প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা পীখিবা অখন্নবা ৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা লৈবাক অসিনা কোরোনাগী মাইয়োক্তা লান্থেংনরিঙৈদা মখোয়গী চেকশিন থৌরাংশিং হন্থদনবা আপিল তৌখি
লোকদাউন্দি লোইখিবা য়াই অদুবু ভাইরস অসিদি লোইদ্রি হায়খি
থওই-ৱাওইদবা অমসুং লায়থোকপগী মতম নত্তে হায়না চেকশিন ৱা থমখি
দোক্তর, নর্স অমসুং অতোপ্পা লান্মীশিংনা লৈবাক্কীদমক মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা হোৎনবগীদমক শিংথাখি
ভেক্সিন পুথোক্নবগী থবক খুমাং চাওশিল্লি অমসুং সরকার অসিনা লৈবাক মীয়াম পুম্বদা ভেক্সিন থুংহন্নবা থৌরাং শেম শারি
লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং ৱাংখৎলে অমসুং শিবগী চাং নেম্লেঃ প্রধান মন্ত্রী
20 OCT 2020 7:52PM by PIB Imphal
তেলিভিজন্দা থাদোকখিবা লৈবাক মীয়ামদা পীবা ৱারোল অমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মীয়াম পুম্নমক্তা লৈবাক অসিনা কোরোনাগী মাইয়োক্তা লান্দারিঙৈ চৈরক্তা মখোয়গী চেকশিনবা হন্থদনবা অমসুং লায়থোক্তনবা অকনবা আপিল তৌখি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লোকদাউন লৌথোক্লবসু মসিনা ভাইরস অসি মুত্থৎখ্রে হায়বদি নত্তে হায়খি।
মহাক্না শেন্মিৎলোনগী থবকশিং মহৌশাগী ফিবমদা হঞ্জিল্লকপা অমসুং মীয়াম্না মখোয়গী ময়ুমগী মপান্দা থোক্তুনা মখোয়গী মথৌদাংশিং পাঙথোকপা ঙমজদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা ফিবম ফগৎলকপদা শিংথাখি।
শ্রী মোদীনা কৈথেলশিংসু কুম্হৈগী মাংওইননা মহৌশাগী ফিবমদা লাক্লে হায়না পনখি।
হৌখিবা থা ৭-৮ অসিদা ভারত মচা খুদিংমক্না হোৎনজবনা মরম ওইদুনা ভারতকী ফিবম শাফনা লৈরিবনি অমসুং কনাগুম্বা অমত্তনা ফিবম অসিবু হেন্না শাথিবা মওংদা লাক্নবা হোৎনরোইদবনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং ৱাংলে অমসুং শিবগী চাংনা নেম্লে। শ্রী মোদীনা ইরৈচা লাখ ১০গী মনুংদা মীওই ৫৫০০ কোরোনা নারি অদুগা য়ু.এস. অমসুং ব্রাজিলগুম্বা লৈবাকশিংদদি ফিগর অসি ২৫০০০ য়ৌরিবনি হায়খি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী শিবগী চাং অসি ইরৈচা লাখ ১০গী মনুংদা ৮৩ ওইরি, অদুগা য়ু.এস., ব্রাজিল, স্পেন, বৃতেন অমসুং অতোপ্পা চাওখৎলবা লৈবাকশিংদদি মসি ৬০০ ওইরিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা চাওখৎলবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা, ভারতনা লৈবাক অসিগী মজাতি কন্নবা হোৎনবদদি হেন্না মায় পাক্লি হায়না শিংথাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী কোবিদ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎলকপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোরোনা অনাবশিংগীদমক ফমুং লাখ ৯০ লৈ, মসিগা লোইননা লৈবাক অসিদা ক্বারেন্তিন সেন্তর ১২০০০ লৈরি হায়খি।
মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা কোরোনা তেস্ত তৌনবা লেব ২০০০ লৈরি অদুগা তেস্ত তৌবগী মশিং অসি অথুবদা করোর ১০ য়ৌরগনি হায়খি।
ভারতনা রিসোর্স মরাং কায়না লৈবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা মতমদা মজাতি কনবা মায় পাক্না ঙম্লি অমসুং লৈবাক অসিনা কোবিদ লাইচৎ থেংননবা হোৎনবদা তেস্ত তৌবগী মশিং হেনগত্তুনা অদুক্কী মতীক মপাঙ্গল কল্লি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্লবা মীয়াম অসিবু মশাগী ওইজবা থিদনা "সেবা পর্মো ধর্ম"গী লাইৱা তুংইন্নদুনা হোৎনরিবা দোক্তর, নর্স অমসুং হেল্থ ৱার্করশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
মহাক্না মীয়ামদা অসুম্না কন্না হোৎনরিবা মরক অসিদা লায়থোক্তনবা অমসুং কোরোনা ভাইরস অসি মুৎখ্রে খন্দনবা নত্ত্রগা কোরোনাদগী কিনিংঙাই অমত্তা ওইদ্রে হায়না খন্দনবা চেকশিন-ৱা থমখি।
মতম খরগী মমাংদা চেকশিনবা লেপ্লিবা মীয়াম্বু চেকশিন্নবা হায়রদুনা মহাক্না হায়খি, "করিগুম্বা অদোম্না চেকশিন্দ্রবা অমসুং মাস্ক উপ্পীদনা চত্থোক্লবা, অদোম, অদোমগী ইমুং, অদোমগী ইচা, অহল ওইরবশিংবু চপ মান্ননা অৱাফমদা পুশিল্লবনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা কোরোনা কেস মশিং অহানবদা হন্থরম্লগা ইখঙ-খঙহৌদনা হেনগৎলক্লিবা য়ু.এস. অমসুং য়ুরোপকী ফিবম পনখি।
মহাক্না মীয়ামদা লাইচৎ অসিগী ভেক্সিন অমা পুথোক্ত্রিবফাওবা লাইথোক্তনা অমসুং কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা শোক্নরিবা লান্থেং অসি পাঙ্গল হন্থহন্দনবা পুক্নিং চিংশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীওইবা খুন্নাইবু কন্নবা অথুবদা হোৎনরি অমসুং লৈবাক অসিগী সাইন্তিস্তশিং য়াওনা লৈবাক কয়ানা ভেক্সিন অমা পুথোক্নবা কন্না হোৎনরি।
মহাক্না হায়খি মদুদি কোরোনা ঙাকথোক্নবা ভেক্সিন কয়াদা থবক পায়খৎলি অমসুং মসিগী মনুংদগী খরা অমদি এদভান্স স্তেজ য়ৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা ভেক্সিন অমা হেক শেম শাবা লোইবগা মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা লম্বী য়াৎপগী থৌরাং তৌরি।
মহাক্না হন্না মীয়ামদা ভেক্সিন অমা হেক পুথোক্ত্রিবফাওবা চেকশিন্দবা তৌবীদনবা তকশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না খুদোংচাদ্রবা মতম অমদা লৈরি অমসুং খরা খিতং চেকশিলহৌদবনা লাংফম অচৌবা অমদা তাশিন্দুনা নুংঙাইবা পুম্নমক মাং তাকহনবা য়াই হায়খি।
মহাক্না ইরৈচা খুদিংমক্তা মখোয়গী মথৌদাংশিং পাঙথোকপা মতমদা মীকুপ নাহুম শিংনা পাঙথোক্নবা পুক্নিং চিংশিনখি।
মহাক্না ইরৈচাশিংদা ফুৎ ৬কী অথাপ্পা থম্বীনবা (দো গজ কী দুরী), খুৎ-শা সাপোন্না তোইনা হাম্বীনবা অমসুং ফেস মাস্ক উপ্পীনবা পুক্নিং চিংশিনখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s Special Address to the Nation
PM appeals to citizens to not let their guard down in the country’s fight against Corona
Says the lockdown might have gone but the virus has not
Cautions this is not the time for callousness and complacency
Lauds the efforts of the doctors, nurses and other Corona Warriors for their selfless service to the nation
Work on vaccine is in progress and Govt is readying a strategy to deliver the vaccine to every single citizen
Recovery rate in the country has improved and the fatality rate is low : PM
20 OCT 2020 7:52PM by PIB Delhi
In a televised address to the nation, the Prime Minister Shri Narendra Modi made a fervent appeal to all the citizens to not let their guard down and become complacent, in the country’s ongoing fight against the Covid Pandemic.
Shri Narendra Modi said despite the lockdown having been lifted it does not mean that the Corona Virus is wiped out.
He appreciated the improvement in the situation all over the country and that economic activity is returning to normal and that people started moving out of their houses to fulfill the responsibilities.
Shri Modi observed that markets have also started returning to normalcy with the advent of the festivities.
He said India is in a better situation due to the efforts of every Indian in the last 7-8 months and one should not let it deteriorate.
The Prime Minister noted that the recovery rate in the country has improved and the fatality rate is low. Shri Modi stated that for every 10 Lakh Citizens about 5500 were infected with corona, while in countries like the US and Brazil the figure is nearly 25000.
He said that the death rate in India is 83 for every 10 Lakh Citizens , whereas in developed countries like the US, Brazil, Spain, Britain and many other countries it is about 600.
The Prime Minister appreciated that in comparison to many developed nations, India is getting successful in protecting many lives of its citizens in the country.
The Prime Minister mentioned the improvement of the Covid Infrastructure in the country. He said more than 90 Lakh beds are available for corona patients along with 12000 Quarantine centres across the country.
He said over 2000 Corona Testing 2000 labs are functional all over the country, while the number of tests will soon cross 10 Crore.
He said India is succeeding in saving the lives of more and more of its citizens in comparison to the resource-rich countries and that the increasing number of tests has been a great strength in the country’s fight against the Covid pandemic.
The Prime Minister lauded the efforts of the doctors, nurses and health workers who are selflessly serving such a large population, following the mantra of “Seva Parmo Dharma.”
He warned people not to be callous, amidst all these efforts and not to assume that the corona virus is gone, or that there is no danger from the corona now.
Cautioning the people who have stopped taking precautions of late, he said “If you are negligent and going out without a mask, you are exposing yourself, your family, your children, the elderly to the same amount of risk.”
The Prime Minister referred to the ongoing situation in the US and Europe where the number of cases of Corona initially decreased but then suddenly started increasing.
He urged the people not to be negligent until a vaccine against the pandemic is found and let the fight against the Covid-19 weaken.
The Prime Minister said efforts are on a war footing to save humanity and many countries including the country's scientists are working on the production of a vaccine.
He said the work is going on various vaccines against corona and that some of these are in an advanced stage.
The Prime Minister said the Government is also preparing a detailed road map to reach the vaccine to every single citizen as soon as it is readily available.
He again urged the people to not lax until the vaccine is done.
The Prime Minister said we are going through a difficult time and a little carelessness can lead to a great crisis and tarnish our happiness.
He urged citizens to be vigilant while fulfilling their responsibilities.
He appealed to the citizens to maintain the 6 feet distance (Do Gaj ki Doori), to wash their hands with soap periodically and to wear face masks.