অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
বি.এস.-VI পুথোকপা অসি অওনবা পুরক্নবা খোঙথাং অমনি: শ্রী প্রকাশ জাবাদেকর
18 OCT 2020 7:10PM by PIB Imphal
এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জাবাদেকরনা এয়র পোলুসনগী সমস্যশিং অমসুং মসি লাকশিন্নবা কেন্দ্র সরকারনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা ঙসি মহাক্কী ফেসবুক্তা লাইফ ওইনা ৱারী ৱাতাই শাখি। #অক্সপ্রকাশজাবদেকরগী হেশতেক্কা লোয়ননা মীয়াম্না ৱাহংশিং অমসুং সজেসনশিং থাদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীগা লোয়ননা রারী ৱাতাই শাখ্রে। ী
ৱারী ৱাতাই শাবা অসিদা শ্রী জাবদেকর হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এয়র পোলুসন হন্থহন্নবা হোৎনবদা হোলিস্তিক এপ্রোচ অমা লৈবাক শিনবা থুংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে অমসুং এনভাইরনমেন্তগী মন্ত্রালয়না নেস্নেল ক্লীন এয়র প্রোগ্রাম (এন.সি.এ.পি.)গী খুত্থাংদা হায়রিবা অসি লৈবাক অসিগী সহর ১২২দা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি হায়না লোউথোকখি। এন.সি.এ.পি.না লৈবাক শিনবা থুংনা ২০২৪ ফাওবদা পি.এম.১০ অমসুং পি.এম.২.৫তা চাদা ২০দগী ৩০ ফাওবা হন্থবা ঙম্নবা পান্দম থম্লি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মালেম পুম্বনা এয়র পোলুসনগী সমস্যা অসি মায়োক্নরি। এয়র পোলুসন থোকহল্লিবা মরমশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী জাবদেকরনা হায়খি, ভারত্তা এয়র পোলুসন থোকহনবগী খ্বাইদগী অচৌবা মরম অসি গারীদগী থোরকপা মৈখুশিং, ইন্দস্ত্রীদগী থাদোরকপা মৈখু, কনস্ত্রক্সন অমসুং দেমোলিসন সাইৎশিংদগী থোরকপা উফুন, বাইওমাস মৈ থাবা, ৱেস্ত মেনেজমেন্ত ফজনা তৌদবা অমসুং চরু মখোক মৈথাবা অসিনা ওইরি। নীংথমথাগী মনুংদা অৱাং থংবা ভারতকী পোলুসন অসি হায়রিবা মরমশিং অসিগা জিওগ্রাফিকেল অমসুং মেতিওরোলোজিকেল ফেক্তরশিংগী লোয়ননা পুনশিনবা মতমদা হেন্না হেনগৎলি।
মন্ত্রীনা ফেসবুক্তা কেন্দ্র সরকারনা মপুং ফানা এয়র পোলুসন লাকশিন্নবা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহনখি। জনুৱারী ১দগী সেপ্তেম্বর ৩০গী মনুংদা ‘গুদ’ এয়র দেশিংগী মশিং ২০১৬দা ১০৬ ওইরম্বদগী ২০২০দা ২১৮দা হেনগৎখ্রে, অমসুং ফত্তবা ক্বালিতী ওইবা এয়র দেশিংগী মশিং অসি ২০১৬দা ১৫৬ ওইরম্বদগী ২০২০দা ৫৬তা হন্থখ্রে।
লৈবাক শিনবা থুংবদা এপ্রিল ২০২০দগী হৌদুনা বি.এস. VI কম্প্লাইন্ত ভেহিকল স্তেন্দর্দ পুথোরকপা অসি গারীদগী থোকহল্লকপা পোলুসন হন্থহন্নবা অওনবা পুরকপা খোঙথাং অমনি হায়না ফোঙদোকখি, মন্ত্রীনা হায়খি বি.এস. VIনা গারীশিংনা থোকহনবা পোলুসন হন্থহনবদা মতেং পাংখ্রে। বি.এস. VIগী ফ্যুএলনা এন.ও.এক্স ইমিসন অসি দীজল কারশিংদা ৭০%, পেত্রোল কারদা ২৫% হন্থহল্লি অমসুং গারীশিংগী পার্তিকুলেৎ মেতর (পি.এম.) ৮০% হন্থহল্লি।
ইস্তর্ন অমসুং ৱেস্তর্ন পেরিফেরেল এক্সপ্রেসৱে মথৌ তৌবা অসিনা দিল্লীদগী ত্রাফিক দাইবর্ত তৌদুনা গারী চিনবা হন্থহল্লে। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ঈশাগী গারীশিং শীজিন্নবা হন্থনবা অমসুং মেত্রো অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী পাম্বৈশিং শীজিন্ননবা খংহনখ্রে। মহাক্না মীয়ামদা পোলুসন থোকহন্দবা ত্রান্সপোর্তকী পাম্বৈশিং শীজিন্ননবসু খংহনখ্রে। শ্রী জাবদেকরনা হায় মেত্রো চাওথোকপা অসিনা গারী চিনবা অমসুং পোলুসন হন্থহনবদা চাওনা মতেং পাংখ্রে। অহেনবা স্তেসনশিং অমসুং কোচশিংগা লোয়ননা মেত্রো অসি চাউথোকহন্দুনা গারী লাখ ৫দগী পোলুসন থোকহন্দবা ঙমখ্রে।
মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রীদগী থাদোরকপা মৈখুশিং হন্থহন্নবা খোঙথাংশিং থমখি, মসিদা বদরপুর অমসুং সোনীপৎ থর্মেল পাৱর প্লান্তশিং থিংজিনবা, চেক শানবা লৈরংশিংদা জিক জাক তেক্নোলোজীশিংদা ওন্থোকপা, ইন্দস্ত্রী ২৮০০না পি.এন.জি. ফ্যুএল ওইনা শীজিন্নবা অমসুং পেৎকোক অমসুং ফর্নেসকী থাওদা অথিংবা থম্বা য়াওরি। ান্তোকহন্দবা ঙম।লিস্তেসন
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা নেতিজেনশিংদা সি.পি.সি.বি.গী সমীর এপকী মতাংদা খঙহনখি অমদি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা সহরশিংগী পোলুসন থোকপা মফমশিংগী মরমদা মপুং ফাবা ই-পাউ পীরিবা এপ অসি মীপুম খুদিংমক্তা দাউনলোদ তৌনবা অপিল তৌরি। মসিনা পোলুসন য়াম্না থোকপা মফমশিং অঙাংবনা মার্ক তৌদুনা খঙদোকই।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
BSVI introduction a revolutionary step: Shri Prakash Javadekar
18 OCT 2020 7:10PM by PIB Delhi
Minister of Environment, Forest and Climate change Shri Prakash Javadekar today interacted live on his Facebook, speaking on the issue of air pollution and the steps being taken by the Central government to combat it. People interacted with the Union Minister sending questions and suggestions with the Hashtag #AskPrakashJavadekar.
Shri Javadekar stated during the interaction that Prime Minister Shri Narendra Modi had announced that a holistic approach towards reduction of Air Pollution is being implemented across the country and the Ministry of Environment through the National Clean Air Programme (NCAP) is implementing the same across 122 cities in the country. NCAP targets to achieve 20 to 30 % reduction in PM10 and PM2.5 concentrations by 2024 across the country.
The Union Minister said that the whole world is facing the issue of air pollution. Talking on the factors of Air pollution Shri Javadekar said that in India, the primary reasons for air pollution are vehicular emissions, industrial emissions, dust from construction and demolition sites, biomass burning, poor waste management and stubble burning. Pollution in northern India during winters gets exacerbated when these factors combine with geographical and meteorological factors.
The minister informed the Facebook audience various steps the Central government has implemented to combat air pollution effectively. The number of ‘Good’, air days has increased to 218 in 2020 against 106 in 2016, and number of poor quality air days decreased to 56 in 2020 against 156 in 2016 during January 01st to September 30th.
Terming introduction of BS VI compliant vehicle standard since April 2020 across the country as a revolutionary step towards reduction of vehicular pollution the Minister explained that BSVI helped reduce pollution caused by vehicles. BSVI fuel reduces the NOx emission by 70% in diesel cars, by 25% in petrol cars and reduces particulate matter(PM) in vehicles by 80%.
Operationalization of Eastern and Western Peripheral Expressway has eased congestion by diverting traffic from Delhi. Union Minister urged all to minimise use of personal vehicles, and use metro and other public modes of transport. He also urged people to switch to cleaner modes of transport.Shri Javadekar said that Metro expansion has helped a lot to reduce congestion and pollution. Metro expanded with more stations and coaches avoiding pollution from 5 lakh vehicles.
The minister highlighted the steps to reduce industrial emissions which include closure of Badarpur and Sonipat Thermal Power Plants, conversion to zig zag technologies in Brick Kilns, 2800 industries switching to PNG fuel and ban on petcoke and furnace oil.
Union Minister informed the netizens about CPCB’s SAMEER App by appealing to everyone to download the app, which gives complete information about the polluted areas in various cities across the country. It identifies areas having heavy pollution with a red mark.