ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତରେ ଲଗାତର କମୁଛି ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା
● ତୃତୀୟ ଦିନ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 8 ଲକ୍ଷରୁ କମ
● ଲଗାତର ଚତୁର୍ଥ ଦିନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପଜିଟିଭିଟି ହାର 8%ରୁ କମ
19 OCT 2020 11:22AM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ଭାରତ ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଜାତୀୟ ପଜିଟିଭିଟି ହାର 8% ତଳକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଲଗାତର ଚତୁର୍ଥ ଦିନ ପାଇଁ ଏହି ଧାରା ଜାରି ରହିଛି । ପଜିଟିଭିଟି ହାର ଏବେ 7.94% ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ନିରନ୍ତର ଭାବେ କମିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଦେଶସାରା ବ୍ୟାପକ ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ ରଣନୀତି ଆପଣାଇବା ଯୋଗୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ଇତିମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମୋଟ କରୋନା ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ 9.5 କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
ଉପଲବ୍ଧ ତଥ୍ୟରୁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯେ ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ ମାତ୍ରା ଲଗାତର ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ପଜିଟିଭିଟି ହାର ହ୍ରାସ ହେବାରେ ଏହା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେଉଛି । ନିରନ୍ତର ଭାବେ ପଜିଟିଭିଟି ହାର ହ୍ରାସ ପାଉଥିବାରୁ ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିବା ହାର ଫଳପ୍ରଦ ଭାବେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତୀୟମାନ ହେଉଛି ।
ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ପଜିଟିଭ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗୁଆ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ପାରୁଛି, ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଙ୍ଗ ଯୋଗୁ ସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରାଯାଇ ପାରୁଛି । ଏମିତି କି ସାଂଘାତିକ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଠିକଣା ସମୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଉଭୟ ଘରେ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି । ଏହିସବୁ ସାମଗ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ହାର ହ୍ରାସ ପାଉଛି ।
ଅକ୍ଟୋବର ତୃତୀୟ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ଦେଶରେ ହାରାହାରି ଦୈନିକ ପଜିଟିଭିଟି ହାର 6.13% ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସଫଳ ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ, ଟ୍ରାକିଙ୍ଗ, ଟ୍ରେସିଙ୍ଗ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରଣନୀତିକୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ପାଳନ କରୁଥିବାରୁ କରୋନା ସ୍ଥିତି ଏଭଳି ଶିଥିଳ ପଡ଼ିଛି ।
ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଲଗାତର ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଉଥିବାର ଧାରା ନେଇ ଭାରତ ଏବେ ରିପୋର୍ଟ ଦେଇଚାଲିଛି । ଦେଢ଼ ମାସ ପରେ ଲଗାତର ତୃତୀୟ ଦିନ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା 8 ଲକ୍ଷ ତଳେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଭାରତର ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା ଆଜି ଦିନରେ 7,72,055 ରହିଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ସର୍ବମୋଟ ପଜିଟିଭ ମାମଲାର ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ପରିମାଣ ପ୍ରାୟ 10.23% ରହିଛି ।
ମୋଟ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା 66 ଲକ୍ଷ (66,63,608)ରୁ ଅଧିକ ରହିଛି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ତୁଳନାରେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ବିଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 66,399 ରୋଗୀ କରୋନାରୁ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରି ଡିସଚାର୍ଜ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେବେ କି 55,722 ନୂଆ ରୋଗୀ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ଜାତୀୟ ସୁସ୍ଥ ହାର 88.26%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ନୂଆ ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲାର 79% 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଯଥା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କେରଳ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଦିଲ୍ଲୀ, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ରହିଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଦିନକରେ ଏକାକି ସର୍ବାଧିକ 11,000ରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ବେଳେ ଏହା ପଛକୁ ଥିବା କେରଳ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ 8,000ରୁ ଅଧିକ ଲେଖାଏ ରୋଗୀ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ 55,722 ନୂଆ ମାମଲା ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି ।
ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ 81% 10 ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ରହିଛି । ସର୍ବାଧିକ ନୂଆ ରୋଗୀ ସୃଷ୍ଟିରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପୁଣି ଆଗରେ ରହିଛି । ଏଠାରେ ଦିନକରେ 9,000ରୁ ଅଧିକ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ପଛକୁ ଥିବା କେରଳ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ 7,000ରୁ ଅଧିକ ଲେଖାଏ ରୋଗୀ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ।
ଗତ 24ଘଣ୍ଟାରେ 579 ରୋଗୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି । 90 ଦିନ ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦୈନିକ କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା 600ରୁ କମ ରହିଛି । ଏଥିରୁ ପାଖାପାଖି 83% 10 ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ରହିଛି ।
24 ଘଣ୍ଟାରେ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିବା କରୋନା ମୃତ୍ୟୁର 25%ରୁ ଅଧିକ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (150)ରୁ ଆସିଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
India sustains trend of consistently low Active Cases
Active Caseload below 8 lakh for the third day
National Positivity Rate sustained below 8% for 4th successive day
19 OCT 2020 11:22AM by PIB Delhi
India has crossed another milestone in its fight against COVID-19. The national cumulative Positivity Rate has fallen under 8%. This trend has been sustained without a break for four days. The cumulative Positivity Rate is 7.94% now and is on a continuous decline.
This has been brought about by high level of comprehensive country-wide testing. The total tests have crossed 9.5 crores today.
As evidence has revealed, higher numbers of testing on a sustained basis have aided in bringing down the positivity rate. The decline in the cumulative positivity rate has demonstrated that the rate of spread of infection is being effectively contained.
Higher testing across wide regions leads to early identification of positive cases, prompt tracking through efficient surveillance and tracing, and timely & effective treatment in homes/facilities and in hospitals for the severe cases. These measures in tandem eventually lead to lower mortality rate.
The average Daily Positivity Rate is 6.13% for the third week of October. This is a result of successful TEST, TRACK, TRACE, TREAT and TECHNOLOGY strategy of the Central government effectively followed by States/UTs.
India continues to report a trend of steadily declining active cases. For the third day after the active cases dropped below the 8 lakh mark after a month and a half, the progressive decline continues.
India's active caseload stands at 7,72,055 today.
Presently the active cases comprise merely 10.23% of the total positive cases of the country.
The total recovered cases are more than 66 Lakhs (66,63,608) thereby enhancing the difference with respect to the active cases.
66,399 patients have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 55,722. The national Recovery Rate has progressed to 88.26%.
79% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs viz. Maharashtra, Kerala, Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, West Bengal, Delhi, Odisha, and Chhattisgarh. .
Maharashtra alone has contributed the maximum with more than 11,000 single day recovery followed by Kerala and Karnataka with more than 8,000 recoveries each.
55,722 new confirmed cases were recorded in last 24 hours.
81% of the new cases are from 10 States and UTs. Maharashtra continues to be the State reporting a very high number of new cases with more than 9,000 cases followed by Kerala and Karnataka with more than 7,000 cases each.
579 case fatalities have been reported in the past 24 hours. After 90 days, the daily deaths recorded are below 600.
Of these, nearly 83% are concentrated in ten State/UTs.
More than 25% of new fatalities reported are from Maharashtra (150 deaths).