প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত সম্পত্তি কাৰ্ডৰ বিতৰণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 OCT 2020 5:46PM by PIB Guwahati
আজি যি এক লাখ লোকে নিজৰ ঘৰৰ স্বামীত্ব পত্ৰ অথবা প্ৰ’পাৰ্টী কাৰ্ড লাভ কৰিছে, যিসকলে নিজৰ কাৰ্ড ডাউনলোড কৰিছে তেওঁলোকক মই অভিনন্দন জনাইছো৷ আজি যেতিয়া আপোনালোকে পৰিয়ালৰ সৈতে বহিব, সন্ধিয়া যেতিয়া খাদ্য গ্ৰহণ কৰিব..মই জানো যে ইমান সুখ পুৰ্বে কেতিয়াও অনুভূত হোৱা নাছিল যিটো আজি আপোনালোকে পাব৷ আপোনালোকে নিজৰ সন্তানক গৰ্বেৰে ক’ব পাৰিব যে এতিয়া আমি বিশ্বাসেৰে ক’ব পাৰো যে এয়া তোমালোকৰ সম্পত্তি, তোমালোকে উত্তৰাধিকাৰীসূত্ৰে লাভ কৰিবা৷ আমাক পূৰ্বজসকলে যি দিছিল, তাত কাগজ নাছিল, আজি এই কাগজ লাভ কৰাৰ পিছত আমাৰ শক্তি বাঢ়ি গ’ল৷ আজিৰ সন্ধিয়াটো আটাইতকৈ সুখৰ সন্ধিয়া, নতুন-নতুন সপোন ৰচাৰ সন্ধিয়া আৰু নতুন নতুন সপোনৰ বিষয়ে সন্তানৰ সৈতে আলোচনা কৰাৰ সন্ধিয়া৷ সেইবাবে আজি যি অধিকাৰ আপোনালোকে লাভ কৰিছে তাৰ বাবে মোৰ তৰফৰ পৰা আপোনালোকলৈ অশেষ অভিনন্দন থাকিল৷
এই অধিকাৰ এক প্ৰকাৰে আইনী দস্তাৱেজৰ দৰে৷ আপোনালোকৰ ঘৰ আপোনালোকৰেই, আপোনালোকৰ ঘৰতেই আপোনালোক থাকিব৷ আপোনালোকৰ ঘৰটো কিদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব, সেই সিদ্ধান্ত আপোনালোকেই গ্ৰহণ কৰিব৷ না চৰকাৰে তাত কিবা দখল দিব না ওচৰ-চুবুৰীয়াই তাতে দখল দিব৷
এই যোজনাই আমাৰ দেশৰ গাঁওসমূহলৈ ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন কঢ়িয়াই আনিব৷ আমি ইয়াৰ সাক্ষী হৈ ৰ’ম৷
আজিৰ এই অনুষ্ঠানত মন্ত্ৰীমণ্ডলৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰীমান নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰ মহোদয়, হাৰিয়ানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লাল মহোদয়, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দুষ্যন্ত চৌটালা মহোদয়, উত্তৰাখণ্ডৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ত্ৰিবেন্দ্ৰ সিং ৰাৱট মহোদয়, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, বিভিন্ন ৰাজ্যৰ মন্ত্ৰীগণ, স্বামীত্ব যোজনাৰ অন্যান্য হিতাধিকাৰীসকল উপস্থিত আছে৷ আৰু যিদৰে নৰেন্দ্ৰ সিং মহোদয়ে কৈ আছিল…এশ পঁচিশ মিলিয়নতকৈও অধিক লোক, তেওঁলোকে পঞ্জীয়ন কৰাইছে আৰু এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত হৈছে৷ অৰ্থাৎ আজিৰ এই ভাৰ্চুৱেল বৈঠকত গাঁৱৰ ইমান সংখ্যক লোক জড়িত হোৱা, এই স্বামীত্ব যোজনাৰ কি আকৰ্ষণ, কি শক্তি আৰু ই কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, এয়াই ইয়াৰ প্ৰমাণ৷
আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত আজি দেশে এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ স্বামীত্ব যোজনাই গাঁৱত বাস কৰা আমাৰ ভাই-ভনীসকলক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাত সহায় কৰিব৷ আজি হাৰিয়ানা, কৰ্ণাটক, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰাণ্ড আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ সহস্ৰাধিক লোকৰ হাতত তেওঁলোকৰ ঘৰৰ আইনী কাগজ তুলি দিয়া হৈছে৷ আগন্তুক তিনি-চাৰি বছৰত দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱত প্ৰতিখন ঘৰক এই ধৰণৰ সম্পত্তি কাৰ্ড প্ৰদান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ব৷
আৰু বন্ধুসকল, মই আজি সুখী অনুভৱ কৰিছো কিয়নো আজি এনে এক বিৰাট কাম এনেকুৱা এটা দিনত সম্পন্ন হৈছে…এই দিনটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ আজিৰ দিনটো হিন্দুস্তানৰ ইতিহাসৰ বাবেও এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন৷ আজিৰ দিনটো দুজন মহান পুৰুষৰ জন্মজয়ন্তী হিচাপে পালন কৰা হয়৷ এজন হ’ল ভাৰতৰত্ন লোকনায়ক জয়প্ৰকাশ নাৰায়ণ আৰু আনজন ভাৰতৰত্ন নানাজী দেশমুখ৷ এই দুয়োজন মহাপুৰুষৰ কেৱল জন্মদিন এটা দিনতেই নহয় বৰঞ্চ এই দুয়োজন মহাপুৰুষে দেশত দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে, দেশত ন্যায় প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে, দেশৰ দুখীয়াৰ, গাঁৱৰ কল্যাণৰ বাবে দুয়োজনাই একে চিন্তাই কৰিছিল…দুয়োৰে একেটাই আদৰ্শ আছিল…দুয়োৰে একে প্ৰয়াসেই আছিল৷
জয়প্ৰকাশ বাবুৱে যেতিয়া সম্পূৰ্ণ ক্ৰান্তিৰ আহ্বান জনাইছিল, বিহাৰৰ ভূমিৰ পৰা যি গৰ্জন নিনাদিত হৈছিল, যি সপোন জয়প্ৰকাশজীয়ে দেখিছিল…সেই সপোনক ঢাল হিচাপে লৈ নানাজী দেশমুখে কাম কৰিছিল৷ যেতিয়া নানাজীয়ে গাঁৱৰ বিকাশৰ বাবে নিজৰ কাৰ্য সম্প্ৰসাৰিত কৰিছিল, তেতিয়া নানাজীৰ প্ৰেৰণা আছিল জয়প্ৰকাশ বাবু৷
এতিয়া চাওক, ই কেনে অদ্ভুত সংযোগ, গাঁও আৰু দুখীয়াৰ কণ্ঠস্বৰ উদ্ভাসিত কৰাৰ, জয়প্ৰকাশ বাবু আৰু নানাজীৰ জীৱনৰ সংকল্প এয়াই আছিল৷
মই ক’ৰবাত পঢ়িবলৈ পাইছিলো যে যেতিয়া ড০ কালামে চিত্ৰকূটকত নানাজী দেশমুখক সাক্ষাৎ কৰিছিল তেতিয়া নানাজীয়ে তেওঁক কৈছিল যে আমাৰ ইয়াৰ ওচৰ-পাজৰৰ বহু গাঁও মোকৰ্দমাৰ পৰা সম্পুৰ্ণ মুক্ত৷ অৰ্থাৎ ক’ৰ্ট-কাছাৰীৰ কোনো খেল নাই- কাৰো বিৰুদ্ধে কোনেও অভিযোগ কৰা নাই৷ নানাজীয়ে কৈছিল যে যদি গাঁৱৰ লোকসকল বিবাদত মজি থাকে তেন্তে তেওঁলোকে নিজৰো উন্নতি কৰিব নোৱাৰিব আৰু সমাজৰো উন্নতি কৰিব নোৱাৰিব৷ মোৰ বিশ্বাস যে স্বামীত্ব যোজনাও আমাৰ গাঁৱৰ অনেক বিবাদ মীমাংসা কৰাত এক বৃহৎ মাধ্যম হিচাপে বিবেচিত হ’ব৷
বন্ধুসকল, সমগ্ৰ বিশ্বতে ডাঙৰ-ডাঙৰ বিশেষজ্ঞসকলে এই কথাত জোৰ দিয়ে যে ভূমি আৰু ঘৰৰ মালিকীস্বত্বই দেশৰ বিকাশত এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰে৷ যেতিয়া সম্পত্তিৰ নথি হাতত থাকে, যেতিয়া সম্পত্তিৰ অধিকাৰ লাভ হয় তেতিয়া সম্পত্তি সুৰক্ষিত হয় আৰু নাগৰিকৰ জীৱনো সুৰক্ষিত হয়৷ তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাসো অনেক গুণে বৃদ্ধি হয়৷ যেতিয়া সম্পত্তিৰ নথি হাতত থাকে তেতিয়া বিনিয়োগ কৰাৰ বাবে, নতুন-নতুন সাহস কৰাৰ বাবে, আৰ্থিক উপাৰ্জনৰ নতুন যোজনা প্ৰস্তুতিৰ বাবে বহু পথ মুকলি হয়৷
সম্পত্তিৰ নথি পত্ৰ হাতত থাকিলে বেংকৰ পৰা সহজে ঋণ লাভ হয়, ৰোজগাৰ-স্বৰোজগাৰৰ পথ মুকলি হয়৷ কিন্তু সমস্যাৰ কথাটো এয়েই যে আজি বিশ্বত মাত্ৰ এক-তৃতীয়াংশ লোকৰ হাততহে সম্পত্তিৰ আইনী কাগজ আছে৷ সমগ্ৰ বিশ্বতে দুই-তৃতীয়াংশ লোকৰ হাতত এনে কাগজ নাই৷ এনে অৱস্থাত ভাৰতৰ দৰে উন্নয়নশীল দেশৰ বাবে এয়া অতিশয় জৰুৰী যে তেওঁলোকৰ ওচৰত সম্পত্তিৰ উপযুক্ত কাগজ থাকক৷ আৰু যি দুৰ্ভাগ্যবশতঃ বৃ্দ্ধাৱস্থালৈ গতি কৰিছে, পঢ়া-শুনা কৰা নাছিল, অতিশয় সমস্যাৰে জীৱন নিৰ্বাহ কৰিছিল, কিন্তু এতিয়া এয়া আহি পোৱাৰ পিছত তেওঁলোকে বিশ্বাসেৰে এক নতুন জীৱন আৰম্ভ কৰিছে৷
স্বামীত্ব যোজনা আৰু ইয়াৰ অধীনত লাভ কৰা সম্পত্তি কাৰ্ড এই দিশত…এই চিন্তাৰ সৈতে পীড়িত, শোষিত, বঞ্চিত, গাঁওবাসীসকলৰ কল্যাণৰ বাবে…এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
সম্পত্তি কাৰ্ডে গাঁৱৰ বাসিন্দাসকলক কোনো বিবাদ নোহোৱাকৈ সম্পত্তি ক্ৰয় কৰাৰ আৰু বিক্ৰী কৰাৰ পথ মুকলি কৰি দিব৷ সম্পত্তি কাৰ্ড পোৱাৰ পিছত গাঁৱৰ বাসিন্দাসকল যি নিজৰ ঘৰৰ দখলীস্বত্বক লৈ আশংকিত হৈ আছিল, তাৰ পৰা মুক্ত হ’ব৷ কোনোবাই আহি দখল দিব….ভুৱা কাগজ দেখুৱাই মাটি লৈ যাব…এই সকলোবোৰ বন্ধ হ’ব৷ সম্পত্তি কাৰ্ড লাভ কৰাৰ পিছত গাঁৱৰ ঘৰসমূহেও বেংকৰ পাৰ সহজে ঋণ লাভ কৰিব৷
বন্ধুসকল, আজি গাঁৱৰ আমাৰ যুৱচামৰ কিমানে নিজৰ বলত কিবা কৰিব বিচাৰে৷ আত্মবিশ্বাসেৰে আত্মনিৰ্ভৰ হ’ব খোজে৷ কিন্তু ঘৰ হোৱাৰ পিছতো, মাটি নিজৰ হোৱাৰ পিছতো তেওঁলোকৰ ওচৰত কাগজ নাছিল, চৰকাৰী কোনো দস্তাৱেজ নাছিল৷ বাহিৰত কোনেও তেওঁলোকৰ কথা মানিবলৈ সাজু হোৱা নাছিল, তেওঁলোকে একো লাভ নকৰিছিল৷ এতিয়া তেওঁলোকে ঋণ লাভ কৰাৰ, অধিকাৰৰ সৈতে দাবী কৰাৰ এই কাগজ লাভ কৰিছে৷ এতিয়া স্বামীত্ব যোজনাৰ অধীনত সম্পত্তি কাৰ্ড দেখুৱাই অতি সহজে তেওঁলোকে ঋণ লাভ কৰাৰ নিশ্চিতি লাভ কৰিছে৷
বন্ধুসকল, এই স্বামীত্ব পত্ৰৰ আন এটা লাভ গাঁৱত নতুন ব্যৱস্থাসমূহৰ নিৰ্মাণক লৈ আৰম্ভ হ’ব৷ ড্ৰোণৰ দৰে নতুন প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত যিদৰে মেপিং আৰু সৰ্বেক্ষণ কৰা হৈছে, তাৰ দ্বাৰা গাঁৱৰ সঠিক লেণ্ড ৰেকৰ্ডো প্ৰস্তুত হ’ব৷ আৰু মই যেতিয়া বিষয়াসকলৰ সৈতে কথা পাতি আছিলো….যেতিয়া প্ৰকল্পৰ আৰম্ভণি হৈছিল…তেতিয়া মোক বিষয়াসকলে কৈছিল যে গাঁৱৰ ভিতৰত ড্ৰোণ চলাও তেতিয়া গাঁওবাসীয়ে নিজৰ ভূমিৰ প্ৰতি আগ্ৰহ দেখুওৱাটো স্বাভাৱিক…কিন্তু সকলোৰে ইচ্ছা এয়াই আছিল যে ড্ৰোণৰ দ্বাৰা ওপৰেৰে আমাৰ সম্পূৰ্ণ গাঁওখন দেখুৱাওক…আমাৰ গাঁও দেখাত কেনে হয়..আমাৰ গাঁও কিমান সুন্দৰ৷ বিষয়াসকলে মোক কৈছিল যে অলপ সময় তেওঁলোকে গাঁওবাসীক ওপৰেৰে গাঁও দেখুওৱা নিত্য-নৈমিত্তিক কাৰ্য হৈ পৰিছিল৷ গাঁৱৰ প্ৰতি প্ৰেম ভাব জাগি উঠিছিল৷
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, এই পৰ্যন্ত অধিক সংখ্যক গাঁৱত বিদ্যালয়, চিকিৎসালয়, বজাৰ অথবা অন্যান্য ৰাজহুৱা সুবিধা ক’ত কৰিব লাগে…কিদৰে কৰিব লাগে…সুবিধাসমূহ ক’ত হ’ব…মাটি ক’ত আছে…কোনো হিচাপ নাছিল৷ য’তেই ইচ্ছা ত’তেই এইসমূহ স্থাপন হৈছিল৷ আজি সকলো কাগজৰ ওপৰত নক্সা প্ৰস্তুত হৈ আছে…এতিয়া কোনটো বস্তু ক’ত স্থাপন হ’ব সেয়া আৰামেৰে সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব…বিবাদ নহ’ব…আৰু সঠিক লেণ্ড ৰেকৰ্ড থকাৰ ফলত বিকাশৰ সৈতে জড়িত কামবোৰো সহজে হ’ব৷
বন্ধুসকল, বিগত ছবছৰৰ পৰা আমাৰ পঞ্চায়তী ৰাজ ব্যৱস্থাক সশক্ত কৰাৰ বাবে অনেক প্ৰয়াস গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু এইসমূহকো স্বামীত্ব যোজনাই শক্তিশালী কৰিব৷ অনেক যোজনাৰ পৰিকল্পনাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সেইসমূহৰ প্ৰণয়ন আৰু চোৱা-চিতাৰ দায়িত্ব গাঁও পঞ্চায়তৰেই৷ এতিয়া গাঁৱৰ লোকে নিজে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব যে তাৰে বিকাশৰ বাবে কি প্ৰয়োজনীয় আৰু তাৰে সমস্যাসমূহৰ সমাধান কিদৰে হ’ব৷
পঞ্চায়তৰ কাম-কাজসমূহো এতিয়া অনলাইনত কৰা হৈছে৷ এয়াই নহয়, পঞ্চায়তে বিকাশৰ যিবোৰ কাম কৰে সেইসমূহৰ জিঅ’ টেগিং বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে৷ যদি ক’ৰবাত কুঁৱা খন্দা হৈছে তেন্তে অনলাইনত সেয়া মোৰ কাৰ্যালয়ত বহি গম পোৱা যায় যে কোনটো স্থানত কি কুঁৱা খন্দা হৈছে৷ এয়া প্ৰযুক্তিৰ মহিমা৷ আৰু এয়া বাধ্যতামূলকো৷ শৌচালয় নিৰ্মাণ হ’লেও জিঅ’ টেগিং হ’ব৷ বিদ্যালয় নিৰ্মাণ হ’লেও জিঅ’ টেগিং হ’ব৷ পানীৰ বাবে সৰু বান্ধ নিৰ্মাণ কৰিলেও জিঅ’ টেগিং হ’ব৷ ইয়াৰ ফলত ধনৰ হৰলুকী হোৱা কাম বন্ধ হ’ব৷
বন্ধুসকল, স্বামীত্ব যোজনাৰ দ্বাৰা আমাৰ গাঁও পঞ্চায়তৰ বাবেও নগৰ পালিকা আৰু নগৰ নিগমৰ দৰে প্ৰণালীৱদ্ধ প্ৰক্ৰিয়াৰে গাঁৱৰ ব্যৱস্থাপনা সহজ হ’ব৷ গাঁৱৰ সুবিধাৰ বাবে চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা লাভ কৰা সহায়ৰ সৈতে গাঁৱতেই সংসাধনো সংগৃহীত হ’ব৷ এক প্ৰকাৰে গাঁৱৰ বাসিন্দা সকলে লাভ কৰা দস্তাৱেজে গাঁৱৰ পঞ্চায়ত শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব৷
বন্ধুসকল, আমাৰ ইয়াত সদায়েই কোৱা হয় যে ভাৰতৰ আত্মা গাঁৱত বাস কৰে, কিন্তু সত্যটো হ’ল এয়াই যে ভাৰতৰ গাঁওসমূহক নিজৰ অৱস্থাত এৰি দিয়া হৈছিল৷ শৌচালয়ৰ সমস্যা বেছিকৈ ক’ত হৈছিল? গাঁৱত আছিল৷ বিদ্যুতৰ সমস্যা বেছিকৈ ক’ত হৈছিল? গাঁৱত হৈছিল৷ অন্ধকাৰত কোনে বাস কৰিবলগীয়া হৈছিল- গাঁওবাসীয়ে৷ খৰিৰ চৌকা, ধোঁৱাত ৰন্ধা-বঢ়া কোনে কৰিছিল? গাঁওবাসীয়ে৷ বেংকিং ব্যৱস্থাৰ পৰা আঁতৰত কোনে আছিল? গাঁওবাসীয়ে৷
বন্ধুসকল, ইমান বৰ্ষজুৰি যিসকল লোক শাসন ব্যৱস্থাত আছিল..তেওঁলোকেতো ডাঙৰ ডাঙৰ কথা কৈছিল, তেওঁলোকে গাঁও আৰু গাঁৱৰ দৰিদ্ৰলোকসকলক সমস্যাৰ মাজলৈ থেলি দিছিল৷ মই এনেকুৱা কৰিব নোৱাৰো…আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত যিমান মই কৰিব পাৰো কৰিম৷ আপোনালোকৰ বাবে কৰিব লাগিব…গাঁৱৰ বাবে কৰিব লাগিব…দুখীয়াৰ বাবে কৰিব লাগিব৷ পীড়িত, শোষিত, বঞ্চিতসকলৰ বাবে কৰিব লাগিব…যাতে তেওঁলোকে কাৰো ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হ’বলগীয়া নহয়, আনৰ ইচ্ছাৰ গোলাম হ’বলগীয়া নহয়৷
কিন্তু বন্ধুসকল, বিগত ছবছৰত এনে বহু কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু এইসমূহ গাঁৱলৈ লৈ যোৱা হৈছে, দুখীয়াৰ ঘৰলৈ লৈ যোৱা হৈছে৷ আজি দেশত বিনা ভেদভাৱে সকলোৰে বিকাশ হ’বলৈ ধৰিছে, সম্পূৰ্ণ পাৰদৰ্শিতাৰ সৈতে সকলোৱে যোজনাৰ পৰা লাভ গ্ৰহণ কৰিছে৷
বন্ধুসকল, ভাৰতৰ গাঁওসমূহৰ বাবে, গাঁৱত বাস কৰা সকলৰ বাবে যিমানবোৰ কাম বিগত ছবছৰত হৈছে সেয়া স্বাধীনতাৰ ছয় দশকৰ পিছতো হোৱা নাছিল৷ ছয় দশকলৈ গাঁৱৰ কোটি কোটি লোক বেংকৰ একাউণ্টৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল৷ এতিয়া সকলোৰে বেংক একাউণ্ট আছে৷ ছয় দশকলৈ গাঁৱৰ কোটি কোটি ঘৰত বিজুলীৰ সংযোগ ব্যৱস্থা নাছিল৷ এতিয়া প্ৰতিখন ঘৰতে বিদ্যুতৰ ব্যৱস্থা আছে৷ ছয় দশক পৰ্যন্ত গাঁৱৰ কোটি কোটি পৰিয়াল শৌচালয়ৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল৷ এতিয়া ঘৰে ঘৰে শৌচালয় আছে৷
বন্ধুসকল, দশকজুৰি গাঁৱৰ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰই গেছ সংযোগৰ কথা চিন্তাই কৰিব পৰা নাছিল৷ আজি দুখীয়াৰ ঘৰতো গেছৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ দশকজুৰি গাঁৱৰ কোটি কোটি পৰিয়ালৰ নিজাকৈ ঘৰ একোখন নাছিল৷ আজি প্ৰায় ২ কোটি দুখীয়া পৰিয়ালে পকী ঘৰ লাভ কৰিছে আৰু আগন্তুক সময়ছোৱাত বাকী পৰিয়ালসমূহেও নিজাকৈ যাতে পকী ঘৰ লাভ কৰে তাৰ বাবে প্ৰাণে-পণে চেষ্টা কৰিছো৷ দশকজুৰি গাঁৱৰ ঘৰসমূহলৈ পাইপেৰে পানী…কোনেও চিন্তা কৰিব পৰা নাছিল…তিনি তিনি কিলোমিটাৰলৈ আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে মূৰত পানীৰ বোজা কঢ়িয়াবলগীয়া হৈছিল৷ এতিয়া প্ৰতিখন ঘৰতে পানীৰ ব্যৱস্থা আছে৷ আজি দেশৰ এনে ১৫ কোটি ঘৰলৈ পাইপেৰে খোৱা পানীৰ যোগান ধৰাৰ বাবে জল-জীৱন অভিযান চলোৱা হৈছে৷
দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱলৈ অপ্টিকেল ফাইবাৰ যোগান ধৰাৰো এক বৃহৎ অভিযানৰ সূচনা কৰা হৈছে৷ পূৰ্বে মানুহে কৈছিল- কাৰেণ্ট আহে-যায়….এতিয়া মানুহে অভিযোগ কৰে..ম’বাইলত কানেকচন আহে যায়৷ এই সমস্যাসমূহৰ সমাধান অপ্টিকেল ফাইবাৰে প্ৰদান কৰিব৷
কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ বাহু য’ত এফালে ভাৰতৰ নৱ নিৰ্মাণত সংবদ্ধ হৈছে, তেওঁলোকে এতিয়া সত্যৰ সৈতেও পৰিচিত হৈছে৷ দেশক লুটি থকা লোকসকলক এতিয়া চিনাক্ত কৰা হৈছে৷ সেয়ে আজিকালি এওঁলোকে প্ৰতিটো কথাতেই বিৰোধিতা কৰে৷ এওঁলোকে না দুখীয়াৰ চিন্তা কৰে, না গাঁৱৰ চিন্তা কৰে, না দেশৰ চিন্তা কৰে৷ তেওঁলোকে ভাল কামৰ দ্বাৰা চিন্তাক্লিষ্ট হয়৷ এওঁলোকে দেশৰ বিকাশক ৰোধ কৰিবলৈ বিচাৰে৷ এওঁলোকে নিবিচাৰে যে আমাৰ গাঁও, দুখীয়া, আমাৰ কৃষক, আমাৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলক আত্মনিৰ্ভৰ হওক৷ আজি আমি ডেৰ গুণ এমএছপি কৰি দেখুৱাইছো…এওঁলোকে পৰা নাছিল৷
বন্ধুসকল, দালাল, মধ্যভোগী, ঘোচখোৰ, কমিচনবাদৰ দমত ৰাজনীতি কৰা সকলে যিমানেই সপোন নেদেখক কিয়, যিমানেই ভুৱা তথ্য প্ৰচাৰ নকৰক কিয়, দেশ আৰু স্তব্ধ নহয়৷ দেশে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে যে গাঁও আৰু দুখীয়াক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তোলাটোৱেই হ’ল ভাৰতৰ সামৰ্থৰ পৰিচায়ক৷
এই সংকল্পৰ সিদ্ধিৰ বাবে স্বামীত্ব যোজনাৰ ভূমিকা অধিক হৈছে৷ আৰু সেইবাবে আজি যি এক লাখ পৰিয়ালে ইমান কম সময়ত স্বামীত্ব যোজনাৰ লাভ আদায় কৰিছে৷ আৰু মই আজি বিশেষকৈ নৰেন্দ্ৰ সিং মহোদয় আৰু তেওঁৰ দলক অভিনন্দন জনাবলৈ বিচাৰিছো৷ যিসকলে ইমান কম সময়ত এই কাম সম্পন্ন কৰিছে তেওঁলোককো অভিনন্দন জনাইছো৷ কাম সৰু নহয়, গাঁৱে গাঁৱে যোৱা, লকডাউনৰ সময়ত যোৱা আৰু ইমান বিশাল কাম এটা সম্পন্ন কৰা৷ এওঁলোকক যিমানেই অভিনন্দন জনাও সিমানেই কম হ’ব৷
আৰু মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ চৰকাৰৰ যিসকল সৰু-ডাঙৰ বিষয়াই কাম কৰিছে, মই নাভাবো যে চাৰি বছৰলৈ অপেক্ষা কৰিব লাগিব৷ যদি তেওঁলোকে বিচাৰে তেন্তে সমগ্ৰ দেশক ইয়াতকৈও কম সময়ত প্ৰদান কৰিব পাৰে৷ কাৰণ ইমান ডাঙৰ কাম…আৰু যেতিয়া মই এপ্ৰিলত ইয়াৰ বিষয়ে কৈছিলো..মই ভাবিছিলো যে মই অলপ বেছিয়েই ক’লো নেকি৷ কিন্তু মই দেখিলো যে তেওঁলোকে ইয়াতকৈও অধিক কাম কৰিলে৷
আৰু সেইবাবে, ভাতৃ-ভগ্নীসকল, আপোনালোক যিমান সুখী হৈছে তাতোকৈ অধিক সুখী মই হৈছো৷ কাৰণ আজি মোৰ এক লাখ পৰিয়াল আত্মবিশ্বাসৰ সৈতে, আত্মসন্মানৰ সৈতে নিজৰ সম্পত্তিৰ কাগজৰ সৈতে বিশ্বৰ সন্মুখত বিশ্বাসৰ সৈতে থিয় হৈছে৷ এয়া এক উত্তম অৱকাশ৷ আৰু জয়প্ৰকাশ, নানাজীৰ জন্মদিনত ইয়াতকৈ আনন্দৰ কথা আন কি হ’ব পাৰে৷
মই আপোনালোকক অশেষ শুভকামনা জনাইছো লগতে এইকেইদিন সমগ্ৰ দেশতে এক অভিযান চলি আছে৷ এই ক’ৰোনাৰ কালখণ্ডত মাস্ক পৰিধান কৰাৰ বাবে, দুই গজৰ দূৰত্ব বৰ্তাই ৰখাৰ বাবে, বাৰে বাৰে হাত চাবোনেৰে ধোৱাৰ বাবে…আৰু আপোনালোকো যাতে ৰুগীয়া নহওক, আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ কোনো লোক যাতে ৰোগত নপৰক, আপোনালোকৰ গাঁৱলৈও যাতে কোনো ৰোগে প্ৰৱেশ কৰিব নোৱাৰে তাৰ বাবে আমি সকলোৱে চিন্তা কৰিব লাগিব৷ আৰু আমি জানো যে ই এনে এক ৰোগ যাৰ বিশ্বতে কোনো প্ৰতিষেধক নাই৷
আপোনালোক মোৰ পৰিয়ালৰ লোক…আৰু সেইবাবে মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে ‘যেতিয়ালৈ দৰৱ নাই, তেতিয়ালৈ সাৱধানে থাকক’৷ এই মন্ত্ৰ নাপাহৰিব৷ এই বিশ্বাসৰ সৈতে পুনৰবাৰ আজিৰ এই আনন্দময় সময়ত, সুখদ সময়ত, সপোনৰ এই সময়ত, সংকল্পৰ এই সময়ত অনেক শুভকামনা জনাইছো৷
অশেষ ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of physical distribution of Property Cards under the SVAMITVA Scheme
11 OCT 2020 5:46PM by PIB Delhi
Today, I congratulate those one lakh people who have received and downloaded the SVAMITVA letters or property cards of their homes. Today when you would be sitting with your family, having food in the evening, I am sure, you would be happy like never before. You will be able to tell your children proudly that 'see, now this is your property, you are going to inherit it'. We didn't have papers for what we had inherited from our ancestors, but today we feel a lot empowered after receiving the papers. This evening is of great joy for you, of weaving new dreams and discussing about the new dreams to the children. Therefore, I congratulate all of you for the rights that you have got today.
This right is in some way a legal document. Your house belongs to you; you will live in your house. You will decide what to do with your house. Neither the government can interfere nor the people of the neighbourhood. This scheme is going to bring historic changes in the villages of our country. We all are a witness to the same.
Today in this programme, my cabinet colleague Shri Narendra Singh Tomar ji, Chief Minister of Haryana Shri Manohar Lal ji, Deputy CM Shri Dushyant Chautala ji, Chief Minister of Uttarakhand Shri Trivendra Singh Rawat ji, Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath ji, Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan ji, the Ministers of various states and the beneficiaries of the SVAMITVA scheme are also present here with us today. And as Narendra Singh ji was saying, more than 1.25 crore people have got the registry done and have joined us in this programme. This means that the participation of so many villagers in this virtual meeting today is a proof of how attractive is this SVAMITVA scheme, how powerful and important it is!
Today, the country has taken another major step in the direction of Atmanirbhar Bharat Abhiyan. The SVAMITVA scheme is going to be of great help in making our brothers and sisters from the villages self-reliant. Today, thousands of families in Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Uttarakhand and Uttar Pradesh have been handed over the legal papers of their homes. In the next three-four years, an attempt will be made to give such a property card to every household in every village of the country.
And friends, I am very happy that such a great work has been undertaken on today. This day is very significant. This day holds a great significance in the history of India. Today is the birth anniversary of two great sons of the country - One Bharat Ratna Lok Nayak Jayaprakash Narayan and the other Bharat Ratna Nanaji Deshmukh. Not only the birthdays of these two great men fall on the same date, but both these great personalities also shared a similar ideology like fighting against corruption in the country, working for honesty, working for the poor in the country and for the welfare of the villages. Both of them had the same ideals and their efforts too were the same.
Jayaprakash Babu had called for total revolution. And the voice that had emanated from the land of Bihar; the dreams which Jayaprakash ji had seen, had inspired Nanaji to work for the development of the villages. Jayaprakash Babu remained the source of inspiration for Nanaji. Now look at the strange coincidence! Raising the voice of the village and the poor had been a shared vision of Jayaprakash Babu and Nanaji.
I had read somewhere that when Dr. Kalam had met Nanaji Deshmukh in Chitrakoot, Nanaji had told him that dozens of villages around the area were completely free from lawsuits i.e. there was no FIR against anyone. Nanaji used to say that when the people of the village remain trapped in disputes, they could develop neither themselves nor the society. I believe that the SVAMITVA scheme will also become a major medium of ending various disputes in our villages.
Friends,
A lot of experts all over the world have been emphasizing that the ownership of land and house plays a major role in the development of the country. When there is a record of property, when the people receive rights over their property, then the property is protected; the life of the citizen is also protected and the confidence of the citizen gets boosted manifold. When there is a record of property, there are a lot of opportunities for investment, new venture and a new economic planning.
Loan is easily available from the bank based on the record of property, and new paths of employment and self-employment are created. But the problem is that only one-third of the population in the world has a legal record of their property today. Two-thirds of people around the world do not have it. In such a situation, it is very important for the people of a developing country like India to have an accurate record of their property. And those who are in their old age, not literate, and have lived a difficult life, are now going to start a new life of confidence.
SVAMITVA scheme and the property card available under it, is a huge step in the direction of ensuring the welfare of the exploited, deprived villagers. The property card will help the villagers to buy and sell property without getting into any dispute. After getting the property card, the people of the village will be free from the fear of their homes getting captured. Someone coming and showing their rights with fake papers- all of that will stop now. After getting the property card, you will get easy loans from the banks on the village houses too.
Friends,
Today we have so many young men from the villages who want to start something on their own; they want to become self-reliant. But in spite of having a house and a piece of land, they didn't have any papers or government document. No one was willing to listen to them. They did not get anything. Now this paper is in their hands and they can get loan and ask for it rightfully. Now by showing the property card made under the SVAMITVA scheme, it is very easy to get loans from banks.
Friends,
Another benefit of this SVAMITVA letter is regarding the development of new facilities in the village. With the new technology like drone mapping and survey, accurate land record of every village can also be done. And when I was talking to the officers during the beginning of the project, I was told by the officers that when they used to fly a drone for mapping a property inside the village, while it is natural for the villagers to have some interest over their land but everyone wanted to see the whole village with the help of a drone. They wanted to see how their village looked like. And the officials said that for them it had become compulsory to show their village from the top for a while. It used to ignite the love for the villages.
Brothers & sisters,
Until now, there was no clarity over the where to build the schools, hospitals, markets or other public facilities in most of the villages. Only the free will of the official or the Pradhan or some powerful person there used to work. Everything would be done based on their whims. Now that the map is ready, everything about the construction will be decided with ease. There will not be any dispute. And due to the accurate land record, all the work related to the development of the village will be done very easily.
Friends,
For the past 6 years, several efforts have been going on to strengthen our Panchayati Raj system, and that will also be strengthened with the SVAMITVA scheme. Gram Panchayats have the responsibility of planning and implementing many schemes. Now the people of the village themselves are deciding what is required for the development of their village and how to solve the problems there.
All the work of panchayats is also being done online now. Moreover, Geo-tagging has been made compulsory for all development works done by Panchayat. If a well is constructed, then even my office here would know in which corner the well is constructed. It is a blessing of technology. And it is compulsory. Geo-tagging will be done when the toilets are constructed, when a school is built. Geo tagging will be done if a small dam is built. As a result, diversion of money will stop. Everything has to be shown and can be seen.
Friends,
The SVAMITVA plan will make village management easier for our gram panchayats in a systematic way, just like the municipalities and municipal corporations. The gram panchayats will not only get the help from the government for developing the facilities in the village, but also will be able to raise resources in the village itself. In a way, the documents being provided to the residents of the village will also help in strengthening the gram panchayats.
Friends,
It is always said that the soul of India resides in the villages, but the truth is that the villages of India were left to their own fate. Which place was facing hardship most due to lack of toilets? It was the villages. Which place suffered the most due to lack of electricity? It was the villages. Who had to live in the dark? The villagers! Where was the compulsion to cook on fuel wood? In the villages! Who were the people that were left out from the banking system? The villagers!
Friends,
The people who have been in power for so many years had made tall promises but had left the village and the poor people from the villages in trouble. I cannot do the same. With your blessings, I will do whatever I can for you. I want to work for you. I want to do a lot for the villages; I want to work for the poor; I want to work for the afflicted, the exploited and the deprived so that they do not have to depend on anyone. They should not be slaves of others' will.
But friends,
In the last 6 years, to solve every such issue, we have started working one by one and have delivered results to the villages and the poor. Today the country is developing without any discrimination. Everyone is getting the benefits of the schemes with complete transparency.
A scheme like SVAMITVA could have been made earlier. I understand very well, at that time there would not have been drones but the solutions could have been thought of by sitting together with the villagers but that did not happen. If this had happened, there would not have been any middlemen, corruption, brokers, or any kind of compulsion. The strength of the scheme that has been formulated now is technology i.e. drones. Earlier the brokers used to dominate the ground mapping field, but now the mapping is being done with the drones. What the drone sees is being recorded on paper.
Friends,
The work done in the last six years for the residents of the villages was not done even in the six decades after independence. Crores of people in the villages were deprived of bank accounts for six decades. These accounts have been finally created now. Crores of people in the villages had no electricity connection for six decades. Today electricity has finally reached every household. For six decades, crores of families in the villages were deprived of toilets. Today, toilets have also been built in several households.
Friends,
For decades the poor of the villages could not even think of a gas connection. Today, the gas connection has also reached the poor's house. For decades, crores of families in the villages did not have a home of their own. Today about 2 crore poor families have got pucca houses and I am putting all my efforts to ensure that those who are left out will also receive their pucca houses very soon. For decades, no one could imagine piped water supply in village houses. Our mothers and sisters had to carry heavy pots of water on their heads walking several kilometres. Now water has reached every household. Today, Jal-Jeevan Mission is being run to deliver piped drinking water to 15 crore such households in the country. A huge campaign is also going on to spread the network of optical fibres in every village of the country. Earlier people used to say that electricity was intermittent. Now people complain that connection in the mobile phones is weak and intermittent. The solution to these problems lies in optical fibre.
Friends,
Where there is scarcity, the pulls and pressures by powerful forces keep troubling people. The history says that keeping the villages and the poor in the midst of scarcity has been the political strategy for some people. We have launched a campaign to liberate the poor from deprivation.
Brothers and sisters,
Such people feel that if the villages, the poor, the farmers and the tribals become empowered then no one will go to them; their business will shut down and nobody will beg of them. Therefore, they wanted the problems of the villages and the people to remain intact so that they could continue with their work. Therefore, it became their habit to delay and stall the ongoing work.
Nowadays, these people also have problems with the historic reforms related to farming sector. Those people are scared. But now the country has begun to understand that their fears have nothing to do with the farmers. The countrymen have started to break the chain and the systems of middlemen, bribery, brokers, which had been created for generations and to demolish their plans and intentions.
While on one hand the arms of crores of Indians are engaged in the development of a New India, the true colours of such people are also being exposed on the other. The country has started recognizing the people who were involved in looting the country. That's why these people are opposing everything nowadays. They are neither worried about the poor, nor concerned about the village or the country. They are having an issue with every good work. These people want to stop the development of the country. These people do not want our villages, the poor, our farmers, our labourer brothers and sisters to become self-reliant. Today we have raised the MSP by 1.5 times that they could not do. Those whose source of black money has been sealed due to Kisan Credit Cards for farmers, livestock farmers & fishermen, are finding it difficult today. Neem-coating of urea is causing problems for those whose illegal practices have been stopped. Those who are facing problems due to direct benefit transfer to the bank accounts of the farmers, are restless today. Those who have problems with farmers and farm labourers receiving facilities like insurance and pension are opposing agricultural reforms today. But the farmer is not ready to go with them; the farmer has recognized them.
Friends,
No matter how much lies are being spread by these people who play politics with the help of these brokers, middlemen and bribe-takers, the country is not going to stop. The country is determined to make the village and the poor self-reliant and to recognize the potential of India.
The SVAMITVA scheme plays a major role in the realization of this resolution. And so today, I congratulate the one lakh families who have got the benefit of the SVAMITVA scheme in such a short time. And I would also congratulate Narendra Singh ji and his entire team today. I would also congratulate those who have done such a major work in such a short time. It is not a small task, going from village to village and that too during this lockdown and doing this job. We cannot thank them enough!
And I am confident that by the kind of work that has been done by every official at every level of this government, we will not have to wait for four years. We can probably give it to the whole country even before that. Because it is such a huge task and when I had proposed this in April, I thought I was demanding a little too much. But they have done more than what I had asked for. And that's why my heartiest congratulations to the entire team of Narendra Singh ji and all the people in his department. And at the same time, today, the families of those who have received this benefit have developed a sense of confidence; the joy on your face is the greatest satisfaction for me. Your happiness is the cause of my happiness. The opportunity that has arisen in your life to achieve your dreams is going to help me in realizing my dreams.
And so, brothers and sisters, I am happier than you are because today one lakh families have stood with confidence in front of the world with the papers of their property. This is a great opportunity and that too on JP's birthday, Nana ji's birthday. What could be more blissful than this?
I wish you all the best… but at the same time we are campaigning all over the country on wearing masks, social distancing and frequent washing of hands with soap during the Corona pandemic. We don't want you, your family and your village to be ill. We are concerned about it and we know that this disease has no medicine in the world yet.
You are my family ... and therefore I request you, ‘Jab tak dawai nahi, tab tak dhilai nahi’ (No carelessness untill there is a cure). Do not forget this mantra. With this same belief, I once again wish you all the happiness, all the joy and my best wishes!
Thanks a lot!