Ministry of Home Affairs
Union Minister of State for Home Affairs, Shri G. Kishan Reddy takes part in 59th Raising Day of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
Under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, Government committed to fully empower ITBP
Under effective leadership of Union Home Minister Shri Amit Shah, Ministry of Home Affairs has taken several important steps to make ITBP more efficient and modern
24 OCT 2020 3:48PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Home Affairs, Shri G. Kishan Reddy took part in the Raising Day function organized in Greater Noida today on the 59th Raising Day of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP) and took the salute at the Parade. In his address, Shri G. Kishan Reddy said, our culture speaks about Vasudhaiva Kutumbakam, which gives the message of world peace. At the same time our culture also gives us the mantra to fully empower ourselves for every kind of adverse situation created by the enemy. Shri Reddy said that since its inception in 1962, the ITBP has been protecting our borders. No matter whatever the difficulties, ITBP Jawans perform their duties with high morale and patriotism in the service of Mother India.
Acknowledging the services rendered by the ITBP, Shri Reddy said that the Force is working with zeal and high order of professionalism even in the uncongenial and extreme conditions on our mountainous borders. He said whether it is battling terrorism in Jammu and Kashmir or Left Wing Extremism in Chhattisgarh, the ITBP has performed with excellence.
Shri G. Kishan Reddy said that under the guidance of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, the Union Government is committed to fully empowering the ITBP. Under the effective leadership of the Union Home Minister, Shri Amit Shah, the Ministry of Home Affairs has taken several steps to make ITBP more efficient and modern. Shri Reddy informed that the Ministry of Home Affairs has given approval to the ITBP to establish 47 border outposts. This year 28 types of new vehicles have been provided. A budget of Rs 7,223 crore has been allocated for the ITBP and more than Rs. 15 crore has been sanctioned for management.
Shri G. Kishan Reddy said when the country was battling the Corona pandemic under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, ITBP personnel also took part. During the Lockdown, essential items were supplied by the ITBP to people residing in remote areas. He emphasized the selfless service rendered by the ITBP in various efforts to fight the spread of COVID-19 in the country. Under the guidance of Shri Amit Shah, ITBP was given the responsibility of running the world's largest COVID -19 hospital in Chhatarpur, named the Sardar Patel Covid Hospital, which was set by ITBP as an example of service to humanity. Shri Reddy also said that whether the youth in Chhattisgarh have to be connected with sports, to provide clean drinking water to the general public, or to set up medical camps in remote areas, ITBP Jawans have worked tirelessly. They also saved precious human lives by transporting patients to hospitals on foot for several kilometres.
Union Minister of State for Home Affairs said ITBP personnel also play an active role in making Government of India schemes a success. At the behest of the Union Home Minister, Shri Amit Shah, a large number of saplings were planted in an effort to protect the environment. ITBP Jawans largely inspired the public to be fit through the Fit India Movement. The ITBP also contributes significantly to the nation’s economic development. The ITBP has played a part in thwarting efforts from across the border aimed at slowing our economic development.
Paying tributes to ITBP martyrs, Shri Reddy said he would like to assure families of the martyrs, that the nation and the Governmen shall always stand with them.
Shri. Reddy presented six Presidential Police Medals to ITBP personnel and 23 Police Medals for Meritorious Services. Concluding his address he said that the nation will always be proud and indebted to the ITBP personnel for their sacrifice and valour.
Earlier, thr Director General of ITBP, Shri Surjit Singh Deswal briefed the Union Minister of State about the recent activities of the ITBP. Shri Deswal said efforts are being made for the modernization of ITBP, including the purchase of modern vehicles, jackets, helmets etc. Shri Deswal said he was proud that the ITBP has got an opportunity to serve the country during the adverse circumstances of COVID-19, in which health services and other services were provided free of cost.
On this occasion, an ITBP Annual Special Souvenir containing highlights of the achievements of the Force during the year and a book ‘Devbhoomi Uttarakhand’ incorporating brief information regarding spiritual and religious places, tourist places, institutions, temples etc of Uttarakhand were also released by the Chief Guest.
Raised on 24 October, 1962 during India-China War, the ITBP primarily guards the nation’s 3,488 kilometre long borders in the Himalayas at the BOPs located at altitudes ranging from 3,000 to 18,800 feet. Apart from guarding the border; the Force is also deployed for Anti Naxal operations and other internal security duties.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদীনা ইন্দো-তিবেতান বোর্দর পুলিস (আই.তি.বি.পি.)গী ৫৯শুবা রাইজিং দেদা শরুক য়াখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুংচিং মখাদা সরকার অসিনা আই.তি.বি.পি.বু মপুং ফানা থৌনা হাপ্নবা হোৎনখি
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শহাগী অফবা লুচিং মখাদা হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়না আই.তি.বি.পি.বু হেন্না ফগৎহনবা অমসুং মতম অসিগা চান্নবা মওংদা পুখৎনবা মখল কয়াগী মরু ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে
24 OCT 2020 3:48PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হোম এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদীনা ইন্দো-তিবেতান বোর্দর পুলিস (আই.তি.বি.পি.)গী ৫৯শুবা রাইজিং দে নুমিৎকী গ্রেতর নোইদাদা পাঙথোকপা রাইজিং দে থৌরমদা ঙসি শরুক য়াখ্রে অমসুং পরেদতা সেলুৎ তৌখ্রে। মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী জি. কিশন রেদীনা হায়খি, ঐখোয়গী কলচরনা বসুদেবা কুতুম্বকমবু শক তাক্লি মসিনা মালেমদা শন্তিগী পাউজেল শন্দোক্লি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী কলচরনা য়েক্নবনা ওইহল্লকপা ফীভম মখল খুদিংমক্তা ঐখোয় ইশানা ইশাবু থৌনা পীজনবা লাইৱা তাকপীরি। শ্রী রেদীনা হায়খি ১৯৬২দগী হৌদোকখিবা আই.তি.বি.পি.না ঐখোয়গী ঙমখৈ ঙাকশেন্দুনা লাকখি। খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবসু আই.তি.বি.পি. জৱানশিংনা থৌনা লৈনা অমদি মরৈবাক নিংবগা লোয়ননা মথৌ পাঙথোক্তুনা ভারত ইমাগীদমক শেবা তৌরি।
আই.তি.বি.পি.না পাঙথোক্লিবা থৌদাংশিংবু শকখঙবা ওইনা শ্রী রেদীনা হায়খি ফোর্স অসিনা থৱায় য়াওনা অমদি মথৌ মশক খঙনা অৱাবা অমদি য়াম্না খুদোংচাদবা ঐখোয়গী চিংগী লমদা লৈরিবা ঙমখৈশিদা মথৌ পাঙথোক্লি। জম্মু অমসুং কাশ্মির নত্ত্রগা ছত্তিসগরগী লেফ ৱিং এক্ত্রিমিজমদা লালহৌবগা লান্থেংনবা ওইরবসু আই.তি.বি.পি.না মাই পাক্না মথৌ পাঙথোকখি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী জি. কিশন রেদীনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কেন্দ্র সরকারনা আই.তি.বি.পি. মপুং ফানা থৌনা হাপনবা হোৎনখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শহাগী অফবা লুচিং মখাদা হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়না আই.তি.বি.পি.বু হেন্না ফগৎহনবা অমসুং মতম অসিগা চান্নবা মওংদা পুখৎনবা মখল কয়াগী মরু ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে। শ্রী রেদীনা হোম এফিয়র্স মন্ত্রায়না আই.তি.বি.পি.গী বোর্দর আউৎপোস্ত ৪৭ শেমগৎনবা অয়াবা পীখ্রে। আই.তিবি.পি.গীদমক লুপা করোর ৭,২২৩গী বজেৎ এলোকেৎ তৌখ্রে লুপা করোর ১৫ হেন্না মেনেজমেন্তগীদমক সেঙ্কসন তৌখ্রে।
শ্রী জি. কিশন রেদীনা হায়খি লৈবাক অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কোরোনাগী লায়চৎ অসি লান্থেংনবা মতমদা আই.তি.বি.পি.গী পর্সনেলশিংনসু শরুক য়াখি। লোকদাউনগী মনুংদা অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা মীয়ামদা আই.তি.বি.পি.না তঙাই ফদবা পোৎলমশিং সপ্লাই তৌখি। লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎপদা আই.তি.বি.পি.না মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা মথৌ পাঙথোকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শ্রী অমিৎ শহাগী লুচিং মখাদা আই.তি.বি.পি.না মীওইবা জাতিগী শেবা তৌনবগীদমক খুদম অমা ওইনা লিংখৎখিবা সদার পতেল কোবিদ হোস্পিতাল হায়না মিংথোনবা ছতরপুরদা লৈবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কোবিদ-১৯ হোস্পিতাল চল্লাইবদা আই.তি.বি.পি.দা থৌদাং শিন্নখি। শ্রী রেদীনা হায়খি ছত্তিসগরদা হৌরক্লিবা নহাশিংবু স্পোর্তকী লমদা পুশিনবা, প্রজা মীয়ামদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা নত্ত্রগা অরাপ্পা মফমশিংদা মেদিকেল কেম্পশিং লিংখৎপদা ওইরবসু আই.তি.বি.পি.গী. জৱানশিংনা চোকথবা লৈতনা হোৎনখি। মখোয়না খোংনা কিলোমিতর কয়া শাংনা চৎতুনা হোস্পিতালশিংদা অনাবা মীওইশিং পুথোক পুশিন তৌদুনা মীওই কয়াগী মমল য়াম্লবা পুন্সি কনখি।
হোম এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীনা হায়খি ভারত সরকারগী স্কিমশিংদা মাইপাকপা পুরক্নবা আই.তি.বি.পি.গী পর্সনেলশিংনা থৱায় য়াওনা থৌদাং য়ারি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শহাগী অপাম্বগী মতুং ইন্না মহৌশাবু কন্নবা উ-চারা মশিং কয়া থাখি। আই.তি.বি.পি.গী জৱানশিংনা মপুং ওইনা প্রজা মীয়ামদা ফিৎ ইন্দিয়া মুফমেন্তগী খুত্থাংদা হকচাং ফনা লৈনবা ঈথিল পীখি। লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোনগী চাউখৎ থৌরাংদা আই.তি.বি.পি.না চাউনা মতেং পাংলি। ঙমখৈগী মফমশিংদা ঐখোয়গী শেম্মীৎলোনগী চাউখৎ থৌরাংদা থিন্থহল্লিবা কয়া অসি কোকহন্নবা হোৎনবদা আই.তি.বি.পি.না থৌদাং লৌখি।
আই.তি.বি.পি.গী লৈবাক অসিগী থৱায় থাখ্রবশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎলদুনা শহরী রেদীনা থৱায় থাখ্রবা মীওইশিংগী ইমুং মনুংশিংদা লৈবাক অসিনা অমদি সরকার অসিনা মখোয়গীদমক লেপ্লি হায়না থাজবা পীনিংবা ফাওই হায়না ফোঙদোকখি।
শ্রী রেদীনা আই.তি.বি.পি. পর্সনেলশিংদা প্রসিদেন্সিএল পুলিস মেদল তরুক অমসুং শীংথানিংঙাই ওইবা সর্ভিস তৌবগীদমক পুলিস মেদল ২৩পীখি। মহাক্কী ৱারোল পীবা লোইশিনবদা মহাক্না হায়খি আই.তি.বি.পি. পর্সনেলনা কত্থোকখিবা অমসুং মখোয়গী থৌনাগীদমক লৈবাক অসিনা মতম পুম্বদা চাউথোকচৈ অমসুং লমন তোনশিলহৌরগনি।
মমাংদা আই.তি.বি.পি.গী দিরেক্তর জেনরেল শ্রী সুর্জিৎ দেস্বালনা কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীদা হন্দক আই.তি.বি.পি.না পাঙথোকখিবা থবক থৌরমশিংগী মতাংদা খঙহনখি। শ্রী দেস্বালনা হায়খি মোদর্ন ভেহিকেলশিং, জেকেৎশিং, হেলমেৎশিং অসিনচিংবা লৈবা য়াওনা আই.তি.বি.পি.বু মতম অসিগা চান্নবা মওংদা পুখৎনবা কন্না হোৎনরি। শ্রী দেস্বালনা হায়খি কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা অৱাবা তারিবা মতম অসিদা লেম্না হেল্থ সর্ভিসশিং অমসুং অতোপ্পা সর্ভিসশিং ফংহন্দুনা আই.তি.বি.পি.না লৈবাক অসিগী শেবা তৌবা ফংজবগী খুদোংচাবা অমা ফংবদা মহাক্না চাউথোকচৈ।
থৌরম অসিদা ফোর্স অসিনা চহি অসিগী মনুংদা মাই পাকপা পুরকখিবশিং য়াওবা আই.তি.বি.পি. এন্যুএল স্পেসেল সোবেনিয়র অমা অমসুং উত্তরাখন্দগী লাইনিং লাইশোন অমদি লাইফমশিং, তুরিস্তকী মফমশিং, ইন্সতিত্যুসনশিং, লাইশঙশিংগীমমতাংদা ই-পাউ য়াওবা ‘দেবভুমি উত্তরাখন্দ’ কৌবা লাইরিক অসি থৌরম মপুনা ফোঙখি।
ভারত-চিনাগী লানগী মতমদা ১৯৬২গী ওক্তোবর ২৪দা শেমগৎখিবা আই.তি.বি.পি.না মপুং ওইনা হিমালয়গী বি.ও.পি.দা অল্তিত্যুৎ ফিৎ ৩,০০০দগী ১৮,০০০ ৱাংবা লৈবাক অসিগী কিলোমিতর ৩,৪৮৮ শাংবা ঙমখৈদা ঙাকশেল্লি। ঙমখৈ ঙাকশেনবগী মথক্তা, ফোর্স অসিনা এন্তি নেক্সল ওপরেসনশিংগী অমসুং অতোপ্পা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগী থৌশিংগীসু দিপ্লোই তৌরি।