নীতি আয়োগ
এ.আই.এম.না ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া সর্কুলার ইকোনোমি হেক্কাথোন (আই.-এ.সি.ই.) লোয়ননা ওস্ত্রেলিয়াগী কমনৱেলথ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রীএল রিসর্স ওর্গানাইজেসন (সি.এস.আই.আর.ও.) হৌদোকখ্রে
26 OCT 2020 5:19PM by PIB Imphal
এ.আই.এম. (অতল ইন্নোভেসন মিসন)না সি.এস.আই.আর.ও.গা লোয়ননা দিসেম্বরগী ৭ অমসুং ৮দা নুমিৎ নিনিগী ওইবা হেক্কাথোন অমা সর্কুলার ইকোনোমী, ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া সর্কুলার ইকোনোমি হেক্কাথোন(আই.-এ.সি.ই.) শিনখ্রে। (আই.-এ.সি.ই.)গী ৱাখল্লোন অসি ইন্দিয়া অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রীনা জুন ৪দা ফমখিবা ভর্চুএল ওইবা সম্মিত অদুদা ইন্দিয়া অমসুং ওস্ত্রেলিয়া অনিগী অনৌবা সর্কুলার ইকোনোমি অসি হেন্না চাওখৎনবা খন্নখিবনি।
আই.-এ.সি.ই.না মরুওইনা পান্দম থম্লিবা অসি অনৌবা তেক্নোলোজি অমা মশক খংদোকপা অমসুং চাওখৎ থৌরাংগীদমক লৈবাক অনিমক্কী অফবা মহৈরোয়শিং, স্তোর্তঅপশিং অমসুং এম.এস.এম.ই.শিং অসিদা পীবনি।
হেক্কাথোন অসিগী মরুওইবা থীম মরি মখাদা পীরি:
১. পেক্কেজিং ৱেস্ত হন্থনবা অনৌবা পেক্কেজিং পুথোকপা
২. অনৌবা চানবগী চেন সপ্লাই পুথোক্তুনা ৱেস্ত হন্থহনবা
৩. প্লাস্তিক ৱেস্ত হন্থহনবা খুদোংচাবা পীবা
৪. য়াম্না লুবা ইনর্জি মেতেলশিং অমসুং ই-ৱেস্ত রিসাইকল তৌবা
খনগৎলবা মহৈরোয় অমসুং স্তার্তঅপশিং/এম.এস.এম.ই.শিং অসি হেক্কাথোনগীদক কৌগনি, হায়রিবা অসিদা মায় পাকপা অনি (মহৈরোয়দা অমা অমসুং স্তার্তঅপ/ এম.এস.এম.ই.দগী অমা) লৈবাক অনি অসিদগী অমমম দিসেম্বরগী ১১দা পাংথোক্কদৌরিবা থৌরম অসিদা থীমশিংগী ওইনা এৱার্দশিং লাওথোক্কনি।
হেক্কাথোন অসি হৌদোকপদা, এ.আই.এম.গী দাইরেক্তর অমসুং এন.আই.তি.আই. আয়োগকী এদিসনেল সেক্রেতরি আর. রামানন্দনা হায় মদুদি, ‘ঐখোয়না য়েংলি মদুদি মতৌ করম্না সর্কুলার ইকোনোমিগী অৱাবা অসি কোক্কদগে, হায়রিবা অসিদা ৱেস্তশিং অসি মাংহনখিবা খক্তা নত্তনা ৱেস্তশিং অসি মতৌ করম্না অমুক শিজিন্নবা য়াগদগে হায়বা অসিনি’।
সি.এস.আই.আর.ও.গী চীফ ওফ দিবিজন ওফ লেন্দ অমসুং ৱাতর দাঃ পোল বর্তচনা হায় মদুদি, ‘ইন্দিয়া অমসুং ওস্ত্রেলিয়া অনিগী মরক্তা দিকেৎ অমগী মমাংদগী য়াম্না কনবা অমসুং কান্নবা মখলগী মরী লৈনৈ অমসুং ঐখোয়গী মরী অসিনা হিরম কয়াদা মশক থোক্না কান্নবা ফংনরি’। মহাক্না মখা তানা উৎখি মদুদি ইন্দিয়া অমসুং ওস্ত্রেলিয়া অনিনা পুন্না রিসর্স অমসুং চাওখৎ থৌরাংদা হোৎনদুনা মীওইব জাতিগী পুৱারিদা লাকপা অৱাবা পুম্বা থেংনগনি।
দাঃ পোল বর্তচ, দাঃ হৈনজ স্কান্দল সি.এস.আই.আর.ও. সেনিয়র সাইন্স লিদর ওফ লেন্দ অমসুং ৱাতর, হায় মদুদি, “সর্কুলার ইকোনোমি মোদেল অসিনা য়াম্না শাংনা লাকপনা মসিদা থবক হেন্না ফংলগনি অমসুং ইকোনোমি অসিশু চাওখৎলগনি। মসিনা মমল অসিশু হন্থরগনি, অনৌবা কয়া অমা পুথোক্লগনি অমসুং মশক থোক্না অকোইবদা কান্নবা পীরগনি’।
থৌরম অসি থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, এন.আই.তি.আই. আয়োগ, ভাইস চেয়রমেন দাঃ রাজিব কুমারনা হায় মদুদি, ‘ঐখোয়গী ইকোনোমি অসি রিসোর্স ইন্তেন্সিব হন্থনবা খোঙথাং লৌখৎপা অসি য়াম্না মরু ওই’।
ওস্ত্রেলিয়াগী রিসর্স অমসুং দিবলপমেন্ত অসিগা পুন্দুনা অনৌবা থৌরম কয়া অমা পায়খৎলিবা অসিগী মরুওইবা অসি উৎলদুনা এন.আই.তি.আই.গী সি.ই.ও.অমিতাব কান্তনা হায় মদুদি, ‘অথিংবা কয়া অমা লৈবনা থবক অমা তৌবদা মতম চংই, মসিনা সর্কুলার ইকোনোমি অসি মাংলোমদা চংশিল্লি’।
মায় পাক্লবা ইন্দিয়াগী মহৈরোয় অমসুং স্তার্তঅপশিং/এম.এস.এম.ই.শিংগী তীমদা প্রাইজ ওইনা লুপা লাখ ২ অমসুং লুপা লাখ ৫ মথংশিৎনা পীগনি। মায় পাক্লবা ওস্ত্রেলিয়াগী মহৈরোয়দা এ.য়ু.দি. দোল্লার ৩৫০০ অমসুং স্তার্তঅপশিং/এম.এস.এম.ই.শিংগী তীমদা প্রাইজ ওইনা এ.য়ু.দি. দোল্লার ৯৫০০ পীগনি।
এপ্লিকেসন থাজিনবগী অরোইবা নুমিৎ অসি ২০২০গী নবেম্বরগী ৬নি। য়াওনিংশিংনা http://aimapp2.aim.gov.in/iace/ দা থাজিনবা য়াগনি।

NITI Aayog
AIM Launches India–Australia Circular Economy Hackathon(I-ACE), with Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO)
26 OCT 2020 5:19PM by PIB Delhi
AIM (Atal Innovation Mission), in association with CSIRO, is organizing a two-day hackathon on circular economy, ‘India–Australia Circular Economy Hackathon (I-ACE)’, on 7 and 8 December.
The idea of I-ACE was conceived during a virtual summit on 4 June, between the Indian and Australian prime ministers, exploring innovative ways to boost circular economy in India and Australia.
I-ACE will focus on identification and development of innovative technology solutions by bright-minded students, startups and MSMEs of both nations.
The four key themes for the hackathon are as follows:
1. Innovation in packaging reducing packaging waste
2. Innovation in food supply chains avoiding waste
3. Creating opportunities for plastic waste reduction
4. Recycling critical energy metals and e-waste
Shortlisted students and startups/MSMEs will be called for the hackathon, where two winners (one student and one startup/MSME) per theme from each country will be announced at an award ceremony on 11 December.
Launching the hackathon, AIM Mission Director and NITI Aayog Additional Secretary R. Ramanan said, ‘We are looking at how we can address the circular economy challenge, which can create possible solutions for not only eliminating waste but also for reusing waste.’
CSIRO Chief of Division of Land and Water Dr Paul Bertsch, said, ‘India and Australia have had a strong and productive bilateral partnership since a decade and our collaborations across a broad range of areas have yielded significant results.’ He also highlighted that by coming together, India and Australia can align research and developmental efforts to achieve more at a challenging time in the history of mankind.
Concurring with Dr Paul Bertsch, Dr Heinz Schandl, at CSIRO Senior Science Leader of Land and Water, said, ‘In the long run a circular economy model will provide more jobs and higher economic growth. It will also reduce cost, drive innovation and have significant environmental benefits.’
Gracing the occasion, NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar said, ‘This is a very important initiative to make our economy less resource intensive and ensure our economic growth is ecologically compatible.’
Highlighting the importance of combining Australia’s Research and Development base with India’s scale and record of frugal innovations, NITI Aayog CEO Amitabh Kant said, ‘The need of the hour is to adopt a disruptive way of doing things, which is based on sustainability and moving towards a circular economy.
The winning Indian student and startup/MSME teams will be awarded a prize of Rs 2 lakh and Rs 5 lakh, respectively, coupled with post-hackathon product development opportunities. The winning Australian student will be awarded a prize of AUD$3500 and the winning Australian SMEs/startup team a prize of AUD$9500.
The last date for application submissions is 6 November 2020. Those interested can apply via http://aimapp2.aim.gov.in/iace/.