Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India andNigeria on Cooperation in the Exploration anduses of outer space for peaceful purposes
21 OCT 2020 3:27PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed between India and Nigeria on Cooperation in theexploration and uses of outer space for peaceful purposes. The MoU has been signedbetweenIndian Space Research Organisation (ISRO) of India at Bengaluru in June,2020 and by National Space Research and Development Agency (NASRDA) of Nigeria at Abuja on August 13, 2020.
Details:
• This MoU shall enable potential interest areas of cooperation such as, Remote sensing of the earth; Satellite communication and satellite-based navigation; Space science end planetary exploration; Use of spacecraft, launch vehicles, space systems and ground systems; Practical applications of space technology including geospatial tools and techniques; and Other areas of cooperation to be' determined by the Signatories.
• This MoU would lead to set up a Joint Working Group, drawing members from Department of Space (DOS)/ISRO and National Space Research and Development Agency (NASRDA) of Nigeria, which will further work out the plan of action including the time-frame and the means of implementation.
Implementation Strategy & Targets:
The signed MoU would lead to set up a Joint Working Group, drawing members from Department of Space (DOS)/ISRO and National Space Research and Development Agency (NASRDA) of Nigeria, which will further work out the plan of action including the time-frame and the means of implementation.
Impact:
The signed MoU will provide impetus to explore newer research activities and application possibilities in the field of remote sensing of the earth; satellite communication; satellite navigation; space science and exploration of outer space.
Expenditure Involved:
The Signatories intend that the mutually decided Programmes will be performed on a cooperative basis. Funding arrangements for such activities will be decided upon by the Signatories mutually on a case by case basis. The financing of joint activities carried out pursuant to this MoU will be provided by the Signatories in accordance with the laws and regulations of respective Signatories and subject to the availability of funds allocated for these purposes.
Beneficiaries:
Cooperation with and the Government of Nigeria through this MoU would lead to develop a joint activity in the field of application of space technologies for the benefit of humanity. Thus, all sections and regions of the country will get benefited.
Background:
India and Nigeria have been trying to have formal space cooperation for more than a decade. With the initiatives from the Indian High Commission to Nigeria, a draft inter-Governmental MoU for space cooperation was shared with Nigerian authorities through MEA. After a few iterations through diplomatic channels, both sides have arrived at a workable draft of the MoU and the same was processed for internal approvals. Though the approvals for signing the MoU was obtained in time, appropriate opportunities/occasions for signing of this MoU have not arisen due to cancellation of a few visits in late 2019 and early 2020 and the subsequent COVID-19 pandemic situation.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলগী মীফম্না ভারত অমসুং নাইজেরিয়াগী মরক্তা আউতর স্পেসপু শান্তিগীদমক থিজিন্নবা অমসুং শীজিন্নবদা মতেং পীননবগী মেমোরেন্দম ওব অন্দর্স্তেন্দিংদা অয়াবা পীখ্রে
21 OCT 2020 3:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী মীফমনা ভারত অমসুং নাইজেরিয়াগী মরক্তা আউতর স্পেসপু শান্তিগীদমক থিজিন্নবা অমসুং শীজিন্নবদা মতেং পীননবগী মেমোরেন্দম ওব অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা পুখৎখি। এম.ও.য়ু. অসি ভারতকী ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন (ইস্রো)না বেঙ্গলুরুদা জুন, ২০২০দা অমসুং নাইজেরিয়াগী নেস্নেল স্পেস রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত এজেন্সী (নাস্রদা)না অবুজাদা ওগস্ত ১৩, ২০২০দা খুৎয়েক পীখিবনি।
অকুপ্পা মরোলশিং:
• এম.ও.য়ু. অসিনা পৃথিবী রিমোৎ সেন্সিং তৌবা; সেতিলাইৎ কম্ম্যুনিকেসন অমসুং সেতিলাইত্তা য়ুম্ফম ওইবা নেভিগেসন; স্পেস সাইন্স অমসুং প্লানেতরী থিজিনবা; স্পেস্ক্রাফ, লোঞ্চ ভেহিকল, স্পেস সিস্তেম অমসুং গ্রাউন্দ সিস্তেম শীজিন্নবা; জিওস্পাসিএল তুল অমসুং তেক্নিক য়াওনা স্পেস তেক্নোলোজীগী প্রেক্তিকেল এপ্লিকেসন; অমসুং সিগ্নেতরীশিং অসিনা মতেং পাংনবা য়াই হায়না লেপ্পা অতোপ্পা হীরমশিংগুম্বা মতেং পাংনবা য়াবা হীরমশিং পায়খৎপা য়াহনগনি।
• এম.ও.য়ু. অসিনা দিপার্ত্মেন্ত ওব স্পেস (দি.ও.এস.)/ইস্রো অমসুং নাইজেরিয়াগী নেস্নেল স্পেস রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত এজেন্সী (নাস্রদা)দগী মীহুৎশিং পুনশিন্দুনা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেমগনি, মসিনা মখা তানা চঙগদবা মতম অমসুং করম্না থবক ওইনা পায়খৎকনি হায়বগী পাম্বৈশিংগী শিন্থোং য়াৎকনি।
স্ত্রেতেজী অমসুং তার্গেৎ থবক্তা ওন্থোকপাঃ
খুৎয়েক পীনরিবা এম.ও.য়ু. অসিনা দিপার্ত্মেন্ত ওব স্পেস (দি.ও.এস.)/ইস্রো অমসুং নাইজেরিয়াগী নেস্নেল স্পেস রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত এজেন্সী (নাস্রদা)দগী মীহুৎশিং পুনশিন্দুনা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেমগনি, মসিনা মখা তানা চঙগদবা মতম অমসুং করম্না থবক ওইনা পায়খৎকনি হায়বগী পাম্বৈশিংগী শিন্থোং য়াৎকনি।
ইথিলঃ
খুৎয়েক পীনরিবা এম.ও.য়ু. অসিনা পৃথিবীবু রিমোৎ সেন্সিং তৌবা; সেতিলাইৎ কম্ম্যুনিকেসন; সেতিলাইৎ নেভিগেসন; স্পেস সাইন্স অমসুং আউতর স্পেস থিজিনবগী লমদা অনৌবা রিসর্চকী এক্তিবিতী পুথোকপা অমসুং পায়খৎপা য়াবা থবকশিং থিজিনবদা মপাঙ্গল পীগনি।
চঙগদবা চাদিং:
সিগনেতরীশিং অসিগী ৱাখল্লোন্দি নাকল অনিমক্না য়ানরবা থৌরাংশিং অসি মতেং পীনদুনা পায়খৎপা হায়বসিনি। অসিগুম্বা থবকশিং অসিগী শেন্থংগী মতাংদদি সিগ্নেতরীশিং অসিনা অমত্তা ওইনা কেস-কেসকী মতুং ইন্না ৱারেপ লৌগনি। এম.ও.য়ু. অসিগী মখাদা অপুনবা ওইনা পায়খৎপা থবকশিংগী শেন্থং অসি সিগ্নেতরীশিংনা মখোয়দা লৈবা আইন অমসুং চৎন-পথাপ অমসুং অসিগুম্বা থবক অসিগী থাদখিবা ফন্দ লৈবা লৈতবগী মতুং ইন্না লেপকনি।
বেনিফিসরীশিং:
এম.ও.য়ু. অসিগী মখাদা নাইজেরিয়া সরকারগা লোইননা মতেং পীনবনা মীওইবা খুন্নাই অসিদা কান্নবা পীনবগীদমক স্পেস তেক্নোলোজী এপ্লিকেসনগী লমদা অপুনবা থবকশিং পায়খৎমিন্নগনি। অসুম্না, লৈবাক অসিগী কাংলুপ খুদিং অমসুং লম খুদিংনা কান্নবা ফংগনি।
হৌরকপাঃ
ভারত অমসুং নাইজেরিয়ানা চহি তরা হেন্না স্পেসকী মতেং পীননবা হোৎনদুনা লাক্লি। ভারতকী নাইজেরিয়াদা লৈবা হাই কম্মিসনগী থৌরাং মখাদা, স্পেস কোওপরেসনগী দ্রাফ তৌরবা ইন্তর-গবর্ন্মেন্তেল এম.ও.য়ু. অমা নাইজেরিয়াগী ওথোরিতীগা এম.ই.এ.গী থোংদা লান্নখি। দিপ্লোমেতিক চেনেলশিংগী থোংদা ৱারী খরা শানরবা মতুংদা নাকল অনিমক্না থবক ওইনা পায়খৎপা য়াগদবা এম.ও.য়ু. অমগী দ্রাফ অমদা ৱারোইশিন পুরকখি অমসুং হায়রিবসিমক ইন্তর্নেল এপ্রুবেলগীদমক প্রোসেস তৌখি। এম.ও.য়ু. অসিবু সাইন তৌনবগী অয়াবা অসি মতম চঙদনা ফংলবসু, ২০১৯গী অথেংবা অমসুং ২০২০গী অঙনবা শরুক্তা উননবা কেন্সেল তৌখিবা অমসুং মসিগী হেক মতুংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিনখিবনা মরম ওইদুনা খুৎয়েক পীনবগী খদোংচাবা নত্ত্রগা থৌরম অদু ফংখিদে।