Prime Minister's Office
Prime Minister’s Special Address to the Nation
PM appeals to citizens to not let their guard down in the country’s fight against Corona
Says the lockdown might have gone but the virus has not
Cautions this is not the time for callousness and complacency
Lauds the efforts of the doctors, nurses and other Corona Warriors for their selfless service to the nation
Work on vaccine is in progress and Govt is readying a strategy to deliver the vaccine to every single citizen
Recovery rate in the country has improved and the fatality rate is low : PM
20 OCT 2020 7:52PM by PIB Delhi
In a televised address to the nation, the Prime Minister Shri Narendra Modi made a fervent appeal to all the citizens to not let their guard down and become complacent, in the country’s ongoing fight against the Covid Pandemic.
Shri Narendra Modi said despite the lockdown having been lifted it does not mean that the Corona Virus is wiped out.
He appreciated the improvement in the situation all over the country and that economic activity is returning to normal and that people started moving out of their houses to fulfill the responsibilities.
Shri Modi observed that markets have also started returning to normalcy with the advent of the festivities.
He said India is in a better situation due to the efforts of every Indian in the last 7-8 months and one should not let it deteriorate.
The Prime Minister noted that the recovery rate in the country has improved and the fatality rate is low. Shri Modi stated that for every 10 Lakh Citizens about 5500 were infected with corona, while in countries like the US and Brazil the figure is nearly 25000.
He said that the death rate in India is 83 for every 10 Lakh Citizens , whereas in developed countries like the US, Brazil, Spain, Britain and many other countries it is about 600.
The Prime Minister appreciated that in comparison to many developed nations, India is getting successful in protecting many lives of its citizens in the country.
The Prime Minister mentioned the improvement of the Covid Infrastructure in the country. He said more than 90 Lakh beds are available for corona patients along with 12000 Quarantine centres across the country.
He said over 2000 Corona Testing 2000 labs are functional all over the country, while the number of tests will soon cross 10 Crore.
He said India is succeeding in saving the lives of more and more of its citizens in comparison to the resource-rich countries and that the increasing number of tests has been a great strength in the country’s fight against the Covid pandemic.
The Prime Minister lauded the efforts of the doctors, nurses and health workers who are selflessly serving such a large population, following the mantra of “Seva Parmo Dharma.”
He warned people not to be callous, amidst all these efforts and not to assume that the corona virus is gone, or that there is no danger from the corona now.
Cautioning the people who have stopped taking precautions of late, he said “If you are negligent and going out without a mask, you are exposing yourself, your family, your children, the elderly to the same amount of risk.”
The Prime Minister referred to the ongoing situation in the US and Europe where the number of cases of Corona initially decreased but then suddenly started increasing.
He urged the people not to be negligent until a vaccine against the pandemic is found and let the fight against the Covid-19 weaken.
The Prime Minister said efforts are on a war footing to save humanity and many countries including the country's scientists are working on the production of a vaccine.
He said the work is going on various vaccines against corona and that some of these are in an advanced stage.
The Prime Minister said the Government is also preparing a detailed road map to reach the vaccine to every single citizen as soon as it is readily available.
He again urged the people to not lax until the vaccine is done.
The Prime Minister said we are going through a difficult time and a little carelessness can lead to a great crisis and tarnish our happiness.
He urged citizens to be vigilant while fulfilling their responsibilities.
He appealed to the citizens to maintain the 6 feet distance (Do Gaj ki Doori), to wash their hands with soap periodically and to wear face masks.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଅଭିଭାଷଣ
● କରୋନା ବିରୋଧୀ ସଂଗ୍ରାମରେ କୌଣସି ଢିଲା ନ ଦେବା ପାଇଁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିବେଦନ
● ଲକଡାଉନ ଉଠିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଭୂତାଣୁ ତାର ସ୍ଥିତି ଜାହିର କରିଛି
● ବର୍ତ୍ତମାନ କୌଣସି ଉଦାସୀନତାର ସମୟ ନୁହେଁ, ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମୁଖ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଦେଶସେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା
● ଟୀକା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଅବ୍ୟାହତ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଯେପରି ଟୀକା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ସେଥିପାଇଁ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ସରକାର
● ଦେଶରେ ସୁସ୍ଥତା ହାରରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିବା ସହିତ ମୃତ୍ୟୁହାର ମଧ୍ୟ କମ ରହିଛି – ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 OCT 2020 7:52PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଉଁ ସଂଗ୍ରାମ କରୁଛି ସେଥିରେ କୌଣସି କୋହଳ ମନୋଭାବ ସମୀଚୀନ ନୁହେଁ । ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଟେଲିଭିଜନ ଜରିଆରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏହି ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶରେ ଲକଡାଉନ ଉଠିଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ଅଦ୍ୟାବଧି ମୂଳପୋଛ ହୋଇନାହିଁ । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ମହାମାରୀ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିଥିବାରୁ ସେ ତାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କ୍ରମଶଃ ସ୍ଵାଭାବିକ ଆଡକୁ ଫେରୁଥିବା ସହ ଜନସାଧାରଣ ସେମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ଵ ନିର୍ବାହ ପାଇଁ ବାହାରକୁ ଯିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପାର୍ବଣ ଋତୁର ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ଦୋକାନ ବଜାର କାରବାର ମଧ୍ୟ ସ୍ଵାଭାବିକ ଆଡକୁ ଫେରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ଗତ 7-8 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ନୀରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଭଲ ପରିସ୍ଥିତିରେ ରହିଛି ଓ ଏଥିରେ ଯେପରି ଆଉ ଅବନତି ନଘଟେ ସେଥିପ୍ରତି ସମସ୍ତେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଦରକାର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶରେ ସୁସ୍ଥତା ହାରରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିବା ସହ ମୃତ୍ୟୁହାର ମଧ୍ୟ କମ ରହିଛି । ଦେଶରେ 10 ଲକ୍ଷ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 5,500 ଜଣ କରୋନାରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ତେବେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଓ ବ୍ରାଜିଲରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 25,000 ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ 10 ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 83 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଉଥିବା ବେଳେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା, ବ୍ରାଜିଲ, ସ୍ପେନ ଓ ବ୍ରିଟେନ ଭଳି ଅନେକ ଉନ୍ନତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ 600 ରହିଛି ।
ଅନେକ ଉନ୍ନତ ରାଷ୍ଟ୍ର ତୁଳନାରେ ଆମ ଦେଶରେ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଉଦ୍ୟମର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ କୋଭିଡ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଦିଗରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି । କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ 90 ଲକ୍ଷ ଶଯ୍ୟା ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ବେଳେ 12 ହଜାର ସଙ୍ଗରୋଧ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି । ଧନୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଆମ ଦେଶରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଯାଇପାରୁଥିବା ବେଳେ ବହୁଳ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କୋଭିଡ ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ଦେଶକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେବା ପରମ ଧର୍ମ ମନ୍ତ୍ରରେ ଅଭିମନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇ ଦେଶର ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଏବଂ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କ ନିସ୍ଵାର୍ଥପର ସେବାର ସେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବିଦାୟ ନେଇଛି ଏବଂ ଆଉ କରୋନା ପ୍ରତି କୌଣସି ବିପଦ ନାହିଁ ଏହିଭଳି ଭାବି ଖାମଖିଆଲି ମନୋଭାବ ପୋଷଣ ନକରିବାକୁ ସେ ଜନସାଧାରଙ୍କୁ ସତର୍କ କରାଇଦେଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ବିଶୋଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଛାଡିଦେଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ଯଦି ତୁମେ ଅବହେଳା କରି ବିନା ମାସ୍କରେ ବାହାରକୁ ବାହାରୁଛ, ତେବେ ତୁମେ ନିଜକୁ ବିପଦଗ୍ରସ୍ତ କରିବା ସହ ତୁମର ପରିବାର, ପିଲାଛୁଆ ଏବଂ ବୟସ୍କମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ବିପଦ ଡାକି ଆଣୁଛ” । ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଓ ୟୁରୋପରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ସବୁ ଦେଶରେ କରୋନା ପ୍ରଥମେ ପ୍ରଥମେ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପରେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏହି ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ପାଇଁ ଟୀକା ନବାହାରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଅବହେଳା ନକରି କୋଭିଡର ସଂଗ୍ରାମକୁ ଦୁର୍ବଳ ନକରିବା ପାଇଁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାନବ ଜାତିକୁ କୋଭିଡ-19 କବଳରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆମ ଦେଶ ସମେତ ବିଶ୍ଵର ଅନେକ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଦିଗରେ ଅହରହ ସଂଗ୍ରାମ ଚଳାଇଛନ୍ତି । କରୋନା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତି ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ କେତେକ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଛନ୍ତି । ଟୀକା ଯେପରି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଓ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଏକ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି । ତେବେ ଟୀକା ନବାହାରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଭିଡ ବିରୋଧୀ ସଂଗ୍ରାମରେ କୌଣସି ଅବହେଳା ନକରିବା ପାଇଁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପୁନର୍ବାର ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରୁଛୁ । ସାମାନ୍ୟ ଅସାବଧାନତା ଆମକୁ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥତି ଆଡକୁ ଟାଣି ନେବା ସହ ଆମ ସୁଖ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତି ବ୍ୟାଘାତ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଦାୟିତ୍ଵ ନିର୍ବାହ କାଳରେ ଜନସାଧାରଣ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ସହ 6 ଫୁଟର ଦୂରତା ରକ୍ଷା, ସାବୁନରେ ବାରମ୍ବାର ହାତ ଧୋଇବା ଏବଂ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ନେଇ ସେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।