ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
শ্রী অর্জুন মুন্দানা আর্ত ওফ লিবিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা ত্রাইবেলগী য়াইফ থৌরাংগীদমক সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অনি শঙ্গাখ্রে
পি.আর.আই.শিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবনা ৱরেপ লৌবগী অমসুং মখোয়গী কাংলুপকী চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা মখোয়দা কান্নবা পীগনি: শ্রী অর্জুন মুন্দা
27 OCT 2020 4:49PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ও.তি.এ.) অমসুং আর্ত ওফ লিবিং (এ.ও.এল.)না খুৎশম্বরগা শেমখৎপা ত্রাইবেলগী য়াইফ থৌরাংগী সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অনি ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা শঙ্গাখ্রে। থৌরম অসিদা গুরুদেব শ্রী শহরী রভিশঙ্কর, আর্ত ওফ লিবিং শরুক য়াখি। ত্রাইবেল এফিয়র্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রীমতি রেনুকা সিংহ সরুতা, এম.ও.তি.এ.গী সেক্রেতরী শ্রী দীপক খন্দেকর অমসুং জে.এস. শ্রী নবলজিৎ কপুরসু শরুক য়াখি ।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা শ্রী অর্জুন মুন্দানা হায়খি সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অনি লোঞ্চ তৌনবা এম.ও.তি.এ.গা লোয়ননা আর্ত ওফ লিবিং (এ.ও.এল.)না লৌখৎলিবা থৌরাং অসি শীংথানিংঙাই ওই – অহানবা সি.ও.ই. অসিনা গো-অধারিথ ফার্মিং তেক্নিক্তা য়ুম্ফম ওইবা সস্তেনেবল নেচরেল ফার্মিংগী মতাংদা মহারাস্ত্রগী ঔরঙ্গাবাদ দিস্ত্রিক্তকী ত্রাইবেল লৌমীশিং ত্রেনিং পীনবা লমদা; অমসুং অনিশুবা সি.ও.ই.না ঝার্খন্দগী গ্রাম পঞ্চায়ত ৩০ অমসুং খুঙ্গং ১৫০ কোনশিন্দুনা জিলা ৫দা ‘পি.আর.আই.শিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা’ অসিগী লমদনি। আর্ত ওফ লিবিংগী ভোলুন্তীয়রশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগা লোয়ননা ত্রাইবেলগী য়াইফ থৌরাংগী লমদা মাই পাকপা ঙমগনি। মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী আত্মানির্ভর ভারতকী মঙলান অদু মঙফাওনবা ঙম্নবা খোঙথাং অমা ওইরগনি। থবক অসি অথুবদা মাই পাক্কনি অমসুং অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসি মীওই কয়ানা অমদি ইন্সতিত্যুতশিংনা লৌখৎলক্কনি হায়না মহাক্না আশা তৌরি। ত্রাইবেল মীয়াম্না মহৌশাবু ঙাক শেন্নবা অমসুং অকোইবগী ফীভম কন্নবা মপুং ফানা কত্থোক্লি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
শ্রী অর্জুন মুন্দানা হায়খি ত্রাইবেল পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.শিং)গী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মখোয়গী সংবিধান্না পীরিবা হকশিংগী মতাংদা মখোয়বু তাকপী তম্বীবসু য়াওরি। পি.আর.আই.শিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবনা ৱরেপ লৌবগী অমসুং মখোয়গী কাংলুপকী চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা মখোয়না কান্নবা পীবা ওইরসনু হায়না মহাক্না আশা তৌরি।
শ্রীমতি রেনুকা সিংহ সরুতানা মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি মদুদি ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না ত্রাইনেলশিংগী য়াইফ থৌরাংগী প্রোগ্রাম কয়া পাইখৎলি। মন্ত্রালয় অসিনা লম অসিদা শীংথানিংঙাই ওইবা থবক তৌরিবা এন.জি.ও. কয়াগা অমদি সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা থবক পাইখৎলি। প্রোগ্রাম অসি মাই পাকহন্নবা থবক তৌগদবা আর্ত ওফ লিবিংগী ভোলুন্তীয়রশিংগী অচৌবা নেৎৱার্ক অমা লৈ।
গুরুদেব শ্রী শহরী রভিশঙ্করনা মহাক্কী ৱারোলদা ত্রাইবেল মীয়ামদগী ঐখোয়না তমজনীংঙাই ওইবা কয়া লৈ মরমদি মখোয়না অকোইবগী ফীভম লুনান্না থম্নবা অমদি য়োকখৎনবা থৌদাং মপুং ফানা লৌরি হায়না মহাক্কী ৱাখল্লোন ফোঙদোকখি। ঝার্খন্দগী ঘাতশিলাদা এজুকেস্নেল করিকুলমদা স্কিল দিবেলপমেন্ত হাপচিনবা এ.ও.এল. স্কুল চল্লাইবদা থেংনখিবা অৱা নুংঙাই অদু মহাক্না পাউদমখি। এ.ও.এল.না ভারতকী পুম্বদা স্কুল ৭৫০ চল্লাইরি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা দেন্তেল হাইজিন অমসুং মেন্তেল হাইজিন অনিমক্তা মীৎয়েং চংবা য়াম্না তঙাই ফদে। এ.ও.এল.গী ভোলুন্তীয়রশিংনা ত্রাইবেলগী য়াইফ থৌাংগী স্কিম অসি মাই পাকপা ঙম্নবা থৱায় য়াওনা হোৎনগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।
এম.ও.তি.এ.গী সেক্রেতরী শ্রী দীপক খন্দেকরনা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা এ.ও.এল.না হান্নদগী হোৎনরিবশিং অসিবু থাগৎখি। এম.ও.তি.এ. অমসুং এ.ও.এল.না খুৎশম্নদুনা হোৎনবা অসিনা মখা তানা মসিগী য়াইফ থৌরাংগী ওইবা থবক থৌরমশিং অসি পাইখৎপা হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
তোঙান তোঙানবা ত্রাইবেল এক্তশিং অমসুং রুলশিং অমদি ত্রাইবেলশিং অসিগী তোঙান তোঙানবা য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিং অমসুং মখোয়দা স্কিমশিং অসি ফংহন্নবা মতেং পীনবগী মতাংদা স্কিমগী স্কিমশিং অমসুং মখো্যয়খনগৎলবা পি.আর.আই.গী মীহুৎশিংগী মরক্তা এৱের্নেস পীনবা অহানবা থৌরাং ’পি.আর.আই.শিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা’ অসিনা ঝার্খন্দগী গ্রাম পঞ্চায়ত ৩০ অমসুং খুঙ্গং ১৫০ কোনশিন্দুনা জিলা ৫দা হৌদোক্কনি। ত্রাইবেলগী হৌগৎলক্লিবা নহাশিংগী মরক্তা মখোয়গী পর্স্নেলিতী দিবেলপমেন্ত ত্রেনিং পীনবা, মখোয়গী মরক্তা খুন্নাই অসিগী থৌদাং লৌনবগী ৱাখল্লোন পোকহন্দুনা নহা ওইরিবা ভোলুন্তীয়রশিং শেমগৎনবা মোদেল অসি দিজাইন তৌখি অসুম্না কাংলুপ অসিগীদমক এৱের্নেস শন্দোকপগী থবক তৌগদবা ত্রাইবেলগী লুচিংবশিং শেমগনি।
অনিশুবা অসিনা গো-অধারিথ ফার্মিং তেক্নিক্তা য়ুম্ফম ওইবা সস্তেনেবল নেচরেল ফার্মিংগী মতাংদা মহারাস্ত্রগী ঔরঙ্গাবাদতা ত্রাইবেল লৌমী ১০০০০রোমদা ত্রেনিং পীনবগী মতাংদা ওইগনি। লৌমীশিং অসিদা ওর্গানিক সর্তিফিকেৎ পীবদা মতেং পাংগনি অমসুং মখোয় খুদিংমকপু আত্মানির্ভর ত্রাইবেল লৌমীশিং ওইহন্নবা মার্কেতিংগী খুদোংচাবাশিং ফংহনগনি।

Ministry of Tribal Affairs
Shri Arjun Munda launches two Centersof Excellence for tribal welfare in partnership with Art of Living
Strengthening of PRIs in tribal areas will empower them in matters relating to decision making and development of their community: Sh Arjun Munda
27 OCT 2020 4:49PM by PIB Delhi
The Union Minister of Tribal Affairs, Shri Arjun Mundalaunchedtwo Centers of Excellence for Tribal Welfare in a collaboration between Ministry of Tribal Affairs (MoTA) and Art of Living (AoL) through video conference here today.Gurudev Sri Sri Ravishankar, Art of Living graced the occasion. Minister of State for Tribal Affairs Smt. Renuka Singh Saruta, Secretary, MoTA Shri Deepak Khandekar and Js Shri Navaljit Kapoor were also present.
Addressing on the occasion, Shri Arjun Munda said that it is a very praiseworthy initiative of Art of Living (AoL) to launch two Centres of Excellence in partnership with MoTA– first CoE in the field of training tribal farmers in Aurangabad district of Maharashtra on sustainable natural farming based on Go-Adharith farming techniques; and second CoEin the field of ‘Strengthening PRIs’ in 5 districts covering 30 Gram Panchayats and 150 villages of Jharkhand. The Union government is fully committed to the welfare of tribal people of our country. Shri Munda said that a large amount of funds to the tune of more than Rs. 2 lakh crore is allocated exclusively for tribal development across the country.
Giving details, the Tribal Affairs Minister said that with the active participation of volunteers of Art of Living, the purpose of tribal welfare will be served. It will be a step towards fulfilling the Prime Minister’s dream of Aatmnirbhar Bharat. He hoped that this work will be accomplished very soon and more and more people and institutions will get involved with such move. The tribal people are completely devoted to protect the nature and save the environment, the Minister elaborated.
Shri Arjun Munda explained that strengthening of tribal Panchayati Raj Institutions (PRIs)will also help to educate them about their constitutional rights. He hoped that this will empower the PRIs in matters relating to decision making and development of their community.
Smt. Renuka Singh Saruta in her address said that the Ministry of Tribal Affairs is running many programs for the welfare of tribals. The Ministry is working in collaboration with many NGOs and social organizations who are also doing a commendable job in this field. Art of Living has a vast network of volunteers who will make this program successful.
Gurudev Sri SriRavishankar in his address opined that we have to learn a lot from tribal people as they are very responsible towards cleanliness and conservation of environment. He dwelt upon the experience of running AoL School in Ghatashila, Jharkhand where skill development has been incorporated in educational curriculum. AoL is running 750 schools all over India. He emphasized that Dental Hygiene and Mental Hygiene both are very necessary in our villages. He assured that the volunteers of AoL will wholeheartedly work to make these tribal welfare schemes successful.
Secretary, MoTA, Shri Deepak Khandekar appreciated the already ongoing efforts of AoL in tribal areas. MoTA and AoL partnership will further help to expand these welfare activities, he added.SmtYatinder Prasad, JS (FA) conveyed vote of thanks to dignitaries.
The first initiative ‘Strengthening PRIs’ will be launched in 5 districts covering 30 Gram Panchayats and 150 villages of Jharkhand, in creating awareness among elected representatives of PRI about various Tribal Acts and Rulesand different welfare schemes available for these tribals and help them getting access to these schemes. The model is designed to create the youth volunteers among the tribal youths by giving them personality development training, instilling the sense of social responsibility among them and thereby creating the tribal leaders who will work for their community in spreading this awareness.
The second is about training 10000 tribal farmers in Aurangabad District of Maharashtra on sustainable natural farming based on Go-Adharith farming techniques. Farmers will be helped in getting the Organic certification and the marketing opportunities will be made available to them to make each of them Atmanirbhar Tribal Farmers.