Emerging Areas -Certain areas of collaboration have emerged which were not stressed in the past, such as bioremediation, urban ore recycling and metal organics. Experts debated on the future electricity grids, interactive but islandable microgrids and related technologies key to electrification in India and maintaining resilience. At one time-zone in the cyberspace, a session was discussing the importance of assembly packaging various functionality over a single chip, while at the anothertime-zone technical ideas with respect to trapped ions and atomic clock were being proposed.To name just a few, wafer level packaging, 3D integration for MEMS, Heterogeneous integration of 2D materials on Silicon platform, Full Mission Mode Engine Cycle Analysis, Aero Elastic Analysis of Fan, Hot Turbine Blade Cooling Technology, Membrane separation for purification of elements, Ge purification for detector application, Highly doped Ge for THz and Mid IR frequencies are some of the areas of collaborations are identified.
VAIBHAV –RESPOSE & WAY FORWARD: While a panelist described Vaibhav to be ‘encouraging grounded scientists and academicians’, an organizing institute measured it by saying. It was a ‘historical and mammoth exercise without flashy names’. On the sidelines of the summit, resident researchers are discussing with their international collaborators to take forward indigenous technologies to maturation. A panel was of the view that “directed research support, regulatory requirement for industries to identify future technical trajectories, and incentives to promote academia-industry collaboration” are key mechanisms for enabling research collaboration and commercialization.
The summit has proposed a comprehensive roadmap leveraging the expertise and knowledge of global Indian researchers for addressing emerging challenges for universal development. The Summit documentation and recommendations will be submitted formally to the advisory council for further directions. The summit reflectedupon new avenues of research, strengthening of areas of research ecosystem, collaboration possibilities and cooperation instruments with academia/scientists in India and abroad. The goal is to create a broader ecosystem of knowledge and innovation in the country through global interactions, for India and the world.