PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
22 OCT 2020 6:12PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা নুমিৎ হুমনি অসিদগী ভারতকী এক্তিব কেসশিংনা অপুনবা কেসশিংগী ১০%গী মখাদা লৈখ্রে
• হৌখিবা নুমিৎ হুমনি অসিদা নোংমদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৫%গী মখাদা লৈখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনাবা মীওই ৭৯,৪১৫ নাবা ফগৎখ্রে অমদি দিসচার্জ তৌখ্রে অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম কেসশিংনা ৫৫,৮৩৯ ওইখি
• লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাংনা ৮৯.২০%দা হেনগৎখ্রে
• ভারত্তা চংলকপা নত্রগা থোকখিবা পাম্বা মীরৈবাক মচাশিং অমসুং ভারত মচাশিংগী অহেনবা কেতগোরীশিংগী ওইনা ভীজা অমসুং লম চৎপদা অথিংবশিং লৈরম্বা অদু হৌজিক্তি তাঙ্কক নাইবা মওং অমদা কোমথোক্নবা সরকারনা ফিরেপ লৌখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
হৌখিবা নুমিৎ হুমনি অসিদগী ভারতকী এক্তিব কেসশিংনা অপুনবা কেসশিংগী ১০%গী মখাদা লৈখ্রে, হৌখিবা নুমিৎ হুমনি অসিদা নোংমদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৫%গী মখাদা লৈখ্রে
ভারতকী এক্তিব কেসশিং তপ্না-তপ্না হন্থরকপগী খোঙচৎ অসিদা অকায়বা লৈতনা মখা তানা চংশিল্লি। হৌখিবা নুমিৎ হুমনি অসিদা এক্তিব কেসশিংনা অপুনবা কেসশিংগী ১০%গী মখাদা লৈদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা কোবিদ-১৯ নাবা মীওইশিংগী কেস ১০গী মনুংদা ১ খক্তনা এক্তিব ওই হায়বা তাক্লি। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেসশিং অসি ৭,১৫,৮১২ ওইদুনা লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ৯.২৯% খক্তা ওইরি। অতোপ্পা মাই পাকপগী তনফম অমসু রেজিস্তর তৌরদুনা কেন্দ্রগী অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী অকনবা লালোংশিং অমসুং খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা লাইনা অসি শন্দোকপা মপুং ফানা লাকশিনবা ঙম্লে হায়বা উৎলদুনা হৌখিবা নুমিৎ হুমনি অসিদা নোংমদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৫%গী মখাদা লৈহনবা ঙমখ্রে। ঙসিগী ওইনা নোংমদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৩.৮% ওই হায়না রিপোর্ত তৌরকখি। নোংমদা পোজিতিব ওইবগী চাংদা হন্থরকপা অসি হন্থরক্লিবা এক্তিব কেসশিংগা চপ মান্ননা মেপ তৌখি, মসি ঙসি লাখ ৭.৭ (৭,১৫,৮১২)কী মখাদা লৈখি। পুন্নবা নাবা ফগৎখিবা কেসশিং অসি লাখ ৬৯ (৬৮,৭৪,৫১৮)গী ময়া য়ৌখ্রে। এক্তিব কেসশিং অমসুং নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিংগী মরক্তা লৈবা খেৎনবা অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি অমদি ঙসি ৬১,৫৮,৭০৬ শুখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনাবা মীওই ৭৯,৪১৫ নাবা ফগৎখ্রে অমদি দিসচার্জ তৌখ্রে অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম কেসশিংনা ৫৫,৮৩৯ ওইখি। লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাংনা ৮৯.২০%দা হেনগৎখ্রে। নৌনা নাবা ফগৎখিবা কেসশিংগী ৮১%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। নোংমদা নাবা ফগৎলকপগী মশিং অসি মহারাস্ত্রদগী ২৩,০০০গী মথক্তা ওইখি। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কনফর্ম কেস ৫৫,৮৩৯ রেকোর্দ তৌখি। মসিগী মনুংদা ৭৮%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। মহারাস্ত্র অমসুং কেরেলাদা কেস ৮,০০০/৮,০০০গী মথক্তা থেংনবগা লোয়ননা অনৌবা কেসশিংগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্না রিপোর্ত তৌরকপা ওইখি অমদি কেস ৫,০০০গী মথক্তা থেংবগা লোয়ননা কর্নাতকানা মতুং ইনখি। হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ৭০২ শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি। মসিগী মনুংদা ৮২%গী ময়ানা রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। নৌনা শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখিবগী ২৫%গী মথক্তদি মহারাস্ত্রদগী ওইখি (শীখিবা ১৮০)।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল. পুনেদা মহৌশাগা চুশিন্নবা, মতিং লৈবা অমদি দি.এম.ই.না মৈচাক পীবা “অদিতি উর্জা সঞ্চ” য়ুনিৎ হৌদোকখ্রে
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমদি আর্থ সাইন্সেসকী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না ঙসি সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.দা দি.এম.ই.না মৈচাক পীবা “অদিতি উর্জা সঞ্চ” অমদি দি.এম.ই.-এল.পি.জি. পুনশিনবা থাউ সিলিন্দর শঙ্গাদুনা মীচম মীয়ামদা অমদি সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল. (নেসনেল কেমিকেল লেবোরেতরী) কান্তীনদা চাংয়েং ওইনা শীজিন্ননবা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা খুৎশিন্নখ্রে‍। দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না মহাক্কী ৱারোলদা, “বর্নর অসি পুথোরকপসিনা সিলিন্দর, গ্যাস স্তোব, রিগুলেতর অমসুং গ্যাস মরী শারিবশিং লমদমসিগী ঙাক্তা ওইবা মরম্না ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ কেম্পেনদা মশক থোক্না ইনোৎ হাপ্লগনি‍। অসিগুম্বা থৌওংসিনা দিমান্দ অমসুং সপ্লাইগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা মেনশিল্লগনি অমদি লৈবাকসিদা ইনর্জীগী সিক্যুরিতী পীগনি‍,” হায়না ফোঙদোকখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ৱার্ল্দ বেঙ্ক-আই.এম.এফ চহিগী মীফম ২০২০দা দোক্তর হর্স ভরধন্না ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি ৱার্ল্দ বেঙ্ক-আই.এম.এফ চহিগী মীফমদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভরধন্না ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে। মীফম অদুগী পান্দমদি “পুম্নমক্কীদমক মীওইবগী লৌশিং শীজিন্নদুনা খা এসিয়াগী চহিচা মনিংতমহনবা’ অমসুং “কোবিদ-১৯ তিকা অমসুং মরুওইবা অনা-লায়েংগী থবকশিংদা শেন থাদবা” হায়বা অসিনি। লাইচৎ মনুংদা ভারতকী থৌদাংগী মতাংদা দোক্তর হর্স ভরধন্না হায়খি ভারতনা থবক পায়খৎপদা মী খুদিংমক কোনশিনবা অসিনা হৌজিক লাইচৎ লাকশিনবদা ঐখোয় লমজিংলি। কোবিদ লাইচৎনা অকাই-অতোই থোকহল্লে অদুবু হেন্না অৱাবা খাংবা ঙম্বা অমসুং তুংগীদমক থৌরাং তৌনবগী অনৌবা পারা অমা ঐখোয়দা তম্বীরে।মরী লৈনবশিংনা হোৎনবদগী হায়রিবা থবকশিং অসি পাংথোকপা ঙম্বনি। মালেমগী লাইচৎ অসিনা পীরিবা চৈথেং থেংন্নবা খুন্নাই অমসুং সরকারনা কন্না হোৎনবদগী ভারতনা অকনবা মওংদা থৌনা লৈনা থবক পায়খৎপনি। মহাক্না হায়খি লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা মালেম্না মমাংদা অমুক্তা থেংনখিদ্রিবা খুদোংচাদবশিং মায়োক্নবা মরম্না, কোবিদ লাকশিন্নবা থবক খুদিংমক্তা ভারতনা ভর্চুএল ওইনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি শীজিন্নরি, খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মফমশিংদা থিজিন্নবা অমসুং মশক খঙদোক্নবা অমসুং খোঙ্গুল লিনবা তেক্নোলোজি ইতিহাস অমসুং অরোগ্যাসেতু এপ্প শীজিন্নরে। তেস্ত তৌনবা আর.তি-পি.সি.আর এপ্প, মিং চল্লবা অনাবশিংগী ই-পাউ লৌনবা এপ্প অমসুং খুদিংমক পুনশিল্লবা অমতা ওইরবা কোবিদ পোর্তেল শীজিন্নরে। মহাক্না হায়খি মমল হোংবা তিকা ফংহনবা অমসুং তিকা অদু মীচং-মীখাই নাইদনা য়েন্থোক্নবা হোৎনবা অসি হৌজিক কোবিদ-১৯গী থিজিল্লিবা অসিগী পান্দমনি। হৌজিক ভারতকী ফার্মা কম্পেনি অহুম মপান লৈবাকশিংগী/লৈবাক মনুংগী রিছর্স ইন্সতিতুৎশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা তিকাগী চাংয়েং কন্না চৎথরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ভীজা অমসুং লম চৎপদা লৈরম্বা অথিংবশিং তাঙ্কক নাইবা মওংদা কোমথোকপা
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা ওইহল্লক্লিবা ফীভম অসি য়েংলগা ভারত সরকারনা ফেব্রুৱারী ২০২০দগী হৌনা ইন্তরনেস্নেল পেসেঞ্জরশিংনা চংলক্নবা অমসুং থোকখিনবগী চত্থোক চৎশিন তৌবা হন্থহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখি। ভারত্তা চংলকপা নত্রগা থোকখিবা পাম্বা মীরৈবাক মচাশিং অমসুং ভারত মচাশিংগী অহেনবা কেতগোরীশিংগী ওইনা ভীজা অমসুং লম চৎপদা অথিংবশিং লৈরম্বা অদু হৌজিক্তি তাঙ্কক নাইবা মওং অমদা কোমথোক্নবা সরকারনা ফিরেপ লৌখ্রে। মরম অসিনা তুরিস্ত ভীজা নত্তনা মরম অমা হেক্তগী ভারত্তা লাকপা পাম্বা ও.সি.আই. অমসুং পি.আই.ও. কার্দ হোল্দরশিং অমসুং অতোপ্পা মীরৈবাক মচাশিংনা ওথোরাইজ তৌরবা এয়রপোর্তশিং অমসুং সীপোর্তকী ইম্মিগ্রেসন চেক পোস্তশিংগী খুত্থাংদা নোংথক্তা নত্রগা ঈশিংগী লম্বেলদা লাকপদা অয়াবা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিদা ভন্দে ভারত মিসন, এয়র ত্রান্সপোর্ত ববলগী শিল্লি-লাংলিবা অসিগী মখাদা পাইরিবা ফ্লাইৎশিং নত্রগা সিবিল এভিএসন মন্ত্রালয়না অয়াবা পীবা নন সেদ্যুল্দ কম্মর্সিএল ফ্লাইৎশিং য়াওরি। হায়রিবা অসিদা তোংলিবা মীওই পুম্নমক্না অদুম ওইনমক হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না ক্বারেন্তিন তৌবগী অমদি অতোপ্পা হকশেল/কোবিদ-১৯গী হিরমশিংগী মতাংদা পীবা গাইদলাইনশিং চেকশিন্না ঙাক্না চৎকদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ইলিজিবল ওইবা নন-গেজেতেদ রেলৱে কর্মচারী খুদিংমক্কী শেনবা চহি ২০১৯-২০২০গী ওইনা নুমিৎ ৭৮গী খুশুমলশিংগা মান্নবা প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক বোনস (পি.এল.বি.)
চাউরাক্না নন-গেজেতেদ রেলৱে কর্মচারী ১১.৫৮দা শেনবা চহি ২০১৯-২০২০গী ওইনা নুমিৎ ৭৮গী খুশুমলশিংগা মান্নবা বোনস পীনবা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী রেলৱে কর্মারীশিংদা পীবা প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক বোনস অসি লুপা করোর ২০৮১.৬৮ ওইগনি। ২১.১০.২০২০দা পাংথোকখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দল মীফম্না (আর.পি.এফ./আর.পি.এস.এফ. পর্সনেলশিং য়াওদনা) ইলিজিবল ওইবা নন-গেজেতেদ রেলৱে কর্মচারী খুদিংমক্কী শেনবা চহি ২০১৯-২০২০গী ওইনা নুমিৎ ৭৮গা মান্নবা প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক বোনস (পি.এল.বি.) পীনবা রেলৱেজ মন্ত্রালয়গী প্রপোজল অয়াবা পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ই.সি.আই.না চাদিং হেন্না তৌবগী হিরমদা য়েংশিন্নবা কম্মিতি অমা শেমখ্রে
ইলেকসন কম্মিসন্না শ্রী হারিশ কুমার, এক্স আই.আর.এস. অমসুং দি.জি. (ইনভেস্তিগেসন) শ্রী উমেশ সিনহা, সেক্রেতরি জেনেরেল অমসুং দি.জি. (এক্সপেন্দিচর) য়াওনা কেন্দিদেৎনা চাদিং হেন্না তৌবা হায়রিবা অসি ইলেক্তর মশিং হেনগৎলকপা অমসুং কোস্ত ওফ ইনফ্লেসন ইন্দেক্স হেনগৎলকপা অমসুং অতৈ মরমশিং অসি য়েংশিন্নবা কম্মিতি অমা শেমখ্রে। কোবিদ-১৯গী ফিবম অসি য়েংলগা, লো অমসুং জস্তিসগী মিনিস্ত্রীনা ১৯.১০.২০২০দা রুল ৯০ ওফ কন্দক্ত ওফ ইলেকসন্স রুলস, ১৯৬১গী এমেন্দমেন্দ অমা নোতিশ থোক্তুনা হান্ননা লৈরিবা চাদিংদগী লিমিৎ অসি ১০%দা হেনগৎহনখ্রে। মসিগী ১০% হেনগৎপা অসি হৌজিক চৎথরিবা ইলেকসন অসিগীদমক খুদক্তা চৎনরগনি। কেন্দিদেৎকী এক্সপেন্দিচর লিমিৎ অসি ২০১৪গী নোতিফিকেসন তারিক ২৮.০২.২০১৪দা শেমদোকখ্রে, অমনা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গানাগী ওইনদি নোতিফিকেসন তারিক ১০.১০.২০১৪দা অমুক হন্না শেমখিবনি। চহি তরুক অসিদা ইলেক্তোরেৎ অসি ২০১৯দা মিলিয়ন ৮৩৪দগী মিলিয়ন ৯১০দা হেনগৎখিবা অদুগা হৌজিক্না মিলিয়ন ৯২১ ওইরবসু লিমিৎ অসি হেনগৎখিবা লৈত্রি। মখা তানা কোস্ত ইনফ্লেসন ইন্দেক্স অসি মনুংদা ২০১৯দা ২২০দগী ২৮০ ফাওবদা হৌজিক্না ৩০১দা হেনগৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রেনিং মখা চৎথবা হৌরকপদগী, তোঙান-তোঙানবা ত্রেনিং সেন্তরশিংদা হল্লক্নবা সাইনা ত্রেনিশিংগী চৎথোক-চৎশিনগী থৌরাং তৌগনি
তোকিও ওলেম্পিক্স অমসুং পেরালেম্পিক্সশিংদা মিৎয়েং থমদুনা, নবেম্বর ১দগী লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সাই ত্রেনিং সেন্তরশিংদা শান্ন-খোৎনবগী থবকশিং মখা চৎথরগনি। কোবিদ-১৯গী ফিবম য়েংলগা অমসুং শান্নরোয়শিং ভাইরসতগী ঙাকথোক্নবা, মখোয়গী ত্রেনিং সেন্তরশিংদা লাক্নবা এন.সি.ও.ইশিং/সাই ত্রেনিং সেন্তরশিংগী শান্নরোয়শিংগী চৎথোক-চৎশিনগী থৌরাং তৌনবা স্পোর্তস ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়ানা ৱারেপ লৌরে। চহি অসিগী মার্চ থাদা খঙহৌদনা লাকপা কোরোনাভাইরসকী ফিবম্না মরম ওইদুনা শান্নরোয়শিং ময়ুমদা থাখিবদগী থবক অসি পায়খৎলকপনি। কিলোমিতর ৫০০ হেন্না থাপ্পা মফমদগী লাক্কদবা শান্নরোয়শিংদা এয়র তিকেৎ পীনবা অমসুং কিলোমিতর ৫০০গী মখাদা লৈবা মফমদগী লাক্কদবশিংনা থার্দ এ.সিগী ত্রেন তিকেৎ পীবা হায়না সাইনা ৱারেপ লৌরে। সাই সেন্তরশিংদা ত্রেনিং মখা চৎথনবা বাইও-ববল শেম্নবা, এন.সি.ও.ইশিং/সাই ত্রেনিং সেন্তরশিংদা কোচশিং অমসুং অতৈ স্তাফশিং লৈফম পীনবা সাইনা ৱারেপ লৌরে। রিগুলার অমসুং কন্ত্রেক স্তাফশিং সরকারনা শেন পুথোক্লগা লৈফম পীগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন (আই.আই.পি.এ.)গী ৩১৭শুবা একজিক্যুতিব কাউন্সিলগী মীফমদা এম.ও.এস. (পি.পি.) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অনৌবা চিয়রমেন ওইনা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন (আই.আই.পি.এ.)গী ৩১৭শুবা একজিক্যুতিব কাউন্সিলগী মীফমদা কেন্দ্রগী এম.ও.এস. (আই/সি) দোনর, এম.ও.এস. (পি.পি.) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি অনৌবা চিয়রমেন ওইনা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। চিয়রমেন ওইনা ফম পুরবা মতুং মহাক্কী অহানবা একজিক্যুতিব কাউন্সিলগী মীফমদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা আই.আই.পি.এ.গী লাইফ মেম্বরশীপ জানুৱারী ১, ২০২১দগী হৌরগনি হায়না য়াম্না মরুওইবা এনাউন্সমেন্ত অমা লাউথোকখি। মহাক্না মথৌ তৌরিবা ওফিসর মশিং কয়ানা আই.আই.পি.এ.গী মেম্বরশীপ অসি য়াওনবা হোৎনগদবনি হায়নসু ফোঙদোকখি অমদি সরকারগী সর্ভিস রুলশিংগী মতুং ইন্না মথৌ তৌরিবা ওফিসিএল অমনা আই.আই.পি.এ.গী মেম্বর ওইবদা অকায়বা লৈতে হায়নসু ফোঙদোকখি। আই.আই.পি.এ.গী ফেকল্তী অমসুং ওফিসিএলশিংবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা দা.জিতেন্দ্র সিংহনা হায় আই.আই.পি.এ.গী কত্থোকপা অমসুং হোৎনবা কনবগী খুদম অসি কোবিদ লায়চৎ অসিগী অৱাবা মতম অসিদা মখোয়না ওনলাইন ক্লাসশিং লৌনবা দিজিতেল ক্লাসরুম অমা শেমগৎতুনা করিকুলমদা অকাইবা থোকহনখিদবা অসিনা খ্বাইদগী ফরবা খুদম অমনি। মহাক্না হায়, লোকদাউন অমসুং লোকদাউনগী মতুংদা আই.আই.পি.এ.না তোঙান তোঙানবা সর্ভিসশিংদগী ওফিসরশিংগী ওনলাইন ত্রেনিং প্রোগ্রাম ১৪ পাংথোকখিবা অসি অচৌবা মাই পাকপা অমনি। মসি খক্তা নত্তনা কোবিদকী অপনবশিংগী মরক্তা হৌখিবা চহি অমা অসিদা রিসর্চ প্রোজেক্তসু মপুংফানা লোইশিনখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• হিমাচল প্রদেশ: গোবর্নর বান্দারু দত্তত্রয়ানা ঙরাং রাজ ভাৱনদা কোবিদ-১৯গী সোসিয়েল এৱেয়রনেসকীদমক্তা শিম্লা পিলিসনা শেম্বা কত-আউত অদু মাইখুম হাংদোকখ্রে। গোবর্নর অনৌবা খোংথাং অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি কোরোনা লাইচৎ অসিগী মনুংদা, পুলিস পার্সোনেলনা ফ্রন্তলাইন ৱারিয়রস ওইনা কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা য়াম্না শিংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌখি। কোরোনা লাইচৎকী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসি লোইদ্রি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা প্রধান মন্ত্রীগী মাস মুভমেন্ত অপীলদা তেংবা পীনবগীদমক্তা ময়ামদা হায়খি।
মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা ভাইরেল ইনফেক্সন অসিদগী পেসেন্ত ২৩,৩৭১ ফগৎখিদুনা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু লাখ ১.৫৮তা হন্থহল্লবা ফাওবদা, অনৌবা কেস ৮,১৪২ থেংনখি।মুম্বাইদা কোবিদকী আনৌবা কেস ১,৬০৯ থেংনখি অমসুং সিতী অসিদা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু হৌজিক ১৯,২৪৫তা লৈরি।
গুজরাত: গুজরাত্তা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৮৯.০৩ ফাওবা য়ৌখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১,১৩৭ থেংনখি অমসুং ১,১৮০ ফগৎলকখিবা লৈখি, মসিনা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ১৪,২১৫ য়ৌহনখি। মসিগী মনুংদা পেসেন্ত ৭৫দি ভেন্তিলেতর সপোর্ত্তা লৈরি। রাজ্য অসিনা হৌজিক ফাওবদা কোবিদকা মরী লৈননা ৩,৬৬৩ শিখিবা থেংনখি।
রাজস্থান: থংনা-থংননা নুমিৎ নিপাননি, রাজস্থানদা অনৌবা কোবিদ ইনফেক্সনশিংদগী ফগৎলকপনা হেনখিবা থেংনখি। রাজ্য আসিদা ফগৎখিবা ২,৮৬৫কী মায়োক্তা অনৌবা কেস ১,৮১০ থেংনখি। জয়পুরদগী অনৌবা কেস খ্বাইদগী য়াম্না ৩৪৯ থেংনখি, মথংদা কেস ৩০৩গা লোইননা জোধপুর অমসুং অলৱারদগী অনৌবা কেস ১৭৮ থেংনখি।
ছত্তিসগর: মেম্বর অহুমগী সেন্ত্রেল তীম অমা কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি মায়োক্ননবা লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অদু য়েংশিন্নবা ছত্তিসগরদা চৎখ্রে। তীম অসিনা রায়পুরগী গোভর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোসপিতাল অমসুং রায়পুর অমসুং দুর্গ জিলাদা লৈবা দিস্ত্রিক্ত হোসপিতালশিং অমসুং কোবিদ কেয়র সেন্তরশিংদসু চৎখি অমসুং সরকারগী প্রপেয়র্দনেস অদুবু য়েংশিনখি। ছত্তিসগরদা হৌজিক্কী ওইনদি এক্তিব কেস ২৫,৭৯৫ লৈরি।
কেরলা: রাজ্য অসিনা কোবিদকী লাইচৎ অসিদগী থোক্লকপা ইকোনোমিক খ্রাইসিস অদুনা মরম ওইরগা য়াম্লবা ফিস্কেল দিফিসিৎ মায়োক্নরি। হন্দক্কী ফাইনান্সিয়েল য়িয়রগী অহানবা ক্বর্তরগীদমক্তা তৌখিবা ইভাল্যুৱেশন অদুগী মনুংদা, রাজ্য অসিগী ফিস্কেল দিফিসিৎ অসি চাদা ১১২.৯দা লৈরে হায়বসি খঙবা ঙমখি, মসি চাউরাক্না করোর ১০,৫৭৮কী ময়া নক্না ওইখি। মরক অসিদা, রাজ্য সরকার দা য়াম্না চাউনা খুদোংচাদবা অমদা, স্প্রিংক্লর দীল য়েংশিন্নবা শিন্নখিবা মেম্বর অনিগী কমিশন অদুদা অশোইবা থেংনখি। রিপোর্ত আদুনা হায় মুখ্য মন্ত্রীগী হান্নগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা দীল অসিবু ৱারোইশিন পুরকপদা য়াম্না চানদনা থুজিনখি, মসিদা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগী অকুপ্পা মরোল অদু স্প্রিংক্লর ইঙ্কতা ত্রান্সফর তৌখি।
তামিল নাদু: পুদুচেরীগী য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা কোবিদ-১৯ ইনফেক্সনগী ফেতেলিতী রেত অসি ২% হনেখ্রে, মসি লৈবাক অসিগী চাংচৎ ১.৬%দগী য়াম্না হেনখি। চেন্নাইদা মেত্রো ত্রেনশিং অমসুং স্তেশনশিং অদু য়াম্না কনবা কেমিকেলশিং অদুদগী স্তাফপু ঙাকথোক্নবা স্তেন্দার্দ দিসিনফেক্তেন্তকী মহুত্তা হৌজিক্তি এক্বস-স্তেবিলাজদ ওজোন্না দিসইনফেক্ত তৌখ্রে। রেলৱেনা কুম্হৈগী পন্থা অসিদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা কোম্নবা মদগাওন, এর্নাকুলম জঙ্কশন, থিরুনাৱান্থাপুরম সেন্ত্রেল অমসুং নাগরকোইল তাউন ফাওদুনা গান্ধিথাম অমসুং তিরুনেলভেলিগী মরক্তা ফেস্তিভল স্পেসিয়েল সুপরফাসত ত্রেন সার্বিস লাউথোকখ্রে। থংন-থংননা নুমিৎ মরিনি শুবা ওইনা, তামিল নাদুদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা ভাইরস অসিগীদমক্তা মীওই ৩,০৮৬ পোজিতিব ওইখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯ কেস ৪,০০০দগী তানা থেংনখি। রাজ্য অসিদা ৩৯ শিখিবগীসু পাউ লৈখি।
কর্নাতকা: কর্নাতকানা ঙরাং নোংমা খক্তদা লেব ১৫৫দা কোবিদ তেস্ত ১,০৮,২৪১ পাংথোকখি, হৌজিক ফাওবদা ৫.৪২%গি পোজিতিব ওইবগী চাংগা লোইননা তেস্ত ৬৯,৫২,৮৩৫ পাংথোকখি। এক্তিব কেস ১,০০,৪৪০গী মনুংদা পেসেন্ত ৯৪৭, হায়বদি কেস ০.৯৪% আই.সি.য়ু.দা লাইয়েংলি। রাজ্যগী কেস ফেতেলিতী রেত অসি ১.৪৯%দা লৈরি হায়না হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী মন্ত্রী, দা. কে.সুধাকরনা মহাক্কী ত্বীত্তা হায়খি।
অন্ধ্র প্রদেশ: রাজ্যগী এজুউকেশন মন্ত্রী, অদিমুলাপু সুরেশনা অমুক্কসু হন্না হায়খি মদুদি স্কুল অদু চেকশিন-থৌরাং পুম্নমক লৌখত্তুনা নোবেম্বর ২দগী হৌরগনি। মহাক্না হায়খি গ্রেদ ১,৩,৫,৭,৯গীদমক্তা ক্লাসশিং অদু নুমিৎ অমদা তৌরগনি অমসুং ২,৪,৬,৮,১০গীদমক্তা ক্লাসশিং অদুনা অতোপ্পা নুমিৎ অমদা তৌরগনি, হায়রিবশিং অসি ওদ-ইভন বেসিসতা পাংথোক্কনি। ওজাশিং অদু স্কুলশিংদা কোবিদকা চুনগদবা লিচৎ-শাজৎ অমসুং প্রোতোকোলশিং অদু চৎনহন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা দি.এম.ঐচ.ও.গী খুত্থাংদা ত্রেন তৌখ্রে হায়না মন্ত্রী অসিনা হায়খি।
তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৪৫৬ লৈখি, ১৭১৭ ফগৎখি অমসুং ৫ শিখি; কেস ১৪৫৬কী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ২৫৪ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,২৭,৫৮০; এক্তিব কেসশিং: ২০,১৮৩; শিখিবশিং: ১২৯২; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২,০৬,১০৫। তেলঙ্গনাগী হান্নগী মন্ত্রী, নায়িনিনরসিম্হা রেদ্দী, পোস্ত কোবিদ কমপ্লিকেশন্না মরম ওইরগা লৈখিদ্রে।
অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা তেস্ত তৌবদা মীওই ৭০১ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখ্রে অমসুং পেসেন্ত ১৬৬৪না দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেস মশিং ২০২৭৭৪দা হেনগৎখ্রে, ১৭৬০৭৫ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং ৮৮৯ লৈখিদ্রে।
মঘালয়া: মঘালয়াগী রাজ্য অসিদা ঙসি কোবিদ-১৯দগী পেসেন্ত ১৭৭ ফগৎখি। এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং ১৮৭০নি অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিংনা ৬৬৭৪নি।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দগী কোবিদ-১৯গী কেস অসি ৮১৩৯ শুখ্রে, ৩৬১৩দি আর্মদ পার্সোনেলদগীনি, ২৫১২না ত্রেস তৌখিবা কন্তেক্তশিংদগীনি, ১৬১৭না হল্লকখিবশিংদগীনি অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংদগী ৩৯৭ ওইখি।
সিক্কিম: সিক্কিমদা, কোবিদ-১৯গীদমক্তা তেস্ত তৌবদা মীওই ৪৯ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে, এক্তিব কেস ২৫২ লৈরি অমসুং পুন্না ৩৩২৮ দিসচার্জ তৌখ্রে।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
22 OCT 2020 6:12PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India’s Active Cases below 10% of Total Cases since the last three days, Daily Positivity Rate sustained below 5% over the past three days
India trend of steadily decreasing active cases continues unabated. The Active Cases have been sustained below 10% of the total cases for the last three days suggesting only 1 in 10 cases are active COVID19 patients across the country.Presently the active cases comprise merely 9.29% of the total positive cases of the country standing at 7,15,812.Registering another milestone, the daily Positivity Rate has also been maintained to less than 5% over the past three days.Today, the daily Positivity Rate is reported to be 3.8%. The decrease in the daily positivity rate is simultaneously mapped by the falling active cases, which continue to be under 7.5L today (7,15,812).The total recovered cases are close to 69 lakhs (68,74,518). The difference between active cases and recovered cases is consistently increasing and stands at 61,58,706 today.79,415 patients have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases are 55,839. The national Recovery Rate has progressed to 89.20%.81% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs.Maharashtra has contributed more than 23,000 to the single day recovery.55,839 new confirmed cases were recorded during the last 24 hours.78% of these are from 10 States and UTs. Maharashtra and Kerala are still reporting a very high number of new cases with more than 8,000 cases each followed by Karnataka with more than 5,000 cases.702 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, nearly 82% are concentrated in ten States/UTs.More than 25% of new fatalities reported are from Maharashtra (180 deaths).
For details :
Dr. Harsh Vardhan launches eco-friendly, efficient and DME fired “AditiUrjaSanch” Unit at CSIR-NCL, Pune
The Union Minister of Science and Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan yesterday inaugurated the DME fired “AditiUrjaSanch” unit along with the DME-LPG blended fuel cylinders and handed them over for common public and CSIR-NCL (National Chemical Laboratory) canteen use on a trial basis at CSIR-NCL premises virtually through video-conferencing. Dr. Harsh Vardhan, in his address said, “The launch of this burner will also provide a significant boost to the 'Make in India' campaign as all the manufacturers of cylinders, gas stoves, regulators, and gas hose are domestic. This kind of activity may bridge the gap between demand and supply, and it can ensure energy security for the nation.” The new Burner is fully designed and fabricated by NCL for DME, DME -LPG blended mixtures and LPG combustion.
For details:
Dr. Harsh Vardhan virtually addresses World Bank- IMF annual meeting 2020
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare virtually addressed the World Bank- IMF annual meeting, yesterday. The theme of the meeting was “Unleashing the South Asian Century through Human Capital for All “and “Investing in Covid-19 Vaccines and Primary Healthcare Delivery System”.Emphasizing India’s role during the pandemic, Dr. Harsh Vardhan said, “The inclusiveness of India’s response has led us to manage the pandemic currently. The COVID pandemic has created disruption in the normal life but has also provided a steep learning curve for all of us to be more resilient and prepared for the future.’’ These efforts have been a result of commitment from all stakeholders. “India has been following a pre-emptive, proactive, and graded response characterised by a “Whole of Society, Whole of Government” approach to manage the challenges posed by the global pandemic, he added.Lauding the support of private sector in India’s COVID-19 management, he stated, "Innovation, ability and agility of the private sector has supported the efforts to fight COVID in a big way. Dr. Harsh Vardhan stated that due to theunprecedented challenges faced by the world on account of the pandemic, India is making use of Information Technology in virtually every aspect of COVID management- AarogyaSetu app and ITIHAS, a cellular based tracking technology has been used for surveillance and identification of potential clusters, RT-PCR app for testing, facility app for managing information on admitted patients, all integrated with a single COVID portal.The Union Health Minister spoke at length about India’s preparedness to deal with pandemics and commitment to ensure affordable healthcare delivery to all.
For details:
Graded relaxation in visa and travel restrictions
In view of the situation arising out of the COVID-19 pandemic, the Government of India had taken a series of steps to curtail the inward and outward movement of international passengers since February, 2020. The Government has now decided to make a graded relaxation in visa and travel restrictions for more categories of foreign nationals and Indian nationals who wish to enter or leave India. Therefore, it has been decided to permit all OCI and PIO card holders and all other foreign nationals intending to visit India for any purpose, except on a Tourist Visa to enter by air or water routes through authorized airports and seaport immigration check posts. This includes flights operated under Vande Bharat Mission, Air Transport Bubble arrangements or by any non scheduled commercial flights as allowed by the Ministry of Civil Aviation. All such travelers will, however have to strictly adhere to the guidelines of the Ministry of Health and Family Welfare regarding quarantine and other health/COVID-19 matters.
For details :
Productivity Linked Bonus (PLB) equivalent to 78 days’ wages for the financial year 2019-2020 for all eligible non-gazetted Railway employees
About 11.58 lakh non-gazetted Railway employees have been granted bonus equivalent to 78 days wages for FY 2019-20.This Productivity linked bonus to railway employees has been estimated to be of Rs. 2081.68 crores. The Union Cabinet in its meeting held on 21.10.2020 accepted the proposal of the Ministry of Railways for payment of Productivity Linked Bonus (PLB) equivalent to 78 days’ wages for the financial year 2019-2020 for all eligible non-gazetted Railway employees (excluding RPF/RPSF personnel).
For details :
ECI constitutes committee to examine issues concerning expenditure limits
Election Commission has constituted a committee comprising Sh. Harish Kumar, Ex. IRS and DG (Investigation), Sh. UmeshSinha, Secretary General and DG (Expenditure) to examine the issues concerning expenditure limit for a candidate in view of increase in number of electors and rise in Cost Inflation Index and other factors. Considering the factor of COVID-19, the Ministry of Law & Justice on 19.10.2020 has notified an amendment in Rule 90 of Conduct of Elections Rules, 1961 enhancing the existing expenditure limit by 10%. This increase of 10% will be applicable with immediate effect in ongoing elections. Expenditure limit for a candidate was last revised in 2014 vide notification dated 28.02.2014, while in respect of Andhra Pradesh and Telangana it was revised vide notification dated 10.10.2018. In last 6 years the limit was not increased despite increase in electorate from 834 million to 910 million in 2019 to 921 million now. Further, Cost Inflation Index during this period has increased from 220 to 280 in 2019 to 301 now.
For details :
SAI to arrange for travel for trainees to return to various training centres, as training begins to resume across the country
With an eye on the Tokyo Olympics and Paralympics, sporting activities are being resumed in SAI training centres across the country from November 1. In view of the prevailing Covid-19 situation and to protect athletes from exposure to the virus, the Sports Authority of India has decided to make transport arrangements for the athletes of NCOEs/SAI Training Centres who have to join their training facility. This is due to the sudden situation that had emerged in March this year when athletes had to be sent back home due to the coronavirus. It has been decided that athletes who have to travel beyond 500 km will be provided with an air ticket while those athletes who are stationed less than 500 km may travel by Train in 3rd AC. Further, in order to create a bio-bubble for resumption of training in SAI centres, it has been decided to provide accommodation to all coaches and support staff of the NCOEs/STCs. The regular and contractual staff will be provided accommodation at government cost.
For details :
DrJitendra Singh presides over the 317th Executive Council meeting of the Indian Institute of Public Administration (IIPA) as its new Chairman
Union MoS (I/C) DoNER, MoS (PP) DrJitendra Singh yesterday presided over the 317th Executive Council meeting of the Indian Institute of Public Administration (IIPA) as its new Chairman.In his first Executive Council Meeting after taking over as Chairman, DrJitendra Singh made the important announcement that the Life Membership of IIPA will be thrown open w.e.f. 1st January 2021. He also called upon more number of serving officers to take up the membership of IIPA and noted that the government service rules do not forbid a serving official to become a member of IIPA. Appreciating the hard work of IIPA faculty and officials, DrJitendra Singh said, the best evidence of their commitment and diligence came out during the difficult times of COVID pandemic when IIPA established a digital classroom for conducting online classes and did not allow the curriculum to be disrupted. He said, it is not a small achievement that IIPA conducted as many as 14 online training programmes for officers from different services during the lockdown and post-lockdown period.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Himachal Pradesh: Governor BandaruDattatraya yesterday unveiled a cut-out prepared by Shimla Police for social awareness of COVID-19 at Raj Bhavan. The Governor appreciated the initiative and said that during the Corona pandemic, the police personnel have done an excellent job in fighting COVID-19 as frontline warriors. He said that the fight against the Corona pandemic was yet not over. Therefore, we have to be cautious until its medicine was available, he added and urged the people to wear masks and make a habit of washing hands with soap, maintain physical distancing in public places and like a responsible citizen, follow these guidelines and be a participant in the victory over Corona. He called for cooperation in the Prime Minister's mass movement appeal against COVID-19.
• Maharashtra: Maharashtra reported 8,142 new cases on Wednesday, even as 23,371 patients recovered from the viral infection, bringing down the number of active cases to 1.58 lakhs. Mumbai reported 1,609 new Covid cases and the number of active cases in the city now stand at 19,245. Meanwhile, Nagpur has become the first district in the state to start post Covid care centres in Primary Health Centres.
• Gujarat: The recovery rate in Gujarat has reached up to 89.03 per cent. The state recorded 1,137 new cases and 1,180 recoveries during the past 24 hours, taking the total number of active cases to 14,215. Out of these 75 patients are on ventilator support. The state has registered 3,663 Covid deaths till date.
• Rajasthan: For eight days in a row, Rajasthan has reported more recoveries than fresh Covid infections. The state reported 1,810 new cases against 2,865 recoveries. The maximum new cases, that is, 349 were reported from Jaipur, followed by Jodhpur with 303 cases and then Alwar with 178 new cases.
• Chhattisgarh: A three-member Central team is on a visit to Chhattisgarh to assess the facilities to deal with the Covid-19 situation. The team visited Government Medical College and Hospital, Raipur and also various District Hospitals and COVID Care Centres in Raipur and Durg districts and assessed the government’s preparedness. Chhattisgarh has 25,795 active cases as on date.
• Kerala: State is facing a record fiscal deficit following the economic crisis triggered by the Covid pandemic. During the evaluation made for the first quarter of the current financial year, it was found that that the state's fiscal deficit stood at 112.9 per cent which comes to the tune of 10,578 crores. It also pointed out that if financial assistance from the Centre including GST compensation is not received immediately, the state could plunge into a deep financial crisis in the coming days. Meanwhile, in a major setback to the state government, the two-member commission entrusted to probe the Sprinklr deal has found lapses in it. The report says former Principal Secretary to Chief Minister M.Sivasankar showed undue haste in finalizing the deal in which the details of Covid-19 patients were transferred to Sprinklr Inc.
• Tamil Nadu: The fatality rate of Covid-19 infection in the Union territory of Puducherry has crossed 2%, much higher than the national average of 1.6%. Metro trains and stations in Chennai are now being disinfected with aqueous-stabilised ozone instead of standard disinfectant to protect staff from harsh chemicals.The railways has announced festivalspecial superfast train servicesbetween Gandhidham and Tirunelveli via Madgaon, Ernakulam Junction, Thiruvananthapuram Central and Nagercoil Town to facilitate convenient travel during the festive season. For the fourth consecutive day, Tamil Nadu reported less than 4,000 Covid-19 cases with 3,086 people testing positive for the virus on Wednesday. The State also reported 39 deaths.
• Karnataka: Karnataka conducted 1,08,241 Covid tests across 155 labs in a single day yesterday, So far 69,52,835 tests were conducted with a positivity rate of 5.42%. 947 patients out of 1,00,440 active cases i.e. 0.94% cases are being treated in ICU. State's case fatality rate stands at 1.49%, said Health And Family Welfare Minister Dr K Sudhakar in his tweet. Primary And Secondary Education Minister has directed the department to issue guidelines for online classes.
• Andhra Pradesh: State Educational Minister Adimulapu Suresh reiterated that schools will start from November 2 taking all precautions. He said classes for grades1,3,5,7,9 would be conducted on one day and classes for 2,4,6,8,10 will be held on another day on odd-even basis. The minister said the teachers have been trained through DMHO to implement and monitor Covid appropriate behaviour and protocol in schools. He said medical staff will be available for each school and a doctor will be available at PHC. Meanwhile, as part of Covid-19 awareness programme, district administrations have been organizing rallies to check spread of coronavirus. Emphasis has been laid on the need to wear mask properly, maintaining social distance and washing of hands frequently as many times as possible.
• Telangana: 1456 new cases, 1717 recoveries & 5 deaths reported in the last 24 hours in Telangana; out of 1456 cases, 254 cases reported from GHMC. Total cases: 2,27,580; Active cases: 20,183; Deaths: 1292; Discharges :2,06,105. Former Telangana minister NayiniNarsimha Reddy passes away due to post-Covid complications. The former Minister was diagnosed with Covid-19 about 24 days ago from which he had fully recovered after a spell of hospitalisation.
• Assam: In Assam, 701 more people tested positive for COVID-19 and 1664 patients discharged yesterday. Total cases rise to 202774, active 25807, discharged 176075 and 889 deaths.
• Meghalaya: In Meghalaya, 177 patients have recovered from COVID-19 in the State today. Total active cases 1870 and total recovered 6674.
• Nagaland: Nagaland's 8139 COVID-19 cases, 3613 are armed personnel, 2512 traced contacts, 1617 returnees and 397 frontline workers.
• Sikkim: In Sikkim, 49 more people tested positive for COVID-19, active cases 252 and total discharged 3328.