PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
21 OCT 2020 6:07PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা এক্তিব কেসকী মশিং চাং নাইনা হন্থরকপগী ফিভম ঙাক্লি, নুমিৎ অনি থঙন-থঙনবা এক্তিব কেস অসি লাখ ৭.৫গী মখাদা লৈরি
• হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা মীওই ৬১,৭৭৫ নাবা ফখি অমসুং নৌনা লাকখিবা কেস মশিংনা ৫৪,০৪৪খক ওইখি
• নেস্নেল কেস ফেতেলিতী রেৎ অসি ঙসি ১.৫১%দা তাথখ্রে
• নেস্নেল রিকভরী রেৎ চাদা ৮৮.৮১ য়ৌরে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভারতনা এক্তিব কেসকী মশিং চাং নাইনা হন্থরকপগী ফিভম ঙাক্লি, নুমিৎ অনি থঙন-থঙনবা এক্তিব কেস অসি লাখ ৭.৫গী মখাদা লৈরি, রাজ্য/য়ু.তি. ১৪দা শিবগী চাং অসি ১%দগী তাথনা লৈরি
ভারতনা এক্তিব কেসকী মশিং চাং নাইনা হন্থরকপগী ফিভম ঙাকপা ওইনা নুমিৎ অনি থঙন-থঙননা এক্তিব কেস মশিং অসি লাখ ৭.৫গী মখাদা লৈরি। কোবিদকী অনাবশিংনা নুমিৎ খুদিংগী মশিং য়াম্না নাবা ফগৎলকপগা লোয়ননা ভারতকী নোঙমদা মীশিং য়াম্না নাবা ফবগী ফিভম অসি মখা তানা লেপ্তনা চত্থরি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা মীওই ৬১,৭৭৫ নাবা ফখি অমসুং নৌনা লাকখিবা কেস মশিংনা ৫৪,০৪৪খক ওইখি। মসিগী ফিভম অসি হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা তেস্ত মশিং ১০,৮৩,৬০৮ পাঙথোকখ্রবা মতুংদনি। তেস্ত, ত্রেক অমসুং ত্রীৎকী থৌরাংশিং মাই-পাক্না চত্থবগা লোয়ননা মতিক চানা লায়েংহৌবা অসিনা শিবগী চাংদা লেপ্তনা হন্থরকপা ঙম্লিবনি। নেস্নেল কেস ফেতেলিতী রেৎ (সি.এফ.আর.) অসি ঙসি ১.৫১%দা তাথখ্রে। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা সি.এফ.আর. অসি ১%গী মখাদা পুরক্নবা পান্দম থম্নবা খঙহনখ্রে। হৌজিক-হৌজিক রাজ্য/য়ু.তি. ১৪দা শিবগী চাং অসি ১%দগী তাথনা লৈরি। ভারতকী নাবা ফবগী অপুনবা মশিং অসি ঙসি ফাওবদা ৬৭,৯৫,১০৩ ওইরি। নোঙমদা নাবা ফবগী মশিং হেনগৎলকপদগী লৈবাক্কী ওইবা নাবা ফবগী চাং অসি লেপ্তনা হেনগৎহল্লিবনি অমসুং মসি য়াম্না থুনা ৮৯% (৮৮.৮১%) য়ৌগদৌরে। অনৌবা নাবা ফবশিংগী ৭৭%তি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী উবা ফংই। করনাতকানা অনৌবা নাবা ফবগী মশিং ৮৫০০ হেন্না লৈদুনা মহারাস্ত্রাদগী হেনখ্রে। মহারাস্ত্রা অমসুং কেরলানা অনৌবা নাবা ফবগী মশিং ৭০০০ হেন্না লৈদুনা তুং ইল্লি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা অনৌবা কেস ৫৪,০৪৪ লাকখি। মসিদগী ৭৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগীনি। মহারাস্ত্রাদগী অনৌবা কেস ৮০০০ হেন্না লাকখি। কেরলা অমসুং করনাতকানা ৬০০০ হেন্না লাকখি। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৭১৭ লৈখিদে। অনৌবা লৈখিদবশিং অসিদগী ৮২%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগীনি। ঙরাং লৈখিদবা মীওইশিংদগী ২৯%দি মহারাস্ত্রাদগী মীওই ২১৩ লৈখিদবগা লোয়ননা ওইখি অমসুং করনাতকাদগী মীওই ৬৬ ওইদুনা তুং ইল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা পীখিবা অখন্নবা ৱারোল
তেলিভিজন্দা থাদোকখিবা লৈবাক মীয়ামদা পীবা ৱারোল অমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্তা লৈবাক অসিনা কোরোনাগী মাইয়োক্তা লান্দারিঙৈ চৈরক্তা মখোয়গী চেকশিনবা হন্থদনবা অমসুং লায়থোক্তনবা অকনবা আপিল তৌখি। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লোকদাউন লৌথোক্লবসু মসিনা ভাইরস অসি মুত্থৎখ্রে হায়বদি নত্তে হায়খি।
মহাক্না শেন্মিৎলোনগী থবকশিং মহৌশাগী ফিবমদা হঞ্জিল্লকপা অমসুং মীয়াম্না মখোয়গী ময়ুমগী মপান্দা থোক্তুনা মখোয়গী মথৌদাংশিং পাঙথোকপা ঙমজদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা ফিবম ফগৎলকপদা শিংথাখি। শ্রী মোদীনা কৈথেলশিংসু কুম্হৈগী মাংওইননা মহৌশাগী ফিবমদা লাক্লে হায়না পনখি। হৌখিবা থা ৭-৮ অসিদা ভারত মচা খুদিংমক্না হোৎনজবনা মরম ওইদুনা ভারতকী ফিবম শাফনা লৈরিবনি অমসুং কনাগুম্বা অমত্তনা ফিবম অসিবু হেন্না শাথিবা মওংদা লাক্নবা হোৎনরোইদবনি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং ৱাংলে অমসুং শিবগী চাংনা নেম্লে। শ্রী মোদীনা ইরৈচা লাখ ১০গী মনুংদা মীওই ৫৫০০ কোরোনা নারি অদুগা য়ু.এস. অমসুং ব্রাজিলগুম্বা লৈবাকশিংদদি ফিগর অসি ২৫০০০ য়ৌরিবনি হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী শিবগী চাং অসি ইরৈচা লাখ ১০গী মনুংদা ৮৩ ওইরি, অদুগা য়ু.এস., ব্রাজিল, স্পেন, বৃতেন অমসুং অতোপ্পা চাওখৎলবা লৈবাকশিংদদি মসি ৬০০ ওইরিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা চাওখৎলবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা, ভারতনা লৈবাক অসিগী মজাতি কন্নবা হোৎনবদদি হেন্না মায় পাক্লি হায়না শিংথাখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী কোবিদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎলকপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোরোনা অনাবশিংগীদমক ফমুং লাখ ৯০ লৈ, মসিগা লোইননা লৈবাক অসিদা ক্বারেন্তিন সেন্তর ১২০০০ লৈরি হায়খি। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা কোরোনা তেস্ত তৌনবা লেব ২০০০ লৈরি অদুগা তেস্ত তৌবগী মশিং অসি অথুবদা করোর ১০ য়ৌরগনি হায়খি। ভারতনা রিসোর্স মরাং কায়না লৈবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা মতমদা মজাতি কনবা মায় পাক্না ঙম্লি অমসুং লৈবাক অসিনা কোবিদ লাইচৎ থেংননবা হোৎনবদা তেস্ত তৌবগী মশিং হেনগত্তুনা অদুক্কী মতীক মপাঙ্গল কল্লি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্লবা মীয়াম অসিবু মশাগী ওইজবা থিদনা "সেবা পর্মো ধর্ম"গী লাইৱা তুংইন্নদুনা হোৎনরিবা দোক্তর, নর্স অমসুং হেল্থ ৱার্করশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীওইবা খুন্নাইবু কন্নবা অথুবদা হোৎনরি অমসুং লৈবাক অসিগী সাইন্তিস্তশিং য়াওনা লৈবাক কয়ানা ভেক্সিন অমা পুথোক্নবা কন্না হোৎনরি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোরোনা ঙাকথোক্নবা ভেক্সিন কয়াদা থবক পায়খৎলি অমসুং মসিগী মনুংদগী খরা অমদি এদভান্স স্তেজ য়ৌরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা ঙাংখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা পুলিসকী লৈখিদ্রবা মীওইশিংগী নীংশিং নুমিত্তা মথৌ পাঙথোক্লিঙৈদা থৱাই থাখ্রবা পুলিসকী মীওইশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পুলিসকী লৈখিদ্রবা মীওইশিংগী নীংশিং নুমিত্তা মথৌ পাঙথোক্লিঙৈদা থৱাই থাখ্রবা পুলিসকী মীওইশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে। লো অমসুং ওর্দর ঙাকপদগী হৌদুনা অকি-তুজুংনীংঙাই ওইরবা ফত্তবা থৌদোক কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপা ফাওবা, অমাং-অতা থোকপদা তেংবাংবদগীনা কোবিদ-১৯গা লেন্থেংনবা ফাওবদা ঐখোয়গী পুলিসকী মীওইশিংনা খঞ্জান্নবা লৈতনা মখোয়গী মথৌ নীংথিনা পাঙথোক্লি। মখোয়গী থবক্তা পুক্নীং চঙবা অমসুং মীয়াম্বু তেংবাংনবা শেম-শাদুনা লৈবগী থৌওং অসিদা ঐখোয়না চাউথোকচরি।” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং কোরিয়াগী রাস্ত্রপতি মুন জে-ইন অনিগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোরিয়াগী রাস্ত্রপতি মুন জে-ইনগা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংননবা পায়খৎলিবা থবকশিং, হৌজিক চৎথরিবা মালেমগী ভেলু চেন মখলশিং, অরোন-অথুপ লৈতবা, চাউখৎপদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং নিয়মদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী ললোন-ইতিক্কী কাংলোন অমা থম্বগী তঙাইফদবা অমসুং ৱার্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসনগী মরুওইবা থৌদাংগী মতাং য়াওনা মরুওইবা মালেমগী চাউখৎলক্লিবশিংবু লুচিংবা অনিনা হন্না য়েংশিনখি। মথক্কী ৱাফমশিং অসিদা থবক পাংথোকমিন্নবা অমসুং হিরম খুদিংমক্তা নাকল অনি মখা তানা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা হায়না লুচিংবা অনিনা য়ানখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক
দা. হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯গী রিপর্পোজ দ্রগশিংগী সি.এস.আই.আর.গা খুৎশম্নদুনা চত্থবা ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংগী ৱেবসাইৎ “ক্যুর্দ” হৌদোকখ্রে
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল অমসুং আর্থ সাইন্সেসকী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি সি.এস.আই.আর.না ইন্দস্ত্রী, অতোপ্পা সরকারগী বিভাগশিং অমসুং মন্ত্রালয়শিংগা খুৎশম্নদুনা পাঙথোকপা মশিং য়াম্লবা কোবিদ-১৯গী ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংগী মরমদা অকুপ্পা ইপাউ পীরিবা ৱেবসাইৎ অমা হৌদোকখ্রে। ক্যুর্দ নত্রগা সি.এস.আই.আর. অসর্দ রিপর্পোজ দ্রগস, কৌবা ৱেবসাইৎ অসিনা হৌজিক চত্থরিবা ত্রাইএলশিংগী স্তেজ, চুংশিন্নরিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং ত্রাইএলশিং অসিদা মখোয়না লৌরিবা থৌরাং অমসুং অতোপ্পা অকুপ্পা মরোলশিং য়াওবা লোয়ননা দ্রগশিং, দাইগ্নোস্তিকশিং অমসুং দিভাইসশিংগী ই-পাউ ফংহল্লি। হৌজিক কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা সি.এস.আই.আর.না মাং থাদুনা হোৎনরিবশিং অমসুং ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং হেন্না মরু ওইনা লৌরিবা, মখোয়গী রিগুলেতরী এপ্রুবেলগীদমক দেতা জেনরেৎ তৌরিবা অমসুং কৈথেলদা দ্রগশিং অমসুং দাইগ্নোস্তিকশিং পুথোকপদা মতেং পাংলিবা অসি মন্ত্রীনা থাগৎখি। মহাক্না রিপর্পোজ দ্রগশিং শীজিন্নবগী খোঙথাং অমসুং অনৌবা প্রোসেসশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীদা শিন্নবগী খুত্থাংদা কোবিদ-১৯ দ্রগশিং সিন্থেসাইজ তৌরিবা অসিবু থাগৎখি। সি.এস.আই.আর.না কোবিদ-১৯বু লায়েংবা ঙম্নবা এন্তি-ভাইরেলশিং লোয়ননা হোস্ত-দিরেক্তেদ থেরাপীশীংগী মখল কয়াগী অপুনবা ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং পাঙথোক্লি। সি.এস.আই.আর.না আয়ুশ মন্ত্রালয়গা লোয়ননা আয়ুশ দ্রগশিংগী ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংসু পাঙথোক্লি অমসুং তোঙান তোঙানবা পাম্বীদা বেজ তৌবা কম্পাউন্দশিং অমসুং কম্বিনেসনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা আয়ুশ প্রোফাইলেক্তিক্স অমসুং থেরাপিয়োতিক্সকী খুদোংথিবা থোক্তনবা অমসুং কান্নবা ফংনবা ত্রাইএলশিং চত্থখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯গী মনুংদা রাজ্য অমসুং য়ূ.তি.শিংনা পায়খৎলিবা নেস্নেল আয়ুশ মিসন (নাম)গী থবকশিং আয়ুশ মন্ত্রালয়না অৱাংবা থাক্তা য়েংশিনবা
সেক্রেতরী আয়ুশ মন্ত্রালয় বাইদ্য রাজেশ কোতেচানা হৌখিবা থা খরসিদা মন্ত্রালয় অসিনা পায়খৎখিবা তোঙান-তোঙানবা কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবগী খোঙথাং অমসুং মেনেজমেন্তশিংদা মশক থোক্না মতেং পাংখিবা থবক থৌরমশিং য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী য়েংশিন মীফম অমগী ময়াই তাংবল লৌখি। আয়ুশ অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী হকশেলগী বিভাগশিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী অমসুং সেক্রেতরীশিংনা পাঙথোকখিবা মীফম অসিদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী থোংদা শরুক য়াখি। শ্রী কোতেচানা রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু হন্দক্তা নৌনা কোবিদ-১৯ য়েংশিন্নবা ফোংখিবা নেসনেল আয়ুর্বেদ অমসুং য়োগা প্রোতোকোল, নেসনেল আয়ুশ মিসন (নাম)গী মখাদা অয়াবা পীখিবা আয়ুশ হেল্থ ৱেলনেস সেন্তরশিংগী থবক থৌরমশিং অমসুং নামগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.গী থাক্তা চাদিং অমসুং ফন্দ অথুবদা ফগৎনবা হোৎনবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা খন্নখি। সেক্রেতরীনা আয়ুশ মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা লৌখৎখিবা মরুওইবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোংদোকখি। অদুবু মহাক্না, প্রোতোকোলশিং অসিনা সেক্যুরিতীদা অরানবা ৱাখল্লোন অমা শাগৎহল্লোইদবনি হায়না চেকশিন-ৱা থমখি। মহাক্না হায়জখি মদুদি কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিবু নম্থনবগী প্রোতোকোলশিং অসি থবক ওইনা পায়খৎনবা হোৎনবা মতমদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মপুং ফানা মতেং পাংবীনবা হায়খি। মহাক্না অসিগুম্বা নেসনেল প্রোতোকোল অমা ফোংবা হায়বসি আয়ুশ সিস্তেম্বু মীয়াম হুপ্না খঙহন্নবা হোৎনবদা মরুওই হায়না শন্দোক্না তাকখি। মীফম অদুগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মখোয়না কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা পায়খৎখিবা থবকশিং অমসুং এক্সপরিএন্সশিং পুখৎনখি। পুন্না হোৎনমিন্নবা অমসুং এক্সপরিএন্সশিং লান্নবা হায়বসিনা আয়ুশকী সিস্তেম অসিবু লাইচৎ থেংননবগীদমক লৈবাক পুম্বা শিনবা থুংনবা পায়খৎপদা মতেং পাংগনি হায়না পুম্নমক্না য়ানখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা ভারত মচাশিংগী চেকশিল্লবা অমসুং হকশেল ফরবা পুন্সিদা মোদী সরকারনা খ্বাইদগী মরুওইনা থম্লি
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি ভারত মচাশিংগী চেকশিল্লবা অমসুং হকশেল ফরবা পুন্সিদা মোদী সরকারনা খ্বাইদগী মরুওইনা থম্লি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়ামদা ৱারোল পীখ্রবা মতুংদা থাগৎপা মহাক্কী ত্বীত্তা শ্রী শাহনা হায়খি, "মোদী সরকারনা খল্লি মদুদি মসিগী শোইফদ্রবা থৌদাংদি কোরোনা ভাইরস্কা থেংনরিবা লানফম অসিদা ইরৈচাশিংগী পুন্সি কনবনি। ঙসি লৈবাক মীয়ামদা পীখিবা ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মসিগী ৱারেপ অসি নৌহৌননা ফোংদোকখি।" কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী মসিমসু হায়খি মদুদি "ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীজিগী 'ভেক্সিন অমা পুথোক্ত্রিবফাওবা মখোয়না চেকশিঞ্জরিবশিং হন্থদনবা হোৎনবা' হায়বা আপিল অসিবু লমজিংগদবা মোতো অমা ওইনা তুংইন্নদুনা চৎনবা অমসুং মখোয়গী ইমুং মনুংবু শোইঙামদনা থম্নবা হায়জরি"। মহাক্না হায়খি, "অপুনবা অমসুং ফিরেপ চেৎপা ভারত অমা ওইবখক্তনা লাইচৎ অসিদগী মায় পাকপা ঙমগনি।"
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
২০১৯-২০২০গী ওইনা প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক বোনস অমসুং নন-প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক বোনসতা মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী মীফম্না রেলৱেজ, পোস্ত, দিফেন্স, ই.পি.এফ.ও., ই.এস.আই.সি. অসিগুম্বা কম্মর্সিএল ইস্তাব্লিশমেন্তশিংগী নন-গেজেতেদ কর্মচারী লাখ ১৬.৯৭তা চহি ২০১৯-২০২০গী ওইনা প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক বোনস (পি.এল.বি.) পীরগনি অমসুং ফাইনান্সিএল ইম্প্লিকেসন্না লুপা করোর ২,৭৯১ ওইগনি। নন-পি.এল.বি. নত্ত্রগা এদ-হোক বোনস অসি কেন্দ্র সরকারগী নন-গেজেতেদ কর্মচারীশিংদা পী। কর্মচারী লাখ ১৩.৭০না কান্নবা ফংগনি অমসুং হায়রিবা অসিগী ফাইনান্সিএল ইম্প্লিকেসন্না লুপা করোর ৯৪৬ ওইগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ভর্চুএল ওইনা ২০২০গী দিসেম্বর ২২দগী ২৫ ফাওবা ৬সুবা ইন্দিয়ান ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল পাংথোক্লগনি
২০২০গী দিশেম্বর ২২দগী ২৫ ফাওবা ৬সুবা ইন্দিয়ান ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল(আই আই এস এফ) পাংথোক্লগনি। ঙসি নিউ দিল্লিদা পাংথোকখিবা হন্না য়েংশিনবা মীফম অমদা ৱাফম অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, আর্থ সাইন্সেস অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভরধন্না লাউথোকখিবনি। মীফম শরুক য়াখিবশিংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মমাংদা মহৌশাগী মতমদা পাংথোকখিবা অদুগী হেন্না পাক-চাউবা থাক অমদা ভর্চুএল ওইনা আই.আই.এস.এফ ২০২০ পাংথোক্কনি। চহি অসিদা অতোপ্পা মরী লৈনবা মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী মতেংগা লোয়ন্না আই.আই.এস.এফ ২০২০ পাংথোক্নবা সি.এস.আই.আরনা মাংজিল থাগনি। কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং খঙহন্নবা অমসুং পাম্বৈশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং কোকচুংশিন্ননবা শরুক য়াগদবশিংদা মিনিস্তরনা খঙহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পেরোল দেতা: অগস্ত ২০২০দা ই.পি.এফ.ওনা অপুনবা সবস্ক্রাইবর লাখ ১০.০৬ হাপচিল্লে
ওক্তোবর ২০, ২০২০দা ই.পি.এফ.ওনা ফোঙখিবা পেরোল দেতাগী মতুংইন্না শেনবা চহি ২১গী অহানবা থা মঙাদা ই.পি.এফ.ও সবস্ক্রাইবর চাউরাক্না লাখ ২০ রোম হেনগৎলে হায়রি। চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী অহানবা ক্বাতর মনুংদা মিং চনবগী থবকশিং লৈবাক শীনবা থুংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং মতুং তারকপা লোকদাউনশিংনা শোকহনখি। অদুবু ২০২০গী জুলাই অমসুং অগস্ত থাশিংগী পেরোল মশিংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী চৈথেংদগী তপ্না-তপ্না ফগৎলকপা অমসুং কোবিদ মমাংগী থাকশিংদা অমুক হন্না য়ৌরকপা অদু উবা ফংখি। জুলাই ২০২০ মনুংদা অনৌবা সবস্ক্রাইবর পুন্না লাখ ৭.৪৯ রোম হাপচিনখি, মসি হৌখিবা ২০১৯গী জুলাইদা অপুনবা ওইনা হাপচিনখিবা মশিংগী চাদা ৬৪ রোম্নি। অগস্ত ২০২০দা মিং চনবগী ফিবম অমুক হন্না ফগৎলক্লে অমসুং ২০১৯গী অগস্ত থাদা অপুনবা ওইনা মিং চনখিবা মশিংগী চাদা ৯৩ ওইখি। ই.পি.এফ.ওগী সবস্ক্রাইবর মশিং হেনগৎলকপা মহৌশাগী ফিবমদা হঞ্জিল্লকপা অদু মসিনা উৎলে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
আই.আই.তি. খরগপুরগী তেক্নোলোজীগী ওইবা ইনোবেসন অসিনা ভারতকী খুঙ্গংগী মীয়ামদা কান্নবা পীরগনি হায়না এজুকেসন মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি
কোবিদ-১৯ খঙদোকপদা মপুং ফানা খঙবা ঙম্নবগীদমক আই.আই.তি. খরগপুরগী রিসর্চরশিংনা পুথোকপা দাইগ্নোস্তিক মেছিন, ‘কোবিরাপ’ ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.)না মাই পাক্না ভেলিদেৎ তৌখ্রে। লৈবাক অসিদা শিনবা থুংনা লৈরিবা মীচম প্রজাশিংদা ইনোবেসন অসি অথুবদা য়ৌহন্নবা ইন্সতিত্যুত অসিদা তেক্নোলোজীগী লাইসেন্স পীনবা তোঙান তোঙানবা কম্মর্সিএল য়ুনিৎশিংনা হায়জরকখ্রে। ওথোরাইজ তৌরবা আই.সি.এম.আর.গী লেবোরেতরী অমনা মখোয়গী গাইদলাইনশিং চেকশিন্না ঙাক্তুনা অনাবা মীওইগী সেম্পলশিংগা লোয়ননা চেকশিন্না তেস্ত তৌরবা মতুংদা হৌজিক আই.সি.এম.আর.না কোবিদ-১৯ দাইগ্নোস্তিক তেস্ত অসিগী সর্তিফিকেৎ পীবদা অয়াবা পীখ্রে। তেস্ত অসি অরাইবা মওংদা পাঙথোকপা য়ানবা শাখি অমসুং মমল হোংঙি লোয়ননা রিজল্তশিং অসি কস্তম-দিবেলপ মোবাইল ফোন এপ্লিকেসন অমদা পুং অমগী মনুংদা পীগনি। কোল ওইনা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱারোল পিক তেস্ত বিদ-১৯গী মায়োক্তা লৈবাক অসিনা লান্থেংনবা অসিদা অচৌবা কান্নবা ওইরগদবা অসি লাউথোক্নবা ঙসি ভর্চ্যুএল ওইনা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱারোল পীবদা কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী দা. রামেশ পোখ্রিয়ল নিশঙ্কনা হায়খি, “আই.আই.তি. খরগপুরগী রিসর্চরশিংনা মেদিকেল তেক্নোলোজী ইনোবেস অসিগী খুত্থাংদা আত্মনির্ভর ভারতকী পান্দম মাই পাকপা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা পোকই। দিভাইস অসি পুথোক পুশিন য়াবা অমসুং য়াম্না নেম্বা ইনর্জী সপ্লাইদা চল্লাইবা য়াবা অসিনা ভারতকী খুঙ্গংগী মীয়ামদা কান্নবা পীরগনি। ত্রেন খরা তৌরবা খুঙ্গংগী নহাশিংনা দিভাইস অসি চল্লাইবা য়াগনি।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হর্শ বর্ধন্না মধ্য প্রদেশতা প্রধান মন্ত্রীগী জন অন্দোলন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা খন্নখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না মধ্য প্রদেশকী জিলা পুম্নমক্কী দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিং অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং য়াওদুনা মধ্য প্রদেশকী মকোক থোংবা ওফিসএলশিংগা লোয়ননা ঙসি খন্ন-নৈনখ্রে। লৈবাক অসিগী কোবিদ ত্রেজেক্তরী অসিগা মধ্য প্রদেশকী লৈরিবা অদুগা চাংদম্নদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি মদুদি “ভারতকী নাবা ফগৎপগী চাং অসি হৌজিক ৮৯%রোম ওই অমরোমদা মধ্য প্রদেশকীনা ৯০.৫৫% ওইরি। এম.পি.গী শীখিবা কেসকী চাং অসি ১.৭৩% ওইবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎতগী খরা খজিক হেল্লি।” কেসশিংগী মশিং তপ্না-তপ্না হন্থরক্লি অসিদা মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু নৌহৌনা ফোঙদোক্লদুনা হায় করিগুম্বা মীয়াম্না কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎলবদি কোবিদ শন্দোক্লিবা অসি লাকশিনবা ঙমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্র সরকারনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী থোরকপনা মরম ওইরগা সপ্লাইয়রশিং অমসুং লনাইগী হোসপিতালশিংগীদমক্তা এন-৯৫, দবল অমসুং ত্রিপল লেয়র মাস্কশিংগী মমলদা অকক্নবা মমল লেপখ্রে। এন-৯৫ মাস্কশিং অদু রাজ্য অসিদা লুপা ১৯দগীনা লুপা ৪৯ ফাওবগী চাংদা সপ্লাই তৌগদবনি, অদুগা দবল অমসুং ত্রিপল লেয়র মাস্কশিং অদুনা য়ুনিৎ অমদা লুপা ৩দগীনা লুপা ৪ ফাওবগী চাংদা ফংগনি। থংন-থংননা নুমিৎ নিনিশুবা ওইনা রাজ্য অসিদা কেস ৮,১৫১ লৈদুনা ১০,০০০গী মখাদা থেংনখি। মুম্বাইদা অনৌবা কেস ১,২৩৩ থেংনখি। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু হৌজিক লাখ ১.৭৪দা লৈরি।
রাজস্থান: থংন-থংননা নুমিৎ তরেতনি শুবা ওইনা রাজ্য অসিদা অনৌবা ইনফেক্সনশিংদগী ফগৎলকপনা হেনবা থেংনখি, মসিনা এক্তিব কেসশিংগী মশিংদা হন্থরক্তুনা ২০,২৫৪দা লৈহনখ্রে, মসি নুমিৎ ২২গী মনুংদা খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা ওইখি। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদকী অনৌবা ইনফেক্সন ১,৮৯৭গীমীওই ২,৫২২ ফগৎখি। ফগৎখিবশিংগী মশিং অদু ১,৫৫,০৯৫দা হেনগৎখি, অদুগা অপুনবা মশিংনা ১,৭৭,১২৩ য়ৌখি, মসিনা ফগৎলকখিবগী চাং অসি ৮৭.৫%দা য়ৌহনখি।
মধ্য প্রদেশ: থা অনি হেল্লবা মতম অসিগী মতুংদা, মথ্য প্রদেশতা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা নোংমগী ওইবা কোবিদ-১৯গী কেসশিং অসি ১,০০০গী তাঙ্কক্কী মখাদা লৈখি। পুন্না মীওই ৯৭৫ লাইনা অসি পোজিতিব ওইখি, মসিনা পোজিতিব কেসশিংগী মশিং অদু হোজিক ফাওবদা ১,৬২,১৭৮ য়ৌহনখি।
ছত্তিসগর: অনৌবা কোরোনাভাইরস কেস ২,৫০৭ অমসুং ৫০ অমুক লৈখিদবা থেংনকিবগা, ছত্তিসগরগী কেসকী মশিং অদু লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ১,৬৫,২৭৯ ওইখি অমসুং শিখিবগী মশিংনা ১,৫৮৪ ওইখি। নুমিৎ অদুদা হোসপিতাল কয়া অমদগী মীওই ৩৭৮ দিসচার্জ তৌখ্রবা মতুং অদুগা পেসেন্ত১,৯১০না মখোয়গী হোম আইসোলেশন লোইশিনখিবদগী ফগৎলকখিবা মীওইশিংগী মশিং অদু ১,৩৭,৯৮৬তা হেনগৎলকখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক এক্তিব কেস ২৫,৭০৯ লৈরি।
অরুনাচল প্রদেশ: রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা অরুবা ফিভম খরা লৈবদগী অমমুক লৈখিদ্রে, মসিনা শিবগী মশিং অদু ৩১ য়ৌহনখ্রে। অরুনাচলদা নুমিৎ অদুদা ভাইরস কেস অনৌবা ১৩৫ লৈখিবা অদুগী ময়োক্তা কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত ২৫৫ ফগৎলকখিবা থেংনখি। ফগৎলকপগী চাং অসি হৌজিক চাদা ৮০.০৯ ওইখি।
অসাম: অসামদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা পোজিতিব ওইবগী চাং ১.৭৩% ওইবগা লোইননা পাংথোকখিবা তেস্ত ৩৫৫৮৫কী মনুংদা কোবিদ-১৯গী কেস ৬৬৬ থেংনখি।
মেঘালয়া: রাজ্য অসিদা ঙসি কোরোআভাইরসতগী মীওই ১০৫ ফগৎখি। অপুনবা এক্তিব কেস ২০২০ য়ৌখ্রে, মসিগী মনুংদা ৯৮তি বি.এস.এফ. অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংদগীনি।
মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস কুন্থ্র কনফর্ম তৌখি। অপুনবা কেস ২৩১০ য়ৌখ্রে অদুগা এক্তিব কেসনা ১৪৫তা লৈরি।
কেরলা: রাজ্য অসিদা লোকল বোদী পোলশিংগীদমক্তা কেমপেন তৌবগীদমক্তা কোবিদকা মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে: কেন্দিদেত য়াওনা মীওই অহুম খ্ক্তমক নোমিনেশন ফাইল তৌবআ মতমদা শরক য়াবা য়াগনি; কেন্দিদেতনা লৈ পরেংশিং, বুকেশিং, শেলগি পরেং নত্রগা শোলশিং লৌরোইদবনি; কেন্দিদেত য়াওনা মীওই মঙা খক্তমক কেমপেন অসিগী শরুক অমা ওইনা য়ুমশিংদা চঙপা য়াগনি; কেমপেন তৌবগীদমক্তা সোসিয়েল মীদিয়া শিজিন্নগদবনি। রাজ্য সরকার অসিনা প্রাইভেত সেক্তর লেবোরেতরীশিংদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী মমল হন্থহল্লদুনা ওর্দর অমা থোকখ্রে। ঙসি পাংথোকখিবা রাজ্যগী কেবিনেতকী মীফম অদুদা সরকারগী কর্মচারিশিং অমসুং ওজাশিংশিংগীদমক্তা সি.এম.গী দিস্ত্রেস রিলীফ ফন্দদা শোইহন্দনা মখোয়গী থাগী তোলোপ্তগী শরুক খায়বা অদু তোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
তামিল নাদু: কুম্হৈগী পন্থা অসিনা মপুং ফানা হৌরক্লবদা, তামিল নাদু সরকারনা দুকান পুম্নমক নুমিদাংগী পুং ১০ ফাওবা হাংবগী অয়াবা পীখ্রে; কোমথোক্লবা হোজিক্কী লোকদাউন অসি ওক্তোবর ৩১দা লোইরগনি। লোকদাউনগী চৎনা-কাঙলোনশিং অদুদা কোমথোকপনা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংবু কোইম্বাতোরদা অমুক হন্না হল্লক্নবগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা, হেল্থ দিপার্তমেন্তনা হল্লক্লিবশিং অদুগীদমক্তা তঙাইফদনা নুমিৎ ১৪নিগী ক্বারন্তিন তৌদবা য়াদবা ওইহনখ্রে। এন.পি.আর. এক্সরসাইজ অদু কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী মরক অসিদা মার্চতগী লোকদাউন্না মরম ওইরগা মতম কক্তনা য়ৈথোকখ্রে। ওনরশিং অদুনা সি.এম. পলানিস্বামিদা মুভী হোলশিং অমুক হন্না হাংদোকপা য়াহন্নবা তকশিনখ্রে; মখোয়না লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা মখোয়গী মাংখিবশিং অদু হন্থহনবদা মতেং পআংনবা এন্তরতেনমেন্ত তেক্সঅদুসু লৌথোকপীনবা তকশিনখি।
কর্নাতকা: কর্নাতকাগী হাইকোর্তনা রাজ্য সরকারদা শিজিন্নরবা মাস্কশিং অদু লংথোকপগী মতাংদা অখন্নবা রুলশিং থোক্ননবা খঙহল্লকখ্রে। বেঙ্গলুরুদা কোবিদ-১৯ হোসপপিতালশিংনা হৌখিবা নুমিৎ তরেত্তা চাদা ৪০দা এদমিশনশিং হন্থরকপা থেংনখি; তৌইগুম্বশুং, হোসপিতাল কয়া অমদা আই.সি.য়ু.শিং অদু হৌজিক ফাওবা অদুমক থন্দুনা লৈরি। করিগুম্বা ফিভম অসি ফগৎলক্ত্রবদি লোকদাউন অসিনা মরম ওইরগা রাজ্য অসিদা লৈরিবা এম.এস.এম.ই.শিং অয়াম্বা লোনবা য়ানা লৈরি; লোকদাউন অসিনা ইন্দস্ত্রীশিংগী চাদা ২০দি শোকহল্লি অমসুং মসিগী মনুংদা চাদা ১০গী মখা খক্তমক অমুক হন্না হাংদোরকখি।
অন্ধ্র প্রদেশ: রাজ্য অসিনা কোরোনা শন্দোরকপা থিংনবগীদমক্তা এৱেয়রনেস প্রোগ্রাম কয়া অমা হৌদোকখ্রে, হায়রিবা অসি ওক্তোবর ৩১ ফাওবা মখা তাখিগনি। মসিগা মরী লৈননা, ৱিজয়াৱাদাদা ঙসি চীফ সেক্রেতরীনা রেলী অমা হৌদোকখি। সরকার অসিনা লাক্কদবা নুমিৎ তরানি অসিদা কোবিদ পরিপেয়র্দনেসকী মতাংদা অখন্নবা দ্রাইব অমা পাংথোক্লগনি। কিং জোর্জ হোসপিতাল (কে.জি.ঐচ.) ৱিশাখাপতনম অমসুং অন্ধ্র মেদিকেল কোলেজ (এ.এম.সি.)না ২-দিওক্সী-দি-গ্লুকোসকী ত্রায়ল মাইপাক্না লোইশিনখ্রে, হায়রিবা অসি কোরোনাভাইরসকী ইমপেক্ত হন্থহন্নবা অমসুং ফগৎলকপগী থৌওং অসি হেন্না য়াংশিন্নবা এদজনঙ্ক থেরাপী অমা ওইনা ময়াই ওইরপ ওইবদগীনা খরা হেন্না লুরবা লাইওংশিং লৈরবা কোরোনাভাইরসকী পেসেন্তশিং লাইয়েংনবা দি.আর.দি.ও.না পুথোরকপা দ্রগনি। দ্রগ অসি দি.আর.দি.ও.না পীবা প্রোতোকোলশিং অদুগী মতুং ইন্না ভোলন্তীয়র মাপলদা কাপখ্রে অমসুং মসিগী রিপোর্ত অদু মখাতাবা ইভাল্যুৱেশনগীদমক্তা মখোয়দা থাখি।
তেলঙ্গনা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৫৭৯ থেংনখি, ১৮৯১ ফগৎখি অমসুং ৫ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ১৫৭৯গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ২৫৬ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,২৬,১২৪; এক্তিব কেসশিং: ২০,৪৪৯; শিখিবশিং: ১২৮৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২,০৪,৩৮৮ ওইখি।
রাজ্য সরকার অসিনা, অহুমলক শুবা ওইনা দসরা (ওক্তোবর ২৫) ফাওবা য়ুনিভর্সিতীশিংগী হৌজিক তৌরিবা য়ু.জি. অমসুং পি.জি. একজামশিং অদু য়ৈথোকখ্রে। ভারত সরকারনা তেলঙ্গনাদা হন্দক্কী নোং অমসুং মদুনা মরম ওইরগা থোকখিবা ঈশিং-ঈচাউ অদুনা থোকহনখিবা অমাং-অতাগী ওন-দি-স্পোত এসেমেন্ত তৌনবগীদমক্তা মেম্বর ৫গী ইন্তর মিনিস্তরিয়েল সেন্ত্রেল তীম অমা শেমখ্রে। হায়রিবা তীম অসিনা ওক্তোবর ২২দগী নুমিৎ ২গী খোংচৎ হৌরগনি।

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
21 OCT 2020 6:07PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India sustains the continued trend of consistent decline in Active Cases;For the 2nd successive day, Active Cases below 7.5 lakh; 14 States/UTs have achieved Case Fatality Rate of less than 1%
India has sustained its trend of maintaining the active cases below the 7.5 lakh mark for the 2nd successive day. 61,775 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country whereas the new confirmed cases are only 54,044. This is when 10,83,608 tests have been conducted in the last 24 hours in the country. The national Case Fatality Rate (CFR) has fallen to 1.51% today. The Centre has advised States/UTs to aim at bringing down the CFR to below 1%. Presently 14 States/UTs are reporting Case Fatality Rate less than 1%. India’s total recoveries stands at 67,95,103 today. Higher number of single day recoveries has resulted in continuous increase in the national recovery rate, which is fast approaching 89% (88.81%). 77% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Karnataka outnumbered Maharashtra in new recovered cases with more than 8,500 new recoveries. Maharashtra and Kerala both contribute more than 7,000 to the new recoveries. 54,044 new cases were registered in the last 24 hours in the country. 78% of these are concentrated in ten States/UT. Maharashtra contributed more than 8,000 to the new cases. Karnataka and Kerala, both contributed more than 6,000. 717 deaths have been registered in the past 24 hours. 82% of new deaths are reported from 10 States and UTs. 29% of deaths reported yesterday are from Maharashtra with 213 deaths followed by Karnataka with 66 deaths.
For details :
Prime Minister’s Special Address to the Nation
In a televised address to the nation, the Prime Minister Shri NarendraModi made a fervent appeal to all the citizens to not let their guard down and become complacent, in the country’s ongoing fight against the Covid Pandemic.Shri NarendraModi said despite the lockdown having been lifted it does not mean that the Corona Virus is wiped out.He appreciated the improvement in the situation all over the country and that economic activity is returning to normal and that people started moving out of their houses to fulfill the responsibilities.The Prime Minister noted that the recovery rate in the country has improved and the fatality rate is low. Shri Modi stated that for every 10 Lakh Citizens about 5500 were infected with corona, while in countries like the US and Brazil the figure is nearly 25000.He said that the death rate in India is 83 for every 10 Lakh Citizens , whereas in developed countries like the US, Brazil, Spain, Britain and many other countries it is about 600.The Prime Minister appreciated that in comparison to many developed nations, India is getting successful in protecting many lives of its citizens in the country.The Prime Minister mentioned the improvement of the Covid Infrastructure in the country. He said more than 90 Lakh beds are available for corona patients along with 12000 Quarantine centres across the country.He said over 2000 Corona Testing 2000 labs are functional all over the country, while the number of tests will soon cross 10 Crore. The Prime Minister lauded the efforts of the doctors, nurses and health workers who are selflessly serving such a large population, following the mantra of “SevaParmo Dharma.”he Prime Minister said efforts are on a war footing to save humanity and many countries including the country's scientists are working on the production of a vaccine.He said the work is going on various vaccines against corona and that some of these are in an advanced stage. The Prime Minister said the Government is also preparing a detailed road map to reach the vaccine to every single citizen as soon as it is readily available.
For details :
English rendering of PM's address to the nation
For details :
PM pays tributes to police personnel martyred in the line of duty on Police Commemoration Day
The Prime Minister, Shri NarendraModi paid tributes to police personnel martyred in the line of duty on Police Commemoration Day. From preserving law and order to solving horrendous crimes, from assistance in disaster management to fighting COVID-19, our police personnel always give their best without hesitation. We are proud of their diligence and readiness to assist citizens", the Prime Minister said.
For details :
Phone call between Prime Minister Shri NarendraModi and His Excellency Moon Jae-in, President of the Republic of Korea
Prime Minister Shri NarendraModi spoke on phone with His Excellency Moon Jae-in, President of the Republic of Korea, earlier today. The two leaders reviewed important global developments including the progress of the fight against the COVID-19 pandemic, the ongoing diversification of international value chains, the need to preserve a transparent, development-oriented and rules-based global trading order, and the important role of the World Trade Organisation. The two leaders agreed to remain in touch on the above issues, and to further accelerate bilateral cooperation in all areas.
For details
Dr Harsh Vardhan launches CSIR partnered clinical trials website “CUReD” on Repurposed Drugs for Covid- 19
Dr Harsh Vardhan, Minister of Science & Technology, Health and Family Welfare and Earth Sciences, yesterday launched a website that gives comprehensive information about the numerous COVID-19 clinical trials that CSIR is engaged in partnership with Industry, other government departments and ministries. Called CuRED or CSIR Ushered Repurposed Drugs, the website provides information about the drugs, diagnostics and devices including the current stage of the trials, partnering institutions and their role in the trials and other details. The Minister lauded the efforts of CSIR for being at the forefront of the ongoing fight against COVID-19 and prioritizing clinical trials, generating data for their regulatory approval and helping launch drugs and diagnostics in the market. He commended the approach of using repurposed drugs and also, synthesizing COVID-19 drugs through new processes and transferring to Industry. CSIR is exploring multiple combination clinical trials of anti-virals with host-directed therapies for the potential treatment of COVID-19. CSIR is also working with the Ministry of AYUSH for clinical trials of AYUSH drugs and has undertaken safety & efficacy trials of AYUSH prophylactics and therapeutics based on individual plant-based compounds and in combination.
For details :
High - Level review by AYUSH Ministry of National AYUSH Mission (NAM) activities of States and UTs against the backdrop of Covid-19
Secretary, Ministry of AYUSH Vaidya Rajesh Kotecha chaired a high level meeting to review the various impactful interventions which the Ministry made in the recent months and which have significantly contributed to the preventive steps and management of Covid-19. Principal Secretaries and Secretaries of AYUSH and Health Departments of different States and UTs took part in the meeting held through video conferencing yesterday.Shri Kotechaapprised the States/UTs about the recently released National Ayurveda and Yoga Protocol for Management of Covid-19, the need to expedite the operationalization of AYUSH Health Wellness Centres approved under National AYUSH Mission (NAM) and the urgent need to improve the expenditure and fund flow at State/UT level under NAM.The need for the States/UTs to focus on early operationalization of AYUSH Health & Wellness Centres as per the target set under Ayushman Bharat was underlined. Secretary also highlighted the important steps taken by the Ministry of AYUSH in the context of Covid-19. He, however, cautioned that the Protocol should not lead to a false sense of security. He requested the active co-operation and participation of the states/UTs in implementation of the protocol to manage covid-19 pandemic effectively. He also explained that release of such a National Protocol was a landmark in the mainstreaming of Ayush Systems.The joint efforts and sharing of experiences, it was agreed by all, will lead to the potential of Ayush Systems being tapped on a nation-wide scale for fighting the pandemic.
For details
Union Home Minister Shri Amit Shah has said that the safety and healthy life of Indians has been the top priority of the Modi government
Union Home Minister Shri Amit Shah has said that the safety and healthy life of Indians has been the top priority of the Modi government. In his tweets after Prime Minister Shri NarendraModi's address to the nation, Shri Shah said “the Modi government considers that its ultimate duty is to save the lives of the citizens in this battle against the Corona virus. While addressing the Nation today, the Prime Minister Shri NarendraModi has reiterated this resolve”. Union Home Minister also said that "I request everyone to follow the Prime Minister, Shri NarendraModiji’s appeal ‘not to let their guard down, till a vaccine is developed’ as a guiding motto and keep their family safe”. He said “only a united and determined India can overcome this pandemic”.
For details :
Cabinet approves Productivity Linked Bonus and non-Productivity Linked Bonus for 2019-2020
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri NarendraModi, has given its approval to pay Productivity Linked Bonus (PLB)for the year 2019-2020 to 16.97 lakh non-gazetted employees of commercial establishments like Railways, Posts, Defence, EPFO,ESIC,etc.will be benefitted and the financial implication would be Rs.2,791 crore.Non-PLB or ad-hoc Bonus is given to Non-Gazetted Central Government employees. 13.70 lakh employees would be benefited and Rs.946 crore will be the financial implication for the same.
For details :
The 6th India International Science Festival to be held in Virtual format from 22nd to 25th December, 2020
The 6th edition of India International Science Festival (IISF) 2020 will be held from 22ndto 25th December, 2020. The Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan announced this at a review meeting in New Delhi yesterday.Addressing the participants, Dr. Harsh Vardhan said “IISF 2020 will be organized at virtual platform even at a much upscaled level than the earlier ones, this being the new normal. He said that besides promoting love and passion for science among young people and students by bringing science outside the labs, IISF 2020 must also reflect on the role of Indian Scientists and S& T innovations for not just Atmanirbhar Bharat but global welfare also.“ It is time to make the world see the role of Indian Scientists to addressing global challenges and people’s welfare”, he said. The Minister further asked the participants to brainstorming and identify ways and means to highlight and role India has played in tackling Covid-19.
For details :
Payroll data : EPFO adds 10.06 lakh net subscribers in August 2020
The provisional payroll data published by EPFO on 20th October 2020 reveals that the subscriber base of EPFO increased by around 20 lakh during the first five months of FY21. Covid-19 pandemic and subsequent lockdown across the country had adversely affected the enrolments during the first quarter of the current financial year. However, the provisional payroll figures for the month of July and August 2020 are indicative of the slow dissipation of the negative impact of the COVID-19 pandemic outbreak and gradual recovery to pre-Covid levels.During July 2020 around 7.49 lakh net new subscribers were added which is approximately 64% of the net additions made during the corresponding month of previous year i.e. July 2019. The enrolment recovery pattern has further improved in August 2020 where net new additions are roughly 93% of the net growth in membership recorded in August 2019. This is suggestive of return to normalcy regarding subscriber base growth for EPFO.
For details :
IIT Kharagpur Technological Innovation will go on Impacting Lives in Rural India Comments Education Minister
The Indian Council of Medical Research (ICMR) has successfully validated ‘COVIRAP,’ the diagnostic machine evolved by the IIT Kharagpur researchers, for its efficacy in COVID-19 detection. Various commercial units have already approached the Institute for technology licensing to enable a rapid reach of this innovation to the common people across the State. After rigorous testing with the patient samples by an authorized ICMR laboratory, adhering to their strict guidelines, ICMR has now provided green signal to certification for this COVID-19 Diagnostic Test. This test has been designed to be fairly easy to conduct and it is quite affordable as well which may produce results in a custom-developed mobile phone application within an hour. Addressing a Virtual Press Conference today to announce this major development in the nation’s fight against COVID-19, the Union Minister of Education Dr. Ramesh PokhriyalNishank said, “I am glad the researchers from IIT Kharagpur have achieved the goal of Atmanirbhar Bharat through this medical technology innovation. This would go on impacting the lives of many in rural India as the device is portable and can be operated on a very low energy supply. Minimally trained rural youth can operate this device.”
For details:
Dr. Harsh Vardhan discusses implementation of Prime Minister’s Jan Andolan with Madhya Pradesh
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare today interacted with senior officials of Madhya Pradesh in the presence of district collectors of alldistricts and senior officials of the Union Health Ministry.Comparing the COVID trajectory of Madhya Pradesh with that of the country, Dr. Harsh Vardhan said that “The recovery rate of India is currently around 89% while that of Madhya Pradesh is 90.55%. MP has a case fatality rate of 1.73% which is a little higher than the national average.”Pointing to the steady decline in the number of cases, he reiterated his stand that the transmission of COVID could be brought under control if everybody followed COVID appropriate behaviour.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: The Maharashtra government has capped the prices of N-95, double and triple layer masks for suppliers and private hospitals in the wake of the COVID-19 pandemic. The N-95 masks is to be supplied in the state in the price range of Rs 19 to Rs 49, while double and triple layer masks will be available at Rs 3 to Rs 4 per unit. For the second consecutive day, the state reported under 10,000 cases at 8,151. Mumbai reported 1,233 new cases. The total number of active cases in the state now stands at 1.74 lakhs.
• Rajasthan: For seven days in a row, the state has been reporting more recoveries than new infections, leading to decline of active cases to 20,254, the lowest in 22 days. On Tuesday, 2,522 persons recovered from Covid against 1,897 new infections. The tally of recovered cases rose to 1,55,095, while the overall tally touched 1,77,123, taking the recovery rate to 87.5%.
• Madhya Pradesh: After a period of more than two months, the daily Covid-19 Covid-19 positive cases in Madhya Pradesh have dipped below the 1,000 mark on Tuesday. A total of 975 people tested positive for the disease taking the total positive cases so far to 1,62,178.
• Chhattisgarh: With 2,507 new coronavirus cases and 50 more deaths, Chhattisgarh's case count rose to 1,65,279 and death toll to 1,584 on Tuesday. The number of people who have recovered increased to 1,37,986 after 378 people were discharged from various hospitals while 1,910 patients completed their home isolation during the day. The state now has 25,709 active cases.
• Arunachal Pradesh: The State registered one more casualty due to COVID-19 related complications, taking its death toll to 31. Arunachal registered recovery of as many as 255 COVID-19 patients as against the 135 fresh virus cases on the day. The recovery rate now stands at 80.09 per cent
• Assam: In Assam during the last 24 hours 666 COVID-19 cases detected out of 38585 tests conducted with a positivity rate of 1.73%.
• Meghalaya: 105 individuals have recovered from coronavirus in the State today. Total active cases reached to 2020 out of them 98 are from BSF and Armed forces.
• Mizoram: Thirty new cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases reached to 2310 while active cases stand at 145.
• Kerala: Covid related guidelines for campaigning for local body polls have been issued in the State: Only three including the candidate are allowed to be present while filing nominations; candidates should not accept garlands, bouquets, money garland or shawls; only five including the candidate should visit homes as part of the campaign; social media should be used for campaigning. The state government has issued order reducing the rate of Covid-19 testing in private sector laboratories. The State Cabinet which met today decided to withdraw the compulsory salary contribution to the CM’s Distress Relief Fund for govt. employees and teachers.
• Tamil Nadu: With festival season in full swing, Tamil Nadu govt allows shops to stay open till 10 pm; the current lockdown with relaxations is coming to an end on October 31.With relaxations in lockdown norms drawing the migrant workers back to Coimbatore, the Health Department has made a 14-day quarantine mandatory for the returnees. The NPR exercise was indefinitely deferred due to the lockdown from March amid the Covid-19 pandemic. Owners urge CM Palaniswami to permit reopening of movie halls; they also urged to waive off entertainment tax, to help them cut losses due to the pandemic.
• Karnataka: Highcourt of Karnataka directed State government to issue specific rules for disposal of used masks. Covid-19 hospitals in Bengaluru see admissions dip by 40 per cent in last seven days; however, ICUs in many of the hospitals are still full. Because of the lockdown majority of MSMEs in the State may shut if situation does not improve; lockdown hit 20 per cent of industries, and only less than 10 per cent of these have reopened.
• Andhra Pradesh: State has embarked on awareness programme for containing corona spread which will continue till October 31. In this connection, a rally was flagged off by the Chief Secretary in Vijayawada today. A special drive for the next ten days will be conducted on Covid preparedness by the government. King George Hospital (KGH) Visakhapatnam and Andhra Medical College (AMC) have successfully completed the trial of 2-Deoxy-D-Glucose, a drug developed by the DRDO to treat coronavirus patients with moderate to severe symptoms as an adjunct therapy to reduce the impact of coronavirus and to hasten the recovery process. The drug has been administered to nine volunteers, in compliance with the protocols set up by the DRDO and the report has been sent to it for further evaluation.
• Telangana: 1579 new cases, 1811 recoveries & 5 deaths reported in the last 24 hours; out of 1579 cases, 256 cases reported from GHMC. Total cases: 2,26,124; Active cases: 20,449; Deaths: 1287; Discharges: 2,04,388.
• The State government, for the third time, postponed the ongoing UG and PG exams of various universities till Dasara (October 25). Govt of India has constituted a 5 member Inter Ministerial Central Team to have an on-the-spot assessment of the damages caused by the recent rainfall and consequential floods in Telangana. The team will commence its 2 day visit from October 22.