Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of physical distribution of Property Cards under the SVAMITVA Scheme
11 OCT 2020 5:46PM by PIB Delhi
Today, I congratulate those one lakh people who have received and downloaded the SVAMITVA letters or property cards of their homes. Today when you would be sitting with your family, having food in the evening, I am sure, you would be happy like never before. You will be able to tell your children proudly that 'see, now this is your property, you are going to inherit it'. We didn't have papers for what we had inherited from our ancestors, but today we feel a lot empowered after receiving the papers. This evening is of great joy for you, of weaving new dreams and discussing about the new dreams to the children. Therefore, I congratulate all of you for the rights that you have got today.
This right is in some way a legal document. Your house belongs to you; you will live in your house. You will decide what to do with your house. Neither the government can interfere nor the people of the neighbourhood. This scheme is going to bring historic changes in the villages of our country. We all are a witness to the same.
Today in this programme, my cabinet colleague Shri Narendra Singh Tomar ji, Chief Minister of Haryana Shri Manohar Lal ji, Deputy CM Shri Dushyant Chautala ji, Chief Minister of Uttarakhand Shri Trivendra Singh Rawat ji, Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath ji, Chief Minister of Madhya Pradesh Shri Shivraj Singh Chouhan ji, the Ministers of various states and the beneficiaries of the SVAMITVA scheme are also present here with us today. And as Narendra Singh ji was saying, more than 1.25 crore people have got the registry done and have joined us in this programme. This means that the participation of so many villagers in this virtual meeting today is a proof of how attractive is this SVAMITVA scheme, how powerful and important it is!
Today, the country has taken another major step in the direction of Atmanirbhar Bharat Abhiyan. The SVAMITVA scheme is going to be of great help in making our brothers and sisters from the villages self-reliant. Today, thousands of families in Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Uttarakhand and Uttar Pradesh have been handed over the legal papers of their homes. In the next three-four years, an attempt will be made to give such a property card to every household in every village of the country.
And friends, I am very happy that such a great work has been undertaken on today. This day is very significant. This day holds a great significance in the history of India. Today is the birth anniversary of two great sons of the country - One Bharat Ratna Lok Nayak Jayaprakash Narayan and the other Bharat Ratna Nanaji Deshmukh. Not only the birthdays of these two great men fall on the same date, but both these great personalities also shared a similar ideology like fighting against corruption in the country, working for honesty, working for the poor in the country and for the welfare of the villages. Both of them had the same ideals and their efforts too were the same.
Jayaprakash Babu had called for total revolution. And the voice that had emanated from the land of Bihar; the dreams which Jayaprakash ji had seen, had inspired Nanaji to work for the development of the villages. Jayaprakash Babu remained the source of inspiration for Nanaji. Now look at the strange coincidence! Raising the voice of the village and the poor had been a shared vision of Jayaprakash Babu and Nanaji.
I had read somewhere that when Dr. Kalam had met Nanaji Deshmukh in Chitrakoot, Nanaji had told him that dozens of villages around the area were completely free from lawsuits i.e. there was no FIR against anyone. Nanaji used to say that when the people of the village remain trapped in disputes, they could develop neither themselves nor the society. I believe that the SVAMITVA scheme will also become a major medium of ending various disputes in our villages.
Friends,
A lot of experts all over the world have been emphasizing that the ownership of land and house plays a major role in the development of the country. When there is a record of property, when the people receive rights over their property, then the property is protected; the life of the citizen is also protected and the confidence of the citizen gets boosted manifold. When there is a record of property, there are a lot of opportunities for investment, new venture and a new economic planning.
Loan is easily available from the bank based on the record of property, and new paths of employment and self-employment are created. But the problem is that only one-third of the population in the world has a legal record of their property today. Two-thirds of people around the world do not have it. In such a situation, it is very important for the people of a developing country like India to have an accurate record of their property. And those who are in their old age, not literate, and have lived a difficult life, are now going to start a new life of confidence.
SVAMITVA scheme and the property card available under it, is a huge step in the direction of ensuring the welfare of the exploited, deprived villagers. The property card will help the villagers to buy and sell property without getting into any dispute. After getting the property card, the people of the village will be free from the fear of their homes getting captured. Someone coming and showing their rights with fake papers- all of that will stop now. After getting the property card, you will get easy loans from the banks on the village houses too.
Friends,
Today we have so many young men from the villages who want to start something on their own; they want to become self-reliant. But in spite of having a house and a piece of land, they didn't have any papers or government document. No one was willing to listen to them. They did not get anything. Now this paper is in their hands and they can get loan and ask for it rightfully. Now by showing the property card made under the SVAMITVA scheme, it is very easy to get loans from banks.
Friends,
Another benefit of this SVAMITVA letter is regarding the development of new facilities in the village. With the new technology like drone mapping and survey, accurate land record of every village can also be done. And when I was talking to the officers during the beginning of the project, I was told by the officers that when they used to fly a drone for mapping a property inside the village, while it is natural for the villagers to have some interest over their land but everyone wanted to see the whole village with the help of a drone. They wanted to see how their village looked like. And the officials said that for them it had become compulsory to show their village from the top for a while. It used to ignite the love for the villages.
Brothers & sisters,
Until now, there was no clarity over the where to build the schools, hospitals, markets or other public facilities in most of the villages. Only the free will of the official or the Pradhan or some powerful person there used to work. Everything would be done based on their whims. Now that the map is ready, everything about the construction will be decided with ease. There will not be any dispute. And due to the accurate land record, all the work related to the development of the village will be done very easily.
Friends,
For the past 6 years, several efforts have been going on to strengthen our Panchayati Raj system, and that will also be strengthened with the SVAMITVA scheme. Gram Panchayats have the responsibility of planning and implementing many schemes. Now the people of the village themselves are deciding what is required for the development of their village and how to solve the problems there.
All the work of panchayats is also being done online now. Moreover, Geo-tagging has been made compulsory for all development works done by Panchayat. If a well is constructed, then even my office here would know in which corner the well is constructed. It is a blessing of technology. And it is compulsory. Geo-tagging will be done when the toilets are constructed, when a school is built. Geo tagging will be done if a small dam is built. As a result, diversion of money will stop. Everything has to be shown and can be seen.
Friends,
The SVAMITVA plan will make village management easier for our gram panchayats in a systematic way, just like the municipalities and municipal corporations. The gram panchayats will not only get the help from the government for developing the facilities in the village, but also will be able to raise resources in the village itself. In a way, the documents being provided to the residents of the village will also help in strengthening the gram panchayats.
Friends,
It is always said that the soul of India resides in the villages, but the truth is that the villages of India were left to their own fate. Which place was facing hardship most due to lack of toilets? It was the villages. Which place suffered the most due to lack of electricity? It was the villages. Who had to live in the dark? The villagers! Where was the compulsion to cook on fuel wood? In the villages! Who were the people that were left out from the banking system? The villagers!
Friends,
The people who have been in power for so many years had made tall promises but had left the village and the poor people from the villages in trouble. I cannot do the same. With your blessings, I will do whatever I can for you. I want to work for you. I want to do a lot for the villages; I want to work for the poor; I want to work for the afflicted, the exploited and the deprived so that they do not have to depend on anyone. They should not be slaves of others' will.
But friends,
In the last 6 years, to solve every such issue, we have started working one by one and have delivered results to the villages and the poor. Today the country is developing without any discrimination. Everyone is getting the benefits of the schemes with complete transparency.
A scheme like SVAMITVA could have been made earlier. I understand very well, at that time there would not have been drones but the solutions could have been thought of by sitting together with the villagers but that did not happen. If this had happened, there would not have been any middlemen, corruption, brokers, or any kind of compulsion. The strength of the scheme that has been formulated now is technology i.e. drones. Earlier the brokers used to dominate the ground mapping field, but now the mapping is being done with the drones. What the drone sees is being recorded on paper.
Friends,
The work done in the last six years for the residents of the villages was not done even in the six decades after independence. Crores of people in the villages were deprived of bank accounts for six decades. These accounts have been finally created now. Crores of people in the villages had no electricity connection for six decades. Today electricity has finally reached every household. For six decades, crores of families in the villages were deprived of toilets. Today, toilets have also been built in several households.
Friends,
For decades the poor of the villages could not even think of a gas connection. Today, the gas connection has also reached the poor's house. For decades, crores of families in the villages did not have a home of their own. Today about 2 crore poor families have got pucca houses and I am putting all my efforts to ensure that those who are left out will also receive their pucca houses very soon. For decades, no one could imagine piped water supply in village houses. Our mothers and sisters had to carry heavy pots of water on their heads walking several kilometres. Now water has reached every household. Today, Jal-Jeevan Mission is being run to deliver piped drinking water to 15 crore such households in the country. A huge campaign is also going on to spread the network of optical fibres in every village of the country. Earlier people used to say that electricity was intermittent. Now people complain that connection in the mobile phones is weak and intermittent. The solution to these problems lies in optical fibre.
Friends,
Where there is scarcity, the pulls and pressures by powerful forces keep troubling people. The history says that keeping the villages and the poor in the midst of scarcity has been the political strategy for some people. We have launched a campaign to liberate the poor from deprivation.
Brothers and sisters,
Such people feel that if the villages, the poor, the farmers and the tribals become empowered then no one will go to them; their business will shut down and nobody will beg of them. Therefore, they wanted the problems of the villages and the people to remain intact so that they could continue with their work. Therefore, it became their habit to delay and stall the ongoing work.
Nowadays, these people also have problems with the historic reforms related to farming sector. Those people are scared. But now the country has begun to understand that their fears have nothing to do with the farmers. The countrymen have started to break the chain and the systems of middlemen, bribery, brokers, which had been created for generations and to demolish their plans and intentions.
While on one hand the arms of crores of Indians are engaged in the development of a New India, the true colours of such people are also being exposed on the other. The country has started recognizing the people who were involved in looting the country. That's why these people are opposing everything nowadays. They are neither worried about the poor, nor concerned about the village or the country. They are having an issue with every good work. These people want to stop the development of the country. These people do not want our villages, the poor, our farmers, our labourer brothers and sisters to become self-reliant. Today we have raised the MSP by 1.5 times that they could not do. Those whose source of black money has been sealed due to Kisan Credit Cards for farmers, livestock farmers & fishermen, are finding it difficult today. Neem-coating of urea is causing problems for those whose illegal practices have been stopped. Those who are facing problems due to direct benefit transfer to the bank accounts of the farmers, are restless today. Those who have problems with farmers and farm labourers receiving facilities like insurance and pension are opposing agricultural reforms today. But the farmer is not ready to go with them; the farmer has recognized them.
Friends,
No matter how much lies are being spread by these people who play politics with the help of these brokers, middlemen and bribe-takers, the country is not going to stop. The country is determined to make the village and the poor self-reliant and to recognize the potential of India.
The SVAMITVA scheme plays a major role in the realization of this resolution. And so today, I congratulate the one lakh families who have got the benefit of the SVAMITVA scheme in such a short time. And I would also congratulate Narendra Singh ji and his entire team today. I would also congratulate those who have done such a major work in such a short time. It is not a small task, going from village to village and that too during this lockdown and doing this job. We cannot thank them enough!
And I am confident that by the kind of work that has been done by every official at every level of this government, we will not have to wait for four years. We can probably give it to the whole country even before that. Because it is such a huge task and when I had proposed this in April, I thought I was demanding a little too much. But they have done more than what I had asked for. And that's why my heartiest congratulations to the entire team of Narendra Singh ji and all the people in his department. And at the same time, today, the families of those who have received this benefit have developed a sense of confidence; the joy on your face is the greatest satisfaction for me. Your happiness is the cause of my happiness. The opportunity that has arisen in your life to achieve your dreams is going to help me in realizing my dreams.
And so, brothers and sisters, I am happier than you are because today one lakh families have stood with confidence in front of the world with the papers of their property. This is a great opportunity and that too on JP's birthday, Nana ji's birthday. What could be more blissful than this?
I wish you all the best… but at the same time we are campaigning all over the country on wearing masks, social distancing and frequent washing of hands with soap during the Corona pandemic. We don't want you, your family and your village to be ill. We are concerned about it and we know that this disease has no medicine in the world yet.
You are my family ... and therefore I request you, ‘Jab tak dawai nahi, tab tak dhilai nahi’ (No carelessness untill there is a cure). Do not forget this mantra. With this same belief, I once again wish you all the happiness, all the joy and my best wishes!
Thanks a lot!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ବିତରଣ ଉନ୍ମୋଚନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
11 OCT 2020 5:46PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ଯେଉଁ ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ଘରର ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ପତ୍ର ବା ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ମିଳିଛି, ଯେଉର୍ମାନେ ନିଜ କାର୍ଡ ଡାଉନଲୋଡ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜର ପରିବାର ସହିତ, ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଯେତେବେଳେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିବେ...ତେବେ ମୋତେ ଜଣାଅଛି ଯେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଏତେ ଖୁସି ହୋଇ ନ ଥିବେ, ଯେତେ ଖୁସି ଆଜି ଆପଣମାନେ ଆଜି ହେଉଥିବେ । ଆପଣ ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରିବେ ଯେ ଦେଖ, ଆମେ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିପାରିବା ଏହା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ସମ୍ପତ୍ତି, ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ପରମ୍ପରା ଅନୁସାରେ ମିଳିବ । ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଯାହା ଦେଇଥିଲେ, ତାହାର ଦସ୍ତାବେଜ ନଥିଲା, ଆଜି କାଗଜପତ୍ର ମିଳିବା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଜିର ସନ୍ଧ୍ୟା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ଖୁସିର ସନ୍ଧ୍ୟା, ନୂଆ-ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ସନ୍ଧ୍ୟା ଏବଂ ନୂଆ-ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନ ବିଷୟରେ ପିଲାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାର ସନ୍ଧ୍ୟା । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଯେଉଁ ଅଧିକାର ମିଳିଛି, ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଏହି ଅଧିକାର ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଆଇନଗତ ଦସ୍ତାବେଜ । ଆପଣଙ୍କ ଘର ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର, ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ହିଁ ଆପଣ ରହିବେ । ଆପଣଙ୍କ ଘରର କିଭଳି ଉପଯୋଗ କରିବାର ଅଛି, ଏହାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆପଣ ହିଁ କରିବେ । ନା ସରକାର କିଛି ଦଖଲ କରି ପାରିବେ, ନା ପାଖ ପଡ଼ିଶାର ଲୋକ ।
ଏହି ଯୋଜନା ଆମ ଦେଶର ଗାଁରେ ଐତିହାସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛେ ।
ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀମାନ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ମହାଶୟ ଅଛନ୍ତି, ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହରଲାଲ ମହାଶୟ ଅଛନ୍ତି, ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦୁଷ୍ୟନ୍ତ ଚୌତାଲା ମହାଶୟ ଅଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ତ୍ରିବେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ରାୱତ ମହାଶୟ ଅଛନ୍ତି, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହାଶୟ ଅଛନ୍ତି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ମହାଶୟ ଅଛନ୍ତି, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାର ଅନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀ ସାଥୀ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆମ ଗହଣରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଆଉ ଯେପରି ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମହାଶୟ କହୁଥିଲେ... ଏକ କୋଟି ପଚିଶ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ, ଯେଉଁମାନେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ ଆଜି ଏହି ଭର୍ଚୁଆଲ ସଭାରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଏତେ ଲୋକ ସାମିଲ ହେବା, ଏହି ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାର କେତେ ଆକର୍ଷଣ ଅଛି, କେତେ ଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ହେଉଛି କେତେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରମାଣ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଆଜି ଦେଶ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଛି । ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା, ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଆମର ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ହରିୟାଣା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ହଜାର-ହଜାର ପରିବାରଙ୍କୁ ଓ ସେମାନଙ୍କର ଘରର ଆଇନଗତ ଦସ୍ତାବେଜ ଦିଆ ଯାଇଛି । ଆଗାମୀ ତିନି-ଚାରି ବର୍ଷରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଏହିଭଳି ସମ୍ପତ୍ତି ପତ୍ର ଦେବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ।
ଆଉ ସାଥୀଗଣ, ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଏତେ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଏକ ଏଭଳି ଦିନରେ ହେଉଛି... ଏହି ଦିବସ ହେଉଛି ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଜିର ଦିନ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନର ଇତିହାସରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ମହତ୍ୱ ରଖୁଛି । ଆଉ ତାହା ହେଉଛି ଆଜି ଦେଶର ଦୁଇ-ଦୁଇ ଜଣ ମହାନ ସନ୍ତାନଙ୍କର ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ । ଜଣେ ଭାରତରତ୍ନ ଲୋକନାୟକ ଜୟପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ଭାରତରତ୍ନ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖ । ଏହି ଦୁଇ ମହାପୁରୁଷଙ୍କ କେବଳ ଜନ୍ମଦିନ ହିଁ ଗୋଟିଏ ତାରିଖରେ ପଡ଼ି ନଥାଏ, ବରଂ ଏହି ଦୁଇ ମହାପୁରୁଷ ଦେଶରେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ, ଦେଶରେ ସଚ୍ଚୋଟତା ପାଇଁ, ଦେଶରେ ଗରିବଙ୍କର, ଗାଁର କଲ୍ୟାଣ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଉଭୟଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସମାନ ଥିଲା... ଦୁହିଁଙ୍କର ଆଦର୍ଶ ଏକ ଥିଲା...ଉଭୟଙ୍କର ଗୋଟିଏ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା ।
ଜୟପ୍ରକାଶ ବାବୁ ଯେତେବେଳେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ରାନ୍ତିର ଆହ୍ୱାନ ଦେଲେ, ବିହାରର ମାଟିରୁ ସେ ସ୍ୱର ଉଠିଥିଲା, ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଜୟପ୍ରକାଶ ମହାଶୟ ଦେଖିଥିଲେ...ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନର ଆଦର୍ଶ ପାଲଟି ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକଲେ । ଯେତେବେଳେ ନାନାଜୀ ଗାଁର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କଲେ, ତେବେ ଜୟପ୍ରକାଶ ବାବୁ ନାନାଜୀଙ୍କ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଥିଲେ ।
ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ କେତେ ବଡ଼ ଅଦ୍ଭୁତ ସଂଯୋଗ ହେଉଛି, ଗାଁ ଏବଂ ଗରିବର ସ୍ୱରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଜୟପ୍ରକାଶ ବାବୁ ଏବଂ ନାନାଜୀଙ୍କ ଜୀବନର ମିଳିତ ସଂକଳ୍ପ ରହିଥିଲା ।
ମୁଁ କେଉଁଠାରେ ପଢ଼ିଥିଲି ଯେତେବେଳ ଡକ୍ଟର କଲାମ, ଚିତ୍ରକୁଟରେ ନାନାଜୀ ଦେଶମୁଖଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କଲେ, ସେତେବେଳେ ନାନାଜୀ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ଆଖପାଖର ଡଜନ-ଡଜନ ଗାଁ, ମୋକଦ୍ଦମାରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ଅଛନ୍ତି ଅର୍ଥାତ କୌଣସି କୋର୍ଟ-କଚେରୀ ନାହିଁ, କାହା ବିରୁଦ୍ଧରେ କୌଣସି ଏଫଆଇଆର ନାହିଁ । ନାନାଜୀ କହୁଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଗାଁର ଲୋକ ବିବାଦରେ ଫସି ରହିବେ, ସେତେବେଳେ ନା ନିଜର ବିକାଶ କରିପାରିବେ ଆଉ ନା ହିଁ ସମାଜର । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆମ ଗାଁରେ ଅନେକ ବିବାଦକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱରେ ବଡ଼-ବଡ଼ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏହି କଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସୁଛନ୍ତି ଯେ, ଜମି ଏବଂ ଘରର ମାଲିକାନା ହିଁ ଗୋଟିଏ ଦେଶର ବିକାଶରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ସମ୍ପତ୍ତିର ରେକର୍ଡ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସମ୍ପତ୍ତିର ଅଧିକାର ମିଳିଥାଏ, ତେବେ ସମ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଥାଏ ଏବଂ ନାଗରିକର ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଥାଏ ଏବଂ ନାଗରିକର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ସମ୍ପତ୍ତିର ରେକର୍ଡ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ନିବେଶ ପାଇଁ, ନୂଆ-ନୂଆ ସାହସ କରିବା ପାଇଁ, ଆର୍ଥôକ ଉପାର୍ଜନର ନୂଆ-ନୂଆ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଥାଏ ।
ସମ୍ପତ୍ତିର ରେକର୍ଡ ହେବାପରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସହଜରେ ଋଣ ମିଳିଥାଏ, ରୋଜଗାର-ସ୍ୱରୋଜଗାରର ପଥ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ଅସୁବିଧା ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଏକ-ତୃତୀୟାଂଶ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଖରେ ଆଇନଗତ ଏହା ନାହିଁ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ ଭଳି ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଛି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜ ସମ୍ପତ୍ତିର ସଠିକ ରେକର୍ଡ ରହୁ । ଆଉ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥା ଆସିଯାଇଛି, ଲେଖା-ପଢ଼ା ଜାଣି ନାହାଁନ୍ତି, ଖୁବ୍ କଷ୍ଟରେ ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରୁଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଏବେ ଏହା ଆସିବା ପରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସରେ ଭରା ଜୀବନ ସେମାନେ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ସ୍ଵାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଥିବା ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ଏହି ଦିଗରେ, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ପିଡ଼ୀତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଶୋଷିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ବଞ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଗାଁରେ ରହୁଥାଆନ୍ତୁ... ସେମାନଙ୍କ ଭଲ ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଯାଇଛି ।
ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ, ଗାଁର ଲୋକଙ୍କୁ ବିନା କୌଣସି ବିବାଦରେ ସମ୍ପତ୍ତି କିଣିବା ଓ ବିକ୍ରି କରିବାର ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବ । ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ମିଳିବା ପରେ ଗାଁର ଲୋକ ନିଜ ଘର ଉପରେ ଅଧିକାର କରିବାର ଯେଉଁ ଭୟ ରହୁଥିଲା, ସେଥିରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବେ । କେହି ଆସି ନିଜର ଅଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବ... ମିଥ୍ୟା କାଗଜପତ୍ର ଦେଇଯିବ... ନେଇଯିବ...ସବୁକିଛି ବନ୍ଦ । ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ମିଳିବା ପରେ ଗାଁରେ ଘରପାଇଁ ସହଜରେ ବ୍ୟାଙ୍କଋଣ ମିଳିଯିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଗାଁରେ ଆମର ଯେତେ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ବଳରେ କିଛି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଘର ଥାଇ ମଧ୍ୟ, ଜମି ଖଣ୍ଡକ ନିଜ ପାଖରେ ଥାଇ ମଧ୍ୟ କାଗଜପତ୍ର ନଥିଲା, କୌଣସି ସରକାରୀ ଦସ୍ତାବେଜ ନଥିଲା । ଦୁନିଆରେ କେହି ତାଙ୍କ କଥା ମାନିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ କିଛି ମିଳୁ ନଥିଲା । ଏବେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଋଣ ପାଇବାର ଅଧିକାର ସହିତ ମାଗିବାର ଏହି କାଗଜ ତାଙ୍କ ହାତକୁ ଆସିଯାଇଛି । ଏବେ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡକୁ ଦେଖାଇ, ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ବହୁତ ସହଜରେ ଋଣ ମିଳିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଏହି ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ପତ୍ରର ଆଉ ଏକ ଲାଭ ଗାଁରେ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିର୍ମାଣକୁ ନେଇ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଡ୍ରୋନ ପରି ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ସର୍ଭେ କରାଯାଉଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର ସଠିକ ଜମି ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ । ଆଉ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲି... ଯେତେବେଳେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେଲା... ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଅଧିକାରୀମାନେ କହିଥିଲେ କି ଗାଁରେ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ସମ୍ପତ୍ତି ଲାଗି ଡ୍ରୋନ ଚଲାଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କର ନିଜ ଜମି ଉପରେ ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ହେଉଛି ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ... କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ରହୁଥିଲା ଯେ ଡ୍ରୋନ ଦ୍ୱାରା ଆମକୁ ଆମ ଗାଁର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିତ୍ର ଦେଖାନ୍ତୁ, ଆମ ଗାଁ କିଭଳି ଦିଶୁଛି, ଆମ ଗାଁ କେତେ ସୁନ୍ଦର ଦିଶୁଛି । ଆଉ ଆମର ସେହି ଅଧିକାରୀମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ କିଛି ସମୟ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ନିଜ ଗାଁକୁ ଉପରୁ ଦେଖାଇବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଗାଁ ପ୍ରତି ଭଲ ପାଇବା ଜାଗ୍ରତ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧିକାଂଶ ଗାଁରେ ସ୍କୁଲ, ହସ୍ପିଟାଲ, ବଜାର ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାର୍ବଜନିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ କେଉଁଠାରେ କରିବା... କିପରି କରିବା... କେଉଁଠାରେ ସୁବିଧା ମିଳିବ... ଜମି କେଉଁଠାରେ ଅଛି... କୌଣସି ହିସାବ ହିଁ ନଥିଲା । ଯେଉଁଠାରେ ଇଚ୍ଛା ସେହିଠାରେ... ଯେଉଁ ବାବୁ ସେଠାରେ ବସିଥିବେ... ଅବା ଯିଏ ଗାଁର ପ୍ରଧାନ ଥିବେ ଆଉ ଯେ କେହି ଦମଦାର ବ୍ୟକ୍ତି ଥିବେ... ଯାହା ଚାହୁଁଥିବେ କରି ନେଉଥିବେ । ଏବେ ସମସ୍ତ କାଗଜ ଉପରେ ନକ୍ସା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି... ଏବେ କେଉଁ ଜିନିଷ କେଉଁଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହେବ ବଡ଼ ସହଜରେ ସ୍ଥିର ହେବ... ବିବାଦ ମଧ୍ୟ ରହିବ ନାହିଁ... ଆଉ ସଠିକ୍ ଜମି ରେକର୍ଡ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଗାଁର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ବଡ଼ ସହଜରେ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ, ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ ଆମର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଚାଲୁ ରହିଛି, ଆଉ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଅନେକ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ଲାନିଂ ଠାରୁ ନେଇ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବାସ୍ତବତାର ରୂପ ଦେବା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ପାଖରେ ଅଛି । ଏବେ ଗାଁର ଲୋକ ସ୍ୱୟଂ ନିଜେ ସ୍ଥିର କରୁଛନ୍ତି କି ସେଠାକାର ବିକାଶ ପାଇଁ କ’ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ଏବଂ ସେଠାକାର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କିଭଳି କରାଯାଇ ପାରିବ ।
ପଞ୍ଚାୟତର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଅନ୍ ଲାଇନ୍ କରାଯାଉଛି । ଏତିକି ନୁହେଁ, ପଞ୍ଚାୟତ ବିକାଶର ଯାହା ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ତାହାର ଜିଓ ଟ୍ୟାଗିଂକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି । ଯଦି କୂଅ ଖୋଳିବାର ଅଛି ତେବେ ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ସେଠାରୁ ମୋ ଅଫିସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୂଚନା ମିଳି ପାରୁଛି ଯେ କେଉଁ କୋଣରେ କୂଅ ଖୋଳା ଯାଉଛି । ଏହା ହେଉଛି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କୃପା । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ । ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ତେବେ ଜିଓ ଟ୍ୟାଗିଂ ହେବ । ସ୍କୁଲ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ତେବେ ଜିଓ ଟ୍ୟାଗିଂ ହେବ । ପାଣି ପାଇଁ ଛୋଟ ପୋଖରୀ ଖୋଳା ଯାଉଛି ତେବେ ଜିଓ ଟ୍ୟାଗିଂ ହେବ । ଏହି କାରଣରୁ ସମସ୍ତ ଅର୍ଥ ଗାୟବ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟ ବନ୍ଦ, ଦେଖାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଦେଖା ଯାଇ ପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାରୁ ଆମର ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନଗରପାଳିକା ଏବଂ ନଗର-ନିଗମ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢଙ୍ଗରେ ଗାଁର ପରିଚାଳନା ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବ । ସେମାନେ ଗାଁଗୁଡ଼ିକର ସୁବିଧା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ମିଳୁଥିବା ସାହାଯ୍ୟ ସହିତ, ଗାଁରେ ହିଁ ସଂସାଧନ ଯୋଗାଡ଼ କରି ପାରିବେ । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ଦସ୍ତବେଜ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମର ଏଠାରେ ସବୁବେଳେ କୁହାଯାଇଥାଏ ଯେ ଭାରତର ଆତ୍ମା ଗାଁରେ ରହିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ସତ୍ୟ ଯେ ଭାରତର ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ନିଜ ଅବସ୍ଥାରେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଶୌଚାଳୟର ଅସୁବିଧା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କେଉଁଠାରେ ଥିଲା? ଗାଁରେ ଥିଲା । ବିଜୁଳିର ଅସୁବିଧା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କେଉଁଠାରେ ଥିଲା? ଗାଁରେ ଥିଲା । ଅନ୍ଧାରରେ କହାକୁ କାଳ କାଟିବାକୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା- ଗାଁବାଲାଙ୍କୁ । କାଠ ଚୂଲି-ଧୂଆଁରେ ଖାଦ୍ୟ ରାନ୍ଧିବାର ଅସହାୟତା କେଉଁଠାରେ ଥିଲା? ଗାଁରେ ଥିଲା... । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାଠାରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଦୂରତା କାହାକୁ ଥିଲା? ଗାଁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ, ଏତେ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ କ୍ଷମତାରେ ରହିଲେ, ସେମାନେ ବହୁତ ବଡ଼-ବଡ଼ କଥା କହିଲେ, ସେମାନେ ଗାଁ ଏବଂ ଗାଁର ଗରିବଙ୍କୁ ଏହିପରି ଅସୁବିଧା ସହିତ ଛାଡି ଦେଇଥିଲେ । ମୁଁ ଏଭଳି କରିପାରିବି ନାହିଁ... ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ଯେତିକି ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ ମୋତେ କରିବାର ଅଛି... ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ କରିବାର ଅଛି... ଗାଁ ପାଇଁ କରିବାର ଅଛି, ଗରିବମାନଙ୍କ ପାଇଁ କରିବାର ଅଛି । ପୀଡିତ, ଶୋଷିତ, ବଞ୍ଚôତଙ୍କ ପାଇଁ କରିବାର ଅଛି... ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କୁ କାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ନ ପଡୁ, ଅନ୍ୟର ଇଚ୍ଛାର ବଶବର୍ତି ନ ହେବା ଉଚିତ ।
କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ ଏଭଳି ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ତ୍ରୁଟିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଗଲା ଏବଂ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇ ଗଲୁ, ଗରିବଙ୍କ ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଗଲୁ । ଆଜି ଦେଶରେ ବିନା କୌଣସି ଭେଦଭାବରେ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ ହେଉଛି, ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପାରଦର୍ଶିତାର ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳି ପାରୁଛି ।
ଯଦି ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଭଳି ଯୋଜନା ପୂର୍ବରୁ ହୋଇ ପାରି ଥାଆନ୍ତା... ଠିକ୍ ଅଛି ସେହି ସମୟରେ ଡ୍ରୋନ ନଥିବ... କିନ୍ତୁ ଗାଁ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ମିଶି-ବୈଠକ କରି କୌଣସି ରାସ୍ତା ବାହାର କରାଯାଇ ପାରି ଥାଆନ୍ତା... କିନ୍ତୁ ହେଲା ନାହିଁ । ଯଦି ଏହା ହୋଇ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତା ନା ମଧ୍ୟସ୍ଥି ଥାଆନ୍ତେ ନା ଦୁର୍ନିତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତେ, ନା ଏହି ଦଲାଲ ଥାଆନ୍ତେ, ନା ଏଭଳି ବାଧ୍ୟବାଧକତା ଥାଆନ୍ତା । ଏବେ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ତାହାର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି-ଡ୍ରୋନ । ପ୍ରଥମେ ଜମିର ମ୍ୟାପିଂରେ ଦଲାଲଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଭାରି ପଡ଼ୁଥିଲା, ଏବେ ଡ୍ରୋନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ମ୍ୟାପିଂ ହେଉଛି ଯାହା ଡ୍ରୋନ ଦେଖିଲା, ତାହା କାଗଜରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଭାରତରେ, ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ, ଗାଁରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଯେତେ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଗତ 6 ବର୍ଷରେ କରାଯାଇଛି, ତାହା ସ୍ୱାଧୀନତାର 6 ଦଶକରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ନଥିଲା । 6 ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗାଁର କୋଟି-କୋଟି ଲୋକ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଖାତା ଖୋଲିବାରୁ ବଞ୍ଚôତ ଥିଲେ । ଏହି ଖାତା ଏବେ ଯାଇ ଖୋଲିଛି । 6 ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗାଁର କୋଟି-କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ନଥିଲା । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜୁଳି ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି । 6 ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗାଁର କୋଟି-କୋଟି ପରିବାର ଶୌଚାଳୟରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ । ଆଜି ଘରେ-ଘରେ ମଧ୍ୟ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଦଶକ-ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗାଁର ଗରିବ ଲୋକ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରି ପାରୁ ନଥିଲେ । ଆଜି ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚି ଯାଇ ସାରିଛି । ଦଶକ-ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗାଁର କୋଟି-କୋଟି ପରିବାରଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜର ଘର ନଥିଲା । ଆଜି ପ୍ରାୟ 2 କୋଟି ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳି ସାରିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ବହୁତ କମ୍ ସମୟରେ ଯେଉଁମାନେ ବାକି ରହିଯାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପକ୍କା ଘର ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ମନପ୍ରାଣ ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ଦଶକ-ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗାଁର ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାଣି... କେହି ଚିନ୍ତା କରି ପାରୁ ନଥିଲେ... ତିନି-ତିନି କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ମାଆ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡରେ ଏତେ ବଡ଼ ବୋଝ ଉଠାଇ ପାଣି ଆଣିବାକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଯାଇଛି । ଆଜି ଦେଶର ଏଭଳି 15 କୋଟି ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଇପରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ।
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ପହଞ୍ଚାଇବାର ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜାରି ରହିଛି । ପୂର୍ବରୁ ଲୋକ କହୁଥିଲେ ବିଜୁଳି ଆସୁଛି-ଯାଉଛି... ଏବେ ଲୋକ ଅଭିଯୋଗ କରୁଥିଲେ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ କନେକ୍ସନ୍ ଆସୁଛି-ଚାଲିଯାଉଛି । ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବରରେ ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଯେଉଁଠାରେ ଅଭାବ ରହିଥାଏ, ସେଠାରେ ଏଭଳି-ଏଭଳି ଶକ୍ତିର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଏମିତି-ଏମିତି ଶକ୍ତିର ଚାପ ବିବ୍ରତ କରି ଦେଇଥାଏ । ଆଜି ଗାଁ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କୁ ଅଭାବରେ ରଖିବା କିଛି ଲୋକଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଆଧାର ହୋଇ ରହିଛି- ଏହା ଇତିହାସ ବତାଇଥାଏ । ଆମେ ଗରିବଙ୍କୁ ଅଭାବରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାର ଅଭିଯାନ ଚଲାଇଛୁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଗୁଛି ଯେ, ଯଦି ଗାଁ, ଗରିବ, କୃଷକ, ଆଦିବାସୀ ସଶକ୍ତ ହୋଇଯିବେ ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ କିଏ ପଚାରିବ, ସେମାନଙ୍କର ଦୋକାନ ଚାଲିବ ନାହିଁ, କିଏ ତାଙ୍କର ଗୋଡ-ହାତ ଧରିବ? କିଏ ସେମାନଙ୍କ ଆଗକୁ ଆସି ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବ? ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହା ଥିଲା ଯେ, ଗାଁରେ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକ ଲାଗି ରହିଥାଉ, ଲୋକମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ଲାଗି ରହିଥାଉ, ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ କାମ ଚାଲୁଥାଉ । ଏଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଟକାଇବା, ଲଟକାଇ ରଖିବା, ଭ୍ରମିତ କରିବା ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ ହୋଇଯାଇଥିଲା ।
ଆଜିକାଲି ଏହି ଲୋକଙ୍କୁ ଚାଷ ସହିତ ଜଡିତ ଯେଉଁ ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି, ତାହା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି । ସେମାନେ ବିଚଳିତ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ଏହି ବିଚଳିତ ହେବା କିନ୍ତୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏବେ ସୁଧଖୋର, ଦେଶ ବୁଝିବାରେ ଲାଗିଛି ନା ଏଥିରେ ସମସ୍ୟା ଅଛି । ପିଢି ପରେ ପିଢି, ମଧ୍ୟସ୍ଥି, ସୁଧଖୋର, ଦଲାଲଙ୍କର ମନ୍ତ୍ର ଠିଆ କରାଇ ଯେଉଁମାନେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ମାୟାଜାଲ ସୃଷ୍ଟି କରି ରଖି ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏମାନଙ୍କର ମାୟାଜାଲକୁ, ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି ।
କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ବାହୁବଳ ଯେଉଁଠି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତର ନବନିର୍ମାଣରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଛି, ସେଠାରେ ଏଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କର ସତ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ଉଜାଗର ହେଉଛି । ଦେଶକୁ ଲୁଟି ଚାଲୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏବେ ଦେଶ ଚିହ୍ନିବାକୁ ଲାଗିଛି । ଏଥିପାଇଁ ହିଁ ଏହି ଲୋକମାନେ ଆଜିକାଲି ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥାକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କୁ ନା ହିଁ ଗରିବମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା ଅଛି, ନା ଗାଁର ଚିନ୍ତା ଅଛି, ନା ଦେଶର ଚିନ୍ତା ଅଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟରେ କିଛି ଅସୁବିଧା ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ଏହି ଲୋକମାନେ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ରୋକିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏହି ଲୋକମାନେ ଚାହୁଁ ନାହାଁନ୍ତି କି ଆମର ଗାଁ, ଗରିବ, ଆମର କୃଷକ, ଆମର ଶ୍ରମିକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୁଅନ୍ତୁ । ଆଜି ଆମେ ଦେଢ଼ ଗୁଣା ଏମଏସପି କରି ଦେଖାଇଛୁ, ସେମାନେ କରି ପାରି ନଥିଲେ ।
ଛୋଟ ଛୋଟ ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ମିଳିବାରୁ ଯାହାଙ୍କର କଳା ରୋଜଗାରର ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଜି ସମସ୍ୟା ହେଉଛି । ୟୁରିଆର ନିମ ଲେପନ ଫଳରେ ଯାହାଙ୍କର ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି । କୃଷକମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ସିଧାସଳଖ ପଇସା ପହଞ୍ଚିବା ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି, ସେମାନେ ଆଜି ବିଚଳିତ ହେଉଛନ୍ତି । କୃଷକ ଏବଂ ଚାଷଜମି ଥିବା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ବୀମା, ପେନସନ ଭଳି ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି, ସେମାନେ ଆଜି କୃଷି ସଂସ୍କାରକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହଁନ୍ତି, କୃଷକ ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନି ସାରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ, ଦଳିତ, ମଧ୍ୟସ୍ଥି, କମିଶନବାଜଙ୍କ ବଳରେ ରାଜନୀତି କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଚାହାଁନ୍ତୁ, କେବେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତୁ, କେତେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ମିଥ୍ୟା ଅପପ୍ରଚାର କରନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ଦେଶ ରହିଯିବା ଭଳି ନୁହେଁ । ଦେଶ ସ୍ଥିର କରି ନେଇଛି ଯେ ଗାଁ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଅଛି ।
ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଯେଉଁ ଏକ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳି ସାରିଛି । ଆଉ ମୁଁ ଆଜି ବିଶେଷ ଭାବେ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମହାଶୟ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦେବି । କାମ କିଛି ଛୋଟ ନୁହେଁ, ଗାଁ-ଗାଁ ଯିବା ଆଉ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏହି ଲକ୍ ଡାଉନ୍ ସମୟରେ ଯିବା ଆଉ ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା । ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେତେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା, ତାହା କମ୍ ହେବ ।
ଆଉ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଆମ ସରକାରଙ୍କର ଏ ଯେଉଁ ଛୋଟ-ବଡ଼ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ମୋତେ ଏହା ଲାଗୁ ନାହିଁ କି ଚାରି ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯଦି ସେମାନେ ଚାହିଁବେ ତ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ହୁଏତ ଦେଇ ଦେଇ ପାରନ୍ତି । କାରଣ ଏତେ ବଡ଼-ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ .... ଆଉ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଅପ୍ରେଲ ମାସରେ ଏହି କଥା କହିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଲାଗୁଥିଲା କି ମୁଁ ଟିକେ ଅଧିକ କହି ଦେଉଛି । ମୁଁ ଦେଖିଲି, ମୁଁ ଯେତିକି କହିଲି ତା’ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ କରିଦେଲେ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିମ୍‌ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ମହାଶୟ ଆଉ ତାଙ୍କ ବିଭାଗର ସମସ୍ତ ଲୋକ ହେଉଛନ୍ତି ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛାର ପାତ୍ର । ଆଉ ଏହା ସହିତ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଏହି ଲାଭ ମିଳିଛି ସେହି ପରିବାରମାନଙ୍କର ଏକ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଜାଗି ଉଠିଛି, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇ ଯାଇଛି, ଆପଣମାନଙ୍କର ମୁଖମଣ୍ଡଳର ଖୁସି ହେଉଛି ମୋ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଖୁସି, ଆପଣଙ୍କର ଆନନ୍ଦ ମୋ ଆନନ୍ଦର ହେଉଛି କାରଣ । ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ୱପ୍ନ ସଂଯୋଜନା କରିବାର ଯେଉଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ତାହା ମୋର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରୁଥିବାର ମୋତେ ଦେଖା ଯାଉଛି ।
ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଆପଣମାନେ ଯେତିକି ଖୁସି ହେଉଛନ୍ତି ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ଖୁସି ମୁଁ ହେଉଛି କାରଣ ଆଜି ମୋର ଏକ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ, ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ସହିତ ନିଜ ସମ୍ପତ୍ତିର କାଗଜ ସହିତ ଦୁନିଆ ସମ୍ମୁଖରେ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ଉତ୍ତମ ଅବସର । ଆଉ ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଜେପିଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନ ଅବସରରେ, ନାନାଜୀଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ ଅବସରରେ । ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ।
ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା, କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଏହି ଦିନମାନଙ୍କରେ ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଲାଉଛେ । ଏହି କରୋନା କାଳରେ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବା ପାଇଁ, ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, ବାରମ୍ବାର ହାତ ସାବୁନରେ ଧୋଇବା ପାଇଁ... ଆଉ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ରୋଗରେ ନ ପଡ଼ନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର କେହି ମଧ୍ୟ ରୋଗରେ ନ ପଡ଼ନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ରୋଗ ପ୍ରବେଶ କରି ନ ପାରୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଅଛି ଆଉ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛେ ଏହା ହେଉଛି ଏମିତି ଏକ ରୋଗ ଯାହାର କୌଣସି ଔଷଧ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ନାହିଁ ।
ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ପରିବାରବର୍ଗ... ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆଗ୍ରହର ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି ‘ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଔଷଧ ନାହିଁ, ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଢ଼ିଲା ଦେବା ନାହିଁ’, ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏବଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ । ଏହି ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଆଉ ଥରେ ଆଜି ବହୁତ ହିଁ ଆନନ୍ଦଦାୟୀ କ୍ଷଣ, ସୁଖଦ ମୁହୁର୍ତ୍ତ, ସ୍ୱପ୍ନର କ୍ଷଣ, ସଂକଳ୍ପର କ୍ଷଣ, ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!