ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭିସା ଓ ଭ୍ରମଣ କଟକଣାରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମିକ କୋହଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା
22 OCT 2020 12:38PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ମହାମାରୀ ସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ସରକାର 2020 ଫେବୃୟାରୀଠାରୁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଯାତାୟତ ଉପରେ କଟକଣା ଜାରି କରିଥିଲେ । ଏହା ଫଳରେ ଭାରତ ଭିତରୁ ବାହାରକୁ ଏବଂ ବାହାରୁ ଭାରତକୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଯାତାୟତ ପ୍ରାୟତଃ ବନ୍ଦ ରହିଥିଲା ।
ଏବେ ସରକାର ଭିସା ପ୍ରଦାନ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଭ୍ରମଣ ଉପରେ ଥିବା କଟକଣାକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିନେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ବିଦେଶୀ ଓ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତ ଆସିବାକୁ କିମ୍ବା ଛାଡିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଭ୍ରମଣର ସୁବିଧା ପାଇବେ । ତଦନୁସାରେ ସମସ୍ତ ଓସିଆଇ ଓ ପିଆଇଓ କାର୍ଡଧାରୀଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଭାରତ ଭ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁମତି ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ତେବେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିସାରେ ଯେଉଁମାନେ ବିମାନ କିମ୍ବା ଜାହାଜ ଯୋଗେ ଭାରତ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ଏବେ ମିଳିବ ନାହିଁ । ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ପ୍ରବେଶ କିମ୍ବା ପ୍ରସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଅଧିକୃତ ବିମାନବନ୍ଦର, ବନ୍ଦର ଏବଂ ଇମିଗ୍ରେସନ ଚେକ୍‌ପୋଷ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଯାତାୟାତ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ମିଶନ, ଏୟାର ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ବବ୍‌ଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ଅଣନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଉଡାଣ, ଯାହା ବେସାମରିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ, ସେସବୁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ତେବେ ଏ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କୋଭିଡ-19 ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମିକ କୋହଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଭାରତ ସରକାର ତକ୍ରାଳ ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରବର୍ତ୍ତମାନ ଭିସାକୁ ପୁନଃ ଚାଲୁ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ତେବେ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ ଭିସା, ଟୁରିଷ୍ଟ ଭିସା ଓ ମେଡିକାଲ ଭିସା ଉପରୁ କଟକଣା ପ୍ରତ୍ୟାହାର ହୋଇନାହିଁ । ଏହି 3 ବର୍ଗର ଭିସା ଛାଡି ଅନ୍ୟ ଭିସାର ସମୟସୀମା ଯଦି ପୁରିଯାଇଥିବ ତେବେ ସଂପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ସାନି ଭିସା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିୟମରେ ଆବେଦନ କରି ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଏବଂ ଦପ୍ତରରୁ ତାହା ପାଇପାରିବେ । ବିଦେଶୀ ନାଗରିକ, ଯେଉଁମାନେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ଏବେ ଆଗ୍ରହୀ ସେମାନେ ନିଜର ଜଣେ ସାହାଯ୍ୟକାରୀଙ୍କ ସହ ମେଡିକାଲ ଭିସା ନିମନ୍ତେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ । ତେଣୁ ଏସବୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ଏବେ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକମାନେ ବ୍ୟବସାୟ, ସମ୍ମିଳନୀ, ନିଯୁକ୍ତି, ଶିକ୍ଷାଲାଭ, ଗବେଷଣା ଓ ଚିକିତ୍ସା ଆଦି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଆସିପାରିବେ ।

Ministry of Home Affairs
Graded relaxation in visa and travel restrictions
22 OCT 2020 12:38PM by PIB Delhi
In view of the situation arising out of the COVID-19 pandemic, the Government of India had taken a series of steps to curtail the inward and outward movement of international passengers since February, 2020.
The Government has now decided to make a graded relaxation in visa and travel restrictions for more categories of foreign nationals and Indian nationals who wish to enter or leave India. Therefore, it has been decided to permit all OCI and PIO card holders and all other foreign nationals intending to visit India for any purpose, except on a Tourist Visa to enter by air or water routes through authorized airports and seaport immigration check posts. This includes flights operated under Vande Bharat Mission, Air Transport Bubble arrangements or by any non scheduled commercial flights as allowed by the Ministry of Civil Aviation. All such travelers will, however have to strictly adhere to the guidelines of the Ministry of Health and Family Welfare regarding quarantine and other health/COVID-19 matters.
Under this graded relaxation, Government of India has also decided to restore with immediate effect all existing visas (except electronic visa, Tourist Visa and Medical Visa). If the validity of such visas has expired, fresh visas of appropriate categories can be obtained from Indian Mission/Posts concerned. Foreign nationals intending to visit India for medical treatment can apply for a Medical Visa including for their medical attendants. Therefore, this decision will enable foreign nationals to come to India for various purposes such as business, conferences, employment, studies, research, medical purposes etc.