ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି
● 85 ଦିନ ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 6 ଲକ୍ଷ ତଳକୁ ଖସିଛି
● ମୋଟ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର ମାତ୍ର 7.35 % ରହିଛି ସକ୍ରିୟ ମାମଲା
30 OCT 2020 11:13AM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ ଯୁଦ୍ଧରେ ଭାରତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ପ୍ରାୟ 3 ମାସ (85 ଦିନ) ପରେ ଭାରତରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 6 ଲକ୍ଷ ତଳକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ସଂଖ୍ୟା ରହିଛି 5.94 ଲକ୍ଷ । ଅଗଷ୍ଟ 6 ତାରିଖରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଥିଲା 5.95 ।
ଦେଶରେ ଏବେ ମୋଟ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର ମାତ୍ର 7.35% ରହିଛି ସକ୍ରିୟ ମାମଲା, ଯାହାକି 5,94,386 । ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବା ଧାରାକୁ ଏହା ଦୃଢ଼ କରିଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ହ୍ରାସର ଜାରି ଥିବା ଧାରାରୁ ଜଣାପଡ଼ୁଛି କୋଭିଡ ମୁକାବିଲାରେ ସେମାନେ କେତେ ସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ଲୋକ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ମୋଟ 73,73,375 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସୁସ୍ଥ ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବରରେ ରହିଛି । ଏବେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଓ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏହା ଆଜି 67,78,989 ରହିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 57,386 ଜଣ ଆକ୍ରାନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ 48,648ଟି ନୂଆ ପଜିଟିଭ ମାମଲା ସାମନାକୁ ଆସିଛି । ଜାତୀୟ ସୁସ୍ଥତା ହାର 91.15%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ନୂଆ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 80% 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ଦିନରେ କେରଳରେ ସର୍ବାଧିକ 8 ହଜାର ଲୋକ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ପଛକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ 7 ହଜାର ଲେଖାଏଁ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 48,648ଟି ନୂଆ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲା ସାମନାକୁ ଆସିଛି । ଏଥିରୁ 78% 10 ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି । କେରଳରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଆସିଛି 7 ହଜାର ନୂଆ ମାମଲା, ଯାହାକି ସର୍ବାଧିକ । ଏହା ପଛକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ 5 ହଜାର ଲେଖାଏଁ ନୂଆ ମାମଲା ଆସିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 563 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି । ଏଥିରୁ 81% 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ହୋଇଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଦିନକରେ 156 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି, ଯାହାକି ସର୍ବାଧିକ । ଏହା ପଛକୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ 61 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ)ର ପରାମର୍ଶ କ୍ରମେ ଭାରତ 10 ଲକ୍ଷ ଲୋକରେ ଦିନକୁ 140 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ପରାମର୍ଶକୁ ହାସଲ କରିପାରିଛି । ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଆକ୍ରାନ୍ତ ମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଡବ୍ଲୁଏଚଓ ‘ପବ୍ଲିକ ହେଲଥ କ୍ରାଇଟେରିଆ ଟୁ ଆଡଜଷ୍ଟ ପବ୍ଲିକ ହେଲଥ ଆଣ୍ଡ ସୋସିଆଲ ମେଜରସ ଇନ୍ ଦ କଣ୍ଟେକ୍ସଟ ଅଫ କୋଭିଡ-19’ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରେ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ।
ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିବା ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି 35 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ । ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହାରରେ ଭାରତରେ ଜାତୀୟ ହାର ରହିଛି 10 ଲକ୍ଷରେ 844 । ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ କେରଳରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 3 ହଜାରକୁ ଟପିଯାଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
India crosses a Landmark Milestone
Active caseload below 6 lakh for the first time after 85 days
Active caseload only 7.35% of Total Positive Cases
30 OCT 2020 11:13AM by PIB Delhi
India has achieved a significant milestone in its fight against COVID. The active caseload has fallen below 6 lakh for the first time in nearly three months (85 days). India has registered 5.94 lakh active cases today. The active caseload was 5.95 lakh on 6th August.
Presently the active cases comprise only 7.35% of the total positive cases of the country standing at 5,94,386. This has strengthened its trend of steady decline.
The trajectory of the active caseload across different States/UTs has been diverse indicating their efforts and gradual progress in their fight against the global pandemic.
India has also sustained its high number of recoveries. The total recovered cases stand at 73,73,375. India continues to be the topmost country with maximum number of recovered cases globally. The difference between active cases and recovered cases is consistently increasing and stands at 6,778,989 today.
57,386 patients have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases are 48,648. The national Recovery Rate has progressed to 91.15%.
80% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs .
Kerala has contributed the maximum with more than 8,000 to the single day recoveries followed by Maharashtra and Karnataka with more than 7,000 recoveries each.
48,648 new confirmed cases were recorded in the last 24 hours.
78% of these are from 10 States and UTs. Kerala is still reporting a very high number of new cases with more than 7,000 cases followed by Maharashtra and Delhi with more than 5,000 cases each.
563 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, 81% are concentrated in ten States/UTs.
Maharashtra has reported the highest single day deaths (156 deaths) followed by West Bengal with 61 cases.
India has performed remarkably on fulfilling WHO’s advise of 140 tests/day/ million population. In its Guidance Note on “Public Health Criteria to Adjust Public Health and Social Measures in the Context of COVID-19” WHO has advised this strategy for comprehensive surveillance for suspected cases.
In another row of achievements, 35 States/UTs have exceeded the advised number of tests. The national average of tests per day per million population stands at 844. The figure for Delhi and Kerala has exceeded 3,000.