কল্চর মন্ত্রালয়
কলচরেল মিনিস্ত্রীনা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম ‘কালা সংস্কৃতী বিকাস য়োজানা’(কে.এস.ভি.ৱাই,)গী মখল কয়াগী স্কীমগী মচাক কয়াগী মখাদা ভর্চুএল/ওনলাইন মোদতা তৌগদবা কলচরেলগী থৌরমশিংগী চৎন-কাংলোন ফোংখ্রে
চৎন-কাংলোন অসিনা কলাকারশিংনা স্কীম অসিগী মখাদা ভর্চুএল মোদ কান্নবা কয়া অমা ফংলগনি অমসুং অদুগা শেল-থুমগী ওইবা মতেংসু হৌজিক থেংনরিবা অসি য়েংলগা ফংহনগনি হায়না থাজবা পীখ্রে
16 OCT 2020 11:25AM by PIB Imphal
কোবিদকী লায়চৎ শন্দোরকপা অসিনা কালা অমসুং সংস্কৃতী সেক্তরগী থৌরমশিং হায়বদি ইনপর্সন একজিবিসন, ইবেন্তস অমসুং পর্ফোমেন্সশিং অসি তোকপা নত্ত্রগা য়ৈথোকপা তৌবনা য়াম্না অকাইবা ফংলি। অদুম ওইনমক কালাকারশিং অমসুং কলচরেল মিনিস্ত্রীগী ইন্সতিত্যুৎশিংনা য়াম্না কন্না থৱায় য়াওনা হোৎনদুনা দিজিতেল ফমবাক্তা অতোপ্পা উপাই অমা শিজিন্নদুনা মতিক চাবা চে-চাংগা লোইননা হোৎনরি। কলচরগী মিনিস্ত্রী (পর্ফোমিং আর্তস ব্যুরিও) না স্কীম কয়া অমা‘কালা সংস্কৃতী বিকাস য়োজানা’গী মখাদা ফংহল্লি, হায়রিবা অসিদা থৌরম কয়া অমা য়াম্লবা ভাবোক্কীদমক গ্রান্তশিং অসি কাইথবা/অয়াবা পীরি।
মরক অসিদা ভাবোক য়ামদবগীদমক্তদি হন্দক্তা অয়াবা পীখ্রে, ফিবম অসি য়েংলগা কলচর মিনিস্ত্রীনা মখাগী চৎন-কাংলোন অসি হান্ননা ভর্চুএল মোদ থৌরম পাংথোক্নবা ‘কালা সংস্কৃতী বিকাস য়োজানা’(কে.এস.ভি.ৱাই.)গী মখাদা মখল কয়াগী স্কীম ফংখ্রবা কালাকার/ওর্গানাইজেসনশিংগী মতেং ওইনবা শেমখিবনি।মখোয়না স্কীম অসিগী মখাদা হান্নগুম্না স্তেজদা মশা য়াওনা থৌরম পাংথোকত্রবসু মখোয়না হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসি য়েংলগা শেলগী ওইবা মতেং ফংহনগনি।
1. হান্ননা কে.এস.ভি.ৱাই.স্কীমগী মখাদা গ্রান্দ কাইথখ্রবা কালাকার/ওর্গানাইজেসনশিংবু স্কীম অসিগী মচাকশিং হায়বদি আর্ত অমসুং ক্রাফতা ভর্চুএল ৱার্কশোপ, লেকচর-কম-দেমোনস্ত্রেসন, ৱেবিনার, ওনলাইন প্রোগ্রাম/ফেস্তিবেল অসিনচিংবা হায়রিবা অসি ফেসবুক, য়ুত্যুব নচিংবা সোসিএল মেদিয়াদা (স্কীম খায়না এনেকচর দা পীরি)
1. স্কীম অসিগী মখাদা লৈরিবী থৌরমশিং অসিগী মরি লৈনবা চে-চাংশিংগী হার্দ কোপী মতমগী মতুং ইন্না পীগনি অমসুং সোফ কোপিশিং অসিনা গ্রান্দ অসি থাদোকপগীদমক অয়াবা পীগনি।
1. ভর্চুএল মোদতা থৌরমশিং পাংথোক্লিবা ওর্গানাইজেসনশিংদা প্রুপ ওইনবা হায়বদি পাউ-চেদগী কক্তুনা পীশিনবা অসি কোমথোক্কনি অদুবু ভর্চুএল ইভিন্ত/থৌরমশিং অসি থৌরম অদুগী মরিক-চুম্বা য়াওবা লিঙ্ক/রেকোর্দিং অসিদি পিশিনগদবনি।
1. থৌরমশিং অসিদা চংখিবা চাদিংশিং অসি য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎ (য়ু.সি.)দা তাগনি হায়রিবা অসি থৌরমশিং অসমুং ভর্চুএল প্লেতফোর্ম অসিদা য়েংগনি।
2. জি.এফ.আর.গী প্রোভিজন মতুং ইন্না
1. য়ু.সি. অসি প্রোফোমা জি.এফ.আর. ১২-এ দা পীশিনগদবনি
2. উৎখিবা/থমখিবা পান্দম অমসুং ফংখিবা অসিগী য়ুতিলাইজেসন এন্নেকচর – ১ জি.এফ.আর. ১২-এদা চহি অমগী স্তেতমেন্ত
3. ফন্দ শিজিন্নখিবগী য়ুতিলাইজেসন অমসুং স্কীম মখল কয়াগী মরীক-চুম্বা হায়বদি গ্রান্তি ওর্গানাইজেসন/জি.আই.এ.গী এজেন্সি চপ মান্নবা মিনিস্ত্রীদগী নত্ত্রগা এন্নেকচর-২ প্রোফোমা জি.এফ.আর. ১২-এ গী মিনিস্ত্রী মসি প্রোগ্রাম দিবিজন ফোরমুলেত তৌবা
এন্নেকচর
1. রেপেরতরি গ্রান্দ: গ্রান্দ অসিগী মখাদা, কালাকারশিং অসি মখোয়গী গুরুশিংনা ত্রেনিং পীবা অমসুং কলচরেলগী থৌরম পাংথোকপা অসি ওনলাইন্দা শিনগনি। য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎকীদমক (য়ু.সি.) হোল, কোস্তুম, মৈ, দিজাইন অসিগা রিসিপনা রেপেরতরি গ্রান্দ থাদোকপগীদমক অয়াবা পীগনি।
2. নেস্নেল প্রেজেন্স: নেস্নেল প্রেজেন্সগী মখাদা, কলচরেল প্রোগ্রাম/ফেস্তিবেল/সেমিনার/ অসিনচিংবা অসি কালা অমসুং সংস্কৃতীবু য়োকখৎনবা নেস্নেলগী থাক্তা ওনলাইন্দা শিনগনি।শিনগনি। য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎকীদমক (য়ু.সি.) হোল, কোস্তুম, মৈ, দিজাইন অসিগা রিসিপনা রেপেরতরি গ্রান্দ থাদোকপগীদমক অয়াবা পীগনি।
3. সি.এফ.পি.জি.এস.: অন্দর কলচরেল ফংসন অমসুং প্রোদকসন গ্রান্ত (সি.এফ.পি.জি.এস.)গী মখাদা সেমিনার, কনফরেন্স, রিসর্স, ৱার্কশোপ, ফেস্তিবেল, একজিবিসন, সিম্পোসিয়া, প্রোদকসন ওফ দান্স, দ্রামা থিএতর, ঈশৈ অসিনচিংবা অমসুং অপিকপা রিসর্স প্রোজেক্তশিং অসি ওনলাইন্দা পাংথোকপা য়াগনি। য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎকীদমক (য়ু.সি.) হোল, কোস্তুম, মৈ, দিজাইন অসিগা রিসিপনা রেপেরতরি গ্রান্দ থাদোকপগীদমক অয়াবা পীগনি।
4. হিমালায়ান হেরিতেজ: ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স ফোর দ প্রিজার্বেসন অমসুং দিবলপমেন্ত ওফ কলচরেল হেরিতেজ ওফ হিমালায়া স্তদি অমসুং রিসর্স, প্রিজার্বেসন অমসুং দোকুমেন্তেসন, দিসেমিনেসন ওদিও-ভিদিওগী থৌরম, ত্রেদিসন্দা ত্রেনিং অসি ওনলাইন্দা পাংথোকপা য়াগনি। য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎকীদমক (য়ু.সি.) থৌরমশিং অসি মরী লৈনবা হিমালায়ান স্কীম অসিনা গ্রান্দ থাদোকপদা অয়াবা পীগনি।
5. বুধিস্ত/তিবেতান: ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স ফোর দিবলপমেন্ত ওফ বুদিস্ত/তিবেতান আর্তসগী মখাদা রিসর্স প্রোজেক্ত, লাইরিক লৈবা, চে-চাং অমসু্ং কেতোলোগিং, লম্বোইবগী স্কোলারশিপ পীবা, অখন্নবা কোর্স অমসুং কলচর পায়বা, ওদিও-ভিদিও রেকোর্দিং অসিনচিংবা অসি ওনলাইন্দা পাংথোকপা য়াগনি। য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎকীদমক (য়ু.সি.) থৌরমশিং অসি মরী লৈনবা বুধিস্ত স্কীম অসিনা গ্রান্দ থাদোকপদা অয়াবা পীগনি।
6. স্কোলার্শিপ/ফেল্লোশিপ: স্কীম ওফ স্কোলার্শিপ অমসুং ফেল্লোশিপ ফোর প্রোমোসন ওফ আর্ত এন্দ কলচরগী মকাদা, ইন্দিয়ন ক্লাসিকেল ম্যুজিক, ইন্দিয়ন ক্লাসিকেল দান্স, থিএতর, মিমে, ভিজুএল আর্ত, ফোলক, ত্রেদিসনেল অমসুং য়েলহৌমীগী কালা, লাইত ক্লাসিকেল ম্যুজিক অমসুং রিসর্স অসি ওনলাইন্দা তৌবা য়াগনি অমসুং রিপোর্ত অসি সোফ ভর্সন্দা পীশিনবা য়াগনি।

Ministry of Culture
Culture Ministry issues guidelines for holding cultural events/activities in Virtual / Online mode under various scheme components of Central Sector Scheme ‘Kala Sanskriti Vikas Yojana’ (KSVY)
The guidelines will enable artists to avail benefits under these schemes in virtual mode also and will ensure continued financial assistance to tide over the present crisis
16 OCT 2020 11:25AM by PIB Delhi
The Covid outbreak has had a substantial impact on the Performing Arts & Cultural sector with in-person exhibitions, events, and performances either cancelled or postponed. However, there were intensive efforts by the Artists & the institutions of the Ministry of Culture to provide alternative or additional services through digital platforms with proper documentation of the events. Ministry of Culture (Performing Arts Bureau) implements many schemes under its Kala Sanskriti Vikas Yojana (KSVY), where the grants are sanctioned/approved for holding programs/activities which involve large audience.
While the performances with a limited audience have been recently allowed, in view of the prevailing conditions, the Ministry of Culture has formulated & devised the following guidelines to help artists/organizations who have already been sanctioned grant under various scheme components of ‘Kala Sanskriti Vikas Yojana’ (KSVY) to conduct events on virtual mode. This will enable them to avail benefits under these schemes even if they are not able to stage programs in the physical format as before and will ensure continued financial assistance to tide over the present crisis.
1. The artists/organizations who have already been sanctioned grant under KSVY schemes are encouraged to conduct various components of the schemes such as virtual workshops on art & craft, lecture-cum-demonstrations, webinars, online programs/festivals etc. through virtual mode on social media handles like Facebook, YouTube etc. (Scheme-wise details are placed at Annexure ).
1. The submission of hard copies of documents relating to activities covered under the scheme / scheme components will be dispensed with for the time being and soft copies of the same will be admissible for release of grant.
1. The organizations who are conducting events on virtual mode may be given exemption from submission of proof of event such as Newspaper cutting but must submit link/recordings of the virtual events / activities with details of the event. The outreach of the program in terms of measure of the digital audience should also be indicated.
1. The expenditure incurred on activities as reflected in Utilization Certificate (UC) should be justified with reference to the program conducted via virtual platform.
2. As per provisions of GFR:
1. UC must be submitted in GFR 12- A proforma.
2. Performance / targets fixed and achieved, statement for the year to which the utilization of the fund resulted in outcome in Annexure-I of GFR 12-A proforma.
3. Utilization of the fund resulting in outcomes and details of various schemes executed by the grantee organization / agency through GIA received from the same Ministry or from other Ministries in Annexure-II of GFR 12 –A proforma, as per format of these Annexures formulated by the Programme Division.
Annexure
(1.) Repertory Grant: Under Repertory Grant, training of artistes by their respective Gurus and performance of Cultural Activities may be conducted online. For Utilization Certificate (UC) purpose rent receipts of hall, costume, light, design, remuneration to the artistes for performing various activity relating to the Repertory Grant will be accepted for release of grant.
(2.) National Presence: Under National Presence, cultural programmes/festival/seminars etc. at National level for promotion of art & culture may be conducted online. For Utilization Certificate (UC) purpose Rent receipts for hiring halls, theatres, remuneration to Artistes, purchase invoices of equipment etc., expenditure made for performing various other activities relating to conducting components of schemes as covered under the scheme guidelines will be accepted for release of grant.
(3.) CFPGS: Under Cultural Function & Production Grant (CFPG), Seminars, Conference, Research, Workshops, Festivals, Exhibitions, Symposia, Production of Dance, Drama-Theatre, Music etc. and small research projects on different aspects of Indian Culture may be conducted online. For Utilization Certificate (UC) purpose rent receipts for hiring halls, theatres, remuneration to Artistes, purchase invoices of equipment etc., expenditure made for performing various other activities relating to conducting components of schemes as covered under the scheme guidelines will be accepted for release of grant.
(4.) Himalayan Heritage: Under Financial Assistance for the Preservation & Development of Cultural Heritage of the Himalayas, study and research, preservation and documentation, dissemination through audio visual programme, training in traditional & fold art may be conducted online. For Utilization Certificate (UC) purpose activities relating to these components of the Himalayan scheme will be accepted for release of grant.
(5.) Buddhist / Tibetan: Under Financial Assistance for Development of Buddhist/Tibetan Arts, research project, purchase of books, documentation and cataloguing, award of scholarships to monk, holding of special courses and culture, audio-visual recording / documentation, IT upgradation training aids for monastic, salary to teachers may be performed online. For Utilization Certificate (UC) purpose activities relating to these components of the Buddhist scheme will be accepted for release of grant.
(6.) Scholarship / Fellowship: Under Scheme of Scholarships and Fellowships for Promotion of Art and Culture, advanced training within India in the field of Indian Classical Music, Indian Classical Dance, Theatre, Mime, Visual art, Folk, Traditional and Indigenous Arts and Light Classical Music and research may be performed online and report can also be submitted in soft version.